ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΥΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ STAR

ΟΥΤΕ ΜΥΓΑ ΣΤΟ... ΞΥΛΙΝΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ!


Εκτύπωση
2/3/16 

του ΑΡΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ
Μη σας ξεγελούν οι μνημονιακοί νόμοι, τα φληναφήματα με τη Μέρκελ και τον Ολάντ, η παράδοση του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ. Πέρα από όλα τα επιφαινόμενα, αυτή η μεγάλη καρδιά χτυπάει πάντα αριστερά. Κι αν χρειάστηκε να πέσει στο βούρκο της συνθηκολόγησης, το έκανε για καλό σκοπό, χωρίς να πάψει να κοιτάει τα άστρα. Αυτό ήταν σε χοντρές γραμμές το κεντρικό μήνυμα της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο STAR και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Μια συνέντευξη που απευθυνόταν λιγότερο στο ευρύ κοινό και περισσότερο στον πυρήνα των στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να ανεβάσει καταρρακωμένο το ηθικό του στρατεύματος και να αναστείλει τις τάσεις αποσυσπείρωσης, εν όψει των κρίσιμων νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, τα οποία, όπως ο ίδιος προανήγγειλε, θα εισαχθούν για ψήφιση στη Βουλή αυτό το μήνα.
Τα νέα που μας έφερε δεν ήταν, βέβαια, και τόσο ευχάριστα, καθώς διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά τους δανειστές ότι θα εφαρμόσει μέχρι κεραίας τις μνημονιακές δεσμεύσεις του, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής της συνολικής ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,8 δισ ευρώ. Αναζητώντας εναγωνίως να κλείσει, το συντομότερο δυνατό, την αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε, ουσιαστικά, αναθεώρηση του σχεδίου Κατρούγκαλου... επί τα χείρω, ανοίγοντας το παράθυρο για μείωση των κύριων συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ. Ωστόσο, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να χάνουν την ελπίδα τους. Ακόμη τούτη η άνοιξη, ραγιάδες, ραγιάδες, αλλά το Πάσχα θα φέρει την ποθητή σταθεροποίηση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μας διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Αμήν!
Τέλος πάντων, μπορεί στο οικονομικό πεδίο να μας έχετε υποτάξει, αλλά στο προσφυγικό, όλα κι όλα, δεν θα μας μετατρέψετε σε αποθήκη ψυχών, διεμήνυσε στους Ευρωπαίους εταίρους του ο πρωθυπουργός, απειλώντας ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει βέτο στις επόμενες συνόδους κορυφής. Μόνο που δε μας είπε σε τι ακριβώς θα ασκήσει βέτο; Και γιατί δεν το άσκησε στην τελευταία σύνοδο κορυφής, όταν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη κάτι πολύ απτό και πολύ κρίσιμο για τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων- το σχέδιο συμβιβασμού με τον Κάμερον για να αποτραπεί το Brexit. Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι έχουν διαπιστώσει στο πρόσφατο παρελθόν τι αξίζουν οι κόκκινες γραμμές και οι απειλές για βέτο από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Όσο για το ΝΑΤΟ, ε ναι, δεν είναι και τόσο αριστερό να το κουβαλάς στο Αιγαίο για να πνίγει τους πρόσφυγες, αλλά το έκανε για το συμφέρον της χώρας, για την Ελλάδα ρε γαμώτο, που θάλεγε και ο Πάνος Καμμένος.
Αλλά εκεί που άστραψε και βρόντηξε ο πρωθυπουργός ήταν όταν εκλήθη να απαντήσει στην καταγγελία Βαρουφάκη ότι επιθυμούσε να επικρατήσει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα που ο ίδιος είχε αποφασίσει. Και στο ερώτημα ενός τηλεθεατή, που εξέφραζε την πικρία πάρα πολλών αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων, “με ποιο δικαίωμα μετέτρεψες το δικό μου ΟΧΙ σε ΝΑΙ, Αλέξη”; Εδώ ο πρωθυπουργός ήταν αποστομωτικός. Ο Βαρουφάκης είναι “ανόητος” και φταίω εγώ που τον έκανα υπουργό. Όσο για το άλλο, “πρέπει να τελειώνει αυτή η πλάκα, ότι εγώ μετέτρεψα το ΟΧΙ σε ΝΑΙ”! Πλάκα; Ναι, πλάκα! Γιατί όπως μας είπε ο Αλέξης Τσίπρας, πάλεψε με νύχια και με δόντια μέχρι το τέλος κι αν τελικά συνθηκολόγησε, τόκανε για την Ελλάδα, πάλι για την Ελλάδα και μόνο για την Ελλάδα, γιατί συνειδητοποίησε ότι δεν έχει το δικαίωμα “να παίξει τη χώρα στα ζάρια”. Δηλαδή, επί επτά μήνες έπαιζε τη χώρα στα ζάρια, μέχρι να το πάρει απόφαση να κόψει αυτή την κακή συνήθεια, αλλά κάλιο αργά, παρά ποτέ...
Αναπόφευκτα, η συζήτησε έφτασε και στο ψυχόδραμα Τσίπρα- Ψυχάρη- γάτας των Ιμαλαίων. “Μπορώ να συναντηθώ και με τον διάβολο, αλλά δεν πρόκειται να του παραδώσω την ψυχή μου”, μας διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. Δεν απάντησε όμως γιατί χρειάστηκαν τέσσερις συναντήσεις για να εξηγήσει στον “διάβολο” ότι αυτή η αγνή ψυχή δεν είναι για πούλημα (σε αντίθεση με άλλα, υλικότερα κεφάλαια που διαθέτει αυτός ο τόπος) και γιατί έπρεπε και οι τέσσερις συναντήσεις να μείνουν κρυφές από την κοινή γνώμη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με άλλες συναντήσεις του με εκδότες και οικονομικούς παράγοντες. Όσο για τις στεντόρειες ιαχές του ότι “για θέματα ηθικής τάξης δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του”, όπως λέει η παροιμία... γάτος ερωτοτροπεί, γάτος σκούζει!

http://www.iskra.gr/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: