Δείτε ποίοι είναι οι απολυμένοι του Ριζοσπάστη και τι λένε για τις "σοσιαλιστικές" απολύσεις του ΚΚΕ...


Παρατίθενται οι απολύσεις των εργαζομένων του Ριζοσπάστη που ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Πολλοί από αυτούς έχουν καταγγείλει τις απολύσεις ως εκδικητικές απέναντι σε εργαζόμενους που έχουν διαφωνήσει κατά καιρούς με την ηγεσία του κόμματος.

Δεν γνωρίζω αν είναι έτσι, έχω όμως να αναρρωτηθώ αυτό: Ο Νίκος Μπογιόπουλος που όπως έχει γνωστοποιηθεί και δεν έχει διαψευσθεί έδινε το μισθό του στο κόμμα γιατί απολύθηκε; Και εκεί θα επικαλεσθεί η ηγεσία οικονομικά προβλήματα για την απόλυση του Μπογιόπουλου; Είναι γνωστό ότι η ΚΕ του ΚΚΕ είχε δεχθεί απο αυτόν σκληρή κριτική στις 31/3/2013 στο άρθρο του με τίτλο "Λάθος Πορεία" http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7365865 ενώ αρνήθηκε να δημοσιεύσει το βιβλίο του (best seller) με τίτλο "Είναι καπιταλισμός ηλίθιε" που τυπώθηκε από τις εκδόσεις Λιβάνη. Πάντως σε κάθε περίπτωση τα εκατομμύρια από την πώληση του 902...δεν έφτασαν για να πληρωθούν οι μισθοί στο Ριζοσπάστη (σαν αυτόν που πληρώνει ο Ριζοσπάστης στο...ΚΚΕ στην περίπτωση του Μπογιόπουλου;) και στις 29/10 απολύθηκαν άλλοι 4 εργαζόμενοι... Δείτε τη λίστα από το Δεκέμβρη του 2012:


Δεκέμβριος 2012: Δημήτρης Μηλάκας, Αντρέας Παγανόπουλος, Ανθή Γεωργίου, Ρούλα Μπανάκου, Γεράσιμος Λιβιτσάνος.

Ιανουάριος 2013: Κλωντίν Χέσπερ, Γιώργος Πετρόπουλος, Έρση Κουμπούρη.

Φεβρουάριος: Κώστας Δέτσικας, Κυριάκος Ζηλάκος, Μελίνα Ζιάγκου, Χαρά Κατσούλη, Λαμπρινή Πίτακα (ανταποκρίτρια στην Κρήτη)

Μάρτιος: Δεν έγιναν απολύσεις

Απρίλιος: Παναγιώτης Κακαλής, Γιώργος Μιχαηλάρης, Μάκης Χολέβας.

Μάιος: Χριστίνα Μαυροπούλου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Γιώργος Φλωράτος.

Ιούλιος: Νίκος Πέρπερας, Ελένη Αργυρίου.

Αύγουστος: Μάρκος Δολόπικος, Γιώργος Γεωργουβιάς, Νίκος Τσακανίκας, Γιώτα Διαμαντάκη.

Οκτώβριος: Νίκος Μπογιόπουλος, Γιάννης Φωτούλας, Θανάσης Κανιάρης, Γιώργος Κατζιλιέρης.

Συνολικά έχουν απολυθεί 29 άτομα. Ας ρίξουμε όμως και μια ματιά για όσα καταγγέλουν οι απολυμένοι του Ριζοσπάστη:

Γιώργος Μιχαηλάρης: "... Επί 9 μήνες έγραφα για την απεργία της Χαλυβουργίας - Με απέλυσαν με τον ίδιο τρόπο από τον Ριζοσπάστη Υστερα από 17 χρόνια εργασίας στον «Ριζοσπάστη» εξωθήθηκα μετά από σειρά άλλων ενεργειών να φτάσω μέχρι τα αστικά δικαστήρια για να διεκδικήσω τα δεδουλευμένα μου (παραμένω πάνω από 6 μήνες απλήρωτος χωρίς άλλο εισόδημα) ώστε να μπορέσω να επιβιώσω..." 

Κυριάκος Ζηλάκος: "...λα τα ψέματα που αραδιάζουν για να στηρίζουν τις καταστροφικές για την εφημερίδα επιλογές τους, που εκθέτουν το ΚΚΕ και την ιστορική του πορεία..." 

Γιάννης Κωστάκης: ..όταν συζητήθηκε η απόλυσή μου, 4 χρόνια πριν πάρω σύνταξη και ενώ για πάνω από 10 χρόνια πάσχω από στεφανιαία νόσο...

Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, υποστήριξη στον απολυμένο σκιτσογράφο του "Ριζοσπάστη" Βασίλης Παπαγεωργίου:  "..0 Συνάδελφος καταγγέλλει ότι η διεύθυνση της εφημερίδας “παραμένει συνεπής και στοχοπροσηλωμένη στην πολιτική των απολύσεων που ξεκίνησε το Δεκέμβριο 2012 επιδεικνύοντας θαυμαστή ιδεολογική ασυνέπεια και εντυπωσιακή απόκλιση ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις..."

Κώστα Γρηγοριάδης: "Γιατί αποχωρώ από τον Ριζοσπάστη..." Πηγή: http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/giati-apoxoro-apo-ton-rizospasti-toy-kosta-grigoriadi

Κώστας Τσαρουχάς: "...ο επί 25 χρόνια διοικητικός υπάλληλος της εφημερίδας Κώστας Τσαρουχάς απολύεται με χρήση του μνημονικού νόμου που προβλέπει την καταβολή μισής αποζημίωσης μετά από τετράμηνη προειδοποίηση..."


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ! ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ!


ΠΙΟ SUCCESS STORY ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ;
Το «φράγμα» του 60% έσπασε η ανεργία στους νέους τον Αύγουστο, για πρώτη φορά, με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να αυξάνεται κατά 7,5% από πέρυσι και να αγγίζει τα 1,37
εκατομμύρια...
Συγκεκριμένα, στα άτομα ηλικίας 15-24 ετών η ανεργία αυξήθηκε στο 60,6% από 58,2% που ήταν τον Αύγουστο του 2012, ενώ στις ηλικίες 25-34 ετών η ανεργία αυξήθηκε σε 37,4% από 33,1%.
Στο σύνολο, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 27,3% του Ιουλίου, ωστόσο, σημείωσε αύξηση από το 25,5% του περυσινού Αυγούστου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 95.326 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012 (+7,5%) και κατά 6.557 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013 (+0,5%) και υπολογίζεται ότι ανήλθαν σε 1.365.406 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 88.242 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012 (-2,4%) και αυξήθηκαν κατά 9.777 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013 (+0,3%), για να διαμορφωθούν στα 3.631.430 άτομα.
Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 620 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012 (-0,02%) και κατά 9.068 άτομα σε σχέση με το Ιούλιο του 2013 (-0,3%) και διαμορφώθηκαν σε 3.360.334 άτομα.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως τους τελευταίους τρεις μήνες παρατηρείται μια σταθερότητα στο εκτιμώμενο εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας.
naftemporiki.gr
indobserver.blogspot.gr/

Εκατοντάδες μουσουλμάνοι αυτόμαστιγώθηκαν

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ… ΕΡΧΕΤΑΙ

14/11/13 - 20:50
Για ακόμη μια χρονιά ο Πειραιάς μετατράπηκε σε Αφγανιστάν.  Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος εκατοντάδες Σιίτες μουσουλμάνοι «οικονομικοί μετανάστες» βέβαια που έχουν έρθει… νόμιμα στη χώρα από πολλές περιοχές της Αττικής συγκεντρώθηκαν στον Πειραιά για να συμμετάσχουν στην Ασούρα, για να θρηνήσουν, δηλαδή, τον θάνατο του ιμάμη Χουσεΐν.
Οι μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς το μεσημέρι και σταδιακά ξεκίνησαν να αυτομαστιγώνονται ξυπόλυτοι και ημίγυμνοι. Αυτή η ιδιαίτερα βίαιη χειρονομία πίστης και θρήνου, η οποία συνοδεύεται από λάβαρα και μοιρολόγια αποτελεί το αποκορύφωμα της γιορτής της Ασούρα «το Πάσχα των Σιιτών».
Οι αποτρόπαιες αυτές εικόνες δεν περιποιούν τιμή στην Ελλάδα, αφού οι φανατικοί Ισλαμιστές βγάζουν ελεύθερα (!) δολοφονικά μαχαίρια και κοφτερές λάμες, προκειμένου να αυτομαστιγωθούν στο κέντρο μιας μεγαλούπολης, όπως ο Πειραιάς.
Αυτή είναι η Ελλάδα του «μέλλοντος» που προετοιμάζει η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.  
Φέτος η συμμετοχή ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΣΙΠΡΑΣ! ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τσίπρας: Παρελθόν σύντομα αυτή η κυβέρνηση

“Η κυβέρνηση ψυχορραγεί και πολύ σύντομα, κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, θα βρεθεί στο περιθώριο της ιστορίας”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ 3 όπου έδωσε συνέντευξη στους εναπομέιναντες απεργούς.
Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε από την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας γιατί για πρώτη φορά βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Θεοδώρα Τζάκρη, ψήφισε υπέρ της πρότασης και σημείωσε ότι “το πουλόβερ ξηλώνεται πόντο πόντο” και σύντομα η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να προχωρήσει και η μόνη λύση θα είναι η προσφυγή σε εκλογές.
Σε ερώτηση με ποιους θα συνεργαζόταν μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον σχηματισμό κυβέρνησης, απάντησε ότι ακόμα και στην περίπτωση που εξασφαλίσει αυτοδυναμία θα αναζητήσει συμμαχίες με κοινωνικές δυνάμεις, πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για το ύφος και το ήθος του, με αφορμή και την αντιπαράθεση που είχαν στη Βουλή, όπως και για το ότι δεν πηγαίνει στη Βουλή να απαντήσει σε ερωτήσεις, όπως είπε. Σχετικά με την κριτική του Αλέκου Αλαβάνου, ότι δεν γίνεται εκτός μνημονίου και εντός ευρωζώνης, παρατήρησε ότι είναι μια «ενδιαφέρουσα προσέγγιση», αλλά δεν την ακούει για πρώτη φορά. Το έχουν πει αυτό η κ. Μέρκελ, ο κ. Σόϊμπλε, ο κ. Στουρνάρας, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος.
Έστρεψε τα βέλη του κατά της ΔΗΜΑΡ την οποία χαρακτήρισε “επαμφοτερίζον κόμμα” και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει συγχωροχάρτι, ούτε ζητάει μετάνοια.
Επισήμανε πάντως ότι δίνει σημασία σε βουλευτές που εκφράζουν προβληματισμό για το μνημόνιο, ακόμα κι αν ανήκουν στη Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ, και σημείωσε πως δεν τον ενοχλεί “αν φοράνε ψηλοτάκουνα παπούτσια και ταγεράκι ροζ ή πορτοκαλί”.
Για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου είπε ότι θα αποτελέσουν “δημοψήφισμα” για το Μνημόνιο, η Ελλάδα θα συγκεντρώσει τα βλέμματα όλης της Ευρώπης και δήλωσε: “Εκεί να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος”.
Σχετικά με την πρόταση να γίνει εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων είπε ότι αυτή θα κατατεθεί σύντομα. “Έχουμε το δικό μας τέμπο και δεν θα μας το επιβάλλουν οι αγωνίες κάποιων”, τόνισε κι επιτέθηκε εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου, λέγοντας ότι προσπάθησε να κάνει “αντιπερισπασμό” με ανήθικο τρόπο στη Βουλή, όταν τον κάλεσε σε “μονομαχία”.
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΕΡΤ 3
“Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι στην ΕΡΤ 3 που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας κι εύχομαι ότι την επόμενη φορά που θα την επισκεφθώ θα είναι για την επανέναρξη της ελεύθερης δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης σε μια ελεύθερη χώρα από τα μνημόνια και τους επικυρίαρχους που την έχουν μετατρέψει σε αποικία και συρρικνώνουν τη δημοκρατία τρία χρόνια τώρα”, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι “εδώ δεν είναι κέντρο ανομίας, ούτε αυτός ο δημόσιος χώρος είναι κλειστός και απροσπέλαστος. Εδώ είναι ένας χώρος δημιουργίας και ελευθερίας.”
Σχόλιο Κεδίκογλου
“Τους συμμάχους που λέει ότι βρήκε ο κ. Τσίπρας στο Τέξας, σίγουρα δεν τους θεωρεί συμμάχους του ο κ. Λαφαζάνης”, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: “Αλήθεια, θα απαντήσει ο κ. Τσίπρας ποτέ στις κατηγορίες του μέντορά του, Αλέκου Αλαβάνου, ότι ψεύδεται όταν λέει ότι θα σκίσει το μνημόνιο παραμένοντας στο Ευρώ;”
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δ. Παπαδημούλης: «Δεν θέλουμε μια κυβέρνηση Παπαδήμου Νo2»


Ο Δημήτρης ΠαπαδημούληςΟ Δημήτρης Παπαδημούλης
“ «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι όχι μόνο στην κυβερνητική πολιτική αλλά και στην ιδέα να προκύψει άλλη κυβέρνηση από αυτήν τη Βουλή με «μαγειρέματα». Δεν μας ενδιαφέρει απλώς να αλλάξουν οι «βιολιτζήδες», θέλουμε να αλλάξει και ο χαβάς -όπως έλεγε και ο αείμνηστος Χαρ. Φλωράκης» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ”
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 15:54
«Όλη αυτή η κινητικότητα που αναπτύσσεται ώρες μετά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει ότι η δήλωση Σαμαρά ότι η κυβέρνηση βγαίνει ενισχυμένη δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» στην εκπομπή του Κ. Βαξεβάνη.

Επιπλέον τόνισε ότι: «Μια κυβέρνηση Παπαδήμου no2 δεν τη θέλουμε, γιατί απλώς θα εφαρμόσει, με άλλη σύνθεση, την ίδια πολιτική».

Διαβάστε απόσπασμα από την συνέντευξή του:

Όλη αυτή η κινητικότητα που αναπτύσσεται ώρες μετά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει ότι η δήλωση Σαμαρά ότι η κυβέρνηση βγαίνει ενισχυμένη δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τρίζει, έχει «χάσει» πολύ μέσα στο λαό και αντιμετωπίζει μια διαρκή εσωτερική φθορά. Πριν την Ντ.Μπακογιάννη και την πρότασή της για τη ΔΗΜ.ΑΡ, βγήκε ο Αδ.Γεωργιάδης και χαρακτήρισε «εφεδρεία» τα 17 «παρών». Δεν είδαμε καμία αντίδραση στη συγκεκριμένη δήλωση από όσους ψήφισαν «παρών». Η δε πρόταση της κ. Μπακογιάννη, παρότι ευθύνεται στον κ. Σαμαρά, προκειμένου να πάρει την πρωτοβουλία, είναι φανερό ότι απευθύνεται ταυτόχρονα και στη ΔΗΜ.ΑΡ, ενώ «κολλάει» και με σενάρια που μιλούν για άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, ενδεχομένως και με άλλο πρωθυπουργό.

Δεν θέλουμε μια κυβέρνηση Παπαδήμου Νo2

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι όχι μόνο στην κυβερνητική πολιτική αλλά και στην ιδέα να προκύψει άλλη κυβέρνηση από αυτήν τη Βουλή με «μαγειρέματα». Δεν μας ενδιαφέρει απλώς να αλλάξουν οι «βιολιτζήδες», θέλουμε να αλλάξει και ο χαβάς -όπως έλεγε και ο αείμνηστος Χαρ. Φλωράκης. Για να γίνει αυτό χρειάζεται βέβαια παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Μια κυβέρνηση Παπαδήμου no2 δεν τη θέλουμε, γιατί απλώς θα εφαρμόσει, με άλλη σύνθεση, την ίδια πολιτική.

Κινδυνεύουν να συνθλιβούν από την πόλωση που υπάρχει ήδη στην κοινωνία

Η σημερινή δήλωση του κ. Πανούση στο σταθμό σας, ότι κυβερνώσα Αριστερά χωρίς ΚΚΕ και ΣΥΡΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει, απευθύνεται στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ. Τα λέει στην πεθερά για να τα ακούσει η νύφη, όπως λέει και η παροιμία. Ωστόσο είναι μια υπεύθυνη και ρεαλιστική προσέγγιση της πολιτικής δυναμικής. Η ουσία πάντως είναι η εξής: μέσα στην κοινωνία διαμορφώνονται δύο αντιπαραθετικές πολιτικές προτάσεις, οι οποίες θα εκφραστούν και με ένα πολύ ισχυρό δίλημμα: ή κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν παίρνουν θέση ανάμεσα στα δύο ενδεχόμενα, κινδυνεύουν να συνθλιβούν από την πόλωση που υπάρχει ήδη στην κοινωνία. Η πρόβλεψή μου είναι ότι όταν προκηρυχθούν εκλογές -κάτι που δεν θα αργήσει- τότε αυτή η κοινωνική και πολιτική πόλωση θα ενταθεί. Η πρωτιά θα κριθεί πολύ πιο ψηλά από τις δημοσκοπήσεις, ίσως και πάνω από το 35%, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις περισσότερες δυνατότητες να κερδίσει στην σκληρή πολιτική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί, αρκεί να υλοποιήσει με επάρκεια, συνέπεια και ενότητα όσα αποφασίσαμε στο Ιδρυτικό μας Συνέδριο.

Δεν υπάρχει καμία απόφαση για οποιαδήποτε συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ

Τα σενάρια για συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει καμία απόφαση, πολύ περισσότερο συμφωνία για οποιαδήποτε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με τους οποίους οι διαφορές μας είναι πολλές και σημαντικές. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι κατασκευάζουν σενάρια με τη θεωρία της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, με βασικό στόχο το ΣΥΡΙΖΑ. Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι διεκδικούμε τη μέγιστη δυνατή ισχυροποίησή μας. Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι δύσκολος, αλλά όχι ανέφικτος. Ωστόσο, ακόμη και αν την πετύχουμε θα επιδιώξουμε συμμαχίες εντός και εκτός Βουλής, αλλά με βάση το πρόγραμμα που θα έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Αυτό σημαίνει ότι λέμε «ναι» σε ανοίγματα χωρίς ιδεολογικά στεγανά, αλλά για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.

Δεν μπορεί να ανοικοδομηθεί οποιαδήποτε εκδοχή του Κέντρου, με εχθρική στάση απέναντι στην Αριστερά

Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να λειτουργεί ως πειθήνιος και υποτακτικός συνεταίρος της ΝΔ του Αντ. Σαμαρά και η επιλογή της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ να δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση με το περίφημο «παρών» πριν λίγες ημέρες στη Βουλή, λειτουργούν αποσυσπειρωτικά και αποσυνθετικά στην προσπάθεια που γίνεται, αυτές οι δυνάμεις να ενωθούν και να συνεργαστούν έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα στην ανοδική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να ανοικοδομήσει κανείς οποιαδήποτε προοδευτική εκδοχή του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας κ.ο.κ έχοντας εχθρική σχέση και στάση απέναντι στην Αριστερά. Ποτέ, ιστορικά, η κεντροαριστερή-προοδευτική παράταξη δεν απέκτησε μια πλειοψηφική δυναμική, όντας εχθρική προς την Αριστερά. Πόσο μάλλον τώρα που στο ευρύτερο προοδευτικό μπλοκ, την ηγεμονία την έχει κερδίσει -με το σπαθί του- ο ΣΥΡΙΖΑ. 

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ "periodista"
 

Διάτρηση στο «τρίγωνο του διαβόλου» επιχειρούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

ΤΟΧΟΣ: ΤΑΝΑΓΡΑ - ΚΥΜΗ - ΣΚΥΡΟΣ

14/11/13 - 11:14
Σε ολοκληρωμένο σχέδιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων καταγραφής των συχνοτήτων των ραντάρ και των επικοινωνιών των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot PAC-3 της ΠΑ και Hawk του ΕΣ εξελίχθηκε η χθεσινοβραδινή «εισβολή» της τουρκικής φρεγάτας TCG ORUC REIS (F 245)  εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) πραγματοποιώντας τον περίπλου της Σκύρου.
Στην ευρύτερη αυτή περιοχή εδρεύουν δύο μονάδες Patriot (Σκύρος, Τανάγρα) και μια μονάδα των συστημάτων Hawk του ΕΣ σχηματίζοντας ένα πολύ "σκληρό" τρίγωνο αεράμυνας για οποιοδήποτε εχθρικό μαχητικό ή γενικότερα αεροκίνητη επιδρομή που θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε επιθετική κίνηση κατά του χερσαίων εγκαταστάσεων των τριών Κλάδων των ΕΔ.
Ολοκληρωμένο γιατί σε συνδυασμό με τη φρεγάτα ταυτόχρονα και εντός του τουρκικού FIR πετούσε αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας του τουρκικού Ναυτικού CN-235MPA με συστήματα καταγραφής  ηλεκτρονικών εκπομπών.
Έτσι και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ο περίπλους της τουρκικής φρεγάτας γύρω από τη Σκύρο και ειδικότερα ο διάπλους ανάμεσα στη Σκύρο και την Εύβοια ήταν η καταγραφή όλων των συχνοτήτων των ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων μέσω των συστημάτων υποστήριξης (ESM) που διαθέτει.
Παράλληλα, αν και από το ΓΕΕΘΑ δεν το επιβεβαιώνει- είναι πάγια τακτική του τουρκικού Ναυτικού σε περιπτώσεις αποστολής τουρκικού σκάφους κοντά στις ελληνικές ακτές  να συνοδεύεται από τουρκικό υποβρύχιο το οποίο πλέει σε εγγύτητα με τη φρεγάτα ή την κορβέτα κατά περίπτωση.
Σκοπός η καταγραφή των υποβρύχιων οδών που καταλήγουν στην Σκύρο. Η μεταφορά ειδικών δυνάμεων μέσω υποβρυχίου είναι αυτονόητη άρα αυτονόητη είναι και η ανίχνευση του βυθού.
Το ενδιαφέρον των Τούρκων εκτός των συχνοτήτων των ραντάρ και των επικοινωνιών (για την ανανέωση της βιβλιοθήκης απειλών τους) συγκεντρώνουν επίσης και οι επικοινωνίες των Patriot και Hawk, τόσο μεταξύ τους όσο και με τo Mambo, το ραντάρ δηλαδή της ΠΑ που βρίσκεται στην Πάρνηθα.
Το πρόβλημά τους σε μια καταδρομική επιχείρηση, δεν είναι να μην εντοπιστούν τα μαχητικά, τόσο, όσο το να μην εντοπιστούν ατ ελικόπτερα.
Η ελεύθερη και ανεντόπιστη αεροκίνηση για τις τουρκικές δυνάμεις είναι το "κλειδί" για την επιτυχία του εγχειρήματος σε μεγάλο βαθμό.
Λίγες ώρες μετά τον πλου της φρεγάτας TCG ORUC REIS γύρω από την Σκύρο "πακέτο" 6 μαχητικών και 5 ελικοκπέτων S-70B-28, τα δύο εκ των οποίων είχαν απογειωθεί από τη προωθημένη βάση της τουρκικής Αεροπορίας  στο Ντάλαμαν και τα υπόλοιπα τρία από τη βάση του τουρκικού Ναυτικού στο Τσιγλκί απέναντι από τη Χίο,παραβίασαν τον ΕΕΧ..
Ο τουρκικός Στρατός διαθέτει 13 ελικόπτερα S-70A28D Blackhawk ASAM. Πρόκειται για το γνωστό μεταφορικό ελικόπτερο της εταιρείας Sikorsky, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει περάσει από ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ηλεκτρονικών του συστημάτων από την εταιρεία Aselsan και μία ισραηλινή εταιρεία, εκ των οποίων τα 5 εξοπλίστηκαν με το ηλεκτροπτικό σύστημα AselFlir 200, επίσης της τουρκικής εταιρείας.
Στο σύνολο τους και τα 13 ελικόπτερα απέκτησαν glass cockpit, το οποίο είναι συμβατό με τα Night Vision Googles AN/AVS-6 (M929/M930 και M929A/M930A) για πιλότους, που κατασκευάζει η ίδια εταιρεία κατόπιν άδειας, τα οποία επιτρέπουν στον πιλότο να πετά με ταχύτητα 278 χλμ/ώρα σε ύψος  χαμηλότερο από τα 200 πόδια ακόμα και με αστρικό φώς.
Το ελικόπτερο S-70A28D Blackhawk επανδρώνεται από τριμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρει συνολικά 11 εξοπλισμένους άνδρες σε απόσταση 592 χλμ., με ταχύτητα πτήσης 290 χλμ/ώρα στα 2000 πόδια.
Αν στο ελικόπτερο προστεθεί και το σύστημα External Stores Support System (ESSS), το οποίο αποτελείται από δύο βραχίονες επι των οποίων μπορούν να φορτωθούν δύο δεξαμενές των 230 US gal (870 L) και δύο των 450 US gal (1,700 L), τότε η εμβέλειά του αυξάνεται στα 2130 χλμ.         
Εκτός από τα 13 εκσυγχρονισμένα ελικόπτερα S-70A28D ASAM, οι τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις διαθέτουν το δικό τους ελικοπτερικό στόλο, ο οποίος αποτελείται από 5 ελικόπτερα S-70A28 Blackhawk CSAR και S-70D28 Blackhawk CSAR, καθώς και 4 ελικόπτερα S-70A28Y Blackhawk/YARASA.
Το δεύτερο σε χρήση σύγχρονο ελικόπτερο του τουρκικού Στρατού είναι το AS-532 U2 Cougar Mk2. Ο τουρκικός Στρατός χρησιμοποιεί συνολικά 10 ελικόπτερα αυτού του τύπου, τα οποία ανήκουν στη δύναμη της 4ης Στρατιάς (Στρατιά του Αιγαίου), εκ των οποίων τα 4 έχουν διαμορφωθεί για επιχειρήσεις SAR (κωδικοποιούνται ως AS-532 U2 Cougar Mk2).
Εκτός από αυτά τα τέσσερα ελικόπτερα, η τουρκική πολεμική αεροπορία διαθέτει 6 AS-532 A2 Cougar Mk2 για επιχειρήσεις CSAR και 14 ελικόπτερα AS-532 U2 Cougar Mk2 για επιχειρήσεις SAR. Τα ελικόπτερα αυτά μπορούν να μεταφέρουν 29 συνολικά  στρατιώτες σε απόσταση 796 χλμ., με ταχύτητα 242 χλμ/ώρα.
Η αυτονομία του ελικοπτέρου φτάνει τις 4 ώρες και 20 λεπτά, ενώ τα ελικόπτερα της έκδοσης SAR είναι εξοπλισμένα με συστήματα Radar και FLIR. Τα ελικόπτερα που εκτελούν αποστολές CSAR είναι εξοπλισμένα με σύστημα   FLIR.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ένα ικανοποιητικό στόλο ελικοπτέρων που θα μπορούσαν να εκτελέσουν ειδικές αποστολές σε σχετικά μεγάλη απόσταση από τις βάσεις του, πίσω από τις γραμμές του εχθρού.
Τα συνολικά 24 ελικόπτερα AS-532 U2 Cougar Mk2 και AS-532 A2 Cougar Mk2 μαζί με τα 4 S-70A28Y Blackhawk/YARASA, τα οποία λόγω των επιπρόσθετων δεξαμενών που απέκτησαν με το πρόγραμμα  YARASA έχουν αυξημένη εμβέλεια που φτάνει τα 1.520 χλμ., θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της καταδρομικής επιχείρησης στο νησί της Σκύρου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μας δουλεύουν! 6 δις για την ανεργία σε όλη την Ευρώπη! του Νίκου Μπογιόπουλου


Λόρδε μου, δεν πάτε καλύτερα για ψάρεμα;

Νίκος Μπογιόπουλος στον eniko
κλικ για μεγέθυνση
Βαρυσήμαντο λόγο εκφώνησε ο πρωθυπουργός στη χτεσινή σύναξη των ηγετών της ΕΕ. Λόγο σπαραξικάρδιο. Το θέμα του ήταν η ανεργία των νέων στην Ελλάδα. Η τοποθέτησή του ήταν πιο σπαραξικάρδια ακόμα και από την αντίστοιχη που είχε κάνει πριν μερικούς μήνες από κινεζικού εδάφους. 
Κάθε πρωί που ξυπνάει – είχε πει τότε από την Κίνα ο κ.Σαμαράς - το πρώτο πράγμα που τον απασχολεί είναι οι νέοι. Και, συγκεκριμένα, οι άνεργοι νέοι... Το ίδιο μάλλον θα πρέπει να συμβαίνει κατά το πρωινό ξύπνημα της κυρίας Μέρκελ, των κκ.Σόιμπλε, Ολάντ, Μπαρόζο, Ρομπάι (αν υποθέσουμε ότι αυτός ξυπνάει ποτέ…) κλπ. Απόδειξη: Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες οι ηγέτες της ΕΕ μαζεύτηκαν για να καταλήξουν στην εφαρμογή 

προγραμμάτων «αντιμετώπισης» - όπως τα αποκαλούν - της ανεργίας των νέων.  
Δε θα σταθούμε στο πού θα πάνε τα λεφτά που αποφάσισαν να διαθέσουν (σ.σ.: στο πώς, δηλαδή, αυτά τα λεφτά θα μοιραστούν ανάμεσα στους… εργοδότες και όχι στους ανέργους). Θα σταθούμε στο ποσό, στο ύψος των χρημάτων, με το οποίο σχεδιάζουν να «αντιμετωπίσουν» την ανεργία:

Πρόκειται για 6 δις ευρώ!

Αυτό είναι όλο κι όλο το ποσό με το οποίο υπόσχονται ότι το 60% των νέων της Ελλάδας θα πάψουν να είναι άνεργοι... 
Αυτό είναι το ποσό με το οποίο λένε ότι το 55% των νέων της Ισπανίας θα πάψουν να είναι άνεργοι…. 
Αυτό είναι το ποσό με το οποίο λένε ότι το 39% των νέων της Ιταλίας θα πάψουν να είναι άνεργοι… 
Αυτό είναι το ποσό με το οποίο λένε ότι το 38% των νέων της Πορτογαλίας θα πάψουν να είναι άνεργοι… 
Αυτό είναι το ποσό με το οποίο λένε ότι τα 20 εκατομμύρια των ανέργων της ΕΕ  θα πάψουν να είναι άνεργοι!

Δηλαδή:
Τα 6 δις ευρώ (που κι αυτά στο μεγάλο κεφάλαιο θα τα δώσουν για να λένε μετά ότι τα έδωσαν για τους ανέργους) αντιστοιχούν σε 300 ευρώ για κάθε άνεργο από τα 20 εκατομμύρια ανέργους των κρατών - μελών της ΕΕ. Έτσι θα σώσουν τους λαούς από την ανεργία. Με προγράμματα που αντιστοιχούν σε 300 ευρώ (άπαξ) προς κάθε άνεργο. 
Αν επομένως είστε άνεργος, εκείνο που «έχετε λαμβάνειν», είναι κάτι λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα, για κάθε μέρα, επί ένα ολόκληρο χρόνο! Αν αυτό δεν είναι μια απτή απόδειξη του «ευρωπαϊκού ιδεώδους», αν δεν είναι μια αποστομωτική απάντηση σε εκείνους τους άμυαλους που θέλουν να αποδεσμευτεί η χώρα από την ΕΕ, τότε τι είναι;…

Για να έχουμε, δε, μια τάξη μεγέθους της έγνοιας του ευρωενωσιακού οικοδομήματος για τους ανέργους, δεν έχουμε παρά να την μετρήσουμε και να την συγκρίνουμε  (την έγνοια της ΕΕ για τους νέους άνεργους) με κάποια άλλα ενδιαφέροντα μεγέθη. Προσέξτε:
  • Τα 6 δισ. ευρώ τους για την «αντιμετώπιση της ανεργίας» είναι το 0,2% του προϋπολογισμού της Γερμανίας. Μέχρι εκεί φτάνει η έγνοια τους για την ανεργία των νέων…
  •  Τα 6 δισ. ευρώ τους για την «αντιμετώπιση της ανεργίας» είναι το... 0,03% του ΑΕΠ των 16 τρις ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι εκεί φτάνει η έγνοια τους για την ανεργία των νέων….
  • Τα 6 δισ. ευρώ τους για την «αντιμετώπιση της ανεργίας» είναι το... 0,05% του ΑΕΠ των 12 τρις ευρώ της Ευρωζώνης. Μέχρι εκεί φτάνει η έγνοια τους για την ανεργία των νέων…
Και το κυριότερο:
Για να έχουμε μια ακόμα καλύτερη τάξη μεγέθους της έγνοιας του ευρωενωσιακού οικοδομήματος για τους ανέργους, δεν έχουμε παρά να την μετρήσουμε και να την συγκρίνουμε  με τις πραγματικές έγνοιες των ηγετών της. Προσέξτε:
Σε τι ακριβώς αντιστοιχούν τα 6 δις ευρώ της ΕΕ «για τους ανέργους»; Αντιστοιχούν στο... 0,13% των «πακέτων» με τα οποία η ΕΕ τροφοδότησε τις τράπεζες, μόνο κατά τη διετία Οκτώβρης 2008 - Οκτώβρης 2010! Τόση είναι η «λατρεία» της ΕΕ προς τους άνεργους νέους. Τόση είναι η φροντίδα της προς τους νέους. Τόση είναι η έγνοια της για την ανεργία:  

Η φροντίδα της ΕΕ προς τους ανέργους αντιστοιχεί στο 0,13% της λατρείας της προς τους τραπεζίτες, προς τα μονοπώλια και τους κεφαλαιοκράτες! Μάλιστα είναι ακόμα μικρότερη, αφού από το 2010, που ήταν η τελευταία φορά που δόθηκαν από τον τότε επίτροπο Αλμούνια στοιχεία για τις ενισχύσεις προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ποτέ δεν ξαναδόθηκαν τέτοια επίσημα στοιχεία για το βουνό από λεφτά που, έκτοτε, συνεχώς και αδιαλείπτως εξακολουθεί να διαθέτει η ΕΕ στους τραπεζίτες με τη μορφή ενισχύσεων, εγγυήσεων και «πακέτων»...

Αυτή είναι η ΕΕ. Η μόνη ΕΕ που υπάρχει
Η ΕΕ των επιδοτούμενων τραπεζιτών και των εξανδραποδιζόμενων λαών. Ως εκ τούτου, η «έγνοια» της ΕΕ για τους ανέργους δεν θα μπορούσε παρά να συνιστά σήμα κατατεθέν του ταξικού κανιβαλισμού και της πολιτικής ευρω-προστυχιάς των λιμοκοντόρων «λόρδων» που την απαρτίζουν. Σαν αυτόν τον κύριο, τον επικεφαλής του EuroWorking Group, ο οποίος αυτή την εποχή δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα δισεκατομμύρια των (νέων) μέτρων που σχεδιάζονται μεταξύ κυβέρνησης – τρόικας – Βρυξελλών εις βάρος του ελληνικού λαού. Τώρα έχει σημαντικότερες ασχολίες. Ετοιμάζεται να πάει για… σκι. Μόλις, όμως, γυρίσει από το σκι – μας το υποσχέθηκε – θα μας ανακοινώσει και τα μέτρα. 
Και είναι σίγουρο ότι θα τα επιβάλει τα μέτρα. 
Εκτός αν ο λαός κάνει το «θαύμα» του. 
Και τους στείλει για… ψάρεμα. 
 

ΤΣΟΥΤΣΕΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΕΙΣ ΣΑΡΚΑΝ ΜΙΑΝ


Τέσσερις ημέρες έμεινε στον αέρα η δήλωση Ερντογάν που γκάριζε ότι «δεν υπάρχει Κύπρος», ώσπου ο πολυπράγμων υπουργός Εξωτερικών να ασχοληθεί και να απαντήσει (με μια απάντηση για γέλια - αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία)... 

του ΣΤΑΘΗ

Και λέω «γκάριζε» η δήλωση Ερντογάν, διότι ο άνθρωπος πιστεύει πλέον ότι οι γάιδαροι πετάνε, ότι η «Κύπρος δεν υπάρχει» και ότι οι μαντίλες είναι σάβανα για Κούρδους αγωνιστές.

Βεβαίως, ο κ. Ερντογάν τη δουλειά του κάνει. Η επιβολή στην τουρκική κοινωνία της νεοϊσλαμιστικής ατζέντας του κυβερνώντος κόμματος, βιαίως ή στο λάου-λάου, είναι πρόβλημα του τουρκικού λαού και ο ίδιος πρέπει να το αντιμετωπίσει. Η νεοοθωμανική ατζέντα όμως...
ή καλύτερα η νεοοθωμανική στρατηγική, μας αφορά κι εμάς. Μας αφορά και μας κόφτει.
Οσο λοιπόν η δήλωση Ερντογάν πέταγε σαν γάιδαρος στον αέρα και γκάριζε ότι «Κύπρος δεν υπάρχει», ο Γιωργάκης βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη και φύτευε δεντράκια (μαζί με τη γλάστρα τους!) στο πάρκο Γκεζί - εκεί που έγιναν οι πρόσφατες μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Πόλη.

Εύκολος στα εύκολα (στις συμβολιστικές κινήσεις) ο Γιωργάκης, αλλά ραγιάς στα δύσκολα(στη νεοοθωμανική στρατηγική), δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει κόντρα στη συγκεκριμένη δήλωση Ερντογάν, παρ’ ότι, ως πρώην υπουργός Εξωτερικών και ο ίδιος, ξέρει ή όφειλε να ξέρει τη διπλωματική βαρύτητα των δηλώσεων που δημιουργούν προηγούμενο όταν μένουν αναπάντητες.

Αλλά σε τι να απαντήσει ο ποδηλάτης που έβαλε το δάκτυλό του στην αλυσίδα του ατίθασου οχήματος εν κινήσει; Τι να πει ο εκ των εμπνευστών του Σχεδίου Ανάν; Τι να πει ο άνθρωπος που μαζί με τον μακαρίτη Τζεμ κατέστρωνε τον πολιτικώς ορθό τρόπο που θα έπρεπε να γράφονται τα βιβλία της Ιστορίας για τα σχολεία, ώστε να μην υπομιμνήσκουν τάχα παλαιά μίση; (Ενώ στην πραγματικότητα, διά της λήθης, δεν θα μπορούσαν παρά να οδηγήσουν στην επανάληψη των ίδιων λαθών, άρα νέων τραγωδιών.)

Πρέπει να έχεις μυαλό κουκούτσι (και να το επιχορηγεί ο Σόρος, όπως επιχορήγησε και την αντίστοιχη ξυγγραφή) για να πιστεύεις ότι η λήθη μπορεί να είναι πιο χρήσιμη από την α-λήθεια στα ανθρώπινα. Ολβιος όστις ιστορίης έσχε μάθησιν! και για έναν λαό η αυτογνωσία αποτελεί προϋπόθεση του ζην, του επιζήν (κι ενίοτε του ευ ζην). Ο Γιωργάκης υπήρξε στο αντίθετο πακέτο. Βουτηγμένος μέσα στον «αυτοπροσδιορισμό», τις «αφηγήσεις», τα «φαντασιακά» και τις λοιπές αμερικανιές, υπήρξε η χαρά του Τζεμ, όταν η βλακώδης πολιτική του ελάμβανε σάρκα και οστά σε περιπτώσεις όπως το δυσώνυμο έργο της κυρίας Ρεπούση τότε, ή τα δεντράκια στην πλατεία Γκεζί σήμερα - φυτεμένα μέσα στη γλάστρα τους, από χέρι του θανατά.

Η κυβερνητική διαδρομή Γιωργάκη απ’ το «λεφτά υπάρχουν» ώς το Καστελόριζο υπήρξε σύντομη, το έργο του όμως θανάσιμο. Σαν το δενδράκι στην πλατεία Γκεζί έθαψε τότε την ίδια την Ελλάδα σε χώμα βαρύ. Μαύρο. Απ’ τα τευτονικά δάση φερμένο. Το έγκλημα Γιωργάκη έχει μείνει ώς τώρα ατιμώρητο. Η σύσταση «μίας και μόνης Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο» που υποσχέθηκε ο κ. Σαμαράς προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των Ελλήνων, έγινε συμμετοχή του κ. Βενιζέλου στην κυβέρνηση, έγινε ΦΠΑ στις μπουγάτσες, χαράτσι στα ακίνητα, λίστα Λαγκάρντ κι αυτοκτονίες ανθρώπων που δεν κατάλαβαν από πού τους ήρθε. Απ’ αυτούς τους τύπους τούς ήρθε. Απ’ αυτούς τους ίδιους που τώρα «προσπαθούν» να μας «σώσουν» απ’ όσα μας έκαναν τριάντα χρόνια τώρα. Κάνοντας τα ίδια και χειρότερα.

Τύποι όπως ο κ. Βενιζέλος που χαριεντιζόταν από του βήματος της Βουλής ότι έχει πάρει τα αμυντικά σχέδια της χώρας απ’ το υπουργείο στο σπίτι του για να τυλίγει, σαν σε λαδόκολλα, ρέγγες και παστές σαρδέλες.

Οι τύποι που μας κυβερνούν ετοιμάζονται να καταθέσουν τον νέο προϋπολογισμό - ο προϋπολογισμός είναι νόμος του κράτους. Γνωρίζουν ότι ο προϋπολογισμός που φτιάχνουν είναι ψεύτικος. Γνωρίζουν ότι θα τον αλλάξουν καταπώς θα γουστάρει η Τρόικα. Ολοι το λέμε κι όλοι το γράφουν -ακόμα και οι «δικές τους» εφημερίδες- κι όμως δεν τρέχει μία! Εθιστήκαμε στο παραμύθιασμα. Και είναι το παραμύθιασμα η ηρωίνη, η «παραμύθα» της πολιτικής.
Μόλις χθες ο κ. Βενιζέλος δήλωνε ότι «τώρα(!!) βγαίνουμε απ’ την κρίση»!! Οτι «θα βγούμε απ’ το Μνημόνιο νωρίτερα απ’ ό,τι αναμένεται». Ξέρει ότι λέει ψέματα κι όμως τα λέει, διότι ώς τώρα, ουδέν κόστος είχε, ουδεμία τιμωρία υπέστη.

«Λέω την αλήθεια και δεν μ’ αρέσει να υποκρίνομαι» κομπορρημονεί ο κ. Γεωργιάδης λέγοντας το πρωί ότι δεν θα απολύσει τους γιατρούς που απολύει το βράδυ. Θα μιλούσε κανείς για καραγκιόζηδες της ελεεινής μορφής, αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος να προσβάλει τον Καραγκιόζη.
Πλην όμως, το μόνον πλέον πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσιάζει αυτή η χώρα είναι αυτών των καραγκιόζηδων - «τοιούτους έχομεν αρχιερείς» καθώς έλεγε ο ποιητής, έχοντας δει στον καιρό του πολύ λιγότερους τζουτζέδες...

ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ - ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΧΟΝΤΩΣ


Την παραίτησή του από τη θέση του εισηγητή της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Μεταφορών και Ναυτιλίας υπέβαλε ο βουλευτής Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης, με επιστολή του στον Γραμματέα της ΚΟ Παναγιώτη Ρήγα...

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο της παραίτησής του ο κ. Σηφουνάκης αναφέρεται σε τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι οι βουλευτές του Κινήματος έχουν ελλιπή ενημέρωση από τους υπουργούς της ΝΔ ή καλούνται να ψηφίσουν νομοσχέδια την τελευταία στιγμή. Ο κ. Σηφουνάκης έδωσε στον κ. Ρήγα επιστολή που...
απευθύνεται στον Ευάγγελο Βενιζέλο
Οπως αναφέρεται στο κείμενο παραίτησής του, τα θέματα αυτά τα έχει θέσει επανειλημμένα στις συνεδριάσεις της ΚΟ και προτίθεται να τα αναφέρει και στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών. 
Αναφέρει επίσης συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως ότι το ΠΑΣΟΚ καθυστερεί να αναλάβει πρωτοβουλία για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα του «Καλλικράτη», ενώ για το νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων αναφέρει ότι ενώ η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει προτάσεις εδώ και 1,5 χρόνο και το αποτέλεσμα ήταν να κατατεθεί ένα πρόχειρο σχέδιο νόμου. Επίσης αναφέρει ότι η πολιτική του υπουργείου Ναυτιλίας ασκείται μονομερώς.
 
Ο κ. Σηφουνάκης προχωρεί σε κριτική και σε γενικότερα πολιτικά ζητήματα, τονίζοντας ότι το πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ είναι συγκεχυμένο. Ενώ για την προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι πρόκειται για ένα κείμενο που επεξεργάστηκαν συνεργάτες των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, χωρίς να πάρουν μέρος οι ΚΟ των δύο κομμάτων. 


ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΤΑ 30%,ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ!


Να πληρώσουμε εμείς τη κρίση του ευρώ? πάλι? Στο διάβολο & το ευρώ τους & η Ευρώπη τους!!

Νέες γιγαντιαίες μειώσεις μισθών, συντάξεων και τιμών προτείνει ουσιαστικά για την Ελλάδα ο γνωστός ''δραχμολάγνος'' σύμβουλος της Μέρκελ Χ. Βέρνερ Σιν, με άρθρο του στους Financial Times.
Η Ευρώπη φοβάται την ιαπωνική ασθένεια. Στην Ιαπωνία, ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ –το ευρύ βαρόμετρο για τα επίπεδα τιμών- μειώθηκε κατά περίπου 1,2% ετησίως από το 1999 ως το 2013. Σήμερα βρίσκεται όσο χαμηλά ήταν και το 1980. Ήταν μια πραγματική καταστροφή, την οποία η Ιαπωνία μόλις σήμερα ίσως καταφέρει να ξεπεράσει με την στρατηγική Abenomics που έχει στόχο την υποτίμηση του γεν.

Ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ της ευρωζώνης ήταν μόλις 1,6% υψηλότερος στο β΄ τρίμηνο του 2013 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Οκτωβρίου αυξήθηκε μόνο 0,7%. Πρόκειται πράγματι για χαμηλά μεγέθη. Υπό αυτό το πρίσμα, ο φόβος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον αποπληθωρισμό και η μείωση επιτοκίων της περασμένης εβδομάδας είναι κατανοητά.

Ωστόσο, ο αποπληθωρισμός σε τμήματα της νομισματικής ένωσης δεν είναι το ίδιο με τον αποπληθωρισμό στο σύνολο της ένωσης, γιατί οι εσωτερικές επιδράσεις στην ανταγωνιστικότητα δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με προσαρμογές στην συναλλαγματική ισοτιμία.

Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία πρέπει να υποτιμηθούν σε πραγματικά μεγέθη κατά 30%
Στην ουσία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία πρέπει να υποτιμηθούν σε πραγματικά μεγέθη κατά 30% συγκριτικά με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, για να διορθώσουν τις παραμορφώσεις που προκλήθηκαν πριν την κρίση από την πληθωριστική πιστωτική φούσκα την οποία δημιούργησε το ενιαίο νόμισμα, κι έτσι να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Η ΕΚΤ δεν πρέπει να δράσει εναντίον του μέτριου αποπληθωρισμού σε αυτές τις χώρες, αλλά αντ' αυτού να βάλει στόχο να τον αντισταθμίσει με πληθωρισμό στην βόρεια ευρωζώνη και ειδικά την Γερμανία. Για να γίνει αυτό χρειάζεται συγκράτηση – όχι ακτιβισμός.

Η αγορά προετοιμάζεται για μια ευθυγράμμιση στις συγκριτικές τιμές. Στην Γερμανία οι αποταμιευτές και οι θεσμοί έχουν στραφεί στην εγχώρια αγορά ακινήτων, προκαλώντας μια κατασκευαστική άνθιση η οποία έχει δημιουργήσει ελλείψεις εργατικού δυναμικού, έχει αυξήσει τους μισθούς και μπορεί εντέλει να προκαλέσει γενικότερο πληθωρισμό στους μισθούς και τις τιμές. Η νέα άνθιση έχει την δυνατότητα να μειώσει το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών που όλοι επικρίνουν.

Παραδόξως, η ΕΚΤ λειτουργεί δραστήρια ενάντια σε μια τέτοια αυτό-διόρθωση. Με το πρόγραμμα Outright Monetary Transactions, μέσω του οποίου προσφέρεται να αγοράσει κρατικά ομόλογα προβληματικών κρατών θέτοντας σε κίνδυνο τους φορολογούμενους πολίτες, η τράπεζα «συνοδεύει» τις ιδιωτικές γερμανικές αποταμιεύσεις και πάλι στην Νότιο Ευρώπη, όπου δεν θέλουν να μεταβούν οικειοθελώς.

Η ΕΚΤ επίσης έχει μετακομίσει την εκτυπωτική μηχανή της από τις βορινές στις νότιες κεντρικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού που επιτρέπει σε ενεργητικά «σκουπίδια» (junk) να χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τον δανεισμό σε εμπορικές τράπεζες που έχουν ανάγκες
Η ΕΚΤ επίσης έχει μετακομίσει την (ηλεκτρονική) εκτυπωτική μηχανή της από τις βορινές στις νότιες κεντρικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού που επιτρέπει σε ενεργητικά «σκουπίδια» (junk) να χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τον δανεισμό σε εμπορικές τράπεζες που έχουν ανάγκες. Τέτοιοι μηχανισμοί έχουν εξάγει περισσότερο δημόσιο κεφάλαιο από τον Βορρά προς τον Νότο, απ' όσο οι επίσημες διασώσεις.

Τα τέσσερα πέμπτα της νομισματικής βάσης της ευρωζώνης δημιουργήθηκαν μέσω των ανοιχτών αγορών και των επιχειρήσεων αναχρηματοδότησης από τις κεντρικές τράπεζες των έξι κρατών που βρίσκονται επίσημα σε κρίση. Καμία βάση δεν δημιουργήθηκε μέσω τέτοιων επιχειρήσεων από την Bundesbank και πρακτικώς καμία από την κεντρική τράπεζα της Φινλανδίας. Όλα τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας που εκδίδονται στην Γερμανία ουσιαστικά προέρχονται από το εξωτερικό.

σχεδόν καμία βελτίωση στον Νότο δεν προέρχεται από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα έχει πέσει δραματικά
Το χρήμα που προσφέρεται με χαμηλά επιτόκια από τις εκτυπωτικές μηχανές του Νότου έχει ηρεμήσει τις αγορές κεφαλαίου. Αλλά έχει το τίμημα της επιβράδυνσης της ευθυγράμμισης των συγκριτικών τιμών αγαθών που χρειάζεται για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα. Όπως σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σχεδόν καμία βελτίωση στον Νότο δεν προέρχεται από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα έχει πέσει δραματικά.

Η στρατηγική της ΕΚΤ ίσως μάλιστα να είναι και υπεύθυνη σε ένα βαθμό για το πλεόνασμα συναλλαγών της Γερμανίας. Το χρήμα από την νότια εκτύπωση χρήματος δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο για την αγορά αγαθών και ενεργητικών εντός της ευρωζώνης και για την μείωση του χρέους της ευρωζώνης. Έρευσε επίσης στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος για να αγοράσουν ενεργητικά και να μειώσουν το χρέος που δεν ανήκε στην ευρωζώνη. Αυτό προκάλεσε πιέσεις στην ισοτιμία του ευρώ, αρκετές ώστε να επιτρέψει στην Γερμανία να αποκτήσει το ενοχλητικά μεγάλο της πλεόνασμα, παρά την εξαφάνιση των ελλειμμάτων στην Νότιο Ευρώπη και την Ιρλανδία. Αφού διέσχισε τον πλανήτη, το χρήμα από τις εκτυπωτικές μηχανές χρήματος του Νότου αγόρασε γερμανικά αγαθά.

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας στα πέντε χρόνια της κρίσης από το 2008 στο 2012 ήταν 798 δισ. ευρώ. Συνήθως ένα τέτοιο πλεόνασμα θα οδηγούσε τον ιδιωτικό τομέα σε συγκέντρωση εμπορεύσιμων ξένων ενεργητικών. Δεν έγινε έτσι. Τα τρία τέταρτα του γερμανικού πλεονάσματος, 585 δισ. ευρώ, πληρώθηκαν με χρήμα που δημιούργησαν οι κεντρικές τράπεζες των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης. Η Bundesbank αγόρασε δικαιώματα σε άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης σε αντάλλαγμα, που σήμερα έχουν επιτόκιο μόλις 0,25%.

Η κατάσταση φέρνει στον νου έναν γιατρό ο οποίος δεν καταλαβαίνει την ασθένεια που θέλει να γιατρέψει, καθώς τον αιφνιδιάζουν δυσάρεστες, αναπάντεχες παρενέργειες. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ είχε λόγο που δεν έδωσε στην ΕΚΤ αρμοδιότητες ανάλογες με της αμερικανικής Federal Reserve. Ούτε ηFed δεν εφήρμοσε ποτέ την περιφερειακή δημοσιονομική πολιτική που το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, με τις σημαντικές του δεξιότητες, έχει εφαρμόσει στο όνομα της νομισματικής πολιτικής. Αν η ΕΚΤ κρατούσε έναν πιο συμβατικό ορισμό της νομισματικής πολιτικής, θα έδινε στις αγορές μια καλύτερη ευκαιρία να διορθώσουν τις ευρωπαϊκές ανισορροπίες. Ο συνεπαγόμενος γερμανικός πληθωρισμός σε συνδυασμό με περιορισμένο αποπληθωρισμό στον ευρωπαϊκό Νότο, θα έκαναν θαύματα για την αποφυγή της ιαπωνικής ασθένειας.   

http://www.newsit.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
14-11-2013