Ήταν ένα μικρό καράβι…

Γράφει η Νατάσα Ράγιου


Ήταν ένα μικρό καράβι που ήταν α-α-αταξίδευτο..
Και στραβά αρμενισμένο θα το έλεγε κανείς…
Ώσπου ήρθε εκείνος ο αλλοπαρμένος καπετάνιος και το πήρε για ένα μακρύ ταξίδι, πέρα από την άκρη της απελπισιάς, εκεί που τα νερά γίνονται μαύρα…
Το πλήρωμα στην αρχή ζητωκραύγαζε, μετά πάγωσε, ύστερα σάστισε και στο τέλος άρχισε μουρμουρίζει…. μέχρι που οι ψίθυροι έγιναν...
κραυγές οργής και απόγνωσης…. Κάποιοι μάλιστα σκέφτηκαν να πηδήξουν στη θάλασσα μπας και σωθούν κολυμπώντας και ξεβραστούν σε κανένα ξερονήσι… Μερικοί το τόλμησαν..
Ο καπετάνιος τα αντιμετώπιζε όλα σα να μην υπήρχαν…
Δεν έβλεπε…
Δεν άκουγε…
Κουφός και αόμματος…
Στρίψε του λέγαν , πρόσω ολοταχώς πρόσταζε εκείνος...
Κόψε ταχύτητα τον συμβούλευαν, πιο πολύ σπίνταρε εκείνος κι ας κλυδωνιζόταν το έρμο το καράβι…
Άσε το ρημαδοπηδάλιο απ το χέρι σου, που έχεις γαντζωθεί επάνω του, φώναζαν οι πιο τολμηροί αλλά πού ο αφιονισμένος καπετάνιος…
Όρτσα τα πανιά, κόντρα στον Δεληβοριά..
Ήταν τα αμπάρια γεμάτα, πανάθεμα τα, άγρια θεριά…
Κι οι πειρατές από δίπλα ,έτοιμοι να κάνουν γιούργια και να μπουκάρουν..
Ούτε και κι αυτό τον πτόησε … Μάλιστα έκανε αστειάκια με τους πειρατές…. Κάποιοι λένε ότι τους κάλεσε στο καράβι για διαπραγματεύσεις ( κανείς δεν κατάλαβε ποτέ τι σόι νταραβέρι ήταν αυτό..) και άλλοι ορκίζονταν ότι κάτι κολασμένες νύχτες τους έβλεπαν να τα πίνουν και μαζί …
Τις επόμενες μέρες λείπανε και κάτι κομμάτια απ το πλεούμενο ..
Πρώτα χάθηκε η γοργόνα της πλώρης…
Μυστήριο..
Μετά είδαν ότι λείπανε κάτι κάβοι, πανιά… Και στο τέλος εξαφανίστηκε το μεσαίο κατάρτι…
Και το ταξίδι στην καταστροφή, στο χάος, στο πουθενά., συνεχιζόταν….
Κύματα θεόρατα... βράχια… ξέρες…. Σκύλλα… Χάρυβδη… όρνια παντού…
Κι ο καπετάνιος , αντί να κάνει το σωστό κουμάντο, έδινε όρντινο να κόψουν το φαί και το νερό στο πλήρωμα για να είναι, λέει, σε πλήρη ετοιμότητα και αθλητική φόρμα ..
Δεν υπήρχε μέρα πια , μόνο σκοτάδι…
Η νύχτα διαδεχόταν τη νύχτα…
Σε πέντε - έξι εβδομάδες, τελειώσαν όλες οι τροφές ..
Το πλήρωμα, εξαθλιωμένο πια ,δεν ήξερε τι να κάνει, κατά που να γείρει …
Ξέσπασε ανταρσία…
Και μετά..
Και μετά βρέθηκαν στον Θερμαϊκό κόλπο…
Κάτι φωτάκια λαμπύριζαν στο βάθος.. Η Θεσσαλονίκη…
Και τότε ρίξανε τον κλήρο, να δούνε ποιος θα φαγωθεί….

“Εγκλωβισμένη ανάμεσα στην οικονομική κρίση και την κοινωνική οργή η κυβέρνηση”

Share
Τις ελληνικές λέξεις «ψυχόδραμα» και «τραγωδία» χρησιμοποιεί η γαλλική εφημερίδα Le Figaro για να περιγράψει την «οικονομική και κοινωνική κρίση που οξύνεται στην Ελλάδα»
 Εκτενές αφιέρωμα στην ελληνική οικονομία έχει και η Le Monde που σχολιάζει ότι «οι επισκέψεις των ελεγκτών της τρόικας τελειώνουν πάντοτε με απρόβλεπτο τρόπο: είτε παρατείνονται βασανιστικά είτε διακόπτονται αιφνιδιαστικά».
Η ανταποκρίτρια της Figaro χαρακτηρίζει ως «μπλοφάρισμα» τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις αντιπροσωπείες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ενώ σημειώνει ότι η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική έχει φτάσει τους πολίτες στα όριά τους. Επιπλέον η πίεση από την τρόικα για τη λήψη νέων μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα επιτείνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και «το θυμό των Ελλήνων που θα αποκτήσει πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά μετά τη θερινή ανάπαυλα».
Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα κρατώντας ένα μπλοκάκι με τρεις σημειώσεις. Οι «εντολές» που θα μεταφέρει στην κυβέρνηση θα είναι λίγες αλλά σαφείς: επιτάχυνση των ήδη θεσμοθετημένων μεταρρυθμίσεων, φορολογικά μέτρα και κυρίως ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Πηγές της εφημερίδας από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι «όσο οι επιδόσεις της κυβέρνησης θα είναι χαμηλότερες των προσδοκιών, τόσο θα αυξάνεται η πίεση από τους δανειστές της χώρας».
Για τη Monde η κυβέρνηση Παπανδρέου θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες μπροστά σε πολλαπλά εμπόδια καθώς «οι φοιτητές εμφανίζονται αρνητικοί έναντι της μεταρρύθμισης των Πανεπιστημίων, οι οδηγοί ταξί αποφασισμένοι να συνεχίσουν ότι διέκοψαν προ ολίγων εβδομάδων και το κίνημα των ”Αγανακτισμένων” έτοιμο να επιστρέψει στο Σύνταγμα».
Μεταξύ σφύρας και άκμονος ο Ευάγγ. Βενιζέλος
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί στο στόχαστρο αυτήν την εβδομάδα, στην προσπάθειά του να κατευνάσει τις εγχώριες αντιδράσεις για νέα μέτρα λιτότητας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να καταρτίσει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2012 το οποίο οι ξένοι πιστωτές να θεωρήσουν αξιόπιστο, γράφουν οι Fianacial Times
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν μήπως ξεσπάσουν νέες διαδηλώσεις στην Αθήνα, παρόμοιες με εκείνες του Ιουλίου, όταν ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, βρεθεί στη Θεσσαλονίκη αυτήν την εβδομάδα για την καθιερωμένη ομιλία του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Η λαϊκή δυσαρέσκεια εντείνεται αφού εκκρεμεί ένας ακόμη γύρος εφάπαξ φορολογικών απαιτήσεων, ενώ παράλληλα η οικονομία βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση.
Ακόμη όμως κι αν ο κ. Βενιζέλος αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας για φέτος, θα πρέπει και πάλι να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ως προϋπόθεση για το δεύτερο πακέτο στήριξης.
Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να μειώσει 150.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο μέχρι το 2014, κυρίως με συγχωνεύσεις και κλείσιμο εκατοντάδων κρατικών μονάδων. Οι διαδικασίες, όμως, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει και το χρονοδιάγραμμα που έχουν επιβάλει το ΔΝΤ και η Ε.Ε αναβάλλεται τουλάχιστον κατά 5 μήνες.
Η αξιοπιστία του υπουργείου Οικονομικών δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα όταν δήλωσε στην τρόικα ότι το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Ιούλιο, αναβάλλεται για τον Οκτώβριο. Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται παράγοντας αξιολόγησης της δέσμευσης της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και στοχεύει στην ετήσια εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των μισθών και τη μείωση των επιδομάτων του Δημοσίου. Λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από το πρώτο πακέτο στήριξης για τη χώρα, το συγκεκριμένο μέτρο έχει ήδη αναβληθεί για έναν χρόνο.
Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη: από τη μία πλευρά πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της στους ξένους πιστωτές και από την άλλη έχει το πολιτικό κόστος της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων“, αναφέρει Έλληνας οικονομολόγος και συμπληρώνει: “Η λύση που εφάρμοζαν μέχρι τώρα ήταν οι διαρκείς αναβολές“.
Σε άλλο άρθρο τέλος των FT, με τίτλο “Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη για την ΕΕ”επισημαίνεται πως το ελληνικό πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο εν τη γενέσει του, καθώς όλες οι επίσημες προβλέψεις ήταν λανθασμένες. Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η δυναμική του χρέους είναι «εκτός ελέγχου»
 

Μια τρύπα στο νερό (Πάμε πλατεία;)...


Γράφει η Amelie Law


Άσπρη είναι η αρία φυλή 
η σιωπή 
τα λευκά κελιά 
το ψύχος 
το χιόνι 
οι άσπρες μπλούζες των γιατρών 
τα νεκροσέντονα 
η ηρωίνη. 
Αυτά λίγο πρόχειρα για την αποκατάσταση του μαύρου.
(Κατερίνα Γώγου)
Αυτά, λίγο πρόχειρα για την αποκατάσταση του μαύρου… Για την αποκατάσταση της διαφορετικής ματιάς, για την αποκατάσταση της μόνης βεβαιότητας που έχουμε πλέον: ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες.
Όταν βλέπεις το καλοστρωμένο τραπέζι, που είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους συνδαιτυμόνες, φορτωμένο με πορσελάνινα πιάτα, ασημένια μαχαιροπήρουνα και προσεχτικά διπλωμένες πετσέτες, με εδέσματα λαχταριστά, αφράτα γλυκά και ακριβές σαμπάνιες καλό είναι να...
έχεις στο νου σου το σαράκι στο πόδι του τραπεζιού κάτω από το λευκό, κεντημένο τραπεζομάντηλο. Το σαράκι που τσούκου τσούκου, αργά μεθοδικά, τρώει την ευδαιμονία σου, υπονομεύει την σταθερότητά σου, απειλεί τις βεβαιότητές σου, προαλείφει το μη-μέλλον σου.
Το κίνημα των πλατειών έκανε μια τρύπα στο νερό. Το μεσοπρόθεσμο πέρασε, το μνημόνιο τρέχει, ο δανεισμός συνεχίζεται, αμανάτι όλοι εμείς, μαζί με παιδιά, σκυλιά, το χωραφάκι στην Κάτω Παναγιά και το σπίτι που σου άφησε ο παππούς στο χωριό. Χεροπόδαρα πάνω σ’ ένα σταυρό που γυρίζει γυρίζει εφιαλτικά πάνω από το κεφάλι μας και δε λέει να σταματήσει. Σα νασυμμετέχουμε σε γύρο του θανάτου, εκείνο το αλλοπρόσαλλο θέαμα των ασπρόμαυρων ταινιών με τις μηχανές που γυρνούσαν γύρω γύρω όλοι, μέσα στο ξύλινο ετοιμόρροπο κατασκεύασμα. Μόνο που σε τούτον τον γύρο καβαλάρης και θεατής είναι το ίδιο πρόσωπο και η ναυτία γενικευμένη.
Το κίνημα των πλατειών έκανε μια τρύπα στο νερό. Και πρέπει να την ξανακάνει. Ξανά και ξανά. Διότι η τρύπα φανέρωσε αυτό που κρυβόταν κάτω από το νερό. Και είναι βρώμικο, πολύ βρώμικο. Και ζέχνει. Και είναι καιρός να γίνει κάτι.
Δεν γνωρίζω αν οι πλατείες θα αναδείξουν το τι θέλει ο ελληνικός λαός. Έως τώρα αυτό που έγινε ξεκάθαρο είναι τι δεν θέλει. Είναι καιρός όμως ο καθένας, προσωπικά, να κάνει δουλειά με τον εαυτό του. Να πάρει την κουτάλα και ν’ αρχίσει να ανακατεύει το δικό του νερό. Όσο βρώμικο κι αν είναι. Διότι για να δράσεις, πρώτα πρέπει να δεις, να διαπιστώσεις, να πιστέψεις, να μοιρολογήσεις, να πενθήσεις για όσα είδες και εν τέλει να αποφασίσεις. Και να πράξεις. Χωρίς φόβο. Να σκύψεις κάτω από το τραπεζομάντηλο και να ψαχουλέψεις τα πόδια που στήριζαν το δικό σου τραπέζι, τη δική σου βεβαιότητα. Και όταν βρεις το σαράκι, να πράξεις. Πρώτα για σένα, πρώτα για σένα.


Κάλεσμα Τσίπρα για ένα «Νέο συνασπισμό Εξουσίας» με επίκεντρο την Αριστερά

Share
Εκλογική συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων που απαιτούν εναλλακτικό δρόμο για τη χώρα πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα, στην πρώτη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας, «για μια συνεργασία στις επερχόμενες εκλογές, που θα περιλαμβάνει ολόκληρη την αριστερά, δυνάμεις από τον οικολογικό χώρο, δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ανάγκη η Αριστερά να υπερβεί τον κατακερματισμό, να δώσει ελπίδα στους αγώνες για την μεγάλη ανατροπή, διεκδικώντας επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, φορολόγηση του πλούτου και ριζική αναδιανομή του υπέρ των ασθενέστερων, επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους και κοινωνικοποίηση του χρεοκοπημένου τραπεζικού συστήματος.
Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η σημερινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής είναι ένα βήμα επαναθεμελίωσης που γίνεται με βάση τη δημοκρατία, την ανοιχτή συλλογική λειτουργία και την ξεκάθαρη πολιτική συνεννόηση, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «στις εξαιρετικά κρίσιμες περιόδους που ζούμε, η Αριστερά οφείλει να αποδείξει και θα αποδείξει ότι μπορεί να γονιμοποιεί τις διαφορετικές απόψεις, να τις συνθέτει δημιουργικά και να πρωταγωνιστεί στους κοινωνικούς αγώνες».
Ως προς τις πολιτικές εξελίξεις, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «έφτασε η ώρα μηδέν» για την κυβέρνηση η οποία «πρέπει να φύγει το γρηγορότερο, γιατί αν δε φύγει θα λεηλατήσει τη κοινωνία». Και μαζί της, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας «να καταρρεύσουν και τα σενάρια συγκυβέρνησης των κομμάτων που είναι διατεθειμένα να εφαρμόσουν το μνημόνιο».

Σύμφωνα με εκτίμηση του κ. Τσίπρα, οι πρόσφατες εξελίξεις κατέδειξαν το ολοκληρωτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η πολιτική των Μνημονίων, αφού «οι οικονομικοί στόχοι είναι άπιαστοι, οι δείκτες επιδεινώνονται συνεχώς, και οι προοπτικές εξόδου από τη ύφεση ολοένα και απομακρύνονται».
Στο σημείο αυτό επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «μέσα στον πανικό τους, αντί να παραδεχθούν την αποτυχία ασχολούνται με την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάρρευσης. Με τον υπουργό των Οικονομικών, που ουσιαστικά ασκεί χρέη πρωθυπουργεύοντος αντιπροέδρου, να διαψεύδει την επόμενη μέρα όσα με περισσή αυτοπεποίθηση ανακοινώνει τη προηγούμενη».

Σε έμμεση αναφορά του στην επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και στην επανεμφάνιση των «Αγανακτισμένων», ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα, όχι γιατί είναι η επέτειος της ίδρυσης ενός κόμματος που δεν υπάρχει πια, που με ευθύνη της ηγεσίας του έχει αντικατασταθεί από το Κόμμα του μνημονίου, αλλά γιατί σήμερα είναι το ραντεβού των πλατειών».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κόσμος επανακάμπτει στις πλατείες για να εκφράσει ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο αποφασιστικά μια αγανάκτηση που συνεχώς εξαπλώνεται και βαθαίνει σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

«Θέλουμε την ευρύτερη δυνατή συνεργασία όσων είναι αντίθετοι στην πολιτική των Μνημονίων, και στην κοινωνική λεηλασία που διενεργείται αυτή τη στιγμή στον τόπο μας. Μιλάμε για μια συνεργασία στις επερχόμενες εκλογές που θα περιλαμβάνει ολόκληρη την Αριστερά, δυνάμεις από τον Οικολογικό χώρο, δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας» τόνισε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ


        Η στάση πληρωμών είναι 

             ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ !



Share

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την στάση πληρωμών!  Το χρεωστάσιό μας  δεν θα προκύψει ως ευθεία άρνησή μας  να αποπληρώσουμε το κεφάλαιο και τους τόκους στη λήξη των ομολόγων μας. Θα πάρει τη μορφή της…δήθεν αναδιάρθρωσης του υπάρχοντος χρέους, υπό τη διεύθυνση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή των υπαρχόντων ελληνικών τίτλων με νέα ομόλογα χαμηλότερης ονομαστικής αξίας και χαμηλότερου επιτοκίου. Ή μπορεί να προτιμηθεί μία  “ήπια αναδιάρθρωση” όπου η Ελλάδα θα συνεχίσει μεν να εξυπηρετεί το χρέος της,  εκδίδοντας και παρέχοντας στους επενδυτές νέα ομόλογα, αντί να τους πληρώνει με μετρητά, που μάλλον δεν θα υπάρχουν ! Όποια μορφή κι αν πάρει η ελληνική στάση πληρωμών, το γεγονός  είναι ότι οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα πάρουν λιγότερα χρηματικά ποσά  από τα συνολικά ποσά που τους οφείλουμε..!
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει ένα χρεωστάσιο είναι η περικοπή του ετήσιου ελλείμματός της εκεί που θα αποφασίσουν οι Αγορές, προκειμένου να την χρηματοδοτούν σε εθελοντική βάση. Και αυτό το ύψος θα ήταν, κατ’ ελάχιστον, εκείνο στο οποίο παύει να αυξάνεται η αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ.
Για να επιτύχει κάτι τέτοιο η Ελλάδα, από τη στιγμή που το έλλειμμα του 2011 βρίσκεται ακόμη στο 10% του ΑΕΠ της, θα πρέπει να επιτύχει μια μείωσή του τουλάχιστον κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες! Αλλά για να μειώσει την αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ στα επίπεδα του 60% που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ, θα απαιτείτο ο περιορισμός του  ελλείμματος σε ποσοστό κάτω του 3% και η παραμονή του εκεί για πολλά χρόνια – στόχο που είχαν θέσει αρχικά οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το 2012 αλλά που ήδη έχει πάρει αναβολή.
Ο περιορισμός του ελληνικού ελλείμματος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το 2010 και ο περιορισμός που προβλέπεται στο νέο ελληνικό πρόγραμμα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2015 συνεπάγεται μια τεράστια περικοπή  κρατικών δαπανών ή μιά δραματική αύξηση των φορολογικών εσόδων ή, το πιθανότερο, και τα δύο. Πέρα από τις πολιτικές δυσκολίες τέτοιων  στόχων, αυτά τα περιοριστικά μέτρα θα είχαν πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην συνολική εγχώρια ζήτηση, και κατά συνέπεια στην παραγωγή και στην απασχόληση. Τα ποσοστά ανεργίας της Ελλάδος που ήταν στο 10% στις αρχές του 2011, πλησιάζουν ήδη στο 17%, και καθώς το ελληνικό ΑΕΠ είχε πέρυσι πτώση 5%, η οποία αναμένεται ότι φέτος θα συνεχιστεί κατά άλλο ένα 5%, η ανεργία θα αυξηθεί  ακόμη πιό πολύ …
Οι πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα, μέσω της αύξησης της φορολογίας και του περιορισμού των κρατικών δαπανών, θα οδηγήσουν σε περίπου αναλογική  μείωση των φορολογικών εσόδων και σε ανάλογες αντισταθμιστικές αυξήσεις στις κοινωνικές παροχές και  πληρωμές προς τους ανέργους. Επομένως για κάθε σχεδιαζόμενη μείωση τουελλείμματος κατά 100 ευρώ, έχουμε μια πραγματική μείωση τουελλείμματος ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ των 100 ευρώ! Όλα αυτά σημαίνουν ότι οισχεδιαζόμενες φορολογικές αυξήσεις και περικοπές των δημοσίων δαπανών θαπρέπει να είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ του 10% προκειμένου η Ελλάδα να ελπίζειπως μπορεί να επιτύχει τους στόχους της 
 Γι’ αυτό λοιπόν και οι αριθμοί που ενέχονται στο μέγεθος της μείωσης του ελληνικού ελλείμματος και της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας που αυτοί συνεπάγονται, καταδεικνύουν ότι απλά δεν υπάρχει διέξοδος … Το χρεωστάσιο τηςΕλλάδος  ( η στάση πληρωμών δηλαδή )  είναι ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ !
Η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη υπήρξε η βασική αιτία του σημερινού υψηλού δημοσίου ελλείμματος. Καθώς η Ελλάδα δεν είχε δικό της νόμισμα επί σχεδόν 10 χρόνια, δεν υπήρχαν σημεία στις Αγορές που να προειδοποιούν πως το ελληνικό χρέος αυξάνεται υπέρμετρα. Αν η Ελλάδα είχε παραμείνει εκτός Ευρωζώνης και είχε διατηρήσει την δραχμή, η μεγάλη αύξηση της προσφοράς ελληνικών τίτλων θα είχε οδηγήσει σε κάμψη της ισοτιμίας της  και σε αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. Αλλά από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα αποτιμώνται σε ευρώ εθεωρούντο κάτι ανάλογο με τα ομόλογα σε ευρώ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έτσι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δεν ανέβαιναν όσο καιρό η Ελλάδα αύξανε το δανεισμό της , μέχρι που οι Αγορές  ακούγοντας τις καθ΄όλα ΑΤΥΧΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του Έλληνα πρωθυπουργού (Davos) , των υπουργών Παπακωνσταντίνου (Τιτανικός , εξάσφαιρα πιστόλια κλπ) ,  Λοβέρδου (“Στα Ταμεία δεν υπάρχει ούτε σάλιο”)  και αρκετών άλλων ,  άρχισαν πολύ εύλογα να φοβούνται ότι δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν πίσω τα χρήματα που μας είχαν δανείσει !
Η  εκρηκτική άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων κατά τους τελευταίους μήνες  σε σχέση με τα γερμανικά, μας δείχνει πόσο πιθανή θεωρούν  οι Αγορές την ελληνική χρεωκοπία !   Ο συνδυασμός των διακρατικών δανείων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ μπορεί να παράσχει στη χώρα μας περιορισμένη ρευστότητα προκειμένου αυτή να αποφύγει την στάση  πληρωμών για κάποιους  μήνες ακόμη,  με σκληρά ανταλλάγματα την προοδευτική ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ , την ΛΕΗΛΑΣΙΑ της δημόσιας ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ και την σταθερή πτώση του ΑΕΠ μας !
Το τέλος αυτής της επίπονης και οδυνηράς διαδρομής θα εύρει την Ελλάδα απολύτως καθημαγμένη !
Κάποια στιγμή , όταν ΤΑ ΠΑΝΤΑ θα έχουν ΕΚΠΟΙΗΘΕΙ  σε “τιμές ευκαιρίας”  (ή τέλους Εποχής) και με μεθόδους fast track , οι πιστωτές μας θα ανοίξουν , επί τέλους , καλά τα μάτια τους γιά να …αντιληφθούν ότι τίποτε άλλο δεν έχουν πιά να παίρνουν από εμάς . Τότε , με πολλή προθυμία, θα συμφωνήσουν , όλοι μαζί, ότι η Πατρίδα μας είναι ανέντιμη , κακοπληρώτρια, αναξιόπιστη, αφερέγγυα κλπ , σταματώντας τον δανεισμό που σήμερα ακόμη, πολύ γενναιόδωρα,  μας παρέχουν. Και τότε η Χώρα μας , μή έχοντας άλλη επιλογή, θα κηρύξει στάση πληρωμών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται !
Μιχάλης Σ. Βάρδας



Tεχνητή ένταση με τις "συντεχνίες", 

το επόμενο κόλπο του ΓΑΠ



Share

Έχουν περάσει δύο μήνες κι ακόμη περιμένουμε το σχέδιο Ραγκούση για το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξιτζήδων. Οι τελευταίοι έδωσαν προθεσμία μέχρι τέλη Αυγούστου και αφού δε βλέπουν φως ετοιμάζονται για νέο γύρο κινητοποιήσεων.
Όπως καταλαβαίνετε, έρχεται νέο μπάχαλο.
Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές επιδομάτων και για το ενιαίο μισθολόγιο. Ετοιμάζονται να τα κάνουν μπάχαλο.
Στην Παιδεία, και ειδικά στα πανεπιστήμια γίνεται ήδη ο απόλυτος αφού συνεχίζεται το ντόμινο καταλήψεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο αυξήθηκαν τα τμήματα που έβαλαν «λουκέτο» και τα οποία ξεπερνούν πλέον τα 230.
Όλα αυτά λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει η ΔΕΘ όπου όλοι περιμένουν να γίνει το απόλυτο μπάχαλο.
Τι συνδέει τις κινητοποιήσεις αυτές; Ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση πρόκειται για συντεχνίες που έρχονται σε αντίθεση με τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες στην ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί με το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξιτζήδων, με τις αλλαγές στα μισθολόγια και τις περικοπές απίστευτων επιδομάτων ή με τις αλλαγές στα πανεπιστήμια και την αποκαθήλωση των ξόανων της μεταπολίτευσης.
Έτσι, το σχέδιο του πρωθυπουργού είναι να πάει στη ΔΕΘ και να μιλήσει για τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Να επιδιώξει δηλαδή να δημιουργήσει μια εικόνα πρωθυπουργού και κυβέρνησης που συγκρούεται με τις συντεχνίες και που τα μεγάλα και μικρά συμφέροντα δεν τον αφήνουν να κυβερνήσει και να πάει τη χώρα μπροστά. Δείτε και τιμ έλεγε χθες στο Βήμα ο φίλος του ο Γ. Ραγκούσης.
Το μόνο του χαρτί, και τελευταίο, είναι να εμφανιστεί ως θύμα εκείνων που θέλουν τη στασιμότητα της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς φυσικά να κάνει την αυτοκριτική του γιατί 30 μήνες δεν έκανε απολύτως τίποτε αν και είχε λευκή εντολή από το λαό.
Η δημιουργία μιας τεχνητής κρίσης και έντασης με τις… συντεχνίες θα είναι το επόμενο κόλπο της κυβέρνησης. Έτσι θα προσπαθήσει να πείσει τις ευρύτερες κοινωνικές τάξεις ότι η αποτυχία της οφείλεται στα συμφέροντα.
Πολυφορεμένο κόλπο και από προηγούμενες κυβερνήσεις με μια διαφορά. Ο κόσμος μπορεί να αντιδρά στις συντεχνίες αλλά αντιδρά και στην ανικανότητας της κυβέρνησης. Κι αν ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ακόμη ότι είναι κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού είναι γελασμένος. Ούτε γλιτώνει με επικοινωνιακά τεχνάσματα.



Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011



 

Tο μαχαίρι κόβει και από τις δύο κόψεις...


Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Διεξήχθη το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011 η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Η σύγκλιση της Εθνικής Συνδιάσκεψης δεν έγινε για να λυθεί κάποιο σοβαρό ιδεολογικό ή πολιτικό θέμα που ταλάνιζε το ΠΑΣΟΚ. Με αφορμή την 37η επέτειο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ διοργανώθηκε μία κομματική σύναξη που ονομάσθηκε Εθνική Συνδιάσκεψη, με προφανείς πλέον επικοινωνιακούς σκοπούς και επιδιώξεις. Σε άλλες εποχές η αντίστοιχη εκδήλωση συσπείρωνε τουλάχιστον τον ευρύτερο εκλογικό-κομματικό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ. 
Σήμερα όμως με την οικονομική κρίση και την ύφεση να ταλανίζει για 3η συνεχή χρονιά την Ελληνική Οικονομία και μετά από 1,5 χρόνο αποτυχημένων φίλιο-μνημονιακών πολιτικών, τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά. Εάν δε σκεφθεί κανείς ότι μπροστά μας βρίσκεται ένα χειμώνας που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γραφτεί στην Ελληνική Ιστορία σαν ο Χειμώνας του Λιμού, τα πράγματα όχι απλώς δεν είναι όπως παλιά αλλά από παντού έρχονται μαύρα νέα.
Τα μαύρα νέα άρχισαν να έρχονται από τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου. Εμείς από την αρχή σταθήκαμε απέναντι στις φίλο-μνημονιακές λογικές και αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Ήταν μία θέση απόρροια της φιλοσοφικής και πολιτικής μας αντίθεσης στον νεοφιλελευθερισμό. Η ορθότητα της δε αποδεικνύονταν από την φιλοσοφική και επιστημονική έρευνα και από τα...
αντίστοιχα παγκόσμια πραγματικά παραδείγματα. Τι έλεγαν λοιπόν όλα τα συμπεράσματα από τα αντίστοιχα παγκόσμια παραδείγματα; Σε όποια χώρα εφαρμόστηκαν οι συνταγές του ΔΝΤ, η φτώχεια και η εξαθλίωση ήταν το αποτέλεσμα. Τι είπαμε λοιπόν από την αρχή της μνημονιακής περιπέτειας; Θα αποτύχετε, αλλάξτε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα πολιτική γιατί θα καταστρέψετε την χώρα.
Από αυτούς που είχαν την ευθύνη κανένας δεν μας άκουσε. Δυστυχώς για την χώρα επιβεβαιωθήκαμε. Σήμερα ακόμα και οι πιο ακραιφνείς υποστηρικτές του μνημονίου αποδέχονται ότι οι φίλο-μνημονιακές πολιτικές κάνουν κακό στην οικονομία και την χώρα. Είναι τα μαύρα νέα που σιγά-σιγά βλέπουν το φώς της δημοσιότητας.
Το κακό όμως έχει ήδη γίνει. Οι εναπομείνασες παραγωγικές δομές της Ελληνικής Οικονομίας καταστρέφονται πλέον από την πρωτοφανή ύφεση. Θέλετε ένα παράδειγμα; Οι νέοι επιστήμονες που καθημερινά όλο και πιο πολλοί παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης. Ποιος θα δουλέψει για να πάρει ξανά μπροστά η παραγωγική μηχανή της εθνικής οικονομίας, όταν οι νέοι άνθρωποι με γνώσεις και αξία φεύγουν για να πάνε να προσφέρουν την γνώση τους στην Αυστραλία στις Αραβικές Χώρες κλπ. 
Μπροστά σε αυτήν την ζοφερή κατάσταση και με την πλέον ευοίωνη πρόβλεψη να μιλάει για ανάσχεση της παγκόσμιας ανάπτυξης και σχετικά έντονη πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης, δύο ήταν οι επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου. Είτε να αποδεχθεί την αποτυχία της πολιτικής του και να προχωρήσει σε διενέργεια βουλευτικών εκλογών. Είτε να εμμείνει στην αποτυχημένη πολιτική του επιλέγοντας πλέον την ευθεία και μετωπική σύγκρουση με την κοινωνία και τα μη προνομιούχα στρώματα. 
Για εμάς ο Γιώργος Παπανδρέου στην δημόσια ομιλία του είπε την απόλυτη και μοναδική αλήθεια. Δεν θα κάνω εκλογές έως το 2013 και θα εφαρμόσω όσο πιο σκληρά μπορώ την φίλο-μνημονιακή πολιτική. 
Και για να κάνει φανερές τις μύχιες προθέσεις και να αποθαρρύνει την όποια κριτική θα ασκούνταν στην εν λόγω κομματική εκδήλωση, δεν δίστασε να έρθει σε δημόσια και οξεία φραστική αντίθεση ακόμα και με τους νεολαίους του ΠΑΣΟΚ που κάτι πήγαν να ψελλίσουν για την σοσιαλιστική ιδεολογική ταυτότητα της ΠΑΣΠ. Και όλα αυτά ενώ γνωρίζει από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις ότι η πολιτική του είναι πλέον μία πολύ μικρή μειοψηφία.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα θα δώσουν τον έως την τελευταία ρανίδα αγώνα για να κρατήσουν την εξουσία. Θα βαφτίσουν όσους αντιστέκονται στην πολιτική τους ανθέλληνες και προδότες και δεν θα διστάσουν να διαπράξουν την οποιαδήποτε αντιδημοκρατική εκτροπή προκειμένου να προστατεύσουν την εξουσία τους. 
Όσοι πιστεύουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει πολιτικούς ελιγμούς για να ρίξει σε άλλους τις ευθύνες των πρόωρων εκλογών κάνουν πολύ απλά λάθος. Μόνο η καθημερινή αποκάλυψη των αποτελεσμάτων των πολιτικών του Γιώργου Παπανδρέου και η καταδίκη αυτών των πολιτικών από τα λαϊκά στρώματα και την κοινή γνώμη θα φέρει το ποθητό αποτέλεσμα. Την διενέργεια βουλευτικών εκλογών. 
«Σύντροφοι», επιλέξατε την σύγκρουση, ξεχάσατε όμως ότι το μαχαίρι κόβει και από τις δύο κόψεις!