Το σχολείο της ... «αναμπουμπούλας»

Γράφει: Ο Δημήτρης Νατσιός
Δάσκαλος- Κιλκίς

«Οι Έλληνες αεί παίδες εισί» έλεγε ο Αιγύπτιος στον Σόλωνα. 
Μας αρέσουν οι ωραίες ιστορίες, τα παραμύθια, οι μύθοι και παραδόσεις του λαού μας. Έχω το συνήθειο, όταν εντοπίζω κάποια όμορφη διήγηση από τα περασμένα μεγαλεία του Γένους, να την μοιράζομαι με τους μαθητές μου. 

Είναι κάτι λεπτομέρειες,
όχι σαν αυτές που «κρύβεται ο διάβολος», όπως όψιμα έμαθαν και παπαγαλίζουν κάτι ουτιδανοί κολοκυθολογούντες περί την οικονομίαν, αλλά λεπτομέρειες χαριτωμένες, οι οποίες κρύβουν πολλές φορές διαμάντια ψυχωφελή, που τέρπουν και διδάσκουν. 


Πραγματικός παιδαγωγικός θησαυρός είναι άγνωστα επεισόδια και συμβάντα κυρίως από την Μεγάλη Σαρακοστή του Γένους, την περίοδο της Τουρκοκρατίας και από την Ανάστασή του, την ευλογημένη Επανάσταση του ’21. Σ’ εκείνη την ιστορική περίοδο κρύβεται, νομίζω, και το κλειδί για μια αληθινή ανάταση της Παιδείας. 

Μιλάμε για το θαύμα της διάσωσης του Γένους, τα 400-500 χρόνια της φρικτής σκλαβιάς, και λησμονούμε τα προσανάμματα που φώτιζαν την δύσβατη πορεία του.
 

Οι σημερινές ανθρωποκάμπιες που τρύπωσαν σε καίριες θέσεις και ελέγχουν την Παιδεία, «μαράζωσαν το πνευματικό ολόδροσο δέντρο της φυλής μας»(Κόντογλου). 

Μας τρέχουν σε σεμινάρια για το Νέο Σχολείο τους και φεύγουμε απ’ αυτά με θλίψη απαρηγόρητο. Έχεις την εντύπωση ότι απευθύνονται σε στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων και όχι σε δασκάλους. Να μας μιλούν σχολικοί σύμβουλοι, νέας, πολυπολιτισμικής υφής, και να σου φαίνεται ότι όλοι αυτοί κατάπιαν την ίδια ξύλινη κασέτα που τους «εφύτεψε» στο λάρυγγα το υπουργείο δία βίου αμάθειας. Να μας μιλούν άνθρωποι, σχολικοί σύμβουλοι, αναιμικοί, άνυδροι και άκαρποι, χωρίς την πολύτιμη πείρα της τάξης, με τρεις και τέσσερις τετραετίες στο πόστο σαν τους πολύπλαγκτους βουλευτές, που μόνιμος καημός τους είναι η επανεκλογή. 
(Επειδή διδάσκω σ’ ένα από τα 99 πανελλαδικώς δημοτικά σχολεία, τα οποία «εφαρμόζουν» -σχήμα λόγου αυτό- τα Νέα Προγράμματα Σπουδών, θα επανέλθω στο θέμα. Πρέπει πρώτα να εκτυπώσω καμμιά χιλιάδα σελίδες, που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου.... φωτοτυπίας, να τις μελετήσω και κατόπιν να σχολιάσω μετά λόγου γνώσεως). 

Αυτό που πρόχειρα αποκόμισα από τα «ταχύρρυθμα» σεμινάρια τα οποία επί διήμερο υποστήκαμε είναι ότι στόχος ανομολόγητος των «ιθυνόντων» -οι ξεσκονίστρες της εξουσίας που περιβάλλουν την κ. υπουργό- η οριστική ρήξη με το παρελθόν. 
Γλώσσα και ορθόδοξη πίστη, αυτό που ονομάζουμε ζώσα παράδοση του Ελληνισμού, προγράφονται. Η ορθόδοξη πίστη, δεν έχει θέση στο Νέο Σχολείο, διότι δεν προάγει την πολυπολιτισμικότητα, η γλώσσα περιορίζεται στην επικοινωνιακή της διάσταση, αποσιωπάται ότι είναι κυρίως παράγοντας, θεμέλιο ασάλευτο αυτογνωσίας και φορέας πολιτισμού. 

Γκρεμίζονται ασυλλόγιστα οι γέφυρες που μας φέρνουν στις ρίζες, την μόνη δύναμη που μπορεί να στηρίξει το Έθνος στις τωρινές μεγάλες δοκιμασίες. Αντί να συνέλθουμε, να συνειδητοποιήσουμε ότι η κρίση είναι συνέπεια λανθασμένης πνευματικής επιλογής, η εκπαίδευση στην υπηρεσία της οικονομίας και του κράτους, ετοιμάζεται η χαριστική βολή: το Νέο Σχολείο, με τα Νέα Προγράμματα. 

Χαντακώνουν και ωραίες λέξεις οι...καινομανείς.
 Πρόοδος, νέος, δημοκρατικός, κατασπαράχθηκαν οι καημένες στο στόμα των οπαδών του Νέου Σχολείου της... αναμπουμπούλας. ( «Ζούμε μια αναμπουμπούλα, άρα και το σχολείο ακολουθεί αυτήν την... αναμπουμπούλα» όπως «βαθυστόχαστα» μας το περιέγραψε σχολική σύμβουλος-επιμορφώτρια). 

 

Τέλος πάντων, ας επιστρέψουμε στην αρχική σκέψη. 

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας το Έθνος παρέμεινε άθικτο, χάρη στην συνείδηση μιάς ιστορικής αποστολής. Προσοχή σ’ ένα ωραίο κείμενο: 

«Το σχολείο, στα χρόνια της σκλαβιάς... μπορούσε με τον επιβλητικό εκείνο, άγιο άνθρωπο, τον σεβαστό γέροντα, δάσκαλο, που χωρίς ίσως ιδέα από παιδαγωγική έτσι σαν με έμμεση μετάγγιση, ψυχή με ψυχή, έδινε στο παιδί τον θησαυρό της δικής του ανώτερης προσωπικότητας. Και ξεσκόλιζε το παιδί, αγνώριστο κυριολεκτικά, άνθρωπος στ’ αλήθεια, που ήταν η ελπίδα, το καμάρι του Γένους, ο φόβος και η ανησυχία του κατακτητή. Πολιτισμένο με τον αφελή μα γερό πολιτισμό, το δασκαλούδι αυτό, στεκόταν αργότερα μπροστά στην κοινωνία και τα έβγαζε πέρα. Όχι μόνο εκείνος που είχε βγει από τα μεγάλα πνευματικά κέντρα που κατάφερε να έχει το δούλο Γένος, μα και εκείνος που είχε περάσει λίγο διάστημα σαν μαθητής στο πρόχειρο Κρυφό Σχολειό. Με τα γράμματα και τα εφόδια, την πολύ ψυχική ανωτερότητα που το έδωσε ο χρόνος της μαθητείας του σ’ εκείνο το σχολείο, το παιδί ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σκληρής ζωής της σκλαβιάς. Κυβερνούσε αργότερα τη φαμίλια του, μα και το χωριό του όπου η χρεία το καλούσε. Πήγαινε κι έβγαινε ασπροπρόσωπος σε αρχές, σε προξένους σε δυνατούς». (αρχ. Ιω. Αλεξίου, «Η Παιδεία στην Τουρκοκρατία», εκδ. «Ζωής», σελ. 183). Εκείνα τα κολυβογράμματα μόρφωναν χαρακτήρες, διέπλαθαν άνθρωπο με ρίζες. 

Και το μυστικό; «Η μετάγγιση ψυχή με ψυχή», η βασιλική οδός για μία ωραία διδασκαλία. Πόσο χαίρονται τα παιδιά, όταν αφήνεις στην άκρη τα βιβλία, αυτά τα τυμπανιαίας αποφοράς κουρελουργήματα, και τους μιλάς από καρδιάς, νοστιμεύοντας τον λόγο σου με το άλας της παράδοσής μας. 

«Όταν ο άνθρωπος απομακρύνεται από τα κείμενα και τις παραδόσεις ομοιάζει με στήλην άλατος υπό βροχήν» θα πει παραστατικότατα ο Ανδρέας Εμπειρίκος. 

Και για να κλείσω όπως άρχισα. Ψάχνω και βρίσκω κείμενα, άνθη μυρίπονα, από τα δοξασμένα χρόνια. Ενθουσιάζουν τα παιδιά, εντυπώνονται ανεξίτηλα στην μνήμη τους, μιλούν για λησμονημένες αξίες, προβάλλουν το πρόσωπο. Στα καθ’ ημάς η προσέγγιση του μορφωτικού αγαθού ήταν πάντοτε αντολογική. Τα πάντα ήταν σαρκωμένα σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Στον άγιο, στον ήρωα, στον ευεργέτη... Να διδάσκεις, τώρα την αρετή της λιτότητας, της ολιγοδεϊας, της πατροπαράδοτης ελληνικής αρετής, με τι; Με συνταγές μαγειρικής; Με αέρα κοπανιστό; 

Πριν από τέσσερις μήνες διηγήθηκα στα παιδιά το παρακάτω επεισόδιο του Αγώνα και το θυμούνται σήμερα λεπτομερώς. (Ας κάνουν τον κόπο οι γονείς, να ρωτήσουν τα παιδιά τους να τους διηγηθούν ένα κείμενο που θυμούνται από τα βιβλία γλώσσας τους. Θα καταλάβουν τι εννοώ...). 

«Την 20ην Ιουλίου 1821 συνέτρωγαν ο Δημήτριος Υψηλάντης και ο Κολοκοτρώνης στους ίσκιους των δέντρων του Άστρους. Γίδα ψητή στρωμένη σε φύλλα, ασκί με ρετσινόκρασο, μισό φλασκί για ποτήρι και μαύρο ψωμί ήταν η ετοιμασία του γεύματος. Όταν εκάθησαν, κόβοντας ο Κολοκοτρώνης το ψητό με τα χέρια του, είπε στον Υψηλάντη. Αυτά είναι τα χρυσά πηρούνια και τα χρυσά μαχαίρια της Ελλάδας και αυτό το ρετσινάτο τα πολύτιμα κρασιά της». (Ούτε ένα κείμενο στα σαχλοέντυπα δεν θα βρεις από τον βίο και την πολιτεία των ηρώων και αγίων του Γένους. 
Θα βρεις όμως ολοσέλιδη αφίσα στην Στ’ Δημοτικού, στην οποία τα παιδιά καλούνται να πάρουν μέρος σε συλλαλητήρια. Αν απομονώσεις το δεύτερο συνθετικό της λέξης «συλλαλητήριο», έχεις μια πλήρη εικόνα του εκπαιδευτικού συστήματος). 

Διώξε τους ασήμαντους χαρτογιακάδες από τα πανεπιστήμια και τα υπουργεία, φτιάξε μου βιβλία με τέτοια κείμενα, βάλε στο φιλότιμο τους δασκάλους και να δεις πώς αλλάζει, «άρδην», η ρημαγμένη πατρίδα.

Ο Πούτιν σάρωσε διά περιπάτου


Γεώργιος ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Θλίψη και κατήφεια επικρατεί στην Ουάσιγκτον για το αποτέλεσμα των προχθεσινών προεδρικών εκλογών στη Ρωσία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν όχι μόνο εξελέγη πανηγυρικά από τον πρώτο γύρο διά περιπάτου με ποσοστό 64%, αλλά και ο προσφιλής στους Αμερικανούς δισεκατομμυριούχος Ρώσος ολιγάρχης Μιχαήλ Πρόχοροφ δεν κατόρθωσε να πιάσει ούτε καν το... μισό ποσοστό του «αιώνιου» κομμουνιστή
υποψηφίου της μετασοβιετικής Ρωσίας: πάνω από 17% έπιασε ο κομμουνιστής Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, μόλις 7,7% ο Πρόχοροφ. Με το ζόρι δηλαδή πέρασε τον ακροδεξιό  Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, που μετά βίας ξεπέρασε το 6,24%.
Δεν προκάλεσε έκπληξη το αποτέλεσμα των ρωσικών προεδρικών εκλογών. Με τον Πούτιν να υπερτερεί σχεδόν κατά... πενήντα (!!!) εκατοστιαίες μονάδες του δεύτερου Ζιουγκάνοφ, ήταν μάλλον αστείο το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου γύρου.
Το 64% είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για έναν πολιτικό που κυβερνά ήδη 12 χρόνια τη Ρωσία, οκτώ ως πρόεδρος (2000-2008) και τέσσερα ως πρωθυπουργός (2008-2012) και τώρα εξελέγη για να την κυβερνήσει ως πρόεδρος επί 6 ακόμη χρόνια, καθώς από εδώ και πέρα η προεδρική θητεία έγινε εξαετής. Στις προεδρικές εκλογές του 2000 ο Πούτιν είχε εκλεγεί με ποσοστό 52,94% και το 2004 με 71,31% - πάντα από τον πρώτο γύρο, όπως και την Κυριακή.
Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν εξέπληξε απολύτως κανέναν σοβαρό παρατηρητή της Ρωσίας. Ομολογούμε όμως ότι εμάς μας είχε εντυπωσιάσει η φραστική βιαιότητα της εκστρατείας δυσφήμησης του Πούτιν που είχε εξαπολυθεί τόσο στην Ευρώπη όσο και κυρίως στην Αμερική. «Δικτάτορα», «τύραννο», «μπράβο» τον αποκαλούσε π.χ. σε άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό «Νιούζγουικ» την περασμένη εβδομάδα.
Είναι φανερό ότι στους Αμερικανούς δεν άρεσε καθόλου τόσο η πολιτική του Πούτιν όσο και κυρίως η επιστροφή του στο παντοδύναμο αξίωμα του Ρώσου προέδρου. Διαψεύστηκαν οι ελπίδες που είχε επενδύσει η Δύση στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Οι Δυτικοί νόμιζαν ότι θα ξαναβάλουν πλήρως στο χέρι τους τη Ρωσία, όπως στην εποχή του Μπορίς Γέλτσιν, την πρώτη δεκαετία μετά την κατάρρευση του αλήστου μνήμης σοβιετικού «υπαρκτού σοσιαλισμού».
Ξέφραγο αμπέλι για τους Αμερικανούς ήταν η γελτσινική Ρωσία της δεκαετίας του 1990, καθώς διάφορες συμμορίες λεηλατούσαν ανελέητα τη δημόσια περιουσία και γινόταν η αρχική συσσώρευση κεφαλαίου στα χέρια ιδιωτών με κυριολεκτικά ληστρικό τρόπο. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια Ρώσων νεοκαπιταλιστών που προέρχονταν από την αρπαγή των πόρων του κράτους βρίσκονταν κατατεθειμένα σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες εκτός Ρωσίας. Ετσι άλλωστε σχημάτισαν την αμύθητη περιουσία τους οι Ρώσοι ολιγάρχες, συχνότατα με αρχική χρηματική βοήθεια από αμερικανικούς κύκλους.
Με λίγα εκατομμύρια δολάρια συνάλλαγμα από το εξωτερικό και εκμεταλλευόμενοι τη δόλια και σκόπιμη υποτίμηση του ρουβλίου μέχρι και... 99% που προώθησαν οι Αμερικανοί σύμβουλοι του Γέλτσιν και οι Ρώσοι πράκτορές τους που τον περιέβαλλαν, οι ολιγάρχες αγόραζαν εργοστάσια, πρώτες ύλες, μεταλλεύματα αξίας δισεκατομμυρίων.
Ο Γέλτσιν ήταν αυτός που τοποθέτησε τον Πούτιν πρόεδρο με το έτσι θέλω, στις 31 Δεκεμβρίου του 1999. Γι' αυτό και το πρώτο διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν ως πρόεδρος ήταν η παροχή ασυλίας στον Γέλτσιν, ένα απίστευτα χυδαίο πολιτικό κάθαρμα, για τα οικονομικά και πολιτικά εγκλήματα που είχε διαπράξει.
Από τη στιγμή όμως που ο Πούτιν εξελέγη και κανονικά πρόεδρος στις 26 Μαρτίου 2000, άλλαξε εντελώς πολιτική σε σχέση με τον Γέλτσιν.
Αποφάσισε να εκφράσει πολιτικά εκείνο το τμήμα της αναδυόμενης αστικής τάξης της Ρωσίας που συνδεόταν με την παραγωγή και είχε συνειδητοποιήσει ότι ανεξαρτήτως του ληστρικού τρόπου που άρπαξε την περιουσία του, ήταν ανάγκη όχι μόνο να βγάλει χρήματα στη Δύση, αλλά και να επενδύσει στον παραγωγικό ιστό της χώρας γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε και να πολλαπλασιάζει, αλλά και να διατηρήσει την περιουσία του.
Ετσι, ευνοούμενος και από την εκρηκτική άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ο Πούτιν κατόρθωσε πραγματικά να στήσει στα πόδια της την καπιταλιστική Ρωσία στα δώδεκα μέχρι τώρα χρόνια της πολιτικής παντοδυναμίας του.
Κλειδί
Η καθυπόταξη των ολιγαρχών
Καθοριστικό στοιχείο της επιτυχίας του Πούτιν στον στόχο οικοδόμησης μιας καπιταλιστικής Ρωσίας με παραγωγική βάση υπήρξε η απόφασή του να καθυποτάξει και να εντάξει στο πλαίσιο αυτό όλους τους ολιγάρχες που είχαν αρπάξει την κρατική περιουσία της Σοβιετικής Ενωσης. Ανελέητα εξόντωσε ή έδιωξε από τη χώρα όποιον ολιγάρχη νόμιζε πως με τις πλάτες της Δύσης μπορούσε να του αντιταχθεί, όπως π.χ. τον γνωστό Μπερεζόφσκι, που ζει εξόριστος στην Αγγλία. Τσάκισε κάθε αντίσταση των ολιγαρχών όταν έβαλε στη φυλακή για δεκαπέντε χρόνια τον κατεξοχήν άνθρωπο των Αμερικανών Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, τον πλουσιότερο και ισχυρότερο ολιγάρχη που μάλιστα αποπειράθηκε να κατεβεί στην πολιτική και να διεκδικήσει από τον Πούτιν την εξουσία.

ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Mία ενδιαφέρουσα απάντηση, στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Δίστομο, προετοιμάζεται από πολίτες της χώρας.
Εφόσον η Γερμανία δεν θα πληρώσει τις αποζημιώσεις, που οφείλει, η ελληνική κίνηση έχει σκοπό να τις στερήσει αυτά τα ποσά.
Πιο συγκεκριμένα, έχει προταθεί άμεσο μποϊκοτάζ σε όλα τα γερμανικά προϊόντα.
Οπότε, όποιος θέλει να συμμετέχει αρκεί να αποφεύγει τα....
προϊόντα με τους εξής αρχικούς αριθμούς στο barcode: 400, 401, 402, 403 ..440.
Εάν αυτός είναι ο αρχικός αριθμός τότε το προϊόν προέρχεται απο την Γερμανία.
Αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, θα πάει το βουνό στον Μωάμεθ, λέει η παροιμία.
Η πραγματικότητα λέει ότι η Γερμανία δεν θα ξεφύγει απο τα χρέη της.

Ο κατάσκοπος της τσέπης μας: Μέσω των smart phones η CIA (NSA) υποκλέπτει τα πάντα...

Εξαιρετικά ανησυχητικά νέα σε ότι αφορά την δράση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, βασικά της NSA και δευτερευόντως της CIA με αντικείμενο τα λεγόμενα smart phones. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Τσάρλς Σάμερ, και η εφημερίδα N.Y.Times,  τα κινητά τηλέφωνα τύπου smartphones Apple και Android  είναι στην ουσία κινητοί σταθμοί παρακολούθησης πολιτών:
Βάσει συγκεκριμένου σειριακού αριθμού ο οποίος είναι καταχωρημένος υποχρεωτικά στις υπηρεσίες των ΗΠΑ, γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που είναι ο κάτοχος του τηλεφώνου, φυσικά μπορούν να παρακολουθήσουν τις συνομιλίες οποιουδήποτε, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο ως μέσο υποκλοπής ανοίγοντας τα μικρόφωνά του και να υποκλέψουν την συνομιλία, ακόμα και μέσω μιας νέας εφαρμογής να … υποκλέψουν το δακτυλικό αποτύπωμά του!

Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή που ο ανυποψίαστος κάτοχος θεωρεί ότι πρόκειται για ένα από παιχνίδι, όπου βάζοντας το δακτυλό του, το κινητό θα μαντέψει … τη διάθεση έχει εκείνη την στιγμή! Στην πραγματικότητα σκανάρει το δακτυλικό του αποτύπωμα το οποίο υποκλέπτεται και μεταβιβάζεται μέσω του διαδικτύου που είναι συνδεδεμένα όλα smart phones, στις υπηρεσίες!
Επίσης πολύ εύκολα μπορούν να υποκλαπούν τόσο οι φωτογραφίες, όσο και ο κατάλογος των διευθύνσεων και τηλεφώνων που έχει αποθηκεύσει ο κάτοχος.
Ο γερουσιαστής Τ.Σάμερ απαίτησε να διαταχθεί έρευνα για όλες αυτές τις εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων τύπου smartphones Apple και Android μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποκλαπούν προσωπικά δεδομένα.
Η παρέμβαση του Γερουσιαστή ακολούθησε το δημοσίευμα της εφημερίδας Τάιμς της Νέας Υόρκης, στο οποίο τονιζόταν ότι οι εφαρμογές iPhone και Android, που κατεβάζουν οι χρήστες, βοηθούν ώστε να αποκτηθεί πρόσβαση σε δεδομένα άλλων χρηστών. Ο Σάμερ ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) να δρομολογήσει έρευνες για τις δυνατότητες των εφαρμογών αυτών.
«Όποτε κάποιος παίρνει μία φωτογραφία με το προσωπικό κινητό του τηλέφωνο, αυτή θα πρέπει να παραμένει προσωπική», τόνισε ο Γερουσιαστής, έπειτα από την επιστολή που κατέθεσε στην FTC, στην οποία καυτηριάζει.

defencenet

Η τρόικα θέλει να σας κλέψει το εφάπαξ που έχετε πληρώσει. Γι’ αυτό, ψηφίστε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μ’ αυτούς μπορεί


Μετά τη μείωση του κατώτερου μισθού και τη βίαιη αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, τον Ιούνιο αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση για τα
νέα μέτρα που ζητά η τρόικα και που αφορούν τη μείωση του εφάπαξ και την περικοπή στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης ή...
συνταξιοδότησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πέραν αυτών, στην ατζέντα της τρόικας παραμένει η μείωση του 13ου και 14ου μισθού, περαιτέρω περικοπές στους μισθούς και καθιέρωση ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, σύμφωνα με το σχέδιο των δανειστών, το εφάπαξ που χορηγούν τα Ταμεία στους ασφαλισμένους που βγαίνουν στη σύνταξη θα περικοπεί έως και 30% σε πρώτη φάση, με στόχο την ολοσχερή κατάργησή του σε μεταγενέστερο χρόνο.

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει δραστική μείωση στις αποζημιώσεις απόλυσης ή συνταξιοδότησης, με τη θέσπιση πλαφόν που δεν θα ξεπερνά τοςυ τέσσερις με πέντε μηνιαίους μισθούς.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, από τις περικοπές δεν θα γλιτώσουν ούτε όσοι έχουν καταθέσει αίτηση, αλλά θα δεν έχουν πάρει μέχρι τον Ιούνιο το εφάπαξ, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται.

Εκτιμάται ότι σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται 55.000 ασφαλισμένοι -κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι- των οποίων οι αιτήσεις για το εφάπαξ είναι σε αναμονή.

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν από την τρόικα το προηγούμενο διάστημα και όπως ειπώθηκε θα επανέλθουν για εξειδίκευση τον Ιούνιο. Η τρόικα θεωρεί το εφάπαξ και το ύψος των αποζημιώσεων «ελληνικό παράδοξο», καθώς θεωρεί αδιανόητο το ελλειμματικό ασφαλιστικό σύστημα να δίνει τέτοιες παχυλές παροχές στους ασφαλισμένους.

Πέραν αυτών, στην ατζέντα της τρόικας παραμένει η μείωση του 13ου και του 14ου μισθού, περαιτέρω περικοπές στους μισθούς και καθιέρωση ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, εάν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα έως το τέλος του 2012, θα εξετασθούν πιο άμεσες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα έχει προτείνει:

-Περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού
-Περικοπή ή και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού
-Επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με γενικευμένη εφαρμογή συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή εκ περιτροπής εργασία, που αναμένεται να επιφέρει δραστική μείωση των βασικών αποδοχών και κατάργηση πρόσθετων αμοιβών, για υπερωριακή απασχόληση, Κυριακές και αργίες.

Πιο κοντά στην Εθνική καταστροφή!


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Μας είπαν ότι με το πακέτο θα διασφαλίσουμε την παραμονή μας στο ευρώ. Δεν έχει προλάβει να ψηφιστεί και εφαρμοστεί και βγαίνει η μισή Γερμανία και η μισή Ευρώπη και ζητάει να φύγουμε από το ευρώ, αποδεικνύοντας και πάλι ότι δεν βγαίνει ποτέ, σε κανένα ζήτημα, ούτε
μια λέξη αλήθειας από τα θλιβερά και ασπόνδυλα ανθρωπάκια που παριστάνουν την
ελληνική κυβέρνηση, τους Παπαδήμους, τους Σαμαράδες, τους Βενιζέλους και ΣΙΑ.
Για τον αναλυτή βέβαια, οι πολιτικοί μας του κάνουν εύκολη τη ζωή. Αρκεί να
αντιστρέψει κανείς όσα λένε για να καταλάβει ποιά είναι η αλήθεια.
Μετά την ολοκλήρωση των συμφωνιών, θα είναι πολύ πιο εύκολο να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ, για τον απλούστατο λόγο ότι τα χρέη θα περάσουν στο αγγλικό δίκαιο και τη δικαιοδοσία
του δικαστηρίου του Λουξεμβούργου και θα μείνουν σε ευρώ, ακόμα κι αν πάμε σε
δραχμή. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δάνεια από τα κράτη της ΕΕ, σύμφωνα με τους
όρους της δανειακής σύμβασης.
‘Ολος ο κόσμος, η παγκόσμια οικονομική επιστήμη, όλος σχεδόν ο παγκόσμιος τύπος λέει «σταματήστε να σκοτώνετε την Ελλάδα» με την πολιτική που τη βάζετε να εφαρμόσει. Οι άνθρωποι βγαίνουν σε όλο τον κόσμο μόνοι τους να φωνάξουν «Είμαστε όλοι ‘Ελληνες».
280.000 Νορβηγοί αποφάσισαν για συμπαράσταση να έρθουν φέτος διακοπές στην
Ελλάδα. Αυτοί είναι ‘Ελληνες, δεν είναι ‘Ελληνες όμως αυτοί που μας εκπροσωπούν
και τους «αδειάζουν» όλους αυτούς αρνούμενοι να διαπραγματευθούν! Λένε ναι
ακόμα και στις πιο ανήκουστες, παράφρονες και ανεφάρμοστες απαιτήσεις των
πιστωτών, ώστε αύριο, όταν η Ελλάδα δεν θα μπορεί να τιμήσει την υπογραφή που
βάζει, να βγούνε όλοι και να της λένε «μόνοι σας αναλάβατε τις υποχρεώσεις».
Μας είπαν ότι με τα νέα μέτρα θα αποφύγουμε τη χρεωκοπία. Δεν πρόλαβαν να ψηφιστούν και φάγαμε την υποβάθμιση από την Φιτς. Η Μούντις βγήκε και λέει δεν βγαίνει αυτό το χρέος. Η Σίτυγκρουπ ότι θάχουμε 7% ύφεση του χρόνου, δηλαδή ότι θα καταστραφούμε ως χώρα, όχι ως
οικονομία. Φέρνουμε πιο κοντά όχι τη χρεωκοπία, αλλά την εθνική μας καταστροφή.
Μέχρι τώρα είχαμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, γιατί το χρέος μας ήταν προς ιδιώτες και ρυθμιζόταν από την ελληνική Βουλή και τα ελληνικά δικαστήρια. Μπορούσαμε να μην το πληρώσουμε και να ζητήσουμε διακανονισμό. Τώρα, από τη στιγμή δηλαδή της ανταλλαγής των
ομολόγων και της επικύρωσης της νέας δανειακής με αυξημένη πλειοψηφία, για να
αμφισβητήσουμε το χρέος μας θα πρέπει να πάμε κόντρα στη διεθνή έννομη τάξη. Θα
το κάνουμε εν ανάγκη, αλλά ο ελληνικός λαός θα καταβάλλει οπωσδήποτε βαρύτατο
τίμημα για να ξαναποκτήσει το κράτος έστω που διέθετε τον Φλεβάρη του 2012, αν
το ξαναποκτήσει.

Από το «λεφτά υπάρχουν» στο «πετρέλαια υπάρχουν»

Μας κλείνουν το μάτι οι δήθεν εθνικόφρονες, σε αυτή τη χώρα των απατεώνων που κατάντησε η Ελλάδα, ο Σαμαράς και η ΝΔ και μας βεβαιώνουν ότι θα ψάξουν για πετρέλαια. Μετά το «λεφτά
υπάρχουν», δεν αποκλείεται να δούμε και κάποιο «πετρέλαια υπάρχουν». Την ίδια
ώρα που εκδηλώνουν τη νέα απάτη τους, ξηλώνουν το Ινστιτούτο Γεωλογικών και
Μεταλλευτικών Ερευνών και θέλουν να ξεπουλήσουν ότι έχει απομείνει από την
κρατική ενεργειακή δομή της χώρας.

‘Όχι ότι δεν θα ψάξουν για πετρέλαια. Θα ψάξουν και θα παραψάξουν τώρα. Θα το κάνουν, όχι γιατί κάποιο ξαφνικό ενδιαφέρον αντικατέστησε την αδιαφορία δεκαετιών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί θα τους βάλουν να το κάνουν οι ίδιοι οι πιστωτές, οι τοκογλύφοι για λογαριασμό των
οποίων νομοθετεί και υπογράφει συμφωνίες αυτή η κυβέρνηση, χειραγωγούμενη από
ανθρώπους του Χρήματος, σε στενή συνάφεια με το βρετανικό και το ισραηλινό
κράτος, σε σημείο μάλιστα που έχει αρχίσει να εκδηλώνει δυσφορία και η ίδια η CIA! Και θα το κάνουν γιατί σε αυτούς, στους πιστωτές, θα μεταβιβασθεί όλη η περιουσία της χώρας, μέσω της δανειακής και των άλλων συνθηκών που υπογράφει η κυβέρνηση Παπαδήμου-Σαμαρά-Βενιζέλου, διαπράττοντας αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο έγκλημα κατά του ελληνικού έθνους στη νεώτερη ιστορία του.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα όσα αναφέραμε για τους υδρογονάνθρακες, ισχύουν και για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Η δανειακή σύμβαση απαγορεύει ρητώς τον συμψηφισμό απαιτήσεων και χρεών της Ελλάδας, της αφαιρεί δηλαδή το μεγαλύτερο όπλο για τη διεκδίκησή
τους.

Κανίβαλοι στην κυβέρνηση

‘Ηδη άλλωστε, η κυβέρνηση, εξευτελίζοντας το Σύνταγμα της χώρας και παραβιάζοντας, όπως και η Βουλή, τον όρκο της, προχωρά σε μια καταιγίδα νομοθετικών πρωτοβουλιών που συνιστούν παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Με αυτές αλλάζει όλο το νομοθετικό,
εργασιακό, φορολογικό πλαίσιο της χώρας μέσα σε μερικές μέρες, αίρει τις
κυριότερες εναπομείνασες προστασίες του ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος και το
ελληνικό κράτος δικαίου και κοινωνικών παροχών, χωρίς καμιά μελέτη και κανένα
σχέδιο, σε μια λογική «Ληστή με τα Καλάσνικωφ» ή «Σχιζοφρενούς Δολοφόνου με το
Πριόνι». Αρχής γενομένης από τον εφαρμοστικό νόμο, του οποίου κανείς ‘Ελληνας
δεν μπορεί να διαβάσει πάνω από τέσσερις παραγράφους, χωρίς να πάρει τα όπλα
και να βγει να αρχίσει να πυροβολεί. Κανένας ‘Ελληνας δεν θα μπορούσε να
σκεφτεί, να γράψει, να ψηφίσει τέτοια πράγματα, να νομοθετήσει την καταστροφή
της χώρας του και των ανθρώπων της.

Ξένοι στην εξουσία

Η άρχουσα τάξη της χώρας και οι πολιτικοί των δύο κομμάτων την έχουν ήδη παραδώσει στους ξένους. Ο νέος «τοκογλυφικός ιμπεριαλισμός» χρησιμοποιεί τώρα ελεύθερα την Ελλάδα, για να
διαλύσει όλο το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό της
Ευρώπης, να πειραματισθεί με νέες μορφές αυταρχικής διακυβέρνησης, διάλυσης
εθνών και κρατών και να εξυπηρετήσει τις γεωπολιτικές του σκοπιμότητες.

Στο Υπουργείο Τύπου, οι υπάλληλοι πήραν εντολή να συντάσσουν απευθείας στα αγγλικά περιλήψεις από τα μπλογκς, προς ενημέρωση προφανώς των Πιστωτών, νέων Προστατών της χώρας. Ξένοι είναι πιθανώς οι σχεδιαστές της δολοφονικής επίθεσης κατά του Μανώλη Γλέζου και του Μίκη Θεοδωράκη στο Σύνταγμα. Ξένοι «μικρομανατζάρουν» την ελληνική πολιτική
και τα media, ξένοι λέγεται ότι έχουν ήδη εγκαταστήσει στη χώρα «επιχειρησιακές ομάδες» για «κατάλυση πολιτικών γεγονότων».

Μόνο ένα πλατύ πολιτικό κίνημα, μόνο η κινητοποίηση όλης της ελληνικής κοινωνίας, σε ένα ευρύτατο πατριωτικό μέτωπο, χωρίς αποκλεισμούς, που θα επεξεργασθεί ένα σοβαρό και
αξιόπιστο πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής αναγέννησης της χώρας, γύρω από
μια ηγεσία ικανή να ανταπεξέλθει στις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει,
θα μπορούσε να προσφέρει την απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για τη σωτηρία του
ελληνικού λαού και την ανάκτηση του κράτους του.

Επίκαιρα,1.3.2012

http://konstantakopoulos.blogspot.com/