O πιο φτωχός Πρόεδρος Κράτους στον κόσμο!



Ποιος είναι αυτός ο μπάρμπας, με το …«σκαθάρι»;

Μπορείτε να φανταστείτε, ποιος είναι ο συμπαθητικός …μπαρμπούλης, της φωτογραφίας,
που οδηγάει αυτό το πράσινο VW «σκαθάρι», μοντέλο του 1987; Μήπως σας θυμίζει κάποιον ταλαιπωρημένο …συνταξιούχο του ΟΓΑ, από τα χωριά μας;

Αν ναι, κάνετε μεγάλο λάθος… ……

Είναι Αρχηγός Κράτους !!!
Πρόκειται για τον Χοσέ Μουχίκα, νεοεκλεγμένο Πρόεδρο της Ουρουγουάης !!! (είναι αρχηγός του κράτους όσο και της κυβέρνησης, στο πολύμορφο πολυκομματικό σύστημα της μικρής αυτής χώρας, των 3,5 εκ. κατοίκων).
Σαν αρχηγός της Συμμαχίας «Διευρυμένο Μέτωπο», κέρδισε τις εκλογές του 2009 με ποσοστό 48 %.
Ή είναι η προσωποποίηση του «σεμνά και ταπεινά» ή η Siemens δεν έφτασε ακόμη στην Ουρουγουάη !!!


..Μπαρμπα Χοσέ Μουχίκα. Πρόεδρος όχι των 180, αλλά των ...380 !




















Στη φωτο, ο ...πρόεδρος της Ουρουγουάης (!!!) -"ο πιο φτωχός πρόεδρος" του κόσμου όπως τον αποκαλούνΧοσέ Μουχίκα περιμένει υπομονετικά την σειρά του για να εξεταστεί από τους γιατρούς σε νοσοκομείο
Όπως ...Ελλάντα, δηλαδή...! 
Και δεν θα τον ...βρίσω τον άνθρωπο, αποκαλώντας τον ..."Παπούλια της Ουρουγουάης", απλά θα πω ότι,  θα'ταν ένας Πρόεδρος, που θα του άξιζε,όχι 180 να μαζέψει, αλλά ...380 !!! (έστω και με ...αποστάτες)... 
Κι όποιος δεν ξέρει τον ...μπαρμπα Χοσέ, ας διαβάσει 3 παλαιότερες 


αναρτήσεις, μια από τον Dr. SeenG και δυο δικές μας, αφού τον ...παρακολουθούμε, από το 2010...

Ο ΕΝΑΣ ΒΡΗΚΕ ΚΟΡΟΪΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΒΡΗΚΕ ΦΡΑΓΚΑ

 Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Νταβούτογλου είπε τι θέλει και το είπε κατάμουτρα - Το «όραμα του» οι ιστορικές σχέσεις με την Ελλάδα να περάσουν σε άλλο στάδιο και να γίνουν πρότυπο φιλίας παρουσίασε ο Τούρκος πρωθυπουργός...

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTTx-WCxwdpQSLrd99ru9QKIPcEBj_9HSZGPgPca-1HAtvwIvrIbg

Ελάτε να επιλύσουμε το Κυπριακό να εκμεταλλευτούμε από κοινού τον ενεργειακό πλούτου και να συνδέσουμε τις ενδεχόμενες ενεργειακές πηγές με...
την Ελλάδα μέσω της Τουρκίας, τόνισε ο ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Σα(χλα)μαράς τα δικά του... Πλεόνασμα και άγιος ο Θεός 
Την ανάγκη σταθερότητας και εμπιστοσύνης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που θα έχουν αμοιβαία οφέλη για τους δύο λαούς υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του κατά την ομιλία του στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Forum παρουσία του Τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η Ελλάδα διήλθε το έκτο και τελευταίο έτος συνεχούς ύφεσης, «όπου οι θυσίες του λαού έφθασαν στο αδιανόητο για περίοδο ειρήνης επίπεδο να έχουμε χάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ. Μέσα από το περιβάλλον της ύφεσης παλέψαμε και σήμερα έχουμε διπλό πλεόνασμα στον προυπολογισμό και στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών».

Το αποτέλεσμα??? Δεν το ξέρετε βρε κουτά???
Το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά θετικά τη συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Νταβούτογλου, ενώ από την κυβέρνηση εκφράζεται συγκεκριμένη αισιοδοξία για περαιτέρω σύγκλιση των δύο χωρών.

Η συνέχεια θα δοθεί από αύριο πάλι στο Αιγαίο

 

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ .ΕΥΡΩ=ΛΙΤΟΤΗΤΑ


Εκτύπωση
Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ*
Στους Νιου Γιορκ Τάιμς της 30ης Νοεμβρίου ο Πολ Κρούγκμαν δημοσίευσε δύο πολύ ενδιαφέροντα κείμενα περί 'Κακών Ευρωπαίων' και περί της Άκραίας Περίπτωσης στην Ευρώπη'. Με δύο λόγια, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία, ούτε η Ισπανία, ούτε ακόμη και η κακόμοιρη Ελλάδα, είναι οι 'Κακοί Ευρωπαίοι'. Η πηγή του προβλήματος στην Ευρωζώνη, η 'Ακραία Περίπτωση', είναι η Γερμανία. 
Για ποιό λόγο;

Διότι ο γερμανικός πληθωρισμός, όπως αυτός προσεγγίζεται με το ονομαστικό μοναδιαίο κόστος εργασίας,ήταν συστηματικά κάτω από τον πληθωρισμό την Γαλλίας και της Ιταλίας, όπως δείχνει και ο πίνακας του Κρούγκμαν:    
----1113014krugman1-blog480_1

Όχι μόνο αυτό όμως. Ο γερμανικός πληθωρισμός ήταν και συστηματικά κάτω του στόχου της ΕΚΤγια πληθωρισμό στο 2% ετησίως.
Η Γαλλία και η Ιταλία, από την άλλη, πέτυχαν το στόχο με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια. Το αποτέλεσμα της γερμανικής παρασπονδίας (προς τα κάτω) ήταν η συστηματική συσσώρευσηανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τη Γερμανία εντός της Ευρωζώνης, εφόσον δε μπορούσε να υπάρξει υποτίμηση. Άρα εμφανίστηκαν τεράστια γερμανικά πλεονάσματα και εξαγωγή ύφεσης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή είναι η πηγή του προβλήματος της ΟΝΕ, όπως ο Κρούγκμαν μας λέει ότι τώρα συνειδητοποίησε.
Πως να αντισταθεί κανείς στον πειρασμό να χαμογελάσει; 
Η πρώτη μελέτη του RMF στο Λονδίνο τον Μάρτιο του 2010 έδειχνε ακριβώς ότι η Γερμανία είναι η πηγή του προβλήματος γιατί κρατάει τους ονομαστικούς μισθούς χαμηλά και 'φτωχαίνει τους γείτονές της' εντός της Ευρωζώνης. Στη μελέτη που έκανα με τον Χάινερ Φλάσμπεκ το 2013 για λογαριασμό του Ινστιτούτου Ρόζα Λούξεμπουργκ αναπτύξαμε πλήρως το επιχείρημα και καταδείξαμε ότι το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στο κέντρο της Ευρωζώνης, αφού οι μισθοί στην περιφέρεια έχουν συντριβεί. 
Ο πίνακας που παραθέτω είναι από τη μελέτη εκείνη και αρχικά αναρτήθηκε στο μπλογκ μου στις10 Μαρτίου του 2014 με τίτλο 'Η γαλλική και ιταλική επιπλοκή της Ευρωζώνης'. Δείχνει παραστατικά το πρόβλημα: η Γερμανία συνεχίζει να κρατάει χαμηλά τους μισθούς - πολύ κάτω του στόχου του 2% της ΕΚΤ - η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν συντριβεί (και οι μισθοί τους θα μείνουν χαμηλά μέσα στην Ευρωζώνη), αλλά οι γαλλικοί και ιταλικοί μισθοί δεν έχουν πέσει, αφού παραμένουν κοντά στο στόχο. Το ανταγωνιστικό κενό με την Γερμανία διευρύνεται και οι δύο αυτές οικονομίες πνίγονται μέσα στην Ευρωζώνη.

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟ ΜΟΝΑΔΙΑΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ    
---2p.txt
Ο Κρούγκμαν συνειδητοποιεί φυσικά ότι η επιβολή περαιτέρω λιτότητας στη Γαλλία και την Ιταλία- όπως βλακωδώς επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - είναι συνταγή απόλυτης καταστροφής που στρέφεται κατά του θύματος και όχι του θύτη. Προτείνει διστακτικά μια επιθετική νομισματική πολιτική που ίσως αυξήσει των πληθωρισμό στη Γερμανία (που; πως; από ποιόν;), αλλά συνειδητοποιεί ότι δεν πρόκειται να το επιτρέψει η Γερμανία. Και παραδίδει τα όπλα μπροστά στην'καταστροφική δύναμη των κακών ιδεών'
Το πρόβλημα δεν είναι φυσικά οι ΄κακές ιδέες' περί λιτότητας, όπως δυστυχώς πολλοί πιστεύουν ακόμη και στην Αριστερά στην χώρα μας. Η ΕΕ αναμφίβολα πάσχει από επιδημία νεοφιλελευθερισμού, αλλά αν το ζήτημα ήταν απλώς οι ιδέες, θα αρκούσε ίσως μια σειρά σεμιναρίων στην κ. Μέρκελ. Ούτε φυσικά φταίει η απουσία 'πραγματικής' κεντρικής τράπεζας, ή ενός ενιαίου κράτους στην ΕΕ. Είναι σωστό ότι πρόκειται περί αδυναμιών, αλλά το πρόβλημα της νομισματικής ένωσης είναι βαθύτερο, όπως σωστά ισχυρίζεται τώρα και ο Κρούγκμαν.
Ένα πρόβλημα τέτοιου μεγέθους είναι στη βάση του ταξικό, όπως μας δίδαξε ο Καρλ Μαρξ πριν πολλά χρόνια. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, το γερμανικό εξαγωγικό κεφάλαιο και οι γερμανικές τράπεζες είναι απολύτως κερδισμένοι από την πολιτική μισθών στη Γερμανία. Κρατώντας τους μισθούς χαμηλά έχουν μετατρέψει τη Γερμανία σε μια τεράστια εξαγωγική μηχανή (50% του ΑΕΠ είναι εξαγωγές) που κυριαρχεί στην (ουσιαστικά εγχώρια) αγορά της Ευρωζώνης. Δεδομένου δε ότι η Γερμανία είναι ο κύριος δανειστής στην ΕΕ, η πολιτική ισχύς της είναι πλέον γιγαντιαία.
Δεν υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον από πλευράς γερμανικού κεφαλαίου για να αλλάξει η κατάσταση. Απεναντίας. Η γερμανική πολιτική μετά το 2010 έχει κάνει την ΟΝΕ ακόμησκληρότερη. Αντί να πιέζεται σήμερα η Γερμανία, ασκείται πίεση στη Γαλλία και την Ιταλία να ακολουθήσουν μια καταστροφική πολιτική.
Παρ' όλα αυτά, η διαπίστωση που τελικά έκανε και ο Κρούγκμαν έχει την αξία της, τουλάχιστον για τη χώρα μας. Η άτεγκτη στάση της Γερμανίας και της Τρόικα, ο εξευτελισμός της κυβέρνησηςΣαμαρά-Βενιζέλου, δεν είναι αποτέλεσμα ιδεολογικής εμμονής, αλλά πηγάζει από σκληρά συμφέροντα που είναι σύμφυτα με την ΟΝΕ. Δεν πρόκειται η Γερμανία να υποχωρήσει στο θέμα τουχρέους και της λιτότητας, όταν γνωρίζει ότι θα πάρει σειρά η υπόλοιπη περιφέρεια και το κέντρο, τινάζοντας στον αέρα ένα σύστημα που ευνοεί τα γερμανικά συμφέροντα.
Δεν υπάρχει όμως λόγος να συζητάμε άλλο για την καταρρέουσα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Το ζητούμενο είναι να αντιληφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και την ύστατη ώρα, ότι το πρόβλημα δεν είναι η περιβόητη κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, αλλά η ίδια η φύση της ΟΝΕ. Τα προβλήματα που έχουν ταξική ρίζα δυστυχώς δε λύνονται με 'σκληρές διαπραγματεύσεις'. Ακόμη και τα άρθρα του Κρούγκμαν δείχνουν ότι έρχεται αναπόφευκτη σύγκρουση που απαιτεί ουσιαστική προετοιμασία.
* Πηγή:costaslapavitsas.blogspot.co.u  ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ISKRA

ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ


Το μνημονιακό κατεστημένο καταφεύγει ολοένα και περισσότερο στην καταστολή ως μοναδικό τρόπο άσκησης της εξουσίας.

samaras_157645092.jpg

Έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τίποτα δεν είναι ίδιο. Για την ακρίβεια, πολλά έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης. Το μέλλον τους, ζοφερό: ανεργία, σχολικός και κοινωνικός αποκλεισμός, υποβαθμισμένη εκπαίδευση, αντιμέτωποι με τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Νιώθουν να πυροβολούνται...Σ' αυτό το γενικό κλίμα επίθεσης κατά των δικαιωμάτων των νέων, η περιπέτεια του Νίκου Ρωμανού έχει προκαλέσει κύμα αγανάκτησης για τη στάση φορέων της Πολιτείας και την κυβερνητική συμπεριφορά. Αλλά και κύμα συμπαράστασης σε ένα παιδί που διεκδικεί το αυτονόητο: το δικαίωμα στη ζωή και τη μόρφωση. Μια σφαίρα "ενώνει" τον Αλέξη με τον Νίκο. Πολλά, βέβαια, τους χωρίζουν.Το κύμα αλληλεγγύης -από νέους και εκπαιδευτικούς, από πολιτικά πρόσωπα και κόμματα, καθώς και κοινωνικούς φορείς- τροφοδοτεί υπόγειες κοινωνικές διεργασίες και δημόσιες τοποθετήσεις, που δεν περιορίζονται στην υπόθεση Ρωμανού, αλλά θέτουν στον δημόσιο διάλογο τους εφιάλτες που απειλούν τη γενιά του Μνημονίου. Η κυβέρνηση επιχειρεί να πυροδοτήσει την ένταση. Να καταπλακώσει τον δημόσιο διάλογο με την ατζέντα του νόμου και της τάξης, την ατζέντα του φόβου. Να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να κρύψει το φιάσκο της περιβόητης "διαπραγμάτευσης" με την τρόικα. Υποχωρεί ακόμη και στο θέμα των 100 δόσεων και προχωρεί στην παράταση του Μνημονίου. Νομίζει ότι τα δακρυγόνα θα εμποδίσουν την κοινωνία να δει και να αποδοκιμάσει τα κυβερνητικά πολιτικά αδιέξοδα.
Τον Δεκέμβριο του 2008, πριν καλά-καλά ξεκινήσει η παγκόσμια κρίση, ζήσαμε στη χώρα μας εικόνες από το μέλλον. Η διαρρεύσασα περίοδος επιβεβαίωσε ότι η χώρα πορεύεται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, ανάμεσα στη διάλυση των κοινωνικών δικαιωμάτων και τη διάλυση της δημοκρατίας.
Η αναζήτηση πολιτικής λύσης μπορεί να γίνει μόνο με καθαρό τρόπο: με εκλογές. Αυτές τις μέρες βλέπουμε να εκδηλώνονται μεθοδεύσεις, όπως η εκφώνηση κάλπικης συναίνεσης, η επιχειρούμενη διάλυση μικρότερων κομμάτων, ενώ χθες στη Βουλή χρυσαυγίτης βουλευτής υποστήριξε ότι κυβερνητικοί βουλευτές τού ζητούν να ψηφίσει για να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ηθικά και πολιτικά αποπνικτική κατάσταση, που αποδιοργανώνει τη δημοκρατία και εξοργίζει την κοινωνία. Το μνημονιακό κατεστημένο καταφεύγει ολοένα και περισσότερο στην καταστολή ως μοναδικό τρόπο άσκησης της εξουσίας.
- See more at: http://left.gr/news/pyrovoloyn-ti-neolaia#sthash.RGzmLxqS.dpuf

Ανεβάζει τη διαφορά στο +6,2% ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην εβδομαδιαία της Metron Analysis


Προβάδισμα +6,2% στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα δημοσκόπηση στην εκτίμηση ψήφου.
 Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 34%, ενώ η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται 
στο 27,8%, σύμφωνα με την εβδομαδιαία δημοσκόπηση της Metron Analysis 
για τη σαμαρική εφημερίδα “Παραπολιτικά”.

 Ακολουθούν το Ποτάμι με 9,7%, η Χρυσή Αυγή 
με 7%, το ΚΚΕ με 5,6%, το ΠΑΣΟΚ με 5,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8%, η 
 ΑΝΤΑΡΣΙΑ με 1,5%.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η διαφορά βρισκόταν στο 4,9%.

Διαχρονικά η ίδια εταιρία έδινε την διαφορά:
10-10-2015=5,9%
17-10-2015=4,9%
07-11-2014=6,1%
14-11-2014=4,8%
21-11-2014=4,7%
28-11-2014=4,9%


Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2014/12/62-metron-analysis.html#ixzz3L2yshmhg

Η ΜΕΓΑΛΗ “ΠΑΣΑ” ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΓΩΓΟΣ ΑΕΡΙΟΥ SOUTH STREAM: 


Εκτύπωση
Toυ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΑΤΣΟΥ*
Ο αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου, South Stream, ματαιώθηκε, με τυπική υπαιτιότητα της Βουλγαρίας, αλλά με ουσιαστική των Βρυξελλών - Ουάσιγκτον. Οι νέες εξελίξεις μετά το ταξίδι Πούτιν στην Τουρκία, αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, εφόσον βέβαια αλλάξει πολιτικές.
Ισχυρό στρατηγικό παίκτη στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, χαρακτηρίζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο ειδικός σε θέματα παγκόσμιας πολιτικής Πέδρο Μοουρίνιου, μετά την απόφασή του να σταματήσει την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, "South Stream" (Νότιο ρεύμα) 
Σύξυλοι απέμειναν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών,λες και έπαθαν εγκεφαλικό, ενώ οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης" με τη "βαθυστόχαστη" ανάλυση περί "συντριπτικής ήττας του Πούτιν και πλήρους νίκης του Ομπάμα και της Ε.Ε", ως συνήθως, ...μπλοφάρουν ή όπως λένε οι Ρώσοι, επιδεικνύουν "хорошую мину при плохой игре".
ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ
Οι Πούτιν - Μίλλερ, πράγματι "ανακάτεψαν" την τράπουλα, ευρισκόμενοι για μερικές μόνο ώρες στην Τουρκία, ενώ εξέπεμψαν μήνυμα που αλλάζει τα δεδομένα συνολικά στα τεκταινόμενα στην Ε.Ε. Στο εξής, η Ιταλία θα χαράξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα, δήλωσε απερίφραστα ο ΥΠΕΞ της χώρας, Πάολο Τζεντιλόνι. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι, από τη στιγμή που ο κόσμος έπαψε να είναι διπολικός αλλά και μονοδιάστατος, έτσι και οι χώρες της Ευρώπης βρέθηκαν σε κατάσταση "επικίνδυνης αστάθειας", με αποτέλεσμα η κάθε μια να χαράζει τις πολιτικές της αποκλειστικά με γνώμωνα τα στενά εθνικά συμφέροντά της. Οποία αναγνώριση! Το σημαντικό είναι ότι τα παραπάνω λόγια ακούγονται από τα χείλη του ΥΠΕΞτης τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε. Χώρας με ισχυρούς οικονομικούς και ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Για την Ευρώπη, η απόφαση να σταματήσει το σχέδιο του αγωγού, αποτελεί κακή εξέλιξη, αφού χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Εκτιμώ πως η Ευρώπη θα υποφέρει σκληρά από την απώλεια αυτή, εκτιμά ο επικεφαλής του αυστριακού ενεργειακού Ομίλου ΟΜW, Χέρχαρντ Ρόις. Και ο Διευθυντής του τσέχικου Ομίλου "VEMEX", Χούνγκο Κισέλκα, λέει παραστατικά πως "Βουλγαρία και Ε.Ε." καταποντίζοντας το "Νότιο ρεύμα" έκαναν γιγάντιο λάθος και επέφεραν έτσι ισχυρό πλήγμα κατά της ενεργειακής της ασφάλειας".
ΜΕΤΡΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ
Ανάλογες, ή και πιο σκληρές, είναι οι αντιδράσεις εκπροσώπων όλων των χωρών που ενέχονται στο έργο, Σέρβων, Σερβοβόσνιων, Κροατών, Ούγγρων, αλλά και της πλειοψηφίας των πολιτικών αναλυτών της Βουλγαρίας. Η Βουλγαρία είχε μοναδική δυνατότητα να πετύχει ενεργειακή ασφάλεια υλοποιώντας τρία γιγάντια έργα: Το "Νότιο ρεύμα", τον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, και τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρενέργειας στο Μπέλενε. Δυστυχώς αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Τώρα εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν, εκτιμά ο πρώην υπουργός Ενέργειας της χώρας, Ρομάν Οφτσάροφ .
Από τον ... υπερατλαντικό του λήθαργο φαίνεται πως βγήκε και ο αμφιλεγόμενος πρωθυπουργός της γείτονος, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος, άκουσον- άκουσον, καλεί τώρα τη Μόσχα να μην σταματήσει τον αγωγό. Προφανώς, θα διάβασε το άρθρο με τίτλο "Η Ρωσία ξεκίνησε ενεργειακό πόλεμο στην Ευρώπη".
ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το σταμάτημα του αγωγού ήταν το πρώτο σκέλος της δήλωσης Πούτιν στην Αγκυρα. Το δεύτερο σκέλος ήταν επίσης ιδιαίτερα σημαντικό και, εν δυνάμει, περικλείει ενδιαφέροντα στοιχεία για τηνΕλλάδα. Την πρόθεση να στηθεί ένας άλλος υποθαλάσσιος αγωγός στη Μαύρη Θάλασσα -ο ίδιος θα λέγαμε, με κάποια λοξοδρόμηση- που θα βγαίνει στην Τουρκία, κάποιοι έσπευσαν να τον ονομάσουν Blue Stream 2 (Κυανό ρεύμα - 2).
Ενας τέτοιος αγωγός, o Blue Stream, ρέει ήδη προς την Τουρκία μεταφέροντας αέριο για τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της χώρας (γύρω στα 15 - 16 δις κυβικά/ χρόνο). Ο προτεινόμενος, και με ενθουσιασμό αποδεκτός από την τουρκική ηγεσία, θα έχει δυνατότητα μεταφοράς τέσσερις φορές περισσότερο από τον υπάρχοντα ( 64 δις κυβικά/χρόνο). Τα 15 δις θα πάνε για εσωτερική κατανάλωση και 50 δις μπορούν να κατευθυνθούν προς Βαλκάνια - Ευρώπη. Σε μια τέτοια περίπτωση, η σχέση Μόσχας - Αγκυρας αποκτά στρατηγικό χαρακτήρα (ας πρόσεχαν όλοι εκείνοι που κινούν τα αντιρωσικά νήματα στη Βουλγαρία, την Ουκρανία και αλλού), στοιχείο κάθε άλλο παρά θετικό για τη Δύση.

Τα 50 δις, λοιπόν, θα συσσωρεύονται σε ένα τεράστιο χώρο στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, τόνισε χαρακτηριστικά ο Βλαντίνιρ Πούτιν. Οχι στα σύνορα με τη Βουλγαρία, αλλά με την Ελλάδα. Και αυτό έχει σημασία εξηγούσε Ρώσος πολιτικός αναλυτής. Πράγματι, έχει. Οχι μόνο γιατί η Βουλγαρία, την οποία το Κρεμλίνο επί μήνες ολόκληρους τη "θώπευε" κάνοντας σωρεία δελεαστικών προτάσεων, αποδείχτηκε αφερέγγυος συνομιλητής. Εχει σημασία, λοιπόν, για μια εν δυνάμει επαναφορά της Ελλάδας στο ενεργειακό παιγνίδι, ως εν πολλοίς αντικαταστάτρια της Βουλγαρίας στον τράνζιτ δρόμο των 50 δις κυβικών προς τα Βαλκάνια και τη Νότια Ευρώπη.
ΑΝΑΓΚΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ
Με την έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική της Αθήνας, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ρεαλιστικό. Αν όμως αλλάξουν τα πράγματα, αν αλλάξει και η σαφώς αντιρωσική πολιτική που δεν συνάδει με τις διαθέσεις και τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας η οποία έχει σαφώςφιλορωσικές προσεγγίσεις, τότε τα κίνητρα που θα μπορούσαν να υπάρξουν στον ενεργειακό τομέα θα μπορούσαν να είναι πρακτικά ωφέλιμα για την δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Οι εξελίξεις τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα. Είναι σημαντικό να το αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί, κυρίως οι νέοι, που βρίσκονται σε εγρήγορση, και να είναι "μέσα στο παιχνίδι"! Οι αγκυλώσεις δεν φέρουν το καινούργιο, αλλά αντίθετα διαιωνίζουν το παλιό. Το XAB που προβλέπεται να γίνει στα τουρκοελληνικά σύνορα, αλλά μέσα στο τουρκικό έδαφος, γιατί να μη δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για να "μοιραστεί" στα δύο, ένθεν κακείθεν; Και στην Τουρκία, αλλά και στο έδαφος της Ελλάδας, στη Θράκη; Είναι τόσο απλό, αλλά δυστυχώς και δύσκολο. Δύσκολο, διότι, όταν δεν ακολουθείς της αρχή της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής στη βάση των εθνικών συμφερόντων, τότε βρίσκεσαι εγκλωβισμένος και απολύτως εξαρτημένος από τη μια πλευρά, την οποία θεωρείς “συμμαχό” σου. Προσέξατε όμως, τι λέει παραπάνω ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών; Μάλλον, έχει έρθει η ώρα να ακολουθήσει επιτέλους και η Ελλάδα τέτοιες πρακτικές και να μην δεσμεύεται μονομερώς.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ISKRA

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΟΥ '44 (2ο ΜΕΡΟΣ)



Εκτύπωση
(Παρ. 4/12/14 - 16:00)
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*
«Ως προς το ΕΑΜ ο πρώτος μας στόχος είναι να του αποσπάσουμε τον ΕΛΑΣ. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν κατορθώσουμε να υπογραφεί το σύμφωνό μας από τον ΕΛΑΣ αντί του ΕΑΜ… Ο δεύτερος στόχος συνίσταται στην αποκοπή των δημοκρατικών καθώς και της μη κομμουνιστικής μάζας από τους κομμουνιστές ηγέτες της».
Ε. Μάγιερς[1]  
Η ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Η αγγλική παρουσία στην Ελλάδα στα χρόνια της κατοχής αρχίζει με την είσοδο στο ελληνικό αντάρτικο της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής (Β.Σ.Α.) στο πλαίσιο της Επιχείρησης με την κωδική ονομασία "HARLING" που κατέληξε στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου το Νοέμβρη του 1942. Το επόμενο βήμα ισχυροποίησης της βρετανικής εμπλοκής στις ελληνικές υποθέσεις έγινε το απόγευμα της 5ης Ιουλίου του 1943, όταν υπογράφηκε στην Καστανιά ησυμφωνία υπαγωγής του ΕΛΑΣ στο Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ). Εκ μέρους του Σ.Μ.Α. την υπέγραψε ο αρχηγός της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα ταξίαρχος Έντυ Μάγιερς, εκ μέρους του ΕΑΜ ο Βασίλης Σαμαρινιώτης (Ανδρέας Τζήμας) κι εκ μέρους του ΕΛΑΣ οι Στ. Σαράφης και Άρης Βελουχιώτης. Η συμφωνία, εν συντομία, προέβλεπε τη δημιουργία Κοινού Γενικού Στρατηγείου για το συντονισμό της δράσης όλων των ελληνικών ανταρτικών δυνάμεων, χώριζε την Ελλάδα σε αυτοτελείς στρατιωτικές περιφέρειες, ρύθμιζε τις σχέσεις μεταξύ των ανταρτών των διαφόρων ανταρτικών οργανώσεων και σ’ ότι αφορούσε στη στρατιωτική δράση, ως ανώτερη στρατιωτική ηγεσία καθιστούσε το Σ.Μ.Α. το οποίο αναλάμβανε, γενικά και αόριστα, την υποχρέωση να ενισχύει το αντάρτικο κίνημα[2].

Με την υπογραφή τη συμφωνίας ο ταξίαρχος Έντυ Μάγιερς κοινοποίησε στην ΚΕ του ΕΑΜ το παρακάτω τηλεγράφημα που έστειλε σε όλα τα μέλη της Β.Σ.Α. που βρίσκονταν στην Ελλάδα[3]:
---elal7jul43«Νέα συμφωνία, όπως έχει κοινοποιηθή εις όλας υποαποστολάς, υπεγράφη τη 5η Ιουλίου μεταξύ ΕΑΜ και ΕΛΑΣ αφενός και Μ. Ανατολής αφετέρου. Πάσαι εθνικαί ομάδες εις το μέλλον αναγνωριζόμεναι παρά Μέσης Ανατολής θέλουσι υπογράψει την ιδίαν συμφωνίαν, κάθε προηγουμένης συμφωνίας ακυρουμένης αυτομάτως. Ζέρβας θα υπογράψει δια σύνολον ΕΔΕΣ. Υπογραφαί δέον αναφερθώσιν αμέσως και πρέπει να ληφθώσι το ταχύτερον».
Στο παράρτημά της συμφωνίας προβλεπόταν ότι οι όροι της «δέον να δημοσιευθούν δια του τύπου, να ραδιοφωνηθούν δια των σταθμών Λονδίνου και Καΐρου και ν’ αναγνωσθούν ενώπιον όλων των ανταρτών». Όμως οι Εγγλέζοι δεν μετέδωσαν ραδιοφωνικά το περιεχόμενο της και δικαιολογήθηκαν επικαλούμενοι το επιχείρημα ότι δεν ήθελαν να την πληροφορηθεί ο εχθρός. Επρόκειτο για σαθρότατη δικαιολογία δεδομένου ότι, όπως σημειώνει και οΣαράφης[4], ο εχθρός θα μάθαινε για το σύμφωνο «μια που θα γινόταν γνωστό σ’ όλους τους αντάρτες και χωριάτες και θα δημοσιευόταν στον τύπο».
Εν πάση περιπτώσει η συμφωνία έγινε γνωστή στο πανελλήνιο- και φυσικά στις δυνάμεις κατοχής αφού δημοσιεύτηκε- κι έχει σημασία να δούμε πως την αντιλαμβανόταν τόσο η εαμική όσο και η βρετανική πλευρά.

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΚΑΙ Η ΕΑΜΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Τη συμφωνία με το Σ.Μ.Α. πρωτοδημοσίευσε στις 24 Ιουλίου 1943 η εφημερίδα της ΚΕ του ΕΑΜ«ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ» υπό τον τίτλο «Επίσημη στρατιωτική πολεμική συμμαχία μεταξύ του Γενικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής και ΕΑΜ- ΕΛΑΣ για τη συντριβή του φασιστικού άξονα- για την τελική νίκη». Στο σχετικό ρεπορτάζ, ο τόνος του οποίου ήταν διθυραμβικός, μεταξύ άλλων υπογραμμιζόταν:
«Η… στρατιωτική συμμαχία του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ και του Γενικού Στρατηγείου Μ. Ανατολής προωθεί τον ελληνικό ανταρτοπόλεμο σ’ ένα ανώτερο στάδιο από απόψεως συντονισμού δράσης και το γεγονός αυτό έχει τεράστια σημασία μέσα στη σημερινή φάση του πολέμου. Στο εξής οι σταυραετοί μας αντάρτες θα συνεχίσουνε τη θρυλική δράση τους επί τη βάσει των γενικότερων συμμαχικών σχεδίων και συγκεκριμένα του αρχιστρατήγου Μ. Ανατολής στον τομέα δράσης του οποίου υπάγεται η χώρα μας. Τώρα το ΕΑΜ- ΕΛΑΣ είναι και επίσημα ανεγνωρισμένοι σύμμαχοι των ενωμένων εθνών κι αυτό βουλώνει τελειωτικά τα στόματα όλων των φανερών και κρυφών εχθρών και καταρρακώνει τις βρωμερές συκοφαντίες τους κατά της ηρωικής δράσης του λαού και των ανταρτών μας… Το ΕΑΜ εκτιμώντας τη μεγάλη σημασία της συμφωνίας για το συντονισμό του αγώνα κατά του άξονα καθώς και τη σημασία του ρόλου του στρατηγείου Μ. Ανατολής σαν ανώτατου καθοδηγητικού συντονιστικού οργάνου δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα εφαρμόσει πιστά κι ευσυνείδητα τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την πολεμική αυτή συμμαχία γιατί αυτό απαιτούν τα συμφέροντα του έθνους».
----11riz8avg43Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 18 Ιούλη, η ΚΕ του ΕΑΜ, σε χαιρετιστήριο της προς το Γενικό Στρατηγείο, τους αξιωματικούς, καπεταναίους, Πολιτικούς Εκπροσώπους και Αντάρτες του ΕΛΑΣ, σημείωνε μεταξύ άλλων, για το θέμα[5]:«Η υπογραφή της ιστορικής αυτής πολιτικοστρατιωτικής συμφωνίας αποτελεί πανηγυρική και επίσημη αναγνώριση του λαμπρού έργου σας και αποστομωτική απάντηση στους συκοφάντες και μικρόψυχους φανερούς και κρυφούς εχθρούς του λαού και ενίσχυση της ηρωικής σας προσπάθειας. Ταυτόχρονα μας επιβάλλει το βαρύ καθήκον να εντείνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του έθνους, της εμπιστοσύνης των συμμάχων μας και της μεγάλης και ωραίας αποστολής μας». Παρομοίου περιεχομένου τηλεγράφημα έστειλε στους ΕΛΑΣίτες, στις 26/7/1943, και η ΚΕ του ΕΛΑΣ[6]. Τέλος, στις ίδιες, με τις προαναφερόμενες, εκτιμήσεις κατέληξε και η Γραμματεία της ΚΕ του ΕΑΜ σε έκθεση της που δημοσιεύτηκε στο Βουνό, στα 1943, με τη ευκαιρία της δίχρονης δράσης του ΕΑΜ[7].
Σε αντίθεση με τον θριαμβευτικό τόνο που έδιναν στο θέμα το ΕΑΜ και τα έντυπα όργανά του το ΚΚΕ ακολούθησε μια πιο συγκρατημένη στάση χωρίς φυσικά αυτό να υποκρύπτει κάποια διαφοροποίηση του ως προς την υπογραφή ή το περιεχόμενο της συμφωνίας. Δημοσιότητα στο θέμα ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», μπορούμε να πούμε πως, έδωσε καθυστερημένα. Το φιλοξένησε με μια μικρή είδηση στην πρώτη σελίδα του, υπό τον τίτλο «Το ΕΑΜ- ΕΛΑΣ σύμμαχοι των Ενωμένων Εθνών»17 ημέρες μετά το σχετικό δημοσίευμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» για το οποίο μιλήσαμε προηγουμένως. Ολόκληρο, εκείνο, το δημοσίευμα του «Ρ» έχει ως εξής[8]:
«Η ‘‘Ελεύθερη Ελλάδα’’ όργανο της ΚΕ του Εθνικο- Απελευθερωτικού Μετώπου- ΕΑΜ- στο φύλλο της 24 Ιούλη, δημοσιεύει τα έγγραφα που αντάλλαξε το γενικό συμμαχικό στρατηγείο Μέσης Ανατολής με το ΕΑΜ- ΕΛΑΣ για την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας. Το κείμενο του συμφωνητικού το υπέγραψαν στις 5 Ιούλη στα Θεσσαλικά βουνά ο Ταξίαρχος Έντυ αντιπρόσωπος του στρατηγείου Μ. Ανατολής, ο αντιπρόσωπος του ΕΑΜ Βασ. Σαμαρινιώτης και οι αντιπρόσωποι του ΕΛΑΣ Στεφ. Σαράφης και Άρης Βελουχιώτης. Η στρατιωτική οργάνωση του ΕΛΑΣ διατηρεί ‘‘εις την εν Ελλάδι εμφάνισίν της την ονομασίαν της και την διοικητικήν της διάρθρωσιν’’. Θα εχτελεί κάθε επιχείρηση σα συμμαχική δύναμη των ενωμένων εθνών και στη βάση των γενικότερων συμμαχικών σχεδίων και συγκεκριμένα του Συμμαχικού στρατηγείου Μ. Ανατολής που στον τομέα του ανήκει η χώρα μας. Το ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, το δημιούργημα, το καύχημα και η ελπίδα του ελληνικού λαού είναι πια αναγνωρισμένος σύμμαχος των Ενωμένων εθνών και αγωνίζεται στο πλευρό τους για τη συντριβή του φασισμού, για την εθνική λευτεριά και τις ελευτερίες του Ελληνικού λαού».
Έτσι αντιμετώπισε το σύμφωνο με το Σ.Μ.Α. το ΕΑΜικό κίνημα. Τι επιδίωκαν όμως με αυτό οι βρετανοί;

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ
Αμετακίνητος στόχος των εγγλέζων ήταν να αποσπάσουν από την επιρροή και κυρίως την καθοδήγηση του ΚΚΕ το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ή τουλάχιστον να περιορίσουν αισθητά την δύναμη αυτών των οργανώσεων εφόσον δεν ήταν δυνατή η αποκομμουνιστικοποίησή τους. Αλλά για να πετύχουν το στόχο τους έπρεπε να επιχειρήσουν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους το Εαμικό κίνημα δεδομένου ότι μια από την αρχή κάθετη ρήξη μαζί του δεν τους συνέφερε έπ’ ουδενί.  
«Το βασικό δεδομένο- γράφει ο Κρις Γουντχάουζ[9]- είναι ότι, όταν έφτασαν οι πρώτοι BLOS[10], το ΕΑΜ- ΕΛΑΣ ήταν ήδη σταθεροποιημένο, γερά οργανωμένο και με εξοπλισμό που βελτιωνόταν συνεχώς. Μέσα στον επόμενο χρόνο αναπτύχθηκε με ραγδαίο ρυθμό είτε το υποστήριζαν οι Βρετανοί, είτε όχι, ακλόνητο από τις επιθέσεις και την προπαγάνδα των Γερμανών, ακλόνητο και απ’ αυτήν ακόμα τη διάλυση της Γ’ Διεθνούς, το Μάιο του 1943».
Κι ο Έντυ Μάγιερς συμπληρώνει αναφερόμενος στις βρετανικές στρατιωτικές ανάγκες της περιόδου εκείνης στην Ελλάδα[11]:  
«Το ΕΑΜ ήταν ήδη μια στιβαρή, αν και ολοκληρωτική οργάνωση που κάλυπτε τα τέσσερα πέμπτα των περιοχών που θα επιχειρούνταν τα σαμποτάζ και από αυτά ο Ζέρβας ήλεγχε μονάχα το ένα πέμπτο… Αν , λοιπόν, έκοβα τις σχέσεις μου με τον ΕΛΑΣ, θα αντιμετώπιζα αξεπέραστες δυσκολίες στην προσπάθειά μου να καλύψω το κενό με τις Εθνικές Ομάδες μέχρι το καλοκαίρι, δεδομένου άλλωστε ότι οπουδήποτε κι αν ενεργούσαν, θα έρχονταν αναπόφευκτα σ’ επαφή με τον ΕΛΑΣ της περιοχής εκείνης. Δύο λύσεις υπήρχαν: ή να πείσω τη SOE[12] να μειώσει την έκταση των σαμποτάζ κατά τέσσερα πέμπτα, όταν θα ερχόταν ή μεγάλη ώρα ή να επιχειρήσω ένα είδος ελέγχου του ΕΑΜ διαμέσου του Αρχηγείου της Μέσης Ανατολής».
Αφού δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί κατά μέτωπο, τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ έπρεπε να χειραγωγηθεί. Αυτό ακριβώς επιχειρήθηκε. Κι είναι χαρακτηριστικό πως για τη σύνδεση του ΕΛΑΣ με το Σ.Μ.Α. ο Μάγιερς άρχισε να προετοιμάζεται από το Μάρτη του ’43. Ετοίμασε μάλιστα ένα σχέδιο συμφωνίας που αν υιοθετούνταν ποτέ θα οδηγούσε στην ουσιαστική διάλυση του ΕΛΑΣ μέσω της κατάτμησης των δυνάμεων του και της υποταγής κάθε τμήματος στις εντολές βρετανού αξιωματικού[13]. Οι ηγεσίες του ΕΑΜ και του ΚΚΕ απέρριψαν ασυζητητί εκείνο το σχέδιο κι έτσι ύστερα από διαπραγματεύσεις φτάσαμε στη συμφωνία που τελικά υπογράφηκε.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του συμφώνου, παρόμοιο σύμφωνο με το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής υπέγραψε και ο ΕΔΕΣ. Έτσι στα τέλη Ιουλίου συγκροτήθηκε στο Περτούλι το Κοινό Γενικό Στρατηγείο Ανταρτών της Ελλάδας (ΚΓΣΑ). Στη σύνθεσή του από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ πήραν μέρος οι Στ. Σαράφης, Α. Βελουχιώτης και Β. Σαμαρινιώτης. Από τον ΕΔΕΣ συμμετείχαν οι Ναπ. Ζέρβας, Κομνηνός Πυρομάγλου, ο συνταγματάρχης Μαυρομάτης και ο ταγματάρχης Γκικόπουλος. Τους Βρετανούς εκπροσώπησαν ο ταξίαρχος Ε. Μάγιερς, ο ταγματάρχης Ουάλας απεσταλμένος του Φόρεϊν Όφις και ο λοχαγός Ρος. Λίγο αργότερα στο ΚΓΣΑ προστέθηκε και αντιπροσωπεία της ΕΚΚΑ των Ψαρρού- Καρτάλη[14].
Το όλο εγχείρημα όμως δεν κράτησε περισσότερο από τρεις μήνες. Οι ίδιοι οι Εγγλέζοι αλλά και οι μη Εαμικές οργανώσεις δεν ήθελαν κοινή δράση των ανταρτικών οργανώσεων κατά των δυνάμεων κατοχής αλλά ελευθερία των δικών τους κινήσεων για τον περιορισμό του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, πράγμα που δεν ήταν καθόλου εύκολο να πετύχουν. Αντικειμενικά επομένως το ΚΓΣΑ χρεοκόπησε και ναυάγησε. Αντίθετα η αναγνώριση από μέρους του ΕΑΜικού κινήματος στη Μ. Βρετανία πρωταγωνιστικού ρόλου στις ελληνικές υποθέσεις έμελλε να αποβεί μοιραία για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Επρόκειτο για μια πολιτική κίνηση που δύσκολα γινόταν κατανοητή ακόμη και από παράγοντες του αστικού πολιτικού κόσμου. «Η απότομη αυτή αλλαγή- γράφει για παράδειγμα ο Κ. Πυρομάγλου[15]- δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει έκπληξη».
Βέβαια η Εαμική ηγεσία δικαιολογούσε αυτή της την πολιτική με την ευγενή επιδίωξή της για ενότητα δράσης όλων των δυνάμεων κατά των κατακτητών και για αποφυγή εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στις ελληνικές ανταρτικές δυνάμεις. Επρόκειτο όμως για λάθος δεδομένου ότι η υπαγωγή του ΕΛΑΣ στο Σ.Μ.Α. «μείωνε την αυτοτέλειά του και διευκόλυνε τους Άγγλους στην υπονομευτική δουλειά εναντίον του»[16]. Ακόμα κι έτσι, όμως το κακό θα ήταν μικρό αν η υπαγωγή του ΕΛΑΣ στο Σ.Μ.Α. ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, αν δηλαδή διορθωνόταν γρήγορα και δεν είχε συνέχεια. Συνέβηκε όμως ακριβώς το αντίθετο. Η συμφωνία του Λιβάνου, της Καζέρτας και- μετά τα Δεκεμβριανά- της Βάρκιζας, αποτέλεσαν του κρίκους σε μια αλυσίδα υποχωρήσεων απέναντι στο βρετανικό ιμπεριαλισμό όπου η υπαγωγή του ΕΛΑΣ στο Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής ήταν μόνο η αρχή.    



[1] Βλέπε: Χάγκεν Φλάισερ: «Στέμμα και Σβάστικα», εκδόσεις Παπαζήση, τόμος Α’, σελ. 399
[2] Βλέπε ολόκλήρο το κείμενο της συμφωνίας: Εφημερίδα «Ελεύθερη Ελλάδα», αρ. φύλλου 24, Αθήνα 24 Ιουλίου 1943, Στ. Σαράφη: «Ο ΕΛΑΣ», εκδόσεις Επικαιρότητα, σελ. 149- 151, «Κείμενα της Εθνικής Αντίστασης», εκδόσεις Σ.Ε., τόμος Α’, σελ. 34- 36 και αλλού.
[3] Εφημερίδα «Ελεύθερη Ελλάδα», αρ. φύλλου 24, Αθήνα 24 Ιουλίου 1943
[4] Στ. Σαράφη: «Ο ΕΛΑΣ», εκδόσεις Επικαιρότητα, σελ. 151
[5] «Ελεύθερη Ελλάδα», στο ίδιο
[6] «Κείμενα της Εθνικής Αντίστασης», εκδόσεις Σ.Ε., τόμος Α’, σελ. 219
[7] Βλέπε: Π. Ρούσου: «Η Μεγάλη Πενταετία 1940- 1945», τόμος Α’, σελ. 344- 345
[8] «Ριζοσπάστης» 10/8/1943
[9]C. M. Woodhouse: «Το μήλο της Έριδος
[10]BritishLiaisonOfficers- Βρετανοί αξιωματικοί- σύνδεσμοι
[11]E. C. W. MYERS: «Ελληνική Περιπλοκή», εκδόσεις Εξάντας, σελ. 145- 146
[12] Πρόκειται για τα αρχικά της Βρετανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων- SpecialOperationExecutive
[13]E. C. W. MYERS, στο ίδιο, σελ. 128- 129
[14] Θ. Χατζή: «Η Νικηφόρα Επανάσταση που χάθηκε», εκδόσεις Δωρικός, τόμος Β’, σελ. 248- 252
[15] Κ. Πυρομάγλου: «Ο Δούρειος Ίππος», εκδόσεις Δωδώνη, σελ. 73
[16] «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ», εκδόσεις Σ.Ε., σελ. 429  
[Στο επόμενο: Η συμφωνία του Λιβάνου]
*Πηγή : ergatikosagwnas.gr ανάρτηση από iskra
[Ο Εργατικός Αγώνας συνεχίζει τη σειρά των ιστορικών δημοσιευμάτων στο Μεγάλο Δεκέμβρη με αφορμή την συμπλήρωση των 70 χρόνων από τότε. Στόχος μας είναι να δώσουμε όσο το δυνατό ολοκληρωμένα το ιστορικό γεγονός αλλά και να απαντήσουμε σε μια σειρά διαστρεβλώσεις της ιστορίας του εργατικού - λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος που δεν εμφανίστηκαν μόνο στο παρελθόν αλλά με διάφορους τρόπους επανέρχονται και σήμερα.]
Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το κείμενο των «180»


«Κίνηση σε συννενόηση με τα κέντρα της κυβέρνησης»
Κινούμενη άμμος το εσωτερικό πολιτικό τοπίο και παρά το γεγονός ότι η συζήτηση επί του προϋπολογισμού εισέρχεται στην τελική της φάση, άπαντες έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στη συγκέντρωση ή μη των «180» σε συνδυασμό με την πολυθρύλητη –υπό εξέλιξη-διαπραγμάτευση.
Υψηλόβαθμα στελέχη στο επιτελείο της Κουμουνδούρου, παρακολουθούν τις εξελίξεις με πολύ μεγάλη προσοχή και με αφορμή το κείμενο-πλατφόρμα που διακινήθηκε στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τη συνταγματική αναθεώρηση και εκλογές εντός του ΄15, «δείχνουν τα δόντια τους».
Όπως σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος «η κίνηση αυτή γίνεται σε συνεννόηση με κέντρα της κυβέρνησης» και προσθέτει πως από την εν λόγω πρωτοβουλία «δεν υπάρχει κάτι καινούργιο πολιτικά, καθώς είναι μια κίνηση που θέλει απλώς να δημιουργήσει  εντυπώσεις».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εμπνευστές αυτής της κίνησης φιλοδοξούν να προκαλέσουν πίεση, ενώ «καρφώνουν» τους..ενδιαφερόμενους, σχολιάζοντας ότι «όσοι εμφανίζονται ως υπογράφοντες είχε διαφανεί τι θα ψηφίσουν».
Αν… βρεθούν οι «180»
Με το επίμαχο ζήτημα της προεδρικής εκλογής και το ενδεχόμενο επίσπευσής της να απασχολεί για ώρα και την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε χθες στην άποψη πως «ζητάμε επίσπευση εκλογών».
 Απαντώντας μάλιστα, στο υποθετικό ερώτημα τι θα σημαίνει να βρεθούν τελικά οι «180» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε πως «αν με όρους αποστασίας επιτευχθεί το νούμερο, ο χαρακτήρας της πολιτικής και οι επιπτώσεις της δεν αλλάζουν. Θα είναι μια διαδικασία που θα δώσει «τεχνητή αναπνοή» στην κυβέρνηση».
- See more at: http://www.fnews.gr/o-syriza-gia-to-keimeno-ton-180/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter#sthash.PYRxrIh5.dpuf

Σαμαράς-Βενιζέλος Αναζητούν πρόθυμους Εφιάλτες



“ Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν ότι έχουν τελειώσει. Ότι οι Έλληνες τους έχουν ήδη πετάξει στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Γνωρίζουν ότι δεν έχουν αύριο και γι' αυτό θα κάνουν ό,τι τους περνά από το χέρι για να μείνουν γαντζωμένοι στην κυβέρνηση ”
Του Βασίλη Μουλόπουλου
Η Ιστορία την πρώτη φορά επαναλαμβάνεται ως φάρσα και τη δεύτερη ως τραγωδία. Η φάρσα της σωτηρίας της χώρας είναι η μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Λ. Παπαδήμο που αλυσόδεσε τη χώρα στα δεσμά του δεύτερου Μνημονίου, με τα γνωστά αποτελέσματα. Και με συμφωνημένη την παράδοση της εξουσίας στον μέχρι τότε σκληρά αντιμνημονιακό Αντ. Σαμαρά.

Το συνταγματικό εκείνο πραξικόπημα οδήγησε στην εξαέρωση του ΠΑΣΟΚ, στην εκπαραθύρωση του Γ. Παπανδρέου από τον Ευ. Βενιζέλο -που επιτέλους κατάφερε να υλοποιήσει το μεγάλο του όνειρο να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-, στη διάλυση του ΛΑΟΣ, στην εκτόξευση των ποσοστών της Χ.Α. και στον σχηματισμό κυβέρνησης "εθνικής καταστροφής" που εφάρμοσε πιστά τις οδηγίες της τρόικας.

Αποτέλεσμα, ύστερα από δύο χρόνια από τις εκλογές του 2012, η Ελλάδα έχει υποστεί χειρότερη καταστροφή από εκείνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ΔΗΜ.ΑΡ. πλήρωσε το τίμημα της συμμετοχής της στην κυβέρνηση με την πολιτική της απαξίωση και τα Μνημόνια, παρ' όλο που ο κ. Σαμαράς τα έσκιζε μέρα - παραμέρα, είναι πάντα εδώ. Ο πρωθυπουργός έχει διαψεύσει το σύνολο των εξαγγελιών του και έχει επιβεβαιώσει την πλήρη υποταγή του στους δανειστές.

Δύο χρόνια μετά, η μαγική εικόνα της εξόδου στις αγορές, της ανάπτυξης, της βιωσιμότητας του χρέους, διαλύθηκε και η έξοδος από το Μνημόνιο τού επιστράφηκε από την τρόικα ως "ακατάλληλο δι' ανηλίκους". Είναι ολοφάνερο ότι η χώρα καταρρέει. Ζούμε σε μια κατάσταση όπου όλα μπορούν να συμβούν.

Η χώρα δεν αντέχει άλλη λιτότητα, δεν αντέχει άλλες "θυσίες" από τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο για το καλό της. Η κοινωνία μας αδυνατεί και αρνείται να σηκώσει άλλα βάρη, να πιστέψει σε νέες υποσχέσεις. Αρνείται να αυτοκτονήσει.

Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν ότι έχουν τελειώσει. Ότι οι Έλληνες τους έχουν ήδη πετάξει στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Γνωρίζουν ότι δεν έχουν αύριο και γι' αυτό θα κάνουν ό,τι τους περνά από το χέρι για να μείνουν γαντζωμένοι στην κυβέρνηση. Είναι ικανοί για κάθε είδους ασύμμετρη αθλιότητα. Το να συνεχίσει η χώρα να ζει σε αυτή την κατάσταση αβεβαιότητας θα ήταν καταστρεπτικό για τη χώρα, για τους πολίτες, για τη Δημοκρατία. Κάθε προσπάθεια αναβολής των εκλογών δεν αποτελεί μόνο απόπειρα συνταγματικής εκτροπής, αλλά απόπειρα κατά του ελληνικού έθνους.

Αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όσοι "πρόθυμοι" τους δώσουν χέρι βοηθείας. Θα είναι συνεργοί στην παράταση της ελληνικής τραγωδίας. Όσοι συναινέσουν στην παράταση του βίου αυτής της κυβέρνησης πρέπει να γνωρίζουν ότι γι' αυτούς δεν θα υπάρξει κάθαρση, ότι η Ιστορία θα τους κατατάξει δίπλα στον Εφιάλτη, που άνοιξε το μονοπάτι στους Πέρσες για να χτυπήσουν πισώπλατα.

ΠΗΓΗ: avgi.gr
 

Συγκινητικός αποχαιρετισμός στην Κρήτη από τους Σύριους



Η φρίκη του πολέμου και η ελπίδα που γεννιέται μέσα από στις στάχτες και τον αφανισμό μιας ολόκληρης χώρας αποτυπώνονται στα πρόσωπα των δεκάδων μεταναστών που πήραν χθες το βράδυ το δρόμο για την Αθήνα.
Οι πρόσφυγες του δουλεμπορικού "Baris", με άσβεστη, όπως φαίνεται από τα λόγια τους, την ελπίδα πως θα βρουν την καλύτερη τύχη που αναζητούν για τους ίδιους και τα παιδιά τους, έφυγαν αφήνοντας στην Ιεράπετρα ένα κομμάτι από την ψυχή τους.
Οι άνθρωποι που μοιράστηκαν την περιπέτειά τους σε μια κατάθεση ψυχής είναι γιατροί, καθηγητές, επαγγελματίες, άνθρωποι μορφωμένοι και απελπισμένοι από τον όλεθρο του πολέμου, που αναζητούν ελπίδα με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου πιστεύουν πως θα βρουν μια καλύτερη τύχη.
Ο 36χρονος Μοχάμεντ, τεχνικός υπολογιστών στην πατρίδα του, ξεδιπλώνει την προσωπική οδύσσεια που κρύβεται πίσω από το βλέμμα κάθε μετανάστη. Στην αγκαλιά του κρατάει ένα κοριτσάκι, που πήρε υπό την προστασία του στη διάρκεια του ταξιδιού. Πατέρας τριών μικρών παιδιών, που έμειναν στη Συρία με τη μητέρα τους, τους τελευταίους τρεις μήνες ταξίδεψε από τη Συρία στο Λίβανο, στο Αλγέρι, την Τυνησία, την Αίγυπτο και τελικά στην Τουρκία, απ' όπου επιβιβάστηκε στο δουλεμπορικό.
Προσπαθώντας να ταξιδέψει για την Ευρώπη, πλήρωσε στους δουλεμπόρους πάνω από 12 χιλιάδες δολάρια. «Ήταν όλα τα χρήματα που μάζεψε η οικογένειά μου. Δεν έμεινε τίποτα. Η Ελλάδα δεν ήταν στα σχέδιά μου, όμως με τόση αγάπη που μας δείξατε το ξανασκέφτομαι να μείνω. Είναι ήσυχα και ειρηνικά εδώ. Ακούτε εδώ τον ήχο; Την ησυχία και τη σιωπή; Στη Συρία δεν υπάρχει σιωπή, ακούς μόνο εκρήξεις συνεχώς. Αυτός είναι ο πόλεμος...».
Ο Φιράς, 41 ετών, ήταν στέλεχος εμπορικής εταιρείας που έβαλε λουκέτο εδώ και χρόνια. Παλεύει για να φτάσει στη Σουηδία, που έχει πρόγραμμα ένταξης μεταναστών. Ο όλεθρος του πολέμου δεν έχει αφήσει τίποτε όρθιο στη Συρία. Παρά τις σπουδές και την εμπειρία του, το μόνο που αναζητά είναι οποιαδήποτε δουλειά για να μεταφέρει στη νέα του πατρίδα την οικογένειά του.
«Δουλεύω σκληρά θα βρω μια λύση για μένα. Και εγώ και όλοι οι συμπατριώτες μου θέλουν ένα μόνο πράγμα, ειρήνη. Δραπετεύουν από τον πόλεμο και θέλουν μόνο ειρήνη», είπε.

Άφησε πίσω άνδρα και παιδί
Η 30χρονη Μάιλα από τη πόλη Χομς είναι φιλόλογος. Σε έναν από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς στην πόλη της έχασε τον πατέρα της, τραυματίστηκαν η ίδια και η μητέρα της. Άφησε πίσω της το σύζυγό της και το παιδί της και ονειρεύεται να βρει δουλειά ως καθηγήτρια αραβικής γλώσσας στην Ελλάδα ή όπου αλλού καταλήξει το ταξίδι της.
«Θα δούμε μέχρι πού να καταφέρω να φτάσω. Μετά θα κάνω ό,τι μπορώ για να ζήσω και να συγκεντρώσω χρήματα».
Ο 24χρονος Αμίρ, με πτυχίο οδοντιάτρου, ονειρεύεται, όπως λέει, να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρώπη. «Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου σαν οδοντίατρος, αλλά δεν πρόλαβα να εργαστώ στην πατρίδα μου. Το όνειρό μου είναι να συνεχίσω τις σπουδές μου στην Ευρώπη. Θέλω να πάρω μάστερ, είτε διδακτορικό».

Συγκινητικός αποχαιρετισμός
Λίγο πριν αρχίσουν να επιβιβάζονται στα λεωφορεία, με τα οποία έφτασαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, αποχαιρέτησαν με συγκίνηση την τοπική κοινωνία, δείχνοντας ότι εκτιμούν όσα τους προσέφερε. Με συγκινητικό τρόπο, κρατώντας στα χέρια τους μηνύματα, είπαν ένα θερμό ευχαριστώ σε αστυνομικούς, λιμενικούς, Σαμαρείτες και κάθε ένα εθελοντή που άπλωσε χέρι βοήθειας στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Ανάπηρη, στάθηκε όρθια για να ευχαριστήσει τους διασώστες… «Ο Θεός να σας έχει καλά»
Η κ. Φάτμα είναι ανάπηρη, με ακρωτηριασμό και στα δύο πόδια. Την ώρα του ρεπορτάζ όμως στάθηκε όρθια για να τιμήσει και να ευχαριστήσει όσους φρόντισαν τους πρόσφυγες του "Baris".
«Ευχαριστούμε την Αστυνομία, τους διασώστες, όλους τους ανθρώπους που μας βοήθησαν. Ο Θεός να σας έχει καλά», μας είπε η γυναίκα συγκινημένη. Αν δεν είχε δίπλα της τις πατερίτσες, με τις οποίες κινείται όταν κουράζεται, κανείς δε θα μπορούσε να αντιληφθεί πως κρύβει τόση δύναμη και αποφασιστικότητα. Ούτε η αναπηρία, ούτε οι αναποδιές φαίνονται ικανές να σταματήσουν το ταξίδι της ελπίδας.
Οι άνθρωποι αυτοί έδωσαν ένα συγκλονιστικό μήνυμα ευχαριστίας προς τους Έλληνες που τους βοήθησαν - την ΕΛ.ΑΣ., τον Ερυθρό Σταυρό, τους κατοίκους της Ιεράπετρας, όλη την Ελλάδα. Πριν αποχαιρετήσουν την πόλη του Λασιθίου που τους περιέθαλψε, ευχαρίστησαν κάθε ένα που άπλωσε χέρι βοήθειας στους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Ένα μήνυμα που καταγράφεται στα βίντεο που ακολουθούν:

Έλλη Κοκάλη από ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ