Deutsche Welle: Δεν υπάρχει θέμα Grexit



"Πρόωρες εκλογές και στο βάθος ΣΥΡΙΖΑ" τιτλοφορείται το κύριο θέμα της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle. Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται εκτιμήσεις αναλυτών, οι οποίες σε αντίθεση με την κινδυνολογία που προβάλλει ο Α. Σαμαράς, αποφαίνονται ότι "είναι μη ρεαλιστικός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ".

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει και ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ντουίσμπουργκ – Έσσεν, Χάιντς Γιούργκεν Αξτ, ο οποίος εκτιμά ότι οι δανειστές θα επιδείξουν μεγαλύτερη συμβιβαστική διάθεση.

«Κάνοντας έναν συνυπολογισμό όλων πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποσπάσουν τη στήριξη του Α. Τσίπρα και να διαπραγματευτούν μαζί του..." εκτιμά ο Αξτ, καταλήγοντας ότι "ο κίνδυνος εξόδου δεν είναι ρεαλιστικός".

Σχολιάζοντας τη στάση του Βερολίνου και του Β. Σόιμπλε, ότι η επίσπευση της Προεδρικής εκλογής είναι «πιθανότατα μια καλή απόφαση», ο Γερμανός αναλυτής την εντάσσει στην προσπάθεια του Σόιμπλε – όπως υποστηρίζει – να μην επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση.

Κάνει, δε, λόγο για τεράστιες πιέσεις από τις αγορές, αναφέροντας ότι τα σπρεντ εκτινάχθηκαν στα ύψη ενώ το ελληνικό Χρηματιστήριο κατέρρευσε.

Από την πλευρά του, ο πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης Λάζαρος Μηλιόπουλος, εκτιμά ότι ο Α. Σαμαράς "τα παίζει όλα για όλα επιδιώκοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες", τονίζοντας πως όλα συνηγορούν ότι δε θα καταφέρει να αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία του κοινοβουλίου για την εκλογή Προέδρου.

"Μπορώ να φανταστώ ότι οι νυν διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφορούν αποφασιστικής σημασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στα συμφραζόμενα αυτά ο Σαμαράς επιθυμεί μια ξεκάθαρη λαϊκή εντολή, με τον κίνδυνο βέβαια να χάσει τις εκλογές και να παραδώσει την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ", λέει ο Λ. Μηλιόπουλος.

Εκτιμά, δε, ότι το Βερολίνο έχει αντιληφθεί εδώ και καιρό πως η κυβέρνηση Σαμαρά δε μπορεί πλέον να επιβιώσει και προτιμά να ξεκαθαρίσει γρήγορα το πολιτικό τοπίο.

Σύμφωνα με τον Λ. Μηλιόπουλο, η γερμανική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Γιούνκερ, σκάσε!



Γιούνκερ, σκάσε!
EDITORIAL
Δημοσίευση: Φύλλο 241 - 13/12/2014 
Ο επικεφαλής της Κομισιόν, γνωστός και μη εξαιρετέος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση ότι «οι Έλληνες -οι οποίοι έχουν μια πολύ δύσκολη ζωή- ξέρουν πολύ καλά τι θα σήμαινε ένα λάθος εκλογικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη».
Όταν τον ρώτησαν αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ακραία δύναμη», ο Γιούνκερ, απάντησε: «Θα ήθελα η Ελλάδα να κυβερνάται από ανθρώπους που έχουν το βλέμμα και την καρδιά τους στραμμένα στους πολλούς αδύναμους ανθρώπους και που μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες των ευρωπαϊκών διαδικασιών. Κάθε κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα πρότυπα και δεν θέλω να σχολιάσω τις πιθανότητες που έχει το ένα ή το άλλο κόμμα, ωστόσο θα το προτιμούσα εάν εμφανίζονταν οικεία πρόσωπα».
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ., νυν εκπρόσωπος της Κομισιόν και δεξί χέρι του Γιούνκερ, κος Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Γνώριμα πρόσωπα, είναι γνώριμα πρόσωπα. Υπάρχουν πολλά περιθώρια ερμηνείας για το τι μπορεί να εννοεί»…
Αφού δεν κατάλαβε, λοιπόν, ο κ. Σχοινάς, ας τον βοηθήσουμε εμείς. Γνώριμα ή οικεία πρόσωπα του κ. Γιούνκερ είναι όλη η μαφία των επιχειρηματικών ομίλων που με τη δική του βοήθεια ξέπλενε χρήμα στο Λουξεμβούργο όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός. Μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες, 340 πολυεθνικές εταιρίες απέφευγαν να φορολογηθούν σε αγαστή συνεργασία με τις αρχές του Λουξεμβούργου.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου πριν ένα μήνα οδήγησε πολλούς να ζητούν την παραίτηση Γιούνκερ από την Κομισιόν, εκείνος όμως απάντησε περίπου ότι αυτά που έκανε ήταν νόμιμα άρα ηθικά. Κάτι θα καταλαβαίνει καλύτερα τώρα, λόγω και της θητείας του στη Ν.Δ., ο κύριος εκπρόσωπος.
Να θυμίσουμε ότι η οικονομία της Κύπρου δέχτηκε ένα σοκαριστικό χτύπημα από την Κομισιόν με το επιχείρημα ότι παρείχε άτυπες διευκολύνσεις σε μεγαλοκαταθέτες και ειδικά Ρώσους επενδυτές. Άλλο όμως η Κύπρος και άλλο το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου για τους αδέκαστους ευρωκράτες και τα οικεία τους πρόσωπα.
Ανάμεσα στα οικεία πρόσωπα του Γιούνκερ στην Ελλάδα, φυσικά, περιλαμβάνονται και μια σειρά νομικά πρόσωπα με δραστηριότητα στη χώρα, όπως η EFG Group του Ομίλου Λάτση, η Wind Hellas και μερικά ακόμα ευαγή ιδρύματα που περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τα Lux Leaks, στα αρχεία ευεργετηθέντων από τον κύριο Γιούνκερ και την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου.
Τέτοια σοβαρή κυβέρνηση θέλει και στην Ελλάδα ο Γιούνκερ, αυτές είναι οι ευρωπαϊκές διαδικασίες που θα πρέπει να μπορεί να κατανοήσει κάθε μελλοντική ελληνική κυβέρνηση. Και φυσικά, τα οικεία πρόσωπα που υποδεικνύει ο επικεφαλής της Κομισιόν δεν είναι άλλα από τον πρώην επίτροπο και νυν υποψήφιο πρόεδρο κ. Στ. Δήμα, τον Α. Σαμαρά, τον Ευ. Βενιζέλο και ολόκληρο το υποτακτικό πολιτικό προσωπικό.
Οι «πολλοί αδύναμοι άνθρωποι» που προκλητικά μάλιστα τους μνημονεύει ο λύκος του Λουξεμβούργου και της Κομισιόν, μια απάντηση μόνο μπορούν να του δώσουν με κάθε τρόπο: Γιούνκερ, σκάσε!
 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
- See more at: http://www.e-dromos.gr/editorial241/#sthash.BVnYOL5G.dpuf

ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ «ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ» ΤΟΥΣ …ΔΡΑΧΜΟΒΙΩΤΟΥΣ!


Εκτύπωση







Του Ν.ΠΕΡΠΕΡΑ*
Τι τραγική ειρωνεία! Εδώ και μερικές μέρες, με αφορμή τις ψηφοφορίες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο η κυβέρνηση, όσο και διάφορα παπαγαλάκια της τρόικας, των «αγορών» και της ΕΕ, προσπαθούν να μας μεταφέρουν στο σκηνικό των εκλογών του 2012, με εκβιαστικά και τρομοκρατικά ψευτοδιλήμματα, με κορυφαίο αυτό του …«grexit», δηλαδή της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Να απειλούν, δηλαδή, αυτοί που έδεσαν με το ευρώ τη χώρα χειροπόδαρα στη μέγγενη των μνημονίων, της λιτότητας και της καταστροφής για τουλάχιστον 50 χρόνια, ότι δήθεν υπάρχει και χειρότερο μέλλον. Να εκβιάζουν αυτοί που κατάργησαν με το ευρώ οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ότι χωρίς αυτό θα έρθει ο …κατακλυσμός του κόσμου! Να προσπαθούν να πείσουν το 90% του ελληνικού λαού που τα τελευταία χρόνια, εντός φυσικά του ευρώ, φτωχοποιήθηκε, εξαθλιώθηκε και δεν έχει ούτε ευρώ στην τσέπη, πως η πορεία του προς τον Καιάδα είναι μονόδρομος!

Ε, λοιπόν, όχι κύριοι. Τα ψευτοδιλήμματά σας δεν πιάνουν γιατί εκτός από τους τραπεζίτες, τουςμεγαλοεργολάβους, τους εφοπλιστές και τους υπόλοιπους μεγαλοκαρχαρίες που αύξησαν τα πλούτη τους ακόμη και μέσα στην κρίση, όλος ο υπόλοιπος ελληνικός λαός δεν έχει κανένα λόγο πια να φοβάται.
-Τι άλλο απόλαυσε από το ευρώ το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων, παρά μόνο την ανέχεια του σήμερα και το φόβο για το αύριο;
-Τι απόλαυσαν από το ευρώ τα 6,3 εκατομμύρια των Ελλήνων, που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ή τα προσεγγίζουν επικίνδυνα και δεν τους φτάνουν τα ευρώ για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες, όπως το φαγητό, η θέρμανση, το φως, το νερό και το τηλέφωνο;
-Τι απόλαυσαν από το ευρώ όλοι αυτοί που σχηματίζουν ουρές στα δωρεάν συσσίτια, που ψάχνουν για να τραφούν ακόμη και στους κάδους απορριμμάτων, που κοιμούνται στα παγκάκια;
-Τι απόλαυσαν από το ευρώ όσοι ακόμη έχουν δουλειά και εργάζονται και βλέπουν τους μισθούς τους να απομειώνονται κατά 40%, να καταργούνται εργασιακές σχέσεις που κατάκτησαν με αίμα και να ζουν με την απειλή της απόλυσης, των ατομικών συμβάσεων και της εκ περιτροπής απασχόλησης;
-Τι απόλαυσαν από το ευρώ οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, που βλέπουν από μήνα σε μήνα να βάζουν όλο και λιγότερα στην τσέπη τους λόγω διάφορων περικοπών και χαρατσιών;
-Τι απόλαυσαν από το ευρώ οι μικροβιοτέχνεςμικροεπαγγελματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, παρά μόνο την απειλή του λουκέτου (πάνω από 250.000 μικροεπιχειρήσεις έκλεισαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια), της εφορίας και των τραπεζών;
-Τι απόλαυσαν από το ευρώ τα εκατομμύρια των μικροϊδιοκτητών, που βλέπουν η αξία της περιουσίας τους να απομειώνεται μέσα σε λίγα χρόνια ακόμη και πάνω από 50%, να μην μπορούν πλέον ούτε καν να σκεφτούν πως θα την πουλήσουν, ενώ ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλει χαράτσια ακόμη και στα ακατοίκητα σπίτια και τα χέρσα χωράφια;
-Τι απόλαυσαν από το ευρώ οι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που στενάζουν στις Συμπληγάδες της διαρκούς περικοπής των μισθών τους και της απειλής της διαθεσιμότητας και της απόλυσης;
-Τι απολαμβάνει μέσα στο ευρώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, παρά μόνο την αδικία της αύξησης της φορολογίας και των χαρατσιών γι’ αυτούς και τις συνεχείς φοροαπαλλαγές των προνομιούχων μεγαλοσχημόνων;
Ε, λοιπόν, κύριοι χάσατε. Οι απειλές σας είναι «πουκάμισο αδειανό». Οι εκβιασμοί σας είναι γράμμα κενό. Δεν μπορούν πια να πιάσουν ούτε στους λεγόμενους «νοικοκυραίους», οι οποίοι νοιώθουν πια πως δεν είναι όχι μόνο νοικοκύρηδες στον τόπο τους, αλλά ούτε και στο σπίτι τους!
Δε σας μένει παρά να ξεκουμπιστείτε αμέσως. Γιατί είναι η ίδια η πολιτική σας που σας ανατρέπει. Γιατί το μόνο που μπορείτε να υποσχεθείτε στον ελληνικό λαό είναι τα 17 επώδυνα μέτρα που προτείνει το e-mail των τροϊκανών εκπροσώπων των τοκογλύφων δανειστών μας, με νέους φόρους, με απαλλοτριώσεις της περιουσίας και οριστική διάλυση εργασιακών σχέσεων και Ασφαλιστικού συστήματος και στη συνέχεια ένα ακόμη πιο καταστροφικό μνημόνιο, που είστε έτοιμοι να το βαφτίσετε με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «προληπτική πιστωτική γραμμή». Γιατί τα μόνα που μπορείτε να προσφέρετε, λειτουργώντας ως υπάλληλοι – ανδρείκελα των δανειστών και των «αγορών», είναι πόνος, αίμα, τρομοκρατία και δάκρυα…
*Πηγή: imerodromos.gr ανάρτηση από iskra

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Ο ΛΑΟΣ.ΟΥΤΕ ΟΙ ΓΥΠΕΣ ΟΥΤΕ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

 


Εκτύπωση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΣΤΟ "ΧΩΝΙ" (14/12)
*Ο Αντώνης Σαμαράς έπαιξε την τελευταία του πολιτική ζαριά, με την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του ΠτΔ και την πρόταση ενός γαλάζιου για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Σε τι ποντάρει ο ίδιος;
Η απόφαση του Πρωθυπουργού -σε συνεννόηση με τους τροικανούς- να επισπευστεί η Προεδρική εκλογή, αποτελείαπέλπιδα προσπάθεια να κρυφτούν τα νέα μέτρα, που η συγκυβέρνησή του με τον κύριο Βενιζέλο έχει ήδη αποδεχτεί, μέσω του e-mail του Υπουργού Οικονομίας προς την τρόικα, ως προαπαιτούμενα της αξιολόγησης του ισχύοντος μνημονίου καθώς και εκείνα που θα συνοδεύουν την ενισχυμένη πιστωτική γραμμή, που θα είναι η συνέχεια του σημερινού σχήματος χρηματοδότησης της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να εκβιάσει την ψήφο των βουλευτών, ώστε, αφού εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι 180 ψήφοι τους για την εκλογή του πρόεδρου της δημοκρατίας, να θεωρήσει ότι ο ίδιος αριθμός βουλευτών συναινεί να παραμείνει για άλλο ενάμιση χρόνο γαντζωμένος στην κυβερνητική εξουσία.
Επομένως, το πραγματικό δίλλημα για τους βουλευτές είναι, εάν θα δώσουν την δυνατότητα στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να συνεχίσει να κυβερνά και να εφαρμόζει απάνθρωπες μνημονιακές πολιτικές ή εάν θα ανοίξει ο δρόμος για εκλογές και για την ανάδειξη μίας αριστερής - αντιμνημονιακής κυβέρνησης, η οποία θα ακυρώσει τα καταστροφικά μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους τους, θα διαπραγματευτεί σκληρά για την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους και θα εφαρμόσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
*Μπρος στην οριστική κατάρρευση της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός και τα ξένα μίντια τρομοκρατούν (εκ νέου) τον κόσμο, μιλώντας για δήθεν κινδύνους που θα φέρει η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο -και ίσως αυτοδύναμο- κόμμα στις προσεχείς εκλογές. Τι απαντάτε στην τρομολαγνεία;
Η κυβέρνηση και οι φίλοι της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι πολύ γελασμένοι, εάν θεωρούν ότι με την επαναφορά του κλίματος της άκρατης κινδυνολογίας των εκλογών του 2012 θα τρομοκρατήσουν και πάλι ένα λαό που ασφυκτιά και υποφέρει από την αντικοινωνική πολιτική του μνημονίου.
Η επίθεση των λεγόμενων «αγορών», όχι μόνο δεν μας τρομάζει, αλλά ενισχύει την αποφασιστικότητά μας, προκειμένου με τους αγώνες και την ψήφο του λαού να προωθήσουμε καινα εφαρμόσουμε το αντιμνημονιακό και προοδευτικό πρόγραμμά μας μέχρι τέλους, χωρίς να υποκύψουμε σε καμία απειλή, σε κανέναν εκβιασμό, σε καμία πίεση του εγχώριου και διεθνούς οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου και των φιλικών τους μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Το παρόν και το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ίδιος ο λαός μας και όχι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια ούτε οι υπαλληλίσκοι των τοκογλύφων δανειστών της χώρας μας.
Το κριτήριο στις αποφάσεις μας, ως αριστερής αντιμνημονιακής προοδευτικής κυβέρνησης, δεν θα είναι οι θρασύτατες και ταπεινωτικές για το λαό και την χώρα μας απαιτήσεις των δανειστών της χώρας και των κερδοσκόπων, αλλά η επιβίωση του λαού, η αξιοπρέπεια της πατρίδας και το μέλλον της νέας γενιάς.
Η κυβέρνηση διαχειρίζεται τον φόβο, ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την ελπίδα του λαού για καλλίτερες μέρες.
*Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται όχι μόνο για τη μεγάλη μάχη αλλά και για την επόμενη ημέρα, αφού ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει την προεργασία συγκεκριμένων νομοσχεδίων. Ποια τα πρώτα βήματα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς; Τι να περιμένουν οι πολίτες από τις αρχές Φλεβάρη;
Έχουμε έτοιμα τα νομοσχέδια, και τα έχουμε ήδη καταθέσει ως προτάσεις νόμου στη Βουλή, για τηνεπαναφορά του μηνιαίου κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ καθώς και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, δηλαδή του δώρου Χριστουγέννων, για όσους συνταξιούχους παίρνουν μηνιαία σύνταξη λιγότερο από 700 ευρώ, ως πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι τα 5 χρόνια του μνημονίου. Επίσης τα νομοσχέδια για την κατάργηση των μνηνονιακών διατάξεων, που θέσπισαν τιςδιαθεσιμότητες – απολύσεις στον δημόσιο τομέα, και την αποκατάσταση των απολυμένωνεξ αυτού του λόγου, καθώς και την επαναφορά της προστατευτικής από τις απολύσεις εργατικής νομοθεσίας στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση της χουντικής έμπνευσηςπολιτικής επιστράτευσης απεργών.
Επίσης έχουμε ήδη καταθέσει στη Βουλή προτάσεις νόμου για τη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία καθώς και οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε τράπεζες, που οδηγούν σε νέα «σεισάχθεια»,δηλαδή ακόμα και σε διαγραφή ανάλογου τμήματος με τις απώλειες που είχαν τα εισοδήματά τους τα 5 χρόνια του μνημονίου.
Ταυτόχρονα θα δρομολογήσουμε τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει στην ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στις φτωχές οικογένειες, κουπόνια σίτισης, διασφάλιση στέγης στους αστέγους, υγειονομική περίθαλψη στους ανασφάλιστους, δωρεάν μετακίνηση των φτωχών και ανέργων στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, κατάργηση εξομοίωσης φόρου πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης κλπ).
Αυτά τα μέτρα θα είναι το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του αντιμνημονιακού προγράμματος μας, στους βασικούς άξονες του οποίου αναφέρθηκα σε προηγούμενη ερώτηση σας και η προώθηση του προϋποθέτει την ενεργοποίηση και κινητοποίηση του λαού.
*Η απερχόμενη κυβέρνηση αφήνει πίσω της νέες υποτελείς και καταστροφικές δεσμεύσεις προς την τρόικα. Ποιο θα είναι και τι θα λέει το πρώτο... Email του Αλέξη Τσίπρα προς τους δανειστές, αμέσως μετά τις εκλογές;
Ότι έχουμε να πούμε στους δανειστές της χώρας θα το πούμε απευθείας στους ίδιους, και όχι με email, ότι δηλαδή δεν θα σεβαστούμε και δεν θα εφαρμόσουμε τις αντικοινωνικές δεσμεύσεις που έχουν υπογράψει μαζί τους μνημονιακές κυβερνήσεις και ότι το μόνο που έχουμε να διαπραγματευτούμε μαζί τους είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους, γιατί, εάν αυτό δεν γίνει, δεν θα μπορέσει ποτέ να πάρουν ανάσα ο λαός και η χώρα μας.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ISKRA

Ελπίδα για ολόκληρη την Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ



Έντζο Τραβέρσο: 

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει σοκ: θα μπορούσε να δείξει ότι η αντίσταση είναι εφικτή και θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην Ευρώπη Το στοίχημα που έχει βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά ολόκληρη την Ευρώπη τονίζει ο Έντζο Τραβέρσο, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης. Ο Ιταλός ιστορικός, ο οποίος την προσεχή Τετάρτη θα μιλήσει στην ετήσια διάλεξη του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζά", μιλά στην "Αυγή" της Κυριακής για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Συνέντευξη στον Χρήστο Σίμο
* Ποιες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες ευνόησαν την άνοδο του νεοναζισμού στην Ευρώπη;
Τα κοινωνικά και πολιτικά συμφραζόμενα πάνω στα οποία αναπτύχθηκαν τα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη είναι πολύ διαφορετικά και αντιτιθέμενα μεταξύ τους. Η άνοδος του νεοναζισμού αφορά κυρίως την Ελλάδα και κάποιες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια, οργανώνοντας βίαιες μορφές δράσης κάτω από τη σημαία της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Στην Κεντρική Ευρώπη -κυρίως στην Ουγγαρία- η ανάδυση του φασισμού σχετίζεται με την επάνοδο στο προσκήνιο των παλιών εθνικισμών, οι οποίοι είχαν «παγώσει» κατά τις τέσσερις δεκαετίες του κρατικού σοσιαλισμού. Εκεί ο εθνικισμός επανεμφανίζεται με τις παλιές του μορφές και ιδεολογία.
Στη Δυτική Ευρώπη, αντίθετα, η άνοδος της ξενοφοβικής, ρατσιστικής και λαϊκιστικής Άκρας Δεξιάς δεν γίνεται με τη μορφή του νεοναζισμού. Παραδείγματος χάρη, η εκλογική επιρροή του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου στηρίζεται στην ικανότητα του να εμφανίζεται ως μια σεβαστή δύναμη, που έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, προσελκύοντας έτσι πολλούς ψηφοφόρους από την παραδοσιακή Δεξιά. Πρόκειται για έναν μεταφασιστικό εθνικισμό, ο οποίος έχει προκύψει από την οικονομική κρίση. Οι εχθροί του είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μετανάστες (κυρίως οι μουσουλμάνοι), οι οποίοι μετατρέπονται σε εξιλαστήρια θύματα της ίδιας της κρίσης. Πρέπει να κατανοήσουμε τη φύση αυτών των κινημάτων για να τα καταπολεμήσουμε.
* Υπάρχουν ομοιότητες ή αναλογίες της τρέχουσας περιόδου με την περίοδο του Μεσοπολέμου;
Η Ευρώπη βρίσκεται στην πιο βαθιά κρίση από την περίοδο του Μεσοπολέμου και μετά. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα σε εκείνη την κατακλυσμιαία περίοδο και την τωρινή. Κατά τη δεκαετία του '30, η Ευρώπη ήταν στο χείλος του γκρεμού. Ο σύγχρονος καπιταλισμός βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Η κρίση είναι μια κρίση χρηματοπιστωτική, που αφορά τα κράτη, όχι τον ίδιο τον καπιταλισμό.
Επιπλέον, στις μέρες μας ο καπιταλισμός δεν έχει απέναντί του κάποιο παγκόσμιο εναλλακτικό σχέδιο, όπως η ΕΣΣΔ, πριν αρχίσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Τέλος, ο φασισμός της δεκαετίας του '30 αποτελούσε σταθερή επιλογή για τις ευρωπαϊκές οικονομικές, πολιτικές ή ακόμα και τις πνευματικές ελίτ. Σήμερα οι ελίτ υποστηρίζουν την τρόικα, όχι τα νεοφασιστικά και εθνικιστικά κινήματα.
* Τι πρέπει να αλλάξει στην Ευρώπη ώστε να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση;
Η Ευρώπη θα αποφύγει τη συνολική κατάρρευση ή την παρατεταμένη παρακμή μόνο με μια ριζοσπαστική στροφή, η οποία προϋποθέτει ότι τα διάφορα μέρη που την απαρτίζουν θα κατανοήσουν ότι το κοινό τους μέλλον είναι μια ομοσπονδιακή δομή, που θα στηρίζεται στην οικονομική συνεργασία και την κοινωνική δικαιοσύνη, που θα μοιράζεται τα χρέη και τα πλεονεκτήματα του καθενός, αντί για την εκμετάλλευση. Μια τέτοια ομοσπονδία θα πρέπει να εκφράζει τη βούληση των πολιτών της και όχι την υπεράσπιση των συμφερόντων των τραπεζών και των διάφορων λόμπι. Τα παραδοσιακά κόμματα έχουν αποδειχτεί πλήρως ανίκανα να δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αποτελούν μια ντροπιαστική παρωδία των προκατόχων τους. Άνθρωποι όπως ο Αντενάουερ, ο Ντε Γκασπέρι ή ο Ζαν Μονέ είχαν μια οπτική πιο διευρυμένη και πιο φιλόδοξη και ήταν πολύ λιγότερο ταγμένοι στα συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών ομίλων.
Συνοψίζοντας, χρειαζόμαστε μια ριζοσπαστική αλλαγή, η οποία δεν μπορεί να προέλθει από τις υπάρχουσες πολιτικές ελίτ. Η αλλαγή αυτή μπορεί να προκύψει πέρα και έξω από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αποτέλεσμα της κοινωνικής και πολιτικής κινητοποίησης των πολιτών. Μέχρι τώρα, παρακολουθούμε κατά κύριο λόγο την ανάπτυξη πολλών κατακερματισμένων κινημάτων σε διάφορες χώρες, ιδίως του ευρωπαϊκού Νότου. Χρειάζεται συντονισμός και συμπόρευση σε ένα παγκόσμιο, υπερεθνικό κίνημα.
* Σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Ισπανία, κλπ) βλέπουμε να ενισχύονται τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ειδικά στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ κοντά στην εκλογική νίκη. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις στο ενδεχόμενο αυτό;
Η εξουσία είναι εξ ορισμού επικίνδυνη. Αποτελεί πηγή διαφθοράς, είναι εξαντλητική και, κάποιες φορές, ανεξέλεγκτη. Είναι βέβαιο ότι αν κερδίσει τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκτεθεί σε όλους τους εγγενείς κινδύνους της εξουσίας, καθώς και στις τεράστιες εσωτερικές και διεθνείς πιέσεις για την αλλαγή των θέσεών του, προκειμένου να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του και να αποδεχτεί τους περιορισμούς της Ε.Ε. (και τις οικονομικές δυνάμεις πίσω από αυτούς).
Οι κίνδυνοι, λοιπόν, αυτοί είναι υπαρκτοί, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία: να αποδείξει ότι μια δύναμη της Αριστεράς που αντιτίθεται στον νεοφιλελευθερισμό και τον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό μπορεί να ανοίξει έναν διαφορετικό δρόμο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Δεν νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να υπερισχύσει μόνη της, με τις δικές τις περιορισμένες δυνάμεις, έναντι τη Γερμανίας και της τρόικας. Ωστόσο, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει σοκ: θα μπορούσε να δείξει ότι η αντίσταση είναι εφικτή και θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην Ευρώπη και πρώτα απ' όλα στην Ισπανία, όπου το Podemos είναι επίσης σε θέση να κερδίσει τις εκλογές. Στην περίπτωση αυτή, η επαναθεμελίωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα τεθεί στο προσκήνιο, προσφέροντας μια συγκεκριμένη εναλλακτική λύση στον νεοφιλελευθερισμό.
Υπό μια έννοια, λοιπόν, στην Ελλάδα θα κριθεί το μέλλον της Ευρώπης. Κι αυτό αποτελεί μια νέα ελπίδα.
* Στο βιβλίο σας για τους διανοούμενους ισχυρίζεστε πως τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων και των αριστερών κομμάτων, δεν τους χρειάζονται πλέον. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;
Δυστυχώς, τα περισσότερα κόμματα της Αριστεράς φοβούνται κάθε έννοια κοινωνικού μετασχηματισμού και δεν χρειάζονται διανοούμενους. Εάν ο στόχος τους είναι μόνο η κατάκτηση και ο έλεγχος της εξουσίας, προκειμένου να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική που έχει ήδη εφαρμοστεί από τα δεξιά κόμματα, δεν χρειάζεται διανοούμενοι, μόνο διαφημιστικές εταιρείες. Σε ό,τι αφορά το επίπεδο της διανόησης, το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Ολάντ, το βρετανικό Εργατικό Κόμμα, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τον Τόνι Μπλερ, και το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντζι αποτελούν έρημους, εγκαταλελειμμένους τόπους.
Είναι σίγουρο ότι μια κοινωνική αλλαγή κι ένα νέο σχέδιο για το μέλλον χρειάζονται τη συμβολή των διανοούμενων. Παρ' όλα αυτά, μου φαίνεται ότι η φιγούρα του "οργανικού διανοούμενου" που στρατεύεται στα αριστερά κόμματα, ανήκει στην Ιστορία του 20ού αιώνα. Τα νέα αριστερά κινήματα χρειάζονται εντελώς φρέσκες ιδέες, που θα προέρχονται από ανεξάρτητα πνεύματα. Στον 21ο αιώνα, ο ρόλος των διανοουμένων δεν πρέπει να αλλάξει. Η αποκάλυψη των ψεμάτων της εξουσίας, η καταγγελία της κοινωνικής αδικίας, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, η ερμηνεία του κόσμου με σκοπό την αλλαγή του, όλα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν. Ωστόσο, οι διανοούμενοι δεν συνιστούν πλέον μια κοινωνική ελίτ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι ανεξάρτητοι συγγραφείς, αλλά καθηγητές πανεπιστημίων. Προκειμένου να διατηρήσουν τις κρίσιμες αρετές τους, θα πρέπει να αναζητούν τη σύνδεση με τα κοινωνικά κινήματα και όχι με τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και την πολιτιστική βιομηχανία.
ανάρτηση από left
- See more at: http://left.gr/news/entzo-traverso-elpida-gia-olokliri-tin-eyropi-o-syriza#sthash.L4NWYEr8.0Tv2StzN.dpuf

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΧΩΡΑ…

Οι αποτυχημένοι νομικοί που έχουν κατσικωθεί και νομοθετούν, συνεχίζουν μεθοδικά την καταστροφή της ΠΑΡΑΞΕΝΗΣ χώρας

Με το νέο νομοσχέδιο με τίτλο «Τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση, καταργείται η εξέταση των μαρτύρων στα ακροατήρια των δικαστηρίων σε όλες τις αστικές και εμπορικές δίκες. Στο εξής η «μαρτυρία» τους θα περιλαμβάνεται σε ένορκες βεβαιώσεις τους, δηλαδή σε χαρτιά χωρίς καμιά αξιοπιστία που θα συντάσσονται στα δικηγορικά γραφεία, με βάση τα οποία οι Δικαστές θα μπορούν να κρίνουν ποιος έχει «δίκιο».
Το υπουργείο Δικαιοσύνης καταργεί την ακρόαση των διαδίκων και των μαρτύρων από τα πολιτικά δικαστήρια και όχι μόνο διευκολύνει τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι στο εξής θα γίνονται σε εξευτελιστικές τιμές, αλλά αποδίδει και τα χρήματα από αυτούς στις τράπεζες. Καταγγέλλεται, μάλιστα, πως το νομοσχέδιο εκπονήθηκε από επιτροπή στην οποία συμμετείχαν οι προϊστάμενοι των νομικών υπηρεσιών της Eurobank, της Alpha Bank και της Πειραιώς. Για το ζήτημα αυτό οι δικηγόροι όλης της χώρας έχουν κηρύξει απεργία διαρκείας, μετά από δημοψήφισμα στο οποίο το νομοσχέδιο αποδοκιμάσθηκε με ποσοστό 95 %.

Πρόσω ολοταχώς για εκλογές...



Για εκλογές ετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η βασική εκτίμηση που κάνει το ηγετικό επιτελείο μετά την επίσπευση της προεδρικής εκλογής είναι ότι δεν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές, επομένως ανοίγει ο δρόμος για τη λαϊκή ετυμηγορία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξέλαβε ως θετική εξέλιξη την ανακοίνωση της έναρξης της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και έδειξε να μην αιφνιδιάζεται, καθώς τη χαρακτήρισε «αναμενόμενη» και «καλοδεχούμενη». Ενδεικτική ήταν και η πρώτη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ότι «η κυβέρνηση ανακοίνωσε ημερομηνία εκλογών».

Όσον αφορά το πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως, όποιο και να ήταν αυτό, δεν έχει καμία πολιτική σημασία σε αυτή τη συγκυρία, καθώς το επίδικο είναι αν με την εκλογή ή μη του ΠτΔ θα δοθεί παράταση στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και τη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζουν.

Πάντως, παραπέμποντας στις κραυγές περί συναίνεσης που εκπορεύονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο όλο το τελευταίο διάστημα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης στην ενημέρωση των συντακτών σχολίασε ότι ο Σταύρος Δήμας αποτελεί «πολιτικά στενή», «κομματική» επιλογή, που στόχο έχει να συσπειρώσει τον δεξιό πολιτικό χώρο.

Κατάρρευση

Γενικότερα η Κουμουνδούρου ερμηνεύει την επίσπευση της προεδρικής εκλογής ως εξής:

1 Αφενός θεωρεί ότι η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε σε αυτή την κίνηση από τα πράγματα, αφού βλέπει ότι, ακόμη κι αν «κέρδιζε» στο θέμα του Προέδρου, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει ούτε βέβαια να επιβάλει τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί. Σε αυτή την περίπτωση τα εσωτερικά προβλήματα, πρώτα και κύρια στο ΠΑΣΟΚ, θα οδηγούσαν σε βέβαιη κατάρρευση.

«Η επίσπευση των διαδικασιών, κάτι που επί της ουσίας εδώ και καιρό ζητάει η αντιπολίτευση, με την κυβέρνηση να το αρνείται ως δήθεν πρόταση αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας, έγινε χθες πρωτοβουλία της κυβέρνησης εξ ανάγκης και όχι από επιλογή» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα ημερίδας για τον τουρισμό στο ΕΒΕΑ.

2 Αφετέρου πιστεύει ότι η επίσπευση αυτή τη στιγμή αξιοποιείται από το Μαξίμου ως εργαλείο για την καλύτερη διαχείριση της ήττας. Η δίμηνη παράταση, που όπως εκτιμάται στον ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε ύστερα από κάποιου είδους συνεννόηση με τους δανειστές, θα χρησιμοποιηθεί ώστε η κυβέρνηση να οργανώσει τα δικά της διλήμματα, αποκρύπτοντας το ουσιαστικό περιεχόμενο των δεσμεύσεών της που αποκάλυψε το e-mail της τρόικας.

Επ’ αυτού από την Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν ότι δεν βρισκόμαστε στο 2012, όταν ο Σαμαράς κατέβηκε στις εκλογές σαν... «αντιμνημονιακός», αλλά στη συνέχεια συντάχθηκε με τη Μέρκελ. Σήμερα πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να κρυφτεί το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής που ακολουθούν οι δύο εταίροι, επομένως δεν θα μπορέσουν να δώσουν την εκλογική μάχη με «κρυφή ατζέντα».

«Διαχείριση της ήττας» για την Κουμουνδούρου δεν σημαίνει πάντως ότι οι κυβερνητικοί εταίροι θα πάνε με σταυρωμένα χέρια στις εκλογές. Αντιθέτως τα στελέχη του ηγετικού επιτελείου αναμένουν και πόλωση και επιθέσεις. Εκτός από τα διάφορα δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ, που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και τροφοδοτούν την εσωτερική κινδυνολογία, εκτιμάται ότι στο εσωτερικό «πολλοί θα προσπαθήσουν να αλλοιώσουν την ατζέντα του διαλόγου για να ξυπνήσουν συντηρητικά αντανακλαστικά».

Όσον αφορά ερωτήματα που τίθενται, άλλοτε εύλογα άλλοτε με δόση καχυποψίας και κινδυνολογίας, σχετικά με τη διαπραγμάτευση που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο χρέος και αν, σε περίπτωση που αναδειχθεί κυβέρνηση, έχει τον απαιτούμενο χρόνο να προετοιμαστεί – δεδομένου ότι τον Μάρτιο υπάρχουν «πιεστικές» λήξεις ομολόγων –, στην Κουμουνδούρου απαντούν ότι δεν πρόκειται να μπουν στη λογική των αγορών, που θέλουν να καθορίζουν τα πολιτικά πράγματα στο εσωτερικό των χωρών.

Επιπλέον παραπέμπουν στην περίοδο μετά τις εκλογές του 2012, όταν, παρά την προεκλογική «τρομοκρατία», με την ανάληψη της κυβέρνησης από τον Σαμαρά η δόση της τρόικας καθυστέρησε επί μήνες χωρίς να έρθει η καταστροφή.

Συνέδρια

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση συνεχίζει τον προγραμματισμό που έχει εξαγγείλει προχωρώντας στα δύο επόμενα περιφερειακά συνέδρια το Σαββατοκύριακο (Κρήτη και Θεσσαλία) με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Πάνω απ’ όλα, με αφετηρία τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αρχίζει σιγά - σιγά η προεκλογική προετοιμασία, η οποία περιλαμβάνει τα ψηφοδέλτια και τις συνεργασίες.

Όσον αφορά τις συνεργασίες με πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητους βουλευτές κ.λπ., κατά τη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών ο Πάνος Σκουρλέτης επιβεβαίωσε ότι όλο αυτό το διάστημα οι συζητήσεις και οι βολιδοσκοπήσεις συνεχίζονται, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε ονόματα, ενώ ερωτώμενος σχετικά απάντησε ότι το ραντεβού Τσίπρα - Κουβέλη, το οποίο εκκρεμεί, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η συνάντηση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, που ενδεχομένως θα επικυρώσει κάποιου είδους συνεργασία, αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την πρώτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο.

Να σημειωθεί εδώ ότι το σενάριο που διακινήθηκε τις προηγούμενες μέρες περί απορρόφησης της ΔΗΜΑΡ από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένταξης στελεχών και βουλευτών της στα ψηφοδέλτιά του, αν και διαψεύστηκε από την Αγ. Κωνσταντίνου, με την Κουμουνδούρου επισήμως να δείχνει άγνοια τέτοιων συζητήσεων και να παραπέμπει μόνο στο περιεχόμενο της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών την περασμένη Πέμπτη, υπάρχει ως συζήτηση στο παρασκήνιο.

Ως προς τα παραπάνω, ο Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε «αποκυήματα πολιτικής φαντασίας» σενάρια που μιλούν για διάλυση της ΔΗΜΑΡ και προσχώρησή της στον ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως δεν έχει τεθεί θέμα κοινής εκλογικής καθόδου. Ο ίδιος δήλωσε ότι συζητάει με την Κουμουνδούρου τις προϋποθέσεις προοδευτικής διακυβέρνησης, υπό όρους οργανωτικής και πολιτικής αυτοτέλειας της ΔΗΜΑΡ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΜΕΡΚΕΛ

Η φαρσοκωμωδία της κυβερνητικής συμμορίας και των κοινοβουλευτικών λωποδυτών…


 Έχουμε αναλύσει πολλές φορές και διεξοδικά: 
α). Τη ΦΡΙΚΗ δίχως ΤΕΛΟΣ αυτής της κυβερνητικής εγκληματικής συμμορίας του 4ου Ράιχ… 
β). Τη φρενοβλάβεια του ΨΕΥΔΟΥΣ αυτής της δωσίλογης κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού-ανδρείκελου: Αντώνη Σαμαρά… 
γ). Την παράνοια και τη γελοιότητα του κινδυνολογικού κυνισμού της…


δ). Τη σχιζοφρενική της κακοήθεια στο να χλευάζει προσβλητικά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και να τον εμπαίζει βάναυσα και ασύστολα… 


ε). Τη ΦΡΙΚΗ της πολιτικής αλητείας των δήθεν ανεξάρτητων:Των λωποδυτών του κοινοβουλευτισμού που «αγωνιούν» κι αυτοί για τη σωτηρία μας (για τη δική τους σωτηρία και την τσέπη τους)… 

Τι άλλο πλέον
 να γράψουμε και να αναλύσουμε γι αυτήν την μακάβρια εγκληματική συμμορία; Να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια για τις ανάγκες της εκτονωτικής …ψυχοθεραπείας;;;

Ωστόσο υπάρχουν κάποια κείμενα (τα περισσότερα είναι φλύαρα και κουραστικά) που απεικονίζουν, συνοπτικά και εξαίρετα, την εικόνα αυτής της κυβερνητικής κακουργίας.

Δήμας «γιατί χανόμαστε»…



Οι εκβιασμοί του Σαμαρά και οι απειλές (επιστροφής) του Γιωργάκη 

Έχει ήδη ξεκινήσει μια άθλια πολιτική φαρσοκωμωδία που θα μπορούσε να μας κάνει να γελάσουμε αν δεν παιζόταν στην πλάτη μας. Τα (πολιτικά) υποκείμενα εμφανίζονται να έπεσαν ξαφνικά από τον ουρανό, να μην γνωρίζουν τίποτε για το έγκλημα που έχει συντελεστεί και να διεκδικούν την εμπιστοσύνη μας γιατί «αυτοί ξέρουν πώς να μας σώσουν». 

Τους ακούμε , λοιπόν, να μας λένε:... 

1. Αν δεν εκλεγεί ο Δήμας πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πέσουν στη χώρα οι 7 πληγές του φαραώ και ακόμη περισσότερες. Ο «αδιάβαστος» Χρυσοχοίδης μίλησε για εθνική ανυπολόγιστη καταστροφή αν δεν βγάλει αυτή η Βουλή πρόεδρο 

2. Ακούμε μία από τις πληγές που τσάκισε τη χώρα —τον Γ.Α.Παπανδρέου– να ανακοινώνει (ή μήπως να απειλεί;) ότι αν δεν εκλεγεί ο Δήμας και πάμε σε εκλογές θα επιστρέψει να μας ξανα-σώσει… 

3. Ακούμε τέλος τον πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά να μας λέει «ή Δήμας ή χάος» και «όσοι δεν είναι μαζί μου καταστρέφουν τη χώρα». 

4. Ακούμε και τον Βενιζέλο να λέει τα δικά του, αν και αυτό προτιμά να ζεστάνει την πλάτη του αυτές τις μέρες ταξιδεύοντας στο Βερολίνο για να «τριφτεί» στα πόδια αυτών που πραγματικά κυβερνούν πια αυτόν τον τόπο 

Απ όλα αυτά είναι φανερό πως το θέμα τους δεν ο όποιος Δήμας. Το θέμα είναι να μην αφήσει …ημιτελές το έργο της η κυβέρνηση. Για ποιο έργο μιλούν; Αυτό που…θα φανεί όταν ολοκληρωθεί η θητεία τους. Για αυτό που διαβεβαιώνουν από το 2012 όταν είπαν χοντρά ψέματα για να κερδίσουν τις εκλογές. 

Αυτό για το οποίο, προφανώς δεν μιλούν, είναι για το αποτέλεσμα της μέχρι τώρα πολιτικής τους, που: 

• Συντηρεί και ανακυκλώνει την ανεργία 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων 
• Συντηρεί στο όριο της φτώχιας 6 εκατομμύρια ανθρώπους 
• Ξεπουλά υποδομές και ρίχνει τα έσοδα στη χοάνη ενός χρέους που αντί να μειώνεται μεγαλώνει
 

Επειδή όσο πλησιάζουν οι μέρες των ψηφοφοριών θα ακούσουμε πολλά. Θα ακούσουμε εκβιασμούς απειλές και ψεύδη. Και επειδή τελικά πιθανότατα εμείς με την ψήφο μας θα πρέπει να αποφασίσουμε, καλό είναι να τους επιστρέψουμε τον εκβιασμό. Αυτοί έχουν κάθε λόγο να φοβούνται


http://www.resaltomag.blogspot.gr

Ο Μεγάλος Δεκέμβρης του ’44 (8ο μέρος)


Ο Εργατικός Αγώνας δημοσιεύει σήμερα το 8ο μέρος της σειράς των ιστορικών δημοσιευμάτων στο Μεγάλο Δεκέμβρη με αφορμή την συμπλήρωση των 70 χρόνων από τότε. Στόχος μας είναι να δώσουμε όσο το δυνατό ολοκληρωμένα το ιστορικό γεγονός αλλά και να απαντήσουμε σε μια σειρά διαστρεβλώσεις της ιστορίας του εργατικού - λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος που δεν εμφανίστηκαν μόνο στο παρελθόν αλλά με διάφορους τρόπους επανέρχονται και σήμερα.


Η ΕΑΜική προπαγάνδα στους Βρετανούς
Κάθε πόλεμος έχει μια πλευρά που συνήθως υποτιμάται στην εκ των υστέρων ιστορική αποτίμησή του, αλλά δεν είναι καθόλου ασήμαντη για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων την ώρα που αυτός διεξάγεται. Πρόκειται για την προσπάθεια που καταβάλλει η κάθε εμπόλεμη πλευρά ώστε να επιδράσει στις τάξεις του αντιπάλου της με το όπλο της προπαγάνδας. Αυτό το όπλο δεν έλειψε από τις πολεμικές συγκρούσεις ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τους Βρετανούς τον Δεκέμβρη του 1944. Η ΕΑΜική πλευρά το αξιοποίησε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, κάτι που αποδεικνύεται με τις προκηρύξεις του ΕΑΜ προς τα βρετανικά στρατεύματα που δημοσιεύουμε σήμερα.
Όπως δείχνουν αυτές οι προκηρύξεις, το ΕΑΜ από την αρχή αντιμετωπίζει την πολεμική σύγκρουση ως ελληνική εσωτερική υπόθεση και στο πλαίσιο αυτό απευθύνεται στους Βρετανούς στρατιώτες ζητώντας τους να μείνουν μακριά και ουδέτεροι από αυτήν. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει τους Έλληνες αντιπάλους του ένα κράμα από κακοποιά στοιχεία, φασίστες και προδότες που στη διάρκεια του πολέμου κατά του φασισμού υπηρέτησαν την πλευρά του εχθρού και ήταν αντίπαλοι των συμμάχων, δηλαδή όχι μόνο εναντίον του ΕΑΜικού κινήματος αντίστασης αλλά και εναντίον των ίδιων των Βρετανών. 
Στη συνέχεια, και όταν πια η εμπλοκή των αγγλικών στρατευμάτων είναι αυτή που δίνει τον τόνο στην πολεμική αναμέτρηση, η ΕΑΜική παρέμβαση στα βρετανικά στρατεύματα αναβαθμίζεται. Δεν ζητείται πια από αυτά να κρατήσουν στάση ουδετερότητας αλλά ουσιαστικά να απειθαρχήσουν στις εντολές του Σκόμπι, δηλαδή της βρετανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Ελλάδα, και να μην πολεμούν εναντίον του ΕΛΑΣ και του λαού που τον υποστηρίζει, καθώς ο Σκόμπι καταγγέλλεται ευθέως ότι υποστηρίζει τους Κουίσλινγκ στη χώρα, δηλαδή τους συνεργάτες των Γερμανών. Μια τέτοια παρέμβαση απευθύνεται και στοχεύει άμεσα στον Αγγλο στρατιώτη και ενδεχομένως σε κατώτερους αλλά όχι σε ανώτερους αξιωματικούς της βρετανικής στρατιωτικής δύναμης. Ταυτόχρονα το ΕΑΜ κοινοποιεί στα αγγλικά στρατεύματα τις προτάσεις του για το σταμάτημα των εχθροπραξιών, πράγμα που σημαίνει πως δεν στοχεύει μόνο να ενεργοποιήσει προς όφελός του ένα γενικό αντιφασιστικό πνεύμα που ενδεχομένως ο πόλεμος έχει εδραιώσει στις συνειδήσεις των Βρετανών στρατιωτών αλλά και να κερδίσει τους τελευταίους ή τουλάχιστον να τους επηρεάσει στο άμεσο πολιτικό σκέλος του ελληνικού ζητήματος.
Είχε αποτέλεσμα η ΕΑΜική προπαγάνδα στα βρετανικά στρατεύματα; Σε επόμενο δημοσίευμα θα αποδείξουμε πως είχε, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει πως επηρέασε στο ελάχιστο την πολεμική τους συμπεριφορά.

Βρετανικές δυνάμεις
Μην πυροβολείτε εναντίον των Ελλήνων συμμάχων σας. Μείνετε ουδέτεροι στην εσωτερική διαφωνία μας. Με τα επιθετικά μέτρα που παίρνετε, υπερασπίζεστε τους ντόπιους εγκληματίες πολέμου, τους φασίστες, τα προδοτικά στοιχεία που πολέμησαν εναντίον των Συμμάχων στο πλευρό του εχθρού. Μείνετε μακριά!  ΕΑΜ
Βρετανοί στρατιώτες!
Μη μας πολεμάτε! Δεν έχουμε τίποτε εναντίον σας. Μην πιστεύετε όσα λένε ο Σκόμπι και ο Παπανδρέου.
Αντιπροσωπεύουμε το σύνολο του λαού και όχι μια μικρή μειοψηφία. Οι Κουίσλινγκς τους οποίους προστατεύει ο Σκόμπι είναι η μικρή μειοψηφία. Εμείς είμαστε ο λαός και πολεμάμε τους Κουίσλινγκς. Βρετανοί στρατιώτες! Μην χτυπάτε τον λαό.  ΕΑΜ

Προς όλες τις Βρετανικές δυνάμεις στην Ελλάδα
Στο φυλλάδιο που σας παραδόθηκε πριν έρθετε εδώ διαβάζουμε «είστε πολύ τυχεροί που πηγαίνετε στην Ελλάδα».
Είστε πράγματι πολύ τυχεροί. Ομως ονειρευτήκατε ποτέ ότι πηγαίνοντας σε μια σύμμαχο χώρα μπορεί να αντιμετωπίσετε την πιθανότητα να στρέψετε τα όπλα σας εναντίον των κατοίκων της;
Είστε τώρα υποχρεωμένοι να ανοίγετε πυρ εναντίον ενός-όπως τον περιγράφουν οι ηγέτες σας-πλέον γενναίου συμμάχου ο οποίος πολέμησε για πάνω από τέσσερα χρόνια εναντίον του κοινού μας εχθρού. Εναντίον ενός συμμάχου ο οποίος κατέστρεψε την πανίσχυρη στρατιωτική δύναμη του Ντούτσε και γενικά βοήθησε στη διάσωση της Αιγύπτου από την ναζιστική εισβολή.
Στη διάρκεια της διαφωνίας μας η οποία δεν απείλησε τη σχέση μας, ο στρατηγός Σκόμπι συμπεριφέρθηκε ως ο σωτήρας μια μικρής συμμορίας η οποία αποτελείται απ’ όλους τους εγκληματίες πολέμου, και φασίστες που συνεργάστηκαν με τον εχθρό και διέπραξαν αναρίθμητα εγκλήματα εναντίον του Ελληνικού λαού.
Ο στρατηγός Σκόμπι κατέστησε τον εαυτό του υπεύθυνο για την παραβίαση όλων των προηγουμένων συμφωνιών μη επέμβασης στις υποθέσεις μας και ως αποτέλεσμα αυτού διέταξε τις στρατιωτικές δυνάμεις που τελούν υπό τις εντολές του να πυροβολήσουν εναντίον μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η άδικη ενέργεια δεν έχει εγκριθεί από τον ίδιο τον βρετανικό λαό.
Από την πλευρά μας δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο από την ελευθερία μας, ένα προνόμιο το οποίο ο βρετανικός λαός απολαμβάνει τόσο πολύ.
Εδώ είναι οι όροι, τους οποίους το κίνημα αντίστασης των ανταρτών προσφέρει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Κάθε Βρετανός θα καταλάβει, χωρίς αμφιβολία, γιατί πολεμάμε!
ΠΡΩΤΟΝ: Μέχρι τον τερματισμό του στρατιωτικού προβλήματος από τη νέα «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», συμφωνήσαμε να αποσύρουμε τις δυνάμεις μας του ΕΛΑΣ από τις πόλεις του Πειραιά και της Αθήνας έως τη γραμμή, η οποία ετέθη από το υπόμνημα του βρετανικού Τρίτου Σώματος Στρατού με ημερομηνία την 3η Δεκεμβρίου.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ταυτόχρονα, η «Τρίτη Ορεινή Ταξιαρχία» και ο «Ιερός Λόχος» πρέπει επίσης να αποσυρθούν από την Αθήνα και τον Πειραιά σε μια γραμμή η οποία θα ρυθμιστεί με κοινή συμφωνία.
ΤΡΙΤΟΝ: Το Σώμα της Χωροφυλακής πρέπει να αφοπλιστεί και (οι άνδρες του) να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ολοι οι συνεργάτες «Σώματα Ασφαλείας», «ΕΣ ΕΣ», «ΓΚΕΣΤΑΠΟ» κ.λπ. πρέπει να τεθούν υπό κράτηση και να περιμένουν τη δίκη τους.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Οι Βρετανικές Δυνάμεις στην Ελλάδα πρέπει να περιοριστούν αυστηρά στα καθήκοντά τους που προβλέπει η Συμφωνία της Καζέρτας, η οποία δεν επιτρέπει βρετανική επέμβαση στις ελληνικές υποθέσεις.
ΠΕΜΠΤΟΝ: Τα πολιτικά κόμματα της χώρας πρέπει να αφεθούν να επιλέξουν ελεύθερα και το συντομότερο δυνατόν μια κυβέρνηση πραγματικής «εθνικής ενότητας», η οποία θα επανεξετάσει το σύνολο του στρατιωτικού και πολιτικού προβλήματος της χώρας με δημοκρατικό τρόπο.
Βρετανοί αξιωματικοί και στρατιώτες
Μην υπακούτε στις παράνομες και άδικες διαταγές που σας έδωσαν.
Διαπράττετε έσχατη προδοσία εναντίον μιας συμμάχου χώρας και παραδοσιακά φίλης με το βρετανικό λαό.  
ΕΑΜ

Στο επόμενο: Το ημερολόγιο ενός Βρετανού στρατιώτη

Κείμενα – Επιμέλεια: Γιώργος Πετρόπουλος
Αρχική δημοσίευση: Εφημερίδα των Συντακτών

Ομιλία με πολλούς αποδέκτες του Αλέξη Τσίπρα

ΘΕΤΙΚΟ ΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ"

Ομιλία με πολλούς αποδέκτες του Αλέξη Τσίπρα στην περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά σήμερα στο Ηράκλειο Κρήτης. Ανάμεσα στα άλλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως οι ευθύνες για όσους κινδυνολογούν είναι και ποινικές...

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT7nc5LTY0I8OBIJRI0gSpCL5S2gu6yCTTdBG3zkgs1R4wdXA_l

Σπασμός πριν το τέλος είναι και η ξέφρενη κινδυνολογία με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού. Που όχι μόνο θυμήθηκε πάλι το Grexit, ξεχνώντας ότι...
μόλις προχτές πανηγύριζε γιατί η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός ευρωζώνης. Αλλά και έφτασε στην κινδυνολογική του έξαρση να απειλεί τους Έλληνες με το χάος.», σημείωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κάνοντας εδώ μια παρένθεση να πούμε πως το "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ" πρώτο και μόνο τόνιζε ήδη από χθές μεταξύ άλλων: "...Έχει όμως σημασία να μην περάσει απαρατήρητο το περιεχόμενό της, διότι αυτή η παρέμβαση έχει συγκεκριμένη ταυτότητα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί, όχι μονάχα πολιτικά, αλλά θεωρούμε ότι η αντιμετώπισή της εμπίπτει πλέον καθολικά στις αρμοδιότητες του ποινικού δικαίου".

Και συνεχίζαμε λέγοντας: "...Ένας τέτοιος πρωθυπουργός, δεν πρέπει να παραμείνει ούτε λεπτό στη θέση του… Είναι ήδη έκπτωτος… Αποτελεί όνειδος για τον τόπο, και η τιμωρία του πρέπει να είναι παραδειγματική".

«Το 2012 έλεγαν ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα καταβληθεί η δόση, δε θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, θα χαθούν καταθέσεις. Η δόση δεν κατεβλήθη ούτε τον Ιούλη, ούτε τον Αύγουστο, ούτε το Σεπτέμβρη, αλλά 7 μήνες μετά και μάλιστα σε δύο κομμάτια και τίποτα δε συνέβη. Είπαν  ψέματα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προαναγγέλλοντας μάλιστα για ποινικές ευθύνες για όσους κινδυνολογούν θέτοντας σε κίνδυνο τη χώρα, είπε: «Υπέγραψαν μνημόνιο και ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας έμεινε και χωρίς καταθέσεις και χωρίς τα βασικά αγαθά. Προειδοποιούμε ότι όσοι επιλέξουν να παίξουν με τη σταθερότητα της χώρας θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».
Θα αποδοθούν ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές.

Σκληρή απάντηση Τσίπρα στο άρθρο Σαμαρά στη Realnews








Με το άρθρο του Αντώνη Σαμαρά στη Realnews που κυκλοφορεί
ξεκίνησε την ομιλία του από τη Λάρισα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Έχετε ξαναδεί πρωθυπουργό να εκπίπτει με τόση επιπολαιότητα, τόση αφροσύνη, τόση εμπάθεια, από το ύψος του αξιώματός του; Να γίνεται προπαγανδιστής της χρεοκοπίας της χώρας του; Και να αποκαλύπτει σήμερα με άρθρο του το πόσο πολύ φοβάται; Είναι πραγματικά εντυπωσιακό».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έδωσε τίτλο στο άρθρο του Αντ. Σαμαρά «Φοβάμαι, τρέμω ότι χάνω την εξουσία. Σας καλώ σε αποστασία», καθώς όπως τόνισε «ξέρει και από φόβο και βεβαίως από αποστασία».

«Ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί τη λέξη φόβος 15 φορές σε ένα σε ένα άρθρο. Τόσο πολύ φοβάται», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Διαστρεβλώνει το πρόγραμμά μας, και κρύβει το δικό του το οποίο αποκαλύπτουν τα email προς την τρόικα.

Και επειδή τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουν πάρει απόφαση να μη τον αφήσουν να συνεχίσει την καταστροφή καλεί ανοιχτά τους βουλευτές σε αποστασία».

Αναφερόμενος στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε: «Οι βουλευτές δεν πρόκειται να κληθούν να εγκρίνουν το πρόσωπο του νέου προέδρου. Αυτό το ξέρουν όλοι, αλλά δεν το ομολογούν οι αυτουργοί του χάους. Θα ψηφίσουν για το εάν τα email προς την τρόικα θα γίνουν νόμος. Αν δέχονται το νέο εργασιακό καθεστώς της ολοκληρωτικής βαρβαρότητας... Ή θα πάει η χώρα σε εκλογές απελευθέρωσης και λύτρωσης. Αυτή είναι η ουσία»..

Και πρόσθεσε: «Όσο κι αν ο κύριος Σαμαράς και οι συναυτουργοί του προσπαθούν να φορέσουν το ζουρλομανδύα τους στη Βουλή των Ελλήνων.
Ο ελληνικός λαός ήδη έχει τον λόγο. Γιατί είναι αυτός ο λαός, η αντίσταση και η αντίθεσή του στις πολιτικές των μνημονίων, που οδήγησαν τη συγκυβέρνηση στη χρεοκοπία και την υποχρέωσαν να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκλογή προέδρου».