Βρώμικο γεωπολιτικό παιχνίδι πίσω από την αιφνίδια στοχοποίηση Καμμένου

 Οι εξελίξεις αναμένονται δραματικές

Η είδηση ενδεχομένως και να θεωρείται τρέχουσα. Η επικοινωνιακή της διαχείριση όμως, τόσο από πολιτικά κέντρα,  όσο και από μιντιακά συγκροτήματα συμφερόντων, αποκαλύπτει μια βρώμικη προσπάθεια που βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη και βάζει τη χώρα σε επικίνδυνο αλεστήρι εξελίξεων...


Θα τολμήσουμε να πούμε μάλιστα, πως πίσω από αυτή την επικίνδυνη χορογραφία, καλύπτονται και στελέχη της κυβέρνησης, που αγγίζουν τα ανώτατα πολιτικά κλιμάκια στο περιβάλλον του ίδιου του πρωθυπουργού.

Τυπικά η απροκάλυπτη παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας, αυτή τη φορά έρχεται πέραν του Ατλαντικού, με την πρωτοβουλία του ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Νταν Κόουτς, ο οποίος απειλεί να μπλοκάρει το ετήσιο ψήφσμα για την ν Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, προφασιζόμενος ανησυχίες που δημιουργούν οι δηλώσεις Καμμένου για τον κίνδυνο των τζιχαντιστών σε περίπτωση κατάρρευσης της Ελλάδας. (δες περισσότερα ΕΔΩ))

Η ουσία είναι πως η επιχείρηση στοχευμένης στοχοποίησης του Πάνου Καμμένου, βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, και ο στόχος είναι διπλός:...

  • Το πρώτο που επιδιώκουν, είναι μέσα από την επίθεση αυτή που θα κλιμακωθεί με απαίτηση απομάκρυνσης του Καμμένου  από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να ξεφτίσουν και να αποδυναμωθούν καθολικά ακόμη και εκείνα τα ελάχιστα εθνικά στοιχεία που συνθέτουν την κυβερνητική πολιτική προσδίδοντάς της ένα εθνικό - πατριωτικό στίγμα, στο τομέα της άμυνας και φυσικά στην μπαρουταποθήκη τουΑιγαίου αλλά και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, διευκολύνοντας έτσι και την προώθηση των επικίνδυνων γεωπολιτικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή.
  • Η δεύτερη επιδίωξη, είναι να καταφέρουν ένα συνολικότερο ρήγμα στην κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ικανό να οδηγήσει σε ανασύνθεση κυβερνητικών συμμαχιών με ευρύτερες πλειοψηφίες (ποταμίσια συνονθυλεύματα κλπ), ενδεχομένως και με πλήρη αποκλεισμό των ΑΝΕΛ, προκειμένου να ευοδωθούν έτσι τα συνολικότερα σχέδια των χορογράφων για το «Ελληνικό ζήτημα».
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αν δεν είναι στο παρασκήνιο συμπρωταγωνιστές σ αυτή τη βρώμικη ιστορία, οφείλουν να την καταγγείλουν τώρα ευθέως και απερίφραστα, να αγνοήσουν το νεοταξίτικο ψήφισμα-φιέστα των Αμερικανικών λόμπι, και να καλύψουν πλήρως και ανεπιφύλακτα τους χειρισμούς του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Σε διαφορετική περίπτωση η βρώμικη συνενοχή του πρωθυπουργικού επιτελείου, που εντάσσεται στα πλαίσια της συνολικής πολιτικής του κωλοτούμπας, είναι δεδομένη και καθιστά πολλαπλά ύποπτο και υπόλογο για όσα μέλλει να διαδραματιστούν, τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας.

Υ.Γ. Νίκο Κοτζιά, καλομελέτα κι έρχεται η δική σου σειρά…
Εμείς θα επανέλθουμε...

ΟΑΕΕ - Το ταμείο του αίσχους


Τι ακριβώς να ρυθμίσουν οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες σε εκατό δόσεις; Τις παράνομες χρεώσεις της μνημονιακής διοίκησης του ταμείου τους; Και πως να κρατήσουν την ρύθμιση αν συνεχίσουν να οφείλουν κάθε μήνα τις ως γνωστόν αδύνατον-να-καταβληθούν, τρέχουσες εισφορές;...


του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η εγκύκλιος για την ρύθμιση οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία βάσει του νέου νόμου, δεν περιέχει τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους ασφαλισμένους-ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ. 

Οι 100 δόσεις δεν αφορούν ακόμη τους
ελεύθερους επαγγελματίες... 
 

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δείχνει να ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων ως προς την...
ταύτιση των εργοδοτικών οφειλών στο ΙΚΑ (όπου πράγματι η ρύθμιση είναι ευνοϊκή) με εκείνες της αυτασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών στα ταμεία τους ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κλπ.

Αναμένεται λοιπόν επείγουσα ειδική ρύθμιση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, άλλως και μόνο η ρήτρα ότι η ρύθμιση "απόλλυται" εάν δεν καταβληθούν οι τρέχουσες εισφορές, βγάζει εκτός ρύθμισης την πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων, ειδικά του "ταμείου του αίσχους" ΟΑΕΕ - όπου το ύψος των εισφορών είναι απαγορευτικό για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τα συσσωρευμένα χρέη των ΕΕ έχουν να κάνουν ακριβώς με αυτό δλδ το παράλογο και παράνομο (σύμφωνα και με την μελέτη Μανιτάκη) ύψος των εισφορών, πρωτοφανές στην Ευρώπη και απομεινάρι νόμου της χούντας - έπρεπε να προηγηθεί της ρύθμισης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί ότι θα απελευθέρωνε την επιλογή ασφαλιστικής κλάσης και θα υπολογίζονταν για τα πέντε χρόνια της κρίσης αναδρομικά μειωμένες οι οφειλές βάσει αυτής της επιλογής του ασφαλισμένου - ότι επίσης θα αφαιρούνταν/διαγράφονταν οι εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφόσον οι ασφαλισμένοι/ες στο ταμείο αλλά μη-ενήμεροι/ες δεν είχαν τέτοιο δικαίωμα. Τέλος ότι στο εξής θα αρκεί ένα καταβληθέν δίμηνο στον ΟΑΕΕ για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, όπως ισχύει ήδη στο ΙΚΑ με τα 50 ένσημα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται λοιπόν οι απαραίτητες αυτές συμπληρωματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και εγκύκλιοι για τα ασφαλιστικά ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών, άλλως η ρύθμιση παρακάτω δεν τους/τις αφορά.

Τι ακριβώς να ρυθμίσουν οι ΕΕ σε εκατό δόσεις; Τις παράνομες χρεώσεις της μνημονιακής διοίκησης του ταμείου τους; Και πως να κρατήσουν την ρύθμιση αν συνεχίσουν να οφείλουν κάθε μήνα τις ως γνωστόν αδύνατον-να-καταβληθούν, τρέχουσες εισφορές;

Προς υπενθύμιση των δεσμεύσεων της νέας κυβέρνησης, αναδημοσιεύουμε απόσπασμα από την συνάντηση των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2014 (δείτε τις λεπτομέρειες εδώ), όπου κατετέθησαν τα αιτήματα των ασφαλισμένων-ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν στα παρακάτω:

"Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά τους μας ενημέρωσαν για την τροπολογία που θα καταθέσουν στην Βουλή σχετικά με τον ΟΑΕΕ , και τις λύσεις που προτείνουν, οι οποίες είναι οι εξής:
    1. Πάγωμα παλαιών οφειλών από το 1/1/2010 με δυνατότητα μεταφοράς σε πλασματικό εξαγοράσιμο χρόνο πριν τη σύνταξη
    2. Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας έως το 2017 και αναδρομικά από το 2010
    3. Διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων και πρόσθετων τελών από 1.1.2010-31.12.2017
    4. Αναστολή αναγκαστικής εκτέλεσης εως 31.12.2017
    5. Ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη με καταβολή δυο μηνιαίων εισφορών ανά έτος (δηλ με 50 ένσημα όπως και στο ΙΚΑ)
    6. Αποποινικοποίηση οφειλών στον ΟΑΕΕ
    7. Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όσους έχουν κύρια οφειλή έως και 50.000 ευρώ
    8. Ρύθμιση οφειλών σε δόσεις που αντιστοιχούν το ανώτατο στο 20% του εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους, αν πρόκειται για οφειλές σε ασφαλιστικό ταμείο ή εφορία και να μην ξεπερνάει το 30% όταν ρυθμίζονται και ασφαλιστικά ταμεία και εφορία ταυτόχρονα.

Οσον αφορά τη διαγραφή των ιατροφαρμακευτικών δαπανών που μας έχουν χρεωθεί και δεν μας έχουν χορηγηθεί, η απάντηση τους δεν ήταν σαφής , και μετά από πίεση που ασκήθηκε κατέληξαν να μας πουν ότι το μελετάνε και μόλις βγει η μελέτη θα μας ενημερώσουν."

Αναμένουμε την επείγουσα και έγκαιρη νομοθέτηση των παραπάνω, πριν καταστεί άχρηστη και ανώφελη για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ η ρύθμιση των 100 δόσεων.
Κατανοούμε την βιασύνη για την ψήφιση του νόμου των 100 δόσεων αλλά μέχρι στιγμής, αυτή αφορά τους φορολογικούς οφειλέτες και τους οφειλέτες στο ΙΚΑ - όχι όμως τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Εκεί, στην αντιμετώπιση του "αίσχους του ΟΑΕΕ", βρίσκεται η ευκαιρία για την νέα κυβέρνηση να δείξει ότι εννοεί την διαφορετική αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας και των ελεύθερων επαγγελματιών σύμφωνα με όσα έχει -όχι μόνο προεκλογικά αλλά από πολύ καιρό - συμφωνήσει με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και να αλλάξει άρδην το τοπίο της γενοκτονίας των ΕΕ που με επιμονή και μεθοδικότητα εφάρμοσε η προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου και ειδικά ο πρώην υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τις ευλογίες της τρόικας.

*Ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος είναι απόφοιτος γεωπονικού πανεπιστημίου (MSc στη γεωργική οικονομία), σύμβουλος εφαρμογών ενεργειακής προστασίας και στατικής αναβάθμισης κτιριακών κατασκευών και blogger 



Μιλά,Το κόμμα της ντροπής των Ιμίων !!

Το ΠΑΣΟΚ των εθνικών ολετήρων, ξέρει να βγάζει το σκασμό για τη Θράκη αλλά και να επιτίθεται στα ΟΥΚ για τα συνθήματα της παρέλασης

Το κόμμα της παράδοσης του Οτσαλάν και της διάλυσης της πολιτικής της πίσω πόρτας! Με την βοήθεια της Ελλάδας στην Κουρδική Αντίσταση, της αμφισβήτησης των συνόρων του Αιγαίου,το κόμμα της μίζας, της διαπλοκής, της διάλυσης του κοινωνικοί ιστού! Το κόμμα του βολέματος, της Ανεργίας & της πολιτικής σήψης! Το κόμμα της Εθνικής ταπείνωσης! Του από 44% το 2009 και 4,5 το 2015!! Τολμά να μιλά για τις επίλεκτες δυνάμεις των ΟΥΚ!!
Την απόδοση ευθυνών για τα «συνθήματα αμφισβήτησης των υφιστάμενων συνόρων που φώναζαν τα ΟΥΚ στην παρέλαση στο Σύνταγμα» ζητεί το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του...


Το ΠΑΣΟΚ (μιλάμε για το κόμμα του οποίου ο ηγέτης - Βενιζέλος - έσπευσε πρώτος να στηρίξει τους νεοναζί του Κιέβου) βάλλει προσωπικά κατά του κ. Καμμένου, τον οποίο και χαρακτηρίζει «ανεύθυνο», ενώ διερωτάται ποιοι είναι αυτοί που...
«έδωσαν στα ΟΥΚ το ‘ελεύθερο’ να διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική και την πολιτική εθνικής ασφάλειας».

ΟΙ «ΑΓΟΡΕΣ» ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ

                     ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΤΟ ΧΑΑ: 




Εκτύπωση
Παρασκευή 27/03/15 
ΟΙ ΓΥΠΕΣ ΤΩΝ ''ΑΓΟΡΩΝ'' ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΕ ΣΕ ΒΡΩΜΙΚΟ ΡΟΛΟ
Στο χορό των πιέσεων και των εκβιασμών προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, μπήκαν σήμερα και οιγύπες των αγορών, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους νεοαποικιοκράτεςτης Γερμανικής ΕΕ που όλο αυτό το διάστημα κατέβαλαν άοκνες προσπάθειες για να στραγγίζουν κάθε ίχνος ρευστότητας και να κλείσουν όλες τις στρόφιγγες χρηματοδότησης.
Αποτέλεσμα των απροκάλυπτων αυτών εκβιασμών ήταν η άτακτη υποχώρηση όλων σχεδόν των δεικτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται σε τροχιά κατάρρευσης, σημειώνοντας πτώση κατά 11,88%. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με πτώση 3,74%κοντά στα χαμηλά της ημέρας, στις 764,88 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78,40 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 4,54%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 1,87%.
Προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου έρχεται αμέσως μετά την άρνηση του EFSF να επιστρέψει το 1,2 δισ. ευρώ, που δικαίως διεκδικεί η κυβέρνηση και που έρχεται αμέσως μετά τις δύο αποφάσεις της ΕΚΤ να μην επιστρέψει τα κέρδη του 1,9 δις. ευρώ που είχε από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και το «βέτο» που έθεσε προς τις ελληνικές τράπεζες να μην αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα!
Παράλληλα βέβαια για ακόμα μια φορά φανερώνεται ο βρώμικος ρόλος και των αγορών. Δεν πέρασε άλλωστε πολύς καιρός που έπαιξαν το ίδιο παιχνίδι, αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ , όταν και επιχείρησαν άμεσα να πιέσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να αναδιπλωθεί και να μπει σε τροχιά ενός αδιέξοδου συμβιβασμού και αθέτησης του προγράμματος της.
Το ευρωπαϊκό κατεστημένο ακόμη πιο αδίστακτα και προκλητικά περισφίγγει τη θηλιά στο λαιμό της οικονομίας της χώρας, πιστεύοντας ότι έτσι θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα, για το οποίο την επέλεξε ο ελληνικός λαός, και να εφαρμόσει καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές.

Οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ, που μαζί με την ελληνική ολιγαρχία και τα πιο κερδοσκοπικά τμήματα του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, έχουν εξαπολύσει το όργιο αυτό των απειλών, τωνεκβιασμών και των πιέσεων δεν θα τα καταφέρουν. Η Ελλάδα έχει – και μπορεί να βρει περισσότερες - εναλλακτικές λύσεις, που θα δώσουν ανάσες στο λαό και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια ανορθωτική πορεία του τόπου. Ο μονόδρομος της εξαθλίωσης και της λιτότητας έχει κλείσει τον κύκλο του.
ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ
Ακολούθως η Iskra παραθετει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, το σχετικό ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:
ΧΑΑ: ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΚΑΝΑΒΑΤΣΟ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
"Όπισθεν ολοταχώς" και απόλυτη αλλαγή σκηνικού, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με τον Τραπεζικό κλάδο να επιστρέφει σε βαριές απώλειες (όπως και τα Τραπεζικά warrants), ενώ σχετικά καλύτερη εικόνα επέδειξε ο μη Τραπεζικός 25αρης.
Άλλωστε, το -11,88% του Τραπεζικού δείκτη, δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ η σημερινή πτώση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 39 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη, για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, να έχει σημειωθεί στις 28/1 (-26,67%).
Αρκετοί οι λόγοι της σημερινής άτακτης υποχώρησης, όπως οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, η μάλλον αρνητική ειδησεογραφία που μεσολάβησε μετά την συνεδρίαση της Τρίτης, η "ατυχής" δήλωση Βαρουφάκη για "πιθανή ρήξη" και βέβαια, το αρνητικό διεθνές κλίμα που επιβαρύνθηκε και από τις εξελίξεις στην Υεμένη.
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, το Χ.Α. ερχόταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει αθροιστικά κέρδη 9,8% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών αθροιστικά κέρδη 21,72%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. σημείωνε τριήμερη ενίσχυση, περίπου, 4 δισ ευρώ.
Στους επιμέρους τίτλους τα τριήμερα κέρδη για την Alpha Bank (σήμερα -12,61%) ήταν στο 24,64%, για την Εθνική (σήμερα -11,11%) στο 23,53% για την Eurobank (σήμερα -7,77%) στο 21,18% και για την ΔΕΗ (σήμερα -7,38%) στο 20,45%. Σαφώς πιο "δυσκίνητη" η Πειραιώς (σήμερα -17,27%) με τριήμερα κέρδη 13,78%. Η σημερινή συνεδρίαση έσβησε όλα τα προηγούμενα κέρδη και ο τίτλος έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Σημαντικές ήταν οι αποδόσεις και για τα Τραπεζικά warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank σήμερα -10,26%) σημείωνε τριήμερα κέρδη 39,58%, της Εθνικής (σήμερα -14,67%) 30,81% και της Πειραιώς (σήμερα -15,25%) 18%.
Για να γίνει σχετικά αντιληπτή η μίνι "πανωλεθρία" που έπαθαν όσοι η σημερινή συνεδρίαση τους βρήκε με αυξημένες θέσεις, ή όσοι τοποθετήθηκαν ενδοσυνεδριακά εκτιμώντας ότι ο χαμηλός τζίρος θα επέτρεπε την εύκολη αναστροφή της αρχικής αρνητικής εικόνας, αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μπορεί να ενισχύθηκε κατά 4 δισ, περίπου, στις τελευταίες τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, όμως σήμερα και σε μόνο μία συνεδρίαση χάθηκαν 2 δισ ευρώ, δηλαδή το 50% των προηγούμενων κερδών.
Από εκεί και πέρα, "στον πάγο" φαίνεται πως μπαίνει η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ που διεκδικεί η Αθήνα από τα χρήματα που επιστράφηκαν από το ΤΧΣ στον EFSF. Σύμφωνα με Αξιωματούχους στις Βρυξέλλες η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να εγκριθεί από τη διοίκηση του EFSF που απαρτίζεται από τους υπουργούς οικονομικών. Μια τέτοια έγκριση πιθανότατα θα απαιτήσει εβδομάδες, καθώς κάποιες Χώρες θα πρέπει να την περάσουν από τα κοινοβούλιά τους.
"Η Ελλάδα έχει περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα για να δείξει το πώς θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, καθώς η Ευρωζώνη απέκλεισε την όποια ταχεία πρόσβαση σε πόρους βοήθειας", δήλωσαν στο Bloomberg τρεις Αξιωματούχοι μετά το πέρας της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Euroworking Group.
Από την άλλη, "νομικά δεσμευτική" καθιστά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την απαγόρευση να αυξήσουν οι Ελληνικές Τράπεζες την έκθεσή τους σε Ελληνικά έντοκα. Η κίνηση αυξάνει την πίεση για την Αθήνα ενόψει της επόμενης έκδοσης τίτλων στα μέσα Απριλίου.
Εν τω μεταξύ, οι καταθέσεις στις Ελληνικές Τράπεζες μειώθηκαν κατά 7,8 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο και ανήλθαν στα 147,52 δισ., αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Με αυτά τα δεδομένα ξεκίνησε και εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση, με κύριο χαρακτηριστικό, όχι τόσο τις επιθετικές κινήσεις από πλευράς πωλητών, όσο το τράβηγμα των λίγων αγοραστών σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εγχώρια Αγορά περίμενε κάποια καλύτερη εξέλιξη για την υπόθεση των 1,2 δισ ευρώ, ενώ ακόμα δεν έχει "ακούσει" κάποια πρώτα μέτρα από την λίστα που θα προτείνει η Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.
Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή 5 Απριλίου είναι το Πάσχα των Καθολικών και αν η Ελληνική Κυβέρνηση έχει διάθεση να μην βρεθεί με την "πλάτη στον τοίχο" θα πρέπει να υποβάλει τάχιστα κάποιες πειστικές προτάσεις, προκειμένου μέχρι την Πέμπτη 2 Απριλίου να έχει συγκληθεί και το επόμενο Eurogroup.
Σε άλλη περίπτωση, ακολουθούν τα Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων και τα πράγματα θα πάνε απελπιστικά πίσω.
Με αυτά τα δεδομένα, απόλυτα κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. θεωρούνται οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ενώ θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ΄ όψιν και οι επερχόμενες αργίες:Παρασκευή 3 Απριλίου (Μεγάλη Παρασκευή Καθολικών), Δευτέρα 6 Απριλίου (Δευτέρα του Πάσχα Καθολικών), Παρασκευή 10 Απριλίου (Μεγάλη Παρασκευή) και Δευτέρα 13 Απριλίου (Δευτέρα του Πάσχα).
Όλα αυτά θα παίξουν τον ρόλο τους για τα ξένα χαρτοφυλάκια, που συνεχίζουν να "κινούν τα νήματα" στο Χ.Α,όμως θα έχει προηγηθεί ο "χρησμός" της Moody΄s, που αναμένεται αύριο το βράδυ. Άγνωστης ημερομηνίας παραμένει η ετυμηγορία, για το Χ.Α., από τον οίκο FTSE, που ήταν προγραμματισμένη μέσα στον Μάρτιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις αμέσως προηγούμενες ανοδικές συνεδριάσεις, στην σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., κινούμενοι σε απολύτως αντίθετη πορεία, "φόρεσαν από την αρχή μέχρι τέλους τα κόκκινα" και έκλεισαν πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Για μία ακόμα συνεδρίαση, οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, ακολούθησαν την κίνηση της υποκείμενης, ενώ επιστροφή πωλητών σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την ανοδική κίνηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 10ετες (10,71%), 5ετες (15,23%) και 3ετες (19,18%).
Πηγή: www.euro2day.gr

ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ - ΠΤΩΣΗ 3,74% ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΔ  
Μετά από τη μίνι ανοδική αντίδραση των προηγούμενων ημερών, οι πιέσεις επέστρεψαν στην χρηματιστηριακή αγορά, που υποχώρησε εκ νέου κάτω απ' τις 770 μονάδες, καθώς η οικονομία και οι τράπεζες παραμένουν δέσμιες των αποφάσεων του Eurogroup.
Από τη μία το "τελεσίγραφο" για υποβολή της λίστας το αργότερο ως τη Δευτέρα και από την άλλη το "καρότο και μαστίγιο" της ΕΚΤ με τη διεύρυνση των κεφαλαίων του ELA αλλά παράλληλα την απόρριψη της επιστροφής των 1,2 δισ. ευρώ και τη μη χορήγηση νέου ορίου για τα έντοκα, διατηρούν το αρνητικό κλίμα στην αγορά μετοχών.
Όπως μάλιστα παρατηρεί η Ελληνοαμερικανική Χρηματιστηριακή όσο ο Δείκτης παραμένει κάτω από τις 810 μονάδες η τάση διατηρείται πτωτική.
Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 764 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,74%. Ο δείκτης FTSE 25 υποχώρησε 4,54% στις 226 μονάδες και ο τραπεζικός έχασε 11,89%.
Εντωμεταξύ, ξανά πάνω από το 11% κινείται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, όταν νωρίτερα είχε υποχωρήσει μέχρι το 10,9%.
Στις επιμέρους μετοχές, Εθνική και Alpha Βank υποχώρησαν κατά 11,1% και 12,6, η Πειραιώς κατά 17,27% και η Eurobank κατά 7,77%. Οι τράπεζες παραμένουν η "πληγή" της οδού Αθηνών και μόνο οι εκθέσεις απο τις παρουσιάσεις ή μια θετική απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσει μια ώθηση στην αγορά.
Πτώση 1,34% για τον ΟΤΕ στα 8,85 ευρώ, 4% για τον Τιτάνα στα 21 ευρώ, -1,57% για τον ΟΠΑΠ στα 8,13 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ μετά το ανοδικό ριμπάουντ των προηγούμενων ημερών σήμερα έχασε 7,38% στα 5,4 ευρώ.
Πηγή: www.newmoney.gr
Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Το ισχυρό χαρτί του Τσίπρα είναι... γεωπολιτικό

Münchau 

Παρασκευή 27/03/2015 
Ακόμα μπορεί να κερδίσει πράγματα ο Αλέξης Τσίπρας, αν ξέρει πώς να παίξει σωστά τα χαρτιά του. Διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης από ένα πιθανό Grexit θα είναι γεωπολιτικό, τονίζει ο W. Münchau.
Σε νέο άρθρο του στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel, ο Wolfgang Münchau υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, αν και στη γωνία, έχει ακόμα κάποια ισχυρά γεωπολιτικά χαρτιά, αρκεί να ξέρει πώς θα παίξει.

Ο γνωστός αρθρογράφος δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος ως προς το αποτέλεσμα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της. Οι συμβολισμοί, όπως λέει, δεν βοηθούν πια. Το ότι οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας έχουν μαλακώσει δεν παίζει πλέον κανένα ρόλο. Τώρα πια, το μόνο πραγματικό ζήτημα είναι αν θα υπάρξει μια τεχνικά βιώσιμη λύση κι ένας πολιτικά βιώσιμος συμβιβασμός για τις δύο πλευρές.

Όμως προκειμένου να συμβιβαστούν, θα πρέπει και οι δύο να υποχωρήσουν σε θέσεις που θα σημάνουν πολιτική αυτοκτονία.

Τώρα η Μέρκελ θερίζει τα θρύψαλα της πολιτικής της, γράφει ο Wolfgang Münchau. Στο Μινσκ έκανε μια συμφωνία ανακωχής, η οποία δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, όμως με αυτόν τον τρόπο του περιμένω-μέχρι-να-τελειώσει δεν λύνονται οι οικονομικές κρίσεις. Η οικονομική ιστορία διδάσκει ακριβώς το αντίθετο, γράφει ο συντάκτης, προσθέτοντας ότι όποιος προσπαθεί να κρύψει μια οικονομική κρίση κάτω από το χαλί διαπιστώνει γρήγορα ότι το χαλί δεν αντέχει για πολύ.

Αν λοιπόν παρά τα μεγάλα λόγια η Ελλάδα αφεθεί να καταρρεύσει, όλοι θα θυμηθούν τα λόγια της Μέρκελ, όταν έλεγε: «Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει η Ευρώπη». Διότι έτσι ακριβώς θα αποτύχει η Ευρώπη.

Μπορεί βέβαια, όπως επισημαίνει ο Münchau, τα ομόλογα των περιφερειακών χωρών να μην έχουν τις συνέπειες που αναμένονταν παλαιότερα, όμως το πρόβλημα της Ευρώπης θα είναι γεωπολιτικό: μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι το πρώτο πισωγύρισμα της Ε.Ε. στην Ιστορία της, αλλά και η επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει νομισματική ένωση, παρά ένα σύστημα σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας με ανοικτές πόρτες.

Αν ο Α. Τσίπρας βρει κάποιον τρόπο να ξεπεράσει τα άμεσα χρηματοδοτικά προβλήματα, τότε έχει καλύτερα διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια του από την Α. Μέρκελ. Και πιθανόν να έχει και την πολιτική επιλογή να συνταχθεί με τον Πούτιν, τονίζει ο αρθρογράφος. Ίσως λοιπόν δεν ήταν τυχαίο το ότι λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο εξήγγειλε πως θα μεταβεί σύντομα και στη Μόσχα.

O Τσίπρας παίζει με όλες τις πλευρές γιατί μπορεί, σημειώνει ο Münchau. Όμως τι θα γίνει αν χάσει; Θα κάνει πίσω στο παρά πέντε για να γλιτώσει από μια χειρότερη ανθρωπιστική κρίση; Ή μήπως βλέπει ήδη πλεονεκτήματα για τη χώρα του, αν η Ευρώπη και οι άλλοι την αναγκάσουν να βγει από την ευρωζώνη;

«Δεν μπορώ να ξέρω τους υπολογισμούς του», τελειώνει το άρθρο του ο Γερμανός αναλυτής, τονίζοντας πως το τραγικό στην όλη κατάσταση είναι ότι δεν υπάρχει καμία καλή κοινή λύση, ή τουλάχιστον καμία η οποία θα λειτουργούσε πολιτικά και οικονομικά για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ "ΔΡΑΧΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ"

Την Ελλάδα την πνίγουν οι «φίλοι» της

O Ιρλανδός καθηγητής Ρέι Κινσέλα : Lead your empire through the e

Παρασκευή  27/03/2015 
Ζητούν από την Ελλάδα πράγματα που δεν μπορεί να κάνει.
Με επιστολή προς τους Irish Times, ο Ρέι Κινσέλα, οικονομολόγος και καθηγητής πανεπιστημίου ο οποίος στην Ιρλανδία θεωρείται ένας εκ των «σοφών» του χώρου, κατακεραυνώνει τους «φίλους» της Ελλάδας που προσπαθούν να την πνίξουν και να της επιβάλουν μέτρα που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να λάβει.
«Αυτό που προέκυψε από τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι ότι η Ευρώπη ζητάει από την Ελλάδα μια λίστα μεταρρυθμίσεων, επομένως συνάφθηκε μια ακόμη συμφωνία. Θεέ μου! Αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν εφικτές, θα είχαν ήδη παρουσιαστεί. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πτωχευμένη και έχει στους ώμους της ένας χρέος που δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει. Η οικονομία της είναι διαλυμένη και παράλληλα υπάρχει και ανθρωπιστική κρίση. Οι μεταρρυθμίσεις είναι εντελώς εκτός θέματος στο παρόν στάδιο».
«Η εντολή που πήρε η νέα ελληνική κυβέρνηση εξουδετερώθηκε από την αδιαλλαξία της Ευρωζώνης και ιδιαιτέρως του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτή είναι η δημοκρατία τους. Ο Σόιμπλε προειδοποίησε την Αθήνα να μην αμφισβητήσει το πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών. Ο αέρας της απελπισίας φαίνεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα ξύνει τον πάτο για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και παράλληλα να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της».
Κατά τον κ. Κινσέλα, η Ελλάδα πνίγεται από τις κοινοτοπίες των «φίλων» της για να παραμείνει στο ευρώ. Οι ίδιοι «φίλοι» τής ζητούν να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Το σύνολο είναι ατιμωτικό, όπως λέει χαρακτηριστικά: «Καταστρέφει σοβαρά την Ευρώπη. Είναι επίσης βαθιά ατιμωτικό για τους ανθρώπους που γαλουχήθηκαν με την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Η Ελλάδα αιμορραγεί σε ανθρώπους, κεφάλαιο και ηθική».
Η κριτική που ασκεί στους Ευρωπαίους είναι συγκεκριμένη: «Η εμμονή τους με τον ''ηθικό κίνδυνο'' τους επιτρέπει να δουν την Ελλάδα να επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων, δίχως να αντιλαμβάνονται την ειρωνεία για το τι χρήμα μένει στο σύστημα. Φαίνονται να είναι αποφασισμένοι να πάρουν ένα γεωπολιτικό ρίσκο και να αναβιώσει η παραδοσιακή σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή ανησυχούν για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».
Η Ελλάδα έπρεπε να είχε φύγει από το ευρώ πριν από τρία χρόνια.
Η άποψη του κ. Κινσέλα είναι ότι η Ελλάδα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει το ευρώ πριν από τρία χρόνια. Τότε θα είχε γίνει μια ομαλή έξοδος. Το κόστος της παραμονής είναι τώρα μεγαλύτερο από εκείνο της εξόδου σε κατάλληλο χρόνο. Όσο για το μύθο ενός Αρμαγεδδώνα που θα πλήξει όλη την Ευρώπη σε περίπτωση ενόςGrexit, λέει πως είναι αυτό ακριβώς: ένας μύθος.
«Το έχει τεκμηριώσει πολύ καλά ο καθηγητής Τζότζεφ Στίγκλιτς. Οι αγορές που είναι συνένοχες για τις αδυναμίες των ελληνικών δημόσιων οικονομικών θα βγάλουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ. Οι θυσίες του ελληνικού λαού, τελικά, θα ωφελήσουν τη δική τους οικονομία και τους ισολογισμούς των μεγάλων ιδρυμάτων», καταλήγει ο Ρέι Κινσέλα. 

Χίλιες φορές σκλάβος!!


      Του Γιάννη Λαζάρου
Χίλιες φορές να είσαι πεσμένος στα γόνατα και να έχεις διαχωρίσει την θέση σου με τους εισβολείς αποικιοκράτες. Καλύτερα σκλάβος παρά «ελεύθερος» στα μέτρα της Ελευθερίας που σου ορίζουν οι κατακτητές σου. Σκλαβωμένος και αξιοπρεπής να ξέρεις ότι από πάνω είναι οι εξουσιαστές και οι ελληνομασκοφόροι που τους φυλάνε τα πόδια για το ψίχουλο της δόξας της ματωμένης εξουσίας τους.
Αυτό εδώ δεν είναι Ελευθερία, αυτό εδώ είναι αποδοχή της δουλοπρέπειας περιμένοντας τον αφέντη της αποικίας να σου δώσει ένα ξεροκόμματο και να νιώθεις ευτυχισμένος που έχεις την τιμή να εργάζεται με το τσαπί στα κτήματα του κοτζαμπάση. Να καμαρώνεις που θα έχει το ελεύθερο ο Αφέντης Θεσμός θα σου βιάσει την κόρη και γαλαζοαίματο σπέρμα θα κυλήσει στο βρώμικο κύτταρό της. Να καμαρώνεις στο μαχαλά ότι η γυναίκα σου πλένει τα βρακιά της Βασίλισσας Αγκέλας και αυτά ανεμίζουν σαν σημαίες στο σχοινί της μπουγάδας του φτωχοκάλυβού σου.

Χίλιες φορές σκλάβος, με χαλκά βαρύ στο πόδι να σε πονάει και κάθε φορά που το βλέπεις να οργίζεσαι και να μετράς ανάποδα τα δευτερόλεπτα που θα κάνεις το ντου ενάντια στον δεσμοφύλακά σου και θα του φας το λαρύγγι. 
Να κλείνεσαι στο υπόγειο και να μαθαίνεις στο παιδί σου τους όρους της πραγματικής ελευθερίας βάζοντας να αποστηθίσει τους κανόνες που ορίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Να το κοιμίζεις με ιστορίες όπως αυτές του Σπάρτακου και του Κατσαντώνη. 
Να του μαθαίνεις κρυφά ιστορία ότι οι σκλάβοι σε τούτη την χώρα άλλαζαν αφεντικά αλλά διαχώρισαν την θέση τους από τα δουλικά και τους ραγιάδες. Δεν φόρεσαν ποτέ τον φουλάρι των Βαυαροκρατών για να πάρουν μερτικό πουλώντας πατρίδα.
 Κατουρούσαν κρυφά στα Ανάκτορα του Όθωνα και στους Κήπους της Αμαλίας όσο οι πατριδοκάπηλοι με το σπαθί της εξουσίας που τους έδωσαν οι Αφέντες Ευρωπαίοι, έβαζαν στα κελιά Κολοκοτρωναίους και δολοφονούσαν πισώπλατα Καραϊσκάκηδες.
Χίλιες φορές στην απειλή του ικριώματος ως απείθαρχος σκλάβος παρά ως πειθαρχημένος στους κανόνες της υποτελούς Ελευθερίας των αποικιοκρατών. 
Χίλιες φορές να στήνεσαι στο εδώλιο ως κατηγορούμενος για προδοσία εναντίον του Όθωνα παρά να σε ταΐζει καροτάκια πουρέ η Βαυαρή μπυροκανάτα. Καλύτερα μόνο το μαστίγιο παρά το καρότο. Μόνο μαστίγιο για να μετράς τις βουρδουλιές στην πλάτη σου και να τις κάνεις όρκους υπέρ της πραγματικής ελευθερίας σου. Κάθε βουρδουλιά σε σένα χίλιες μαχαιριές την στιγμή που θα είσαι τετ α τετ πρώτα με αυτόν που σε παρέδωσε ως σκλάβο στον αποικιοκράτη και μετά με τον ίδιο τον Αφέντη.
Χίλιες φορές σκλάβος, να μην έχεις δικαίωμα διαπραγμάτευσης και να μην καταντάς ο άβουλος αποδέκτης των μέτρων που θα μεταρρυθμίσουν την αποικία πατρίδα σου. Να είσαι εκτός αυτών των δείπνων και τραπεζιών που κάνουν δουλικά με το προσωπείο της δημοκρατίας με τους αφέντες τους, οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη μάσκας για να καλύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο. 
Να μην είσαι μέσα σε αυτούς που πολεμάνε για το «κοινό μέλλον με όραμα» του ολοκληρωτισμό της Μεγάλης Ιδέας της Ευρώπης (το ίδιο όραμα είχε και ο Χίτλερ). 
Να σε έχουν δεμένο με πραγματικές αλυσίδες δηλώνοντας έτσι τον φόβο τους για σένα και όχι με ανελεύθερες «δημοκρατικές» αλυσίδες νομίζοντας ότι από εσένα εξαρτάται η Βασιλεία της Ε.Ε. και να καμαρώνεις σαν δούλος δύο αφεντάδων ότι από τα δικά σου «βαρίδια» εξαρτάται η εξουσία τους. 
Χίλιες φορές σκλάβος να οραματίζεσαι τον κόσμο με μία ημέρα ελευθερίας παρά δούλος και επιλεκτικά από την εξουσία ελεύθερος να κλειδώνεις με χαλκάδες τα ίδια σου τα πόδια. 
Σκλάβος της υπέρτατης αξίας χίλιες φορές, παρά δούλος για μια ώρα αναξιοπρέπειας που προσωποποιείται μέσω ψήφου σε υποτακτικούς, λιμοκοντόρους, βαυαρολάτρεις, βασιλοκαθεστωτικούς, ραγιαδόσκυλους, αριστεροπατριωτικοπροδότες.-

http://www.stontoixo.comΑναρτήθηκε από 




Διαχρονική, με γερά θεμέλια η φιλία Ρωσίας και Ελλάδας


Πηγή: Reuters
   Συνέντευξη στον Αλεξάντρ Γκασιούκ, για την Ροσσίσκαγια Γκαζέτα
Για τις ευκαιρίες που ανοίγονται στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, τη θέση της Ελλάδας στο θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία, τις προοπτικές συνεργασίας Μόσχας και Αθήνας για το έργο του αγωγού “Turkish Stream” και άλλα σημαντικά διεθνή και διμερή θέματα, μίλησε στην εφημερίδα «Ροσσίσκαγια Γκαζέτα» ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ.

«Τα θεμέλια των ρωσο-ελληνικών σχέσεων είναι ανθεκτικά και άντεξαν στη δοκιμασία του χρόνου, καθώς βασίζονται στην πνευματική συγγένεια, την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των ορθοδόξων λαών, τη μακραίωνη εμπειρία συνεργασίας, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια στρατιωτικών δοκιμασιών και το αίσθημα αμοιβαίας συμπάθειας». Αυτό τόνισε ο Ρώσος Πρέσβης στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα«Ροσσίσκαγια Γκαζέτα» και στον ανταποκριτή της στην Αθήνα, Αλεξάντρ Γκασιούκ, με την ευκαιρία της προετοιμασίας της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 8 Απριλίου.

Ανάκαμψη των διμερών σχέσεων

Ερ.: Στο πλαίσιο της αλλαγής της κυβέρνησης στην Ελλάδα και του ερχομού στην εξουσία του κυβερνητικού συνασπισμού των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, πώς θα χαρακτηρίζατε την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές των ελληνο-ρωσικών σχέσεων;
Αντρέι Μάσλοφ: Η νέα ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο θέλει τη συνέχεια των σχέσεων μας, αλλά εξέφρασε την επιθυμία για πιο γρήγορη ανάπτυξής τους. Στη Ρωσία είναι θετικοί ως προς αυτό, κάτι το οποίο ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στις 5 Φεβρουαρίου, αλλά και κατά τη συνάντηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στη Μόσχα στις 11 Φεβρουαρίου.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η διμερής συνεργασία βρισκόταν εμφανώς σε αδιέξοδο και πλέον άνοιξε η προοπτική της ανάκαμψης της.
Κύριος φορέας της συνεργασίας μας θα είναι η προετοιμασία εκδηλώσεων, αφιερωμένων στο «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα και στο «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία το 2016. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε ενεργά με την Ελλάδα. Την βλέπουμε ως ένα σοβαρό και φιλικό εταίρο, ο οποίος είναι ανοικτός για διάλογο.
Ερ.: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα φτάσει στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ρωσίας. Ποια θέματα θα αποτελέσουν προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις;
Αντρέι Μάσλοφ: Η ημερήσια διάταξη αναμένεται να είναι πολύ πλούσια και θα περιλαμβάνει την εξέταση των προοπτικών για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στο εμπόριο, την ενέργεια, το στρατιωτικό-τεχνικό τομέα, τον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Απαιτείται ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΆ για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου. Φυσικά, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τρέχοντα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών ζητημάτων.

«Γέφυρα» μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας

Ερ.: «Λόγω των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών, η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει τον ρόλο της γέφυρας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας. Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά. Πως αντιμετωπίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας την πρωτοβουλία αυτή;
Αντρέι Μάσλοφ: Με λύπη σημειώνουμε, ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια βιώνουν δύσκολες στιγμές. Ακόμη και στο σημερινό περιβάλλον, όμως, διατηρείται η πολύπλευρη αλληλεπίδραση με τις ευρωπαϊκές χώρες, διατηρούνται οι επαφές και πραγματοποιούνται ανταλλαγές σε διαφόρους τομείς. Οι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι, καθώς η ρωσική κουλτούρα είναι αδιαχώριστη από την Ευρώπη.
Τασσόμαστε υπέρ της επανέναρξης, ισότιμου και με αμοιβαίο σεβασμό, πολιτικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εάν μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με την οποία μας ενώνει η εγγύτητα του πολιτισμού, της ιστορίας και των παραδόσεων και η οποία παράλληλα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι έτοιμη να γίνει μια «γέφυρα» στον διάλογο, εμείς αυτό το χαιρετίζουμε. Εκτιμούμε ιδιαίτερα το ρόλο της Ελλάδας στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, μετά την επιθετικότητα της Γεωργίας στη Νότια Οσετία το 2008. Η έναρξη, από την Αθήνα, της τότε «διαδικασίας της Κέρκυρας», υπήρξε καταλύτης για την αποκατάσταση της συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Συμμαχίας. Τώρα, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα μπορούσαν να ακούσουν τα λογικά επιχειρήματα της Αθήνας, για την βελτίωση της ατμόσφαιρας στον διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την κρίση στην Ουκρανία

Ερ.: Η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει καλές σχέσεις και με τη Ρωσία, αλλά και με την Ουκρανία, εξέφρασε την προθυμία της να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση της κρίσης της Ουκρανίας. Ποιες συγκεκριμένες προτάσεις προώθησε η Αθήνα προς αυτή την κατεύθυνση;
Αντρέι Μάσλοφ: Στο ζήτημα της διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Αθήνα υποστηρίζει σθεναρά τις συμφωνίες του Μινσκ, καλεί τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εκφράζει την επιθυμία να παρέχει υπηρεσίες διαμεσολάβησης. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, για το θέμα της κρίσης στην Ουκρανία, οι Έλληνες επέμεναν στο να παραμείνουν ανοικτοί οι πολιτικοί και διπλωματικοί δίαυλοι, μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ και να πραγματοποιούνται τακτικές συζητήσεις ευαίσθητων θεμάτων.
Η επιθυμία της ελληνικής πλευράς να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην ουκρανική κρίση, αποδείχθηκε κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, στη Μόσχα και το Κίεβο.
Η Ελλάδα φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επίλυση της κρίσης. Στην Ουκρανία, όπως είναι γνωστό, κατοικεί μια μεγάλη κοινότητα Ελλήνων, οι λεγόμενοι «Έλληνες της Μαριούπολης» που βρέθηκαν στη ζώνη των μαχών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας και των παραστρατιωτικών ομάδων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. 
Ερ.: Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα κάνει δηλώσεις, σχετικά με την αναποτελεσματικότητα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Κατά τη γνώμη σας, θα καταφέρει η Ελλάδα να συνεισφέρει στην κατανόηση από την ΕΕ της αναποτελεσματικότητας του σπιράλ των κυρώσεων;
Αντρέι Μάσλοφ: Πράγματι, ακόμη και πριν έρθει στην εξουσία, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τασσόταν κατά των αντι-ρωσικών κυρώσεων, υπογραμμίζοντας, ότι είναι εξίσου επιβλαβείς σε αυτούς που επιβάλλονται, αλλά και για αυτούς που τις επιβάλλουν. Στην πραγματικότητα, οι Έλληνες αγρότες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Έμμεσα, η επιβολή των κυρώσεων είναι ένα βαρύ πλήγμα για την ελληνική τουριστική βιομηχανία και τους εξαγωγείς προϊόντων γούνας, των οποίων οι απώλειες υπερβαίνουν κατά πολύ τις απώλειες των αγροτών.
Μετά τη νίκη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο νέος Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για την ομαλοποίηση της συνεργασίας Ρωσίας-ΕΕ, ενώ χαρακτήρισε την πορεία των κυρώσεων ως αδιέξοδο. Ειδικότερα, τόσο κατά την διάρκεια του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τον Ιανουάριο. όσο και  στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Φεβρουάριο, χάρη στις ενεργείς εργασίες των Ελλήνων κατέστη δυνατή η μείωση της έντασης και η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας.

Χρηματοδοτική βοήθεια

Ερ.: Η Αθήνα πραγματοποιεί δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους της και την έξοδό της από την κηδεμονία της Τρόικα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης για οικονομική στήριξη σε χώρες εκτός της ΕΕ. Απευθύνθηκε η ελληνική κυβέρνηση για οικονομική βοήθεια προς τη Ρωσία και είναι δυνατή μια τέτοιου είδους υποστήριξη από τη ρωσική πλευρά;
Αντρέι ΜάσλοφΗ Ελλάδα δεν απευθύνθηκε προς τη Ρωσία για οικονομική στήριξη. Ως μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της ΕΕ, η Ελλάδα διαπραγματεύεται και συντονίζει με τους εταίρους της συμμαχίας τις δράσεις της, στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του δανεισμού. Ωστόσο, αν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπάρξουν τα οποιαδήποτε αιτήματα, τότε, όπως επιβεβαίωσε ο Σεργκέϊ Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, θα εξετασθούν. Αλλά, ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να εξετασθούν, αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων των αρμοδίων αρχών των δύο χωρών.

Οι μεγάλες επενδύσεις  

Ερ.: Μια σειρά από ρωσικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον μεγάλες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και υποδομών logistics. Ωστόσο, μια από τις δεδηλωμένες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας ήταν η άρνηση των ιδιωτικοποιήσεων πολλών στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων. Υπάρχουν προοπτικές για συνεργασία σε αυτόν τον τομέα;
Αντρέι Mάσλοφ: Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ξεκαθαρισθεί όλα σχετικά με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, υπήρξαν δηλώσεις ότι οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Αυτό δίνει την δυνατότητα στη ρωσική εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι», να συνεχίσει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς για την αγορά της "ΤΡΑΙΝΟΣΕ”, της "Rosco" και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Αντρέι Μάσλοφ:
 Στην Αθήνα δείχνουν ενδιαφέρον για το νέο έργο. Η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη και ιδίως, να ασκεί καθήκοντα διαμετακομιστή φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, ο αγωγός “Turkish Stream” μπορεί να γίνει για την Ελλάδα ένα ενδιαφέρον γεω-στρατηγικό έργο. Οι Έλληνες εταίροι θα μπορούσαν να συμμετέχουν ισότιμα, καθώς προτίθεται να υπάρξει κέντρο διανομής αερίου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, ή, όπως συχνά λέγεται ένας «ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος». Ωστόσο, μη έχοντας δικά της μέσα και την δυνατότητα σημαντικής αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, η Ελλάδα, ως προς την υλοποίηση αυτού του έργου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους πιθανούς επενδυτές και τους καταναλωτές, οι οποίοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, μπορεί να είναι μεγάλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και γνωστές εταιρείες ενέργειας. Για την Ελλάδα, μία τέτοια συμμετοχή θα ήταν επωφελής, καθώς θα εξασφάλιζε οφέλη, όχι μόνο από την διαμετακόμιση, αλλά και από την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας λόγω της κατασκευής των εγκαταστάσεων υποδομής.Ερ.: 
Ενδιαφέρει ή όχι την Ελλάδα το έργο του αγωγού «Τurkish Stream» και υπό ποιούς όρους η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτό;
http://gr.rbth.com/  Αναρτήθηκε από