Το νέο κίνημα για ανατροπή του μνημονίου με εθνικό νόμισμα

Πολλά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σε εφημερίδες και ιστοσελίδες αναφέρονται με επιμέρους πληροφορίες, σωστές ή λανθασμένες, στις προχωρημένες διεργασίες που διενεργούνται για τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης πολιτικής κίνησης για την ανατροπή του μνημονίου, με βασικό εργαλείο την έξοδο από την ευρωζώνη και την προσφυγή στο εθνικό νόμισμα.
Για την αποφυγή παρερμηνειών, θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας ότι, πράγματι εδώ και αρκετό καιρό γίνονται διεργασίες προς την κατεύθυνση αυτή από σημαντικές προσωπικότητες, καθηγητές Πανεπιστημίων, οικονομολόγους, δικηγόρους, επιχειρηματίες, συνδικαλιστές, πρώην βουλευτές κλπ για τη σύμπλευση δυνάμεων από διάφορους πολιτικούς χώρους, με κεντρικό στόχο την ανατροπή του μνημονίου την επαναφορά της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης και την απαλλαγή της από την ευρωμνημονιακή τραγωδία, σε συνεργασία με εγχώριους εντολοδόχους την ξένης πατρωνίας, κατοχής και αφελληνισμού της χώρας.
Το βασικό εργαλείο, το μέσο  και όχι ο στόχος προς την κατεύθυνση αυτή είναι η έξοδος από την ευρωζώνη, με  στάση πληρωμών,  διαπραγμάτευση για κούρεμα και ριζική αναδιάρθρωση του χρέους, συντεταγμένη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, νοικοκύρεμα του κράτους, ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Βασικό πρόταγμα της κίνησης είναι επίσης, η προάσπιση της ιστορικής συνέχειας της πατρίδας και της δημοκρατίας, η αποτροπή δημιουργίας πολυπολιτισμικής κοινωνίας με την ανεξέλεγκτη ενσωμάτωση μη αφομοιώσιμων μεταναστών, ο εξορθολογισμός της δημόσιας διοίκησης, η ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, της  παραγωγής και της απασχόλησης, η προαγωγή του κράτους πρόνοιας, η η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η τιμωρία των επίορκων πολιτικών και δημόσιων λειτουργών, η αμυντική θωράκιση της χώρας, η πάταξη της εγκληματικότητας, η στήριξη της ελληνικής παιδείας, του πολιτισμού και των τεχνών.
Στους κόλπους του νέου κόμματος, όπου θεωρούνται ξεπερασμένες οι παλιές διαχωριστικές γραμμές «αριστερά-δεξιά»,  συμμετέχουν και καλούνται να συμμετέχουν, στελέχη και πολίτες από την κεντροαριστερά, το κέντρο  έως την κεντροδεξιά, με αποκλεισμό των ακροδεξιών και των εθνομηδενιστών. Κατά την τρέχουσα περίοδο, διενεργούνται διεργασίες για την ιδρυτική διακήρυξη που είναι σχεδόν έτοιμη, όπως και για  την οργανωτική ανάπτυξη της κόμματος.
Για τον ίδιο σκοπό έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και κλειστές συναντήσεις. Μέχρι τη διενέργεια συνεδρίου που προγραμματίζεται για τους επόμενους μήνες, επικεφαλής της κίνησης έχει προκριθεί να είναι ο καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύσης Χιόνης. Ως κεντρικά στελέχη συμμετέχουν, ο καθηγητής Οικονομικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Βασίλης Πολυμένης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Portsmouth της Μ. Βρετανίας Κωνσταντίνος Βέργος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην βουλευτής Θεόδωρος Κατσανέβας, ο γνωστός δικηγόρος και πρώην βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, ο πρέσβης ε.τ. Περικλής Νεάρχου, ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας του Καναδά Σπύρος Λαβδιώτης ο οικονομολόγος και πρώην ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν, Μάκης Ποταμιανός, , ο καθηγητής του ΤΕΙ Πάτρας Γιώργος Κακαρελίδης, η οικονομολόγος Φωτεινή Γεργωντά, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Βασίλης Πολυμερόπουλος, οι γνωστοί δικηγόροι και ενεργοί πολιτικά Ειρήνη Μαρούπα, Έφη Βιγκλή, Ντόρα Κρητικοπούλου, Λάμπρος Μπρεάνος, Πέτρος Χασάπης, Γιώργος Παπασίμος, οι οικονομολόγοι Βίκυ Φερτάκη, Γρηγόρης Πέτρου και Δημήτρης Χαλυβόπουλος, οι επιχειρηματίες Βασίλης Αναστασιάδης, Νίκος Κοτζαμάνης κλπ., ενώ πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων πρώην και νυν βουλευτές, έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν.
Όπως επισημαίνεται  από τους επικεφαλείς της, η Κίνηση δεν αποτελεί άλλη  μια θνησιγενή πολιτική ομάδα με προσωπογενή ευρωμνημονιακά χαρακτηριστικά όπως οι πολλές άλλες που ξεφυτρώνουν τα τελευταία χρόνια, αλλά ένα εντελώς διαφορετικό πολυσυλλεκτικό αντιμνημονιακό μέτωπο  με πραγματιστικούς οικονομικούς και πολιτικούς στόχους και πρόγραμμα που απευθύνεται  στο πολιτικά άστεγο τεράστιο ποσοστό των πολιτών που υποστηρίζουν την απαλλαγή από τα εθνοκτόνα μνημόνια με μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Με δεδομένη τη σοβαρότητα, τη μετριοπάθεια, τη λογική των θέσεων και το υψηλό επίπεδο των κεντρικών στελεχών της, εκτιμάται πως η κίνηση θα υποστηριχθεί από πολλές δυνάμεις και συνιστώσες. Και χωρίς αμφιβολία στο σύντομο μέλλον, θα αποτελέσει σημαντικά υπολογίσιμη πολιτική δύναμη που θα ανατρέψει τις υφιστάμενες σήμερα κομματικές ισορροπίες που κινούνται στο αδιέξοδο τέλμα του ευρωμνημονιακού καταστροφικού μονόδρομου.