Πλεόνασμα θράσους…












Σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ ανεβάζει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας για το 2013, για να έρθει και να αποτελειώσει την κοινή λογική λέγοντας ότι η χώρα θα βγει στις αγορές το 2014. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς ίσως να ξέρει κάτι παραπάνω από το οικονομικό του επιτελείο, το οποίο καθημερινά ανεβοκατεβάζει κατά το δοκούν το ύψος του πρωτογενούς πλειονάσματος. Εξάλλου ο πρωθυπουργός είναι και οικονομολόγος και στα νιάτα του είχε και πιτσαρία στις ΗΠΑ, η οποία είχε …σκίσει. Κοντά σε όλα αυτά έρχεται και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, για άλλη μια φορά, και 

ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα βρίσκονται, μέσω Eurostat, στα χέρια των εταίρων στις 23 Απριλίου, ένα μόλις μήνα πριν από τι διεξαγωγή των ευρωπαϊκών εκλογών.

Η μνημονιακότερη και πλέον επικίνδυνη για τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα κυβέρνηση των τελευταίων ετών, καθώς οι δυνάμεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι προαποφασισμένο να μείνουν δεμένες μαζί μέχρι την εκλογική τους συντριβή, στέλνει ψεύτικα μηνύματα αισιοδοξίας στον ελληνικό λαό. 

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κάνει πως δεν ακούει και δε βλέπει αυτό που γίνεται τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό, μιλά για μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 
Για την ακρίβεια σε κάποιες από τις ευπαθείς εκείνες κοινωνικές ομάδες, τις οποίες η κυβέρνησή του διέλυσε χωρίς να διστάσει έστω και μια στιγμή κάτω από το αυστηρό βλέμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου. 
Κάτι τέτοια έβλεπε και ο Γιάννης (Forget it Yannis) Στουρνάρας και δε μπορούσε να πει όχι στον ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το μη «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας εφαρμόσει κατά γράμμα και κάτι παραπάνω τις εντολές της τρόικα, στην οποία τον έστελνε κάθε λίγο και λιγάκι η Άνγκελα Μέρκελ., αφήνει τα πάντα πίσω του με το νέο έτος, χρονιά εκλογών γαρ, και υπόσχεται τα πάντα στην ελληνική κοινωνία. 
Πρωτογενές πλεόνασμα και μοίρασμα, έξοδο στις αγορές, διευθέτηση του ελληνικού χρέους και πολλά ακόμα, τα οποία θα είναι «έκπληξη». 
Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς, επαναφέρει σε συνέντευξή του στο «Βήμα» όλα τα σενάρια καταστροφής σε περίπτωση πτώσης της καταστροφικής του κυβέρνησης, της ίδιας κυβέρνησης που έχει συνειδητά καταστρέψει τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και ολοκληρωτικά την εθνική οικονομία.

Ερωτώμενος ο πρωθυπουργός, για την πιθανότητα αρνητικού αποτελέσματος της κυβέρνησής του στις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές και αν αυτό συνιστά λόγο προσφυγής σε πρόωρες εθνικές εκλογές τόνισε χαρακτηριστικά ότι   
«Το αποτέλεσμα δεν θα είναι αρνητικό για την κυβέρνηση και δεν θα μπω σε τέτοιο πειρασμό. Άλλωστε, πειρασμός είναι κάτι που το σκέφτεσαι γιατί μπορεί να σε ωφελήσει. Αυτό που με ρωτάτε είναι σενάριο καταστροφής για τη χώρα. Ε, λοιπόν, δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται. Κάποιοι απλώς ποντάρουν σε ένα σενάριο πολιτικής αστάθειας που θέλουν να προκύψει. Σας το λέω, λοιπόν: δεν θα προκύψει. Γιατί, απλούστατα ο ελληνικός λαός ξέρει ποιες θα είναι οι συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου».

Με λίγα λόγια, ο Αντώνης Σαμαράς, εξωτερικεύει για μια ακόμα φορά, χωρίς μάλιστα να διστάσει καθόλου, τον πανικό του μπροστά σε μια εκλογική συντριβή στις κάλπες της Άνοιξης, προσδοκώντας …θαύματα, αλλά και «δωράκια» από τους εταίρους – δανειστές της χώρας, προκειμένου να μη γκρεμιστεί από τη θέση του. 
Το σημάδι αλαζονείας όμως είναι ότι επικαλείται τον ελληνικό λαό. Προφανώς «ξεχνά» ότι ο ίδιος τον έχει καταστρέψει σε συνεργασία με το ακραία νεοφιλελεύθερο απομεινάρι του «ΠΑΣΟΚ» του αντιπροέδρου της κυβέρνησής του, Ευάγγελου Βενιζέλου. 
Η κυβέρνηση Σαμαρά, τα παίζει όλα για όλα, εν είδει πόκας, αδιαφορώντας πλήρως για την αξιοπιστία της. Άλλωστε η πολιτική αξιοπιστία είναι το τελευταίο πράγμα, το οποίο απασχολεί τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και την πτωχευμένη μιντιοκρατία, η οποία την υποστηρίζει λυσσαλέα και σε καθημερινή βάση επιστρατεύοντας τα φρικτά και αδίστακτα παπαγαλάκια στο να προσβάλουν ακόμα και την κοινή λογική όσων παρακολουθούν τα τηλεπαράθυρά τους για να ενημερωθούν και όχι απλώς για να γελούν και να ψυχαγωγούνται.

Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι η κυβέρνηση Σαμαρά φαίνεται όντως να ανησυχεί για ένα μόνο πράγμα. 
Είναι προφανές ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την «αποστολή» της έναντι των δανειστών και το τρίτο πακέτο «βοήθειας» μαζί με το νέο Μνημόνιο στέκει και περιμένει στα σαλόνια του Βερολίνου, των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης. 
Το τι θα κάνει ο ελληνικός λαός με την κυβέρνηση Σαμαρά είναι καθαρά δικός του λογαριασμός. 
Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα, το οποίο καλά θα κάνουν να το λάβουν καλά υπόψη τους οι εταίροι – δανειστές. 
Το γεγονός ότι κουνούν τα νήματα της κυβέρνησης Σαμαρά κατά πως θέλουν και υπογράφει ότι ακριβώς εκείνοι επιθυμούν, δε σημαίνει ότι θα το σεβαστεί η επόμενη κυβέρνηση του ελληνικού λαού. 
Η σύγκρουση θα αποβεί μοιραία για τους λαθρεπιβάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα από τη στιγμή που αρκετοί πλέον ευρωπαϊκοί λαοί συνειδητοποιούν ότι θα χρειαστεί να δοθεί μάχη με τα ανδρείκελα των τραπεζιτών, των αγορών και των λοιπών νεοφιλελεύθερων αρπακτικών που κατοικοεδρεύουν στις Βρυξέλλες παριστάνοντας τους προστάτες της Ευρώπης.

Κοντολογίς, ο Αντώνης Σαμαράς, θα πρέπει να αρχίσει να προβληματίζεται από το παράδειγμα του πρώην πλέον πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα στην Ιταλία. 
Οι πολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη είναι πλέον αναπόφευκτες ότι κι αν σκαρφιστούν οι λαθρεπιβάτες της Ευρώπης. 
Αν επιλέξουν τη σύγκρουση, καλό είναι να γνωρίζουν ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί ιστορικά απέδειξαν ότι «σήκωσαν το γάντι». 
Το ίδιο θα γίνει και τώρα αν αυτή θα είναι η επιλογή των ευρωπαϊκών «ελίτ» κι όπως λέει κι ο σοφός λαός «Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του»…
του Κώστα Καπνίση 

Βαγκενκνέχτ (Die Linke): Ο Τσίπρας έχει τσαγανό για να αντιμετωπίσει τρόικα & Γερμανία


tvxs.gr/node/149073
 
 
 
«Πολιτική της καμένης γης αφήνει πίσω της η τρόικα και ο Τσίπρας έχει το τσαγανό να αντιμετωπίσει την τρόικα και τη Γερμανία», υποστηρίζει η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke, Ζάρα Βαγκενκνέχτ, μιλώντας στην ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle.

H Βαγκενκνέχτ δεν συμμερίζεται καθόλου την ευφορία της ελληνικής κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα και το θεωρεί αποτέλεσμα μιας «άγριας» πολιτικής περικοπών, που έριξε τους Έλληνες στη φτώχεια και προκάλεσε κατάρρευση των επενδύσεων στη χώρα. «Οι Έλληνες απώλεσαν το 40% των εισοδημάτων τους, πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη που όμοιά της δεν έχει γίνει σε καμιά άλλη χώρα σε καιρό ειρήνης», υπογραμμίζει. «Εάν συνυπολογίζαμε και τους τόκους τότε το χρέος θα ήταν το ίδιο υψηλό. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αυτή η πολιτική είναι εντελώς λανθασμένη.»

Η αντιπρόεδρος του κόμματος Die Linke υπερασπίζεται τη στάση του κόμματός της στη γερμανική Βουλή να ψηφίσει εναντίον όλων των πακέτων στήριξης της Ελλάδας. «Οι πόροι από τα ταμεία στήριξης δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα. Το 94% του ποσού άνω των 200 δισ. ευρώ διοχετεύτηκε στους επενδυτές και στις τράπεζες. Δηλαδή, με αυτά τα χρήματα δεν στηρίξαμε τις ελληνικές συντάξεις, το ταμείο ανεργίας, δεν έγιναν επενδύσεις στη χώρα, αλλά πήγαν σε πλούσιους επενδυτές - που μέχρι τότε έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας για τους υψηλούς τόκους από την Ελλάδα - για να καλύψουν στην ουσία τις απώλειές τους» επισημαίνει.

«Αυτήν την πολιτική σωτηρίας την απορρίπτουμε, κυρίως επειδή συνδέεται με άγρια μέτρα λιτότητας. Δεν λειτούργησε. Το χρέος είναι υψηλό. Αυτό δείχνει ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα δεν ήταν για τους ανθρώπους αλλά για τις τράπεζες» λέει η Βαγκενκνέχτ στη DW.

Η Γερμανίδα πολιτικός διαφωνεί, εξάλλου, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι δεύτερο κούρεμα δεν πρόκειται να γίνει. Θεωρεί την εξέλιξη μοιραία. «Έχω πειστεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, το χρέος είναι πολύ υψηλό για να είναι βιώσιμο... απλά προσπαθούν να εξαγοράσουν χρόνο» υποστηρίζει.

«Βέβαια, το πρόβλημα είναι ότι ενδεχόμενο κούρεμα θα έπληττε τους ευρωπαίους φορολογούμενους, από τη στιγμή που μεγάλο τμήμα του ελληνικού χρέους έχει κρατικοποιηθεί. Αλλά γι' αυτό ευθύνεται η ευρωπαϊκή πολιτική, που θα πρέπει να αναλάβει τώρα και τις συνέπειες… Ήταν μια παραπλανητική πολιτική, από τη μια απαίτησαν μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικοποιήσεις χωρίς να ασκήσουν καμιά πίεση στην ελληνική οικονομική ελίτ που ευθύνεται γι' αυτήν την καταστροφή και να την πιέσουν να αναλάβει το κόστος της κρίσης με ένα τσουχτερό κεφαλαιακό φόρο».

«Σε ολόκληρη την Ευρώπη η τρόικα συμπεριφέρθηκε σαν ταύρος εν υαλοπωλείω και προκάλεσε μεγάλη δυστυχία. Έθεσε τη δημοκρατία εκτός ισχύος, διέλυσε την οικονομία και με τις επιταγές της όχι μόνο δεν ελάφρυνε το χρέος, αλλά το διόγκωσε. Είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι απέτυχε παταγωδώς, χάραξε λάθος πολιτική και τώρα επείγει να της αφαιρεθεί άμεσα η εξουσία από τα χέρια» τονίζει η Βαγκενκνέχτ.

Για το στέλεχος της γερμανικής αριστεράς η κρίση του ευρώ δεν έχει ξεπεραστεί γιατί δεν έχει αντιμετωπιστεί στις ρίζες της. «Χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία συνεχίζουν να είναι υπερχρεωμένες, λιγότερο ή περισσότερο, το γεγονός ότι τα ελλείμματα στις χώρες με κρίση μειώθηκαν δεν οφείλεται στο ότι ξαφνικά έγιναν περισσότερο ανταγωνιστικές,αλλά στην κατάρρευση των επενδύσεων και της κατανάλωσης, και μαζί τους και των εισαγωγών…».

Για τις ευρωεκλογές η Ζάρα Βαγκενκνέχτ εύχεται καλή επιτυχία στον επικεφαλής των αριστερών κομμάτων Αλέξη Τσίπρα. «Τον θεωρώ εξαιρετικά χαρισματικό, εξαιρετικά δραστήριο, δεν έρχεται από το βούρκο των παλαιών διεφθαρμένων κομμάτων, αλλά εκπροσωπεί μια νέα φρέσκια πολιτική, εύχομαι ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει ένα καλό αποτέλεσμα».

Πώς βλέπει όμως τον Αλέξη Τσίπρα κάποια μέρα ως πρωθυπουργό; «Δεν ξέρω πόσο ακόμη η ελληνική κυβέρνηση θα αρνείται νέες εκλογές, θα εξαρτηθεί και από την έκβαση των ευρωεκλογών», απαντά η Βάγκενκνέχτ. «Νομίζω όμως ότι η πολιτική που θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και περισσότερα κοινωνικά στοιχεία. Και κυρίως θα αντιμετώπιζε την τρόικα και τη Γερμανία με περισσότερο τσαγανό, από ό,τι κάνει η νυν κυβέρνηση».

Άκου Ανθρωπάκο? Μη σκέφτεσαι, απλά ψήφιζε.


Έδώ και χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος έμαθε να φτιάχνει τοίχους γύρω του -θεωρητικούς και πρακτικούς- για προστασία από οποιονδήποτε κίνδυνο. Με το πέρασμα των χρόνων, αυτή η φυσική ανάγκη του ανθρώπου μελετήθηκε και αξιοποιήθηκε κατάλληλα ώστε όταν κάποιος του την παρέχει, να γνωρίζει αρκετά καλά και το πώς να τον διαχειριστεί.

Σου δίνουν μια ελεγχόμενη ελευθερία να δουλεύεις, να καταναλώνεις, να βλέπεις και να ακούς αυτά που θέλουν και φυσικά, να ψηφίζεις “ελεύθερα”. Αφού ψήφισες ή θα ψηφίσεις “ελεύθερα” -όπως θες να νομίζεις- αυτούς που θα σε σώσουν, κάποια στιγμή που θα αποφασίσουν θα έλθουν και θα σου πουν (χωρίς φυσικά να στο πουν) «Σου επιτρέψαμε να έχεις όλα τα καλά που είχαμε επιλέξει για εσένα, και δεν είπες ούτε ένα ευχαριστώ. Τώρα ήρθε η ώρα να μας το ανταποδώσεις».

Έτσι λοιπόν, αφού καλόμαθες σε αυτή την ελεγχόμενη ελευθερία που σου έδωσαν με...
όλα τα αγαθά της, τώρα θα σου παίρνουν πιο εύκολα χωρίς να σε ρωτήσουν και θα συνεχίσουν μέχρι να προσκυνήσεις. Τώρα νιώθεις απελπισία γιατί είσαι αδύναμος να αντιδράσεις. Τώρα θα φοβάσαι μη χάσεις και τα λίγα.

Σε εκπαίδευσαν να έχεις το δικό σου “τοίχο” και εκεί να ζεις, εκεί να πεθαίνεις. Δεν έχει σημασία αν ο “τοίχος” μένει πάντα εκεί ακλόνητος, εσύ μπορείς να συνεχίσεις να προχωράς κατά πάνω του. Η καθαρή σκέψη είναι κακό για την εξουσία και τα κόμματα γι’ αυτό, σε μεγάλο βαθμό στην έχουν αφαιρέσει. Α, μη ξεχάσεις κάτι σημαντικό, δεν πρέπει να βγεις από τον “τοίχο” σου γιατί θα σε φάει “ο Λύκος”. Το αποτέλεσμα; χωρίς να το καταλαβαίνεις… υπακούς.

Δυστυχώς πτωχεύσαμε οικονομικά αλλά περισσότερο ηθικά. Αυτή την εποχή, το σάπιο θα παραμείνει σάπιο μέχρι να αλλάξει, όχι η πολιτική κατάσταση, αλλά η ηθική μας.

Μεγάλος ντόρος για το τίποτα! Προγράμματα Ανεργίας

Η Διαίρεση

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada 
imgL2_003Τις τελευταίες μέρες μας έχουν πιπιλίσει το μυαλό με την απασχόληση των 440.000 ανέργων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας. Επειδή ακούγονται τεράστια ποσά 1,5 δις και πλέον ευρώ παρακαλώ να κάνετε και εσείς την απλή διαίρεση των 1.500.000.000 € με τους 440.000 απασχολούμενους. Το πηλίκο βγαίνει 3.409,09 €. Με λίγα λόγια οι απασχολούμενοι για τα δυο χρόνια απασχόλησης θα πάρουν όσα ένας βολευτής σε ένα 10ήμερο.
Επίσης ανακοινώθηκε το κοινωνικό φροντιστήριο. Δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω ότι είναι εντελώς άκαιρο αρχές Φεβρουαρίου η κυβέρνηση να ασχολείται με την ενίσχυση των μαθητών επειδή τώρα βρήκε τα χρήματα (θυμίζει την γνωστή παροιμία “Τώρα που βρήκαμε παπά να θάψουμε πεντ’ ‘εξι) αλλά και πάλι με τη διαίρεση. Φαντάζομαι ότι κάποιον μαθηματικό θα έχουν σαν σύμβουλο στο Υπουργείο Παιδείας. Λοιπόν 4.000.000 € δια των 2.000 απασχολούμενων δίνει πηλίκο 2.000 € χαρτζηλίκι για πέντε μήνες όσα δηλαδή παίρνει ο βολευτής βδομαδιάτικο.

Αλέξης Τσίπρας:"Οι εκλογές θα είναι δημοψήφισμα και θα νικήσουμε!"




"Έχουμε μόνο μια επιλογή: Να νικήσουμε. Και θα νικήσουμε!"
Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης στο "Ακροπόλ" που ξεχείλισε από κόσμο. Ήταν πολλοί αυτοί που ήθελαν να δουν και να ακούσουν τους ομιλητές στην προεκλογική πρεμιέρα του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Στην αίθουσα όχι μόνο δεν έπεφτε καρφίτσα, αλλά ήταν και δεκάδες οι όρθιοι σε πλατεία και εξώστη. Γεμάτη και η είσοδος του θεάτρου αλλά και η Ιπποκράτους, που είχε κλείσει από την Ακαδημίας ως την Πανεπιστημίου, από εκατοντάδες συγκεντρωμένους.
"Θέλουν δεν θέλουν οι δυνάμεις του μνημονίου και της συγκυβέρνησης, για την Ελλάδα οι ευρωεκλογές αυτές θα είναι ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για τα μνημόνια, την τρόικα, τις απάνθρωπες και καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας. Ναι ή όχι στις πολιτικές της ανθρωπιστικής τραγωδίας;
Ναι ή όχι στις πολιτικές καταστροφής της χώρας και των ανθρώπων της; Ναι ή όχι σε κείνους που επιβάλλουν μια αδιέξοδη και απάνθρωπη πολιτική για να αντιμετωπίσουν δήθεν την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν; Αυτή είναι η ουσία των ευρωεκλογών" τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προσέδωσε διλημματικό χαρακτήρα και στην αναμέτρηση των τοπικών εκλογών. Όπως ανέφερε "στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους πρωτίστως, θα δοθεί μια μάχη που περικλείει όλα τα μεγάλα ζητήματα και συνεπώς παίρνει, ήδη πήρε, το χαρακτήρα μετωπικής κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης".
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογραμμίζοντας το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην επικείμενη αναμέτρηση, τόνισε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σύμβολο που έχει ξεπεράσει τα στενά σύνορα της πατρίδας μας. Είναι το σύμβολο του αγώνα για την ανατροπή. Είναι το σύμβολο της νίκης και της ελπίδας. Είναι το σύμβολο του αγώνα του Δαβίδ ενάντια στο Γολιάθ. Και αυτό μεγαλώνει το χρέος και τις ευθύνες μας. Γιατί αυτό που θα γίνει εδώ σε μας και από μας, θα έχει την επίδρασή του σε όλη την Ευρώπη, ακόμα και σε όλο τον κόσμο. Έχουμε υποχρέωση όχι μόνο να μη λυγίσουμε, αλλά να νικήσουμε. Να ανατρέψουμε το ισχυρό κατεστημένο στην Ελλάδα, να δημιουργήσουμε νέα δεδομένα στην Ευρώπη. Να αποδείξουμε ότι η αριστερά του ριζοσπαστισμού και το νέου κοινωνικού συμβολαίου είναι και παρούσα, και συνεπής και νικηφόρα".
Στην εκδήλωση, την εισαγωγή έκανε ο υπεύθυνος του τμήματος αυτοδιοίκησης Κώστας Πουλάκης, ενώ κυρίως ομιλητές ήταν η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθήνας Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας, καθώς και ο Ιταλός καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του ανατολικού Πιεμόντε Μάρκο Ρεβέλι.

Ολόκληρη η ομιλία της Ρένας Δούρου-Υποψ.Περιφερειάρχης Αττικής

"Είμαστε καθαροί και άπειροι στη διαπλοκή": 

  • 17.02.2014 
Η ομιλία της Ρένας Δούρου, υποψήφιας περιφερειάρχης Αττικής, στην κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία άνοιξε προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών του Μαϊου για περιφέρειες, δήμους και Ευρωβουλή.


«Συμπολίτες και Συμπολίτισσες,
Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Ξεκινάμε σήμερα, από το κέντρο της Αθήνας μια πορεία νίκης. Μια πορεία ελπίδας. Μια πορεία ανατροπής. Ανατροπής όλων εκείνων των πολιτικών που εδώ και τέσσερα χρόνια ακυρώνουν τις ζωές μας. Ανατροπής όλων εκείνων των πολιτικών της δήθεν σωτηρίας που εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν αλώσει κάθε κοινωνικό, εργασιακό δικαίωμα, κάθε δικαίωμα μας στην ίδια τη ζωή.
Σήμερα μονάχα για παράδειγμα η κυβέρνηση κλείνει παντού τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ. Καταργεί την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. Εγκαταλείπει στην τύχη τους χιλιάδες ασθενείς συμπολίτες μας. Την ίδια στιγμή οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, με το πρόσχημα της «κινητικότητας» και στο όνομα της «διαθεσιμότητας». Χρησιμοποιεί τούτη η κυβέρνηση μια νέα γλώσσα. Μια νέα γλώσσα στην υπηρεσία όμως μιας παλιάς, γνωστής ιδέας. Της πολιτικής, κοινωνικής και εργασιακής οπισθοδρόμησης. Της καταστροφής κάθε κοινωνικής κατάκτησης. Κάθε προόδου που κερδήθηκε με αίμα και αγώνες.
Το πρότυπο αυτής της κυβέρνησης των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου είναι λοιπόν η επιστροφή στο παρελθόν. Εκείνο του 19ου αιώνα. Της εποχής του Καρόλου Ντίκενς. Της ανασφάλιστης εργασίας. Της παιδικής εκμετάλλευσης. Του στραγγίσματος της εργατικής δύναμης. Του παντοδύναμου εργοδότη. Του αδύναμου εργαζόμενου. Είναι επίσης το πρότυπο της αποικιοκρατίας. Των υπόδουλων κρατών. Των κρατών χωρίς ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Είναι, τέλος, το πρότυπο της κυριαρχίας μιας μικρής μειοψηφίας, πλούτου και εξουσίας, σε βάρος των πολλών. Του 1% σε βάρος του 99%.
Και οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος είναι οι γνησιότεροι εκφραστές αυτού του προτύπου. Του προτύπου που θέλει όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κοινωνίες της Ευρώπης με  μειωμένο μισθό, με  μειωμένη ασφάλιση, με  μειωμένα δικαιώματα. Με  μειωμένη αξιοπρέπεια.
Εμείς θέλουμε, γνωρίζουμε και μπορούμε να ξαναδώσουμε την αξιοπρέπεια στο λαό μας. Να ξαναδώσουμε στους πολίτες τη ζωή που τους κλέβουν με τα μνημόνια εδώ και τέσσερα χρόνια. Γνωρίζουμε και μπορούμε να ασκήσουμε διαφορετική  πολιτική. Διαφορετική διοίκηση.
Μας λένε, φίλες και φίλοι: «Δεν έχετε εμπειρία. Δεν έχετε γνώση. Δεν μπορείτε να διοικήσετε το δήμο της Αθήνας ή την περιφέρεια Αττικής». Τους απαντάμε: Πράγματι. Δεν έχουμε εμπειρία. Είμαστε άσχετοι με τις τεχνικές της μίζας, της αρπαχτής, της εξυπηρέτησης των εργολαβικών συμφερόντων. Αλήθεια είναι. Γιατί εμείς έχουμε ένα διαφορετικό πρότυπο για την Αυτοδιοίκηση. Που τη θέλουμε πραγματική Αυτοδιοίκηση. Και όχι ετεροδιοίκηση, όπως είναι σήμερα.
Έχουμε ένα διαφορετικό πρότυπο για τη διακυβέρνηση. Ένα πρότυπο εξουσίας από τον λαό, με τον λαό, για τον λαό. Ένα πρότυπο με τους πολίτες ενεργούς. Κυρίαρχους στις πόλεις και στη χώρα τους. Και όχι με τους πολίτες – κουκιά. Ή τους πολίτες – ψηφοφόρους. Ή τους πολίτες – πελάτες.
Συμπολίτες και Συμπολίτισσες, Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Έχουμε μπροστά μας ενενήντα μέρες για να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Ενενήντα μέρες για να δείξουμε ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Ενενήντα μέρες για να ακυρώσουμε πρότυπα σαν αυτό που υπηρετούν οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος. Μέσα σε ενενήντα μέρες μπορούμε να δείξουμε ότι η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα, η ελευθερία, η δημοκρατία δεν είναι έννοιες στα χαρτιά. Αλλά πυξίδες για ένα νέο ηθικό παράδειγμα άσκησης πολιτικής.
Φίλες και φίλοι
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Έχουμε μπροστά μας ενενήντα μέρες για να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε και τον δήμο του Πειραιά και τον δήμο της Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής. Γιατί ο δρόμος ο δικός μας  για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, Ο μοναδικός δρόμος για μια κυβέρνηση της Αξιοπρέπειας, περνάει και  μέσα από την Περιφέρεια Αττικής και μέσα από τον Δήμο Αθήνας και από τον Δήμο Πειραιά.

Περνά από αυτές τις  πολιτικές μάχες – τις μάχες των μαχών - που θα κρίνουν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ για μια νέα διακυβέρνηση της χώρας αλλά κυρίως που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας. Γιατί ο δικός μας δρόμος για να ξαναστηθεί η χώρα στα πόδια της. Για να πάρουμε πίσω στα χεριά μας τις ζωές μας, περνά από τις μάχες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ευρωεκλογών,  οι οποίες δεν πρέπει να χαθούν.
Μάχες στις οποίες δεν περισσεύει κανείς και καμία. Μάχες που πρέπει να δώσουμε μαζί, ενωμένοι σαν μια γροθιά. Συλλογικά. Συντροφικά. Με συνέχεια, συνέπεια και σταθερότητα, όπως κάνουμε πάντοτε. Γιατί μπροστά μας καραδοκούν Λαιστρυγόνες. Έτοιμοι να διαστρεβλώσουν κάθε λέξη μας. Να εκμεταλλευθούν κάθε στραβοπάτημά μας. Με μονταζιέρες, παραπληροφόρηση και πρόθυμα, διαπλεκόμενα ΜΜΕ στη διάθεσή τους.
Δεν έχουμε λοιπόν την πολυτέλεια της εσωστρέφειας. Γιατί έχει σημάνει η ώρα της Δημοκρατίας, Η μεγάλη ώρα της Αριστεράς. Η ώρα που περίμενε αλλά δεν πρόλαβε να ζήσει ο καπετάν Γιαννούτσος, ο τελευταίος μαυροσκούφης του Άρη, που έφυγε από κοντά μας μόλις χθες. Η ώρα για την οποία έδωσαν τη ζωή τους οι χιλιάδες μάρτυρες της Αριστεράς. Της εθνικής αντίστασης. Του ΕΑΜ. Της ΕΔΑ. Της γενιάς του 114. Του Πολυτεχνείου. Της Γένοβας και των πλατειών. Από το προσκλητήριο αυτό δεν πρέπει να λείψει κανείς. Γιατί πρέπει να φανούμε αντάξιοι του χθες. Και μπροστάρηδες του σήμερα. Το οφείλουμε στο λαό μας. Στους νέους και τις νέες. Στους άνεργους. Στους συνταξιούχους. Στους αγανακτισμένους και τους αποφασισμένους να διεκδικήσουμε ξανά τις ζωές και τις πόλεις μας! Το οφείλουμε εν τέλει σε μας τους ίδιους, στα παιδιά μας!
Και σας το λέω Και θα το πράξουμε! Και Θα νικήσουμε! Στις 18 Μάη θα νικήσουμε στις 25 Μάη θα νικήσουμε. Τρεις κάλπες μια επιλογή θα νικήσουμε.
Καλούς αγώνες!».

Όλη η ομιλία του Γ. Σακελλαρίδη-Υποψ Δήμαρχου Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ

"Θα σας νικήσουμε γιατί οι ανάγκες των πολλών είναι πάνω από τα κέρδη των λίγων": 


Η ομιλία του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων, στην κεντρική 
εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία άνοιξε προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών του Μαϊου για περιφέρειες, δήμους και Ευρωβουλή.



"Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,
Η μάχη την οποία καλούμαστε να δώσουμε αυτόν τον Μάιο στο επίπεδο του Δήμου της Αθήνας, στο επίπεδο της Περιφέρειας και στο επίπεδο της Ευρώπης, είναι μία μάχη κρίσιμη.
Τέσσερα χρόνια επιβίωσης μέσα στην μνημονιακή πραγματικότητα, έχουν έρθει τα πάνω-κάτω στις ζωές μας. Από την πρώτη στιγμή μας παρουσίαζαν το «Μνημόνιο ως ευλογία» και την κοινωνική εξαθλίωση ως «προϋπόθεση για να εξαγνιστούμε για τις αμαρτίες μας»! Μας παρουσίασαν την καταστροφή ως μονόδρομο και την ίδια στιγμή κατηγορούσαν εμάς ως καταστροφολόγους.
Τον Μάιο κλείνουμε τέσσερα χρόνια ενός μακρύ χειμώνα, από τότε δηλαδή που η κυβέρνηση Παπανδρέου υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο και καταδίκασε την ελληνική κοινωνία.
Τον Μάιο του 2014 ο ελληνικός λαός έχει μία μοναδική ευκαιρία.
•    Να οδηγήσει τη συσσωρευμένη οργή που δικαιολογημένα νιώθει σε αποτελεσματική δύναμη εκθρόνισης του φθαρμένου πολιτικού προσωπικού, που τόσα χρόνια εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των λίγων.
•    Να μετατρέψει την αγανάκτησή του, σε φωνή δημιουργίας, δημοκρατίας και ανατροπής.

Γιατί οι εκλογές και η έκφραση του λαού, των πολλών, είναι αυτό που τους τρομάζει. Και το μήνυμα που θα στείλουμε από τις γειτονιές της Αθήνας, από τις πόλεις και τα χωριά της Περιφέρειας, από κάθε γωνιά της Ευρώπης θα είναι ξεκάθαρο. Θα σας νικήσουμε! Όχι για να σας αντικαταστήσουμε και να έρθουμε εμείς στα πράγματα, αλλά γιατί οι ανάγκες των πολλών είναι πάνω από τα κέρδη των λίγων!
Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,
Οι δημοτικές εκλογές στην Αθήνα είναι μία δύσκολη και κρίσιμη μάχη.
Ξέρουμε ότι θα μας στήσουν παγίδες και θα προσπαθήσουν να μας φτιάξουν μία εικόνα που να ταιριάζει στα δικά τους μέτρα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ήδη εργάζονται ακατάπαυστα για να μας βάλουν σε ένα καλούπι που να θυμίζει τους εαυτούς τους. Και για να το κάνουν αυτό θα σπαταλήσουν πολύ χρόνο μαζί με τα επικοινωνιακά τους επιτελεία, πολύ περισσότερο από ότι διέθεσαν για να λύσουν τα προβλήματα των κατοίκων της πόλης μας.
Εμείς το κάνουμε σαφές! Δεν είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό με το οποίο έχτισαν τις πολιτικές τους καριέρες. Δεν είμαστε φτιαγμένοι από τη λάσπη και τα τούβλα του δικού τους συστήματος. Όλοι και όλες εμείς είμαστε φτιαγμένοι με τις αξίες της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και της δημοκρατίας.
Μας κατηγορούν ως παιδιά του κομματικού σωλήνα τα παιδιά του μνημονιακού σωλήνα. Αυτοί που με τις πράξεις τους ως δήμαρχοι ή ως βουλευτές όχι επικύρωσαν την πολιτική του Μνημονίου και την υπερασπίστηκαν ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού.
Έχει το θράσος ο κ. Καμίνης να παρουσιάζεται ως ακομμάτιστη και αυτοδιοικητική επιλογή. Αυτός ο οποίος όταν κέρδισε τις εκλογές το 2010 πανηγύριζε με τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος δήλωνε ότι η «νίκη Καμίνη αποτελεί την καλύτερη ένδειξη νομιμοποίησης της δικής του πολιτικής».
Η σημερινή δημοτική αρχή του κ. Καμίνη εφάρμοσε κάθε απόφαση της κυβέρνησης για περιορισμό της χρηματοδότησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, για απολύσεις, διαθεσιμότητες και περικοπές. Σήμερα έχει το θράσος να παινεύεται για την οικονομική εξυγίανση που πέτυχε.
Να μας απαντήσει: Πώς νιώθει που οι υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών σε μία περίοδο που τις έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ; Ο κ. Καμίνης οφείλει να απολογηθεί για τις επιλογές του στον λαό της Αθήνας.
Όμως η μάχη του φθαρμένου μνημονιακού προσωπικού που παλεύει να διατηρήσει κάποιο θώκο στην κεντρική πολιτική σκηνή συμπληρώνεται και με τον κ. Σπηλιωτόπουλο και με τον κ. Κακλαμάνη.
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος μας υποσχέθηκε «μία Αθήνα αναβαθμισμένης αισθητικής». Αλήθεια, όταν ψήφιζε ως βουλευτής όλες τις μνημονιακές επιταγές, δεν αναρωτήθηκε τί επιπτώσεις θα έχουν οι επιλογές του στην αισθητική της Αθήνας; Η Αθήνα κ. Σπηλιωτόπουλε δεν είναι μόνο η εικόνα της, την οποία σκοπεύετε να ντύσετε με ένα ιλουστρασιόν περιτύλιγμα. Η Αθήνα είναι κυρίως οι άνθρωποί της. Αυτοί που έχασαν τις δουλειές τους, που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, αυτοί που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και αυτοί που καταδικάσατε με την ψήφο σας στο κοινωνικό περιθώριο. Αυτή την Αθήνα μπορείτε να προσποιείστε ότι δεν την βλέπετε, αλλά αυτή η Αθήνα δεν ξεγελιέται με επιφανειακές υποσχέσεις.
Όμως και ο κ. Κακλαμάνης παρά την απόρριψή του από τους Αθηναίους δημότες το 2010 έρχεται να διεκδικήσει τον Δήμο της Αθήνας πιστεύοντας πως είναι ιδιοκτησία του. Υπάρχουν όμως λόγοι κ. Κακλαμάνη για τους οποίους χάσατε το 2010. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι επί των ημερών σας επιχειρήσατε να θυσιάσετε χώρους πρασίνου για να εξυπηρετήσετε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα; Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι η σπατάλη του δημόσιου χρήματος και η αυθαιρεσία αποτελούσαν το έργο της καθημερινότητάς σας; Και όσο κι αν σήμερα χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για την κοινωνική εξαθλίωση και τις επιπτώσεις του Μνημονίου, πιστέψτε μας κ. Κακλαμάνη: Οι Αθηναίοι θυμούνται τα έργα και τις ημέρες σας.
Εμείς καλούμε τους δημότες της Αθήνας να αλλάξουν σελίδα, να μην αποδεχτούν την γκρίζα πραγματικότητα αλλά να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους. Να απελευθερώσουμε την Αθήνα από την κατάθλιψη, να στείλουμε το μήνυμα για αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, συμμετοχή και δημοκρατία παντού. Γιατί τα συλλογικά προβλήματα απαιτούν συλλογικές λύσεις.
Με την Ανοιχτή Πόλη στην Αθήνα, με το Λιμάνι της Αγωνίας στον Πειραιά και πολλές αντίστοιχες κινήσεις σε όλη την χώρα, καταφέραμε και αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και παρεμβαίνουν οι αυτοδιοικητικές κινήσεις. Η πλούσια εμπειρία και η παρακαταθήκη εκατοντάδων ανθρώπων που μας πλαισίωσαν αποδεικνύει ότι η αυτοδιοικητική μας παρέμβαση δεν αρχίζει και τελειώνει κάθε τέσσερα χρόνια ως εκλογικός μηχανισμός. Η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται με τη συμμετοχή στα τοπικά κινήματα των γειτονιών της Αθήνας, με την καθημερινή παρέμβαση στα μικρά και μεγάλα προβλήματα των πολιτών, με τη διαρκή επαφή με τους συνδημότες μας.
Όπως η Ανοιχτή Πόλη λοιπόν άλλαξε τα δεδομένα για το τι σημαίνει δημοτική παράταξη, τώρα είναι η ώρα για το μεγάλο βήμα, η ώρα να αλλάξουμε τα δεδομένα για το τι μπορεί να σημαίνει ο δήμος για τους πολίτες.
Σε αυτήν την κατεύθυνση προβάλλουμε τέσσερις άξονες:
Ο πρώτος άξονας: δημοτική κοινωνική πολιτική για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση με αλληλεγγύη
Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για μας η άμεση ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου έτσι ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην νιώσει μόνος του στην κρίση. Δεν μας ταιριάζουν οι επικοινωνιακές εκδηλώσεις αλληλεγγύης, δεν μας ταιριάζει να κρύβουμε τους συμπολίτες μας, τα θύματα της κρίσης, τη νεολαία που χάνεται στα ναρκωτικά, κάτω από το χαλάκι για να μην χαλάνε την αισθητική μας. Θέλουμε μία δημοτική αρχή που να αποτελεί ασπίδα για όσους κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, για όσους κινδυνεύουν με διακοπή ηλεκτροδότησης, για όσους χάνουν την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Θέλουμε μία δημοτική αρχή που να μην βλέπει τις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης ανταγωνιστικά, αλλά να τις ενισχύει σεβόμενη την αυτονομία τους. Με το πρόγραμμά μας για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, για τα δημοτικά ιατρεία και τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων θα δώσουμε ανακούφιση σε όσους την έχουν ανάγκη. Και αυτό όχι γιατί είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά επειδή έχουμε την πολιτική βούληση και προτάσσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια!
Δεύτερος άξονας. Ποιότητα ζωής παντού στις γειτονιές και όχι έργα βιτρίνας
Θα δουλέψουμε για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων με έμφαση στις γειτονιές. Με ένα φθηνό και οικολογικό πρόγραμμα παρεμβάσεων, με τεχνικές παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, ώστε οι δημόσιοι χώροι να μην αφήνονται σε αχρηστία και μετατρέπονται σε σκοτεινά σημεία της πόλης. Να επαναφέρουμε το αίσθημα ασφάλειας όχι μέσω του τρόμου αλλά μέσω της ζωής σε κάθε γειτονιά.

Τρίτος άξονας. Για μια δημοτική αρχή που θα στηρίζει και θα ενισχύει τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, την παραγωγική οικονομική δραστηριότητα στην Αθήνα
Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στα λουκέτα και να βρίσκει δικαιολογίες χαμηλού επιπέδου για να εξηγήσει αυτό που είναι αυτονόητο για κάθε μαγαζάτορα. Ότι δηλαδή τα μαγαζιά κλείνουν εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής. Εμείς φιλοδοξούμε να αξιοποιήσουμε όλους τους νέους επιστήμονες που απαξιώνονται στην Ελλάδα της κρίσης, να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις τους προωθώντας συνεργατικές και κοινωνικές μορφές επιχειρηματικότητας στο επίπεδο της πληροφορικής, της καινοτομίας, της ενεργειακής εξοικονόμησης.
Τέταρτος άξονας. Για μια δημοτική αρχή που θα αναζητά τον έλεγχο και θα οργανώνει την συμμετοχή, για μια Αθήνα της δημοκρατίας
Δεν θα κυβερνήσουμε το Δήμο συγκεντρωτικά, πίσω από κλειστούς τοίχους, σε συνδιαλλαγή με συμφέροντα που κινούνται σκοτεινά στους διαδρόμους. Επιδίωξή μας είναι να «εισβάλλουν» στη λειτουργία του Δήμου οι ενεργοί πολίτες, οι σύλλογοι κατοίκων, οι φορείς της πόλης. Έτσι θα ξαναδώσουμε νόημα στην πραγματική αυτοδιοίκηση της πόλης.
Σημασία λοιπόν για μας, δεν έχει ποιος μπορεί να διοικήσει την πόλη. Σημασία έχει ποιος μπορεί να την αλλάξει.
Και πιστεύουμε βαθιά πως ο μόνος που μπορεί να την αλλάξει είναι ο κόσμος που ζει και εργάζεται εδώ, ο κόσμος που αγωνίζεται και ομορφαίνει τις γειτονιές της, οι εργαζόμενοι στο Δήμο, οι επιστήμονες και οι άνθρωποι του πολιτισμού, ο κόσμος που αγαπά την Αθήνα, νέοι και μεγαλύτεροι.
Μαζί με αυτό τον κόσμο θα προχωρήσουμε σε ένα αναμφισβήτητα δύσκολο αγώνα με ένα κοινό στόχο.
Να διώξουμε τον φόβο και το μίσος, να διώξουμε την θλίψη και την εγκατάλειψη για να ανακαταλάβει την Αθήνα η δημιουργία, και η ελπίδα.
Για να επιστρέψει οριστικά στην Αθήνα η ζωή.  
Αυτό είναι το στοίχημα για τον δήμο της Αθήνας και σας καλώ όλου και όλες να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να τα καταφέρουμε.

είναι το στοίχημα της γενιάς μου,
είναι το στοίχημα νεότερων και μεγαλύτερων, αντρών και γυναικών
είναι το στοίχημα των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες.
είναι το στοίχημα των κατοίκων στις γειτονιές της Αθήνας.
είναι το στοίχημα των δημοκρατικών πολιτών της Αθήνας και της χώρας.
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να νικήσουμε!
Δεν είναι στοίχημα προσωπικό αλλά συλλογικό"

ΚΗΛΙΔΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΡΟΥΦΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΦΡΟΝΩΝ


Ήταν 16 Φεβρουαρίου 1999. Συμπληρώθηκαν 15 χρόνια. Η Ελλάδα εκείνο το πρωινό ξυπνούσε σαστισμένη. Η είδηση πέρασε από στόμα σε στόμα: Από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα ο Οτσαλάν είχε βρεθεί στα χέρια των Τούρκων... 

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS65kCnPBaiTEjdxhT3qM1urE-o1HGD-neYoUxHYE1THzeMcgMXEA

του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Σαν ηλεκτρικό ρεύμα το αίσθημα της ντροπής χτυπά και κατακλύζει τον ελληνικό λαό. Δεν θα αργήσει να μετατραπεί σε κύμα οργής…

«Ποιος είναι ο ορισμός που δίνει η κυβέρνησή σας στις έννοιες "φιλότιμο" και "αξιοπρέπεια";». Αυτή ήταν η ερώτηση που...
τέθηκε την ίδια μέρα στην αίθουσα ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών προς τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι: Εκείνες τις ώρες η Ελλάδα είχε οδηγηθεί με την υπόθεση Οτσαλάν σε τέτοιον κατήφορο, που τίποτα δε θεωρούνταν δεδομένο. Ούτε ακόμα και το τι σημαίνουν λέξεις όπως «φιλότιμο» και «αξιοπρέπεια»...
Ο Οτσαλάν από τα χέρια της Ελλάδας είχε περάσει στα χέρια της τουρκικής ΜΙΤ. Και τούτο ενώ δύο μήνες πριν, τα 2/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ (ανάμεσά τους και υπουργοί...), είχαν υπογράψει ψήφισμα με το οποίο καλούσαν τον Οτσαλάν να έρθει στην Ελλάδα για να βρει άσυλο...

Δυο μέρες μετά από την μεταφορά του ηγέτη των Κούρδων στις τουρκικές φυλακές, ο τότε πρωθυπουργός Σημίτης εξέδωσε μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση για την υπόθεση Οτσαλάν. Είναι αξιοσημείωτο τι επέλεξε να τονίσει σε κείνη την ανακοίνωση ο κύριος Σημίτης. Επέλεξε, μιλώντας για το «κουρδικό ζήτημα», να δηλώσει: «Είμαστε κατά των ένοπλων ανταρσιών και των πράξεων τρομοκρατίας και βίας». Αυτά ήταν τα λόγια του κυρίου Σημίτη, μόλις δύο 24ωρα από την αποκάλυψη της υπόθεσης Οτσαλάν! Ο Οτσαλάν είχε πέσει στα χέρια των Τούρκων, η εμπλοκή της Ελλάδας ήταν αδιαμφισβήτητη κι αυτός, ο κ.Σημίτης, επέλεγε εκείνη ακριβώς τη στιγμή για να χαρακτηρίσει σαν «ένοπλη ανταρσία», για να καταγγείλει σαν «τρομοκρατία και βία» την πάλη των Κούρδων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους…

Θα το επαναλάβουμε: Εκείνη η απίστευτη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργού Σημίτη είχε εκδοθεί τη στιγμή που οι εικόνες του δέσμιου Οτσαλάν έκαναν το γύρο του κόσμου! Η Ελλάδα είχε γίνει διεθνώς «ρεντίκολο». Στο δε εσωτερικό η υπόθεση Οτσαλάν είχε δώσει ευκαιρία σε εθνικιστικούς κύκλους να εγγράφουν μελλοντικές «πατριωτικές» υποθήκες. Κι όμως: Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί για το κατάντημα στο οποίο είχε οδηγηθεί, αλλά στην ίδια εκείνη ανακοίνωση, ο κ. Σημίτης, που θέλοντας να διασώσει εαυτόν είχε θυσιάσει τρεις υπουργούς (Πάγκαλο, Παπαδόπουλο, Πετσάλνικο), καυχιόταν κιόλας ότι: «Κάναμε το χρέος μας με τον καλύτερο τρόπο, απέναντι στην Ελλάδα και τα συμφέροντά της, απέναντι στο κουρδικό ζήτημα και τον ίδιο τον Οτσαλάν»!

Ποια ήταν η εμπλοκή της κυβέρνησης του κ.Σημίτη σε αυτή την ιστορία; Ποια είναι η αλήθεια; Ποια είναι η ειλικρινής εκδοχή; Η εκδοχή της ελληνικής κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ότι δεν παρέδωσε η ίδια τον Οτσαλάν στην Τουρκία, ότι δεν τον κατέδωσε, είτε απευθείας, είτε μέσω των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ή άλλου τρόπου, ότι αυτή η κατάληξη ήταν αποτέλεσμα κάποιου λάθους»; Η’ η εκδοχή που ακουγόταν στα συλλαλητήρια και γραφόταν στις εφημερίδες: Οτι επρόκειτο για μια«κυβέρνηση - καταδότη»…

Αν θα θέλαμε να ανασυνθέσουμε το κλίμα της εποχής, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι ο χειρισμός της υπόθεσης Οτσαλάν έγινε από μια κυβέρνηση που είχε ήδη στο ενεργητικό της τα«ευχαριστώ» προς τις ΗΠΑ μετά τα Ίμια. Που υπό το βλέμμα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, της κυρίας Ολμπράιτ, είχε ήδη συνυπογράψει την ελληνοτουρκική συμφωνία της Μαδρίτης που αναγνώριζε «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο. Που είχε φερθεί με το γνωστό τρόπο στην υπόθεση των «S-300» μετά από απαίτηση των Αμερικανών. Ποιος, λοιπόν, θα μπορούσε να πιστέψει την εκδοχή της κυβέρνησης την ώρα που ο Οτσαλάν έπεφτε στα χέρια των Τούρκων;...

Κανένας δεν πίστεψε την κυβέρνηση Σημίτη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά λίγο αργότερα ήρθε και η αποκάλυψη της έκθεσης του πρέσβη της Ελλάδας στην Κένυα, όπου καταγράφονταν «χαρτί και καλαμάρι» τα γεγονότα όσον αφορά τη μεταφορά και την παραμονή του Οτσαλάν στην πρεσβεία καθώς και το τέλος που ακολούθησε.
Η έκθεση του πρέσβη ήταν συγκλονιστική. Εκεί, στην έκθεση - ομολογία, έγινε γνωστό στο πανελλήνιο ποια ήταν η εντολή από την Αθήνα προς την ελληνική πρεσβεία της Κένυας. Η εντολή ήταν σαφής: «Σάββα, παιδί μου, πέτα τον έξω»! Αυτή ήταν η εντολή. Τον πήγαν στην Κένυα, όπως έλεγαν, για να τον σώσουν. Και τελικά τον «πέταξαν έξω». Αλλά απ ' έξω ήταν οι Τούρκοι...

Όποια και αν θα είναι η αποτίμηση της Ιστορίας για τον Οτσαλάν, όποια κι αν θα είναι η τελική κρίση του κουρδικού λαού για το πρόσωπό του, το γεγονός παραμένει: Από τα χέρια μιας ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο Οτσαλάν έπεσε στα χέρια της Τουρκίας. Κι αυτό, ως στιγμιότυπο της – ελληνικής, πια -  Ιστορίας, θα αποτελεί εσαεί κηλίδα ντροπής. Για εκείνους (τους «μεγάλους τραγουδιστές» και τις «δεσποινίδες Κατεχάκη») που δια πράξεων ή παραλείψεων πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εξέλιξη.

Το Άδωνις βγαίνει από το ‘Άδης;


Μαύρη Δευτέρα σήμερα, 17 Φεβρουαρίου του 2014. Με εντολή Σαμαρά κλείνουν όλα τα πολυιτατρεία του ΕΟΠΥΥ, διαλύεται μέσα σε μια μέρα ό, τι έχει απομείνει από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης, με διεκπεραιωτή τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον ερασιτέχνη φιλόλογο που αρέσκεται στην αναζήτηση πρωτότυπων ετυμολογιών, τα «γενέθλια», επί παραδείγματι, ετυμολογούνται, λέει, από τον άθλο, η ζωή μας είναι γεμάτη άθλους, γεμάτη δυσκολίες κι ένας τέτοιος άθλος είναι και το Μνημόνιο. Ε λοιπόν, μετά από το σημερινό μακελειό, το Άδωνις θα ετυμολογείται υποχρεωτικώς από το ‘Αδης και ζητώ συγγνώμη από τον θεό του κάτω κόσμου, που τον έβαλα δίπλα- δίπλα με τον τηλεβιβλιοπώλη. .

Προς τι η φασαρία, αναρωτιέται ο εκπρόσωπος του Άδη επί της Γης. Τα πολυιατρεία κλείνουν...
για ένα μήνα και μετά θα ξανανοίξουν ως κέντρα υγείας αστικού τύπου. Καταρχάς, ο ένας μήνας είναι χρόνος μεγάλος για ανθρώπους ασθενείς και ταλαιπωρημένους, που θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους 50 ευρώ στον ιδιώτη γιατρό, για να τους εξετάσει και να τους γράψει τα φάρμακα. Είναι χρόνος τεράστιος για τα παιδιά και των δομών της ψυχικής υγείας, που θα μείνουν χωρίς ιατρική φροντίδα, τεράστιος και για τους γονείς αυτών των παιδιών.

Κι όταν περάσει ο μήνας, τι ακριβώς θα συμβεί; Τι θα είναι αυτά τα κέντρα υγείας αστικού τύπου, ποια επάρκεια θα έχουν σε προσωπικό και υλικό; Πόσοι από τους 8.500 γιατρούς που τίθενται σε διαθεσιμότητα θα επαναπροσληφθούν; Δεν θέλει και πολλή σκέψη, η κυβέρνηση κλείνει τον ΕΟΠΥΥ, για να βάλει στη θέση του κάτι πολύ πιο φθηνό, είναι απολύτως βέβαιο ότι οι νέες δομές θα είναι πιο αδύναμες και υποτυπώδεις από τις παλαιές. Αυτή είναι η εντολή Σαμαρά, αυτό θα γίνει.

Κάτι μαύρες Δευτέρες σαν τη σημερινή καταλαβαίνεις γιατί ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος επέλεξαν τον Γεωργιάδη για να διαλύσει τη δημόσια υγεία. Μόνο ένας αδίστακτος μωροφιλόδοξος θα μπορούσε να υπερασπιστεί αυτό το ανοσιούργημα. Μόνο αυτός θα μπορούσε να εκθειάζει δημοσίως τους κλινικάρχες και να ζητάει από την τρόικα να μην του κλέψει τη δόξα των απολύσεων, Μόνο αυτός θα μπορούσε να βγει στα κανάλια και να απειλήσει ευθέως τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους διοικητικούς που είχαν μπει μπροστά, για να μην κλείσουν τα πολυιατρεία: «Όποιος δεν παραδώσει το ιατρείο θα έχει την ευθύνη, αν τα κρατήσουν ανοικτά θα πρέπει να πληρώσουν και το νοίκι», έκραξε ο ανθρωπάκος που έγινε υπουργός, αντί να τρέξει να κρυφτεί σε δώδεκα τρύπες, ντροπιασμένος για τα ερείπια που αφήνει ξοπίσω του.

Άδης και πολύ του πέφτει.

Γιώργος Ανανδρανιστάκης
 από avgi, μοντάζ Γρέκι