ΣΤΟ ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΤΙΠΟΤΕΝΙΟΙ ΚΑΙ ΟΛΙΓΙΣΤΟΙ 

"Κανείς δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να προτιμά τον πόλεμο από την ειρήνη. Γιατί στον καιρό της ειρήνης τα παιδιά θάβουν τους γονείς, ενώ στον καιρό του πολέμου οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους"...
ΗΡΟΔΟΤΟΣ

Η παγκόσμια οικονομία βεβαίως βρίσκεται σε γενικευμένη αστάθεια, αλλά αυτό είναι το σύμπτωμα και ταυτόχρονα ένα αποτελεσματικό εργαλείο μιας αστάθειας που αγκαλιάζει ολόκληρο τον πλανήτη και που είναι πρωτίστως γεωπολιτική...


Οι κορυφαίοι πρωταγωνιστές της δυναμικής αυτού του πολυσύνθετου πάζλ, έχουν συνειδητοποιήσει επαρκώς αυτή τη μεγάλη αλήθεια, γι αυτό και φροντίζουν να συμπυκνώσουν την πεμπτουσία της στο σχεδιασμό της δικής τους γεωστρατηγικής, την ίδια στιγμή που οι αναλώσιμες Φιλιππινέζες, ζώντας στο δικό τους μικρόκοσμο, απλώς καταγίνονται με τη διαχείριση της αδιέξοδης μιζέριας.
  • Σ αυτή την παγίδα έχουν βουτηχτεί μέχρι το λαιμό οι ολίγιστοι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης (μηδέ και της Γερμανίας εξαιρουμένης)…
  • Στο φαύλο κύκλο αυτής της αντιπαράθεσης έχουν ενσωματωθεί προοδευτικά κόμματα και κινήματα στη γηραιά Ήπειρο, που εξαντλούν τη δυναμική τους στα ζητήματα που άπτονται της φιλολαϊκότητας ή μη των εφαρμοζόμενων πολιτικών, αλλά τη μπάλα της γεωπολιτικής την έχουν οριστικά χαμένη…
  • Και κατ επέκταση μέσα στα πλαίσια αυτής της μίζερης αντιπαράθεσης, εξαντλούνται τα αποθέματα της αυτοπεποίθησης των λαών, και... όλα τούτα λίγο πριν ξεσπάσει η θύελλα που θα αλλάξει συθέμελα τη γεωπολιτική φυσιογνωμία του πλανήτη.
Η Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα…
Στη περιδίνηση των συνεπειών αυτού του γενικού κανόνα, δυστυχώς παραδέρνει και η χώρα μας, όπου μια συμμορία προσκυνημένων ανδρεικέλων, εντεταλμένη να πλειοδοτεί σε μνημονιακή εθελοδουλία, έχει υποστείλει ολοκληρωτικά τη σημαία των εθνικών μας προτεραιοτήτων, ανίκανη πλέον να διαχειριστεί ακόμη και αυτή τη στοιχειώδη εθνική μας υπόσταση…

Και από την άλλη μεριά, μια αντιπολίτευση (και μιλώ κυρίως για την Αριστερά) παραδομένη στη λαγνεία των παραδοσιακών της ιδεολογημάτων, κονταροχτυπιέται για την κοινωνική ταυτότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αρνούμενη να συνειδητοποιήσει ότι τίθεται εν αμφιβόλω σταδιακά, η ίδια η εθνική μας υπόσταση.

Η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, βρίσκεται στην καρδιά της διακεκαυμένης ζώνης του πλανήτη (βλέπε σχετικό μας άρθρο με τίτλο: "Η ΔΙΔΥΜΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΚΕΚΑΥΜΕΝΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΕΥΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ") και για τα ενεργειακά της συμπυκνώματα… Και γιατί αποτελεί σταυροδρόμι συνάντησης ή μάλλον αντιπαράθεσης πολιτισμών και θρησκευτικών αντιπαραθέσεων, (με τον ισλαμισμό να χρησιμοποιείται στοχευμένα ως το πλέον επικίνδυνο και δολοφονικό εργαλείο στη γεωστρατηγική της τρέχουσας εποχής), αλλά και γιατί συνιστά σημείο συνάντησης αντιπαρατιθέμενων αντιλήψεων για τη διαχείριση πολιτικών και οικονομικών ενοποιήσεων.
  • Σ αυτή τη γωνιά της Γης, εκτονώνεται ο Γερμανικός μεγαλοϊδεατισμός της συμμορίας του Βερολίνου που οραματίζεται πλανημένα τη τερατώδη συγκρότηση ενός οικονομικού Ράιχ, το οποίο αργά η γρήγορα θα καταρρεύσει με πάταγο μέσα στα αδιέξοδα του γεωστρατηγικού του ερασιτεχνισμού…
  • Σ αυτή τη γωνιά της Γης επικεντρώνεται η στρατηγική μαεστρία του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού που στα πλαίσια της πλανητικής του στρατηγικής θα πυροδοτήσει ενδεχομένως και τραγικά ανεξέλεγκτες εξελίξεις…
  • Αυτή τη γωνιά της Γης δεν αφήνουν ανεπηρέαστη και οι όποιοι ρωσικοί σχεδιασμοί που διεκδικούν το δικό τους ισχυρό μερίδιο στη γεωπολιτική της επόμενης μέρας…
  • Και φυσικά σ αυτή τη γωνιά της Γης, ξεδιπλώνεται η αναβίωση της στρατηγικής του νέο-οθωμανισμού, μέσα από την οποία επιχειρείται όχι μονάχα η στρατηγική ενδυνάμωση του κεντρικού του εκφραστή που είναι η Τουρκία, αλλά παράλληλα μ αυτό επιδιώκεται και η καθολικότερη πολιτισμική αναμόρφωση της φυσιογνωμίας των Βαλκανίων και της Ευρώπης.
Σ αυτή τη γωνιά της Γης εν κατακλείδι, παίρνουν θέσεις οι ισχυροί παίχτες της γεωπολιτικής σκακιέρας εν όψει της τελικής αναμέτρησης, αλλά όλα δείχνουν πως τίποτε δεν έχουμε αντιληφθεί από το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Οι τιποτένιοι ηγέτες της Ευρώπης παρασυρμένοι από τη γερμανική παραφροσύνη έχουν πέσει με τα μούτρα στις λογιστικές τους καρτέλες, και την ίδια στιγμή ο κρετινισμός των ελληνόφωνων ανδρεικέλων προκαλεί εντύπωση αλλά και οργή από τον απόλυτο εθνικό του ξεπεσμό.

Η χώρα απειλείται πλέον ευθέως και με εδαφικό διαμελισμό, και το πολιτικό της προσωπικό κάνει ότι μπορεί για να φέρει μια ώρα αρχύτερα την αποφράδα ημέρα. 
  • Η κοινωνία τσαλακώνεται… 
  • Οι εθνικές προτεραιότητες μέρα τη μέρα αποδομούνται… 
  • Η πολιτική ζωή και η καθημερινότητα μας σύρεται στους ρυθμούς που χάραξε η κατοχική διοίκηση… 
Και το παραμύθι της «ανάπτυξης» που δε θα έρθει ποτέ, δίνει και παίρνει με πρωτεργάτη το Σα(χλαμαρίζοντα πρωθυπουργό. Ας το απομυθοποιήσουμε λοιπόν και αυτό το παραμύθι…

Ανάπτυξη: Το όπιο που συντηρεί την αποβλάκωση των λαών.
Γι αυτό και όταν θα έρθει η στιγμή της αφύπνισης, η ανθρωπότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πιο εφιαλτική πλανητική τραγωδία. Οι χορογράφοι που την πλασάρισαν, ξέρουν καλά πως όσο οι λαοί ξημεροβραδιάζονται ευνουχιζόμενοι με μια φρούδα προσδοκία, οι ίδιοι (οι χορογράφοι) εξασφαλίζουν για τον εαυτό τους την απαραίτητη πίστωση χρόνου για να ολοκληρώσουν τον εφιαλτικό τους σχεδιασμό. Ας το πούμε λοιπόν καθαρά, φιλοδοξώντας να το κατανοήσει και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας.

Η ανάπτυξη στην οποία φρόντισαν να εναποθέσουμε τις τελευταίες μας ελπίδες, είναι ένα όνειρο που δε θα ζωντανέψει ποτέ, αν το δέντρο του δεν ποτιστεί με αίμα, καταστροφή, και δε συνδυαστεί με τη δραστική ανασύσταση του γεωπολιτικού πάζλ που συνθέτει τη γεωγραφία του πλανήτη.

Και δε θα ζωντανέψει ποτέ, διότι ο κρίκος που την αφορά, είναι μέρος μιας αλυσίδας που έχει διαρραγεί, και που η επανασυγκόλλησή της προϋποθέτει συγκεκριμένα πράγματα.
  • Η ανάπτυξη προϋποθέτει πρωτίστως παραγωγή.
  • Η παραγωγή δεν μπορεί να υπάρξει αποσυνδεδεμένη από την κατανάλωση.
  • Η κατανάλωση δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί με κοινωνίες στις οποίες κυριαρχεί ηανέχεια και η γενικευμένη δυστυχία.
  • Η ανέχεια δεν είναι κατάρα που αίφνης προέκυψε από τον ουρανό, αλλά μια συγκεκριμένη κατάσταση την οποία επέβαλαν τα ισχυρά πολιτικά και οικονομικά κέντρα του πλανήτη.
Και την επέβαλαν γιατί δεν είναι δυνατόν να συμβιβαστούν με αναιμικά τσιμπολογήματα, μιας καιαυτό που επιδιώκουν είναι ραγδαίους ρυθμούς στην αύξηση των δικών τους κερδών και καθολικό επαναπροσδιορισμό των πολιτικών και οικονομικών όρων που θα τα διέπουν.

Αναρωτήθηκες λοιπόν ποτέ γιατί φρόντισαν να σου τσακίσουν το μισθό, να σου στερήσουν τη δουλειά, να πλιατσικολογήσουν την κοινωνική υποδομή και κοινωνική αποταμίευση??? Αναρωτήθηκες άραγε γιατί πειραματίζονται σε νέες μεθόδους χειραγώγησης και καθήλωσης των κοινωνιών, μετατρέποντας τις χώρες σε κολαστήρια για τους ίδιους τους πληθυσμούς τους???

Ό λόγος δεν είναι γιατί προσβλέπουν στο κέρδος τους, μέσα από τη μειωμένη ή την ανύπαρκτη αμοιβή σου. Το αποτέλεσμα γι αυτούς είναι απειροελάχιστο, κι αυτό που θέλουν είναι τη μεγάλη ψαριά και όχι το μαριδάκι. Μάθε λοιπόν πως…

Για όλους αυτούς, η μεγάλη επένδυση, δεν είναι η περικοπή του μισθού σου, αλλά η δυστυχία σου… Αυτό που κεφαλαιοποιούν είναι την ανέχειά σου...
 
Η γενικευμένη απόγνωση και το καθολικό οικονομικό βάλτωμα, είναι ο καταλύτης μέσα από τον οποίο σχεδιάζουν να πυροδοτήσουν  το μεγάλο ξέσπασμα, προκειμένου να δουλέψουν στο φουλ οι μηχανές που θα κόψουν την προσδοκώμενη πίτα.

Κατάλαβες λοιπόν γιατί όλοι αυτοί, όταν μιλούν για «ανάπτυξη», αυτό που κρύβουν είναι ένα δόλιο σχέδιο??? Μάθε λοιπόν πως αν τραβήξεις την κουρτίνα, η πρόταση που θ αποκαλυφθεί πίσω από τη γοητεία της λέξης «ανάπτυξη» με την οποία σε παραμυθιάζουν, λέει ολοκληρωμένα το εξής:

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ»

Επίλογος…
Αυτό είναι το κλίμα κύριοι. Και υπάρχει ανεξάρτητα από την ικανότητά μας να το αντιλαμβανόμαστε ή από την αφέλειά μας να τοπ προσπερνούμε σφυρίζοντας αδιάφορα. Για μας η ζωή μπορεί να κατάντησε μεροδούλι – μεροφάι, αλλά για τους χορογράφους της επόμενης μέρας, είναι ένας εφιαλτικός σχεδιασμός.

Το σύστημα που ζούμε τα ψωμιά του τα έφαγε και ό μόνος τρόπος να τα ανακτήσει, είναι να σπείρει σ αυτή τη Γη τη βουλιμία του, και να την ποτίσει με το αίμα των ανθρώπων για να ξανακαρπίσει. Και θα το κάνει γιατί είναι αδίστακτο.

Μέσα σ αυτό το περιβάλλον οι Σα(χλα)μαράδες του πολιτικού συστήματος αμπελοφιλοσοφούν με «πρωτογενή πλεονάσματα» και παραμυθιάζουν το λαό με το άπιαστο όνειρο της «ανάπτυξης», κρύβοντάς του την εφιαλτική αλήθεια.

Είναι επικίνδυνοι. Λίγο πριν παραδοθεί τις φλόγες η πυριτιδαποθήκη, αυτοί παραδίδουν τα πάντα αρνούμενοι να υπηρετήσουν τα εθνικά συμφέροντα. Αρνούνται να προετοιμάσουν το λαό για τα μελλούμενα και το μόνο για το οποίο νοιάζονται, είναι να παραδώσουν και την τελευταία σταγόνα από το αίμα του στα γκεσταπίτικα θησαυροφυλάκια.

Είναι επικίνδυνοι και θα πρέπει να ανατραπούν. Η παραδειγματική τους τιμωρία, θα πρέπει να γίνει οδηγός για κάθε επόμενο επίδοξο δωσίλογο στα όρια αυτής της πατρίδας.

Και να θυμάσαι δυο πράγματα…
Την «ανάπτυξη» που θέλουν θα τη φέρουν με τον τρόπο που ξέρουν αυτοί. Κι αυτό που ξέρουν καλά είναι το απόφθεγμα του Ηράκλειτου γιατί κατά την υλοποίησή του, εσύ θα είσαι το εργαλείο το αναλώσιμο για την επιτυχή του έκβαση. 

Έλεγε λοιπόν η Ηράκλειτος: «Πόλεμος  πάντων μέν πατήρ ἐστι, πάντων  δέ βασιλεύς, καί τούς μέν θεούς ἔδειξε τούς δέ ἀνθρώπους,  τούς μέν δούλους ἐποίησε,  τούς δέ ἐλευθέρους».

Κι αφού διαλέξεις αν θέλεις να παραμείνεις δούλος ή να καταστείς ελεύθερος αποτινάσσοντας το δωσιλογισμό από το κουφάρι της Ελλάδας, οφείλεις να μη ξεχνάς πως ο Ηρόδοτος σε προειδοποίησε λέγοντας πως: «Οὐδείς γάρ οὕτως ἀνόητος ἐστιν, ὅστις πόλεμον πρό εἰρήνης αἱρέεται· ἐν μέν γάρ τῇ οἱ παῖδες τούς πα­τέρας   θάπτουσιν, ἐν δέ  τῷ  οἱ πατέρες τά τέκνα»

Και για τη μετάφραση: «Κανείς δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να προτιμά τον πόλεμο από την ειρήνη. Γιατί στον καιρό της ειρήνης τα παιδιά θάβουν τους γονείς, ενώ στον καιρό του πολέμου οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους».

Αυτοί τις παρακαταθήκες τις άφησαν... Εσύ που θέλεις να καμαρώνεις για τους προγόνους σου, τι απ όλα τούτα τιμάς και κυρίως τι ενσωματώνεις ως στάση στη ζωή σου???


ΜΑΘΕ ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΑΠΑΤΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ή ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ??? 

Ανάπτυξη: Το όπιο που συντηρεί την αποβλάκωση των λαών. Γι αυτό και όταν θα έρθει η στιγμή της αφύπνισης, η ανθρωπότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πιο εφιαλτική πλανητική τραγωδία... 

του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 

Οι χορογράφοι που την πλασάρισαν, ξέρουν καλά πως όσο οι λαοί ξημεροβραδιάζονται ευνουχιζόμενοι με μια φρούδα προσδοκία, οι ίδιοι (οι χορογράφοι) εξασφαλίζουν για τον εαυτό τους την απαραίτητη πίστωση χρόνου για να ολοκληρώσουν τον εφιαλτικό τους σχεδιασμό. Ας το πούμε λοιπόν καθαρά, φιλοδοξώντας να το κατανοήσει και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας.

Η ανάπτυξη στην οποία φρόντισαν να εναποθέσουμε τις τελευταίες μας ελπίδες, είναι ένα όνειρο που δε θα ζωντανέψει ποτέ, αν το δέντρο του δεν ποτιστεί με αίμα, καταστροφή, και δε συνδυαστεί με τη δραστική ανασύσταση του γεωπολιτικού πάζλ που συνθέτει τη γεωγραφία του πλανήτη.

Και δε θα ζωντανέψει ποτέ, διότι ο κρίκος που την αφορά, είναι μέρος μιας αλυσίδας που έχει διαρραγεί, και που η επανασυγκόλλησή της προϋποθέτει συγκεκριμένα πράγματα.
  • Η ανάπτυξη προϋποθέτει πρωτίστως παραγωγή.
  • Η παραγωγή δεν μπορεί να υπάρξει αποσυνδεδεμένη από... την κατανάλωση.
  • Η κατανάλωση δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί με κοινωνίες στις οποίες κυριαρχεί ηανέχεια και η γενικευμένη δυστυχία.
  • Η ανέχεια δεν είναι κατάρα που αίφνης προέκυψε από τον ουρανό, αλλά μια συγκεκριμένη κατάσταση την οποία επέβαλαν τα ισχυρά πολιτικά και οικονομικά κέντρα του πλανήτη.
Και την επέβαλαν γιατί δεν είναι δυνατόν να συμβιβαστούν με αναιμικά τσιμπολογήματα, μιας καιαυτό που επιδιώκουν είναι ραγδαίους ρυθμούς στην αύξηση των δικών τους κερδών και καθολικό επαναπροσδιορισμό των πολιτικών και οικονομικών όρων που θα τα διέπουν.

Αναρωτήθηκες λοιπόν ποτέ γιατί φρόντισαν να σου τσακίσουν το μισθό, να σου στερήσουν τη δουλειά, να πλιατσικολογήσουν την κοινωνική υποδομή και κοινωνική αποταμίευση??? Αναρωτήθηκες άραγε γιατί πειραματίζονται σε νέες μεθόδους χειραγώγησης και καθήλωσης των κοινωνιών, μετατρέποντας τις χώρες σε κολαστήρια για τους ίδιους τους πληθυσμούς τους???

Ό λόγος δεν είναι γιατί προσβλέπουν στο κέρδος τους, μέσα από τη μειωμένη ή την ανύπαρκτη αμοιβή σου. Το αποτέλεσμα γι αυτούς είναι απειροελάχιστο, κι αυτό που θέλουν είναι τη μεγάλη ψαριά και όχι το μαριδάκι. Μάθε λοιπόν πως…
Για όλους αυτούς, η μεγάλη επένδυση, δεν είναι η περικοπή του μισθού σου, αλλά η δυστυχία σου… Αυτό που κεφαλαιοποιούν είναι την ανέχειά σου...
 
Η γενικευμένη απόγνωση και το καθολικό οικονομικό βάλτωμα, είναι ο καταλύτης μέσα από τον οποίο σχεδιάζουν να πυροδοτήσουν  το μεγάλο ξέσπασμα, προκειμένου να δουλέψουν στο φουλ οι μηχανές που θα κόψουν την προσδοκώμενη πίτα.

Κατάλαβες λοιπόν γιατί όλοι αυτοί, όταν μιλούν για «ανάπτυξη», αυτό που κρύβουν είναι ένα δόλιο σχέδιο??? Μάθε λοιπόν πως αν τραβήξεις την κουρτίνα, η πρόταση που θ αποκαλυφθεί πίσω από τη γοητεία της λέξης «ανάπτυξη» με την οποία σε παραμυθιάζουν, λέει ολοκληρωμένα το εξής:

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ»

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ

EΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, 


Εκτύπωση
ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΡΙΚ ΤΟΥΣΕΝ* ΣΤΗΝ "ΕΦ.ΣΥΝ." ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΑΣΟ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
• Οι Μανουέλ Βαλς και Ματέο Ρέντσι ζητούν περισσότερο χρόνο για τη μείωση του ελλείμματος ως αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να γίνουν, υποτίθεται, ανταγωνιστικές οι χώρες τους. Αποτελεί αυτό μια πραγματική πρόκληση για τη συναίνεση όσον αφορά τη λιτότητα στην Ευρώπη; Μπορεί να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα;
Νομίζω ότι το αίτημα που απευθύνουν στην Κομισιόν θα απορριφθεί, διότι αυτή θέλει να συνεχιστούν τα μέτρα της βίαιης λιτότητας σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, και δη στην περιφέρεια, αλλά κυρίως σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, αλλά και στη Γερμανία. Εάν η ιταλική και η γαλλική κυβέρνηση μπορούσαν να πείσουν την Κομισιόν, θα ήταν θετικόγεγονός. Ομως αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος και πρέπει να υπογραμμίσω ότι την ίδια ώρα ζητούν την αλλαγή των όρων λειτουργίας της αγοράς εργασίας στην Ιταλία με έναν πολύνεοφιλελεύθερο τρόπο. Επίσης, γνωρίζουμε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση Βαλς στη Γαλλίαείναι προς όφελος των μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών.
• Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά ένα διεθνές συνέδριο για την ακύρωση του χρέους των χωρών του Νότου που έχουν πληγεί από την κρίση, όμοιο με αυτό που έγινε για τη Γερμανία το 1953, στο οποίο 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, διέγραψαν ένα μεγάλο μέρος του γερμανικού χρέους. Πόσο ρεαλιστική βλέπετε αυτή την προοπτική σήμερα;
Λέω ότι αποτελεί μια νόμιμη πρόταση. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν προκάλεσε καμία σύγκρουση στην Ευρώπη, όπως αυτή που προκάλεσε η Γερμανία. Ετσι, οι πολίτες της Ελλάδας έχουν ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα να πουν ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους είναι παράνομο και ότι πρέπει να διαγραφεί, όπως διεγράφη το γερμανικό χρέος το 1953. Είναι απολύτως νόμιμο, αλλά δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη θα μπορούσαν να πείσουν τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις των ισχυρών χωρών να καθίσουν σ' ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν να κάνουν ό,τι έκαναν το 1953. Είναι λοιπόν νόμιμο αίτημα και υποστήριξα τον Τσίπρα για την Κομισιόν, αλλά δεν μπορείς να πείσεις τους εταίρους να το κάνουν. Η συμβουλή μου είναι η ακόλουθη: Η τελευταία δεκαετία μάς έδειξε ότι μπορείς να φτάσεις σε δίκαιες λύσεις προχωρώντας σε μονομερείς πράξεις κυριαρχίας. Και νομίζω ότι η Ελλάδα έχει ισχυρά επιχειρήματα για να δράσει και να διαμορφώσει μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται από τους πολίτες και θα εξετάσει τις πιθανότητες γι' αυτό. Μια τέτοια αριστερή, λαϊκή κυβέρνηση θα μπορούσε να φτιάξει μια επιτροπή ελέγχου του χρέους, η οποία θα διαπίστωνε ποιο μέρος του είναι παράνομο και απεχθές και στη συνέχεια θα έκανε μονομερώς αναστολή πληρωμών, προκειμένου να μην το πληρώσει ολόκληρο.
• Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και αρκετά στελέχη του λένε ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος θα γίνει εντός της ευρωζώνης και ότι δεν θα είναι αποτέλεσμα μονομερούς ενέργειας. Τι λέτε γι' αυτό;
Ναι, ξέρω την επίσημη θέση. Εγώ προσωπικά προσπαθώ να δείξω ότι μπορείς να εφαρμόσεις ένα άλλο είδος πολιτικής, διότι είναι προφανές ότι η πλειονότητα των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και η ΕΚΤ δεν θα δεχτούν να κάνουν μια μεγάλη μείωση του ελληνικού χρέους. Ετσι, λέμε ότι θέλουμε να διαπραγματευτούμε, αλλά πιστεύω ότι είναι αδύνατο να τους πείσεις όλους αυτούς. Γι' αυτό πρέπει να γίνεις πιο ριζοσπαστικός, διότι δεν υπάρχει άλλη πιθανότητα. Πρέπει να γίνεις ριζοσπαστικός, όπως έκανε η Ισλανδία μετά το 2008 ή ο Ισημερινός ή όπως το έκανε η Αργεντινήμεταξύ 2001 και 2005. Μετά οι κυβερνήσεις έκαναν σειρά λαθών και εγκατέλειψαν τη ριζοσπαστική θέση που πήρε η χώρα και γι' αυτό τον λόγο αντιμετωπίζουν τις σημερινές μεγάλες δυσκολίες. Βρέθηκα στην Αργεντινή τις προηγούμενες μέρες. Το Κοινοβούλιό της ψήφισε ένα νόμο για να δράσει η χώρα με κυρίαρχο τρόπο στο θέμα του χρέους. Αποφάσισαν να φτιάξουν μιαν επιτροπή του Κογκρέσου, η οποία θα εξετάσει το χρέος στους επόμενους τρεις μήνες.
• Εχετε πει ότι η δραστική μείωση του δημόσιου χρέους είναι αναγκαία, αλλά όχι αρκετή για να βγουν οι χώρες της Ε.Ε. από την κρίση και ότι χρειάζονται κάποια άλλα σημαντικά μέτρα σε διάφορους τομείς. Ποια είναι αυτά εν συντομία;
Πρώτα, να εθνικοποιήσουμε, να κοινωνικοποιήσουμε τις τράπεζες. Νομίζω ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες πρέπει να μεταφερθούν στον δημόσιο τομέα και να λειτουργούν σεβόμενες αυστηρά τους κανόνες και τα συμφέροντα του λαού. Επίσης, πρέπει να ελέγξουμε τις κινήσεις των κεφαλαίων και κυρίως τις μεγάλες μεταφορές κεφαλαίων των τεράστιων χρηματοπιστωτικών θεσμών. Δεν μιλάμε για τα χίλια ή δύο χιλιάδες ευρώ. Για να γίνουν τέτοιες μεταφορές θα πρέπει να δίνεται η έγκριση των ελεγκτικών αρχών. Αυτός ο έλεγχος γίνεται για καλούς και όχι κακούς σκοπούς. Για να προστατευθούν οι απλοί πολίτες.
• Η Ελλάδα;
Να γίνει αυτό που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012: Εάν γίνουμε κυβέρνηση, θα καταργήσουμε τους νόμους βάσει των οποίων επιβλήθηκαν τα μνημόνια, καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις και η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Πρέπει παράλληλα να γίνει φορολογική μεταρρύθμιση, να καταργηθούν ορισμένοι από τους φόρους που επιβλήθηκαν στους φτωχούς και να φορολογηθούν οι πλούσιοι.
• Οπως λέει η Ναόμι Κλάιν, «το οικονομικό μας μοντέλο, δηλαδή ο καπιταλισμός, διεξάγει έναν πόλεμο ενάντια στον πλανήτη». Πρόσφατα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε πολλές χώρες ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Ποια είναι η σημασία αυτών των κινητοποιήσεων;
Είναι πολύ σημαντικές, διότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παγκόσμια προβλήματα, παγκόσμιες ανισότητες, οι οποίες προκαλούν καταστροφή στο κλίμα και στους θεσμούς, επηρεάζουν τη μετανάστευση και επιφέρουν πολέμους. Ολα αυτά ταδιεθνή κινήματα είναι σημαντικά και τα χρειαζόμαστε. Πρέπει να ενισχυθούν. Περιμένω με αγωνία να δω μεγαλύτερη ικανότητα να κινητοποιούμε τους ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο, ώστε να ενισχυθούν και οι αγώνες.
*Ο Ερίκ Τουσέν, Βέλγος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, είναι πρόεδρος της CADTM, της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της γαλλικής οργάνωσης ATTAC. Το 2005 διορίστηκε από τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του εσωτερικού και εξωτερικού δημόσιου χρέους της χώρας. Γνωστός και στην Ελλάδα, την οποία έχει επισκεφθεί αρκετές φορές, στο πλαίσιο της δράσης του για τον απεγκλωβισμό των χωρών του Νότου από τα παιχνίδια των διεθνών κερδοσκόπων και των πιστωτικών οργανισμών.

ΥΠΕΡ ΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Ο ΧΑΝΣ ΒΕΡΝΕΡ ΖΙΝ
hans_sinnΣυμφιλιωτικούς τόνους έναντι του ευρώ υιοθετεί ο πρόεδρος του ινστιτούτουIfoΧανς-Βέρνερ Ζιν, που τάσσεται υπέρ ενός δραστικού«κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Χωρίς αυτό, η Αθήνα δεν έχει καμία δυνατότητα να ανακάμψει, τονίζει.
Παρουσιάζοντας στο Μόναχο το νέο του βιβλίο με τίτλο «The Euro Trap» που εκδόθηκε στα αγγλικά από τον εκδοτικό οίκο Oxford University Press, ένας από τους κορυφαίους Γερμανούς οικονομολόγους και μέλος της ομάδας των "σοφών" που συμβουλεύει την κυβέρνηση της χώρας, οΧανς-Βέρνερ Ζιν, τάσσεται σαφώς πλέον υπέρ του κοινού νομίσματος, διατηρώντας ωστόσο τις ενστάσεις του στις αποφάσεις των ηγετών της Ευρώπης για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Ζιν που -όπως σημειώνεται- από νέος είναι ένθερμος Ευρωπαίος και παθιασμένος με την Ελλάδα ταξιδευτής, αποστασιοποιείται σαφώς από τουςευρωσκεπτικιστές οικονομολόγους του κόμματος AfD (Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία).
Απορρίπτει το αίτημα των ευρωσκεπτικιστών για ένα «ευρώ του Βορρά» και ένα «ευρώ του Νότου», καθώς γνωρίζει τη σημασία που έχει για την Ευρώπη ο γαλλογερμανικός άξονας. Και όχι μόνον. «Ο Ζιν τάσσεται υπέρ του ευρώ, το οποίο όπως λέει θα πρέπει να διατηρηθεί».
Τοποθετεί τώρα ένα νέο πυροβόλο σε θέση βολής: το δραστικό κούρεμα. Θα πρέπει να γίνει άφεση του χρέους της Ελλάδας και άλλων χωρών, μολονότι με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύεται η εσφαλμένη τους συμπεριφορά, λέει σήμερα ο Ζιν. Σε διαφορετική, ωστόσο, περίπτωση οι χώρες αυτές δεν έχουν καμία δυνατότητα να ανακάμψουν, υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος, αναφέρει η Süddeutsche Zeitung.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ISKRA:

ΠΡΟΣ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ 


Εκτύπωση
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΟΥΣΗ
Είναι βέβαιο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αριστερών έχει αποφασίσει να ψηφίσει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ . Είναι επίσης βέβαιο ότι αυτό το ρεύμα θα ισχυροποιείται όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές από την εντεινόμενη πόλωση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η οποία αντικειμενικά καλλιεργείται και από τον ισχύοντα απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό, εκλογικό νόμο .
Παράλληλα εκτός των πιστών ψηφοφόρων των υπόλοιπων αριστερών σχηματισμών, οι οποίοι παρά τις ραγδαίεςδεξιόστοφες μετακυλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες διενεργούνται σε παγκόσμια πρώτη πριν ακόμη αυτός κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία, τείνουν να συρρικνωθούν, σε βαθμό που σε λίγο θα μιλάμε για ορισμένους από αυτούς για στρατηγούς δίχως στρατό, υπάρχουν και αρκετοί αριστεροί, οι οποίοι είτε έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν τους εν λόγω σχηματισμούς με κρύα καρδιά, είτε παραμένουν ακόμη αναποφάσιστοι .
Καταθέτω λοιπόν ορισμένους προβληματισμούς που με βασανίζουν καιρό τώρα, και οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια τεκμηριωμένη λήψη αυτής της απόφασης , και κυρίως να συμβάλουν στη στάση που κατά την ταπεινή μου γνώμη οφείλουμε να τηρήσουμε την κρίσιμη μετά τις εκλογές περίοδο.
- Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάω από την εκτίμηση ότι και η πλέον αυστηρή κριτική απέναντι του δεν θα πρέπει να οδηγεί στην ισοπεδωτική θέση ότι το αν θα πρωτεύσει αυτός ή η ΝΔ στις εκλογές, δεν έχει καμία σημασία.
Αν μη τι άλλο θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ότι μια πρωτιά της ΝΔ θα σηματοδοτήσει την επιβράβευση της μέχρι τώρα ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής και συνεπώς θα οδηγήσει στη συνέχιση της και μάλιστα προς το χείριστο. Από την άλλη είναι βέβαιο ότι μια πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ αν μη τι άλλο θα αναταράξει τη σημερινή τελματώδη κατάσταση.
Επιπροσθέτως θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και το πώς θα ερμηνευθεί από τους ξένους δυνάστες μας το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα με δεδομένο ότι τα κριτήρια τους είναι παντελώς διαφορετικά από τα δικά μας.
Έτσι ο Τσίπρας φαντάζει για αυτούς κάτι σαν νέος Γκεβάρα , όπως άλλωστε το 1967 ο άνθρωπος των Ιγγλέζων Γεώργιος Παπανδρέου αντιμετωπίστηκε σαν κομμουνιστικός κίνδυνος , επειδή αρνήθηκε την πλήρη υποταγή του στα μέσω των ΗΠΑ βασιλικά κελεύσματα.
Υπό αυτό το πρίσμα η πλήρης υποταγή της σημερινής κυβέρνησης η οποία έχει δώσει στην πράξη τα διαπιστευτήρια της, είναι σαφώς προτιμότερη απ' ότι ένας αμφιβόλων αντιδράσεων ΣΥΡΙΖΑ ,και αυτό παρά τις προσπάθειες του τελευταίου να αποσπάσει ένα έξωθεν πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης στην επικρατούσα τάξη πραγμάτων .
Προκύπτει το ερώτημα . Αυτά τα δεδομένα τεκμαίρουν την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ ως το μη χείρον βέλτιστο και ως μια πιθανότητα αυτός να βελτιώσει την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων;
Καταρχάς θα πρέπει να είναι σαφές ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει και επιδοκιμασία της συνεχούς προς τα δεξιά υποχωρητικότητας του από την έτσι κι' αλλιώς εντός των τειχών αρχική του πρόταση διεξόδου από την κρίση, επιδοκιμασία των ανίερων συμμαχιών που συνάπτει και των ακόμη χειρότερων που προαναγγέλλει . Και όλα αυτά κάθε άλλο παρά μπορούν να αντισταθμιστούν από την ύπαρξη στους κόλπους του της αριστερής πλατφόρμας, στο βαθμό που αυτή αρκείται να διατυπώνει και να καταγράφει ως μειοψηφικές τις αριστερότερες θέσεις της.
Εξίσου σημαντικό όμως είναι να λάβουμε υπόψη μας ότι μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ από μόνη της , όχι μόνον δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αλλά μπορεί και να οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε μιαοδυνηρή ήττα και την επιστροφή της δεξιάς κάτω από ακόμη χειρότερους από τους σημερινούς όρους.
Εξηγούμαι . Η μεγάλη πλειονότητα των αριστερών εναποθέτουν δυστυχώς τις ελπίδες τους για μιαφιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση αποκλειστικά σε μια εκλογική νίκη . Αυτή η νοοτροπία οφείλεται στην μακρόχρονη επικράτηση-με ανισομερή ιστορική ευθύνη του συνόλου της κοινοβουλευτικής Αριστεράς και σήμερα ιδιαιτέρως του ΣΥΡΙΖΑ - μιας φιλελεύθερης αντίληψης η οποία αν δεν ταυτίζει την δημοκρατία με το εκλογικό δικαίωμα, ανάγει αυτό το τελευταίο και όχι την ευρύτερη λαϊκή συμμετοχή στα κοινά, τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και την ταξική πάλη στον καθοριστικό παράγοντα της λαϊκής παρέμβασης .
Εν προκειμένω όμως η επικράτηση αυτής της αντίληψης είναι καταστροφική , διότι όχι μόνον μια συνολική πολιτική αλλαγή, αλλά ακόμη και η παραμικρή φιλολαϊκή μεταρρύθμιση είναι αδύνατον να επιτευχθεί δίχως σύγκρουση με τους κυρίαρχους.
Και για να είναι νικηφόρα αυτή η σύγκρουση για τις προοδευτικές δυνάμεις, δεν αρκεί μόνον η κατάκτηση μιας εκλογικής πλειοψηφίας, αλλά είναι αναγκαίο ένα ισχυρό οργανωμένο μετωπικό λαϊκό κίνημα ικανό να αποτρέψει τόσο την πλέον πιθανή , αν όχι βέβαιη, (όχι με βάση μια δίκη προθέσεων, αλλά με βάση την μέχρι τώρα πορεία του,) ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ , όσο και την αντίδραση της ντόπιας και ξένης αντίδρασης ακόμη και στην περίπτωση που αυτός θα επιχειρήσει να εφαρμόσει το ανεπαρκέστατο για την αντιμετώπιση της κρίσης πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρόεδρος του στην Θεσσαλονίκη.
Στο βαθμό που αυτό το κίνημα δεν υπάρχει και δεν επιχειρείται να ανδρωθεί, οι πανηγυρισμοί που θα προκαλέσει μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν να μετατραπούν σε θρήνους.
- Από την άλλη μια ψήφος στο ΚΚΕ, στη βάση συναισθηματικών δεσμών που πολλοί αριστεροί έχουν με αυτό χάρη κυρίως στην ηρωική ιστορία του και της εκτίμησης ότι αυτό αντιστέκεται με συνέπεια, και δεν έχει εγκαταλείψει την επαναστατική, σοσιαλιστική προοπτική, θα πρέπει να συνδυαστεί και με μια σημαντική αρνητική επίπτωση της εκλογικής του ενίσχυσης .
Αυτή θα σημάνει για την ηγεσία του , επιδοκιμασία εκτός από την γραφειοκρατική δομή και λειτουργία του και την απαράδεκτη-έως και απάνθρωπηστάση του απέναντι σε όσους του ασκούν αριστερή κριτική , και όλων των άλλων αρνητικών πτυχών της πολιτικής του.
Ειδικότερα θα σημάνει επιδοκιμασία του τραγικού σεχταρισμού του, της εκ μέρους του αποκήρυξης του προηγούμενου αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού μετωπικού του προγράμματος, της εκ μέρους του άρνησης μια μεταβατικής, μετωπικής, αντισυστημικής, προοπτικής με θεμέλια της τη λαϊκή πλειοψηφία και ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα, η οποία ανταποκρινόμενη στο επίπεδο τηςλαϊκής συνειδητότητας θα δίνει λύση στα άμεσα προβλήματα, θα ανυψώνει αυτό το επίπεδο, και θα διευκολύνει την υλοποίηση του σοσιαλισμού, και τέλος σημαίνει επιδοκιμασία του εκ μέρους του εκθειασμού της πλέον μελανής περιόδου του «υπαρκτού».
΄-Όσον αφορά στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πιο ειδικά στο ΝΑΡ αν κάποιος αποφασίσει να την ψηφίσει για την πραγματική αγωνιστική, και μέχρι πρότινος μετωπική συμβολή τους, (απόδειξη η ίδια η συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) , την εκ μέρους τους κριτική αντιμετώπιση του «υπαρκτού», την προσπάθεια τους να ανοίξουν θεωρητικά ζητήματα, θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη του ότι σήμερα η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ , ενάντια στην απόφαση της τελευταίας της Συνδιάσκεψης λειτουργεί δυστυχώς σαν μικρογραφία του κουκουεδίστικου σεχταρισμού , αρνούμενη τόσο την αναγκαιότητα μιας μεταβατικής αντισυστημικής αριστερής προοπτικής όσο και εκείνη μιας μετωπικής συμπόρευσης .
Επιπροσθέτως ψηφίζοντας ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιβραβεύεται η περίεργη συνέχιση της εκ μέρους της ανοχής ή ακόμη και της προβολής-με το να τους χρίζει υποψήφιους της- των εκφραστών των υπόγειων ή και ανοιχτά φιλοσυριζαϊκών ρευμάτων που λειτουργούν στους κόλπους της.
-Μια άλλη λύση που προκρίνουν ορισμένοι είναι ψήφο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ με σταυροδότηση των υποψηφίων της αριστερής του πλατφόρμας, ή ψήφο υπέρ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με σταυροδότηση των υποψηφίων της που στηρίζουν μια μετωπική συμπόρευση . Κάτι ανάλογο δεν μπορεί να ισχύσει για το ΚΚΕ διότι η μονολιθικότητα του καθιστά απαγορευτική μια τέτοια στάση.
Αυτή η λύση παρόλο που εμφανίζεται να πετυχαίνει το συνδυασμό της συμμετοχής στις εκλογές με μια επιλογή η οποία δεν αποτελεί υποχώρηση αντιστοίχως απέναντι στην αντισυστημική ή την μετωπική θέση , εμπεριέχει με τη σειρά της ένα σημαντικό μειονέκτημα . Πέρα του ότι θα καταγραφεί ως ενίσχυση των εν λόγω σχηματισμών συνολικά, σηματοδοτεί την επιβράβευση της αντιφατικής έως ασυνεπούς στάσης των εν λόγω υποψηφίων και μάλλον ενισχύει τη διαιώνιση αυτής τους της στάσης.
-Απομένει η λύση της αποχής, του λευκού, ή του άκυρου η οποία φαντάζει για αρκετούς ως η πλέον συνεπής στάση. Πρόκειται για μια στάση η οποία εκτός των αναρχικών οι οποίοι αρνούνται γενικώς την συμμετοχή στην αστική πολιτική ζωή, μπορεί να υιοθετηθεί συγκυριακά, από όσους δεν τους εκφράζει κανένας από τους πολιτικούς σχηματισμούς που συμμετέχουν στις εκλογές και αρνούνται να αποδεχτούν την αρχή το μη χείρον βέλτιστο.
Από την άλλη όμως όσον αφορά στις συγκεκριμένες εκλογές αυτή η στάση σημαίνει άρνηση συμμετοχής στην κοινοβουλευτική μάχη απομάκρυνσης της απεχθούς σημερινής κυβέρνησης, άρνηση συμβολής σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο είναι πιθανό να αποτελέσει την απαρχή μιας γενικότερης προοδευτικής εξέλιξης .
- Τέλος υπάρχει η λύση της επιμονής την ύστατη έστω ώρα της συγκρότησης ενός εκλογικού μετώπου δυνάμεων της αριστεράς της ρήξης το οποίο θα έλθει να καλύψει τις προηγούμενες αποτυχίες συγκρότησης αυτού του μετώπου και να περισώσει από τον εκλογικό καταποντισμό τις συνιστώσες του.
Όμως ακόμη και αυτό το ελάχιστο βήμα, το οποίο στο παρά πέντε των εκλογών ευλόγως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καιροσκοπικό , αλλά αν μη τι άλλο θα πρόσφερε μια εκλογική επιλογή σ' έναν αριστερό κόσμο , φαίνεται να απορρίπτεται από τον «σκληρό» πυρήνα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνεπώς μάλλον δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί πριν από τις εκλογές .
Ασχέτως όμως από το προσωπικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι αριστεροί αναποφάσιστοι και από τη λύση που θα δώσει ο καθένας σε αυτό, συνυπολογίζοντας τα υπέρ και τα κατά της ψήφου του, και με δεδομένο ότι εκτός από το ενδεχόμενο μιας προβοκατόρικης η και ανοιχτά αντιδημοκρατικής εκτροπής, την οποία η πείρα μας διδάσκει ότι ποτέ δεν πρέπει να αποκλείουμε ,το εκλογικό Συριζαϊκό τσουνάμι φαντάζει αναπόφευκτο. Τίθεται λοιπόν το πρόβλημα της στάσης που θα πρέπει να τηρήσουμε μετά μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Υποστηρίζω ότι ασχέτως από το τι θα πράξει ο καθένας μας στις εκλογές, επιβάλλεται να αρχίσουμε να χτίζουμε από τώρα το αναγκαίο αντισυστημικό μέτωπο, μόνο ικανό να μας σώσει όχι μόνον από την κρίση, αλλά και από μια μετεκλογική διάψευση των ελπίδων που θα την χρεωθεί σύμπασα η αριστερά και θα μας πάει πολλά χρόνια πίσω.
Ήδη δυνάμεις ανένταχτων αριστερών αλλά και μικρών αριστερών σχηματισμών επιδιώκουν κάτι τέτοιο από τα κάτω, στα πλαίσια της Αριστερής Μετωπικής Συμπόρευσης, η οποία και θα πρέπει να επικεντρωθεί στον μετωπικό της στόχο και στη συμβολή της στην επεξεργασία μιας όσο γίνεται πιο αναλυτικής αντισυστημικής διεξόδου από την κρίση. Και αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να ενισχυθεί, ακόμη περισσότερο μετεκλογικά, να διευρυνθεί, να στραφεί προς την κοινωνία και προς όμορες δυνάμεις της Ευρώπης, να προσλάβει μια οργανωτική μορφή .
Προς αυτήν την κατεύθυνση καλούνται να συμβάλουν πέρα από τους ανένταχτους αριστερούς, οι οποίοι δεν συμμετέχουν ακόμη στη Συμπόρευση, και όσοι στηρίζουν είτε δημόσια, είτε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις αυτό το μέτωπο, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζουν να είναι ενταγμένοι σε πολιτικούς σχηματισμούς που το αρνούνται με την ελπίδα να αλλάξουν κάποτε υπέρ τους, τους εσωτερικούς συσχετισμούς τους. Αναφέρομαι στην αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, που έστω και ανεπαρκώς σ' ένα βαθμό προτάσσει τη σύγκρουση , στους κριτικά παραμένοντες στο ΚΚΕ, οι οποίο όμως συμφωνούν με τη συγκρότηση ενός αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου, στις συνιστώσες ή ομάδες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που επιμένουν στην εφαρμογή της απόφασης της τελευταίας της Συνδιάσκεψης. Όλοι αυτοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι ρυθμοί της κοινωνικής εξέλιξης δεν είναι δυνατόν να υποτάσσονται στους ρυθμούς αβέβαιων έως και παντελώς αδύνατων ως προς την έκβαση τους εσωκομματικών διεργασιών .
Ας στηρίξουν λοιπόν όποιον θέλουν εκλογικά, αλλά παράλληλα καλούνται να συμμετέχουν και αυτοί σε μια μετεκλογική μετωπική αντισυστημική συμπόρευση , η οποία θα απαιτήσει ναδιαχωρίσουν τη θέση τους από τις ηγεσίες εκείνες που θα επιμένουν να την αρνούνται, θα απαιτήσει να πάψουν να πατάνε σε δυο βάρκες.
Αν δεν το πράξουν, με δεδομένο ότι εν προκειμένω θα πρόκειται για ένα Μέτωπο σωτηρίας από μια επικείμενη καταστροφική ήττα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα συμβάλουν αντικειμενικά όπως και οι ηγεσίες τους σε αυτήν την ήττα.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ  "ISKRA"

Αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS: Η άλλη ανάγνωση


Της Αλεξάνδρας Τράγκα 

Σε μία άκρως συμβολική ονοματοδοσία, χαρακτηριστική της οικονομικής δυναμικής, αλλά και της εικόνας (national –στην περίπτωσή μας inter-national image) που επιθυμούν να προωθήσουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη, προέβησαν τα κράτη-μέλη της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική), τα οποία επέλεξαν τον επικοινωνιακότατο τίτλο «Αναπτυξιακή Τράπεζα», για τον παγκόσμιο οργανισμό που στις 17.07.2014 ίδρυσαν και στον οποίο συμμετέχουν.

Η «Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της 6ης συνόδου κορυφής των BRICS, θα επενδύει σε αναπτυξιακά έργα στα κράτη-μέλη της ομάδας.

Το Ταμείο, χάρη στα κεφάλαιά του, θα επιτρέψει να αποφεύγονται «οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας» αλλά και να υπάρξει «η προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας» των κρατών-μελών της BRICS και να «ενισχυθεί η παγκόσμια χρηματοοικονομική ασφάλεια», σημειώνεται στην ανακοίνωση της συνόδου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Capital.gr, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε «να δημιουργηθεί μια ένωση των κρατών της ομάδας BRICS στο πεδίο της ενέργειας, αλλά και ένα κοινό απόθεμα καυσίμων, ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια των αναπτυσσόμενων οικονομιών».

Ο χαρακτηρισμός λοιπόν, του αντίπαλου δέους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ως «αναπτυξιακό», δεν εκφράζει μόνο τη δυναμική των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό, αλλά και τον ίδιο το σκοπό της ίδρυσής του

Δεν θα έπρεπε βεβαίως να μας διαφύγει το γεγονός ότι με τον όρο «αναπτυξιακή», επιχειρείται συνειδητά η άμβλυνση της απεχθούς εικόνας που επικρατεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη για τα παντός είδους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Μπορεί μία τράπεζα να φέρει την ανάπτυξη αντί για την απόλυτη καταστροφή (βλ. Lehman Brothers); Σύμφωνα με τα BRICS μπορεί! 

Και επειδή πληθώρα κρατών (παθόντων και μη), θεωρεί ότι τα δίδυμα αδελφάκια, γεννηθέντα στο Bretton Woods, Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ, μόνο την ευμάρεια δεν προωθούν, τα BRICS, επιτυγχάνουν μόνο με την πρόσθεση του προθέματος «αναπτυξιακός», να καταδείξουν στην διεθνή κοινή γνώμη ότι δεν είναι εκείνα που δημιούργησαν και συντηρούν την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά αυτά που θα καταφέρουν να επιλύσουν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίσουν τα αδελφά έθνη. 

Οι αντιδράσεις αλλά και ο σκεπτικισμός, πληθώρας αναλυτών για τον πραγματικό σκοπό της «Αναπτυξιακής Τράπεζας» των κρατών-μελών των BRICS, είναι έντονοι. 

Κάποιοι φοβούνται ότι η ίδρυση του συγκεκριμένου οργανισμού, αποτελεί την περαιτέρω πτώση του Δυτικού κόσμου, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, ενώ άλλοι, περιμένουν στωικά, να δουν, ποιο είναι το μοντέλο της παγκόσμιας διακυβέρνησης που τα BRICS, έχουν στο μυαλό τους. Κάποιοι άλλοι, θεωρούν ότι το νέο ίδρυμα, δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα περισσότερο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, δεδομένου ότι τα κράτη που συμμετέχουν, ακολουθούν την πεπατημένη (και μέχρι σήμερα επιτυχή), οδό του καπιταλισμού Δυτικού Τύπου. 

Επειδή όμως, η ανάλυση των αποφάσεων και των συμφωνιών μεταξύ των BRICS, όχι μόνο μπροστά αλλά και πίσω από την κουρτίνα, είναι αναγκαία, κρίνεται απαραίτητο να επισημανθεί το γεγονός ότι τα κράτη αυτά βρίσκονταν εδώ και χρόνια στην «αίθουσα αναμονής» των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων: μετά την εκδήλωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης διεκδικούν έμπρακτη αναγνώριση της αναβαθμισμένης θέσης τους στην παγκόσμια οικονομία. 

Εξάλλου, κλήθηκαν μετά τυμπανοκρουσιών και διθυράμβων, να «συμμετάσχουν ισότιμα», το 2010 στη σύνοδο των G20. Η συμμετοχή συνοδευόταν και από την υπόσχεση ότι θα αυξάνονταν κατά περίπου 6% οι ψήφοι τους στο ΔΝΤ, η οποία φυσικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Εκτός λοιπόν από τα επικοινωνιακά οφέλη, που τα κράτη-μέλη των ΒRICS θα αποκομίσουν και πέρα από τους φόβους των Δυτικών αναλυτών για το ποιος είναι τελικά ο σκοπός της νέας τράπεζας, φαίνεται πώς οι συμμετέχοντες στον οργανισμό, έχουν να κερδίσουν πολλά περισσότερα από τη δημιουργία του αντίπαλου με το ΔΝΤ δέους. Τα οφέλη από τη χρήση των εργαλείων της Τράπεζας, σύμφωνα με το σκοπό ίδρυσής της (όπως διαφαίνεται από τις ανακοινώσεις των ΒRICS), φαίνονται μπροστά τους. 

Θα καταφέρουν τελικά τα BRICS, να ανελιχθούν σε οικονομικούς (και μη) γίγαντες-ρυθμιστές του παγκόσμιου γίγνεσθαι, χρησιμοποιώντας ως όπλο το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που δημιούργησαν;
Ο καιρός θα δείξει!
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ  "ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ"