Ελεύθερη η Παλμύρα από τους τζιχαντιστές

Δεν έμεινε ούτε ένας ισλαμιστής στην Παλμύρα. Ελεύθερη η ελληνική πόλη της Συρίας


Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σε πανηγυρικούς τόνους πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις απελευθέρωσαν πλήρως από τους ισλαμιστές της Νέας Τάξης την ελληνική πόλη της Παλμύρας με την συνδρομή της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας….

Άλλη μία επιτυχία της Ρωσίας και της Συρίας κατά των ισλαμιστών της Νέας Τάξης, η οποίες χρηματοδοτήθηκαν από την CIA, την Χίλαρι Κλίντον και άλλα επιτελεία των παγκοσμιοποιητών.

3-3-2017

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία και τους συμμάχους τους, ανακατέλαβαν όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία την ιστορική ακρόπολη της Παλμύρας, εκτοπίζοντας τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους», που είχαν καταλάβει την πόλη. 

Παράλληλα ο αρχηγός του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπάκρ Αλ Μπαγκντάτι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass επικαλούμενο ιρακινά μέσα ενημέρωσης, φέρεται να κάλεσε τους μαχητές του να καταφύγουν σε «ασφαλείς» ορεινές περιοχές του Ιράκ και της Συρίας μετά την επίθεση του ιρακινού στρατού και των δυνάμεων της διεθνούς συμμαχίας για την απελευθέρωση της Μοσούλης.

Σύμφωνα με συριακές στρατιωτικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, τα συριακά στρατεύματα με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας όπως και άλλων συμμάχων τους είναι έτοιμα να ανακαταλάβουν ολόκληρη την πόλη. 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters στρατιωτικές πηγές που πρόσκεινται στην Χεζμπολάχ, δήλωσαν ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν τις δυτικές συνοικίες της πόλης που είχαν καταληφθεί από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, όπως και όλο το σύμπλεγμα των ανακτόρων της αρχαίας πόλης που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Παλμύρας, Συριακή στρατιωτική πηγή είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι «ο στρατός θα μπει στην πόλη πολύ σύντομα». 

Παρόμοιες είναι οι πληροφορίες που μετέδωσε και το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, επικαλούμενο συριακή πηγή στο πεδίο των επιχειρήσεων. Ο συριακός στρατός είχε ανακοινώσει ότι κατέλαβε επίσης μια περιοχή γνωστή ως το ‘Τρίγωνο της Παλμύρας» που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα δυτικά της πόλης ύστερα από μια σύντομης διάρκειας προέλαση του συριακού στρατού με τη υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στην Βρετανία, ανέφερε, ότι αναμενόταν οι συριακές δυνάμεις, να εισβάλλουν στην Παλμύρα «ανά πάσα στιγμή» με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας.

Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σ’ ένα λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους» στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, δείχνουν μαχητές του να βάλλουν κατά του συριακού στρατού με πυραύλους και ένα άρμα μάχης. Ωστόσο το πρακτορείο Reuters δεν επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα των φωτογραφιών αυτών.

Η Παλμύρα είχε πέσει για πρώτη φορά στα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους το 2015, οι οποίοι κατέστρεψαν μνημεία με ιστορία 2000 ετών μεταξύ των οποίων και την περίφημη αψίδα της Παλμύρας.

Κατέστρεψαν επίσης το Τετράπυλον και την πρόσοψη του αρχαίου Ρωμαϊκού θεάτρου.

Ενώ όμως τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν, τα όσα συνέβαιναν με την ανακατάληψη της ακρόπολης της Παλμύρας, το πρακτορείο Tass, επικαλούμενο το ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο Al Sumaria μετέδωσε ότι ο αρχηγός του «Ισλαμικού Κράτους» απηύθυνε έκκληση στους μαχητές του να καταφύγουν στις ορεινές περιοχές του Ιράκ και της Συρίας εξαιτίας της συνεχιζόμενης επίθεσης κατά της Μοσούλης.

Σύμφωνα με τοπική πηγή την οποία επικαλείται το ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, έστειλε ένα «αποχαιρετιστήριο μήνυμα» στους μαχητές του, τους οποίους καλεί «να καταφύγουν σε ασφαλείς ορεινές περιοχές στο Ιράκ και τη Συρία. Μάλιστα η ίδια θεωρεί ότι το μήνυμα αυτό, σημαίνει ότι το «Ισλαμικό Κράτος», άρχισε να χάνει τις θέσεις που είχε στην επαρχία Ναϊνάβα στην οποία βρίσκεται η Μοσούλη, εξαιτίας της συνεχιζόμενης επιχείρησης του ιρακινού στρατού για την απελευθέρωση της πόλης.

Η χερσαία επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και βρίσκεται περισσότερο από δύο χρόνια στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους», ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου του 2016. Στα τέλη Ιανουαρίου η στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχο της την ανατολική Μοσούλη. 

Στις 19 Φεβρουαρίου ο ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντάρ Αλ Αμπάντι έδωσε εντολή για την απελευθέρωση των δυτικών συνοικιών της πόλης στις οποίες διαμένουν 750 χιλιάδες άνθρωποι.



Πηγή: https://politis.com.cy/article/eleftheri-ke-pali-i-palmira---ekdiochthike-to-islamiko-kratos

Η δραχμή και η αποφράδα μέρα της 13ης Μαρτίου 1998

Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017




Αρκετοί αναγνώστες της Kontranews και φίλοι στο Facebook, κατά καιρούς μου έχουν υποβάλλει το εξής ερώτημα: Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν και το Μάρτιο του 1998 η κεντρική συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δραχμής κλείδωσε στις 340,75 δραχμές, δηλαδή ένα ευρώ (€) ίσον 340,75 δραχμές; Αν και το ερώτημα αυτό θα απαιτούσε ειδικό δοκίμιο για να απαντηθεί, εντούτοις στη σημερινή μας επιφυλλίδα θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως σε αυτό το όντως πολύ ενδιαφέρον ερώτημα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση κυρίως στην ποσοτική διάσταση του θέματος. Για το σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε τα στατιστικά στοιχεία του πίνακα, τα οποία απεικονίζουν την εξέλιξη της «συναλλαγματικής ισοτιμίας» (exchange rate) της δραχμής έναντι ορισμένων εκ των σημαντικότερων ξένων νομισμάτων της περιόδου 1961-2000. Τα νομίσματα που περιλαμβάνονται στον πίνακα εκφράζονται σε δραχμές. Για παράδειγμα, το 2000 ένα δολάριο ισοδυναμούσε με 365,412 δραχμές, που σημαίνει ότι για την αγορά ενός δολαρίου απαιτούντο 365,412 δραχμές.
Παρατηρήσεις: 
Πηγή των στοιχείων είναι η Τράπεζα της Ελλάδας. Τα αρχικά ΕΝΜ απεικονίζουν την Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα (European Currency Unit-ECU). Από την 1η Ιανουαρίου του 1999, η ΕΝΜ μετονομάστηκε σε ευρώ. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων έναντι της δραχμής πριν το Δεκέμβριο του 1980 ήταν σε “μέσες τιμές πώλησης”, ενώ μετά την 1η Ιανουαρίου του 1981 είναι σε “μέσες τιμές” (fixing). Η μέση τιμή fixing προκύπτει αν διαιρέσουμε το άθροισμα της μέσης τιμής αγοράς και της μέσης τιμής πώλησης ενός νομίσματος διά δύο. Πριν το 1991 το μάρκο αφορούσε τη Δυτική Γερμανία. 1998* =Μάρτιος 1998. Η Τράπεζα της Ελλάδας άρχισε να καταγράφει τη συναλλαγματική ισοτιμία ΕΝΜ/Δραχμής μετά το 1980 και γι’ αυτό στην περίπτωση της ΕΝΜ η ισοτιμία αφορά το έτος 1981 και όχι το 1980.
Το 1969 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα (ΕΛΜ), έχοντας συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του δολαρίου ίση με τη μονάδα, που σημαίνει ότι ένα δολάριο ισοδυναμούσε με μια ΕΛΜ. Το 1979 η Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα (ΕΝΜ) διαδέχτηκε την ΕΛΜ. Η συναλλαγματική ισοτιμία της ΕΝΜ έναντι του δολαρίου ορίστηκε ίση με τη μονάδα, δηλαδή ένα δολάριο = μια ΕΝΜ. Τόσο η ΕΛΜ όσο και η ΕΝΜ ήταν σε λογιστική μορφή, αποτελώντας κυρίως μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων των κεντρικών τραπεζών. Την 1η Ιανουαρίου του 1999 το ευρώ αντικατέστησε την ΕΝΜ. Άρα, το ευρώ υπήρξε μετεξέλιξη της ΕΛΜ και της ΕΝΜ. Από την 1η Ιανουαρίου του 1999 και έως τον Ιανουάριο του 2002, το ευρώ ήταν σε λογιστική μορφή σαν την ΕΝΜ. Από τον Φεβρουάριο του 2002, το ευρώ κυκλοφόρησε σε φυσική μορφή, αντικαθιστώντας τα εγχώρια νομίσματα των χωρών μελών της Ευρωζώνης. Ως γνωστόν, τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα αντικατοπτρίζουν τη φυσική μορφή ενός νομίσματος.
Για την κατανόηση των στοιχείων του πίνακα θα πρέπει να διευκρινιστεί, ότι, την περίοδο 1945-1972 στη διεθνή οικονομία επικρατούσε το «σύστημα των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών» (the fixed exchange rate system), ενώ μετά το 1972 κυριαρχεί το «σύστημα των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών» (the floating exchange rate system). Σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα, μετά το 1973 η δραχμή υποτιμάται έναντι όλων των ισχυρών νομισμάτων της εποχής εκείνης. Για παράδειγμα, την περίοδο 1973-2000, η δραχμή υποτιμήθηκε κατά 2.268,7% έναντι του ελβετικού φράγκου, κατά 1229,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, κατά 1520,8% έναντι του γερμανικού μάρκου, 1.078,2% έναντι του βελγικού φράγκου, 753,1% έναντι της βρετανικής λίρας, 670,7% έναντι της κορόνας Δανίας, κ.λπ. Για την διερεύνηση των παραγόντων, που το Μάρτιο του 1998 η κεντρική συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής έναντι του ευρώ διαμορφώθηκε στις 340,75 δραχμές, θα πρέπει να εστιάσουμε την ανάλυσή μας στην εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής έναντι του δολαρίου και της ΕΝΜ.
Από τα στοιχεία του πίνακα διαπιστούται ότι την κρίσιμη περίοδο 1996-Μάρτιος 1998, η ισοτιμία της δραχμής έναντι του δολαρίου από 240,712 διαμορφώθηκε σε 306,365 δραχμές και έναντι της ΕΝΜ από 301,477 σε 332,678 δραχμές. Ωστόσο, η Παρασκευή της 13ης Μαρτίου του 1998 υπήρξε αποφράδα μέρα. Στις 13 Μαρτίου του 1998 και ελάχιστες ώρες πριν το κλείδωμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/δραχμής στις 340,75 μονάδες, η κυβέρνηση Σημίτη προέβη σε μια ύπουλη και πρωτοφανή υποτίμηση της δραχμής κατά μέσο όρο γύρω στο 12% έναντι των ισχυρότερων ξένων νομισμάτων, όπως δολάριο, γερμανικό μάρκο, ιαπωνικό γιεν, βρετανική λίρα, ελβετικό φράγκο, κ.ά. Αξιοσημείωτο είναι ότι την 13η Μαρτίου του 1998, η δραχμή είχε υποτιμηθεί έναντι της ΕΝΜ κατά 12,2%, μεταβάλλοντας αυτομάτως τη μεταξύ τους συναλλαγματική ισοτιμία από 313,70 σε 352,04 δραχμές ανά ΕΝΜ. Η υποτίμηση της 13ης Μαρτίου του 1998 ήταν προμελετημένη και εφαλτήριο για ορισμένους να πραγματοποιήσουν κέρδη εκατοντάδων δις δραχμών. Από τις 13.3.1998 και μετέπειτα η δραχμή συνδέθηκε με το Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ), όπου το εύρος συναλλαγματικής διακύμανσής της ήταν ±2,25%. Με την αποφράδα μέρα της 13ης Μαΐου του 1998 και τη μασονική διακομματική στοά, που αχόρταγα καταπίνει εκατοντάδες δις ευρώ και μετά τη μεταπολίτευση έχει το μονοπώλιο της κυβερνητικής-κρατικής εξουσίας, θα ασχοληθούμε διεξοδικότερα στην αυριανή μας επιφυλλίδα.
------------------
Η υποτίμηση αυτή ζημίωσε σε μεγάλο βαθμό την εθνική μας οικονομία και γι’ αυτό η ημέρα αυτή (Παρασκευή) προσομοιάζει με «αποφράδα μέρα». Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι: Γιατί στο παρά πέντε του κλειδώματος της συναλλαγματικής ισοτιμίας δραχμής/ευρώ στις 340,75 μονάδες, έγινε ταυτόχρονα η αναπάντεχη και ζημιογόνα για την εθνική μας οικονομία υποτίμηση της δραχμής κατά 12%. Ποιοι κομματικοί-πολιτικοί κύκλοι την προκάλεσαν; Ποιοι ήταν οι γύπες που σε μια στιγμή αποκόμισαν κέρδη εκατοντάδων δις δραχμών; Μήπως αυτοί που μαγείρεψαν την υποτίμηση της 13ης Μαρτίου του 1998, ήταν η ίδια μασονική οργάνωση που «σκούπισε» το Χρηματιστήριο την περίοδο 1998-1999 αποκομίζοντας κέρδη τρισεκατομμυρίων δραχμών και μερικά χρόνια αργότερα μας έχωσε στο λάκκο των μνημονίων;

Η υποτίμηση της 13ης Μαρτίου του 1998 προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά στη χώρα. Αρκεί να αναφερθεί ότι σε μια νύκτα, το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας από 80 αυξήθηκε σχεδόν σε 90 δις δολάρια ($), δηλαδή πλέον του 12%, ποσοστό που αντιστοιχεί στο μέσο ποσοστό της υποτίμησης. Μετά την 13η Μαρτίου του 1998, η δραχμή έγινε κερδοσκοπικό παίγνιο στα χέρια των ντόπιων και ξένων τζογαδόρων. Τα φυσικά πρόσωπα και οι θεσμικές οντότητες, που αποκόμισαν εκατοντάδες δις δραχμές από την κερδοσκοπία σε βάρος του εθνικού μας νομίσματος, ανήκαν στο ίδιο πολιτικοοικονομικό λόμπι που παράλληλα έστηναν το πάρτι στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Δύο καίριες στατιστικές παρατηρήσεις αποτυπώνουν το πλιάτσικο που την περίοδο Μάρτιος 1998-Δεκέμβριος 2000 έγινε σε βάρος της δραχμής. Η 13η Μαρτίου ήταν μέρα Παρασκευή. Σε μια νύχτα η συναλλαγματική ισοτιμία δραχμής/δολαρίου από 289,0 εκτινάχτηκε σε 322,8.

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι στις 29 Οκτωβρίου του 1998, η ισοτιμία δραχμής/δολαρίου είχε διαμορφωθεί σε 279,6, δηλαδή χαμηλότερη από την ισοτιμία των 289,0 της 13ης Μαρτίου 1998. Η δεύτερη ουσιώδης παρατήρηση είναι ότι μετά τον Οκτώβριο του 1998, η συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής ακολουθεί μια διακυμαινόμενη ανοδική τάση στις διεθνείς χρηματαγορές. Για παράδειγμα, στις 4 Ιανουαρίου του 1999, η ισοτιμία δραχμής/δολαρίου αυξάνει σε 327,2, στις 8.03.1999 πέφτει στις 321,8 μονάδες, στις 30.12.1999 ανεβαίνει στις 330,4 μονάδες, στις 17.10.2000 φτάνει τις 339,4 μονάδες και στις αρχές Δεκεμβρίου του 2000 σφραγίζεται στις 340,75 μονάδες. Την περίοδο Μάρτιος 1998-Δεκέμβριος 2000, η συναλλαγματική πορεία της δραχμής ήταν κυμαινόμενη έναντι του αμερικανικού δολαρίου, του γερμανικού μάρκου, της βρετανικής λίρας, του ελβετικού φράγκου και των υπόλοιπων σκληρών ξένων νομισμάτων της εποχής εκείνης, καταδεικνύοντας το τρικούβερτο γλέντι των εγχώριων και των ξένων κερδοσκόπων. Η τότε κυβέρνηση Σημίτη με υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον αρχησοσιαλιστή Γιάννο Παπαντωνίου και Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας τον Λουκά Παπαδήμο, ζημίωσαν την εθνική οικονομία. Πέραν πάσης αμφιβολίας, η ύπουλη και τυχοδιωκτική υποτίμηση της 13ης Μαρτίου του 1998, ήταν μια επαγγελματική και προδοτική μαχαιριά στα σπλάχνα της πατρίδας. Οι φήμες λένε ότι την αποφράδα μέρα της 13ης Μαρτίου 1998, μια συμμορία πολιτικών αποβρασμάτων, σε αγαστή συνεργασία με γύπες κερδοσκόπους του εξωτερικού, έβγαλαν σε κλάσματα του δευτερολέπτου τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο δραχμές.

Ήταν η εγκληματική ομάδα, που έστησε τη ληστεία του Χρηματιστηρίου της περιόδου 1998-1999, κατασπαράζοντας δεκάδες τρισεκατομμυρίων δραχμών. Ήταν οι ίδιοι πατριωταράδες, που με την ανοχή των κουτόφραγκων, μας πέταξαν στο βάραθρο των μνημονίων, τρώγοντας πάλι τον αγλέορα με την κερδοσκοπία που προηγήθηκε και ακολούθησε το κούρεμα του δημοσίου χρέους τον Φεβρουάριο του 2012. Εσύ δύσμοιρε Έλληνα ψήφισέ τους για να συνεχίσουν το κλέψιμο. Αυτοί με τις βίλες, τα κότερα και τις καταθέσεις των εκατοντάδων δις ευρώ και εσύ με τα φέσια στις τράπεζες, τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.



http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/

Ιαβέρης :Ξεπαστρευόμαστε στους δρόμους σαν κάγκουρες...

Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017


Ιαβέρης: "Κι εσύ, δήθεν σοκαρισμένος/η είσαι;" - Από τον Παντελίδη μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 1.800 άνθρωποι - Ξεπαστρευόμαστε στους δρόμους σαν κάγκουρες... (Τι δεν κατάλαβες;)





«Δύο τροχαία δυστυχήματα, για τα πολλά μέσα ενημέρωσης, υπήρξαν τους τελευταίους μήνες. Ένα του Παντελίδη και ένα αυτό», τόνισε ο πρώην οδηγός αγώνων και εκπαιδευτής ασφαλούς οδήγησης Τάσος Μαρκουίζος, γνωστός και ως Ιαβέρης, αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα με τους τέσσερις νεκρούς στην Αθηνών – Λαμίας.
«Στο ενδιάμεσο διάστημα έχασαν τη ζωή τους 1.800 άνθρωποι, άλλοι 5.000 έμειναν ανάπηροι. Πέντε την ημέρα νεκροί, άλλοι τέσσερις – πέντε ζωντανοί νεκροί, άλλοι είκοσι ανάπηροι και άλλοι εξήντα τραυματίες. Σε ηλικίες από 15 – 29 τα τροχαία δυστυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου», σχολίασε ο Τάσος Μαρκουίζος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.


Ελλάδα, η χώρα της μαγκιάς, που ανέχεται να σακατεύονται άνθρωποι στους δρόμους. Έλληνες, αυτός ο "απολίτιστος, δακτυλοδεικτούμενος λαός, που νοιάζεται μόνο για την τσεπάρα του". 
Τι πρέπει να γίνει, για να νιώσουμε επιτέλους τη γενοκτονία που οι ίδιοι προκαλούμε, αδιαφορώντας για το αυριανό σακάτεμα των παιδιών ή του διπλανού μας. 


Ο Αναστάσιος Μαρκουίζος, γνωστός σε όλους ως Ιαβέρης, μιλά στο NEWS 247 (Κεντρική φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson) - κείμενο Σοφία Κατσαρέλη


Εκεί που σταματάει ο χρόνος, στο σημείο που κόβεται το νήμα μιας ζωής κι όλοι, κάθε φορά έκπληκτοι παρακολουθούμε ακόμα μία τραγωδία στην άσφαλτο, ακόμη έναν μάταιο χαμό στους ελληνικούς δρόμους... εκεί ξεκινούν τα "γιατί", εκεί προκύπτουν τα ερωτήματα που δεν έχουν απάντηση κι ακόμα κι αν έχουν, δεν την χωράει ο νους, εκεί εκτοξεύεται κάθε ίχνος αυτοκριτικής, με το αυτονόητο ένστικτο της αυτοσυντήρησης να μας κάνει να υποσχόμαστε στον εαυτό μας, ότι θα είμαστε πιο προσεκτικοί. Μέχρι να στεγνώσει το αίμα στην άσφαλτο, μέχρι να το ξεπλύνει η βροχή, μέχρι να πάψει να μας σοκάρει η τραγωδία του διπλανού, μέχρι να βρεθεί ένα άλλο θέμα στην επικαιρότητα, που θα προκαλέσει σοκ, οργή, αγανάκτηση...
Κι όμως, εκεί είναι, που πρέπει να δώσουμε απάντηση στα "γιατί". Γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε την αξία της ζωής μας, γιατί πιστεύουμε πως τίποτα κακό δεν μπορεί να μας συμβεί, όταν όλοι γύρω έχουν ένα περιστατικό να διηγηθούν από τροχαίο, γιατί δεν σκεφτόμαστε ότι στο σπίτι, όταν κλείσαμε την πόρτα και φύγαμε για τη δουλειά, για ένα ταξίδι, για μία βόλτα, μας περιμένει ένας πατέρας, μία μητέρα, ένας αδελφός, ένας σύντροφος, ένα παιδί. ...

Την Κυριακή που πέρασε, συνέβη ένα από τα πιο τρομακτικά τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα, που όσο κι αν το σκεφτεί κανείς, αλήθεια δεν το χωράει ο νους. Ένα δυστύχημα, που μοιάζει σαν κάποιο αόρατο χέρι να πήρε μία οικογένεια και δύο φίλους και να συνέθεσε μία σύμπτωση τόσο σπαρακτικά τραγική, που αν δεν ήταν αλήθεια, ίσως και να ήταν σκηνή από ταινία.
Ο παλιός οδηγός αγώνων Αναστάσιος Μαρκουίζος, γνωστός σε όλους ως Ιαβέρης, και σήμερα και χθες και διαχρονικά έχει βάλει στόχο ζωής, να ευαισθητοποιήσει άπαντες για τη γενοκτονία που συντελείται στους ελληνικούς δρόμους, όπου νέοι "σβήνουν", πριν προλάβουν να τεκνοποιήσουν, γονείς νεκροφιλούν τα παιδιά τους και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι μένουν ανάπηροι για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα, κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου, μιλώντας στο NEWS 247 για την αδιαφορία Πολιτείας, ΜΜΕ και κοινής γνώμης για τη γενοκτονία που συντελείται στους ελληνικούς δρόμους.
Από τον Παντελίδη μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 1.800 άνθρωποι
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ ΘΑΝΑΤΟ 'Η ΤΟ ΣΑΚΑΤΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ


"Το τραγικό περιστατικό που συνέβη, είναι ένα δυστύχημα λόγω υπερβολικής ταχύτητας, από αυτοκίνητο με πλήρωμα γόνους της ελίτ. Το τελευταίο που θυμάμαι, πριν έναν χρόνο, ήταν του Παντελίδη. Τα κανάλια ασχολούνται, όταν τα θύματα είναι γνωστοί ή είναι πλούσιοι, ενώ θα έπρεπε με αφορμή αυτά τα τραγικά περιστατικά, να βγαίνουν και να δίνουν μήνυμα, ότι είναι κρίμα να σακατεύονται στους δρόμους άδικα οι άνθρωποι. Δυστυχώς, αναπαράγουν μόνο ό,τι πουλάει. Σκεφτείτε, ότι από το δυστύχημα του Παντελίδη έως αυτό το δυστύχημα με την Porsche, μέσα σε έναν χρόνο, έχουν χάσει τη ζωή τους 1.800 άνθρωποι, από τους οποίους το 80% είναι κάτω των 30 ετών, έχουν μείνει ανάπηροι περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι κι έχουν τραυματιστεί σοβαρά πάνω από 40.000. Κι όμως, μέσα σε αυτό το διάστημα, δεν έχω ακούσει τίποτα από τα κανάλια, για αυτήν τη γενοκτονία που χάνονται παιδόπουλα μεταξύ 15 και 30 ετών, γιατί αυτή είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε αυτές τις ηλικίες".

 " Όταν χάνονται οι άνθρωποι σε αυτές τις ηλικίες ή καταστρέφονται οι ζωές τους, το παθαίνουν πριν προλάβουν να τεκνοποιήσουν. Οι μπαμπάδες των δύο παιδιών στην Porsche, δεν θα δουν παιδάκι από το παιδί τους. Η πιο ευτυχισμένη στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου είναι η γέννηση του παιδιού του. Η χειρότερη είναι ο θάνατος του παιδιού του. Είναι τραγικό, να φεύγουν νέα παιδιά χωρίς λόγο, σε επίπεδο γενοκτονίας, που κατεβάζει τον πληθυσμό και η Πολιτεία, οι πολιτικοί, τα ΜΜΕ και η κοινή γνώμη που καθορίζει δια της ψήφου ποιοι θα διαχειριστούν τη ζωή μας και δια του τηλεκοντρόλ την τηλεθέαση, δεν προβληματίζεται κανένας για τον αυριανόθάνατο ή το σακάτεμα του παιδιού του ή του εγγονιού του", λέει ο Ιαβέρης.

Τροχαία κακουργήματα εξ αλητείας
ΑΙΤΙΑ Η ΑΛΗΤΕΙΑ, ΣΥΜΠΤΩΜΑ Η ΠΑΡΑΒΑΣΗ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ

"Αυτό είναι ένα περιστατικό, κάποιο λάθος έγινε, χάθηκαν αυτοί οι άνθρωποι... κι αυτός ο μπαμπάς, που είχε την ατυχία να γλιτώσει. Είχε μπει στην τουαλέτα, βγήκε και είδε, ό,τι πιο λατρεμένο είχε, να γίνεται παρανάλωμα. Αυτά που συμβαίνουν στους δρόμους, δεν είναι περιστατικά που συμβαίνουν από παραβάσεις του ΚΟΚ εξ αμελείας, είναι τροχαία κακουργήματα εξ αλητείας. Δεν υπάρχει άλλος χαρακτηρισμός. Εδώ θα έπρεπε άμεσα, επειδή είμαστε καταντημένοι από πλευράς παιδείας, να λειτουργήσει το κράτος με αστυνόμευση και καταστολή και παράλληλα, να υπάρχει ενημέρωση μέσα από τα ΜΜΕ και με σποτάκια, για να φτιάξουμε παιδεία μέσα στο σπίτι, να γίνουν οι γονείς καλύτερα πρότυπα για τα παιδιά τους, στο σχολείο με καταρτισμένους δασκάλους. Αλλά σε έναν λαό καταντημένο, που κοιτάει μόνο την τσεπάρα του και πώς θα πουλήσει μούρη αλαζονικά, μόνο με τον οικονομικό βούρδουλα μπορεί να αλλάξει κάτι. Μόνο την απώλεια των χρημάτων του φοβάται ο Έλληνας, κανένας δεν φοβάται για τη ζωή του".
Όποιος μου πει, ότι υπάρχει κάτι, που έστω και να κοντοζυγώνει σε επίπεδο σημαντικότητας με τον θάνατο των παιδιών, είναι ασυνείδητος, ηλίθιος έως και προδότης της χώρας
"Είναι θέμα παιδείας και ανοησίας και αθλιότητας, το να πιστεύεις ότι δεν θα συμβεί σε σένα. Ας είναι αφορμή αυτό το περιστατικό, να ξεκινήσουν τα πράγματα, να αλλάζουν, αν και δεν το βλέπω. Τα ίδια έλεγα πέρυσι με τον Παντελίδη, αλλά μούγκα θα πέσει ξανά, μετά από λίγες μέρες θα σταματήσουν να μιλάνε γι'αυτό και μετά θα περιμένουν, να σκοτωθεί κάποιος επώνυμος πάλι, για να λένε πόσο καλό παιδί ήταν και πόσο σπουδαίος ήταν. Λες και τα υπόλοιπα θύματα τροχαίων δεν είναι σημαντικά για την οικογένειά τους. Πρέπει να είσαι ο γιος του τάδε ή ο τάδε, αλλιώς δεν σε αναφέρει κανείς. Κι αυτό όχι για να αναφερθεί, αλλά για να αξιοποιηθεί η δυστυχία αυτή, ώστε να μην συμβαίνει στον διπλανό".
Ελλάδα, η χώρα της μαγκιάς
ΞΕΠΑΣΤΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ, ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΝ ΚΑΓΚΟΥΡΕΣ


Ό,τι κι αν παρεμβάλλεται στη συζήτηση με τον Ιαβέρη, πάντα καταλήγει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Τελευταία, στην τηλεόραση παίζουν κάποια σποτάκια, που δείχνουν σκληρές εικόνες από τροχαία ατυχήματα. Είναι όμως αυτό αρκετό;
"Μόνο μία φορά συνέβη με το υπουργείο Δημοσίας Τάξης, που έπαιξαν για λίγο κάτι σποτάκια, θεωρώντας ότι αιτία θανάτου ήταν το ατύχημα. Δεν ήταν έτσι όμως. Αιτία θανάτου δεν ήταν η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη. Είναι σύμπτωμα. Αιτία είναι η αλητεία και αποτέλεσμα η απόγνωση. Ακόμα κι εκείνα δεν ήταν εύστοχα, έγιναν για λίγο και σταμάτησαν γρήγορα. Όλα τα κανάλια της Ελλάδας δεν λένε κουβέντα και περιμένουν να πεθάνει κάποιος επώνυμος, για να τον μνημονεύσουν", λέει ο κ. Μαρκουίζος.

 "Ποιος θα το αποφασίσει για να γίνουν αυτές οι καμπάνιες; Εγώ επιμένω και λέω, ότι η εκάστοτε κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός της εκάστοτε κυβέρνησης να παίρνει πάνω του αυτό το εθνικό θέμα, γιατί είναι εθνικό θέμα η γενοκτονία των Ελληνόπουλων. Όποιος μου πει, από τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους, ότι υπάρχει κάτι, που έστω και να κοντοζυγώνει σε επίπεδο σημαντικότητας με τον θάνατο των παιδιών, είναι ασυνείδητος, ηλίθιος έως και προδότης της χώρας. Όποιος θεωρεί, ότι υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από τη ζωή των Ελληνόπουλων, θα πρέπει να φύγει από τη χώρα τρέχοντας. Κι εδώ καθόμαστε τόσα χρόνια, που ξεπαστρευόμαστε και το ανεχόμαστε αυτό, ότι φεύγουν τα πιτσιρίκια που δεν δημιουργούν απογόνους και είμαστε σκάρτα δέκα εκατομμύρια, όταν οι άλλοι λαοί υπερπολλαπλασιάζονται. Εμείς υποπολλαπλασιαζόμαστε, με όπλο τον αυτοκίνητο σαν κάγκουρες, ως τρομοκράτες σε εμφύλιο πόλεμο; Άθλιο!"

Άδειο πορτοφόλι το αντιμετωπίζεις, άδειο σπίτι που μπαίνεις μέσα και δεν είναι τα παιδιά σου ή άδειο σπίτι, που δεν ανοίγει η πόρτα και δεν μπαίνει ο μπαμπάς και τα παιδιά μένουν ορφανά, δεν αντιμετωπίζεται
"Και δεν είναι μόνο αυτοί που έφυγαν από τη ζωή, είναι ολόκληρη γενοκτονία. Τα τελευταία 65 χρόνια, δεν έχουν γεννηθεί, επειδή οι γονείς τους σκοτώθηκαν ή έμειναν ανάπηροι πριν γεννήσουν, πάνω από 1.300.000 άνθρωποι. Είναι μειωμένος πληθυσμός. Για τους 400.000 νέους Έλληνες που έχουν πάει στο εξωτερικό προς εξεύρεση εργασίας και δεν φορολογούνται στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το κόστος για τα κρατικά ταμεία ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν από κανέναν μήνα. Το 1.300.000 που δεν έχουν γεννηθεί, κοστίζει 27 δισ. ευρώ συνεχώς. Δεν θέλει πολύ μυαλό, αλλά θέλει συναισθηματική νοημοσύνη, για να το καταλάβεις. Το μυαλό λειτουργεί πονηρά και ηλίθια, γιατί είναι κουτοπόνηρο. Οι οικονομολόγοι θα έπρεπε, να σκίσουν τα χαρτιά τους κανονικά, γιατί δεν εφαρμόζουν κανένα σύστημα με βάση τη νοοτροπία του Ελληνάρα, ο οποίος δεν πληρώνει και γι'αυτό τα μέτρα συνεχίζουν και είναι πιο σκληρά, γιατί δεν εφαρμόζονται. Θα πρέπει κάποιος να βελτιωθεί, να γίνει πιο σεβάσμιος, πιο προστατευτικός, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η Ελλάδα είναι η χώρα της μαγκιάς".
 Η σημερινή κυβέρνηση σνομπάρει τον θάνατο των ανθρώπων, μιλά μόνο για λεφτά

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΓΥΡΝΑΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ, ΟΤΑΝ ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΓΟΝΙΩΝ ΜΟΥ

Ο Ιαβέρης είναι ο μόνος, που για περισσότερα από 30 χρόνια, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία του, προσπαθεί να κάνει κάτι, για να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη. Γιατί δεν κάνουν όμως το ίδιο και οι κυβερνήσεις;
Όπως λέει, υπήρξαν στιγμιαίες καταστάσεις, που έδειξαν κάτι θετικό προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά μπροστά στη σημερινή κυβέρνηση, έχει βρει τοίχο.

Προτιμώ ένα μικρό αυτοκίνητο με κόφτη, από ένα παπάκι που οδηγεί 15χρονος και μπορεί να τον πάρει σβάρνα ο πρώτος μεθυσμένος βλάχος, που γυρίζει από τα μπουζούκια

"Από το προηγούμενο καθεστώς, ο Σαμαράς το είχε πάρει πάνω του και είχε αποφασίσει να το φτάσουμε σε ένα σημείο, μαζί και με επικοινωνιολόγο, για να κάνουμε μία εκστρατεία. Αλλά εκείνη την ώρα, έγινε η επέλαση της τωρινής κυβέρνησης, που σταμάτησαν εκείνη την κυβέρνηση στο ξεκίνημα. Δεν πρόλαβαν, να κάνουν κάτι. Ιδιαίτερα θυμάμαι, ότι ο κ. Παυλόπουλος ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκδηλώσει πολύ το ενδιαφέρον του κι εγώ είχα μπει στη διαδικασία, να κάνω σε σχολές Αστυνομία ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση".
"Η μόνη κυβέρνηση, που ενώ εδώ και δύο χρόνια, ενώ έχω στείλει χιλιάδες μηνύματα κι επιστολές, αναφέροντας το κόστος, η μόνη κυβέρνηση που δεν έχει δείξει καμία ευαισθησία, αδιαφορώντας παντελώς για τον θάνατο των παιδιών, σνομπάροντας τον θάνατο των ανθρώπων, μιλώντας μόνο για τα χρήματα, είναι αυτή. Είναι μία εμπειρία προσωπική αυτή. Εδώ και 35 χρόνια προσπαθώ. Δεν μπορεί, να μου γυρίζει την πλάτη, όταν διεκδικώ την ασφάλεια των πιτσιρικάδων και των εγγονιών μου. Δεν έχει δικαίωμα κανένας ανόητος κι ασυνείδητος, να μου γυρίζει την πλάτη. Αν δεν δω, να υπάρχουν ανακοινώσεις, συνεντεύξεις Τύπου και εφαρμογή μέτρων, για να αντιμετωπιστεί αυτός ο εμφύλιος πόλεμος... Τα νούμερα είναι τραγικά", λέει ο κ. Μαρκουίζος.

 Είμαστε ένας λαός απολίτιστος, δακτυλοδεικτούμενος. Ξεφτίλες είμαστε

ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΘΛΙΟΥΣ

Ο κ. Μαρκουίζος προτείνει εξοντωτικές ποινές για τους παραβάτες του ΚΟΚ, τόσο οικονομικά όσο και συναισθηματικά. Θα βοηθούσε, κατά τον ίδιο, η χορήγηση διπλώματος σε μεγαλύτερη ηλικία;

"Η παιδεία δεν είναι θέμα ηλικίας, προέρχεται από το σπίτι. Αν ένα παιδί γεννηθεί σε ένα σπίτι ανθρώπων πολιτισμένων, που εκτιμούν την αξία της ανθρώπινης ζωής της δικής τους και των συμπολιτών τους και συμπεριφέρονται στον δρόμο με σεβασμό και νου, το παιδί θα μεγαλώνει σε ένα ιδανικό περιβάλλον κι όταν θα φτάσει στην ηλικία των 18 ετών, θα είναι ήδη ένας συνετός πολίτης. Θα έχει στο σχολείο μία ενημέρωση, θα υπάρχουν εκστρατείες ενημέρωσης, που θα ανεβάζουν την εκτίμηση καθενός για την ζωή του. Είναι φοβερό να μην νοιάζεται κανείς για τη ζωή του. Ήδη οδηγούν μηχανάκια στα 15 με τις ευχές των γονιών", εξηγεί και προσθέτει:
"Είναι καθαρά θέμα παιδείας του λαού ολόκληρου. Αν ο λαός έχει παιδεία, οι ηλικίες παίζουν πολύ μικρό ρόλο. Ακόμα και μία δοκιμαστική άδεια, με την επίβλεψη κάποιου ή ένα αυτοκίνητο που έχει κόφτη και δεν θα ξεπερνά τα 50 χλμ, είναι προτιμότερα από ένα παπάκι, που είναι πολύ πιο επικίνδυνο να τον πάρει σβάρνα ο πρώτος μεθυσμένος βλάχος, που γυρίζει από τα μπουζούκια. Είναι καθαρά θέμα νου και πολιτισμού. Ο οδικός πολιτισμός, αυτό που βλέπουμε στον δρόμο είναι η αποκωδικοποίηση του πολιτισμού ενός λαού. Είμαστε λοιπόν ένας λαός απολίτιστος, δακτυλοδεικτούμενος, με αναρτημένες τις συμπεριφορές του στο διαδίκτυο παγκοσμίως. Ξεφτίλες είμαστε".
"Και δεν αλλάζει κάτι, επιδεινώνεται. Τα κανάλια έχουν κεντρικό θέμα το πώς αδειάζει το πορτοφόλι του Έλληνα πολίτη κι όχι το πώς αδειάζει το σπίτι του. Άδειο πορτοφόλι το αντιμετωπίζεις, άδειο σπίτι που μπαίνεις μέσα και δεν είναι τα παιδιά σου ή άδειο σπίτι, που δεν ανοίγει η πόρτα και δεν μπαίνει ο μπαμπάς και τα παιδιά μένουν ορφανά, δεν αντιμετωπίζεται. Ας το καταλάβουν οι ηλίθιοι, που ψηφίζουν άθλιους και επιλέγουν δια του τηλεκοντρόλ λάθος κανάλια, που κάνουν τηλεθέαση χωρίς να είναι κοινωνικά χρήσιμα".

--------------------------------------
Ανέβηκε στις 24 Σεπ 2009
Η εισήγηση του Άρη Σταθάκη για τον ΚΟΚ στην ολομέλεια της Βουλής (25/01/2007)



Περισσότερα στο http://www.aris-stathakis.gr


http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/

ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017



ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΒΔΙΩΤΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΣΤΑΜΠΟΛΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ





Γράφει ο Σπύρος Λαβδιώτης


Θα προσπαθήσω να απαντήσω στα ερωτήματα που ετέθησαν και να προτείνω τα βασικά βήματα μετάβασης στο εθνικό νόμισμα.

Κατ’ αρχάς οφείλω να υπενθυμίσω στους αναγνώστες του άρθρου « Αλήθειες και Μύθοι για την Έξοδο από το Ευρώ»,  ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που να παραλληλίζει το θεσμό μιας Κοινής Αγοράς [ Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)] με ένα ενιαίο συμβολικό νόμισμα ( fiat currency) που το εκδίδει μια υπερεθνική τράπεζα [Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)], με έδρα τη Φρανκφούρτη, αντί τις Βρυξέλλες, από την ίδρυση της Τράπεζας της Αγγλίας (1694) (ΤτΑ). 

Γι αυτό, μια ενδεχομένη έξοδος από το ευρώ δεν μπορεί να συγκριθεί μ’ αυτήν της Ισλανδίας ή της Αργεντινής ή οποιας άλλης εξόδου χώρας από νομισματική ένωση. 

Όπως μετά την  εγκαθίδρυση του χρυσού κανόνα από την Αγγλία  - η Ελλάδα χρεοκόπησε πρώτη φορά το 1827- πριν την σύσταση του ελληνικού κράτους (1830)- και εν συνεχεία χρεοκόπησε επισήμως άλλες τρεις φορές (1843, 1893, 1932), ενώ η θαλασσοκράτειρα Αγγλία κυριάρχησε παγκοσμίως• κατ’ τον ίδιο τρόπο η Συνθήκη του Μάαστριχτ με πρότυπο τον χρυσό κανόνα, εκχώρησε τον αποκλειστικό έλεγχο του νομίσματος και  της νομισματικής πολιτικής στην ΕΚΤ, και κυριάρχησε η Γερμανία επί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ιδίως των αδύναμων μελών του νότου.

Τώρα, η σημερινή οδυνηρή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, που καθιστά αναγκαία την συνθήκη ανάκτησης της νομισματικής κυριαρχίας οφείλεται σε δύο κύριους λόγους: α ) το κολοσσιαίο χρέος που επωμίσθηκε να κουβαλά στην πλάτη του ο έλληνας φορολογούμενος που είναι κατεξοχήν τραπεζικό χρέος και προέρχεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες κι όχι μόνο από τις ‘ελληνικές’ (δεν είναι καν ελληνικές).

 Ο λόγος, το επαχθές αυτό χρέος ‘βαπτίστηκε’ δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδος και επειδή δεν υπάρχει τραπεζική ένωση, δηλαδή ένα κοινό ταμείο  να απορροφήσει τις ζημιές των τραπεζών μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με την Συνθήκη του Μάαστριχτ, τις επωμίζεται το κράτος-μέλος που εδρεύουν οι τράπεζες!

Ως αποτέλεσμα, οι έλληνες φορολογούμενοι και οι μέλλουσες γενεές, δεν κουβαλούν στην πλάτη τους, προς το παρόν, μέχρι το 2060, τη δημοσιονομική κραιπάλη των κυβερνήσεων που ανέρχεται στα περίπου € 70 δις, αλλά το τρομερό ποσό των € 240+ δις των τραπεζών του Ευρωσυστήματος. Το χρέος όμως δεν είναι μόνο αυτό, ούτε το δημόσιο χρέος που ανακοινώθηκε χθες από τον ΟΔΔΗΧ, ότι το εξωτερικό δημόσιο χρέος ανήλθε στα € 326.3 δις (31/12/2016).

 Αυτοί είναι οι εθνικοί λογαριασμοί. Πρέπει να συμπεριληφθούν και τα χρέη του ELA ( Emergency Liquidity Assistance), ο λογαριασμός που κρατεί η Τράπεζα της Ελλάδος, και αυτά ανέρχονται  στα € 72 δις, επίσης τα μη εκκαθαρισμένα ποσά στο Target 2 ( διατραπεζικό σύστημα εκκαθάρισης πληρωμών του Ευρωσυστήματος, που περιλαμβάνει και τις τράπεζες της ΕΕ.  

Το μαρτύριο της Σισύφειας προσπάθειας της Ελλάδας δεν σταματάει όμως εδώ, διότι μέχρι το 2030, οφείλει να πληρώσει, επιπρόσθετα άλλα € 322 δις! Σωστά το βλέπετε δεν έχετε υποστεί (cognitive dissonance). Εκ των οποίων € 162 δις για χρεολυσία και € 160 δις για τόκους, υπό μορφή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης! ( Μπορείτε ελεύθερα να ελέγξετε τους αριθμούς). 

Και συν τοις άλλοις, ο ελληνικός λαός, ναι έφταιξε, για την ξυπασιά των Μερσεντές και Πόρσε Καγιέν, τη διαφθορά και πολλαπλές συντάξεις. Αλλά να τεθεί στην κλίνη του Προκρούστη, με τα άκριτα μέτρα λιτότητας, αυτός, τα παιδιά του και τα παιδιά των παιδιών του, για χάρη των τραπεζιτών, που τώρα ζητούν «γη και ύδωρ» με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας;

Τα ανωτέρω ως προοίμιο για την αναγκαιότητα εξόδου από το ευρώ, έχοντας υπ’ όψιν, ότι το ΑΕΠ(GDP) της Ελλάδος κατέρρευσε στα € 175 δις (2016) ήτοι μια κατακλυσμιαία πτώση 28%( €243 δις το 2008) μεγαλύτερη και σε χρόνο και μέγεθος  από την κρίση των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930, της ονομασθείσης Great Depression. 

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Κλείνοντας, παραθέτω τα βήματα υιοθέτησης εθνικού νομίσματος, της δραχμής. Υπάρχει μια θεμελιώδης υπόθεση «Πολιτική Βούληση» τουτέστιν, η πολιτική ηγεσία  τόπου θέτει το κοινό συμφέρον,τη σωτηρία της Ελλάδος, υπεράνω του προσωπικού συμφέροντος, υπό αυτήν την προϋπόθεση τα βήματα έχουν ως ακολούθως:

1-Tο Υπουργικό Συμβούλιο ενεργοποιεί το άρθρο 44 του Συντάγματος, ( δεν απαιτείται έγκριση της Βουλής),  κηρύττει τη χώρα σε κατάσταση ανάγκης και την εξουσία αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

2-Κηρύττεται προσωρινή στάση πληρωμών (moratorium) προς τους διεθνείς δανειστές – μια περίοδος έξι μηνών. Η χώρα διατηρεί το ευρώ ως νόμισμα ( δηλαδή η πτώχευση γίνεται μέσα στο ευρώ) και παραμένει μέσα στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του moratorium. 

Δεν μπορούν να μας βγάλουν εκτός, διότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο εξόδου ενός κράτους- μέλους από τη ζώνη του ευρώ. Ταυτόχρονα διατηρούνται οι έλεγχοι κεφαλαίων (capital controls)• γίνονται πιο αυστηροί για να αποφευχθεί η έξοδος πολύτιμων κεφαλαίων στο εξωτερικό.

3-Ταυτόχρονα όλες οι τράπεζες τίθενται σε αναγκαστική αργία (bank holiday) και εθνικοποιείται η ανώνυμος εταιρία με την επωνυμία Τράπεζα της Ελλάδος. Εξ άλλου, και η Τράπεζα της Αγγλίας, της Σουηδίας, της Αυστραλίας και του Καναδά  είναι κρατικές.

 Και ας μη ξεχνάμε τη ρήση του επί 21 χρόνια πρωθυπουργού του Καναδά, Mackenzie King « Άπαξ ένα έθνος εκχωρήσει την έκδοση του νομίσματος  και τον έλεγχο της πίστωσης, δεν έχει σημασία ποιος θεσπίζει τους νόμους του κράτους. Η τοκογλυφία άπαξ και επικρατήσει θα συντρίψει οποιοδήποτε έθνος…( όπως ακριβώς συνέβη στην άμοιρη Ελλάδα μας) και εθνικοποίησε  την Τράπεζα του Καναδά ( Bank of Canada) το 1938, και έκτοτε παραμένει πλήρως κρατική.

4-Απο-νομιμοποίση όλων των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που υπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις κατά παράβαση του Συντάγματος. Άμεση διενέργεια λογιστικού ελέγχου με την επικουρία διεθνούς κλιμακίου για τον καθορισμό του  νόμιμου, επαχθούς και παράνομου δημοσίου χρέους. 

5-Δεν απαιτείται να γίνει καμία αλλαγή στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος,  οι λογαριασμοί παραμένουν σε ευρώ και η Νέα Δραχμή (ΝΔρχ) εισάγεται με συναλλαγματική ισοτιμία 1 ΝΔρχ= 1 Ευρώ. Τα υπάρχοντα τραπεζογραμμάτια ευρώ σταμπάρονται με ένδειξη την Νέα Δραχμή. Τα ΑΤΜς λειτουργούν όπως έχει, όταν όμως κάποιος κάνει ανάληψη παίρνει στα χέρια του Νέες Δραχμές.

6- Οι χρεοκοπημένες τράπεζες ανακεφαλοποιούνται με τις Νέες Δραχμές και οι ζημίες τους καλύπτονται από το κράτος, και δεν μεταβιβάζονται στους πολίτες.

7-Τίθεται πάγωμα μισθών και τιμών για ένα διάστημα τριών μηνών(αυτό έκανε και  ο Νίξον, όταν τον Αύγουστο του 1971 αποδέσμευσε το δολάριο από τον χρυσό).

8-Τώρα ξεκινάει η πραγματική διαπραγμάτευση με τους δανειστές εταίρους για την απομείωση και διαγραφή του χρέους. Η χώρα είναι σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση, κρατάει στα χέρια της μια «βόμβα» χρέους των διαστάσεων μεγαλυτέρων των € 500 δις. Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός είναι ελαφρώς πλεονασματικός, το διεθνές ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών σχεδόν ισοσκελισμένο. 

Κατά συνέπεια δεν θα πεινάσει ο λαός, οι εισαγωγές πληρώνονται με τις εξαγωγές, και περισσεύουν τα 6 δις που ως φόρο υποτελείας η χώρα έδινε ετησίως υπό μορφή τόκων στους δανειστές. Στο ερώτημα εάν υπάρξει υποτίμηση της ΝΔρχ, αυτό θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας κατά τη διάρκεια των 6 μηνών του moratorium. Η αρχική υποτίμηση θα είναι ευεργετική, αλλά όλα εξαρτώνται, από την έκβαση των διαπραγματεύσεων και την πίστη των ελλήνων στην αρετή και την εργασία.   

9-Ψήφιση νόμου που καθορίζει ως νόμιμο χρήμα για την πληρωμή φόρων στην ελληνική επικράτεια μόνο την Νέα Δραχμή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκτά κύρος η ΝΔρχ και γίνεται αμέσως αποδεκτή ως μέσο συναλλαγών. Συνεπώς, και τρόφιμα θα έχουμε και φάρμακα θα έχουμε και πετρέλαια θα έχουμε. 

Ήδη τα υπάρχοντα συναλλαγματικά διαθέσιμα ανέρχονται σε 5 δις ευρώ, κυρίως σε χρυσό, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, συν τα 6 δις ευρώ από τους τόκους που διακρατούμε. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν χρήματα και για τις αρχικές επενδύσεις της επανεκκίνησης της οικονομίας!

Σπύρος Λαβδιώτης