Το Βελιγράδι πραγματοποίησε εντυπωσιακή πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα και είναι καιρός να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον.
«Ήδη μετέφερα στο Συμβούλιο υπουργών πόσο είμαι εντυπωσιασμένη με την πρόοδο στην εξομάλυνση» τόνισε η κυρία Άστον σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών στις Βρυξέλλες.
«Αν κοιτάξεις κανείς τι έχει επιτευχθεί, είναι σαφές ότι έχουμε προχωρήσει περισσότερο και βαθύτερα απ΄ όσο θεωρούσα δυνατό» ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Η κυρία Άστον είπε ότι τώρα εργάζεται για την εφαρμογή «μικρών λεπτομερειών» σε σχέση με την υλοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών στον τομέα της δικαιοσύνης.
«Είπα στους υπουργούς ότι πρέπει να εκπληρώσουμε αυτό που υποσχεθήκαμε και να ξεκινήσουμε για τη διακυβερνητική διάσκεψη με τη Σερβία» υπογράμμισε η κυρία Άστον στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, σήμερα, δεύτερη μέρα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ θα παρουσιάσει στους υπουργούς έκθεση για την πρόοδο εφαρμογής της συμφωνίας των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης που εξασφάλισε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών- μελών της ΕΕ ότι η Σερβία εκπλήρωσε όλους τους όρους για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης και τους κάλεσε να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
«Όπως έκανα ήδη τον περασμένο Ιούνιο και όπως δείχνει η έκθεση, σήμερα σας καλώ να αναγνωρίσετε όλα τα σημαντικά σημεία της συμφωνίας του Απριλίου» αναφέρεται στην ομιλία που ετοίμασε η Άστον για τη σημερινή συνάντηση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών στιςΒρυξέλλες.
«Αν συμφωνείτε με αυτή τη διαπίστωση, ελπίζω ότι θα συμφωνήσετε η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη να αρχίσει επίσημα το αργότερο τον Ιανουάριο του 2014» σημειώνει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Στην πεντασέλιδη έκθεσή της η κυρία Άστον περιγράφει την πρόοδο στην εφαρμογή της πρώτης συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας και αναφέρει με λεπτομέρειες ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, για τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών, για την αστυνομία και για την από κοινού διαχείριση των διαβάσεων στη διοικητική γραμμή Σερβίας-Κοσόβου.