του Γιώργου Δελαστίκ

Παρόλο που τελικά αποτελέσματα δεν υπήρχαν την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το πολιτικό μήνυμα που έστειλαν οι Ιταλοί ψηφοφόροι σε όλους τους λαούς των χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ ήταν σαφέστατο. Η Ιταλία σχίστηκε στα δύο και η πλειοψηφία των Ιταλών στράφηκαν με την ψήφο τους εναντίον της πολιτικής λιτότητας που ασκεί η ΕΕ κατ' απαίτηση του Βερολίνου.

Ο ίδιος άλλωστε ο αντιπρόεδρος του γερμανόφιλου Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα δεν περίμενε τα τελικά αποτελέσματα για να βγει στο τρίτο κρατικό κανάλι της ιταλικής τηλεόρασης και να δηλώσει ευθέως: «Ένα αποτέλεσμα με τον Μπερλουσκόνι γύρω στο 30% και τον Γκρίλο γύρω στο 25% σημαίνει ότι το 55% των Ιταλών ψηφοφόρων ψήφισε με βίαιο τρόπο εναντίον της Ευρώπης, του ευρώ και της Γερμανίας». Έτσι είναι. Το κυρίαρχο στοιχείο των ιταλικών εκλογών είναι η αντιγερμανική ψήφος, η ψήφος κατά του ευρώ - και αυτή η στάση προέρχεται από έναν λαό κατεξοχήν ευρώφιλο σε υπέρμετρο βαθμό, από έναν λαό επίσης που ποτέ δεν μισούσε τη....
Γερμανία. Και όμως, ήταν αρκετή η υιοθέτηση από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι μιας δημαγωγικής αλλά ανοιχτά εκφραζόμενης αντιγερμανικής γραμμής και αμέσως το δεξιό κόμμα του εκτινάχθηκε σε δημοτικότητα μεταξύ των δεξιών ψηφοφόρων.

Από την άλλη πλευρά, στο κεντροαριστερό στρατόπεδο, τα αισθήματα μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων αυτής της ιδεολογικής και πολιτικής κατεύθυνσης εναντίον της Γερμανίας και του ευρώ εκδηλώθηκαν με εκρηκτικό τρόπο. Το κυριολεκτικά ανύπαρκτο στις προηγούμενες εκλογές κόμμα του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο από το μηδέν εκτινάχθηκε κατευθείαν στο... 25%! Απίστευτο! Καμία, απολύτως καμία δημοσιευθείσα δημοσκόπηση δεν έδινε στον Γκρίλο τους δύο τελευταίους προεκλογικούς μήνες τέτοιο ποσοστό. Δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί ψηφοφόροι που απορρίπτουν αναφανδόν την πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ κατ' εντολήν της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ βρήκαν τρόπο πολιτικής έκφρασης μέσω του Μπερλουσκόνι και του Γκρίλο. Οι κεντρώοι και αριστεροί ψηφοφόροι αντιγερμανικών αισθημάτων κατόρθωσαν μάλιστα να «δραπετεύσουν» πολιτικά μέσω του Γκρίλο από το αδιέξοδο που τους απειλούσε, καθώς τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι όσο και το κεντρώο κόμμα του Μάριο Μόντι ήταν και τα δύο πλήρως γερμανόδουλα. Διεκδίκησαν την ψήφο των Ιταλών εμφανιζόμενα ενώπιόν τους ως πειθήνια όργανα του Βερολίνου, πράγμα πολιτικά ολέθριο για την Κεντροαριστερά.

Έτσι επέτρεψαν σε ένα τόσο χυδαίο από κάθε άποψη άτομο σαν τον Μπερλουσκόνι να ενσαρκώσει την εθνική αξιοπρέπεια των Ιταλών και την αντίστασή τους απέναντι στις ηγεμονιστικές βλέψεις του Βερολίνου. Ευτυχώς που βρέθηκε ο Μπέπε Γκρίλο που έδωσε διέξοδο στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Είναι επίσης εξόφθαλμο ότι αν ο Μπερσάνι και το Δημοκρατικό Κόμμα είχαν εναρμονιστεί με το λαϊκό αίσθημα και τηρούσαν επικριτική στάση απέναντι στη Γερμανία, το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο δεν αποκλείεται καθόλου να μην είχε καν ιδρυθεί ή να είχε συρρικνωθεί στα όρια της πολιτικής ανυπαρξίας. Δυστυχώς όμως οι Ιταλοί πολιτικοί της Αριστεράς (ούτε λόγος για εκείνους της Κεντροαριστεράς) ήταν ανέκαθεν τόσο δεξιοί στην πολιτική που ακολουθούσαν ώστε δεκαετίες ολόκληρες τώρα υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό κενό στο αριστερό άκρο του ιταλικού πολιτικού φάσματος.

Πλήρης πολιτικής σημασίας είναι επίσης η εκλογική συντριβή του Μάριο Μόντι, του τόσο πολυδιαφημισμένου τεχνοκράτη τραπεζίτη και ανθρώπου αφοσιωμένου στους Γερμανούς. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Μόντι «χαροπάλευε» για το αν θα παραμείνει σε... μονοψήφιο ποσοστό ή αν θα κατορθώσει να ξεπεράσει με την ψυχή στο στόμα το όριο του 10%. Είναι προφανές ότι οι Ιταλοί καθόλου δεν εντυπωσιάστηκαν από τις κυβερνητικές επιδόσεις του Μόντι και καθόλου δεν εκτίμησαν τη βαρβαρότητα της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής του.

Το ίδιο άλλωστε συνέβη και παρ' ημίν με τον Λουκά Παπαδήμο, για τον οποίον απολύτως κανένας Έλληνας δεν ξεστόμισε καλή κουβέντα από τότε που αυτός ο τραπεζίτης κυβέρνηση την Ελλάδα.

Δεν είχε οριστικοποιηθεί όταν γραφόταν αυτό το άρθρο αν το κυριολεκτικά ληστρικό εκλογικό σύστημα της Ιταλίας, που έδινε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της Βουλής στον Μπερσάνι με το ένα τρίτο των ψήφων, θα έδινε την πλειοψηφία των εδρών της Γερουσίας στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οδηγώντας τη χώρα σε ακυβερνησία και ίσως σε νέες εκλογές. Ιδωμεν...

από το "ΕΘΝΟΣ"

Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΑΦΥΠΝΙΣΤΗΚΕ - ΟΙ ΛΑΟΙ ΘΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΝ??? OI ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ!! ΠΟΤΥΕ??


Κάποτε, με κάποιο τρόπο, θα γινόταν: η γερμανική πολιτική στην Ευρώπη, θα έβρισκε ένα ανάχωμα. Και επιτέλους, αυτό ακριβώς έγινε χθες στην Ιταλία... 

του Γ. ΜΑΛΟΥΧΟΥ

Ο Μάριο Μόντι πέρασε ένδοξος στην ιστορία, η ιταλική «αριστερά» - στην εκλογή της οποίας επί της ουσίας ήλπιζαν όχι μόνον το Βερολίνο αλλά και τα διεθνή χρηματιστήρια(!) - ίδρωσε αλλά δεν τα κατάφερε και ο Σύλβιο Μπερλουσκόνι έκανε την πιο θριαμβευτική πολιτική επιστροφή που έχει καταγραφεί εδώ και πολλά χρόνια στον ευρωπαικό χώρο. Κι όλα αυτά, δίπλα στο γεγονός ότι ένα νέο κόμμα που έχει πολύ σκληρότερες θέσεις και από εκείνες του Μπερλουσκόνι, έσπασε κάθε προγνωστικό…  


Στην ουσία, η Ιταλία ψήφισε με κριτήριο εθνικής και κοινωνικής συνείδησης, βλέποντας γύρω της να γίνεται όλη αυτή η δήθεν «ευρωπαική» καταστροφή, να χτίζεται ένα τερατούργημα, που άλλο είναι, άλλο λέει ότι είναι κι άλλο προσπαθεί να πετύχει. Στο Βερολίνο και στις «αγορές», που τρία χρόνια τώρα αλληλοβοηθούνται επί της ουσίας, έπεσε πανικός...

Η Ιταλία έγινε χθες η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ο λαός της είπε «όχι» στη γερμανοποίηση της Ευρώπης μέσα από την κρίση χρέους. Γιατί αυτό ακριβώς συνέβη. Κι αυτό το «όχι» είναι πολύ μεγάλο και πολύ ηχηρό, επειδή ακριβώς πολύ μεγάλη είναι και η οικονομία της Ιταλίας, επειδή η χώρα μετράει και δεν έχει μπει σε διεθνή οικονομικό έλεγχο, επειδή ο παραλογισμός των τριών τελευταίων χρόνων έχει διαλύσει όχι μόνον χώρες ολόκληρες και έχει αποσαρθρώσει τη δημοκρατία, αλλά και την ουσία, τελικά, της κοινής ευρωπαικής υπόστασης.

Χθες λοιπόν ο ιταλικός λαός είπε και εξ ονόματος πολλών άλλων ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να κυβερνά ολόκληρη την Ευρώπη όπως το επιθυμεί για να πετύχει τους εθνικούς του στόχους. Αλλα το είπε και εξ ονόματος πολλών πολιτικών σε πολλές χώρες, που ενώ δεν τολμούν να αρθρώσουν λέξη απέναντι στους Γερμανούς πολιτικά και δημόσια, κατά βάθος χαίρονται που επιτέλους υπήρξε ένα ρήγμα.

Κάτι παρόμοιο δεν έχει ξανασυμβεί σε όλη αυτή την εφιαλτική τριετία της κρίσης. Μέχρι τώρα καμία χώρα δεν είχε το κουράγιο να αντιδράσει σε όλα αυτά τα πρωτοφανή που συμβαίνουν. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο το πρωί θα αλλάξουν οι συσχετισμοί ισχύος, ούτε ότι θα καταπέσουν οι πολιτικές των Γερμανών, οι οποίοι έχουν πετύχει, ουσιαστικά δια της βίας, να τις καταστήσουν «ευρωπαικές πολιτικές» μέσα από τα δύο ευρωπαικά Σύμφωνα της εποχής της κρίσης.
Σημαίνει όμως ότι για πρώτη φορά αυτή η πολιτική ενδέχεται να βρει μπροστά της ένα πρώτο ισχυρό ευρωπαικό ανάχωμα – κι αυτό δεν είναι λίγο. Ο Μπερλουσκόνι, τον οποίο το Βερολίνο εξανάγκασε ουσιαστικά σε παραίτηση έχει τώρα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κεντρικό λόγο στα ιταλικά και, συνεπώς, εκ των πραγμάτων πια, και στα ευρωπαικά πράγματα. Και όχι μόνον αυτός…

Την ίδια ώρα, ο Μάριο Μόντι, ο πρωθυπουργός που στη γερμανική πρωτεύουσα θα προσεύχονταν να έμενε για πάντα στο τιμόνι της Ιταλίας, υπέστη μία πολύ βαριά εκλογική ήττα. Φυσικά, δεν φταίει ο ίδιος. Ούτε η πολιτική που ακολούθησε. Ούτε η (αν και συγκριτικά με άλλους ομολόγους του μετρημένη και με κάποιες «αντιστάσεις») υπαγωγή του στη γερμανική πολιτική. Όχι, δεν φταίνε όλα αυτά. Ο ιταλικός λαός φταίει, που δεν τον… κατάλαβε.

Κι όπως έλεγε κι ο Μπρεχτ, αν δεν μας αρέσει ο λαός, ας τον αλλάξουμε. Γιατί ποιος νομίζει ότι είναι που λέει ένα τέτοιο βροντερό «όχι» σε όλα αυτά; Αλήθεια, ποιος;… 


"ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ" ΠΥΡΕΤΟΣ - ΜΙΑ ΒΟΥΤΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΒΑΘΕΙΑ ΣΤΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ

«Ανεμος επενδύσεων» πνέει στη χώρα. Το εγγυάται η διατρανωθείσα αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Το επιβεβαιώνουν οι «παπαγάλοι» της σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους. Το εξαγγέλλουν τα κυβερνητικά ΜΜΕ...
Αυτή είναι η βιτρίνα της «ανάπτυξης»...
 του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

«Τα δίνουν όλα για τις επενδύσεις», πανηγύριζαν από την πρώτη σελίδα τους τα «Νέα».
Οι «επενδύσεις», λέει η κυβέρνηση, θα φέρουν «ανάπτυξη». Χωρίς να κρύβουν τι εννοούν οι κυβερνώντες, αλλά και για να αποδείξουν ότι οι υποσχέσεις τους περί «ανάπτυξης» δεν είναι κούφια λόγια, φέρνουν πάντα ως παράδειγμα ένα συγκεκριμένο είδος «επένδυσης»:
Το παράδειγμά τους είναι η Cosco...
Θεωρούν το παράδειγμα της Cosco, υποβασταζόμενο καθώς είναι από τον στερεότυπο πολιτικό λόγο και την προπαγάνδα της λοβοτομής, ότι δικαιώνει την πολιτική τους.

«Επενδύσεις» τύπου Cosco, σε όλη την Ελλάδα, λοιπόν...
Αυτό είναι το «επενδυτικό» πρότυπο πάνω στο οποίο στηρίζεται το «αναπτυξιακό» τους μοντέλο.Για να είμαστε δίκαιοι, πάντως...


Η παραπάνω δεν είναι μια πολιτική που την ανακάλυψαν μόνοι τους οι κυβερνώντες. Είναι μια κοινά αποφασισμένη πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι, για παράδειγμα, ότι στο κείμενο των πολιτικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το Δεκέμβρη του 2010, αναφέρονται τα εξής:

«Το κόστος εργασίας θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση και θα συγκρίνεται με άλλα κράτη της Ευρωζώνης και των κύριων εμπορικών εταίρων της ΕΕ (...)».
Θυμίζουμε ότι στους βασικούς «εμπορικούς εταίρους» (βλέπε: ανταγωνιστές) της ΕΕ, συμπεριλαμβάνεται η Κίνα.
Αρα στην Ελλάδα θα έχουμε:
α) Μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς τύπου Κίνας (εξ ου και η «προετοιμασία» της κοινής γνώμης για την επερχόμενη νέα μείωση του κατώτατου μισθού) αφού με αυτό τον τρόπο, μειώνοντας το «κόστος εργασίας», θα γίνει «προσέλκυση επενδυτών» και
β) «επενδύσεις» τύπου Cosco, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δημόσια περιουσία, για την καταλήστευση του εγχώριου πλούτου, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την εξασφάλιση συνθηκών ασυδοσίας στη δράση των πολυεθνικών που αφορά σε όλους τους τομείς, από την (εικονική) φορολόγησή τους μέχρι την εγκληματική περιβαλλοντική τους συμπεριφορά.

Πολλά θα μπορούσε να σημειώσει κανείς, επικαλούμενος την εγχώρια πραγματικότητα, τη σύγχρονη και παλιότερη ιστορία του τόπου, για το πόσο απέχει από την αλήθεια αυτή η πολιτική να εμφανίζεται σαν «νέα» και «αναπτυξιακή».
Εντελώς ενδεικτικά σημειώνουμε:
Το «αναπτυξιακό» μοντέλο, όπως βαφτίζεται από την κυβέρνηση η πολιτική με την οποία παρέχεται «ΓΗΝ ΚΑΙ ΥΔΩΡ» στα μονοπώλια, μας οδηγεί σε μια εποχή τόσο «νέα», όσο «νέα» ήταν η εποχή της αμερικανικής «Ούλεν» στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Τα όσα προωθεί η κυβέρνηση είναι εξίσου «νέα» με την εποχή της δικτατορίας του Πάγκαλου και την έλευση, τότε, της αγγλικής «Πάουερ».
Είναι τόσο «αναπτυξιακή» η εποχή που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, όσο «νέα» είναι η δεκαετία του 1960, όταν ήρθε στην Ελλάδα η γαλλική «Πεσινέ».
Αυτά που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι τόσο «αναπτυξιακά», όσο «αναπτυξιακό» μπορεί να είναι για το λαό το γεγονός ότι η διετής πλέον παρουσία στην Ελλάδα της κινεζικής Cosco αποτελεί συνώνυμο της εργασιακής βαρβαρότητας και των αλυσιδωτών συνεπειών στην εκτίναξη της ανεργίας που έχει επιφέρει η λειτουργία της στο λιμάνι.

Ομως, πέρα από τις εγχώριες αποδείξεις που έχουμε για το πού οδηγούνται τα πράγματα με αυτή την πολιτική, είναι εξαιρετικά πολύτιμο να δούμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής στην... κοιτίδα τους.
Γιατί αν σήμερα στην Ελλάδα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ποιες είναι οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, τα πράγματα στην Κίνα μπορούν να μας δώσουν μια ασφαλή εικόνα για τις συνέπειες που φέρνει στο λαό όχι μόνο η καπιταλιστική κρίση, αλλά και η καπιταλιστική «ανάπτυξη».
Αυτή η «ανάπτυξη», δηλαδή, που μας υπόσχονται οι κυβερνώντες.
Θα πάρουμε, λοιπόν, ως υπόδειγμα την «καλύτερη» εκδοχή της Κίνας και του «μοντέλου Cosco».

Το παράδειγμα του Χονγκ Κονγκ.
Το Χονγκ Κονγκ, μια πόλη περίπου 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ (Σεπτέμβρης 2011) βρίσκεται από το 2010 στην 8η θέση του κόσμου όσον αφορά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Είναι η πλουσιότερη πόλη της Ασίας. Εμφανίζει τα υψηλότερα επίπεδα «ανάπτυξης» καθ' όλη τη δεκαετία και με ρυθμούς 8% ειδικά για το 2012 και το 2013. Το άλμα ανόδου που παρουσίασε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ στις 31/12/2012 ήταν το μεγαλύτερο της διετίας. Πόση περισσότερη «ανάπτυξη», επομένως, να ζητήσει κανείς...

Αλλά τι, αλήθεια, σημαίνει αυτή η «ανάπτυξη» για το λαό;
Η απάντηση δίνεται, μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ του Βρετανού φωτογράφου Brian Cassey.
Εκεί, λοιπόν, στην πλουσιότερη πόλη της Ασίας, εκεί που το «μοντέλο Cosco» μεσουρανεί, το 1/3 του πληθυσμού, περί τα 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή, «ζουν» σε «δημόσια ενοικιαζόμενα σπίτια», όπως βαφτίζονται οι τρώγλες και τα παραπήγματα.
Εκεί, στην πλουσιότερη πόλη της Ασίας, εκεί που το «μοντέλο Cosco» μεσουρανεί, στο πρώτο εξάμηνο του 2012 καταγράφηκαν επίσημα 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι να τελούν υπό καθεστώς απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης.
Εκεί, στην πλουσιότερη πόλη της Ασίας, εκεί που το «μοντέλο Cosco» μεσουρανεί, οι πιο φτωχοί κι από τους φτωχούς στοιβάζονται σε ενοικιαζόμενα μεταλλικά κλουβιά διαστάσεων 1,7 μ. Χ 0,7 μ., εγκατεστημένα σε εγκαταλειμμένες πολυκατοικίες και σε ερειπωμένα κτίρια, «ζουν» μέσα σε δωμάτια που το καθένα στεγάζει και 20 τέτοια σιδερένια κλουβιά.
Αυτά είναι τα «σπίτια» τους. Αυτή είναι η «ζωή» τους. Γιατί αυτή τη «ζωή» τους επιτρέπει να έχουν η «ανάπτυξη» σύμφωνα με το κινεζικό, με το καταριανό, με το γαλλικό, με το ελληνικό και με το κάθε λογής καπιταλιστικό «μοντέλο Cosco»...


ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΑ ΚΕΡΜΑΤΑ - ΑΝΑΤΡΕΨΤΕ ΤΙΣ ΛΗΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ

ΔΡΑΧΜΗ -ΕΥΡΩ -ΜΝΑ -ΑΧΙΛΛΕΑΣΚΑΘΕ ΤΟΣΟ, ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΛΑΓΟΙ ΜΙΑΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗΣ ΝΕΑΣ ΔΡΑΧΜΗΣ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΔΗΘΕΝ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΡΑΧΜΗΣ – ΕΥΡΩ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ, ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟΤΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ΜΑΣ ΕΤΡΕΧΑΝ ΜΕ ΠΡΗΘΩΡΙΣΜΟ 20%+ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΤΡΩΓΑΝ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ, ΚΑΙ ΧΡΕΩΝΑΝ ΕΜΑΣ!!!... 

ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΔΡΑΧΜΗΣ ΜΕ ΜΙΑ ΤΩΡΙΝΗ ΔΡΑΧΜΗ, ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΚΑΣΤΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.
 
ΚΙ΄ ΕΓΩ ΣΑΣ ΞΑΝΑΛΕΩ, ΟΤΙ ΚΑΙ ΔΡΑΧΜΗ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΑΘΙΑ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΧΩΣΕΙ, ΑΦΟΥ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ, ΠΑΛΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΘΑ ΗΣΑΝ ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΤΙΜΑ ΚΑΝΕΙΣ. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΜΑΣ ΘΑ ΚΑΛΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΜΑΡΜΑΡΟ. ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ??? ΛΕΤΕ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ... 


ΚΑΙ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΤΡΟΜΑΓΜΕΝΟΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑ??? Ή ΘΑ ΜΑΣ…. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΟΦΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΡΥΠΙΕΣ ΔΡΑΧΜΕΣ??? ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ.
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΛΟΥΚΙ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ. ΕΝΤΑΞΕΙ??? ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΑΡΙΘΜΙΣΩ ΤΙΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ??? ΜΗ ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΤΕ ΑΠΟ ΝΕΟΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΔΡΑΧΜΟΛΑΓΝΟΥΝ, ΠΡΩΗΝ ΕΥΡΩΛΑΓΝΟΥΣ.
 
ΜΟΝΟ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΛΥΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
 
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΥΚΟΛΩΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ.
ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΜΕ ΘΕΡΜΗ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ.
 
ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙ ΕΝΑΣ, ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΠΕΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΟΤΙ ΜΑΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΕ ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ, ΑΦΟΥ ή ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ…. ΛΑΪΚΟ ΑΙΤΗΜΑ!!!! ΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΒΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013, ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ…. ΠΟΛΛΑ ΨΙΘΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΛΑΓΟΥ.

ΛΟΙΠΟΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΚΑΝΤΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΥΡΩΔΡΑΧΜΙΚΟ 
ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟ, ΛΕΩ ΝΑ ΞΕΓΡΑΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΟΧΥΡΩΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΑΝΑΡΧΑΙΕΣ ΜΝΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΕΛΑΝΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ!!!


ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ - ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ - ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ

Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ... 

«Από την Αττική ως τη Χαλκιδική, ίδιοι εργολάβοι, ίδια καταστολή» ήταν ένα απ’ τα κύρια συνθήματα που επικρατούσαν στο χθεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο των κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιστέκονται στο τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο, που συντελείται στην περιοχή τους, από Καναδέζικα «επενδυτικά» αρπακτικά και τον Μπόμπολα με την βοήθεια των «αρμοδίων.

Οι μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής –που ακούμε στο βίντεο που παραθέτουμε- είναι πραγματικά συγκλονιστικές...


Βιώνουν σε μια αστυνομοκρατούμενη περιοχή και οι δυνάμεις καταστολής –εκτελώντας φυσικά διαταγές των φυσικών και πολιτικών τους προϊσταμένων- συμπεριφέρονται στους κατοίκους όπως ένας κανονικός στρατός κατοχής.

Το αποτέλεσμα όπως είναι διαμετρικά αντίθετο από τις προθέσεις τους. Αντί να τους τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν τον αγώνα τους, τους οργίζουν ακόμα περισσότερο.


ΚΑΙΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ

Παρόλο που τελικά αποτελέσματα δεν υπήρχαν την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το πολιτικό μήνυμα που έστειλαν οι Ιταλοί ψηφοφόροι σε όλους τους λαούς των χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ ήταν σαφέστατο... 

του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Η Ιταλία σχίστηκε στα δύο και η πλειοψηφία των Ιταλών στράφηκαν με την ψήφο τους εναντίον της πολιτικής λιτότητας που ασκεί η ΕΕ κατ' απαίτηση του Βερολίνου.
Ο ίδιος άλλωστε ο αντιπρόεδρος του γερμανόφιλου Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα δεν περίμενε τα τελικά αποτελέσματα για να βγει στο τρίτο κρατικό κανάλι της ιταλικής τηλεόρασης και να δηλώσει ευθέως: «Ενα αποτέλεσμα με τον Μπερλουσκόνι γύρω στο 30% και τον Γκρίλο γύρω στο 25% σημαίνει ότι το 55% των Ιταλών ψηφοφόρων ψήφισε με βίαιο τρόπο εναντίον της Ευρώπης, του ευρώ και της Γερμανίας». Ετσι είναι. Το κυρίαρχο στοιχείο των ιταλικών εκλογών είναι η αντιγερμανική ψήφος, η ψήφος κατά του ευρώ - και αυτή η στάση προέρχεται... 


Aπό έναν λαό κατεξοχήν ευρώφιλο σε υπέρμετρο βαθμό, από έναν λαό επίσης που ποτέ δεν μισούσε τη Γερμανία. Και όμως, ήταν αρκετή η υιοθέτηση από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι μιας δημαγωγικής αλλά ανοιχτά εκφραζόμενης αντιγερμανικής γραμμής και αμέσως το δεξιό κόμμα του εκτινάχθηκε σε δημοτικότητα μεταξύ των δεξιών ψηφοφόρων.
 
Από την άλλη πλευρά, στο κεντροαριστερό στρατόπεδο, τα αισθήματα μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων αυτής της ιδεολογικής και πολιτικής κατεύθυνσης εναντίον της Γερμανίας και του ευρώ εκδηλώθηκαν με εκρηκτικό τρόπο. Το κυριολεκτικά ανύπαρκτο στις προηγούμενες εκλογές κόμμα του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο από το μηδέν εκτινάχθηκε κατευθείαν στο... 25%! Απίστευτο! Καμία, απολύτως καμία δημοσιευθείσα δημοσκόπηση δεν έδινε στον Γκρίλο τους δύο τελευταίους προεκλογικούς μήνες τέτοιο ποσοστό. Δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί ψηφοφόροι που απορρίπτουν αναφανδόν την πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ κατ' εντολήν της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ βρήκαν τρόπο πολιτικής έκφρασης μέσω του Μπερλουσκόνι και του Γκρίλο. Οι κεντρώοι και αριστεροί ψηφοφόροι αντιγερμανικών αισθημάτων κατόρθωσαν μάλιστα να «δραπετεύσουν» πολιτικά μέσω του Γκρίλο από το αδιέξοδο που τους απειλούσε, καθώς τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι όσο και το κεντρώο κόμμα του Μάριο Μόντι ήταν και τα δύο πλήρως γερμανόδουλα. Διεκδίκησαν την ψήφο των Ιταλών εμφανιζόμενα ενώπιόν τους ως πειθήνια όργανα του Βερολίνου, πράγμα πολιτικά ολέθριο για την Κεντροαριστερά.
 
Ετσι επέτρεψαν σε ένα τόσο χυδαίο από κάθε άποψη άτομο σαν τον Μπερλουσκόνι να ενσαρκώσει την εθνική αξιοπρέπεια των Ιταλών και την αντίστασή τους απέναντι στις ηγεμονιστικές βλέψεις του Βερολίνου. 

Ευτυχώς που βρέθηκε ο Μπέπε Γκρίλο που έδωσε διέξοδο στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Είναι επίσης εξόφθαλμο ότι αν ο Μπερσάνι και το Δημοκρατικό Κόμμα είχαν εναρμονιστεί με το λαϊκό αίσθημα και τηρούσαν επικριτική στάση απέναντι στη Γερμανία, το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο δεν αποκλείεται καθόλου να μην είχε καν ιδρυθεί ή να είχε συρρικνωθεί στα όρια της πολιτικής ανυπαρξίας. Δυστυχώς όμως οι Ιταλοί πολιτικοί της Αριστεράς (ούτε λόγος για εκείνους της Κεντροαριστεράς) ήταν ανέκαθεν τόσο δεξιοί στην πολιτική που ακολουθούσαν ώστε δεκαετίες ολόκληρες τώρα υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό κενό στο αριστερό άκρο του ιταλικού πολιτικού φάσματος.

Πλήρης πολιτικής σημασίας είναι επίσης η εκλογική συντριβή του Μάριο Μόντι, του τόσο πολυδιαφημισμένου τεχνοκράτη τραπεζίτη και ανθρώπου αφοσιωμένου στους Γερμανούς. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Μόντι «χαροπάλευε» για το αν θα παραμείνει σε... μονοψήφιο ποσοστό ή αν θα κατορθώσει να ξεπεράσει με την ψυχή στο στόμα το όριο του 10%. Είναι προφανές ότι οι Ιταλοί καθόλου δεν εντυπωσιάστηκαν από τις κυβερνητικές επιδόσεις του Μόντι και καθόλου δεν εκτίμησαν τη βαρβαρότητα της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής του.
Το ίδιο άλλωστε συνέβη και παρ' ημίν με τον Λουκά Παπαδήμο, για τον οποίον απολύτως κανένας Ελληνας δεν ξεστόμισε καλή κουβέντα από τότε που αυτός ο τραπεζίτης κυβέρνηση την Ελλάδα.

Δεν είχε οριστικοποιηθεί όταν γραφόταν αυτό το άρθρο αν το κυριολεκτικά ληστρικό εκλογικό σύστημα της Ιταλίας, που έδινε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της Βουλής στον Μπερσάνι με το ένα τρίτο των ψήφων, θα έδινε την πλειοψηφία των εδρών της Γερουσίας στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οδηγώντας τη χώρα σε ακυβερνησία και ίσως σε νέες εκλογές. Ιδωμεν...

ΕΘΝΟΣ

ΤΟ ΦΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΡΥΩΝΕΙ" ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Το αντιγερμανικό μπλοκ πάνω από 55% στην Ιταλία!
02/25/2013 - 22:34
38

"To φυσάνε και δεν κρυώνει" όχι μόνο οι των Βρυξελλών στην Ιταλία, όπου ο επίσημος εκπρόσωπός τους ο Μ.Μόντι συγκέντρωσε ποσοστό περί το 9%, αλλά και οι "κρυπτοτροϊκανοί" της "κεντροαριστερής" συμμαχίας (κάτι σαν τον Κουβέλη της Ιταλίας) από την προέλαση του Σ.Μπερλουσκόνι και του Πέπε Γκρίλο στις εκλογές.

«Αν η κατάσταση είναι όντως αυτή, πρέπει να εγκρίνουμε αμέσως νέο εκλογικό νόμο και να επιστρέψουμε στις κάλπες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιταλικής κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα και πρόσθεσε πως σε περίπτωση νίκης του Μπερλουσκόνι «εμείς δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξουμε δική του κυβέρνηση» λες κια του το ζήτησε κανείς να το κάνει

«Το εξαιρετικό αποτέλεσμα που διαφαίνεται οφείλεται αποκλειστικά σε μοναδικό άθλο του προέδρου Μπερλουσκόνι. Ένας άθλος που θα μείνει στην ιστορία», υποστήριξε από την πλευρά του ο κεντροδεξιός πολιτικός Ενρίκο Μπόντι για την μεγάλη εκλογική νίκη (ακόμα και δεύτερος να έρθει ο συνασπισμός υπό τον Σ.Μπερλουσκόνι η νίκη του θα είναι μεγάλη), του Λαού της Ελευθερίας.

Ο Γκαετάνο Κουαλιαριέλο του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για την διακυβέρνηση της χώρας».

Ο γνωστός σχολιαστής Πάολο Μιέλι εκτιμά ότι «θα μπορούσε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής για να εγκριθεί νέος εκλογικός νόμος και να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστροφή στις κάλπες, το πολύ σε δυο μήνες».

Οι καθαρές αντιτροϊκανές δυνάμεις-αντιγερμανικές συγκεντρώνουν κοντά στο 55% των ψήφων και σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι της κεντροαριστερής συμμαχίας

Ο... ρόλος των αγορών

Μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls η εικόνα που παρουσίαζαν οι αγορές στην Ιταλία ήταν «οριακή». Αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα, το Χρηματιστήριο του Μιλάνου παρουσίασε σημαντική άνοδο.

Ο δείκτης των κυριοτέρων μετοχών FTSE Mib κατέγραψε άνοδο 3,9%, ενώ την αγορά ομολόγων το ιταλικό επιτόκιο κατέγραφε μεγάλη πτώση και το 10ετές spread κυμαινόταν στο 4,232%, έναντι 4,446% χθες βράδυ.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Οι υπέροχοι Έλληνες έγιναν πειραματόζωα. Κρίμα"!


ΜΠΕΠΕ ΓΚΡΙΛΟ ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ & ΠΑΘΟΣ

Ο ίδιος και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι οι μεγάλοι νικητές των ιταλικών εκλογών. Είναι ο άνθρωπος εκείνος που λίγοι αρχικά τον πίστεψαν και όμως κατάφερε το ακατόρθωτο. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας κυρίως το διαδίκτυο για να «περάσει» το μήνυμά του στον ιταλικό λαό, ο Μπέπε Γκρίλο έφερε την επανάσταση στην ιταλική πολιτική σκηνή.
Ο Γενοβέζος ανατρεπτικός κωμικός, μετέτρεψε σε… τραγωδία τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση για τους κύριους αντιπάλους του, οι οποίοι υποτίμησαν τη δύναμή του και τον σνόμπαραν χωρίς να μπορούν να φανταστούν την εκπληκτική πορεία που θα διένυε.
Ο Μπέπε Γκρίλο μίλησε στο «ΘΕΜΑ» πριν τις εκλογές, όταν οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν δεύτερο, και έστειλε το δικό του μήνυμα συμπαράστασης στους Έλληνες, προβλέποντας ότι «η Ελλάδα ήταν η πρώτη που μπήκε στη δίνη των οικονομικών δυνάμεων και θα είναι η πρώτη που θα βγει από αυτή».
Εγινε κωμικός από καθαρή τύχη, απέκτησε φανατικούς θαυμαστές λόγω του καυστικού του χιούμορ, όρισε την «V-Day» («Vaffanculo Day») που αφιέρωσε εξαιρετικά στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και μετά την επιτυχία του στις τελευταίες δημοτικές εκλογές με το Κίνημα Πέντε Αστέρων που ηγείται, τρομοκρατεί την άλλοτε κομματική κυριαρχία. Τι είπε το πολιτικό φαινόμενο της Ιταλίας ο Γενοβέζος αντισυστημικός Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος υποστηρίζει ότι «η έξοδος από το ευρώ δεν είναι ταμπού», ενώ στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης στους Ελληνες οι οποίοι «δέχονται άδικα κατηγορίες από τον ευρωπαϊκό Τύπο».
Γιατί ένας κωμικός αποφασίζει να ασχοληθεί με την πολιτική; Για να ασχοληθεί κανείς με την πολιτική πρέπει να έχει αυξημένη αίσθηση του χιούμορ;
Για να ζει κανείς πρέπει να έχει αυξημένη την αίσθηση του χιούμορ και η πολιτική είναι μέρος της ζωής μας
Τι πρεσβεύει το Κίνημα Πέντε Αστέρων; Εσείς τι ρόλο διαδραματίζετε;
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι πολλά πράγματα ταυτόχρονα: η επιθυμία για αλλαγή σελίδας, η θέληση για άμεση συμμετοχή στην δημόσια ζωή, η υπέρβαση της εκπροσώπησης από τα κόμματα με τον ερχομό της άμεσης δημοκρατίας, η αναζήτηση μιας ζωής βασισμένη σε αξίες διαφορετικές από το χρήμα και της διαρκούς ανάπτυξης. Εγώ είμαι ο ιδρυτής του Κινήματος και ο εγγυητής ότι οι αξίες του εφαρμόζονται.
Πως ερμηνεύετε την τεράστια επιτυχία του στις τελευταίες δημοτικές εκλογές;
Οι νέες γενιές αποφάσισαν να σηκώσουν την χώρα στους ώμους τους και μέσω του διαδικτύου αυτό έγινε δυνατό.
Αρχικά είχε θεωρηθεί ότι το Κίνημα θα είχε προσχώρηση ψηφοφόρων από την Αριστερά, αλλά από ό,τι φαίνεται οι ψήφοι προήλθαν από την Δεξιά του Μπερλουσκόνι και την Λέγκα του Βορρά. Αν στις επόμενες εκλογές συγκεντρώσετε το 20% με ποιους θα συμμαχήσετε;
Για το Κίνημά μας, Αριστερά και Δεξιά είναι δύο έννοιες ξεπερασμένες. Υπάρχουν μόνο οι πολίτες. Στις επόμενες εκλογές δε θα συμμαχήσουμε με κανένα. Στόχος μας είναι να γίνουμε η πρώτη πολιτική ομάδα της χώρας.
Υποστηρίζετε ότι η πολιτική χωρίς χρήματα είναι υπέροχη. Για αυτό το λόγο δεν δεχθήκατε την εκλογική αποζημίωση; Πώς οργανώσατε την εκστρατεία σας χωρίς πόρους;
Η πολιτική είναι συμμετοχή, οι εκλογές είναι μια προσφορά του πολίτη στην χώρα του. Τα χρήματα λοιπόν δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την προσφορά. Πριν το διαδίκτυο όποιος είχε τη δυνατότητα πρόσβασης στην τηλεόραση και τον Τύπο με τα χρήματά του, κέρδιζε. Με το διαδίκτυο τα χρήματα δεν είναι πλέον απαραίτητα, είναι όμως απαραίτητες οι ιδέες. Το διαδίκτυο είναι υπερ-δημοκρατικό και αντικαπιταλιστικό.
Στο παρελθόν είχατε πει ότι ο λαός πρέπει να διώξει όλους τους «αχρείους πολιτικούς γιατί δε μας αντιπροσωπεύουν». Με ποιους θα τους αντικαθιστούσατε;
Με απλούς πολίτες, τίμιους, προετοιμασμένους και ικανούς. Ο πολιτικός δεν είναι επάγγελμα, είναι μια υπηρεσία με συγκεκριμένο χρόνο. Οι βουλευτές στρατοπεδεύουν στη Βουλή εδώ και είκοσι, τριάντα χρόνια. Ηρθε η ώρα να εξαφανιστούν.
Συχνά ο ελληνικός Τύπος σας συγκρίνει με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Πως βλέπετε αυτή τη σύγκριση; Νιώθετε ότι έχετε κοινά στην πολιτική σας;
Δεν γνωρίζω το πρόγραμμά του. Επαναλαμβάνω όμως ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν ανήκει ούτε στην Αριστερά ούτε στην Δεξιά. Ξεπερνά κάθε ιδεολογικό διαχωρισμό.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν στις επόμενες εκλογές εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. Εσείς προτείνατε ένα «ασθενές ευρώ» για την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Αυτή είναι η μόνη λύση για την αποφυγή μιας περαιτέρω οικονομικής καταστροφής των χωρών του νότου;
Το ευρώ δεν πρέπει να είναι ταμπού. Η έξοδος από το ευρώ δε σημαίνει έξοδο από την Ευρώπη. Στα 17 κράτη της ΕΕ τα 7, εκ των οποίων και η Μεγάλη Βρετανία δεν έχουν ευρώ. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο για την ιταλική κυβέρνηση να ορίσει τα πλην και τα κατά της παραμονής στο ευρώ και να παρουσιάσει ένα plan B σε περίπτωση που η χώρα πρέπει να βγει από αυτό. Δεν μπορεί να υποστηρίζεται ότι η παραμονή στο ευρώ είναι η μόνη λύση.
Στην Ελλάδα όπως και στην Ιταλία ο κόσμος είναι θυμωμένος με τους πολιτικούς και αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών στις δύο χώρες. Πολλοί ωστόσο δεν ερμηνεύουν αυτό το θυμό ως ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα. Ποια είναι η γνώμη σας;
Πιστεύω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια συγκλονιστική αλλαγή: ότι οι πολίτες θα γίνουν ενεργό μέρος της πολιτικής χάρη στο διαδίκτυο. Πιστεύω ότι το τωρινό μοντέλο ανάπτυξης φτάνει στο τέλος του. Η οικονομική κρίση είναι το αποτέλεσμα όχι η αιτία ενός πολιτισμού που βρίσκεται στη δύση του.
Σε παλαιότερη συνέντευξή σας είχατε πει ότι οι νέοι είτε πρέπει να κάνουν μια επανάσταση είτε να φύγουν από τη χώρα. Αυτή είναι η μόνη λύση; Τι μορφή πρέπει να έχει αυτή η επανάσταση;
Πρέπει να είναι ειρηνική. Μέσα από τους θεσμούς, με την δυνατότητα να έχουμε στο μέλλον δημοψηφίσματα με προτάσεις, νόμους που προέρχονται από λαϊκή πρωτοβουλία και που θα συζητούνται υποχρεωτικά στη Βουλή, άμεση εκλογή του υποψηφίου.
Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στον ελληνικό λαό;
Λυπάμαι πολύ που αυτός ο υπέροχος λαός έγινε πειραματόζωο της διεθνούς χρηματοοικονομίας. Δεν καταλαβαίνω γιατί δέχεται τόσες κατηγορίες από τον ευρωπαϊκό Τύπο. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι και πορτογαλικό, ιρλανδικό, ισπανικό, ιταλικό, ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που μπήκε στη δίνη των οικονομικών δυνάμεων και θα είναι η πρώτη που θα βγει από αυτή.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΟΚ για το ΠΑΣΟΚ. Έχασε το 52,57% των μελών του σε λιγότερο από ένα χρόνο!!!


Σοκ ήταν για την Ιπποκράτους οι χθεσινές εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή συνέδρων, παρά τα δήθεν χαμόγελα. Προφανώς περίμεναν ακόμα μεγαλύτερη συντριβή. Φυσικά τα καθεστωτικά ΜΜΕ και τα παπαγαλάκια του συστήματος προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο, αλλά δυστυχώς για το ΠΑΣΟΚ τα μαθηματικά είναι αμείλικτα.

Συγκεκριμένα, στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές που έγιναν στις 18-3-2012, δηλαδή πριν 11 μήνες περίπου, για την εκλογή ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ του μοναδικού υποψήφιου κ. Βενιζέλου, ψήφισαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την Ιπποκράτους 236.151 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τις χθεσινές εκλογές για την εκλογή συνέδρων, όπου υπήρχε και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εξασφάλιση ψήφων από τους υποψήφιους συνέδρους, ψήφισαν, σύμφωνα και πάλι με τα επίσημα στοιχεία της Ιπποκράτους 112.016 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

Με μια απλή μαθηματική μέθοδο των τριών βλέπουμε πως το ΠΑΣΟΚ απώλεσε το 52,57% των μελών και των φίλων του μέσα σε 11 μόνο μήνες!!!

Τώρα μπορούν να πανηγυρίζουν όσο θέλουν στο ΠΑΣΟΚ ότι δήθεν το κόμμα αναβίωσε.

Πέτρος Χασάπης

http://olympia.gr/

Ερίκ Τουσέν: «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μονομερή αναστολή αποπληρωμής του χρέους»


Συνέντευξη στον Τάσο Τσακίρογλου
«Στην Ελλάδα οι κυρίαρχες τάξεις και οι κυβερνήσεις ψαλιδίζουν τη δημοκρατία» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Βέλγος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και ακτιβιστής.
Σημειώνει ότι μόνο μια αποφασισμένη και με λαϊκή υποστήριξη κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει αναδιαπραγμάτευση του χρέους από τους πιστωτές και υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μετακινηθεί σε μετριοπαθέστερες θέσεις.

- Η Ελλάδα φαίνεται ότι παραμένει στο επίκεντρο της κρίσης χρέους. Eχετε δηλώσει ότι ο ελληνικός λαός βρίσκεται μεν στο επίκεντρο της κρίσης αλλά αποτελεί και το επίκεντρο της λύσης σ” αυτήν την κρίση. Τι ακριβώς εννοείτε;

Είναι ξεκάθαρο ότι όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο κέντρο μιας βαθιάς κρίσης. Η καπιταλιστική τάξη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που λειτουργεί εξ ονόματός της έχουν εξαπολύσει τρομερή επίθεση εναντίον των λαών και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της επίθεσης αλλά και στο επίκεντρο της αντίστασης σ” αυτήν την επίθεση. Χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά και η Ρουμανία και η Βουλγαρία αποτελούν επίσης τα θύματα αυτής της επίθεσης.

Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο διότι εκπροσωπεί την αρχή της νέας φάσης της κρίσης, με την εφαρμογή του Μνημονίου τον Μάιο του 2010, αλλά και το πρότυπο της αντίστασης. Γνωρίζω για την τελευταία γενική απεργία στις 20 Φεβρουαρίου που ήταν πολύ σημαντική. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους έχουν στραμμένα τα βλέμματα στις μορφές αντίστασης στην Ελλάδα. Προσβλέπουμε στη συνεργασία του κινήματος πανευρωπαϊκά, για μια συνδυασμένη αντίσταση, προκειμένου να έχει επιτυχία η αποτροπή αυτής της επίθεσης. Θα ήταν πολύ δύσκολο για τους πολίτες μόνο μιας χώρας να αντιμετωπίσουν την επίθεση.

- Προς το παρόν δεν βλέπουμε μιας τέτοιας μορφής συνεργασία.

Γι” αυτό λέω ότι πρέπει να ανησυχούμε. Πάντως υπάρχουν πολλές προσπάθειες για να επιτευχθεί. Για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων προσπαθεί, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Θα έχουμε τις πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις που οργανώνει στις 13 και 14 Μαρτίου. Ελπίζω ότι θα έχουν επιτυχία, αλλά δεν είναι αρκετές.

- Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε πολύ εύθραυστη πολιτική κατάσταση, με ανοιχτά πολλά σενάρια. Βιώνουμε μια όλο και πιο αυταρχική διακυβέρνηση, συχνά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και αρκετή καταστολή. Την ίδια ώρα υπάρχει η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Πώς βλέπετε τα πράγματα;

Βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια πολύ σημαντική πρόκληση. Συμφωνώ μαζί σας ότι στην Ελλάδα οι κυρίαρχες τάξεις και οι κυβερνήσεις ψαλιδίζουν τη δημοκρατία σε διάφορα επίπεδα. Δεν σέβονται την ψήφο του λαού, επέβαλαν Μνημόνια και Συνθήκες χωρίς δημοκρατική διαβούλευση, υποβαθμίζουν τη νομοθετική εξουσία και επιδιώκουν να καταστρέψουν τη δυνατότητα της εργατικής τάξης να διαπραγματεύεται συλλογικά. Ετσι, αντιμετωπίζετε μια ζωτική πρόκληση και ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να δώσει πραγματικά ριζοσπαστική απάντηση σ” αυτήν την επίθεση είναι όντως σημαντικός. Διότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πιο μετριοπαθείς τις πολιτικές και τις προτάσεις του, τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι τεράστιες.

- Το τελευταίο διάστημα πολλοί υποστηρίζουν ότι γίνεται προσπάθεια για πιο μετριοπαθείς θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ να ριζοσπαστικοποιήσει τις θέσεις του. Αν κατορθώσει να γίνει η επόμενη κυβέρνηση, είναι πολύ σημαντικό, για παράδειγμα, να αναστείλει μονομερώς την αποπληρωμή του χρέους.

- Το βρίσκετε ρεαλιστικό να γίνει κάτι τέτοιο;

Νομίζω ότι είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάξει τον συσχετισμό των δυνάμεων. Αν η κυβέρνηση δεν πάρει μια στάση πυγμής, λέγοντας ότι «εμείς θέλουμε αναδιαπραγμάτευση», θα είναι πολύ δύσκολο να επιβάλει στους πιστωτές μια λύση υπέρ των συμφερόντων των λαϊκών μαζών. Σ” αυτήν τη διαπραγμάτευση δεν μπορείς πραγματικά να επιβάλεις μια τελική λύση. Γι” αυτό κάνεις πρώτα μια στάση πληρωμών, οπότε αναγκάζονται να διαπραγματευτούν. Αυτό προϋποθέτει τη στήριξη από τον λαό” και αποδείχτηκε στις περιπτώσεις του Ισημερινού και της Αργεντινής. Μόνο μια κυβέρνηση αποφασισμένη μπορεί να το κάνει.

- Ζούμε μια διαδικασία κατάργησης των κοινών αγαθών με την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Εκπαίδευσης και των περισσότερων επιχειρήσεων και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Ποιες είναι οι συνέπειες;

Υπάρχει τεράστια υποβάθμιση των συνθηκών ζωής της πλειονότητας του πληθυσμού. Είναι ξεκάθαρο πως μ” αυτές τις επιθέσεις η καπιταλιστική τάξη θέλει να καταστρέψει ό,τι χτίστηκε μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο με τη νίκη κατά του ναζισμού και του φασισμού στην Ευρώπη. Είναι μια ιστορική προοπτική για την καπιταλιστική τάξη και πιστεύουν ότι αυτή η κρίση αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία ώστε να εκπληρώσουν το όνειρό τους για καταστροφή όλων των λαϊκών κατακτήσεων.

- Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Ελληνες;

Πρώτον, πρέπει να γίνει δυνατότερο το πανευρωπαϊκό κοινωνικό κίνημα. Απαιτείται δράση σε συνεργασία με τον ελληνικό λαό. Το ζητούμενο δεν είναι η αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό. Το ζήτημα είναι να παλέψουμε μαζί, καθώς και οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί υποφέρουν, υπό διαφορετικές συνθήκες, αλλά δέχονται την ίδια επίθεση. Και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την επίθεση μόνο ενώνοντας όλες τις δυνάμεις της ηπείρου, έτσι ώστε να πετύχουμε μια ριζοσπαστική ανατροπή. Το μήνυμά μου, λοιπόν, είναι ότι πρέπει να ενωθούμε και ότι πρέπει όλες μας οι δεσμεύσεις να συγκλίνουν σ” αυτήν την κατεύθυνση.

……………………………………………………………………………………………………………………………

Ποιος είναι ο Ερίκ Τουσέν

Ο Ερίκ Τουσέν, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, είναι πρόεδρος της CADTM, της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της γαλλικής οργάνωσης ATTAC. Το 2005 διορίστηκε από τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του εσωτερικού και εξωτερικού δημόσιου χρέους της χώρας. Είναι γνωστός και στην Ελλάδα, την οποία έχει επισκεφθεί αρκετές φορές στο πλαίσιο της δράσης του για τον απεγκλωβισμό των χωρών του Νότου από τα παιχνίδια των διεθνών κερδοσκόπων και των πιστωτικών οργανισμών.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
http://www.efsyn.gr/?p=25897