ΜΗ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΔΩΡΑ, ΕΧΕΙΣ ΣΚΑΤΩΜΕΝΗ ΤΗ ΦΩΛΙΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟ



ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΔΩΡΟ»

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΔΩΡΑ Ο ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ ΤΑ ΜΕ ΔΥΟ ΜΑΤΙΑ

Τιμολόγια χιλιάδων ευρώ του Κυρ. Μητσοτάκη στη Siemens

O βουλευτής παρέλαβε παραμονές των εκλογών ηλεκτρονικό εξοπλισμό τον οποίο εξόφλησε στις 2 Ιουνίου, ύστερα από τις καταθέσεις μαρτύρων και την έφοδο του εισαγγελέα στην εταιρεία

Ηλεκτρονικό εξοπλισμό γραφείου, τηλεφωνικά κέντρα, κλιματιστικά κ.λπ. αξίας περίπου 130.000 ευρώ παρέλαβε παραμονές των εκλογών του 2007 (Ιούνιος - Σεπτέμβριος) ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη Siemens και δύ

Ηλεκτρονικό εξοπλισμό γραφείου, τηλεφωνικά κέντρα, κλιματιστικά κ.λπ. αξίας περίπου 130.000 ευρώ παρέλαβε παραμονές των εκλογών του 2007 (Ιούνιος - Σεπτέμβριος) ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη Siemens και δύο θυγατρικές της. Τα τιμολόγια αναγράφουν ως χρόνο εξόφλησης το αργότερο 60 μέρες. Ενα μέρος όμως πληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2008, τότε ακριβώς που η Δικαιοσύνη ξανάνοιξε την υπόθεση Siemens, και ένα ποσό 43.850 ευρώ πληρώθηκε με τραπεζική επιταγή από τον Κ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα 2 Ιουνίου. Είχαν προηγηθεί (στις 29 Μαϊου) οι αποκαλυπτικές καταθέσεις που έκαναν λόγο για «δωρεές και χορηγίες της Siemens σε πολιτικά πρόσωπα» και στις 30 Μαϊου η έρευνα του εισαγγελέα στα γραφεία της εταιρείας

ΤΕΛΟΣ ΣΕΖΟΝ!




Είπε το πολιτικό σαράβαλο, ένα από τα πλέον μισητά πολιτικά πρόσωπα, ο λιγδοαποτυχημένος Α. Λοβέρδος, ο εκτελεστής του ΕΣΥ, ότι θα ενταχθεί στον υπό δημιουργία ΤΡΙΤΟ ΠΟΛΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (!) με βάση τη ΔΗΜΑΡ του δεξιοτσαρλατάνου  δωσίλογου Φώτη Κουρέλη! 


Άντε, καλή κηδεία παίδες...
ΧΑΡΥ ΚΛΥΝΝ

ΟΙ ΚΡΥΦΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ...



...ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΥΝΗΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΝΤΗΛΙ...

On air το πρόγραμμα της νέας ΕΡΤ!



ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Σ.Παναγούλης: "Xτίστε φυλακές θα τις χρειαστείτε"


09/11/13 
Στην προτροπή να χτίσουν πολλές φυλακές προχώρησε ο Στάθης Παναγούλης στη Βουλή γιατί θα τους χρειαστούν, υποννοώντας διώξεις σε πρώην κυβερνητικά στελέχη, μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία.
Νέες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Παναγούλη στη Βουλή.
Ο κ. Παναγούλης επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αν υπήρχε στον ποινικό κώδικα, άρθρο για την τιμωρία των ψευδών προεκλογικών υποσχέσεων, η ηγεσία σας θα έπρεπε να είχε διωχθεί σε βαθμό κακουργήματος».
Επίσης τόνισε ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύεται να αποκαταστήσει τις σύνταξες και τις αδικίες που έγιναν με την εφαρμογή του Μνημονίου.
Το… καλύτερο πάντως το άφησε για το τέλος, καθώς έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Κ. Πρόεδρε, να διαβιβάσετε αυτή την ανθρωπιστική έκκληση μου προς την κυβέρνηση. Πρέπει να φτιάξετε τις φυλακές διότι μπορεί να σας χρειαστούν».
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πολιτικό και ηθικό χρέος μας να απευθύνουμε αυτή την πρόταση μομφής προς την Κυβέρνηση


1846_1_0
Ομιλία Γ. Δραγασάκη κατά τη συζήτηση Πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, σας καλούμε, καλούμε τη Βουλή, να αποσύρει την εμπιστοσύνη της προς την Κυβέρνηση, πρώτον, λόγω της καταφανούς δυσαρμονίας ανάμεσα στην πολιτική που ασκεί αυτή η Κυβέρνηση και τις ανάγκες τις κοινωνίας, δεύτερον, λόγω της έντονης αντίθεσης της κοινωνίας προς την πολιτική αυτή και, τρίτον, λόγω των επικίνδυνων και διαρκών παραβιάσεων της δημοκρατικής νομιμότητας. Ασκούμε αυτό το δικαίωμα σήμερα με αφορμή τα γεγονότα που συνέβησαν χθες, αλλά και για τους γενικότερους λόγους που ήδη ανέφερα. Αποφασίσαμε επίσης να κάνουμε χρήση της δυνατότητας που μας δίνει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, γιατί ως Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν διαθέτουμε άλλον τρόπο να υποχρεώσουμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να έρθει στο Κοινοβούλιο και να απαντήσει σε εύλογα ερωτήματα όχι μόνο δικά μας, αλλά, είμαι σίγουρος, και Βουλευτών που στηρίζουν την Κυβέρνηση.
Ο κ. Σαμαράς αποτελεί τον πρώτο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος δεν έχει απαντήσει σε κανένα ερώτημα Βουλευτή. Ακόμα και σε προτάσεις που έχουμε κάνει για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, εκείνος κωλυσιεργεί και δεν εμφανίζεται στο Κοινοβούλιο.
Η πρωτοβουλία μας αυτή δεν συνιστά μόνο ένα συνταγματικό δικαίωμα, αλλά και μια πράξη δημοκρατικής ευθύνης, διότι θα επιτρέψει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και στον κάθε Βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν υπεύθυνα απέναντι στα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας. Είναι ερωτήματα που είμαι βέβαιος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι σας θέτουν και οι δικοί σας ψηφοφόροι. Πώς θα απαλλαγούμε από τα μνημόνια αλλά και από τις συνέπειες της πολιτικής που έχει ασκηθεί; Πώς θα αποτρέψουμε αυτή η υποτιμημένη ζωή των ανθρώπων, αυτή η εξαθλίωση, να ανατραπεί, να σταματήσει και να μη γίνει η νέα κανονικότητα της κοινωνικής μας ζωής; Πώς θα απαντήσουμε άμεσα και συγκεκριμένα στη διογκούμενη ανθρωπιστική κρίση; Πώς θα υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία από το φασισμό αλλά και από ενέργειες που την υπονομεύουν; Πώς θα θέσουμε τις βάσεις για μια, ιστορικών διαστάσεων, μετάβαση από τα μνημόνια και τη λιτότητα στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, στους ριζικούς μετασχηματισμούς τους οποίους είχε ανάγκη η κοινωνία ακόμα και πριν από τα μνημόνια, ακόμα και πριν από αυτή την κρίση και που πολλοί Βουλευτές, κυρίως από το χώρο της Αριστεράς, είχαμε την ευκαιρία να τα θέτουμε εδώ για δεκαετίες και να τα λέμε σε ώτα μη ακουόντων;
Η συζήτηση αυτή θα επιτρέψει σε εμάς, τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να διατυπώσουμε τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις μας. Θα μας επιτρέψει, επίσης, ως η μελλοντική Κυβέρνηση αυτής της χώρας να ακούσουμε τις δικές σας προτάσεις. Διότι, η επόμενη κυβέρνηση βεβαίως θα είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά θα είναι μια κυβέρνηση ανοιχτή σε όλες τις δημοκρατικές, δημιουργικές, πατριωτικές δυνάμεις της κοινωνίας, σε όσες και όσους θελήσουν να συμμετάσχουν στην τιτάνια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όχι μόνο για να βγούμε από αυτήν την κρίση, αλλά και για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα παραγωγική και μια κοινωνία αλληλεγγύης, για την οποία να νιώθουμε υπερήφανοι εμείς και τα παιδιά μας.
Όμως, η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας δεν αποτελεί μόνο δικαίωμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εμείς το αντιλαμβανόμαστε ως πολιτικό και ηθικό χρέος μας να απευθύνουμε αυτή την πλήρως τεκμηριωμένη μομφή προς την Κυβέρνηση.
Πρώτον διότι με την πολιτική της φέρνει σε δεινή θέση και απόγνωση ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα στοιχεία είναι γνωστά και ο κόσμος τα βιώνει. Θα καταθέσω, όμως, κύριες και κύριοι, για τα Πρακτικά, προς ενημέρωσή σας, αν δεν τα έχετε υπόψη σας, ορισμένα τεκμήρια του ισχυρισμού που διατύπωσα. Καταθέτω πρόσφατη Έκθεση του παγκόσμιου Ερυθρού Σταυρού ο οποίος περιγράφει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Καταθέτω προκαταρκτική έκθεση του ΟΗΕ η οποία θα εκδοθεί αργότερα. Επισημαίνει τους κινδύνους από την παραβίαση των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Καταθέτω, επίσης, την έκθεση που παρουσίασε ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κ. Μούιζνιεκς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το γνωρίζουν πολύ καλά η κ. Μπακογιάννη και άλλοι Βουλευτές της Αντιπροσωπείας μας. Αναφέρεται σε όλες τις χώρες. Η Ελλάδα κατέχει κεντρική θέση ως χώρα που δεν σέβεται τα κοινωνικά δικαιώματα.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο απευθύνουμε μομφή στην Κυβέρνηση αυτή, είναι οι διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και γενικότερα το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αυτή με τη στάση της δημιουργεί κινδύνους για τη Δημοκρατία και τη λειτουργία των θεσμών. Άλλοι Βουλευτές θα αναφερθούν εκτενέστερα στο θέμα αυτό.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καταθέσω για τα Πρακτικά –προς χρήση όσων Βουλευτών ενδιαφέρονται- έκθεση του Οργανισμού DEMOS ο οποίος διαπιστώνει την υποχώρηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Θα καταθέσω, ακόμη, έκθεση του ΟΟΣΑ -μέλος του οποίου είναι και η Ελλάδα- για την ευημερία, όπου διαπιστώνει την υποχώρηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, τη μείωση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών προς την Κυβέρνηση, όχι προς την Κυβέρνηση αυτή ειδικά, αλλά προς το θεσμό της Κυβέρνησης και τους άλλους θεσμούς της Δημοκρατίας.
Τρίτον, απευθύνουμε σ’ αυτή την Κυβέρνηση τη μομφή ότι όσο παραμένει -και προειδοποιούμε το λαό γι’ αυτό- θα λαμβάνονται και νέα μέτρα. Οι διαβεβαιώσεις του κύριου Πρωθυπουργού ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα, είναι αέρας κοπανιστός διότι η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδεχθεί το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,8% το 2014 και 4,1% το 2015.
Όταν λέτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και όταν δεσμεύεστε ότι θα πετύχετε πλεόνασμα σε συνθήκες ύφεσης, όχι μόνο τους μισθούς θα εξανεμίσετε, όχι μόνο την πρώτη κατοικία θα πάρετε, αλλά σε ό,τι μπορέσετε θα βάλετε χέρι. Είναι  θέμα κοινής λογικής. Μια οικονομία σε ύφεση δεν παράγει πρωτογενή πλεονάσματα πάρα μόνο συρρικνώνοντας ζωτικές ανάγκες των ανθρώπων και θέτοντας σε κίνδυνο την αναπαραγωγή και τη συνέχεια της κοινωνίας.
Αυτή η Κυβέρνηση, με την πολιτική της, δεν καταστρέφει απλώς το παρόν. Καταστρέφει τις δυνατότητες της μελλοντικής ανάπτυξης. Με ποια δημογραφικά στοιχεία θα πετύχουμε την ανάπτυξη στο μέλλον; Με ποιο ανθρώπινο δυναμικό όταν φεύγουν οι επιστήμονές μας στο εξωτερικό; Με ποιες επιχειρήσεις όταν η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα διαλύεται και πολλές από τις μεγάλες εταιρείες φεύγουν στο εξωτερικό; Με ποια ανταγωνιστικότητα; Θυμάται κανείς για ποια ανταγωνιστικότητα μας μιλήσατε όταν άρχιζε το πρόγραμμα; Μας λέγατε ότι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα με τη μείωση των μισθών. Πού είναι οι εξαγωγές σήμερα; Οι εξαγωγές σήμερα είναι κάτω από το επίπεδο του 2008.
Τέταρτον, διότι η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει τη βούληση, δεν έχει τις προϋποθέσεις και δεν έχει το κύρος να διαπραγματευθεί και να διεκδικήσει στοιχειώδη δικαιώματα, όχι προς όφελος των υποτελών τάξεων αλλά και συνολικά της κοινωνίας. Δεν έχει τη βούληση, διότι η Κυβέρνηση αυτή συγκροτήθηκε πάνω στο «συγγνώμη» του κ. Σαμαρά για τις προηγούμενες αντιμνημονιακές του θέσεις. Η Κυβέρνηση αυτή συγκροτήθηκε πάνω στην υποταγή. Δεν έχει τις προϋποθέσεις, διότι για να μπορείς να διαπραγματευτείς πρέπει να έχεις μία άλλη πολιτική, πρέπει να πιστεύεις σε μία άλλη πολιτική.
Η Κυβέρνηση αυτή πιστεύει στο μνημόνιο. Πώς, λοιπόν, η Κυβέρνηση αυτή να αντισταθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, αφού η ιδεολογία της Κυβέρνησης αυτής είναι η μονοκαλλιέργεια του ιδιωτικού; Ούτε δημόσιο τομέα θέλει ούτε κοινωνικό τομέα της οικονομίας θέλει, μόνο ιδιωτικό. Πώς να αντισταθεί στην ιδιωτικοποίηση ακόμα και του νερού; Σημειώνω ότι στην Γερμανία γίνεται δημοψήφισμα αν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί ή όχι το νερό.Πώς να αντισταθεί στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, αφού το αναπτυξιακό μοντέλο αυτής της Κυβέρνησης είναι, επενδύσεις στην ιδιωτική Υγεία, ιδιωτική ασφάλιση, ιδιωτική Παιδεία. Αυτοί είναι οι νέοι τομείς που προσφέρετε στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ό,τι απελευθερώνουν ακριβώς οι ιδιωτικοποιήσεις και η μνημονιακή πολιτική. Για ποια ανάπτυξη να μιλήσετε, αφού για σας η ανάπτυξη θα έρθει από τις αγορές και τις τράπεζες; Δεν χρειάζεται σχέδιο, δεν χρειάζονται δημόσιες πολιτικές.
Άρα, η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει τις προϋποθέσεις να διαπραγματευθεί, όπως, επίσης, δεν έχει κύρος. Μπορεί μία Κυβέρνηση να διαπραγματευθεί όταν δεν έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού; Φοβούμαι, όμως, ότι τώρα πια ούτε στο εξωτερικό έχει κύρος αυτή η Κυβέρνηση. Θεωρείται μέρος του συστήματος, του ολιγαρχικού συστήματος που πρέπει να αλλάξει.Η Κυβέρνηση αυτή θεωρείται πλέον μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.
Είναι θέμα εθνικής ευθύνης, λοιπόν, να επιτρέψει η Κυβέρνηση αυτή στην κοινωνία να αποκτήσει μία αξιόπιστη, δημοκρατική και με κύρος κυβέρνηση, για να μπορέσει να βάλει φραγμό στον κατήφορο και να βάλει τις βάσεις για μία άλλη πορεία. Αποτελεί, πλέον, κοινό τόπο και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι ο μόνος δρόμος για να έχουμε μία τέτοια Κυβέρνηση, είναι μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη η πολιτική δύναμη, η οποία έχει τις προϋποθέσεις που της επιτρέπουν ακριβώς να ανακτήσει, όχι προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς όφελος της Δημοκρατίας, προς όφελος της ίδιας της πολιτικής, την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Και στηριζόμενη ακριβώς στην κοινωνία, στο λαό, στα λαϊκά κινήματα, να μπορέσει να διεκδικήσει μία βιώσιμη θέση της χώρας μας στα πλαίσια της Ευρώπης και να μπορέσει να αρχίσει να υλοποιείται ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων με το οποίο θα καλύψουμε εκκρεμότητες που αρχίζουν από την εποχή του Τρικούπη -ακόμα μιλάμε για περιουσιολόγιο και ακόμα δεν κάνει τίποτα ούτε αυτή η Κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα- μέχρι νέες ανάγκες και νέους θεσμούς που μας έρχονται από το παρόν και από το μέλλον.
Μας ρωτάνε πώς εμείς θα ακυρώσουμε τα μνημόνια. Μα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα ακυρώσουμε εμείς τα μνημόνια. Ο λαός θα τα ακυρώσει με την ψήφο του και η Κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει, θα υλοποιήσει τη θέληση του λαού.
Εμείς δεχόμαστε τη συνέχεια του ελληνικού κράτους, αλλά όχι τη συνέχεια της πολιτικής. Όλα τα κράτη αλλάζουν πολιτική. Η πολιτική Ομπάμα, σε κάποια θέματα έστω, είναι διαφορετική από την πολιτική Μπους. Η πολιτική της κάθε κυβέρνησης είναι διαφορετική από την προηγούμενη.
Η Βουλή, που ψηφίζει νόμους, μπορεί και να ακυρώνει νόμους. Αυτό είναι το δόγμα το δικό μας. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε υπεύθυνα, δημοκρατικά πώς θα ακυρώσει η Βουλή έναν νόμο, τον οποίο η ίδια ψήφισε.
Δεύτερον: Τι θα κάνουμε με το χρέος; Το αυτονόητο. Αυτό που προτείνει το Διεθνές Ταμείο για όλο τον κόσμο. Τα είπε και προχθές σε μια Έκθεσή του, μιλώντας γενικά για το χρέος στην Ευρώπη. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Ή θα διαγράψεις χρέος ή θα βάλεις φόρο στην περιουσία ή θα έχεις πληθωριστική ανάπτυξη. Και τις προτάσεις μας δεν τις λέμε μόνο εδώ. Τις λέμε και σε εκείνους, όποτε τους βλέπουμε. Τις λέμε δημόσια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διγλωσσία.
Εμείς έχουμε δύο σαφείς στόχους:
Πρώτον, όσο η ελληνική οικονομία είναι σε ύφεση ή σε μη βιώσιμη ανάπτυξη, δεν μπορεί αυτή η οικονομία -και δεν πρέπει- να πληρώσει ούτε ένα ευρώ, ούτε για τόκους, ούτε για χρεολύσια. Θα το πετύχουμε αυτό με μορατόριουμ, όπως λένε ορισμένοι; Θα το πετύχουμε με διαγραφές; Εμάς μας ενδιαφέρει το τελικό αποτέλεσμα. Και είναι αυτό.
Ο δεύτερος στόχος είναι να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές, όσο γίνεται, μικρότερα βάρη, μικρότερο χρέος.
Τρίτον, ορισμένοι εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει προτάσεις. Μήπως είναι καιρός να σοβαρευτούμε; Μήπως είναι καιρός να σταματήσετε να ονομάζετε «μη πρόταση» τη μόνη πρόταση;
Διότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πρόταση πέραν εκείνης του μνημονίου, πρόταση που, μάλιστα, εξειδικεύεται και θα παρουσιαστεί σύντομα ξανά στον ελληνικό λαό. Και για τις πρώτες μέρες έχουμε πρόταση και για τους πρώτους μήνες έχουμε πρόταση και για τα πρώτα χρόνια έχουμε πρόταση.
Μας ρωτούν για τις δυσκολίες. Έχουμε πλήρη επίγνωση. Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει μια κυβέρνηση και μια ευκαιρία με την οποία ο απλός κόσμος θα εκπροσωπηθεί και αυτός και οι ανάγκες του και εδώ μέσα, στη νομοθετική εξουσία και στην εκτελεστική εξουσία, εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις. Ξέρουμε ότι υπάρχουν κατεστημένα συμφέροντα που δεν θέλουν να συμβεί αυτό. Δεν θέλουν ο λαός να συμμετέχει. Δεν θέλουν οι ανάγκες της κοινωνίας να είναι το επίδικο.
Η σύντομη απάντηση που θέλω να δώσω -διότι το θέμα επιδέχεται ευρύτερης συζήτησης- είναι η εξής: Όταν έχεις έναν στόχο και πιστεύεις σε αυτόν, παλεύεις μέχρι να τον κερδίσεις.
Εμείς αυτό κάναμε σε όλη μας τη ζωή, αυτό κάνουμε και τώρα και αυτό καλούμε και τον ελληνικό λαό να κάνει. Αγώνα μέχρι να κερδίσουμε τους στόχους μας, διότι είναι σωστοί και δίκαιοι!
(Στο σημείο αυτό ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
————————————————————————————————
ΑΝΑΡΤΗΣΗ-ECOLEFT

Σήμερα ΟΛΟΙ λέμε ΟΧΙ στο "χρυσό θάνατο" ! Γιατί... (video)

Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ Η ΜΟΙΡΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

Η διαμάχη με την τρόικα και το καταφανές αδιέξοδο που αντιμετωπίζει η χώρα, ξανάφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση για το ευρώ... 

του ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ

Έκαναν επίσης φανερή την έλλειψη εθνικού σχεδίου για να βγει η χώρα από την κρίση, καθώς το μόνο σχέδιο που ουσιαστικά υπάρχει είναι αυτό της τρόικας, δηλαδή τα μνημόνια.

Η απουσία εθνικού σχεδίου δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε ένδειξη ελληνικής ανοργανωσιάς, αλλά συνδέεται άμεσα με την απόφαση να παραμείνει η χώρα στην ΟΝΕ. Αν το ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτο, τότε το μόνο εφικτό σχέδιο είναι αυτό της τρόικας, έστω με μικρές παραλλαγές, ή χωρίς τα παιδαριώδη λάθη του πρώτου μνημονίου. Αν θέλουμε να υπάρξει ανεξάρτητο σχέδιο, ώστε να...
Μπορέσει να διαπραγματευτεί η χώρα αποτελεσματικά με τους δανειστές της, το θέμα του νομίσματος θα μπει αναπόφευκτα στο τραπέζι. Τρεις παρατηρήσεις έχουν απόλυτη σημασία στο σημείο αυτό.

Παρατήρηση πρώτη
Το ευρώ είναι βαθύτατα προβληματικό όχι μόνο ως προς τη Ελλάδα, αλλά ως προς ολόκληρη την ευρωζώνη. Το πρόβλημα δεν είναι δυστυχώς ‘τεχνικό’, όπως υποστηρίζουν όσοι θέλουν να διασώσουν το ευρώ με ευρωομόλογα, τραπεζικές ενώσεις, ενεργητική κεντρική τράπεζα, δημοσιονομικές μεταβιβάσεις και τα παρόμοια. Είναι βαθύτατα κοινωνικό: η Γερμανία έχει συμπιέσει την αμοιβή της εργασίας τόσο ώστε να αποκτήσει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εντός της ευρωζώνης. Το γερμανικό πλεονέκτημα εμφανίστηκε αρχικά ως προς την περιφέρεια, αλλά τώρα έχει γίνει απαγορευτικό και ως προς την Ιταλία και τη Γαλλία.

Το Βερολίνο έχει αρνηθεί ουσιαστικές αλλαγές στην ΟΝΕ γιατί το μεγάλο γερμανικό κεφάλαιο έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από την παρούσα κατάσταση. Δεν αποδέχθηκε καμία από τις έξυπνες ‘τεχνικές’ λύσεις που προτάθηκαν και επέβαλε λιτότητα μεταφέροντας το κόστος προσαρμογής εξ ολοκλήρου στην περιφέρεια. Η πολιτική αυτή είχε το μεγάλο πλεονέκτημα να εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Γερμανίας, ενώ παράλληλα απέφυγε την άμεση κατάρρευση της ευρωζώνης. Η μόνη χώρα για την οποία η συμμετοχή στην ευρωζώνη δε σημαίνει απουσία εθνικού σχεδίου είναι η Γερμανία, ακριβώς γιατί η ευρωζώνη εξυπηρετεί πλήρως τα γερμανικά συμφέροντα. Η γερμανική πολιτική είναι όμως κοντόφθαλμη. Δημιούργησε τρομακτικές κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις στην περιφέρεια, ενώ δεν έλυσε το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της Ιταλίας και της Γαλλίας. Το ευρώ δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο και η επόμενη ευρωκρίση είναι θέμα χρόνου.

Παρατήρηση δεύτερη
Η παραμονή στην ΟΝΕ με οποιοδήποτε κόστος οδήγησε στην ‘εσωτερική υποτίμηση’, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση των αγορών. Το μίγμα αυτό ήταν απόλυτα προβλέψιμο μέσα στο πλαίσιο της ΟΝΕ, όπως προβλέψιμα ήταν και τα επακόλουθά του. Αφού η Ελλάδα δεν είχε δικό της σχέδιο και υπάκουσε στις υποδείξεις των δανειστών που ήθελαν πρωτίστως να εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα, ακολούθησε οικονομική καταστροφή και κοινωνικός Αρμαγεδδών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εθνική ζημία σε καιρό ειρήνης στην ιστορία της χώρας, καταγεγραμμένη πλέον σε όλους τους επίσημους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους δείκτες. Από την ιστορικά αποτυχημένη αυτή απόφαση, η χώρα θα χρειαστεί δεκαετίες και πολλές γενιές για να ανακάμψει.

Η Ελλάδα έπρεπε από το 2010 να είχε συντάξει ένα εθνικό σχέδιο για την οικονομία και να αποχωρήσει συντεταγμένα από την ΟΝΕ, προχωρώντας ταυτόχρονα σε στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους. Η ελληνική οικονομία δεν είχε ακόμη γονατίσει, ενώ το χρέος ήταν προς ιδιώτες και υπό ελληνική νομοθεσία. Θα ακολουθούσε μια δύσκολη περίοδος, αλλά όχι δυσκολότερη από την καταστροφή που τελικά συνέβη, την οποία ζούμε σήμερα και θα ζήσουμε για τις επόμενες γενιές. Η ύπαρξη εθνικού σχεδίου στη βάση συνειδητής ηγεσίας και κοινωνικής συσπείρωσης θα έβαζαν γρήγορα τη χώρα σε ανάκαμψη. Σε αυτές τις συνθήκες θα υπήρχε η δυνατότητα ουσιαστικής κοινωνικής αλλαγής υπέρ των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, καθώς και βαθιάς οικονομικής μεταρρύθμισης.

Παρατήρηση τρίτη
Το κενό ανταγωνιστικότητας έχει πλέον σχεδόν κλείσει ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία, γιατί έχουν συντριβεί οι μισθοί. Η προσαρμογή όμως έγινε μέσω τεράστιας ανεργίας και καταστροφής του οικονομικού και κοινωνικού ιστού και γι’ αυτό τα αποτελέσματά της θα είναι αναιμικά. Όταν τελειώσει η ύφεση, η Ελλάδα θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει για χρόνια, χαμηλή κατανάλωση, χαμηλές δημόσιες δαπάνες, υψηλή φορολογία, προβληματικές ιδιωτικές επενδύσεις, υψηλή ανεργία, μετανάστευση των πλέον ειδικευμένων και φυσικά, τεράστιο χρέος. Παράλληλα θα υπάρχει απώλεια εθνικής κυριαρχίας, εξασθένιση της δημοκρατίας και εκρηκτικές κοινωνικές αντιθέσεις. Οι δυνατότητες εναλλακτικής πολιτικής μέσα στο ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο της ΟΝΕ είναι αμελητέες.

Τι πρέπει να γίνει, λοιπόν;
Μια απάντηση μας δίνει ο κ. Σημίτης. Αφού διαπιστώσει ότι η ευρωζώνη δε λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανάπτυξης και αλληλεγγύης, μας πληροφορεί ότι η μονόπλευρη αποδέσμευση της Ελλάδας από τις υποχρεώσεις της όπως προτείνουν ‘ορισμένα ελληνικά κόμματα’, είναι εξωπραγματική, αν θέλουμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Η δε ‘ηρωική έξοδος’ θα έχει σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις.

Συνεπώς: «Η μόνη δυνατή για την Ελλάδα στρατηγική είναι η υποβολή καλά επεξεργασμένων και πειστικών προτάσεων για την υπέρβαση του προβλήματος, η εκπόνηση πολιτικών για την ανάπτυξη με συγχρηματοδότηση της Ένωσης, η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και η συνεχής επίμονη διαπραγμάτευση».

Αυτό το συνονθύλευμα - που στην πράξη είναι η πολιτική που ήδη ακολουθεί η κυβέρνηση Σαμαρά - είναι ότι έχει να προτείνει στην κατεστραμμένη Ελλάδα ο αυθεντικός εκπρόσωπος της κεντροαριστεράς. Χρειάζονται κι άλλες αποδείξεις ιστορικής χρεοκοπίας;
Μια άλλη απάντηση μας δίνει ο κ. Δραγασάκης. Το κόμμα του θα διαπραγματευτεί δυναμικά την ακύρωση του μνημονίου και την αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, εξηγώντας στους απέναντι ότι η παρούσα πολιτική είναι καταστροφική. Θα διεκδικήσει αναπτυξιακή πορεία, έστω κι αν αυτό φέρει ρήξεις, οι οποίες όμως θα είναι εντός της ευρωζώνης. Αυτό που δεν εξηγεί σε μας είναι γιατί, αφού η παραμονή στην ευρωζώνη είναι η βασική του επιλογή, θα τα καταφέρει καλύτερα από τους προηγούμενους; Κάτι θα γνωρίζει όμως δεδομένου ότι προτείνει στον Σύριζα να κρατάει ‘μικρό καλάθι’. Μέσα στην ευρωζώνη μόνο τέτοιο είναι διαθέσιμο.

Στην πραγματικότητα η χώρα δεν έχει άλλο διαπραγματευτικό χαρτί από το να θέσει η ίδια θέμα εξόδου από την ΟΝΕ και παύσης πληρωμών. Μόνο με αυτό το ενδεχόμενο στο τραπέζι μπορεί η Ελλάδα να αποκτήσει ρόλο στη διαπραγμάτευση, αντί να άγεται και να φέρεται από τους δανειστές. Αλίμονό της όμως αν το κάνει χωρίς να το εννοεί και χωρίς να είναι προετοιμασμένη τεχνικά, πολιτικά και ψυχολογικά. Συνεπώς η ύπαρξη εθνικού σχεδίου για την οικονομία είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη από ποτέ για λόγους κοινωνικής και εθνικής επιβίωσης.

Η έξοδος θα είναι βέβαια καλύτερα να γίνει με συμφωνία, όπως προσφέρθηκε στην Ελλάδα στο παρελθόν και αυτή την αρνήθηκε. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη και για μονομερείς ενέργειες γιατί πλέον είναι θέμα κοινωνικής και εθνικής επιβίωσης. Η επιλογή της “συντεταγμένης εξόδου” παραμένει και σήμερα απολύτως εφικτή και θα ήταν ευχής έργο να μη φτάσει η χώρα εκεί μετά από ακόμη βαθύτερη καταστροφή, με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες.

Δύναμη κατά της διαφθοράς ο ΣΥΡΙΖΑ



Financial TimesFinancial Times 
“ Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times η μοναδική υπόθεση που δείχνει να προχωρά είναι εκείνη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος κατηγορείται από το ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή 3 εκατ. ευρώ.  ”
Ανάρτηση- periodista
Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2013 
  • Εκτύπωση 
  • E-mail
  • Στην απροθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή, κυρίως της προερχόμενης από τις οικονομικές ελίτ, αναφέρεται σε ένα ακόμη άρθρο της για τη διαφθορά στην Ελλάδα, η δημοσιογράφος Kerin Ηope των Financial Times.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα η μοναδική υπόθεση που δείχνει να προχωρά είναι εκείνη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος κατηγορείται από το ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή 3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα οι Financial Times, υπενθυμίζουν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, την οποία χαρακτηρίζουν σύμβολο της απροθυμίας των κυβερνήσεων στην Ελλάδα να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στον έλεγχο των ονομάτων.

    Εκείνο πάντως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η εφημερίδα εντάσσει στους μαχόμενους κατά της διαφθοράς ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι Financial Times μιλούν για τις πιέσεις που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή και καυτηριάζουν με τον πλέον έντονο τρόπο το γεγονός ότι όπως φαίνεται ελάχιστοι από τους φερόμενους ως φοροφυγάδες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

    «Η λίστα, που περιλαμβάνει πολιτικούς και εξέχοντες επιχειρηματίες οι οποίοι εκτιμάται ότι μετέφεραν εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς της HSBC, έχει γίνει σύμβολο της απροθυμίας διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων να πατάξουν τη φοροδιαφυγή της πλούσιας ελίτ της χώρας, παρά τις πιέσεις από τους διεθνείς πιστωτές και τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Financial Times «οι επικριτές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η απόφαση να αναλάβουν την υπόθεση οι φορολογικές αρχές της χώρας αντί να διοριστεί ένα νέο σώμα δείχνει ότι ελάχιστοι από τους φερόμενους φοροφυγάδες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη».

    Το σκεπτικό πίσω από την πρωτοβουλία για την πρόταση μομφής

    Το σκεπτικό πίσω από την πρωτοβουλία για την πρόταση μομφής
    Σε δυνατό "παίχτη" σε εσωκομματικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας, αφού η απόφασή του να υποβάλλει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση ενισχύει την πολιτική δυναμική που επιδιώκει να αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
    Η πρωτοβουλία Τσίπρα για πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση ήταν μία ιδέα που σερνόταν επί μακρόν στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, όμως κάθε φορά επικρατούσε η άποψη ότι δεν ήταν τότε το κατάλληλο "timing" για να εκδηλωθεί μία τέτοια πρωτουβουλία.
    Με αφορμή την εισβολή των ΜΑΤ στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ταυτόχρονη πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από την ανένδοτη στάση των δανειστών μας, είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να καταδειχθούν τα κυβερνητικά αδιέξοδα. Σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο ο Σαμαράς όσο οι Βενιζέλος και Κουβέλης.
    Το ρεπορτάζ λέει ότι κατά την συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας θα βάλει στο κάδρο των επιθέσεών του τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την υπόθεση των υποβρυχίων. Κυρίως όμως θα επιχειρήσει να θέσει τους ήδη ανησυχούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μπροστά στο ηθικό δίλημμα για το "αν δέχονται να συνεχίζουν για πολύ να λειτουργούν ως δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας".
    Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να προσεταιριστεί τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και τώρα είναι η ευκαιρία για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να στριμώξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την εξάρτησή του από τις πολιτικές επιλογές της ΝΔ. Με άλλα λόγια ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να ξυπνήσει τα "αντιδεξιά αντανακλαστικά", τόσο των βουλευτών, όσο και της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ.
    Όμως το στοίχημα του Τσίπρα είναι να καταδείξει -όπως λένε στενοί του συνεργάτες- την πολιτική γύμνια της ΔΗΜΑΡ, η οποία αν και αποχώρησε από την κυβέρνηση εξακολουθεί μέχρι σήμερα να κρατάει μία επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι στην συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Η κίνηση Τσίπρα ίσως αποδειχθεί και σε ένα "ρουά-ματ" απέναντι στην υπάρχουσα εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας τα στόματα σε λαλίστατους βουλευτές που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δημιουργούν προβλήματα στην πολιτική στρατηγική που ακολουθεί το κόμμα.
    Ορισμένοι έσπευσαν εκ των προτέρων να βιαστούν προεξοφλώντας ότι η κίνηση Τσίπρα για πρόταση μομφής θα αποδειχθεί μπούμερανγκ για τον ίδιο. Ίσως θα ήταν καλό να μην σπεύδουν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις, ειδικά μάλιστα όταν αυτές τρέχουν μέσα σε ένα τόσο ρευστό πολιτικό σκηνικό...
    Κυριακή κοντή γιορτή που λέει και ο λαός μας...
    ΑΝΑΡΤΗΣΗ- "NEWSBOMB.ER

    Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/367763/to-skeptiko-piso-apo-tin-pmomfis#ixzz2k8hkU3RX

    Ο δημοσιογράφος δεν δαγκώνει ποτέ το χέρι που τον ταϊζει


    Από ΒΑΘΥ , Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013 


    Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου - "Unfollow"

    Δεν θα ρίξουμε εμείς ανάθεμα στις δουλειές. Εμείς δηλώνουμε ευθύς εξαρχής πως είμαστε φαν της ανάπτυξης. Αφήστε που θέλουμε και να κινείται το χρήμα, να πάρει επιτέλους μπρος η αγορά...
    Αλλά πώς νομίζετε ότι χτίζονται τα success stories, έτσι εύκολα, έτσι άκοπα; Χωρίς να χρειαστεί καμία απολύτως θυσία; Ε, όχι δα...

    Διάβαζα τις προάλλες διάφορα ρεπορτάζ με αφορμή την ερώτηση της βουλευτή των ΑΝΕΛ, Σταυρούλας Ξουλίδου για τη «χορηγία» του Δημοσίου σε εκδότες για την προμήθεια βιβλίων. Συγκεκριμένα: Πρώτο Θέμα Α.Ε.:807.105,75 ευρώ για το βιβλίο Πάπισσα Ιωάννα. Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.: 650.355,75 ευρώ, για το βιβλίο Υπέροχη Ελλάδα. REAL MEDIA Α.Ε.: 925.000 ευρώ για το βιβλίο 60 μορφές στο φως.
    Προσθέστε και μια πληροφορία δώρο από εμάς για μια χορηγία του Δημοσίου προς τις εκδόσεις Λιβάνη για το έργο με τίτλο Πολυετή Επενδυτικά σχέδια του ν. 3299/04 του άρθρου 3, παράγραφος 1, περίπτωση ε, υποπερίπτωση χί, ύψους 1.207.335,67 ευρώ, από τα οποία προς το παρόν έχουν εισπραχθεί 376.562,95 με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης (16/10/2013). Για την ιστορία, οι εκδόσεις Λιβάνη εκδίδουν το περιοδικό Επίκαιρα, το οποίο έχει ιδιαίτερη απήχηση σε... ψεκασμένους.

    Δεν θα σας γράψουμε ότι οι διαδικασίες της ανάθεσης των συγκεκριμένων πρότζεκτ δεν ήταν κρυστάλλινες και αξιοκρατικές. Χάριν συντομίας, θα δεχθούμε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Ότι έγιναν νομίμως οι αναθέσεις και οι εν λόγω εταιρείες τις έφεραν σε πέρας παραδίδοντας στην ώρα τους τα βιβλία.

    Όταν ρωτήθηκε για το θέμα από χρήστες του twitter, ο Νίκος Χατζηνικολάου απάντησε μάλλον σαν πολιτικός, τονίζοντας ότι η εταιρεία του είναι νόμιμη και ότι θα προβεί σε μηνύσεις. «Για ό,τι σας κάνει εντύπωση, να πάτε στον εισαγγελέα, η εταιρεία μας κινείται πάντοτε με απόλυτη νομιμότητα και διαφάνεια» έγραψε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε επίσης ότι το ποσό ήταν λανθασμένο και ότι ανέρχεται στα 120.000 ευρώ.

    Εμείς θα δεχτούμε το λόγο του και δεν θα εμπλακούμε στη συζήτηση περί διαφάνειας. Επίσης, δεν έχουμε καμία ένσταση για τη γνωστή ρήση του Βουλγαράκη «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό». Σίγουρα όμως δεν είναι δημοσιογραφικά αποδεκτό. Διότι μια ένεση ρευστού από τον κρατικό κορβανά, ιδίως σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς, αποτελεί ένα τεράστιο χέρι βοηθείας.

    Εύλογο είναι ότι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από ένα τέτοιο νταραβέρι με το κράτος τις περισσότερες φορές δεν αναγράφονται στις συμβάσεις, ούτε καν στα ψιλά τους γράμματα.

    Από την άλλη πάλι, είναι άλλο πράγμα να είσαι δημοσιογράφος-εκδότης και άλλο να είσαι ο Μπόμπολας, και το όνομα σου να είναι γραμμένο σε όποια πέτρα δημοσίου έργου κι αν σηκώσει κανείς στην Ελλάδα.

    Το ερώτημα μπορεί να μοιάζει θεωρητικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι τόσο πρακτικό όσο και θεμελιώδες: Μπορεί ένα μέσο να λειτουργήσει με ανεξαρτησία και να καταγγείλει, ως οφείλει, τα κυβερνητικά κακώς κείμενα, όταν παίρνει δουλειές από το κράτος; Πού βρίσκονται τα όρια σε αυτό και ποιος μπορεί να τα ελέγξει;

    Το ζήτημα λοιπόν με τις χορηγήσεις του κράτους προς τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς ή προς τις εταιρείες στις οποίες ανήκουν δεν εξαντλείται στη νομιμότητα των διαδικασιών. Δεν αρχίζει καν εκεί. Διότι ακόμη κι αν όλα έχουν γίνει απολύτως νόμιμα, μοιραία προκύπτει ένα τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξης. Ευτυχώς, για διευκόλυνση όσων μπερδεύονται, υπάρχει κι εκείνος ο ορισμός στο άρθρο 14 του Συντάγματος για το δημοσιογραφικό λειτούργημα: «Ο Τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο μεροληπτικό μέτρο απαγορεύονται». Είναι, και σε ποιο βαθμό, ελεύθερος ο Τύπος που συντηρείται και από κρατικές χορηγήσεις; Δεσμεύεται και σε ποιο βαθμό από υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές τις «χορηγίες»;

    Είπαμε ότι τα  success stories χρειάζονται θυσίες. Κατά μια διαβολική σύμπτωση, αυτό που θυσιάζεται συνήθως είναι η δημοσιογραφική ακεραιότηταΟ σκύλος δεν δαγκώνει ποτέ το χέρι που τον ταΐζει, νομίζετε ότι θα το δαγκώσουν οι δημοσιογράφοι; 

    ΚΑΝΕ ΜΑΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΗΓΕΤΗ ΜΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕ

    Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013


    Ξεπερνάμε τις μομφές και τραβάμε στις κορφές! Αυτό είναι το -έμμετρα αποδιδόμενο- μήνυμα που προκύπτει από την ομιλία Σαμαρά στους αποφοίτους του Χάρβαρντ... 

    του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

    Μια ομιλία άκρως ποιητική και ηθικοπλαστική, η οποία ανέδειξε τόσο το ύψος της ειλικρίνειας και της γενναιότητας του ανδρός, όσο και το βάθος της σκέψης του. Και κατέδειξε ότι με τέτοιο πρωθυπουργό δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε και κανέναν -εκτός από τον ίδιο ίσως.
    Είπε λοιπόν για τις μομφές, είπε για τα άκρα -σιγά μην δεν έλεγε- είπε για το πλεόνασμα, είπες για τις θυσίες, είπε για την ροδοδάκτυλο ηώ της ανάπτυξης που έρχεται και μάλιστα σύντομα, είπε για τα κατάλοιπα του παρελθόντος. Είπε επίσης για το πολιτικό κόστος που δεν το υπολογίζει, αλλά είπε και...
    Για τη θέληση του λαού που την υπολογίζει: Ο λαός απαιτεί να προχωρήσουμε, ο λαός απαιτεί να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα, ο λαός απαιτεί να μην κάνουμε πίσω, ήταν τα λόγια του. 
    Με το συμπάθιο και με κάθε σεβασμό όμως, εδώ γεννιέται ένα ερωτηματικό: Πόθεν συνάγει το επικό συμπέρασμα ότι οι άνεργοι, οι απολυμένοι, οι κατεστραμμένοι, οι απελπισμένοι, απαιτούν να (τους) κάνει περισσότερα; Ότι οι υπό διαθεσιμότητα υπάλληλοι, οι απολυμένες καθαρίστριες, οι κακοπληρωμένοι εκπαιδευτικοί, οι απλήρωτοι νοσηλευτικοί, οι κυνηγημένοι της ΕΡΤ απαιτούν να μην κάνει πίσω; Ότι οι ασθενείς χωρίς γάζες, οι γέροντες χωρίς θέρμανση, οι καταστηματάρχες χωρίς κατάστημα, οι νέοι χωρίς ελπίδα, απαιτούν να προχωρήσει;

    Του το είπε ο Χρύσανθος ότι ο λαός τον χειροκροτεί και απαιτεί από αυτόν να συνεχίσει όσα (του) κάνει; Του το είπε κάποια καφετζού του Μαξίμου; Του το είπε η Παναγιά με την οποία έχει ως γνωστό καλές σχέσεις; Του το είπαν οι βουλευτές του οι οποίο οδύρονται γιατί δεν μπορούν να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες; Ή του το είπαν οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τους Έλληνες ως τους πιο απαισιόδοξους στην Ευρώπη;

    Τέλος πάντων, ο Σαμαράς ξέρει. Είναι κι αυτό μια απάντηση. Αν όμως είναι έτσι, τότε προς τι η φιγούρα περί πολιτικού κόστους; Κάπως μας μπέρδεψε εδώ -ή βλαστημάμε κι έχει κόστος, ή χειροκροτούμε κι έχει όφελος. Διαφορετικά με τις μομφές και τις κορφές πάμε αλλού: Ξεπερνάμε τις μομφές -και στις κορφές κανέλα...

    Ο ΗΓΕΤΗΣ ΣΕ ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ

    Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, επειδή έχει ΜΑΤ να τα γκρεμίζουν


    Το αν γνώριζαν ή δε γνώριζαν ότι τα πράγματα θα φτάσουν εδώ, είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει. Αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι δεν ασχολούνται για τις επιπτώσεις των ενεργειών τους. Όσο σκατά κι αν τα κάνει η κυβέρνηση, δεν τη νοιάζει. Θα δώσει εντολή στα ΜΑΤ να καθαρίσουν. 
    Στην καλύτερη περίπτωση, θα δώσει πρώτα εντολή στη Δικαιοσύνη να καθαρίσει. Η χρήση των ΜΑΤ είναι η επίσημη κυβερνητική γραμμή. 
    Ολόκληρο το σκεπτικό της χωράει στην πρόταση «Ε και; Θα στείλουμε τα ΜΑΤ». Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα δευτερόλεπτο διαλόγου ή πραγματικών δημοκρατικών διαδικασιών. Επίσης,

    η κυβέρνηση Σαμαρά ύστερα από τόσο μεγάλη χρήση των ΜΑΤ δεν έχει να επιδείξει ούτε μία μεταρρύθμιση. 
    Εν ολίγοις, η κυβέρνηση Σαμαρά μόνο δέρνει.

    Δεν υπάρχει καμία μεταρρύθμιση, εκτός κι αν εννοούν ως μεταρρύθμιση την Cosco. 
    Ακόμη κι αυτή όμως είναι «επιτυχία» των προηγούμενων. 
    Η κυβέρνηση Σαμαρά, με τη στήριξη του όποιου ΠΑΣΟΚ και την υπηρετική μέριμνα της όποιας ΔΗΜΑΡ, τα μόνα που κάνει είναι να δέρνει, να απειλεί, να εκβιάζει και να ρημάζει. Ειλικρινά, δε θέλω να σκέφτομαι τον εφιάλτη του διαδόχου της. 
    Η κατάσταση πλέον δε σώζεται. 
     
    Δε μ’ ενδιαφέρει καν αν υπάρχει «σοβαρή» ή όχι «Χρυσή Αυγή» για να συνεργαστεί μαζί της η Ν.Δ. 
    Δε με τρομάζει αυτή η πιθανότητα. 
    Ακόμη κι αν κάτι μπορεί να γίνει χειρότερο, η Ν.Δ. απέδειξε σήμερα ότι και ξέρει και θέλει και μπορεί να το κάνει μόνη της. 
    Η Ν.Δ. είναι η «Χρυσή Αυγή». 
    Όχι μόνο στο θέμα των ΜΑΤ. 
    Είναι «Χρυσή Αυγή» και στον ιδεολογικό τομέα και στην πρακτική αντιμετώπιση κάθε θέματος που προκύπτει. 
     
    Η Ν.Δ. ζει και αναπνέει για να παράγει προπαγάνδα. 
    Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει καταφέρει να συγκεντρώσει όλα τα άσχημα των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων. 
    Σκεπάζει με άνεση τα σκάνδαλά της, καλύπτει με άνεση τα σκάνδαλα των συνενόχων της, εξυπηρετεί συμφέροντα τραπεζιτών, εφοπλιστών και καναλαρχών, ενώ ταυτόχρονα αγνοεί επιδεικτικά και με κυνισμό το κοινωνικό και οικονομικό χάος που προκαλεί καθημερινά. 
     
    Δεν πιστεύω ότι αυτό θα τελειώσει σύντομα. 
    Δυστυχώς, η αφασία του συνόλου δίνει όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε αυτό το κυβερνητικό έκτρωμα. Δε με ενδιαφέρει αν είναι εκλεγμένο ή έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. 
    Με ενδιαφέρει ότι λειτουργεί πραξικοπηματικά κι ότι στον ορίζοντα δε φαίνεται κάποιος από το πολιτικό σύστημα που να θέλει με ριζοσπαστικό τρόπο να σταματήσει τη δράση αυτής της οργάνωσης. 
     
    Δεν πιστεύω ότι αυτό θα τελειώσει σύντομα και για έναν ακόμη λόγο. 
    Επειδή ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν απολυμένοι, μακροχρόνια άνεργοι και αντί να διεκδικούν μια λύση χαίρονται όταν ακούν ότι απολύονται κι άλλοι χρησιμοποιώντας το επιχείρημα «όταν απολύθηκα εγώ δε νοιάστηκε κανείς». 
     
    Όσο υπάρχει αυτή η νοσηρή απόλαυση της δυστυχίας των άλλων, τίποτε δε μπορεί ν’ αλλάξει. 
    Τα πολιτικά τοπία αλλάζουν από κάτω προς τα πάνω. 
    Ο μεσσιανισμός έλαβε τέλος εδώ και εκατοντάδες χρόνια. 
    Όταν, λοιπόν, οι από κάτω όχι μόνο δεν αντιδρούν αλλά δίνουν δίκιο στην πολιτική των ΜΑΤ, των απολύσεων και της εξαθλίωσης, τότε οι από πάνω δεν είναι χαζοί να ξεβολευτούν από το θρόνο των πτωμάτων.

    Ο θλιβερός θίασος (επιτέλους) απολογείται

    Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο ΒενιζέλοΟ Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο
    “ Με την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, η Βουλή επιτέλους συνεδριάζει. Και μάλιστα με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης απολογούμενους. ”
    Του Γρηγόρη Ρουμπάνη
    Ανάρτηση  "periodista"

    Δυο τινά συμβαίνουν, όταν ένας θίασος προκαλεί τον γέλωτα: είτε αποτελείται από εξαιρετικά ταλαντούχους ηθοποιούς με σκηνοθέτες σπάνιους που επιλέγουν έργα ευφυών συγγραφέων, τα οποία «δένουν» με τη (συνήθως) σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, είτε αποτελείται από άτεχνους σαλτιμπάγκους που προσποιούνται τους σπουδαίους και αναντικατάστατους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει το πρώτο, αλλά δεν ισχύει ούτε καν το δεύτερο.

    Η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση, την οποία παρακολουθεί η πλειοψηφία-πλην των επωφελούμενων της πολιτικής της-που αδυνατεί να καγχάσει με το θέαμα που προσφέρει και τα καμώματά της, επειδή κάθε πρωτοβουλία της, κάθε τέχνασμά της, κάθε μέτρο, το πληρώνει με αίμα ψυχής. Διαλύθηκαν και διαλύονται εργασιακές σχέσεις, κατακρημνίζονται εισοδήματα, κατακουρελιάζεται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων, άντρες και γυναίκες δεν μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τα παιδιά τους, άνεργοι άνθρωποι δεν έχουν το κουράγιο να βγουν από το σπίτι τους. Κι έρχεται το ακόμα θλιβερότερο θέαμα.

    Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να επιδεικνύουν διάθεση διασκέδασης με την πρόταση μομφής, που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επειδή, λένε:

    *Συσπειρώνει το συνονθύλευμα (δεν το λένε έτσι, αλλά έτσι το εννοούν δια των επιχειρημάτων τους και το ομολογούν οι ίδιοι) του οποίου ηγούνται.

    *Σκεπάζει τη γκρίνια των βουλευτών τους για όσα εκόντες άκοντες ψηφίζουν ή ανέχονται να αποφασίζει ερήμην τους μια κυβέρνηση που το μόνο που ξέρει να κάνει, είναι να υπακούει στις εντολές του υπουργού Οικονομικών.

    *Προσφέρει κακές υπηρεσίες στη χώρα, την ώρα που, για ακόμα μια φορά, διαπραγματεύεται σκληρά με την Τρόικα προς όφελος του ελληνικού λαού, και μόνο.

    Ο Αντώνης Σαμαράς υποδεχόμενος την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα υποκρίθηκε τον φρουρό της ελευθερίας λέγοντας ότι η δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές. Και ο Βαγγέλης Βενιζέλος με το γνωστό ύφος του θιγμένου μονοκράτορα έψεξε τον αντίπαλό του ότι εκτρέπεται του ρόλου του και εμποδίζει τη χώρα να συνεχίσει το δρόμο της προς την έξοδο από το μνημόνιο.

    Ο μεν αρχηγός της ΝΔ, προβάλλοντας τον ισχυρισμό αυτό, προσπαθεί να ακυρώσει την εικόνα (που ο ίδιος έχει χτίσει) του μοναδικού πρωθυπουργού στα κοινοβουλευτικά ιστορικά, ο οποίος έχει καταργήσει τις λειτουργίες του Κοινοβουλίου. Μιλάει για δημοκρατία ο πρωθυπουργός που έχει αντικαταστήσει το βούλεσθαι στην εθνική αντιπροσωπεία με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, και τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου με τις μαζώξεις του Γιάννη Στουρνάρα με τα αρεστά σ’ αυτόν think tanks.

    Ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αγκομαχά να βρει επιχειρήματα που να δικαιολογούν τις επιλογές του, για την ακρίβεια επιλογές του προκατόχου του οι οποίες έγιναν και δικές του αντί πινακίου πολιτικής φακής, αλλά την απάντηση του την έδωσε από τη συχνότητα της Δημόσιας Τηλεόρασης, το μεσημέρι της ημέρας που ξεκινούσε η συζήτηση στη Βουλή, θυμωμένος ο Π. Γεννηματάς, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων: Ο Βενιζέλος είναι συνυπεύθυνος του εγκλήματος που συντελείται εις βάρος του ελληνικού λαού και δεν μπορεί ως εκ τούτου να τον οδηγήσει στη σωτηρία του. Εν πάσει περιπτώσει, μια είναι η αλήθεια.

    Με την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, η Βουλή επιτέλους συνεδριάζει. Και μάλιστα με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης απολογούμενους. Την ευθύνη για τη διατήρηση στη θέση τους, έχουν όσοι βουλευτές της συμπολίτευσης μουρμούριζαν στους διαδρόμους της Βουλής, μέχρι την έλευση της Τρόικας, «δεν πάει άλλο».