Το ΔΝΤ και το τρικ του χρηματοδοτικού κενού και το νέου δανείου

 

Δίχως κέρδος κέρατα προκύπτει για τη χώρα από τα μαθηματικά της νέας «ελάφρυνσης» του χρέους- Το ΔΝΤ και το τρικ του χρηματοδοτικού κενού και το νέου δανείου 

Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου


Πέρασε μάλλον απαρατήρητη η χθεσινή επέτειος. 22 χρόνια από τότε που η Ε.Ε. αποφάσισε να μπει στη δημοσιονομική φυλακή του Μάαστριχτ και των μετέπειτα Συνθηκών που έκαναν μαρτυρική την παραμονή σ’ αυτήν. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αυτοεγκλωβίστηκε στο κυνήγι του χρέους και των ελλειμμάτων. Και ο παράδοξος απολογισμός; Από τότε που η Ε.Ε. υιοθέτησε το 60% ως ιδανικό λόγο χρέους προς ΑΕΠ, το ευρωπαϊκό χρέος, και κυρίως αυτό της ευρωζώνης, απογειώθηκε κοντά στα επίπεδα του 100% του ΑΕΠ.
Το ακραίο πρόβλημα παραμένει η Ελλάδα, με χρέος 175% του ΑΕΠ, κυρίως ως αποτέλεσμα της «διάσωσής» της απ’ αυτό. Το ευρωπαϊκό διευθυντήριο, μαζί με το ΔΝΤ, προσπαθούν για μια ακόμη φορά να σώσουν τα προσχήματα της καταστροφής που βαφτίστηκε «σωτηρία». Το μπαράζ ελεγχόμενων διαρροών τις προηγούμενες μέρες επιβεβαιώνει ότι οι δανειστές ετοιμάζονται- ερήμην της κυβέρνησης φυσικά, όπως αποκαλύφθηκε με τη μυστική σύσκεψη της 27ης Ιανουαρίου- να προσφέρουν ένα ακόμη «δώρο» στην Ελλάδα. Μόνο που οι αριθμοί του βασικού σεναρίου που έχει σχεδόν επιβεβαιωθεί δεν περιγράφουν «δώρο», αλλά ένα «φιλοδώρημα», και μάλιστα με βαριά ανταλλάγματα.

Το βασικό σενάριο

Το σενάριο είναι λίγο πολύ γνωστό. Κάπου μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου το Eurogroup θα λάβει απόφαση για νέα «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους, όπως έχει δεσμευτεί από τον Νοέμβριο του 2012 έναντι του ΔΝΤ, προκειμένου να καλύπτονται οι δυο βασικές απαιτήσεις του εγγυητή της διεθνούς τοκογλυφίας: η μείωση του χρέους στο 124% μέχρι το 2020 και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014-2015, που κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 δισ. ευρώ. Για να υπηρετηθεί η συμφωνία με το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι δανειστές σκοπεύουν πρώτον, να επιμηκύνουν όλα τα (ευρωπαϊκα) δάνεια από τα 30 στα 50 χρόνια, δεύτερον, να μειώσουν το επιτόκιο του διακρατικού δανείου του πρώτου μνημονίου (53 δισ.) από το 0,80% στο 0,30% περίπου, και τρίτον να προσθέσουν ένα ακόμη δάνειο ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της διετίας.
Από το σενάριο αυτό, εφόσον επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες, προκύπτουν τέσσερα πράγματα:
Πρώτον, έχει αποκλειστεί κάθε περίπτωση άμεσου κουρέματος του χρέους, αλλά και πραγματικής ελάφρυνσης των τόκων, αφού ΔΝΤ, ΕΚΤ και EFSF αποκλείουν συμβολή τους σε μείωση επιτοκίων. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του δανείου (περίπου 190 δισ.) θα αποπληρωθεί με υψηλά επιτόκια, ιδιαίτερα σε σχέση με τα αρνητικά επιτόκια στα οποία προσανατολίζεται η ΕΚΤ.
Δεύτερον, έχουν αποκλειστεί οι κυβερνητικές εισηγήσεις για αξιοποίηση των 10 δισ. ευρώ της ανακαφελαιοποίησης των τραπεζών, επομένως προεξοφλείται ότι θα χρειαστούν κι άλλα κεφάλαια. Ακόμη, κανείς από τους εταίρους δεν φαίνεται να επενδύει στις κυβερνητικές προσδοκίες για έξοδο στις αγορές, έστω και για συμβολικούς λόγους. Εξ ου και το τρίτο δάνειο των περίπου 15 δισ. που θα πάει πακέτο με τρίτο μνημόνιο, ασχέτως του πώς αυτό θα ονομαστεί.
Τρίτον, το πραγματικό, ταμιακό όφελος από αυτή την «ελάφρυνση» του χρέους δεν υπερβαίνει τα 2 -2,5 δισ. ευρώ, περίπου 250 εκατ. τον χρόνο, από τη μείωση του επιτοκίου. Κάποια ελάφρυνση στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους (τόκοι) προκύπτει και από την επιμήκυνση στην 50ετία, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι άλλη μια γενιά θα εγκλωβιστεί στη φυλακή του κρατικού χρέους μέχρι το 2062! Το χρέος σαν απόλυτος αριθμός και σαν ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 15 δισ. (από 309 σε 325 δισ. και από 175% σε 185% του ΑΕΠ!) κι είναι ένα ερώτημα πώς θα προκύψει η μείωσή του 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Για να συμβεί αυτό το «θαύμα» θα πρέπει η χώρα να εξοφλήσει πάνω από 100 δισ. χρέους (σε σημερινές τιμές) τα επόμενα 9 χρόνια, να μην προσφύγει παρά ελάχιστα σε νέο δανεισμό ή, αντιστρόφως, να προσθέτει το ίδιο διάστημα κάθε χρόνο τουλάχιστον 13 δισ. στο ΑΕΠ της, περίπου 7%! Ακόμη κι ένας μετριοπαθής συνδυασμός των παραπάνω, στις συνθήκες παραγωγικής κατάρρευσης που έχουν διαμορφωθεί, φαίνεται απίθανος.
Τέταρτον, στην πραγματικότητα, από τα υπονοούμενα αυτού του σεναρίου συνάγεται ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να διαρρήξει τα ιμάτιά του για να υπηρετηθεί η επιθυμητή μείωση του χρέους μέχρι το 2022. «Η ανάπτυξη είναι το κύριο εργαλείο μείωσης του χρέους», λέει τώρα η Κριστίν Λαγκάρντ, αποφεύγοντας αναφορές σε άμεσο κούρεμα. Το ΔΝΤ εστιάζει πια το ενδιαφέρον του κυρίως στο να είναι εντάξει απέναντι στους χρηματοδότες του, ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες. Έτσι, συμβιβάζεται με το βασικό στοιχείο του νέου «φιλοδωρήματος» προς την Ελλάδα. Το νέο δάνειο των περίπου 15 δισ. που θα χορηγηθεί για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014-2015. Κατά σατανική… σύμπτωση το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα χρήματα που περιμένει να πάρει πίσω το ΔΝΤ την ίδια περίοδο, έναντι του δανείου των 28 δισ. που έχει δώσει (και ακόμη οφείλει) στην Ελλάδα. Η εικόνα είναι σχιζοφρενική: μέχρι το τέλος του 2015 το ΔΝΤ θα πρέπει να δώσει στην Ελλάδα (αν είναι «καλό παιδί») περίπου 17 δισ. και να πάρει πίσω τα 15 δισ. Εν ολίγοις, το περίφημο χρηματοδοτικό κενό της διετίας δεν είναι τίποτε άλλο από τη λίβρα κρέατος που απαιτεί ο Σάιλοκ της Ουάσιγκτον για να μην αποχωρήσει πλήρως από το ελληνικό πρόγραμμα «διάσωσης»!

Χαλαρότης, τέλος!

Ο απολογισμός του σχεδιασμού που κυοφορείται εδώ και ένα χρόνο σε ένα παρασκήνιο διπλωματικών πιέσεων του ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την Ελλάδα δεν είναι παρά δίχως κέρδος κέρατα. Τα μαθηματικά της τρίτης «διάσωσης» δεν βγαίνουν, κι είναι ένα ερώτημα πώς θα καταφέρει να τα «πουλήσει» ως επιτυχία η κυβέρνηση για να αποφύγει τα επικείμενα εκλογικά Βατερλό. Οι δανειστές, αισθανόμενοι υπέρ το δέον γενναιόδωροι, θα στείλουν μετά το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου την τρόικα πάλι στην Αθήνα με μεγάλες απαιτήσεις τυφλής πίστης στο «μεταρρυθμιστικό ευαγγέλιο». Η χαλαρότητα, οι «μαγκιές» και το μοίρασμα του «πρωτογενούς πλεονάσματος» δεξιά κι αριστερά παίρνουν τέλος. Η μόνη εκλογική διευκόλυνση που ενδεχομένως θα γίνει στην κυβέρνηση είναι να της επιτραπεί να μεταθέσει μετά τις εκλογές τα πιο βαριά «μεταρρυθμιστικά» νομοθετήματα.
Εξάλλου, πέρα από τις τρέχουσες αξιολογήσεις της τρόικας για τις δόσεις που εκκρεμούν, απομένει μια πιο μεγάλη διαπραγμάτευση, για τα ανταλλάγματα του νέου δανείου. Το νέο δάνειο είναι μικρό μπροστά στα 244 δισ. των δύο προηγούμενων μνημονίων, αλλά είναι και ευκαιρία να δοκιμαστεί ένα εναλλακτικό, μεταμνημονιακό μοντέλο δεσμεύσεων, όχι απαραίτητα με συμμετοχή του ΔΝΤ και της τρόικας, αλλά με βάσει τους δρακόντειους κανόνες του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του Συμφώνου για το Ευρώ+, που προβλέπουν «μεταρρυθμιστικά σύμφωνα», μακρόχρονη εποπτεία (μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανεικών από τους μηχανισμούς) και εξοντωτικές κυρώσεις αποκλεισμού από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
Εδώ ίσως φανούν χρήσιμες και οι «ιδέες» της Bundesbank για την «αρχή της εθνικής ευθύνης» στις μελλοντικές διασώσεις, που βάζει χέρι σε δημόσια αλλά και ιδιωτική περιουσία των πολιτών. Ο κ. Στουρνάρας είναι πιθανότατο να έχει μάθει τις «καυτές» λεπτομέρειες αυτών των νέων «ιδεών», στο ταξίδι του στη Φρανκφούρτη, αλλά είναι απίθανο να τις μοιραστεί μαζί μας. Τουλάχιστον όχι μέχρι τις εκλογές.


Πηγή: "Δρόμος της Αριστεράς" 8/2/2014, όπου δημοσιεύτηκε με τον τίτλο "Φοβού τους δανειστάς και φιλοδωρήματα φέροντας…"

Πρωτογενές πλεόνασμα βλακείας και αλητείας...


Από ΒΑΘΥ , Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 

«Όταν ήµουν νέοs, οι άνθρωποι µε αποκαλούσαν ριψοκίνδυνο παίκτη. Όταν οι δουλειές µου ...µεγάλωσαν, µε είπαν κερδοσκόπο. Τώρα µε αποκαλούν τραπεζίτη. Αλλά εγώ πάντα το ίδιο πράγµα έκανα»

Σερ Έρνεστ Κάστελ, τραπεζίτηs του βασιλιά Εδουάρδου VII τns Αγγλίαs.
 __________________________________________

Είναι φανερό εδώ και μήνες, ότι εσμός της πιο σιχαμένης, της πιο χυδαίας και της πιο επικίνδυνης πολιτικής συμμορίας (Σαμαρά-Βενιζέλου), που’ χει γνωρίσει η σύγχρονη Ελλάδα έχει χάσει κάθε κοινωνικό στήριγμα, διότι έγινε γρήγορα αντιληπτός, ο τρόπος με τον οποίον ανέλαβε και διατηρεί την εξουσία. Ακόμα και τ’αφεντικά τους, έχουν αποφασίσει ότι είναι ξεγραμμένοι.

Είναι επίσης φανερό, ότι τα μόνα εναπομείναντα στηρίγματά τους είναι η Αστυνομία, οι τραπεζίτες και τα ΜΜΕ, ιδίως τα τελευταία.
Έχουν επιστρατεύσει τον τηλε-κατιμά, μήπως και γλυτώσουν αυτό που τους περιμένει. Κάθε μέρα, Ευαγγελάτοι, Χατζήδες, Κάτιες, Κοραήδες, Πρετεντέρηδες και Χούκληδες ξερνούν ψέμα, βλακεία, περιφρόνηση και ειρωνεία στο πρόσωπο της κοινωνίας. Σκέτη πλέμπα, που προκαλεί κάθε νοήμονα άνθρωπο, που έχει «ένα κόκκο μυαλό παραπάνω από το Σίμο Κεδίκογλου», όπως γράφει πολύ εύστοχα ο Στάθης.

Αυτούς έχουν, μ’ αυτούς πορεύονται. Από δίπλα και διάφορα χρεοκοπημένα πολιτικά ρετάλια επιπέδου Βούλτεψη, Χρυσοχοίδη κλπ, τα οποία σπεύδουν να βρουν καταφύγιο στο σύγχρονο πολιτισμικό κωλοχανείο της χώρας, που -κατ’ ευφημισμό- αποκαλείται «τηλεοπτική δημοσιογραφία» και προσβάλλει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου!
Διότι η παρουσία στην κοινωνική και πολιτική ζωή προσώπων σαν τον Άδωνη, τον Ευαγγελάτο, το Σίμο Κεδίκογλου, την Κάτια Μακρή και τόσων άλλων άχρηστων κι ασήμαντων συμπλεγματικών τύπων, ων ουκ έστι πλέον αριθμός, αποδεικνύει ότι η κρίση, που βιώνουμε δεν είναι ούτε οικονομική, ούτε, πολιτική, αλλά πρωτίστως ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ!

Το θετικό είναι ότι έχουν αρχίσει να προκαλούν την αηδία και τον εμετό, όλο και περισσότερων τμημάτων του λαού. Τους βλέπουν όλο και λιγότεροι, τους πιστεύουν ελάχιστοι, τους αντιπαθούν όλο και περισσότεροι, γεγονός, που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντιληφθεί, αφού κάθε μέρα καταθέτει τα διαπιστευτήριά του ενώπιον του αηδούς δημοσ/φικού αληταριού.

Σ’ αυτά τα ελεεινά υποκείμενα, που παριστάνουν τους δημοσιογράφους, ξεφτιλίζοντας κάθε έννοια δημοσιογραφίας και επαγγελματικής αξιοπρέπειας, ταιριάζει γάντι η ρήση του (συντηρητικού μεν, ιδιοφυούς δε), Ευάγγελου Λεμπέση:    

«Ο βλαξ είναι ζώον πνευματικώς πανικόβλητο και η πονηρία είναι η ενεργητική όψις της καχυποψίας. Στην πονηρία περιλαμβάνεται κολακεία, ψεύδος, ραδιουργία, συκοφαντία, χαφιεδισμός, "ξεσκονίσματα", δουλοφροσύνη κ.λπ.» 

Και μην ξεχνάμε: Να κρατήσουμε ψηλά, το πνεύμα του Μετώπου!

askordoulakos

«Μάχη» για τα διόδια


• Οξύνεται η αντιπαράθεση • Διαμαρτυρίες για τα χαράτσια 
















































































































































































































































































Ηπυρπόληση του κουβουκλίου στη Μαλακάσα, δε στάθηκε ικανή να αποτρέψει τις αντιδράσεις για την αύξηση των διοδίων και σε απαιτούμενα ποσά για διέλευση, αλλά και σε αριθμό σταθμών ελέγχου.

Από την πλευρά της, η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων & Κατοίκων Β.Α. Αττικής ενάντια στα Διόδια, τονίζει σε ανακοίνωσή της: "Η Βία κατά των πολιτών της Β.Α. Αττικής, αλλά και όσων χρησιμοποιούν το εθνικό οδικό δίκτυο, ξεκίνησε από το 2009, όταν αποκλειστήκαμε...
από οκτώ σταθμούς διοδίων και οι εθνικοί μας δρόμοι γέμισαν πολλαπλά και πανάκριβα διόδια. Η Βία και τα επεισόδια συμβαίνουν καθημερινά στους παράπλευρους δρόμους, όπου ταλαιπωρούνται, κινδυνεύουν, αλλά και τραυματίζονται ή σκοτώνονται άνθρωποι.

Η Βία ασκείται καθημερινά από τα γκισέ και τις μπάρες στους σταθμούς διοδίων, που ληστεύουν ό,τι απομένει από το εισόδημα του κόσμου για να αυξάνουν τα υπερκέρδη τους οι μεγαλοεργολάβοι και το διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Ο κόσμος φωνάζει πλέον: δεν πάει άλλο, ως εδώ! - Φύγετε κι εσείς και τα διόδιά σας !

Το χθεσινό αυθόρμητο ξέσπασμα του κόσμου είναι η δικαιολογημένη αγανάκτηση που συσσωρεύεται πέντε χρόνια τώρα. Δεν είναι βία ένα καμένο πλαστικό κουβούκλιο στη Μαλακάσα.

Βία είναι η καθημερινή καταλήστευση του κόσμου από τα διόδια της απάτης. Βία είναι η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που πλημμύρισε τη χώρα, με ανέργους, με φτωχούς, με ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και την αξιοπρέπειά τους. Βία είναι οι καθημερινές αυτοκτονίες συνανθρώπων μας.

Βία είναι οι απολύσεις. Βία είναι η διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας. Βία είναι το ξεπούλημα της χώρας. Κι ο κόσμος δεν θέλει άλλη βία, όπως δε θέλει να του καταστρέφουν τη ζωή οι ολιγάρχες και το διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό. Οι χάντρες και τα καθρεφτάκια -εκπτωτικές κάρτες/ειδικές ρυθμίσεις/χιλιομετροχρεώσεις- δεν μας ξεγελούν, άλλωστε μπήκαμε στον πέμπτο χρόνο αποκλεισμού του Δήμου μας.

Σ΄ ένα Δήμο όπου όλοι οι δημότες είναι οργισμένοι και δεν αντέχουν άλλο, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα έχει αποφασίσει την κατάργηση των διοδίων. Σ΄ ένα Δήμο ο οποίος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και καλεί σε ανένδοτο αγώνα μέχρι την απελευθέρωση. Aπαιτούμε να σταματήσει το σκάνδαλο των συμβάσεων παραχώρησης. Zητάμε να συνεχιστούν τα έργα στους αυτοκινητόδρομους με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα μας για δρόμους ελεύθερους χωρίς διόδια. Όταν οι κυβερνήσεις δε θέλουν ή δεν μπορούν, η κοινωνία το δίκιο της το υπερασπίζεται και το κερδίζει. Ή εμείς ή αυτοί!".  
Υπό τον τίτλο "Αυξήσεις "φωτιά" στα διόδια Έξω τα φυλάκια των μεγαλοεργολάβων από την Αττική -Να σταματήσουν αμέσως οι διώξεις σε βάρος των αγωνιστών", ο συνδυασμός της Περιφέρειας Αττικής, "Αντικαπιταλιστική Ανατροπή", με περιφερειακό σύμβουλο τον Άγγελο Χάγιο, τάσσεται υπέρ των διαδηλωτών των διοδίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: "Το δικαίωμα της γρήγορης και ασφαλούς μετακίνησης έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα. Στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ληστρικές συμβάσεις που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις ΝΔ –ΠΑΣΟΚ και διατήρησαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, παρέδωσαν τους δρόμους στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες προς εκμετάλλευση για πολλές δεκαετίες.

Ενώ η ανεργία θερίζει, ενώ οι αλλεπάλληλοι φόροι και τα χαράτσια πέφτουν σα βροχή, το κατασκευαστικό κεφάλαιο με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 'κλείνει'- καταπατά στην ουσία τους δημόσιους χώρους- δρόμους και φυτεύει νέα φυλάκια είσπραξης διοδίων μέσα στην Αττική! Σαν να μην έφτανε αυτό, από τις 5/2/2014 οι τιμές των διοδίων αυξήθηκαν υπέρογκα.

Ενδεικτικά: Μετωπικά Διόδια Αφιδνών: 3,35€ από 2,10 (αύξηση 60%) Πλευρικά Διόδια Καπανδριτίου: 2,05€ από 1,20 (αύξηση 71%) Πλευρικά Διόδια Μαλακάσας: 1,45€ από 0,90 (αύξηση 61%) Πλευρικά Διόδια Οινοφύτων: 0,65€ από 0,40 (αύξηση 63%)

Οι εμπρηστικές αυτές αυξήσεις, που προοιωνίζονται τι θα επακολουθήσει την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, του ηλεκτρικού και των άλλων δημόσιων αγαθών, έχουν βάλει φωτιά στις λαϊκές οικογένειες της Βορειοανατολικής Αττικής.

Για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, να πάνε στη δουλειά ή σε κέντρο υγείας πρέπει να πληρώσουν λύτρα στους ληστές των δρόμων. 8 σταθμοί διοδίων, συχνά χωρίς τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας, πολιορκούν τους κατοίκους του Ωρωπού και των γύρω περιοχών, επιβαρύνοντας φυσικά και όλους όσοι μετακινούνται στην Αθηνών –Λαμίας. Αυξήσεις τιμών και νέα διόδια έχουμε και στην Αθηνών- Κορίνθου, ενώ οι 43 νέοι σταθμοί διοδίων που στήνονται στους ελληνικούς δρόμους, ανεβάζουν το συνολικό αριθμό σταθμών διοδίων στους 75.

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική καταγγέλλει το πογκρόμ αστυνομικών και δικαστικών διώξεων που εξαπολύει η κυβέρνηση για να κάμψει τις λαϊκές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις και εκφράζει τη συμπαράστασή της στους διαδηλωτές που προσάγονται και διώκονται δικαστικά. Η οργή και η αγανάκτηση είναι που πυροδότησε το κάψιμο κουβούκλιου σε παράπλευρο δρόμο στη Μαλακάσα.

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, η πολιτική των πλειστηριασμών, της διάλυσης της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της εμπορευματοποίησης όλων των δημόσιων αγαθών, εγκαθιστά διόδια ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό!

Να καταργηθούν όλα τα διόδια -ελεύθερη κυκλοφορία σε όλους τους αυτοκινητόδρομους. Να ακυρωθούν οι ληστρικές συμβάσεις παράδοσης του οδικού δικτύου και των δημοσίων έργων στους επιχειρηματίες. Αγώνας – Αντίσταση – Ανατροπή της άθλιας πολιτικής του κεφάλαιου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους".

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ανακοίνωσή της "καταγγέλλει την φασιστική ενέργεια της κυβέρνησης των εργολάβων να συλλάβουν όλη την δημοτική αρχή και τους προέδρους των συλλόγων των κατοίκων του Ωρωπού καθώς και το κλίμα τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει ενάντια στους κατοίκους..

Οι εγκάθετοι του κάθε ΑΚΤΟΡΑ και της κάθε ΤΕΡΝΑ, Χρυσοχοίδης, Χατζιδάκις, Σαμαράς, Βενιζέλος  προίκισαν τους εργολάβους με το δικαίωμα να επιβάλλουν νέες εξοντωτικές αυξήσεις των διοδίων. Τους άφησαν να σταματήσουν τους δρόμους χωρίς καμιά συνέπεια πάνω από δυο χρόνια, την ίδια στιγμή που πληρώναμε τα πανάκριβα διόδια! Τους έδωσαν με την πλήρη συνέργεια των λαμόγιων της ΕΕ,  πάνω από 2 δισ επιπλέον από το ΕΣΠΑ, για πολύ λιγότερα χλμ δρόμων!

Όλοι οι "νταβατζήδες"  που μας έφεραν μέχρις εδώ, κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, εργολάβοι σε μια αποκρουστική συμμαχία ενάντια στον λαό.

Να καταργηθούν όλα τα διόδια -ελεύθερη κυκλοφορία σε όλους τους αυτοκινητόδρομους.
Να ακυρωθούν οι ληστρικές συμβάσεις παράδοσης του οδικού δικτύου και των δημοσίων έργων στους επιχειρηματίες.
Αγώνας – Αντίσταση – Ανατροπή της άθλιας πολιτικής του κεφάλαιου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους.

Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να μην πληρώνουν αυτήν την άθλια συμπαιγνία. Έχουν κάθε δυνατότητα να τους ανατρέψουν"!  
Το Κίνημα Δεν Πληρώνω, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ότι "είναι το πολιτικό κόμμα που αποτελεί τον κατεξοχήν συλλογικό εκφραστή των λαϊκών αγωνιστικών διεκδικήσεων στον αγώνα για την κατάργηση των διοδίων.

Τον τελευταίο καιρό δε, η υπογραφή των νέων, ακόμη σκανδαλωδέστερων συμβάσεων παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων στους μεγαλοεργολάβους, έχουν επαναφέρει το θέμα των διοδίων στην κορυφή της κοινωνικής ατζέντας.

Πλέον αποτελεί καθήκον του ίδιου του λαού, να ενισχύσει τον αγώνα που δίνει το Κίνημα Δεν Πληρώνω τέσσερα χρόνια τώρα για την προάσπιση του αναφαίρετου δικαιώματός στην ελεύθερη μετακίνηση. Στα πλαίσια τη κλιμάκωσης της δράσης του ενάντια στα διόδια, το Κίνημα Δεν Πληρώνω συμμετείχε χθες, 09-02-14, στη παλλαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών στα διόδια Αφιδνών.

Το πρωί της ίδιας ημέρας είχε προηγηθεί δράση ενημέρωσης από το Κίνημα Δεν Πληρώνω στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, με διανομή χιλιάδων εφημερίδων και ενημερωτικού υλικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Αφίδνες τα μετωπικά διόδια αυξήθηκαν πριν από λίγες μέρες κατά 60%, προς τέρψη των μεγαλοεργολάβων, γεγονός που καθιστά τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών είδος πολυτελείας.

Είναι πλέον σαφές ότι οι πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αλλά και ηθικά αυτήν την κατάφωρη καταπάτηση των δημοκρατικών και συνταγματικά κατοχυρωμένων τους δικαιωμάτων.   Επιλέγουν τον δρόμο του συλλογικού αγώνα γεγονός το οποίο καταδείχθηκε από την αθρόα συμμετοχή τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια των Αφιδνών.

Οι δρόμοι ανήκουν στο λαό! Ο αγώνας για ελεύθερους δρόμους συνεχίζεται!".

Η Ραχήλ Μακρή, τομεάρχης υποδομών και μεταφορών των "Ανεξάρτητων Ελλήνων", δήλωσε: «Τρομοκρατώντας και εκβιάζοντας Πολίτες και Δημάρχους, ο Κυβερνητικός συρφετός προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την αύξηση των διοδίων»


«Η Συγκυβέρνηση στον πανικό της να καλύψει τα ανήθικα χρέη της διαπλοκής της, με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που την βοήθησαν να υφαρπάξει την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, πριν ένα περίπου μήνα παραχώρησε υποτακτικά το σύνολο σχεδόν των αυτοκινητοδρόμων της Χώρας.

Χωρίς αιδώ, χωρίς να ερυθριάσουν καν, ενώ είχαν την γνώση ότι επίκειται αφαίμαξη του Έλληνα πολίτη, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και οι παρατρεχάμενοι του, Υφυπουργοί και σύμβουλοι, διαβεβαίωναν τόσο εντός του Κοινοβουλίου, όσο και με δηλώσεις τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι το κόστος των διοδίων δεν θα αυξηθεί. Και μάλιστα κατηγορούσαν την αντιπολίτευση για ψευδή διασπορά φόβου στην κοινωνία.

Δυστυχώς για αυτούς η αλήθεια αποκαλύπτει τον εαυτό της. Ούτε δύο μήνες δεν πέρασαν από το νομοσχέδιο εκποίησης των αυτοκινητοδρόμων και τα αρπακτικά βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη όλων μας. Χωρίς να έχουν κατασκευάσει ούτε χιλιόμετρο αυτοκινητοδρόμου, παρέχοντας ακατάλληλους και επικίνδυνους δρόμους στους πολίτες, απαιτούν αυξήσεις διοδίων που φτάνουν και το 60%.

Τελικά μόνο το ψέμα σας κ. Χρυσοχοΐδη έχει κοντά ποδάρια. Μην προσπαθείτε να το καλύψετε με την φυλάκιση αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτών που διαμαρτύρονται για το δικαίωμα τους να μετακινούνται στους δρόμους, που ο Λαός μας έχει πληρώσει από το υστέρημά του.

Ως Τομεάρχης Υποδομών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Βουλευτής Ν. Κοζάνης ήμουνα η πρώτη που αποκάλυψα τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Από τις 27 Αυγούστου έχω καταθέσει την με αριθμ. πρωτ. 131/934 Ερώτηση σε συνδυασμό με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων σχετικά με το «δωράκι» ύψους 68 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία ΜΟΡΕΑΣ ΑΕ, συμφερόντων, σύμφωνα με δημοσιεύματα, των Μπόμπολα-Κόκκαλη και Ιωάννου-Παρασκευαϊδη.

Πιστή στο καθήκον της υπεράσπισης του συμφέροντος των πολλών έναντι των αδηφάγων απαιτήσεων των λίγων, έχω αποκαλύψει τις προθέσεις της υπέρογκης και αναιτιολόγητης αύξησης των διοδίων στη σχετική συζήτηση του ανωτέρω αναφερομένου νομοσχεδίου και είχα αντιταχθεί σθεναρά στην ψήφιση ενός τέτοιου νομοθετήματος.

Η πραγματικότητα δυστυχώς δικαιώνει τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Ευτυχώς, όμως, δεν αργεί η ώρα της ανατροπής, με θεσμικό και δημοκρατικό τρόπο, όλων αυτών που για τα δικά τους μικροκομματικά οφέλη, πλήττουν το δημόσιο συμφέρον και της παραπομπής τους στη Δικαιοσύνη.

Μην φυλακίζετε την διαμαρτυρία, κύριοι της κυβέρνησης, καθώς είναι η σταγόνα που θα οδηγήσει το ποτάμι της λαϊκής αγανάκτησης να σας παρασύρει και να σας οδηγήσει εκεί που σας αξίζει βάσει των πράξεων σας».

Νάσος Μπράτσος από enet

Tσίπρας: Η Ευρώπη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές


Με τις συναντήσεις του με τον γραμματέα του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία» Νίκι Βέντολα και τον περιφερειάρχη της Ρώμης Νικόλα Τζιγκαρέττι, ολοκλήρωσε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΣΥΡIΖΑ Αλέξης Τσίπρας την επίσκεψή του στην ιταλική πρωτεύουσα, για την προώθηση της υποψηφιότητά του ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Οι δύο ιταλοί πολιτικοί μίλησαν με θερμά λόγια για τις πολιτικές προτάσεις του Αλ.Τσίπρα για μια διαφορετική Ευρώπη. Το Σάββατο συναντήθηκε με τον ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα.
«Η υποψηφιότητά μου έχει σκοπό να περάσει το μήνυμα ότι ποτέ ξανά και πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν πρέπει να υπάρξει λαός να βρεθεί στην κατάσταση που βρέθηκε τα τελευταία τρία χρόνια η ελληνική κοινωνία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με τον Ν. Βέντολα.
«Ξέρω ότι το σχέδιό μας είναι μεγαλεπήβολο. Έχουμε απέναντί μας ισχυρές δυνάμεις. Αλλά εάν οι λαοί συνεργαστούν, τίποτε δεν είναι αδύνατον. Η Ευρώπη και η Ε.Ε. δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σωτηρία της Ευρώπης, βρίσκεται στις μεσογειακές της ρίζες, στον ευρωπαϊσμό του Αλέξη που αντιμάχεται τον εθνικισμό, στην αναγνώριση ατομικών ελευθεριών όπως είναι η υιοθέτηση των συμφώνων ελεύθερης συμβίωσης για όλους τους πολίτες, σε μια ισχυρή απάντηση στον λαϊκισμό της άκρας Δεξιάς», δήλωσε ο Νίκι Βέντολα.   Ο γραμματέας του «Αριστερά και Ελευθερία», επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του στηρίζει και θα μετέχει στην πρωτοβουλία του ιταλικού «ψηφοδελτίου για τον Τσίπρα» ( Lista Tsipras) για τις Ευρωεκλογές.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια συντηρητική αναδιάρθρωση στην Ευρώπη. Δεν είναι μόνο η κατάλυση της δημοκρατίας και η ενίσχυση του αυταρχισμού. Είναι και η αύξηση των δυνάμεων του μίσους που εκφράζει η άκρα δεξιά, η ναζιστική δεξιά, που συμβαδίζει με μία αύξηση του συντηρητισμού και της επιστροφής στον Μεσαίωνα στην Ευρώπη. Κι αυτό δεν είναι άσχετο με τις κυρίαρχες πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα στην Ευρώπη».
Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, τόνισε ότι στη χώρα αυτή «είχαμε ένα υπερσυντηρητικό κίνημα. Αυτό το υπερσυντηρητικό κίνημα πηγαίνει χέρι-χέρι με την αύξηση της δυναμικής της Λεπέν. Οφείλουμε λοιπόν να δώσουμε τη μάχη ως δυνάμεις προοδευτικές και δημοκρατικές, όχι μόνο για την υπέρβαση της λιτότητας, αλλά και για την επιστροφή της δημοκρατίας, την επιστροφή των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Να ξαναπροσεγγίσουμε τις βασικές ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης».
«Υπ΄ αυτή την έννοια», πρόσθεσε, «στην ατζέντα μας δεν υπάρχει ξεκομμένο το θέμα της λιτότητας. Υπάρχει το θέμα της αναθεώρησης της μεταναστευτικής πολιτικής, Υπάρχει και το θέμα ισότιμα της διεύρυνσης των ατομικών κοινωνικών δικαιωμάτων».


Στα θέματα της αυτοδιοίκησης επικεντρώθηκε η συζήτηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ν. Τζινγκαρέτι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη του Λάτσιο «που βρήκε χρόνο σήμερα Κυριακή να μας δεχθεί και να συνομιλήσουμε μαζί του. Η συζήτησή μας ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, πρώτον, διότι έχουμε μια κοινή εμπειρία σε Ελλάδα και Ιταλία από τις περικοπές των δαπανών προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ίσως ήταν το πρώτο θύμα των πολιτικών της λιτότητας. Δεύτερον, είχε ενδιαφέρον η συζήτησή μας διότι, παρουσιάζοντάς μου την εμπειρία της περιφέρειας του Λάτσιο, συνειδητοποιεί κανείς ότι υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσει σε μία πολιτική εξυγίανσης, χωρίς τα βασικά χαρακτηριστικά που έχει η νεοφιλελεύθερη λιτότητα».

Για τη συνάντηση του με τον ιταλό πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και παρά το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικές θέσεις, εντούτοις σε πολλά σημεία ο προβληματισμός μας συμπίπτει. Ιδίως συμπίπτει στη διαπίστωση ότι δεν μπορεί κανείς να ξεπεράσει την κρίση αν δεν επενδύσει σε πολιτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης. Από κει και πέρα, ενημέρωσα τον Ιταλό πρωθυπουργό για τις θέσεις μας, για τις θέσεις της υποψηφιότητάς μου αλλά και για τον σκοπό, τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ εάν γίνει κυβέρνηση στην Ελλάδα. Του εξήγησα ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να διαπραγματευτούμε σκληρά στην Ευρώπη για να αλλάξει αυτή η πολιτική λιτότητας. Αυτή η πολιτική αλλαγή συνεπώς θα είναι επωφελής όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά και για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο και ζήτησα τη στήριξη της ιταλικής κυβέρνησης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
Συμπλήρωσε επίσης ότι «είναι θετικό που ολοένα και περισσότεροι διαπιστώνουν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική [...] Είναι θετικό ότι και ο πρωθυπουργός Λεττα το επεσήμανε αυτό στον Μπαρόζο αλλά και ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο έκανε μια παρόμοια επισήμανση τις προηγούμενες μέρες. Αλλά, πέρα από τις επισημάνσεις, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει κι ένας κοινός σχεδιασμός διεκδικήσεων. Δεν μπορεί οι Σύνοδοι Κορυφής της Ευρώπης να είναι συναντήσεις 27 αρχηγών κρατών που κουβεντιάζουν αλλά στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η κυρία Μέρκελ».



Ολόκληρη η δήλωση του Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Νίκι Βέντολα:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκι για τα καλά του λόγια. Εδώ αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε ανάμεσα σε παλιούς συντρόφους γνώριμους και φίλους, σαν στο σπίτι μας δηλαδή. Με τους περισσότερους συντρόφους, μας συνδέουν κοινοί αγώνες. Ιδιαίτερα ο Νίκι Βέντολα για μας είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία της αριστεράς, ένας χαρισματικός ρήτορας, που δεν χρειάζεται να ξέρεις ιταλικά για να καταλάβεις ότι συνεγείρει τα πλήθη. Είναι λοιπόν ιδιαίτερη χαρά για εμάς να βρισκόμαστε σήμερα εδώ και να μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια σειρά από θέματα που αφορούν τους σκοπούς της υποψηφιότητάς μου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
»Η υποψηφιότητά μου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έναν ισχυρό συμβολισμό. Τον συμβολισμό της αλλαγής των συσχετισμών σήμερα στην Ευρώπη. Τον συμβολισμό της υπέρβασης του λόμπι της λιτότητας αλλά και των δυνάμεων που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη. Τον συμβολισμό της ανάδειξης της εναλλακτικής πρότασης για την Ευρώπη, διότι, είτε το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε, οι ζωές μας εξαρτώνται από τους χειρισμούς σήμερα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι το πεδίο της ταξικής και της πολιτικής πάλης. Οι ευρωεκλογές λοιπόν δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους. Είναι μια σημαντική ευκαιρία να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα για την αλλαγή της πολιτικής, για τον τερματισμό της λιτότητας, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, για την επιστροφή της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.
»Ένας επιπλέον συμβολισμός είναι ότι είναι η χώρα μου, η Ελλάδα, που αποτέλεσε το πειραματόζωο της λιτότητας στην Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια. Όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια είναι στίγμα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. 60% ανεργία στους νέους, τρία εκατομμύρια ανασφάλιστοι στα οκτώ εκατομμύρια.. που δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, άνθρωποι της διπλανής πόρτας που ψάχνουν να βρουν τροφή στους κάδους.Υπό αυτήν την έννοια, η υποψηφιότητά μου έχει σκοπό να περάσει το μήνυμα ότι ποτέ ξανά και πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν πρέπει να υπάρξει λαός να βρεθεί στην κατάσταση που βρέθηκε τα τελευταία τρία χρόνια η ελληνική κοινωνία.Ξέρω ότι το σχέδιό μας είναι μεγαλεπήβολο. Έχουμε απέναντί μας ισχυρές δυνάμεις. Αλλά εάν οι λαοί συνεργαστούν, τίποτε δεν είναι αδύνατον. Η Ευρώπη και η Ε.Ε. δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Είμαστε ισότιμα μέλη. Κι αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας»
tvxs.gr 

«Κεραυνοί» ΣΥΡΙΖΑ για εκλογικά-ακροδεξιά τερτίπια και (μη) πρωτογενές πλεόνασμα













Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά ζητημάτων που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ώρες. 
Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τη σχεδιαζόμενη αλλαγή του νόμου για τις ευρωεκλογές άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική συντριβή: «Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων βουλευτών που θα επιδίδονται στη μάχη του σταυρού για να διασώσουν μια κυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος της αποτυχίας της. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τρέμουν την αντιπαράθεση πάνω στην πορεία της Ευρώπης και τις προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και για αυτό προσπαθούν να μεταβάλλουν τις ευρωεκλογές σε ένα κυνήγι σταυρού και σε μια μάχη μεταξύ "προσωπικοτήτων". Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί όμως είναι ότι όσα νομικίστικα τερτίπια κι αν σκαρφιστούν, τα ψωμιά τους και τα κουκιά τους είναι μετρημένα».

Όσον αφορά την κατάθεση της τροπολογίας που στερεί στις δημοτικές εκλογές το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από ομογενείς και νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα αλλοδαπούς τρίτων χωρών, ο ΣΥΡΙΖΑ την θεωρεί πλήρως εναρμονισμένη με την προσπάθεια επιβολής μιας ακροδεξιάς ατζέντας από την κυβέρνηση Σαμαρά: «Οι μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα επί πολλά χρόνια, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως παρίες, στερούμενοι δικαιώματα που τους ενσωματώνουν στην πολιτική ζωή και διασφαλίζουν την ισότητα, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει και το «χαστούκι» της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα, κάνοντας λόγο για ψυχρολουσία: «Στην κριτική που ασκήσαμε από την αρχή των πανηγυρισμών της κυβέρνησης, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε με στραγγάλισμα των δημοσίων επενδύσεων και διάλυση του κοινωνικού κράτους και δεν είναι ούτε κοινωνικά δίκαιο, ούτε αποτελεσματικό, ούτε βιώσιμο, τώρα πρέπει να προστεθεί ότι δεν είναι καν αυτό για το οποίο επιχαίρουν οι κυβερνητικοί παράγοντες και το κραδαίνουν σαν λάβαρο πάνω στα συντρίμμια του μνημονίου. Τη στιγμή μάλιστα που κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για νέο δάνειο που θα συνοδεύεται με σκληρούς όρους, η παρέμβαση της Eurostat ξηλώνει εντελώς ό, τι είχε απομείνει από το κυβερνητικό success story, αποκαλύπτοντας πέραν πάσης αμφιβολίας την πολιτική γύμνια της κυβέρνησης».
koutipandoras 

Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ψευδολογίας και πολιτικής ανηθικότητας οι υπάλληλοι της Μέρκελ στις 12 Δεκεμβρίου 2013 ο αδιάβαστος περί Μνημονίου Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωνε στη Βουλή ότι...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΝ REALFΜ

Το πιο σημαντικό είναι τι θα ακούσει ο ελληνικός λαός για το μέλλον της Ευρώπης

Short URL: http://wp.me/p3poUN-5wG
panos-skourletis










Συνέντευξη στον Ν. Χατζηνικολάου  REALFΜ

 Θα ζητήσω το σχόλιό σας για τις δηλώσεις του επικεφαλής τηςEurostat για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Θέλω να σας ρωτήσω πώς τις ακούσατε και αν εντάσσονται αυτές οι δηλώσεις, κατά τη γνώμη σας, στο παζάρι που έχει ξεκινήσει στο παρασκήνιο για το θέμα του ελληνικού χρέους. 
Νομίζω ότι οι δηλώσεις αυτές κατά κάποιον τρόπο αποτελούν μια ψυχρολουσία για την κυβέρνηση. Διότι εκεί που φαινόταν ότι το ισχυρό μας όπλο  κατά την κυβέρνηση είναι το πρωτογενές πλεόνασμα,  βγαίνουν αυτές οι δηλώσεις που λένε, “σταθείτε λίγο, πώς το μετράτε.. για να δούμε , είναι έτσι τα πράγματα;»
Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό το οποίο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι, ακόμα κι αν αποδειχθεί αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα μικρό ή μεγάλο, πρέπει να δούμε ποιας πολιτικής είναι αποτέλεσμα. Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής η οποία είναι βαθύτατα υφεσιακή, μιας πολιτικής που διογκώνει την ανεργία και δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη.  Άρα θεωρώ ότι περισσότερο έχει να κάνει με μια σημαία χωρίς πραγματικό  περιεχόμενο.
Νομίζω ότι όλα αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα και δεν υπάρχουν καλές ειδήσεις, δυστυχώς γύρω από την υπόθεση του χρέους. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, που συνθλίβεται ανάμεσα στην πραγματικότητα της οικονομίας και της κοινωνίας από τη μια και από την άλλη στις απαιτήσεις των δανειστών, όπου η ίδια όμως έχει καταστήσει τον εαυτό της όμηρο μια και έχει υλοποιήσει και αποδεχθεί την τακτική υπάκουου μαθητή και της πειθήνιας υποταγής στα κελεύσματα των δανειστών.
Εγώ βλέπω ότι η κυβέρνηση κατ’ ουσία παρασκηνιακά προσέρχεται ως ικέτης έναντι της κας Μέρκελ, προσπαθώντας να την πείσει να μην υπάρξουν άλλα μέτρα, τα οποία είναι αναγκασμένη να τα πάρει λόγω ακριβώς των αδιεξόδων αυτής της πολιτικής, να μην τα πάρει πριν τις ευρωεκλογές. Ουσιαστικά, αν αληθεύουν τα όσα διαρρέονται το τελευταίο διάστημα, πάμε για μια συμφωνία η οποία θα είναι μια θηλιά στο λαιμό της ελληνικής κοινωνίας για τα επόμενα πενήντα έτη, ουσιαστικά θα μεταφράζεται, θα ισοδυναμεί σε μια πολιτική λιτότητας διαρκείας
Για το συγκεκριμένο τώρα θέμα των αλλαγών των ευρωεκλογών….
Γιατί σας είδα πολύ επιφυλακτικούς για το θέμα του σταυρού, γιατί;
Θα σας πω. Κατ’ αρχήν θεωρώ ότι δεν μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα της ψήφου της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού. Από εκεί και έπειτα νομίζω ότι πρόκειται για κινήσεις που αποσκοπούν σε μια αξιοπρεπή διαχείριση της ήττας που βλέπουν μπροστά τους. Και εξηγούμαι.
Το μεν ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή θέλει να μαζέψει όλα τα συντρίμμια της κεντροαριστεράς. Θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο, λοιπόν, να συμφωνήσουν σε μια λίστα με έναν κοινό τίτλο και να διαμορφώσουν με κάποια σειρά προτεραιότητας τους υποψήφιούς τους. Άρα, αυτό διευκολύνει, τους βάζουν όλους μέσα, μπας και  μπορέσουν να κινητοποιήσουν έναν μηχανισμό.
Περίπου κάτι ίδιο ισχύει για την περίπτωση της Ν.Δ. Θεωρώ ότι  κανείς δεν μπορεί να δώσει τη μάχη με τη λίστα της Ν.Δ. και να πει τι στον ελληνικό λαό; Άρα, διευκολύνεται αυτή τη στιγμή τουλάχιστον να βάλει 42 υποψήφιους με το προσωπικό τους μηχανισμό κάπως να κινήσουν τα πράγματα.
Πιστεύετε τώρα ειλικρινά ότι θα έχει επίπτωση αυτό στο αποτέλεσμα; Εγώ δεν το πιστεύω.
Σας το είπα από την αρχή. Ελάχιστα.
 Όμως, γενικά δεν είναι καλό να επιλέγουν οι πολίτες παρά οι κομματικές ηγεσίες και μιλώ για όλα τα κόμματα;
Κοιτάξτε. Εδώ σ΄ αυτό που λέτε στην παρατήρηση περί δυνατότητας επιλογής από τις κομματικές ηγεσίες, σας θυμίζω τη δικιά μας λειτουργία, που είναι ακριβώς στον αντίποδα αυτής της λογικής. Διότι οι δικοί μας υποψήφιοι, δηλαδή η σειρά κατάταξής τους στην ευρωλίστα, προέκυπτε  μέσα από ένα εσωκομματικό πανελλαδικό δημοψήφισμα.
Πάντως, απ΄ ότι καταλαβαίνω, αφήνετε ανοιχτό το θέμα για να δείτε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις… 
Ακριβώς. Και χθες εμείς επισημάναμε αυτές τις πλευρές που σας είπα πριν. Δεν το θεωρώ πολύ σημαντικό θέμα αυτό. Το πιο σημαντικό είναι τι θα ακούσει ο ελληνικός λαός για το μέλλον της Ευρώπης  και αν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη με βάση τις απόψεις της κυρίας Μέρκελ, του κ. Σαμαρά και της κυρίας Ασημακοπούλου.
Μακάρι να μπορούσατε να συνεννοηθείτε κατά τον ίδιο τρόπο και στο θέμα του χρέους και να διεκδικήσετε τη λύση μαζί…
Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο περιθώριο. Άλλωστε είναι τόσο πολλές οι ευθύνες αυτής της κυβέρνησης που ακόμα κι αν άλλαζε από τη μια μέρα στην άλλη απόψεις, καλά θα ήταν να αποσυρόταν από την πολιτική ζωή. Εννοώ  ως πολιτικά πρόσωπα.