Η Ελλάδα Ξανά στον φαύλο κύκλο…

 Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

23.10.2015 
Ξανά στον φαύλο κύκλο… Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

       
Η κυβέρνηση νομοθετεί με νεοφιλελεύθερο ζήλο, οι δανειστές ανοίγουν παράθυρα ακόμη και σε εθνική κρίση και οι θεσμοί διαγκωνίζονται για τις προτεραιότητες

Η πρώτη αποστολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ εξετελέσθη, με την ψήφιση, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των 48 προαπαιτούμενων για τη δόση των 2 δισ. ευρώ. Απομένει ένας μαραθώνιος με ταχύτητα σπριντ, για να καλυφθούν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, να ανοίξουν και να κλείσουν σε χρόνο dt η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, να κλείσει αισίως η πρώτη αξιολόγηση, να εκταμιευτούν άλλα 6,7 δισ., ευρώ από το νέο δάνειο μέχρι το τέλος του χρόνου, να κλείσει χωρίς τεράστιες τρύπες που θα απαιτήσουν νέα μέτρα ο Προϋπολογισμός. Όλα μέχρι τέλος Νοέμβρη.
Ακόμη κι αν όλα αυτά εξελιχθούν «ομαλά» (σ.σ. η ομαλότητα είναι πια ένας ευφημισμός για τη διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης), το 3ο Μνημόνιο στο οποίο ομνύει η κυβέρνηση χωρίς να παρεκκλίνει σπιθαμή από τις προβλέψεις του, έχει ακόμη δυο μεγάλα κενά: πρώτον, τη πλήρη χρηματοδοτική του κάλυψη που παραμένει εκκρεμής λόγω ΔΝΤ και, δεύτερον, το απόλυτα συναρτημένο με το πρώτο θέμα του χρέους. Για το οποίο οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν βιάζονται καθόλου, έστω κι αν τους κοστίσει την αποχή του ΔΝΤ από νέο δανεισμό.

Πεδία κρίσεων
Η κυβέρνηση περιδινείται σε έναν φαύλο κύκλο, ανάλογο με εκείνον που είχε αντιμετωπίσει το περασμένο φθινόπωρο η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά και όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, ασύνδετα μεταξύ τους εκ πρώτης όψεως, που περικλείουν τους σπόρους κρίσεων σε πολλά παράλληλα πεδία, όχι μόνο οικονομικά:
– Πρώτον, προσφυγικό: Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια ευρω-τουρκική συμφωνία, με την οποία ο Ερντογάν, παραμονές των εκλογών που κρίνουν την τύχη του και με νωπό το αίμα των θυμάτων της επίθεσης στην Άγκυρα, ανάγεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων στην ίδια την ευρωπαϊκή πολιτική. Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, έσπευσε να εκτιμήσει ότι η απόφαση της Συνόδου «είναι σε θετική κατεύθυνση». Αλλά, πέρα την κραυγαλέα αντι-προσφυγική, αντι-μεταναστευτική της κατεύθυνση που δίνει προτεραιότητα στην «αναχαίτιση», τις επαναπροωθήσεις, την ενίσχυση του απωθητικού ρόλου της Frontex, ανοίγει ένα επικίνδυνο κεφάλαιο συνδιαχείρισης στο Αιγαίο με πρόσχημα τη διαμόρφωση ενός «ενοποιημένου συστήματος διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.». Ο Γιούνκερ το είπε φωναχτά, προτείνοντας κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες, η πρόταση απορρίφθηκε από ελληνικής πλευράς, αλλά τίποτα δεν αποκλείει να επιβληθεί de facto, μέσω της ευρω-τουρκικής συνεργασίας, κι έτσι να γίνει και η Τουρκία συνδιαχειρίστρια του ελληνικού «πειράματος».
– Δεύτερον, ασφαλιστικό: Η πρόταση της Επιτροπής «Σοφών» για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που ρίχτηκε ως «τυράκι» στο τραπέζι ενός «κοινωνικού διαλόγου» ο οποίος πρέπει να καταλήξει σε νομοθέτημα μέσα σε ένα μήνα, προβάλλεται από τα κυβερνητικά στελέχη ως μεταρρύθμιση «με αριστερό πρόσημο». Όμως και η απλή της ανάγνωση αποκαλύπτει ότι πρόκειται για επιτομή του νεοφιλελευθερισμού. Πέρα από τις «λογιστικές» της λεπτομέρειες, πολλές από τις οποίες η κυβέρνηση μπορεί να μην υιοθετήσει τελικά, εισάγει μια τεράστια αλλαγή: καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και δημιουργεί ένα απολύτως εξατομικευμένο ασφαλιστικό -και κατ’ ουσίαν αποταμιευτικό- σύστημα. Σαν να πρόκειται για πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης. Διόλου τυχαία, προηγούμενα εφαρμογής είχε στη Χιλή του Πινοσέτ και στις Βαλτικές Χώρες. Όλα τα άλλα περί αλληλεγγύης των γενεών είναι ρητορικά προσχήματα. Κι αυτή η φιλοσοφία δεν είναι ιδεολογική ιδιοτροπία των «Σοφών», αλλά εφαρμογή της δέσμευσης του 3ου Μνημονίου που αποδέχθηκε, χωρίς την παραμικρή αντίρρηση, η κυβέρνηση.
– Τρίτον, χρέος: Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, σε συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα, δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να φέρει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους στην ατζέντα, αμέσως μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου μέχρι το τέλος του έτους. Είναι μια ειλικρινής τοποθέτηση, που αποκαλύπτει, όμως, ότι δεν υπάρχει καμιά ρητή δέσμευση των εταίρων, όπως διατεινόταν μέχρι τώρα η κυβέρνηση, για επανεξέταση του χρέους σε συγκεκριμένο χρόνο. Με δεδομένη την ανοικτή διένεξη Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ, αλλά και την «προειδοποιητική βολή» Ντάισελμπλουμ ότι το χρέος μπορεί να εξεταστεί «και σε μια δεκαπενταετία, όταν θα προκύψουν οι υπέρογκες λήξεις», ο κυβερνητικός σχεδιασμός μένει εντελώς μετέωρος.

Αποκλίνουσες προτεραιότητες
Κατά τα λοιπά, ενώ η κυβέρνηση νομοθετεί με ζήλο βάσει του μνημονιακού «μπούσουλα» με συνοπτικές διαδικασίες και βάζοντας «αριστερό πρόσημο» σε κάθε νεοφιλελεύθερο αξίωμα, ανάμεσα στους δανειστές ενσκήπτουν νέες αποκλίσεις για τις προτεραιότητες. Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, έχει δημόσια συνδέσει το θέμα του χρέους με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και αυτό το νόημα είχε η παρουσία του Γ. Κατρούγκαλου το προηγούμενο σαββατοκύριακο στη Σύνοδο ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας, στο Περού. Από εκεί προέκυψε και η επίσπευση της προώθησης του ασφαλιστικού. Η Κομισιόν και το Eurogroup έχουν τα μάτια τους καρφωμένα στις λίστες των προαπαιτουμένων, των οποίων την τήρηση θα ελέγξει την προσεχή Τετάρτη το Euro Working Group. Περί άλλα τυρβάζει, όμως, ο άρχων του ευρώ, Μάριο Ντράγκι. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έχει διαμηνύσει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί μέχρι 15 Νοεμβρίου, ανεξάρτητα από τον χρόνο ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.

Όλα για τις τράπεζες
Έτσι, ακόμη κι αν η αξιολόγηση συρθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, και σε αντίστοιχη εκκρεμότητα μένουν και οι δόσεις δανεισμού, οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν στις αυξήσεις κεφαλαίου και να προσαρμοστούν στους κανόνες «ανεξάρτητης» διοίκησης υπό την εποπτεία του ΤΧΣ και του SSM μέσα σε ένα μήνα. Αυτό σημαίνει ότι το σχετικό νομοθέτημα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα, να ακολουθήσει η ανακοίνωση των stress tests για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και αμέσως μετά οι τραπεζίτες να βγουν «παγανιά» με τα ποσά και τους όρους αύξησης κεφαλαίου. Ύστερα, θα πέσει το χρήμα της ανακεφαλαιοποίησης, για την οποία είναι δεσμευμένο ποσό έως 25 δισ. ευρώ από το τρίτο πρόγραμμα, για να φτάσουν τον λογαριασμό των τριών τραπεζικών διασώσεων σχεδόν στα 100 δισ.
Φυσικά, δεν πρόκειται για γενναιοδωρία του Ντράγκι, αλλά για αποσαφήνιση του χαρακτήρα της Ευρωζώνης, που πέρα και πάνω από όλα είναι μια χρηματοπιστωτική ένωση. Η ΕΚΤ ορίζει τις αληθινές προτεραιότητες, που είναι αντίστοιχες των δυο προηγούμενων μνημονίων. Οι ελληνικές τράπεζες είναι ιδιοκτησία του ευρωσυστήματος, ανήκουν στην «επικράτεια» της ΕΚΤ, αυτές είναι η προτεραιότητα της τρίτης διάσωσης, έστω κι αν χρειαστεί να βγουν σε πλειστηριασμό χιλιάδες ενυπόθηκες κατοικίες με τις διαδικασίες fast track του νέου Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες, έστω κι αν πρέπει να μετατραπεί σε καιάδα το ασφαλιστικό σύστημα.
  Της εφημερίδας "δρόμος της αριστεράς"
- See more at: http://www.e-dromos.gr/xana-ston-favlo-kyklo/#sthash.AZp2BkC9.dpuf

O δρόμος για τη Δαμασκό.

 Του Απόστολου Αποστολόπουλου

23.10.2015 |
 από Σύνταξη
O δρόμος για τη Δαμασκό. Του Απόστολου Αποστολόπουλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσίευση: Φύλλο 282 - της εφημερίδας " δρόμος της αριστεράς" 
       
Ένας, γεωγραφικά και πολιτικά, «συμπυκνωμένος» Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος συμβαίνει στη Συρία

Είναι κοινός τόπος να μιλήσει κανείς για ρευστότητα στο διεθνές πεδίο. Στην Ελλάδα το πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής επιλύεται έως και σήμερα με την υποταγή των κυβερνώντων στον εκάστοτε επικυρίαρχο, παρά τις πομφόλυγες περί ανεξαρτησίας. Ο κόσμος τρέφει ανεκπλήρωτους πόθους και ζει με τραγικές αυταπάτες, καλλιεργημένες καταλλήλως, περί έξωθεν σωτηρίας ή ταξικών ονειρώξεων για τη θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον. Τα όσα ακολουθούν είναι μια ακόμα απόπειρα να αποτυπωθεί η σημερινή εικόνα «εν κινήσει», όχι για να αποφύγουμε κινδύνους -ίσως δεν είναι εφικτό- αλλά για να μη βρεθούμε εντελώς απροετοίμαστοι.
Το επίκεντρο των εξελίξεων έχει μεταφερθεί στη Συρία επειδή στην Ουκρανία η αντιπαράθεση των πυρηνικών δυνάμεων, ΗΠΑ και Ρωσίας, θα ήταν αναγκαστικά άμεση, χωρίς περιθώρια ελιγμών και συμβιβασμού. Η σύγκρουση στη Συρία δεν είναι τοπική, δεν είναι περιφερειακή, είναι παγκόσμια. Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Πόλεμο αναμιγνύονται σε ένα στενό γεωγραφικό τόπο, τη Συρία, όλες οι Μεγάλες Δυνάμεις -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και οι εκατέρωθεν σύμμαχοί τους- και μάχονται εκ του σύνεγγυς, σχεδόν σώμα με σώμα, για τη νίκη. Πρόκειται για ένα, γεωγραφικά και πολιτικά, «συμπυκνωμένο» Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι παγκόσμιες επιπτώσεις στις κοινωνίες και στους συσχετισμούς ισχύος, όταν τελειώσει, θα είναι καταλυτικές, όπως στους δυο προηγούμενους πολέμους, έστω και αν δεν γίνουν αμέσως αντιληπτές. Η σύγκρουση έχει εισέλθει στην κρίσιμη φάση έτσι ώστε η Κίνα έκρινε ότι δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη.
Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα είναι ουσιαστικά ίδια με εκείνα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και, όπως τότε, ούτε το ιδεολογικό πρόσημο ούτε το κοινωνικό καθεστώς είναι αιτίες της σύγκρουσης. Πρωτοστατούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα ισχύος των εθνών-κρατών, όπως και στους προηγούμενους πολέμους, χωρίς, αυτή τη φορά, τις παραμορφωτικές οθόνες της ιδεολογίας και του ταξικού κριτηρίου, ως αίτιο Πολέμου. Η Δύση, με διαφορετικό ηγέτη έθνος-κράτος κάθε φορά, αγωνίζεται να κρατήσει την παγκόσμια ηγεμονία της όπως την κατέχει τους τελευταίους τέσσερεις αιώνες. Η Γαλλία εξέπνευσε ως μεγάλη δύναμη μετά τον Ναπολέοντα, η Αγγλία κρατήθηκε ως τον Β’ Πόλεμο, η Γερμανία μετά από δυο αποτυχημένες πολεμικές υπερπροσπάθειες παρέμεινε «διεθνής νάνος», η ηγεμονία των ΗΠΑ κινδυνεύει σοβαρά αν χάσει στο μέτωπο της Μ. Ανατολής. Αυτό είναι το νόημα του πολέμου με επίκεντρο τη Συρία.
Η ρωσική επέμβαση ανέτρεψε, μέσα σε λίγες μέρες, την εικόνα χάους και αδιεξόδου στη Συρία και κατέστρεψε την εικόνα των αήττητων Τζιχαντιστών μαχητών, διαρκές φόβητρο για την κοινή γνώμη των δυτικών χωρών – η πολύνεκρη επίθεση πέρυσι σε σατιρική γαλλική εφημερίδα εντάσσεται σ’ αυτό το πλαίσιο. Αν η κοινή γνώμη στη Δύση συμπεράνει ότι οι δυτικές ηγεσίες είναι ανίκανες να αντισταθούν αποτελεσματικά στη φιλο-Άσαντ συμμαχία, τότε θα είναι η αρχή του τέλους της δυτικής ηγεμονίας παγκοσμίως.
Η Ευρώπη είναι σε μέγγενη, ειδικά η Γερμανία. Είτε υποκινείται από τις ΗΠΑ είτε όχι, το ασυγκράτητο κύμα προσφύγων πλήττει καίρια την Ε.Ε. Το πλήθος της προσφυγιάς οξύνει τα ήδη επιβαρυμένα κοινωνικά προβλήματα από τη φτώχεια, τον ρατσισμό, την άνοδο των ακροδεξιών κ.λπ. Η προοπτική μεταφοράς της τρομοκρατίας στην Ευρώπη είναι μοχλός πίεσης, αν Βρυξέλλες/Βερολίνο διανοηθούν συνέργεια με τη Μόσχα για τερματισμό του πολέμου, ότι, δηλαδή, στην κοινωνική αστάθεια μπορεί να προστεθεί και η πολιτική αποσταθεροποίηση, τρομοκρατώντας το ευρωιερατείο. Η Γαλλία τάσσεται αναφανδόν εναντίον του Άσαντ, ελπίζοντας ότι αν κερδίσει πόντους στη Μ. Ανατολή ίσως ισοφαρίσει τη γερμανική κυριαρχία στην ΕΕ. Πέραν αυτού ο Σαρκοζί και ο Ολάντ συνδέονται «προσωπικά» (ότι και αν σημαίνει αυτό), με το Κατάρ, χορηγό των Αδελφών Μουσουλμάνων και των τζιχαντιστών. Υποτακτικά, Βρυξέλλες/Βερολίνο βλέπουν ΗΠΑ-Ρωσία να παίζουν τη μοίρα τους χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν λέξη. Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ε.Ε. προτεκτοράτο τους και έχουν δίκιο.
Η Τουρκία είναι ο τρίτος σημαντικός παίκτης στη σύγκρουση περί την Συρία. Το νέο-Οθωμανικό όνειρο του Ερντογάν αντί να αναβαθμίσει την Τουρκία σε Περιφερειακή Δύναμη αποκάλυψε τις αλόγιστες φιλοδοξίες του και οδηγεί σε λίαν πιθανό διαμελισμό της χώρας. Οι δυτικές δυνάμεις διέλυσαν και μοιράστηκαν τα ιμάτια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάνοντας σαφές ότι δεν ανέχονται ζιζάνια στις υποθέσεις τους. Αν επιβληθεί, εκ των πραγμάτων, στις ΗΠΑ η άποψη πως η Τουρκία δεν είναι διαχειρίσιμη, τότε θα κάνουν ό,τι χρειάζεται ώστε να διαλύσουν τα νέο-οθωμανικά όνειρα του Ερντογάν και μαζί τη χώρα του, Ώστε να δοθεί η τελική λύση στο ανατολικό ζήτημα. Όσο για τους Κούρδους, άσχετα με το τι θέλουν, απόσχιση ή αυτονομία εντός της Τουρκίας, θα πάρουν αυτό που θα τους δώσουν για να μη χάσουν τα πάντα, όπως η Ελλάδα το ’22.
Η Τουρκία δεν ήταν περιφερειακή δύναμη αλλά ήθελε να γίνει. Ο Ερντογάν παρέβλεψε, όμως, ότι μια χώρα μπορεί να γίνει Περιφερειακή Δύναμη υπό δυο όρους: Πρώτον ότι εποπτεύει, ως υποτελής, μια περιοχή για λογαριασμό της μεγάλης δύναμης εκτελώντας «σύμβαση έργου», κατά τη βούληση του επικυρίαρχου. Μα ο Ερντογάν δεν διάβασε ποτέ για τον Αλή Πασά; Ο δεύτερος όρος είναι να μην αλλάξουν ξαφνικά τα σχέδια της υπερδύναμης – ο Βενιζέλος δεν το πρόβλεψε και οδηγηθήκαμε στην καταστροφή της Σμύρνης και ο επηρμένος Ερντογάν το αγνόησε. Κακό της κεφαλής του.
- See more at: http://www.e-dromos.gr/o-dromos-gia-thn-damasko/#sthash.xxaYiIp3.dpuf

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ



Εκτύπωση
                                            23/10/15 
ΘΑ ΕΚΠΛΗΣΤΗΡΙΑΣΤΕΙ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ Α' ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Με τις δύο πλευρές να παραμένουν αμετακίνητες από τις βασικές θέσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς κανένα αποτέλεσμα οι συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης (Σταθάκης-Τσακαλώτος) και των επικεφαλής των δανειστών για τα κριτήρια προστασίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.
Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί αύριο στη μία το μεσημέρι, και αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει προσέγγιση των δύο πλευρών ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, η κυβέρνηση προτίθεται να αναζητήσει πολιτική λύση στο πρόβλημα, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση το θέμα των πλειστηριασμών πρέπει να "κλείσει" πριν την αξιολόγηση καθώς η έκδοση υπουργικής απόφασης αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.
"Αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις, ανταλλάσσουμε προτάσεις αλλά μας χωρίζει πολύ μεγάλη απόσταση" σχολίασε κυβερνητική πηγή μετά τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περίπου πέντε ώρες.
Οι δύο πλευρές διαφωνούν ως προς τα όρια προστασίας, με την πλευρά της κυβέρνησης να επιδιώκει την προστασία όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού δανειοληπτών της μεσαίας τάξης και τους εκπροσώπους των δανειστών να έχουν την άποψη ότι πρέπει να προστατεύονται μόνο οι πολύ ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.
Η σημερινή συνάντηση περιορίστηκε αποκλειστικά στα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και στην προστασία των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ενώ δεν συζητήθηκε το έτερο φλέγον θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση και αφορά στη δυνατότητα πώλησης στεγαστικών δανείων σε distress funds. Το θέμα των funds καθώς και το ευρύτερο πλαίσιο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα ισχύσει από το 2016, θα συζητηθεί με τους δανειστές στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης πιθανόν τον ερχόμενο μήνα.
Όπως διευκρινίστηκε από κυβερνητική πηγή, τα νέα όρια του νόμου Κατσέλη για την προστασία από πλειστηριασμούς, θα ισχύουν μόνο για τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν από εδώ και πέρα και όχι για τις παλιές 130.000 υποθέσεις που έχουν ήδη υποβάλει αίτημα.
Νωρίτερα, το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο: "Χαοτικές διαφορές κυβέρνησης - δανειστών για κόκκινα δάνεια" ανέφερε τα εξής: Οσμή εμπλοκής αναδύει η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για την προστασία των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς. Οι διαφορές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι χαοτικές και αντί να συγκλίνουν αποκλίνουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές προτείνουν:
- Να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για τον πλειστηριασμό ακινήτων τα 120.000 ευρώ.
- Να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ κατ' άτομο ή 13.917 ανά ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.
- Το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τα 120.000 ευρώ.
Η ελληνική πρόταση απέχει παρασάγγας καθώς προβλέπει:
- Όριο αντικειμενικής αξίας ακινήτου τα 200.000 ευρώ για ένα άτομο, 250000 ευρώ για ζευγάρι και το οποίο να προσαυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί μέχρι τρία.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι με την πρόταση των δανειστών επιδιώκεται να προστατευτεί από πλειστηριασμούς το 40% των δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη, ενώ με την κυβερνητική πρόταση το 72,4%.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΣ

Πλιάτσικο μετά τιμών

Φοβού τους Γάλλους και δώρα φέροντας-Επίσημα δείπνα με την Ελλάδα για κυρίως πιάτο

Από τις πιο ειρωνικές στιγμές στην ιστορία της έζησε η Ελλάδα κατά την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Ολάντ. Την ώρα της ανάκρουσης του Ύμνου εις την Ελευθερία με τις καρικατούρες της ελληνικής κυβέρνησης ως παραστάτες στον Γάλλο πρόεδρο, οι γαλλικές εφημερίδες έβγαιναν στην κυκλοφορία με τίτλους: "Η Ελλάδα βρίσκεται προς πώληση".

Ήρθαν, είδαν κι άρπαξαν 
Δυστυχώς για άλλη μια φορά το ιλουστρασιόν των επισημοτήτων και των μεγάλων λόγων περί "ελευθερίας", "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης" και "Ελλάς-Γαλλίας: Συμμαχία" προσπαθεί να κρύψει την πραγματική αιτία της επίσκεψης των Γάλλων επιχειρηματιών που κρύβονται πίσω από την φούστα της γαλλικής δημοκρατίας. Η Figaro μέσω του κυρίου άρθρου της κρίνει ότι η Γαλλία"άργησε να κάνει ψώνια στην Ελλάδα αφού ένας ικανός αριθμός άλλων κρατών πρόλαβαν και πήραν τα φιλέτα της ελληνικής γης". 
Η αναξιοπρέπεια της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει σταματημό εφόσον την ώρα που έχει αρχίσει την φοροεπιδρομή εναντίον του ελληνικού λαού, καλεί 70 επιχειρηματίες να διαλέξουν τι θα πάρουν σε τιμή προσφοράς με τον γνωστό μανδύα των "επενδύσεων για την ανάπτυξη".
«Κάποια τμήματα των ελληνικών αυτοκινητόδρομων, για παράδειγμα, βρίσκονται εδώ και καιρό στον κατάλογο των μελλοντικών ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα» γράφει η Figaro και έτσι καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο ένας από τους Γάλλους που συνοδεύουν την Ολάντ κατά την βασιλική του επίσκεψη στην Ελλάδα είναι ο Πιερ Κοπέ διευθυντής του κατασκευαστικού ομίλου Vinci. Πρόκειται για μια εταιρεία που έχει ήδη παραρτήματα στην Ελλάδα εφόσον έχει την εποπτεία της Ολυμπίας Οδού Α.Ε, του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου Α.Ε και βέβαια την ιδιοκτησία της  Γέφυρας Ρίου-Αντιρίου.

Νερό, απόβλητα και ενέργεια γαλλικών συμφερόντων
Με την τακτική του ξεπουλήματος μέσω ΤΑΙΠΕΔ των ακινήτων της χώρας, η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο και για τις ουσιαστικές "επενδύσεις"-πλιάτσικο των ξένων εταιρειών. Το ελληνικό νερό είναι προς πώληση και όσο κι αν θέλει η αριστερή-εθνικοπατριωτική κυβέρνηση να μιλά απλά για την διαχείριση αυτού, ο Γενικός Διευθυντής της Suez, Ερικ Γκεμπαλί, είναι στην Ελλάδα για να αυξήσει το μερίδιο που ήδη κατέχει η ιδιωτική εταιρεία στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ. Παράλληλα με το νερό η Suez  είναι μία εταιρεία που έχει επεκταθεί και στην διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων και το πλιάτσικο φαίνεται ότι θα επεκταθεί και σε Περιφέρειες της Ελλάδας.
Ο γαλλικός τύπος μιλάει επίσης ευθύτατα για την πώληση της ενέργειας στην Ελλάδα και ότι ο Φιλίπ Ντελέρ της εταιρείας Alstom που συνοδεύει τον κ. Ολάντ είναι ένας πολύ ικανός παίκτης. Και πώς να μην είναι εφόσον η εταιρεία στην οποία προεδρεύει, επί 20 χρόνια έχει στήσει παραμάγαζα παίρνοντας έργα που μέχρι σήμερα πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και τόκους για μίζες που έφαγαν πολιτικοί παράγοντες όπως  ο προαστιακός σιδηρόδρομος Αθηνών, το Αττικό Μετρό, ο ατμοηλεκτρικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Μεγαλόπολη και σταθμούς ενέργειας στην Κομοτηνή και στην Πτολεμαΐδα. Από την κατασκευή θα πρέπει σιγά-σιγά να περάσουν και στην ιδιοκτησία του μέχρι χθες για τον Σύριζα αγαθού όπως είναι το ρεύμα.

Το τελειώνουν το πλάνο της απόλυτης κατοχής 
«Παρά την καθυστερημένη άφιξή της στον παιχνίδι των ιδιωτικοποιήσεων, η Γαλλία πρέπει να εκμεταλλευθεί με οξυδέρκεια τις ατέλειες των άλλων επενδυτριών χωρών. Κυρίως της Κίνας, που ενδεχομένως θα αναθεωρήσει την πολιτική των επενδύσεών της στο εξωτερικό εξαιτίας της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης. Πρόκειται για μια αναπάντεχη τύχη για τους Γάλλους που είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη». Αυτά γράφουν οι γαλλικές εφημερίδες και οι αριστεροί υπουργοί καμαρώνουν επειδή θα έχουν την "τιμή" να είναι στο επίσημο γεύμα που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι μαζί με τα αρπακτικά της Γαλλίας που ήρθαν να προλάβουν κομμάτι από το ξεπούλημα της Ελλάδας.
Η Γαλλία περπατά στον δρόμο που χάραξε η Γερμανία αν και συνεχίζει να παίζει το "καλό παιδί" που συμπαραστέκεται στο δράμα των Ελλήνων. Όμως δεν αλλάζει την γραμμή που είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι οι παραγωγικές ενέργειες της Ε.Ε όσον αφορά την "ανάπτυξη" της Ελλάδας θα πρέπει να έχουν στόχο την ενέργεια και την καινοτομία. 
Η Γαλλία δεν θα μείνει έξω από το παιχνίδι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα αλώσουν κάθε βουνό, κάθε νησί και κάθε ποταμό που έχει ή σχεδιάζεται να έχει φράγμα, γι' αυτό καθόλου τυχαία σχολιάζοντας την επίσκεψη του κ. Ολάντ στην Ελλάδα ο οικονομολόγος της Saxo Bank δήλωσε ότι "στόχος του ευρωπαϊκού σχεδίου είναι να επιτρέψει την ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας. Πρόκειται για ένα κομβικό σταυροδρόμι για τους επενδυτές". Το κομβικό σταυροδρόμι είναι η Ελλάδα και η φιλολαϊκή κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο μετά την Γερμανία και την Κίνα και στην σύμμαχό της Γαλλία κάνοντας την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου να μοιάζει ως επικήδειος για μια χώρα που κάποτε την έλεγαν Ελλάδα.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΤΟΙΧΟ"

Η Ρωσία φτιάχνει πλανήτη ομπρέλα! Ο ρόλος της Ελλάδας











eurasia


Μεγάλες ανατροπές διαφαίνονται στον ορίζοντα, καθώς τα πιόνια της διεθνούς σκακιέρας φαίνεται πως κινούνται για άλλη μια φορά, χάρις τις δριμύτατες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο.
Τις υποθέσεις του voicenews.gr σχετικά με τις βλέψεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτν, για τη δημιουργία ισχυρών ζωνών επιρροής σε Μεσόγειο και Αρκτική, έρχεται να επιβεβαιώσει ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, ναύαρχος Φέργκιουσον, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Βορειο-Ατλαντικό Συμβούλιο.
Πιο αναλυτικά ο Αμερικανός ναύαρχος, κάνει λόγο για την κατασκευή ενός «σιδηρούν παραπετάσματος», δημιουργώντας σφαίρες επιρροής σε Α. Μεσόγειο, Αρκτική και τα λοιπά θαλάσσια ύδατα που περικλείουν τη ρωσική επικράτεια, ενώ παράλληλα τονίζει την δραματική αύξηση των δαπανών για την ρωσική πολεμική μηχανή, η οποία έχει αρχίσει να φέρνει κρύο ιδρώτα στο αμερικανικό πεντάγωνο.
Συγκεκριμένα ο ναύαρχος Φέργκιουσον ανέφερε τα εξής: 
«Βλέπουμε  έναν  πιο επιθετικό  και ικανό για δράση  ρωσικό  στόλο. Κατά την γνώμη μας, αυτή η ρωσική  ναυτική δυναμική,  έχει ως στόχο την εξάλειψη των πλεονεκτημάτων των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο . Αυτό σηματοδοτεί το γεγονός ότι η κυριαρχία μας στους ωκεανούς παγκοσμίως  πλέον αμφισβητείται»
«Η άμεση  στρατιωτική ανταπόκριση,  είναι το κύριο στοιχείο της νέας Ρωσίας, όπως έχουμε ήδη κατανοήσει όλοι . Οι δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρουσιάζουν υψηλή κινητικότητα,  και η μελλοντική  ένταξη όλων των νέων επιτευγμάτων των ναυπηγείων τους,  θα αποτελέσουν το νέο  στρατηγικό πλεονέκτημα τους».
Σύμφωνα με τον Φέργκιουσον η ρωσική ομπρέλα πρόκειται να  «ξεκινάει από την Αρκτική με νέες βάσεις, κατεβαίνει στην Βαλτική και το Καλίνινγκραντ  από εκεί στην Κριμαία, την Υπερδνειστερία, στην  Μαύρη Θάλασσα και την Μεσόγειο, την Ελλάδα , την Κύπρο  έως την Συρία και την Αίγυπτο», ενώ πρόσθεσε ότι, «η βάση τους στη Συρία τους δίνει την  τεράστια ευκαιρία να προβάλουν  την στρατιωτική ισχύ τους  στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να περιορίσουν τη δράση των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και να περιορίσουν  τις δραστηριότητές μας σε αυτή την περιοχή».
Όπως ήταν αναμενόμενο η Ελλάδα, όντας μια ισχυρή γεωστρατηγικά χώρα, δεν της δίνεται η πολυτέλεια απουσίας από τα σχέδια των δυο υπερδυνάμεων, οι οποίες ασκούν ισχυρές πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όντας ήδη αποδυναμωμένη από τα ισχυρά πλήγματα της οικονομικής κρίσης, των δανειστών και του εσωτερικού αναβρασμού, δείχνει να είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Η ρωσική πλευρά για να καταφέρει να θέσει γερά θεμέλια στην Α. Μεσόγειο, πέρα από την βάση Ταρτούς στη Συρία και την συμφωνία με την Αίγυπτο, χρειάζεται ακόμα μια βάση (κυρίως ναυτική ώστε να μπορεί να διοχετεύει ελεύθερα τις ναυτικές δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας), με ιδανικό υποψήφιο την θέση κλειδί της Ελλάδας. 
Αυτός είναι και ο βασικός ρόλος των προσπαθειών της Ρωσίας για "αύξηση των διπλωματικών σχέσεων", αφού μετά την Κριμαία, την Τουρκία, τη Συρία και την Αίγυπτο θα είμαστε ο τελικός σταθμός στην πορεία εδραιοποίησης της Ρωσίας στη Μεσόγειο.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί η πρόθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν για την τοποθέτηση ή του πυρηνικού υποβρυχίου κλάσεως «Borei», ή 3 υποβρυχίων κλάσεως «Warszawianka» με βαλλιστικούς πυραύλους στην Μεσόγειο, κίνηση την οποία δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι ο Λευκός Οίκος, με τα λόγια του Αμερικανού ναύαρχου να δείχνουν την έντονη ανησυχία των ΗΠΑ.
«Η ταχύτητα και ο επαγγελματισμός των πληρωμάτων των ρωσικών υποβρυχίων αυξάνει. Κατά το παρελθόν έτος, ο αριθμός των υποβρυχίων    που ήταν σε περιπολίες μάχης  αυξήθηκε κατά το ήμισυ. Τέτοια ένταση  επιχειρησιακών ενεργειών από την Μόσχα δεν έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, η Ρωσία διαθέτει νέα υποβρύχια  με βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Αυτό ισχύει τόσο για τα πυρηνικά υποβρύχια , όσο και για σκάφη εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους. Τον περασμένο μήνα, εντάχθηκε ένα νέο ντιζελοκίνητο υποβρύχιο «Kilo» (υποβρύχιο «Νοβοροσίσκ» κλάσεως «Warszawianka» , το οποίο είναι εξοπλισμένο με  βαλλιστικούς πυραύλους  «Caliber-NK» με εμβέλεια 1500 χλμ.  Αυτό είναι το πρώτο από τα έξι υποβρύχια  αυτής της κλάσης , που θα είναι  σε επιφυλακή για την  Ανατολική Ευρώπη».

Οι ισλαμιστές του ISIL "έλιωσαν" από τις βόμβες της ρωσικής Αεροπορίας στην Deir Ezzor




του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου



Νέα πανωλεθρία υπέστησαν οι τζιχαντιστές του ISIL οι οποίοι επιχείρησαν εκ νέου να καταλάβουν την στρατηγική πόλη της Deir Ezzor επιτιθέμενοι στο αεροδρόμιό της, το οποίο υπερσαπίζεται η συριακή φρουρά της πόλης επί τρία συναπτά έτη, καθώς επενέβη η ρωσική Αεροπορία, την στιγμή που οι ισλαμιστές είχαν απλωθεί κάνοντας επίθεση κατά κύματα.   Το αεροδρόμιο είναι η μόνη  πηγή ανεφοδιασμού σε οπλισμό και άνδρες της συριακής φρουράς. Εάν πέσει τότε οι άνδρες της θα αντιμετωπίσουν ένα φριχτό τέλος καθώς είναι γνωστό τι κάνουν οι ισλαμιστές στους Σύρους αιχμάλωτους στρατιώτες.   Το αεροδρόμιο το προστατεύει η επίλεκτη 104η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών της Προεδρικής Φρουράς και έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος.   Η πόλη είναι ύψιστης στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί το μοναδικό προπύργιο της κυβέρνησης στην Ανατολική Συρία και από εκεί ο συριακός Στρατός ελπίζει σε δύο πράγματα ειδικά τώρα που έχει την υποστήριξη της ρωσικής Αεροπορίας:   Πρώτον να ανακαταλάβει τις πετρελαιοπηγές της περιοχής οι οποίες δίνουν το απαραίτητο καύσιμο στους τζιχαντιστές για να κινούν όλα τα οχήματα των δυνάμεών τους εντός Συρίας. Μέρος του πετρελαίου το πωλούν στην "μαύρη" αγορά για είκοσι δολάρια το βαρέλι και με τα έσοδα χρηματοδοτούν τον πολεμό τους κατά της κοσμικής Συρίας.   Δεύτερον και πιο μεσοπρόθεσμο να διακόψουν τις ροές ανδρών και εφοδίων από το ISIL του Ιράκ σε αυτό της Συρίας. Εάν επιτευχθεί οι δυνάμεις του στην Συρία αναμένεται να συντριβούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.   Χθες το ISIL είχε κατορθώσει κατόπιν πολλών επιθέσεων αυτοκτονιών να φτάσει στις νοτιοανατολικές πύλες του αεροδρομίου καθώς η συριακή Αεροπορία πέτυχε να το προστατέψει.   Κατόπιν σφοδρών μαχών οι διοικητές της 17ης Μεραρχίας εφέδρων (πρόκειται για κληρωτούς που έχουν στρατολογηθεί εξόλοκλήρου από τον αλαουϊτικό/αλεβιτικό και το ελληνορθόδοξο πληθυσμό της χώρας) ζήτησαν την βοήθεια της ρωσικής Αεροπορίας προς βοοήθεια των Σύρων στρατιωτών που είχαν εμπλακεί πλέον στις πύλες σε μάχες σώμα με σώμα, με τους ισλαμιστές.   Μια ώρα αργότερα τα ρωσικά Su-24 κατέφθασαν στους ουρανούς της Deir Ezzor για να συντρέξουν τους Σύρους στρατιώτες. 

Οι τζιχαντιστές δεν διέθεταν καμία κάλυψη με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτεθειμένοι στα άμεσα και εύστοχα πυρά της ρωσικής Αεροπορίας.    Η σφαγή που ακολούθησε κόστισε τους τζιχαντιστές απώλειες περίπου 100 ανδρών. Οι Ρώσοι σύμβουλοι έχουν γνώση του πόσο σημαντική είναι αυτή η πόλη και η ρωσική Αεροπορία έχει ως προτεραιότητα την διάσωσή της μόλις την καλέσουν οι εμπλεκόμενοι Σύροι διοικητές.   Οι απώλειες των ισλαμιστών δεν είναι διόλου αμελητέες καθώς δεν μπορούν πλέονν να τις αναπληρώνουν όπως παλαιότερα.   Χαρακτηριστικά ο Σύρος υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος για θέματα εθνικής συμφιλίωσης Αλί Χαϊντάρ (Ali Haidar) δήλωσε ότι περίπου 10.000 ένοπλοι έχουν παραδοθεί στις Αρχές της Συρίας τα τελευταία δύο χρόνια, προσθέτοντας ότι ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» δεν διαφέρει σε τίποτα από τις υπόλοιπες τρομοκρατικές οργανώσεις.   Όμως ο Χαϊντάρ υπογράμμισε ότι 6.000 ένοπλοι στασιαστές παραδόθηκαν στις Αρχές στη Δαμασκό μόνο τους τελευταίους έξι μήνες. Που σημαίνει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί αποδίδουν και έχουν δημιουργήσει προβλήματα επάνδρωσης και επιμελητείας στις ισλαμιστικές οργανώσεις που η κάθε μια είχε τον δικό της σπόνσορα (ΗΠΑ,Κατάρ,Σ.Αραβία,Τουρκία κ.λ.π)   Ακολουθεί ένα πολύ παραστατικό βίντεο από εκκαθαρίσεις στην πόλη Joba με άρματα μάχης. Στο βίντεο φαίνεται πόσο δύσκολες είναι οι αστικές συγκρούσεις και πως οι τζιχαντιστές ενέπλεξαν σε έναν ατελείωτο πόλεμο φθοράς τον συριακό Στρατό, που δεν μπορούσε πλέον να αναπληρώσει τις απώλειες του καθώς δεν έβρισκε εφεδρείες.   Οι τζιχαντιστές μετέφεραν σκόπιμα τις συγκρούσεις εντός των πόλεων για να αναγκάσουν τους κατοίκους να φύγουν πρόσφυγες και έτσι να μην κατατάσσονται στον συριακό Στρατό.   Είναι γνωστό ότι η καταστροφή της οικείας κάποιου του προκαλεί ψυχολογικό σοκ και τάση φυγής. 





Η πικρή αλήθεια για τον σημερινό άνθρωπο



Ο Λονδρέζος Steve Cutts είναι σκιτσογράφος και animator. Κάποια στιγμή στην ζωή του ήταν να επιλέξει μεταξύ εργασίας στα McDonalds και σπουδών στην σχολή καλών τεχνών. Ευτυχώς επίλεξε τον δεύτερο δρόμο. Έκανε διάφορες εργασίες ως επαγγελματίας στον χώρο μέχρι που η ιδέα του να δώσει μέσα από τα σκίτσα και τα βίντεο την παραφροσύνη του σύγχρονου ανθρώπου, είναι πραγματική γροθιά στο στομάχι.
Οι καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, η παγκόσμια πολιτική και οικονομική κατάσταση είναι πηγές έμπνευσης για τον καλλιτέχνη, που πραγματικά αποδίδει την σημερινή ζωή όπως ακριβώς είναι, άσχετα αν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές δεν θέλουν να την δουν. 
Καυτηριάζει με τα έργα του όλα τα κακώς κείμενα και τον λάθος δρόμο που επιλέγει τελικά ο άνθρωπος της κατανάλωσης με μοναδικό γνώμονα την επιτυχία που του σερβίρουν πιστεύοντας πως θα τον οδηγήσει στην ευτυχία.



Η επίσημη ιστοσελίδα του είναι stevecutts.com, όπου θα δείτε πολλά και πάρα πολύ ενδιαφέροντα.

Γιατί ο αγώνας κατά της Κάρτας του Πολίτη πρέπει να δοθεί ΤΩΡΑ!


ΗΓΓΙΚΕΝ   

ΑΥΡΙΟ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ... 
Η προσπάθεια να μας πείσουν ότι το τέλειο σύστημα ηλεκτρονικού οικονομικού ελέγχου θα φέρει την λύση σε όλα τα προβλήματα της χώρας έχει αρχίσει να γίνεται πολύ έντονος, στα επίπεδα της πλύσης εγκεφάλου όπως ξέρουν πολύ καλά να κάνουν τα ελληνόφωνα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης.


Ο στόχος τους την παρούσα στιγμή είναι η ταυτόχρονη επιβολή χρήσης μίας κάρτας, της λεγόμενης Κάρτας του Πολίτη με την οποία διαφημίζουν κυρίως ότι θα λυθούν όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα και θα παταχθεί η φοροδιαφυγή. 

Την ίδια στιγμή οι ενστάσεις και τα πρακτικά προβλήματα που θα προκύψουν στην εφαρμογή της χρήσης της Κάρτας του Πολίτη αποσιωπούνται και δεν ακούγεται ο αντίλογος. 

Κανείς δεν αναφέρεται στα κενά ασφαλείας για την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος! 

Αυτό πιστεύουμε ότι συμβαίνει, ώστε αφού παγιωθεί ως απαραίτητη η χρήση της Κάρτας του Πολίτη, τότε να αρχίσουν οι ίδιοι να προβάλλουν όλες τις αδυναμίες ώστε να περάσουν στον τελικό στόχο τους που είναι ενδεχομένως κάποιο εμφύτευμα μέσα στο ίδιο το ανθρώπινο σώμα ώστε να μην υπάρχει θέμα ταυτοποίησης και αλλοίωσης των δεδομένων. 

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, τον αγώνα κατά της Κάρτας του Πολίτη οφείλουμε να τον δώσουμε ΤΩΡΑ με το μεγαλύτερο σθένος! 

Αύριο, τα κενά ασφαλείας του συστήματος δηλ. αυτά που ακριβώς αποσιωπούν σήμερα, θα μας τα ...επισημαίνουν καθημερινά για να μας επιβάλουν τον τελικό τους στόχο...

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 'ΡΕΣΑΛΤΟ"

Νόαμ Τσόμσκι: Να γιατί σας νίκησαν και γιατί θα σας νικάνε πάντα.





Ο Αμερικανός ακαδημαϊκός και στοχαστής, Νόαμ Τσόμσκι, αναλύει τις δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Το κείμενο αποτελεί μέρος μιας συλλογής συνεντεύξεων του Ν.Τσόμσκι, όπου ο κορυφαίος διανοητής διαπιστώνει διεισδυτικές παρατηρήσεις για τους θεσμούς που διαμορφώνουν τη σκέψη του κοινού και οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία της ισχύος και του κέρδους.


1. Η τεχνική της διασκέδασης
Πρωταρχικό στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου, η τεχνική της διασκέδασης συνίσταται στη στροφή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και από τις μεταλλαγές που αποφασίστηκαν από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, με ένα αδιάκοπο καταιγισμό διασκεδαστικών και ασήμαντων λεπτομερειών....
Η τεχνική της διασκέδασης είναι επίσης απαραίτητη για να αποτραπεί το κοινό από το να ενδιαφερθεί για ουσιαστικές πληροφορίες στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της Ψυχολογίας, της Νευροβιολογίας και της Κυβερνητικής. «Κρατήστε αποπροσανατολισμένη την προσοχή του κοινού, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμαλωτισμένη σε θέματα χωρίς καμιά πραγματική σημασία.
Κρατήστε το κοινό απασχολημένο, απασχολημένο, απασχολημένο, χωρίς χρόνο για να σκέφτεται· να επιστρέφει κανονικά στη φάρμα με τα άλλα ζώα». Απόσπασμα από το Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους.
2 . Η τεχνική της δημιουργίας προβλημάτων, και στη συνέχεια παροχής των λύσεων
Αυτή η τεχνική ονομάζεται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Πρώτα δημιουργείτε ένα πρόβλημα, μια «έκτακτη κατάσταση» για την οποία μπορείτε να προβλέψετε ότι θα προκαλέσει μια συγκεκριμένη αντίδραση του κοινού, ώστε το ίδιο να ζητήσει εκείνα τα μέτρα που εύχεστε να το κάνετε να αποδεχτεί.
Για παράδειγμα: αφήστε να κλιμακωθεί η αστική βία, ή οργανώστε αιματηρές συμπλοκές, ώστε το κοινό να ζητήσει τη λήψη μέτρων ασφαλείας που θα περιορίζουν τις ελευθερίες του. Ή, ακόμη: δημιουργήστε μια οικονομική κρίση για να κάνετε το κοινό να δεχτεί ως αναγκαίο κακό τον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αποδόμηση των δημοσίων υπηρεσιών.
3. Η τεχνική της υποβάθμισης
Για να κάνει κάποιος αποδεκτό ένα απαράδεκτο μέτρο, αρκεί να το εφαρμόσει σταδιακά κατά «φθίνουσα κλίμακα» για μια διάρκεια 10 ετών. Μ' αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν ριζικά νέες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός) στις δεκαετίες του 1980 και 1990. Μαζική ανεργία, αβεβαιότητα, «ευελιξία», μετακινήσεις, μισθοί που δεν διασφαλίζουν πια ένα αξιοπρεπές εισόδημα· τόσες αλλαγές, που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση, αν είχαν εφαρμοστεί αιφνιδίως και βίαια.
4. Η στρατηγική της αναβολής (Σαλαμοποίηση)
Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσετε ως «οδυνηρή αλλά αναγκαία», αποσπώντας την συναίνεση του κοινού στο παρόν, για την εφαρμογή της στο μέλλον. Είναι πάντοτε πιο εύκολο να αποδεχτεί κάποιος αντί μιας άμεσης θυσίας μια μελλοντική. Πρώτα απ'όλα, επειδή η προσπάθεια δεν πρέπει να καταβληθεί άμεσα.
Στη συνέχεια, επειδή το κοινό έχει πάντα την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «όλα θα πάνε καλύτερα αύριο» και ότι μπορεί, εντέλει, να αποφύγει τη θυσία που του ζήτησαν. Τέλος, μια τέτοια τεχνική αφήνει στο κοινό ένα κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να συνηθίσει στην ιδέα της αλλαγής, και να την αποδεχτεί μοιρολατρικά, όταν κριθεί ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για την τέλεσή της.
5 . Η στρατηγική του να απευθύνεσαι στο κοινό σαν να είναι μωρά παιδιά
Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν έναν αφηγηματικό λόγο, επιχειρήματα, πρόσωπα και έναν τόνο ιδιαιτέρως παιδικό, εξουθενωτικά παιδιάστικο, σαν να ήταν ο θεατής ένα πολύ μικρό παιδί ή σαν να ήταν διανοητικώς ανάπηρος.
Όσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλεται να εξαπατηθεί ο θεατής, τόσο πιο παιδιάστικος τόνος υιοθετείται από τον διαφημιστή. Γιατί; «Αν [ο διαφημιστής] απευθυνθεί σε κάποιον σαν να ήταν παιδί δώδεκα ετών, τότε είναι πολύ πιθανόν να εισπράξει, εξαιτίας του έμμεσου και υπαινικτικού τόνου, μιαν απάντηση ή μιαν αντίδραση τόσο απογυμνωμένη από κριτική σκέψη, όσο η απάντηση ενός δωδεκάχρονου παιδιού». Απόσπασμα από το «Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους».
6 . Η τεχνική του να απευθύνεστε στο συναίσθημα μάλλον παρά στη λογική
Η επίκληση στο συναίσθημα είναι μια κλασική τεχνική για να βραχυκυκλωθεί η ορθολογιστική ανάλυση, επομένως η κριτική αντίληψη των ατόμων. Επιπλέον, η χρησιμοποίηση του φάσματος των αισθημάτων επιτρέπει να ανοίξετε τη θύρα του ασυνείδητου για να εμφυτεύσετε ιδέες, επιθυμίες, φόβους, παρορμήσεις ή συμπεριφορές...
7. Η τεχνική του να κρατάτε το κοινό σε άγνοια και ανοησία
Συνίσταται στο να κάνετε το κοινό να είναι ανίκανο να αντιληφθεί τις τεχνολογίες και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιείτε για την υποδούλωσή του. «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι πιο φτωχή, ώστε η τάφρος της άγνοιας που χωρίζει τις κατώτερες τάξεις από τις ανώτερες τάξεις να μη γίνεται αντιληπτή από τις κατώτερες». Απόσπασμα από το «πλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους».
8. Η τεχνική του να ενθαρρύνεις το κοινό να αρέσκεται στη μετριότητα
Συνίσταται στο να παρακινείς το κοινό να βρίσκει «cool» ό,τι είναι ανόητο, φτηνιάρικο και ακαλλιέργητο.
9. Η τεχνική του να αντικαθιστάς την εξέγερση με την ενοχή
Συνίσταται στο να κάνεις ένα άτομο να πιστεύει ότι είναι το μόνο υπεύθυνο για την συμφορά του, εξαιτίας της διανοητικής ανεπάρκειάς του, της ανεπάρκειας των ικανοτήτων του ή των προσπαθειών του. Έτσι, αντί να εξεγείρεται εναντίον του οικονομικού συστήματος, απαξιώνει τον ίδιο τον εαυτό του και αυτο-ενοχοποιείται, κατάσταση που περιέχει τα σπέρματα της νευρικής κατάπτωσης, η οποία έχει μεταξύ άλλων και το αποτέλεσμα της αποχής από οποιασδήποτε δράση. Και χωρίς τη δράση, γλιτώνετε την επανάσταση!
10. Η τεχνική του να γνωρίζεις τα άτομα καλύτερα από όσο γνωρίζουν τα ίδια τον εαυτό τους
Στη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών, οι κατακλυσμιαία πρόοδος της επιστήμης άνοιξε μια ολοένα και πιο βαθιά τάφρο ανάμεσα στις γνώσει του ευρέως κοινού και στις γνώσεις που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι ιθύνουσες ελίτ. Χάρη στη Βιολογία, τη Νευροβιολογία και την εφαρμοσμένη ψυχολογία, το «σύστημα» έφτασε σε μια εξελιγμένη γνώση του ανθρώπινου όντος, και από την άποψη της φυσιολογίας και από την άποψη της ψυχολογίας. Το σύστημα έφτασε να γνωρίζει τον μέσο άνθρωπο καλύτερα απ' όσο γνωρίζει ο ίδιος τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το σύστημα ασκεί έναν πολύ πιο αυξημένο έλεγχο και επιβάλλεται με μια μεγαλύτερη ισχύ επάνω στα άτομα απ' όσο τα άτομα στον ίδιο τον εαυτό τους.

Και όμως για να καταρρεύσουν όλα αυτά αρκεί μια στιγμή αφύπνισης. Το «κόκκινο χάπι» που έλεγε ο Μορφέας στον Νέο στην ταινία Μatrix. Αν υπάρξει έστω μια φευγαλέα στιγμή αφύπνισης όλο το οικοδόμημα καταστρέφεται και πέφτει όπως μια κουρτίνα, και το κυριότερο η κουρτίνα αυτή δεν μπορεί να αναρτηθεί ξανά. Για αυτό σας παρουσιάζουμε τις 10 τεχνικές, μόλις τις παρατηρήσετε ότι συμβαίνουν γύρω σας και εφαρμόζονται κάθε μέρα, η αφύπνιση έρχεται νομοτελειακά. Για όποιον θέλει περισσότερη αφύπνιση ας διαβάσει το «σπήλαιο του Πλάτωνα» και θα ξημερώσει ένας καινούριος κόσμος.