Ο Κατρούγκαλος βρήκε τη λύση για το ασφαλιστικό

 Θα μειώνονται αυτόματα οι συντάξεις όταν υπάρχουν ελλείμματα!

10/11/2015 - 19:15
Πακέτο σαρωτικών αλλαγών και προσαρμογών προς τα κάτω στις συντάξεις ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.Προβλέπονται ενοποιήσεις και καταργήσεις-εξπρές των ασφαλιστικών ταμείων, μειώσεις σε παλιές και νέες συντάξεις από 3% έως 12% με κριτήριο την ηλικία αποχώρησης των συνταξιούχων, αλλά και με άλλες αρνητικές  αλλαγές. Παράλληλα, θεσπίζεται ο επιλεγόμενος "Κατρούγκαλος-σταθεροποιητής-" στα ταμεία κύριας ασφάλισης, ώστε να μειώνονται αυτόματα οι συντάξεις όταν υπάρχουν ελλείμματα. Στην πράξη αυτή η ρήτρα θα φέρνει μειώσεις κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο αν πέφτουν έξω τα οικονομικά των ταμείων. Η μείωση θα επιβάλλεται και θα επανεξετάζεται αυτόματα ανάλογα με τα ελλείμματα.Ναι αλλά ας μην το πέρνουμε κατάκαρδα. Ζούμε στον παράδεισο του ευρώ και αυτό είναι που έχει σημασία. Θέλει κουράγειο και θυσία η ευρωκρατία.
Το νομοσχέδιο ετοιμάζεται πυρετωδώς για να αναταποκριθούμε στις εντολές των δυνάμεων κατοχής της χώρας. Πέρα από τις μειώσεις που θα γίνουν στις συντάξεις 2,6 εκατ. συνταξιούχων μέσω επανυπολογισμού όλων των ποσών -και κάτω από τα 1.000 ευρώ- περιλαμβάνεται και μια ανατροπή που αφορά στους σημερινούς εργαζομένους, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν ένα μέρος από το χρόνο της ασφάλισής τους ή ακόμη και να μείνουν χωρίς σύνταξη, αν δεν έχουν πληρωθεί στα Ταμεία όλες οι ασφαλιστικές εισφορές.
Στο νομοσχέδιο εξετάζεται να εφαρμοστεί πλήρως η διάταξη του νόμου 4175/13 που προβλέπει ότι ο συντάξιμος χρόνος των ασφαλισμένων θα είναι αυτός για τον οποίο έχουν πραγματικά πληρωθεί εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι τερματίζεται η ασφάλιση «επί πιστώσει» και πλέον τόσο οι συντάξεις όσο και οι παροχές Υγείας θα υπολογίζονται και θα χορηγούνται στους ασφαλισμένους μόνο εφόσον διαπιστώνεται ότι έχουν πληρωθεί στο σύνολό τους τόσο οι εργοδοτικές εισφορές όσο και οι εισφορές του εργαζομένου.
Οι συντάξεις θα υπολογίζονται μόνο με βάση τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης για τον οποίο έχει καταβληθεί το σύνολο των εισφορών (εργοδότη και εργαζομένου). Αυτό σημαίνει ότι, αν ένας ασφαλισμένος εργάζεται για 30 χρόνια, αλλά οι εισφορές καλύπτουν τα 25 ή τα 28 έτη της ασφάλισής του, θα παίρνει μικρότερη σύνταξη, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις θα βρεθούν εργαζόμενοι χωρίς να μπορούν να πάρουν σύνταξη αν δεν συμπληρώνουν τα 15 ελάχιστα έτη καταβολής εισφορών για την έκδοση της συνταξιοδοτικής τους απόφασης.
http://www.drachmi5.gr/

- See more at: http://www.drachmi5.gr/ellada/o-katroygkalos-vrike-ti-lysi-gia-asfalistiko-tha-meionontai-aytomata-oi-syntaxeis-otan#sthash.Oc11ASOH.dpuf

Μέχρι πότε η κοροϊδία Τσίπρα ΕΕ?


Την ώρα που ο Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Σουλτς, σήκωνε και πάλι τις σημαίες της «σκληρής διαπραγμάτευσης», διακηρύσσοντας ότι «οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει» (για την προστασία της πρώτης κατοικίας), ο αρμόδιος υπουργός Σταθάκης γευμάτιζε με τον επίτροπο Μοσκοβισί και μετά το γεύμα εργασίας εξέπεμπε μηνύματα ηρεμίας: «Συζητάμε και για τα υπόλοιπα θέματα στα οποία δεν έχουν καταλήξει οριστικά ακόμη. Ωστόσο, θέλω να διαβεβαιώσω ότι το πνεύμα είναι θετικό, είναι πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και αναζήτησης λύσης επωφελούς και για τις δύο πλευρές. Οσον αφορά τέλος το επίμαχο ζήτημα, θα βρεθεί λύση».


Ο ένας (Τσίπρας) απευθυνόταν στον ελληνικό λαό παριστάνοντας τον Κολοκοτρώνη, ενώ ο άλλος (Σταθάκης) απευθυνόταν στους δανειστές και στις «αγορές», διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει κατά γράμμα ό,τι προβλέπει το Μνημόνιο. Ο ένας κράτησε το ρόλο του απατεώνα δημαγωγού, ο άλλος το ρόλο του θετικού τεχνοκράτη που πρέπει να τελειώσει τη δουλειά.

Ο Σουλτς εξέφρασε τη συμπάθειά του για τα όσα του είπε ο Τσίπρας. Δεν έχει όμως κανένα ρόλο στη λήψη των αποφάσεων. Μερικές εβδομάδες πρωτύτερα την ίδια στάση είχε κρατήσει και ο Ολάντ. Ο γάλλος επίτροπος, όμως, εμφανίστηκε το ίδιο άτεγκτος με τον Βίζερ, που θεωρείται δεξί χέρι του Σόιμπλε. Μια χαρά το παίζουν όλοι το παιχνίδι «μαστίγιο και καρότο».

Τα πάντα συμπυκνώνονται στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Λες και δεν υπάρχει τίποτ' άλλο. Κι όμως, οι πλειστηριασμοί σπιτιών δεν είναι ο πρώτος στόχος του κεφαλαίου. Η νέα ρύθμιση, στην οποία πολύ σύντομα θα καταλήξουν κυβέρνηση και δανειστές (ίσως να έχουν καταλήξει τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές), θα χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο τρόμου, για να σπεύσουν οι δανειολήπτες στα γκισέ των τραπεζών, μειώνοντας τις επισφάλειές τους (των τραπεζών) και αυξάνοντας τη δική τους ανασφάλεια.

Γιατί όμως δεν μιλούν για την Κοινωνική Ασφάλιση; Σιγή ασυρμάτου έχει επιβληθεί τις τελευταίες μέρες. Κι όμως, το εκτελεστικό απόσπασμα έχει στηθεί και μένει μόνο το σύνθημα για να πυροβολήσει. Η ανατροπή θα είναι ιστορικών διαστάσεων, αλλά η συνδικαλιστική γραφειοκρατία έχει ήδη βγάλει την υποχρέωσή της: ανακοίνωσε μια 24ωρη απεργία πριν από ένα μήνα.

Ετσι θα βαδίζουμε από τώρα και μετά. Με πρωθυπουργική δημαγωγία από τη μια, με αφάνταστες υπουργικές παπάρες για «παράλληλα προγράμματα» που δεν υπάρχουν, και από την άλλη με μνημονιακά πολυνομοσχέδια, που ψηφίζονται με συνοπτικές διαδικασίες στο τέλος κάθε εβδομάδας (για να λειτουργήσει ως δημοσιογραφικό αμορτισέρ η αργία του Σαββατοκύριακου).

Και φυσικά, στο βάθος του τούνελ δε φαίνεται κανένα φως. Δεν φαίνεται καν μια μικρή καπιταλιστική ανάπτυξη, η παραμικρή χαραμάδα ελπίδας για ένα τμήμα του ενάμισι εκατομμυρίου των ανέργων. Το ελληνικό προλεταριάτο είναι κινεζοποιημένο και άνεργο.

Μέχρι πότε θ' ανεχόμαστε την κυβερνητική κοροϊδία; Μέχρι πότε θα σερνόμαστε πίσω από μια πουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία; Μέχρι πότε θα σεβόμαστε την αστική νομιμότητα και θ' αναζητούμε κοινοβουλευτικές λύσεις; Δικά μας είναι τα προβλήματα, δικές μας και οι αποφάσεις για το πώς θα τ' αντιμετωπίσουμε.


http://www.eksegersi.gr

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Εκτύπωση
10/11/15 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
Την πεποίθηση ότι το δημόσιο χρέος χρησιμοποιείται ως εργαλείο κατάλυσης της Δημοκρατίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, εξέφρασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης που διοργάνωσε η Λαϊκή Ενότητα, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015, στο Αιγάλεω, με θέμα «Δημόσιο Χρέος: Οι επιπτώσεις στη χώρα και στη ζωή του κόσμου της εργασίας». Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο δημοσιογράφος-οικονομολόγος και μέλος της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, Λεωνίδας Βατικιώτης.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι το δημόσιο χρέος χρησιμοποιείται για την περιστολή των πιο θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά και των πιο πολύτιμων αξιών που συνέχονται και συναρτώνται με την δημοκρατία. «Θύματα του μνημονίου, θύματα του χρέους χωρίς να είναι δημιουργοί του υπήρξαν οι πολίτες, υπήρξαν οι πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες, υπήρξαν οι νέοι αλλά και οι ηλικιωμένοι, υπήρξαν οι πιο φτωχοί, υπήρξαν οι μετανάστες, υπήρξαν τα παιδιά, υπήρξαν τα θεμελιώδη δικαιώματα και υπήρξε η ίδια η δημοκρατία. Η καταρράκωση των πιο θεμελιωδών δικαιωμάτων καταγράφεται σε εκείνα που παραδοσιακά η Αριστερά υπερασπίζεται ως τα πιο ιερά. Το δικαίωμα στην εργασία, το οποίο μπήκε όχι απλώς στην προκρούστειο κλίνη, αλλά ουσιαστικά εξαϋλώθηκε και αυτή τη στιγμή προωθείται η περαιτέρω διαδικασία απομείωσης του. Το δικαίωμα στην στέγη, το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία, το δικαίωμα στην παιδεία, δικαιώματα που δεν επιτρέπεται σήμερα να αφήνονται σε τέτοια κυνική διακύβευση».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι ο ελληνικός λαός για πολλοστή φορά σήμερα εξουθενώνεται από μια κυβέρνηση που παριστάνει την αριστερή με το πρόσχημα ότι αυτή η εξουθένωση θα ανταλλαγεί στην πορεία με μια συζήτηση για το χρέος. «Το πιο θλιβερό απ' όλα είναι ότι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές και η ιστορία επαναλαμβάνεται αφενός ως τραγωδία, αφετέρου ως φάρσα», είπε. «Γιατί ήταν πριν τρία χρόνια, τον Νοέμβριο του 2012 όταν προσγειώθηκαν στην Βουλή 800 σελίδες αντισυνταγματικών, αντιδημοκρατικών μέτρων σε ένα άρθρο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ζητήθηκε από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη η ψήφιση τους προκειμένου και τότε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Αποτέλεσμα αυτής της αντισυνταγματικής εκτροπής υπήρξε η έκδοση ενός ανακοινωθέντος του Eurogroup, τον Νοέμβριο του 2012 στο οποίο αναφερόταν ότι θα γίνει κάποια στιγμή συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους. Τον Νοέμβριο του 2012 είχε βγει ένα καταπληκτικό σποτ του κ. Σαμαρά, περίπου ως sequel του Harry Potter, που εμφάνιζε ως μεγάλη επιτυχία, με αυτή την τρώση της δημοκρατίας που ήταν τα μέτρα του Νοεμβρίου του '12, να 'χει επιτύχει να περιληφθεί στο ανακοινωθέν του Eurogroup, μία δέσμευση ότι θα συζητηθεί το δημόσιο χρέος. Την ίδια αφήγηση κάνει σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα».
Η τέως Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, επίσης, ότι ο ελληνικός λαός λοιδορήθηκε ως τεμπέλης, μπαταχτσής και χαραμοφάης και παραπληροφορήθηκε ενσυνειδήτως από μίσθαρνα φερέφωνα της διαπλοκής που εμφάνιζαν το χρέος ως βιώσιμο, ενώ γνώριζαν ότι δεν ήταν βιώσιμο, την ίδια ώρα που οι αφερέγγυες τηλεοπτικές επιχειρήσεις που είχαν αναλάβει αυτήν την προπαγάνδα συνέχιζαν να δανειοδοτούνται από τις τράπεζες, ενώ οι πολίτες υφίσταντο απηνής διώξεις και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλειναν κατά εκατοντάδες χιλιάδες, ελλείψει ρευστότητας και δανειοδότησης. «Παράλληλα οι τραπεζίτες αμείβονταν, εκτός από τις παχυλές αμοιβές τους και με ασυλία και ατιμωρησία, η οποία επισφραγίσθηκε και νομοθετικά το 2013 με την τροπολογία αποποινικοποίησης της απιστίας για δάνεια που είχαν χορηγηθεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στα κόμματα που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία».
Αναφερόμενη στις εργασίες και τα Πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι «αυτό που πιστοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε στα πορίσματα της Επιτροπής ήταν εκείνο που αποτέλεσε συνείδηση και γνώση της κοινωνίας. Ότι δηλαδή ούτε τα φάγαμε όλοι μαζί, ούτε δημιουργήσαμε όλοι μαζί αυτό το υπέρογκο χρέος». Παρέθεσε, επίσης, συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας:
«Το δημόσιο χρέος, όπως αποκρυσταλλώθηκε το 2009-2010 δεν αποτύπωνε υπέρβαση των δημοσίων δαπανών, παρά μόνον σε έναν τομέα και ειδικότερα στον τομέα των εξοπλισμών. Την περίοδο 1980-2010 σε όλους τους τομείς λειτουργίας του κράτους, οι δαπάνες, οι δημόσιες δαπάνες της χώρας κινήθηκαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με την εξαίρεση των εξοπλιστικών δαπανών»
«Αυτό που εμφανίσθηκε και συγκροτήθηκε ως δήθεν δημόσιο χρέος το 2010 ήταν στην πραγματικότητα ιδιωτικό χρέος που μετακυλίστηκε στις πλάτες των πολιτών και στο δημόσιο»
«Το χρέος αυτό δεν μπορεί να αποπληρωθεί χωρίς την παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών»
«Το χρέος αυτό ήταν μη βιώσιμο από το 2010 και είχε διαπιστωθεί η μη βιωσιμότητα του ήδη από τον Μάρτιο του 2010 και αποτυπωθεί στα επίσημα αρχεία και έγγραφα του ΔΝΤ και των οργάνων του. Από το 2010 γνώριζαν οι επιτελείς του ΔΝΤ, αλλά και τα κράτη – μέλη του ΔΝΤ, ότι το χρέος αυτό χρειαζόταν διαγραφή, δεν μπορούσε να αποπληρωθεί διότι η αποπληρωμή του θα σήμαινε παρατεταμένη μακροχρόνια ύφεση, θα σήμαινε διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και συνολικά καταστροφή της κοινωνίας και της οικονομίας. Γιατί το έκαναν αυτό; Για τον λόγο που επίσης αποτυπώνεται στα συμπεράσματα της επιτροπής και τεκμηριώνεται από τα έγγραφα που έλαβε υπόψη, γιατί εάν προχωρούσαν σε διαγραφή του χρέους σε εκείνη την περίοδο, αυτό θα σήμαινε τεράστια ζημιά για τις ιδιωτικές Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες που διακρατούσαν εκείνη την εποχή δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Έτσι λοιπόν αποφασίσθηκε η μη διαγραφή του χρέους, αποφασίσθηκε η παρασιώπηση της μη βιωσιμότητας του με όργανα λεγόμενους δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης»
http://www.iskra.gr/index.php

Η ΠΟΜΠΗΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ



E-mailΕκτύπωσηPDF
10/11/15
Του ΣΤΑΘΗ*

Πομπηία

«Οι τελευταίες μέρες της Πομπηίας» (το Grexit) ήταν το σάουντρακ των τελευταίων ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά.
Τώρα το Grexit  επανέρχεται, ως μια ειρωνική υπόμνηση του success story της κυβέρνησης Τσίπρα. Ξανά μανά το ίδιο ντεζαβού - πάει πάλι πίσω η δόση των δύο δισ. - φεύγει σαν το παπόρι απ’ την Περσία στ’ ανοιχτά της Κορινθίας, αφήνοντας τις υποχρεώσεις μας χαρμάνια. Δεν μας δίνουνε τα φράγκα, αν δεν τους δώσουμε τα σπίτια...  
Μια ακόμα κορυφαία πολιτική στιγμή στη ζωή μας..!  
Οκτώ χρόνια τώρα βρυχάται ο Βεζούβιος της κρίσης πάνω απ’ τις στέγες μας. Πέντε χρόνια τώρα λάβα των μνημονίων καίει τη χλωρίδα και την πανίδα μας, στάχτη και μπούρμπερη  
οι εκατό δόσεις. Αν καθυστερήσεις μια μέρα (λέει η Τρόικα), τριάντα μέρες (λέει η κυβέρνηση), επιστρέφεις απ’ το Καθαρτήριο στην Κόλαση. Στάχτη και μπούρμπερη τα κόκκινα δάνεια, οι συντάξεις,  
ακόμα και οι (ελληνικές) μπύρες, στάχτη, από τον ΕΝΦΙΑ του κ. Σαμαρά ως τους πλειστηριασμούς του κ. Τσίπρα! Πλην όμως, θαρρείτε,
δεν ζούμε τις «τελευταίες μέρες της Πομπηίας», αυτές έχουν προγραμματισθεί να κρατήσουν ως το 2037! Ή το 2064! αναλόγως
των ισοδυνάμων ζωής που θα επινοήσουμε. Με πρώτον και καλύτερον τον κ. Τρύφων. Κάθε μέρα κάποια φαεινή τού κατεβαίνει, ήντινα ή την κάνει στη συνέχεια γαργάρα ή μας τη φέρνει κατακέφαλα κι όποιος αντέξει. Τώρα σκαρφίζεται «τέλος ακινησίας» για τα αυτοκίνητα - να τους πληρώνεις, δηλαδή, επειδή σε αναγκάζουν να μην έχεις πια αυτοκίνητο!! Πόσο; 200 ευρώ; 300 ευρώ; δεν ξέρω ακόμα να σας πω, προβληματίζεται ο Τρύφων. Θα επιμείνει; άγνωστον! Πάντως
η στάχτη και η μπούρμπερη ωραία άδουν τον χαβά τους: τέλος ακινήτου αυτοκινήτου! και τέλος ιπτάμενου ακινήτου - τα χρεωμένα σπίτια όμορφα καίγονται.  
Και στο μεταξύ η κυβέρνηση κυβερνάει με τηλεφωνήματα στον κ. Γιούνκερ, την κυρία Μέρκελ, τον κυρ Μοσκοβισί και τον χερ Σόιμπλε, μη μας παίρνετε 300.000 σπίτια, πάρτε μας 200.000, άντε 250.000,
κάπου στη μέση θα τα βρούμε, στάχτη και μπούρμπερη, ένας στους τρεις χρωστάει στη ΔΕΗ, τα τρόφιμα ακρίβυναν 2,1% τον Αύγουστο (ενώ πέφτουν οι μισθοί κι αυξάνονται οι φόροι), Τετάρτη έρχεται η Τρόικα, αν δεν την σταματήσει ο κ. Κατρούγκαλος στις Θερμοπύλες,  
θα μας πάει η Δρακουλέσκου πηδώντας (στο ένα πόδι) ως το Ακροταίναρο. Ενα βήμα μπροστά κι εκατό δόσεις πίσω. Βαστάτε, αδέρφια, εκτός από το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων που ψηφίσθηκε,  
έρχεται τις επόμενες μέρες και το δεύτερο πακέτο! Μπαούλο! Πόσα δισ. θα μας κοστίσει, δεν έχει υπολογίσει ακόμα ο κύριος Τρύφων, έχει όμως υπολογίσει η Τρόικα, πάλι στα παρακάλια ο κ. Τσίπρας, πάλι στα γόνατα, πάλι στα κόκκινα τηλέφωνα,  
αν ως τότε δεν έχουν κόψει γενικώς τα τηλέφωνα απ’ του Μαξίμου οι δανειστές, Ευτυχώς, σύντροφοι, που υπάρχουν και τα ισοδύναμα. Κάτι σαν τα γενόσημα. Πονάει κεφάλι, χαζεύει καφάλι. Ζωή στο κόκκινο - στην κόκκινη γραμμή, στον κόκκινο συναγερμό, στο κόκκινο δάνειο, στο κόκκινο τηλέφωνο, στον κόκκινο Μάη, όταν λέει την επιστημονική του άποψη ο κ. Φίλης, αποκτάνε δασκάλους και βιβλία τα σχολεία, όταν απειλείται η ζωή του κ. Πανούση, δεν απειλείται η ζωή 1.500.00 ανέργων, όταν φυσάει ο βοριάς, κόβουμε το επίδομα θέρμανσης στα αρνάκια, όταν κλείνει ένα μαγαζί, ανοίγει μια μαύρη τρύπα στη γειτονιά. Στάχτη, το ισοδύναμο της μπούρμπερης. Λιμένες και αερολιμένες, καλύτερα να τα δώσεις, παρά να σ’ τα πάρουν. Κομμάτια και θρύψαλα.  
Κι όμως, το πιο ντροπιαστικό, το πιο βάναυσο γύρω μας και μέσα μας είναι ότι η κυβέρνηση «τα έχει στυλώσει» για τα κόκκινα δάνεια από τον φόβο της μην εξ αυτού πέσει. Για τις συντάξεις που τέτοιο φόβο δεν ένιωσε, τις έδωσε. Για το Ασφαλιστικό που ψιλοφοβάται, το φέρνει από ’δώ, το φέρνει από ’κεί, ώσπου πάλι «να μην μπορεί να κάνει αλλιώς».  
Ομως, είναι η πρώτη φορά που μια Αριστερά λειτουργεί και κυβερνά αντιμέτωπη με τον φόβο που της προκαλεί ο λαός και ταυτοχρόνως εκφοβίζοντας τον λαό. Είναι  
η πρώτη φορά που η Αριστερά φοβάται μην τη ρίξει ο λαός και ταυτοχρόνως προσπαθεί να εκφοβίσειτον λαό για να περάσει τα μέτρα των δανειστών-δυναστών.  
Η αντικατάσταση της ελπίδας από τον φόβο είναι το μόνον που ως τώρα έχει καταφέρει η κυβέρνηση Τσίπρα - ΜέρκελΑθλιος άθλος. Στάχτη τα ισοδύναμα, μπούρμπερη τα παράλληλα μέτρα, θραύσματα και θρύψαλα οι Ελληνες...
*Δημοσιεύθηκε στο enikos.gr την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΞΕΣΠΙΤΩΣΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ


Εκτύπωση
10/11/15                

Σε πολιτικό και τερατοϊκανό επίπεδο συνεχίζεται το βάρβαρο παζάρι της κυβέρνησης, χωρίς κατάληξη ακόμα, για την έκταση που θα λάβουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχθεί το ξεσπίτωμα, τουλάχιστον, 40-50%των 300.000 οικογενειών που βρίσκονται σε κατάσταση εκπλειστηριασμού, πράγμα που σημαίνει ένα μαζικό πέταγμα στο δρόμο, τουλάχιστον, 120.000 νοικοκυριών, ενώ πολλοί μιλάνε ακόμα και για150.000 νοικοκυριά!!! Πρόκειται για πρωτοφανή κοινωνική τραγωδία!
Δήλωση του Παναγ. Λαφαζάνη, επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ:
Είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός της χώρας να παζαρεύει με τους νεοαποικιοκράτες της ευρωζώνης και μάλιστα εν κρυπτώ, πόσες δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις του δανείου τους, θα ξεσπιτωθούν και θα μείνουν, χωρίς έλεος, στο δρόμο.
Κανένας πρωθυπουργός, καμιά τερατόϊκα, κανένας τραπεζίτης δεν έχει το δικαίωμα ούτε την εξουσιοδότηση, να εξαπολύσει μαζικό προγκρόμ για να στερήσει, μέσα στην κρίση, ελληνικές οικογένειες, που επλήγησαν βάναυσα από την μνημονιακή λεηλασία, την πρώτη κύρια κατοικία τους.
Αυτή την ώρα, που το τρίτο μνημόνιο δίνει τη χαριστική βολή στην οικονομία και την κοινωνία, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη επικαιρότητα, μαζί με τη διαγραφή του δημοσίου χρέους, να προχωρήσει η χώρα σε βαθιά διαγραφή και γενναία ρύθμιση και των ιδιωτικών χρεών για τα πιο αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά και τις πιο αδύναμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η αντιμετώπιση του δίδυμου δημόσιου και ιδιωτικού χρέους αποτελεί τη ζωτικότερη προϋπόθεση για μια διέξοδο από την κρίση, για την ανακοπή της ύφεσης και την επανεκκίνησητης οικονομίας.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το αντιπατριωτικό σύμπλεγμα


09.11.2015 | από Σύνταξη
Το αντιπατριωτικό σύμπλεγμα
ΓΝΩΜΕΣ
Δημοσίευση: Φύλλο 284 - 31/10/2015
       
του Βασίλη Ξυδιά

«Όποιος κοιμάται πατριώτης, ξυπνάει εθνικιστής». Το θυμήθηκε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου ο φίλος Γιώργος Αλεξάτος, ο οποίος το σχολίασε στη σελίδα του στο FB, λέγοντας ότι τούτο το σύνθημα «αν πράγματι το σκεφτούμε στα σοβαρά, μάλλον ως ύβρη θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε»: (α) προς το «Πατριώτες στα όπλα!» της Κομμούνας του Παρισιού· (β) προς το «Εμπρός ΕΛΑΣ, για την Ελλάδα, το δίκιο και τη λευτεριά!» του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ· (γ) προς το «Patria o muerte!» (Πατρίδα ή θάνατος!) του Τσε Γκεβάρα.
Το τραγικό είναι, σκέφτηκα, ότι οι οπαδοί του αντιεθνικιστικού αυτού συνθήματος πιστεύουν πως κινούνται στο πλαίσιο μιας μαρξιστικής ή αναρχικής επαναστατικής ορθοδοξίας. Δεν έχουν συναίσθηση ότι είναι ένα μεταμοντέρνο υβρίδιο, που προέκυψε από τα μέσα του ’80, και κυρίως μετά το ’90, μετά δηλαδή την κατάρρευση του «υπαρκτού», ως αποτέλεσμα της υποστολής του επαναστατικού απελευθερωτικού οράματος και της σχεδόν ολοκληρωτικής αφομοίωσης της Αριστεράς από τον πολιτικό φιλελευθερισμό (εκ φύσεως ατομικιστικό και αεθνικό). Ίσως μια γερή δόση Ιστορίας να διόρθωνε κάπως τα πράγματα.
Λέω «ίσως» γιατί υπάρχει και η ψυχολογική πλευρά, που φοβάμαι πως δεν αντιμετωπίζεται με θεωρητικά μαθήματα. Και τελικά είναι αυτή, η ψυχολογική διάσταση, το πραγματικό θεμέλιο αυτού του αντιεθνικιστικού αριστερισμού: Είναι ότι τα ριζοσπαστικοποιημένα νέα παιδιά, από το ’80-’90 και μετά, έχουν ενδόμυχα απαξιώσει-απορρίψει την κοινωνία των ίδιων των αλλοτριωμένων γονιών τους.
Διότι η νέα αυτή αντιπατριωτική Αριστερά, περισσότερο κι από «αντιεθνικιστική», είναι κατά βάση «αντιλαϊκιστική» – όχι με τη θεωρητική ή πολιτική έννοια, αλλά με την έννοια της κατά κυριολεξίαν απαξίωσης του λαού. Ας το επαναλάβω. Αυτός ο αντιεθνικισμός για τον οποίο μιλάμε δεν έχει και πολλή σχέση με τον κλασικό τροτσκιστικό ή τον παραδοσιακό αναρχικό διεθνισμό, όσο κι αν επικαλείται την ταξικότητα. Είναι έκφραση ενός όψιμου αντιλαϊκού ελιτισμού-ατομισμού που στρέφεται όντως, κυριολεκτικά, εναντίον του λαού (μαραζιάρη) της κοινωνίας (εξίσου ένοχης με τους εξουσιαστές της)· κι όπου λαός και κοινωνία είναι σε τελική ανάλυση, όπως είπαμε, οι γονείς αυτών των παιδιών – ιδίως οι αριστεροί 50ρηδες, 60άρηδες, 70άρηδες, ειρωνικά διχασμένοι: ρεαλιστικά προσαρμοσμένοι στο σύνολο της ζωής τους, με διαλείμματα ανώδυνης αμφισβήτησης στο κόμμα ή την ταβέρνα.
Αυτή, λοιπόν, η εναντίον της κοινωνικής υποκρισίας αγανακτισμένη Αριστερά είναι απολύτως αδιάφορη στην ιδέα της καθολικής απελευθέρωσης· της είναι απολύτως ξένη ή ακόμα και εχθρική. Το ιδεώδες της ταυτίζεται με το φιλελεύθερο ιδεώδες της δικαιοσύνης ως ατομικής ελευθερίας. Γι’ αυτό και το αριστερό καθήκον εξαντλείται στη διεκδίκηση μειονοτικών δικαιωμάτων – όχι μόνον εναντίον του κράτους, αλλά κυρίως εναντίον της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η κοινωνία όχι μόνο δεν μπορεί, αλλά και δεν αξίζει να απελευθερωθεί τέτοια που είναι*. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί απ’ αυτούς τους ριζοσπάστες αντιπατριώτες στηρίζουν σήμερα την αριστερή συνθηκολόγηση με τα μνημόνια και την τρόικα, ευαγγελιζόμενοι μια κατά τ’ άλλα αριστερή διακυβέρνηση.
* Όσοι γνωρίζουν από Παλαιά Διαθήκη μπορούν να διακρίνουν εδώ το τιμωρητικό σύμπλεγμα του προφήτη Ιωνά.
http://www.e-dromos.gr/

Δεν είναι τιμή να τιμάς τους όρκους της δουλοπρέπειας ατιμάζοντας την ίδια σου την πατρίδα

Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015


Ένα πακέτο προαπαιτούμενων ψηφίζεται, και πριν η απόφαση πάρει το δρόμο για το Εθνικό τυπογραφείο, ένα δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων υπαγορεύουν οι εκβιαστές στην κυβέρνηση του ωρομίσθιου διαπραγματευτή που εξαπατά όποιον μιλά ελληνικά σ αυτό τον τόπο...


Ένα ατελείωτο παιχνίδι διαρκών εκβιασμών που κρατούν την κοινωνία παράλυτη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Απειλούνται οι πάντες και απειλούνται για τα πάντα. Απειλούνται τα σπίτια των πολιτών, απειλούνται οι λογαριασμοί, ακόμη και αυτοί της μισθοδοσίας, απειλούνται και όποιες οικονομίες ενδεχομένως απέμειναν, για να ταΐσουν μ αυτές τη βουλιμία των τραπεζιτών και της απόλυτης μονοκρατορίας τους.

Όλες αυτές οι απειλές κι όσες ακόμη ακολουθήσουν, συνθέτουν επίσης και ένα σκηνικό φαιδρότητας, αφού στην άκρη αυτής της διαδρομής, κουνιέται το καρότο των 2 δις, που σε αποβλακώνει, που σε παραλύει, που σε καθιστά έρμαιο της προκλητικότερης απάτης όλων των εποχών.

Δύο ολόκληρα δις…  Δύο καραμπινάτα δις… Αυτό το κορυφαίο πακέτο «σωτηρίας»… Αυτό το μνημειώδες ποσόν εταιρικής συμπόνιας και αλληλεγγύης… Δείχνει να είναι το φάρμακο δια πάσαν μαλακίαν, αλλά δυστυχώς δεν είναι το φάρμακο δια πάσαν νόσον και ας σε παραμυθιάζουν για το αντίθετο.

Μ αυτά τα δύο ολόκληρα  δις, που για να εκταμιευτούν (μόνο λογιστικά), έβαλαν και πάλι στο κρεματόριο τη ζωή σου και κόβουν ακόμη και...

την ανάσα σου, αναρωτήσου τι θα πρωτοκαλύψουν…

  • Τα πάνω από 10 δις νέα μέτρα που παίρνονται ήδη αυτές τις μέρες (χωρίς να συνυπολογίζουμε εδώ το νέο πλιάτσικο του ΤΑΙΠΕΔ στη δημόσια περιουσία)???
  • Τα πάνω από 11,5 δις που υπεξαίρεσαν από τα τελευταία αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και δημοσίων οργανισμών για να καταβάλουν το τίμημα της ντροπής στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ λίγο πριν από τις εκλογές και ενώ εσύ πίστευες ότι διαπραγματεύονταν ενώ εκείνοι παρέδιδαν στους τοκογλύφους ακόμη και την ψυχή τους???
  • Τις τρέχουσες δόσεις της ντροπής που επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πως θα τιμήσουν, ατιμάζοντας την πατρίδα και το Σύνταγμα της χώρας???
  • Τη γενικευμένη στάση πληρωμών που έχουν ήδη κηρύξει τα ασφαλιστικά ταμεία με τους συνταξιούχουν παρκαρισμένους να περιμένουν τις αποφάσεις συνταξιοδότησης???
Μόνο σε σχέση μ αυτό το ζήτημα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 330.000 εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις, κύριες και επικουρικές και 61.000 αιτήσεις για εφάπαξ. Τα Ταμεία ωστόσο αδυνατούν να προχωρήσουν και ουσιαστικά, αν και άτυπα, έχει κηρυχθεί στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΝΥΠΕΚΚ εκκρεμούν:
α)173.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη συνολικού κόστους 2 δις € περίπου, εκ των οποίων 80.000 αιτήσεις στο ΙΚΑ, 33.000 στον ΟΑΕΕ, 30.000 στον ΟΓΑ, 15.000 στο Δημόσιο και 15.000 αιτήσεις στα υπόλοιπα Ταμεία Κύριας Σύνταξης.
β)130.000 αιτήσεις για έκδοση επικουρικής σύνταξης, εκ των οποίων 126.000 στο ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ και 5.000 αιτήσεις στα λοιπά Ταμεία Επικούρησης, με συνολικό κόστος 600 εκατ. €,
γ) 25.000 αιτήσεις χορήγησης μερίσματος συνολικού κόστους 100.000 εκατ. € και

δ) 61.000 αιτήσεις χορήγησης επιδόματος εφάπαξ συνολικού κόστους 1,8 δις €

ΤΟ ΔΟΓΜΑ SOK !! (VINTEO)

Όταν ένας δικαστής με ψυχή βροντοφωνάξει το «Ως εδώ βρε αλήτες»..

Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015

.

Κάποιοι φρόντισαν να επιβάλουν στη συνείδηση της κοινωνίας κανόνες άγραφους, που στην πορεία των χρόνων επιχειρούν να τους εμφανίσουν ως θέσφατα ιερά και απαραβίαστα. Είναι προφανές ότι και σ αυτό τη βρωμερότερη συνεισφορά την έχουν τα ΜΜΕ…


Ένα από αυτά – ίσως το πλέον αμφιλεγόμενης σκοπιμότητας – αναφέρεται στη Δικαιοσύνη, στις αποφάσεις της και στην καλλιεργούμενη αντίληψη πως αυτές οι αποφάσεις δεν επιτρέπεται ν αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού και πολύ περισσότερο αμφισβητήσεων.

Έτσι σταδιακά συμβιβαστήκαμε με την ιδέα, πως μια ελίτ αποτελούμενη τουλάχιστον από ημίθεους, διαχειρίζεται το δίκαιο και με τη στάση της αποφαίνεται επ αυτού.

Στην ουσία του το φαινόμενο προφανώς και δεν είναι καινούριο, αφού διαχρονικά η δικαιοσύνη στις κομβικές της αποφάσεις – ορόσημα υπήρξε ενίοτε δεκανίκι και άλλες φορές το μακρύ χέρι των εξουσιών.

Ως τέτοιο επομένως, ούτε για το αδέκαστο της φυσιογνωμίας της φημίζεται… Ούτε στο αμερόληπτο των αποφάσεών της διαπρέπει… Και φυσικά στον απολογισμό των πεπραγμένων της, όχι μονάχα δε λείπουν αλλά έχουν ιδιαίτερο ειδικό βάρος οι «μαύρες σελίδες» μέσα από τις οποίες επιβεβαιώνεται η προκλητική ταύτισή της με κεντρικές επιλογές της κυρίαρχης πολιτικής εξουσίας.

Τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, αποτελούν μια παρατεταμένη, και χωρίς αξιοπρόσεκτους κλυδωνισμούς περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ελληνική δικαιοσύνη στα πλαίσια ενός κυρίαρχου – γιατί έτσι τον θέλησαν – διεθνώς «νομικού πολιτισμού», δε λειτούργησε με μοναδικό κριτήριο την ευσυνειδησία της, του νόμους και τον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό στο Σύνταγμα και στην προσωπικότητα των πολιτών, αλλά αυτοταπεινώθηκε στην...

περιδίνηση των σκοπιμοτήτων και των προσχηματικών αποφάσεων, που κανένας ιστορικός, κανενός μέλλοντος δεν είναι δυνατόν να τιμήσει.


Ίσως δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αν στη χώρα λειτουργούσε Συνταγματικό Δικαστήριο και αν η χώρα διέθετε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, πάμπολλες δικαστικές αποφάσεις θα είχαν καταρριφθεί, και είναι ένα θέμα ποια θα ήταν η τύχη των δικαστών που στοιχήθηκαν πίσω από τη λήψη αυτών των αποφάσεων. Σ αυτά τα χρόνια της ντροπής, η Δικαιοσύνη ιστορικά και ηθικά…
  • Δεν ελέγχεται μόνο γιατί με σειρά αποφάσεών της νομιμοποίησε κατοχικό δίκαιο ταμπουρωμένη πίσω από την προσχηματική επίκληση της «σωτηρίας» της πατρίδας
  • Δεν ελέγχεται μονάχα για την άρνησή της να διαπιστώσει πως αυτή η πρακτική, όχι μονάχα δεν «κλειδώνει» την όποια πραγματική σωτηρία της πατρίδας, αλλά απομακρύνει οριστικά κάθε τέτοια προοπτική…
  • Δεν ελέγχεται μονάχα για την απροθυμία της να παρέμβει αυτεπάγγελτα και να ακυρώσει προηγούμενες αποφάσεις της βλέποντας πως μόνο τα αδιέξοδα τροφοδοτούν ενώ τίποτε απολύτως δεν εγγυώνται…
Ελέγχεται και για την προκλητική της ανοχή, εκεί όπου το δίκαιο προκλητικά φαλκιδεύεται, εκεί όπου η προσωπικότητα των πολιτών προκλητικά ταπεινώνεται, εκεί όπου το ίδιο το Σύνταγμα βιάζεται επιπροσθέτως από τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, που θεωρεί ότι ανεξέλεγκτα και χωρίς συνέπειες, μπορεί να στέκεται απέναντι στον πολίτη, όχι με εργαλείο το δίκαιο και τη νομιμότητα, αλλά με το βούρδουλα της εκδίκησης και το εγκόλπιο της ανομίας.

Η Δικαιοσύνη επομένως, δεν είναι ιστορικά και ηθικά υπόλογη για τις αποφάσεις της αυτές καθ εαυτές, αλλά και για όλα εκείνα με τα οποία δεν καταπιάστηκε, δεν ασχολήθηκε, σιώπησε και με την αδιαφορία της ουσιαστικά συνηγόρησε σε εγκλήματα σε βάρος του τόπου.  Τρία παραδείγματα αρκούν για να καταδείξουν αυτή την αλήθεια:

Πρώτον: Σκέφτονται λέει να επιβάλουν φόρο ακινησίας για τους πολίτες που αδυνατούν να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας και καταφεύγουν στο ύστατο μέσο της κατάθεσης των πινακίδων τους. Σκέφτονται ακόμη να τους αφαιρούν την άδεια κυκλοφορίας οριστικά, μετά από δυο χρόνια ακινησίας του οχήματός τους.

Και ένας δικαστής με ψυχή, δεν παίρνει την πρωτοβουλία να τους πει: «Ως εδώ αλήτες… Δε φτάνει που με τις επιλογές σας απαξιώσατε περιουσιακά στοιχεία των πολιτών πράγμα που συνιστά ενσυνείδητο έγκλημα… Δε φτάνει που με αυτές τις ολέθριες επιλογές συμβάλατε στην απώλεια εσόδων από τα δημόσια ταμεία, αφού ένα αυτοκίνητο που παραμένει στην κυκλοφορία, δίνει το κράτος περισσότερα μέσω του ΦΠΑ σε καύσιμα, ανταλλακτικά, σέρβις κοκ απ όσα μπορεί να δώσει η υπέρμετρη αύξηση των τελών κυκλοφορίας… Τολμάτε να καταφεύγετε σε μέτρα που νομιμοποιούν την άνευ αντικειμένου τιμωρία και καθιστούν κρατική πολιτική την εμπάθεια και την εκδίκηση, και αυτό σας καθιστά αυτοδίκαια έκπτωτους για άμεση παραβίαση του όρκου που δώσατε μετά την εκλογή σας».

Δεύτερον: Μονιμοποίησαν το κατά τα λοιπά «προσωρινό» χαράτσι στα ακίνητα, με τις γνωστές συνέπειες στην οικονομία και την παραγωγή.

Και ένας δικαστής με ψυχή, δεν παίρνει την πρωτοβουλία να τους πει: «Ως εδώ αλήτες. Δεν απαξιώσατε μόνο τις περιουσίες των πολιτών, αλλά με αυτά τα μέτρα και με τον αφανισμό κάθε οικοδομικής δραστηριότητας, κλείσατε βιομηχανίες υλικών, τσακίσατε το εμπόριο ειδών, τροφοδοτήσατε ανεξέλεγκτα την ανεργία, και εν τέλει επιφέρατε ζημία στα δημόσια ταμεία αφού διατηρώντας ζωντανή την οικοδομική δραστηριότητα, τα δημόσια έσοδα θα ήταν υπερπολλαπλάσια από το κατοχικό χαράτσι».

Τρίτον: Μονιμοποίησαν το επίσης «προσωρινό»  τέλος επιτηδεύματος, και έστειλαν συνεπικουρούμενου και αυτού του κατοχικού χαρατσιού κατά χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες στο δρόμο του λουκέτου.

Και ένας δικαστής με ψυχή, δεν παίρνει την πρωτοβουλία να τους πει: «Ως εδώ αλήτες. Η ζημιά στην εθνική οικονομία από αυτό το μέτρο τόσο η άμεση όσο και η παράπλευρη, είναι πρωτοφανής». Και φυσικά κανένας δικαστής δε τους ανέδειξε τις κορυφαίες τους ποινικές ευθύνες γι αυτή την αθλιότητα.

Αρκούν αυτά ή πρέπει να απαριθμήσουμε και άλλα παραδείγματα για να καταλάβουμε, πως όσο δε βρίσκεται ένας δικαστής με ψυχή που να βροντοφωνάξει «Ως εδώ βρε αλήτες», τότε δυστυχώς αυτή η δικαιοσύνη είναι ο μεγάλος συνένοχος στην καταστροφή του τόπου.

Έκθεση-σοκ ΟΟΣΑ για Ελλάδα!

 Χωρίς δουλειά 7 εκατ. Έλληνες πολίτες

Έκθεση-σοκ ΟΟΣΑ: Χωρίς δουλειά 7 εκατ. Έλληνες πολίτες

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – 6 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 700 ΕΥΡΩ – ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Σε ένα άκρως επικίνδυνο μείγμα για την επιβίωση της χώρας αναδεικνύονται η ανεργία και η φτωχοποίηση που πλήττουν τους Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάζει νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, που δημοσιεύει σήμερα, Δευτέρα (09/11/2015) η εφημερίδα «Τα Νέα» ο πληθυσμός της Ελλάδας που δεν εργάζεται υπερβαίνει τα 7 εκατ. άτομα, με ολέθριες συνέπειες για τη βιωσιμότητα της οικονομίας.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ:
  • Ο αριθμός των ανέργων (2015) κινείται στα 1.196.736 άτομα, ενώ σε τουλάχιστον 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει ούτε ένα εργαζόμενο μέλος. Σε αυτό το θλιβερό στοιχείο έρχεται να προστεθεί και η εκτίμηση της Κομισιόν ότι ηανεργία στην Ελλάδα για το 2015 θα φτάσει το 25,7%, ενώ το 2016 θα αυξηθεί στο 25,8% επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
  • Μια ιδιαίτερα ζοφερή εικόνα παρουσιάζει και η αποτύπωση του ποσοστού μακροχρόνιας ανεργίαςΠερισσότεροι από 7 στους 10 ανέργους (73,1%) δεν έχουν δουλειά για πάνω από 2,5 χρόνια, ενώ οι νέοι άνθρωποι (18-24 ετών) αποτελούν το μεγαλύτερο θύμα της ανεργίας, καθώς το ποσοστό τους ανέρχεται σε 48,5%.
  • Εξίσου ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι τουλάχιστον 9 στους 10 ανέργους δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε ως επίδομα ανεργίας, ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.
  • Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (όσοι δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε συνολικά σε 3.296.280 άτομα, ενώ το σύνολο των απασχολούμενων αριθμεί 3.591.407 άτομα. Από τους απασχολούμενους, τουλάχιστον 1 εκατ. άτομα που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν απλήρωτοι έως και 5 μήνες.
  • 7 στις 10 θέσεις εργασίας που ανοίγουν αφορούν σε προσωρινή ή και περιστασιακή απασχόληση, καθώς οι λεγόμενες «ευέλικτες μορφές εργασίας» τείνουν να καταστούν κανόνας στην ελληνική πραγματικότητα.
«Μια χώρα όπως η Ελλάδα με 4.740.000 άτομα εργατικό δυναμικό, 3.500.000 άτομα στην απασχόληση, 1.240.000 στην ανεργία και 2.650.000 άτομα στη σύνταξη, δεν μπορεί να προσδοκά ούτε αποκατάσταση των σοβαρών ανισορροπιών στη βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ούτε ανάταξη του κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού», υπογραμμίζει ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέλη κυκλοφορίας: Το τελικό (;) σχέδιο - Πόσα θα πληρώσουμε φέτος (πίνακες)

Τέλη κυκλοφορίας: Το τελικό (;) σχέδιο - Πόσα θα πληρώσουμε φέτος (πίνακες)

Ελλάδα, η χώρα των ηλικιωμένων και των φτωχών
Την ίδια στιγμή, η έκθεση του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει τον κίνδυνο που ενυπάρχει πλέον στη χώρα μας και σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση, εξαιτίας των δυσμενών συνεπειών από τα δύο προηγούμενα Μνημόνια, σε συνδυασμό με το νέο «πετσόκομμα» των συντάξεων που προβλέπει το «Μνημόνιο 3».
Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της έκθεσης, ο αριθμός των συνταξιούχων (στοιχεία 2015) ανέρχεται συνολικά σε 2.656.007 άτομα. Οι δύο πρώτες μνημονιακές συμβάσεις οδήγησαν σε περικοπές κατά 50% των συνταξιοδοτικών αποδοχών, ενώ πλέον 6 στους 10 συνταξιούχους λαμβάνει σύνταξη κάτω από 700 ευρώ. Από αυτούς, το 44,8% συνταξιοδοτείται με ποσά κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ.
Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τη φυγή νέων Ελλήνων στο εξωτερικό στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής, σχηματίζουν την εικόνα μιας χώρας που γερνάει επικίνδυνα και χάνει το πιο ζωτικό κομμάτι της, τους νέους. Κι όσοι από αυτούς αποφασίζουν να παραμείνουν εδώ, στον τόπο τους, είναι καταδικασμένοι να έρθουν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.
«Σε μια τέτοια προοπτική», επισημαίνει ο Σάββας Ρομπόλης, «εγκυμονείται ο κίνδυνος μονιμοποίησης της φτωχοποίησης σημαντικού τμήματος του πληθυσμού και σοβαρής καθίζησης του παραγωγικού και τεχνολογικού υποβάθρου».
http://www.newsbomb.gr/