.. ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΠΟ ΣΚΙΤΣΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ"

thumb
αουσβιτς

Π.Τ. ΤΣΙΟΛΑΚΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
φανατισμός

Ο... ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

λαός

ΠΑΝΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
μωάμεθ

SOLOUP

ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

δελφιναριο

Ο... ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
κουφαλα

Ο... ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ααααα

Ο... ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
πωλητής

Ο... ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

αγων

Ο... ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ

ΤΡΙΤΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
εφαπαξ

Ο... ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ

ΤΡΙΤΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

merkelometra

Π.Τ. ΤΣΙΟΛΑΚΗΣ

ΤΡΙΤΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
india

ΠΑΝΟΣ

ΤΡΙΤΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

oura

SOLOUP

ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
κουβελης

Ο... ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ, 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

σπαρτακος

Π.Τ. ΤΣΙΟΛΑΚΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
δικαια μετρα

SOLOUP

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012


O Βενιζέλος απειλεί τα κακά παιδιά

εφημερίδα "το ποντίκι"
thumb
Όσο καταρρέει δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ και πληθαίνουν οι πληροφορίες για πρώην ηγετικά στελέχη που αποστασιοποι­ούνται από το εγχείρημα της ανασύ­στασης, τόσο πληθαίνουν τα ερωτή­ματα για την επιβίωση του κόμματος. Πολλοί, ακόμα και σε δημόσιες ανα­φορές τους, θεωρούν το ΠΑΣΟΚήδη νεκρό πολιτικά, ενώ παράλληλα το «σκουλήκι» της ματαιότητας έχει ήδη αρχίσει να κατατρώει και την ηγε­τική ομάδα. Η αγωνία για τη στάση των βουλευτών στην κρίσιμη ψηφο­φορία για τα μέτρα, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, είναι έκδηλη και επιχειρεί να καλυφθεί πίσω από «εργασιοθεραπεία» των βουλευτών, τους οποίους ο πρόεδρος του κόμμα­τος επιχειρεί να εμπλέξει στον έλεγ­χο του κυβερνητικού έργου μέσω επιστολών.
Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες και τα ρεπορτάζ ότι ακόμα και ο πολύ σίγουρος για τον εαυτό του Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αρχίσει να αμφιβάλλει για την πο­ρεία του εγχειρήματος και σκέπτε­ται να «τα βροντήξει κάτω» και να φύγει. Αφορμή για τα συχνά έντονα – συναισθηματικά – ξεσπάσματά του έχουν δώσει οι συχνές - πυκνές δια­φοροποιήσεις βουλευτών σε διάφο­ρα ζητήματα και κυρίως οι συνεχείς απειλές κάποιων να καταψηφίσουν τα μέτρα. Κανείς δεν γνωρίζει αν οι «υπαρξιακές» απορίες του προέδρου του κόμματος για το αν πρέπει να εμ­μείνει στην προσπάθεια επιβίωσης και ανάκαμψης του κόμματος είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα ή μια επί της ουσίας σκέψη για το πού βαδίζει το πράγμα.
Η αλήθεια είναι ότι τα συντριπτικά εκλογικά αποτελέσματα αλλά και η οργισμένη αντίδραση Βενιζέλου επί δικαίων και αδίκων δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν. Ούτε μπορούν πια να «διασκεδαστούν» και οι πολλές ακατανόητες και μονομερείς αποφά­σεις Βενιζέλου, που έθεσε αυτόματα και χωρίς διαβούλευση όλο το στελε­χικό δυναμικό σε… αφωνία.
«Δεν αντέχω να είμαι σ’ ένα κόμ­μα που δεν μπορώ να καταθέσω την άποψή μου κι ας είναι μειοψηφία. Δεν διεκδικώ αξιώματα, χόρτασα απ’ αυτά, αλλά να μπορώ να λειτουργώ πολιτικά» επισημαίνει στέλεχος που έχει αποστασιοποιηθεί τον τελευταίο καιρό και εμφανίζεται να «φλερτά­ρει» πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος όμως δεν μοιάζει να ασχολείται με όσους οι τε­λευταίες εκλογές περιθωριοποίησαν, εκτιμώντας ότι ελάχιστα περιθώρια πολιτικής «ανάστασης» υπάρχουν για παλιότερα πολιτικά στελέχη, όχι μό­νο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και γενικότερα, λόγω της πολιτικής συγκυρίας. Τον ενδιαφέρει όμως να μην εμφανίζεται ένα μικρό αλλά πλήρως αποσυντονισμένο και κατακερματισμένο κόμμα. Ο «τσαμπουκάς» βουλευτών, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Γιάννης Δριβελέγκας, που ουσιαστικά «μπλόκαραν» την ψηφο­φορία για τη σύμβαση με τη Siemens, αλλά και οι συνεχείς δηλώσεις αυτών αλλά και άλλων όπως ο Μίμης Αν­δρουλάκης και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν οριζόντια μέτρα και περικοπές, προ­καλούν ιδιαίτερο προβληματισμό.
Η διαβούλευση…
Η ηγετική ομάδα θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί η εσωτερική διαβού­λευση και όλη αυτή η φούρια των βου­λευτών να κοινοποιήσουν την άποψή τους δεν βοηθά, αφού στις μέχρι τώ­ρα διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος του κόμματος δεν διαφοροποιείται από τέτοιου είδους επισημάνσεις. Ωστό­σο, επισημαίνουν ότι οι χειρισμοί εντός της κυβέρνησης είναι λεπτοί και ότι τελεσίγραφα και πλήρεις αρνή­σεις δεν χωρούν σε μια παράταξη που έβαλε πάνω απ’ όλα τη σωτηρία της χώρας. Μάλιστα εκφράζουν την απο­ρία τους για την οξύτητα των τοποθε­τήσεων Σκανδαλίδη τη στιγμή που αυ­τός πρότεινε να ληφθεί απόφαση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Από την άλλη πλευρά, όμως, οι βου­λευτές αντιτείνουν πως, παρότι η συμ­φωνία συγκρότησης της κυβέρνησης έχει γίνει «κουρελόχαρτο», σε καμία δημόσια τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπήκε καν στη λογική καταψήφισης οριζόντιων μέτρων, πα­ρότι εξέφρασε την αντίθεσή του. «Τα οριζόντια μέτρα τα πληρώσαμε, πέ­ρασε από πάνω μας όλο το πολιτικό σύστημα και μας ισοπέδωσε. Ο Σαμα­ράςμίλαγε για επαναδιαπραγμάτευ­ση, πήγαμε σε εκλογές, έγινε πρω­θυπουργός και τώρα μας καλεί να πε­ράσουμε μέτρα για τα οποία πέσαμε» εξηγεί με ένταση βουλευτής, που θε­ωρεί ότι η διαπραγμάτευση είναι μια επικοινωνιακή φούσκα και το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να επιμείνει να μην περάσει η γραμμή Στουρνάρα, πρώτα τα μέτρα και μετά η πολιτική διαπραγμάτευση. «Όλη η ελληνική κοινωνία και η διε­θνής κοινότητα αποδέχεται ότι τα μέ­τρα δεν βγαίνουν, ότι το πρόγραμμα απέτυχε και εμείς παίζουμε παιχνι­δάκια, αν οΣτουρνάρας πλακώθηκε με τον Τόμσεν» λέει άλλος έμπειρος βουλευτής.
Κι ενώ όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με προηγούμενη θητεία γνωρί­ζουν καλά τι σημαίνει να ψηφίζεις «πακέτα μέτρων» η ηγεσία επιχειρεί να τους κινητοποιήσει. Με επιστολή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚπροχτές ζήτησε από τους βουλευτές που εί­ναι αρμόδιοι για τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο των υπουργείων να εντείνουν τις προσπάθειές τους, να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν στο κυβερ­νητικό έργο».
Στην χθεσινή σύ­σκεψη των πολιτικών αρχηγών όλα δείχνουν ότι έκλεισε το πακέτο των μέτρων και έχει ενδιαφέρον η «πολιτική επένδυση» Βενιζέλου στο κατ’ αρχήν «ναι σε όλα» στο πακέτο που έκλεισε οΣτουρνάρας. Πληρο­φορίες, πάντως, αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται οι πολιτικοί αρχηγοί να αποχωρήσουν από το Μαξίμου εκ­φράζοντας επιφυλάξεις προκειμέ­νου να διαβουλευτούν για τα τελικά μέτρα με τα κομματικά τους όργανα και να επανακάμψουν για τις τελικές λύσεις. Σε κάθε περίπτωση, τα χρονο­διαγράμματα μοιάζουν ασφυκτικά, αφού η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει και την υπερψήφιση του «πακέτου» μέχρι το άλλο Σάββα­το και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα πείσει τελικά την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, όχι μόνο για μια ακόμα κατεπείγουσα διαδικασία αλλά και για το ίδιο το δυσβάσταχτο πακέτο. Κοντός ψαλμός…
Ένα βήμα πίσω;
Μια άλλη εκδοχή για τις πληροφορί­ες που διακινούνται περί αποχώρησης Βενιζέλου είναι το σενάριο εκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Σύμ­φωνα με αυτό, στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ επεξεργάζονται την προώθηση μιας εκλογικής, πολι­τικής και προγραμματικής συμμαχίας μεταξύ ΠΑΣΟΚκαι ΔΗΜΑΡ, όπου τα δύο κόμματα, στα πρότυπα της «Ελι­άς», θα διατηρήσουν την οργανωτική τους αυτοτέλεια, αλλά επικεφαλής του σχήματος δεν θα είναι οι δύο νυν πρόεδροί τους - που θα παραμείνουν επικεφαλής των κομμάτων τους-, αλ­λά ένα τρίτο, νέο και άφθαρτο πρό­σωπο, που θα μπορέσει να αντιμετω­πίσει πολιτικά και εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Αντέχουν να κάνουν τόσα βήματα πίσωΒενιζέλος και Κουβέλης; Θα δείξει….


Tags:

Η σαπίλα δεν έχει τέλος…

εφημερίδα "το ποντίκι"
thumb
Της Μιχαλούς
Δεν είναι εύκολο ν’ αλλάξεις, όταν σαπίσεις εντελώς... Το τραγούδι του Άκη Πάνου είναι απολύτως επίκαιρο και ταιριάζει απολύτως στο πολιτικό μας σύστημα... Η λαμογιά και το σύστημα αυτό είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένα στην κοινή ελληνική λογική... Όλοι γνωρίζουν με τι διαμάντια ηθικής είχαμε να κάνουμε, αν και, για να μην ξεχνιόμαστε, εμείς τους ψηφίζουμε, άρα έχουμε και εμείς μεγάλο μερίδιο ευθύνης.
Δεν προλάβαμε να χωνέψουμε το προηγούμενο σκάνδαλο με τον Άκη και έσκασαν καταγγελίες για τον Μεϊμαράκη Λιάπη και Βουλγαράκη...
Στο άκουσμα των καταγγελιών από την εφημερίδα Real ο πρόεδρος της Βουλής έγινε ταύρος εν υαλοπωλείω, με αποτέλεσμα να έχει εξελιχθεί πλέον σε σίριαλ με πολλά επεισόδια η κόντρα μεταξύ του γνωστού πολιτικού με τον Χατζηνικολάου αλλά και με συναδέλφους του (βλ. Παυλόπουλο).
Τα ξεσπάσματα του Μεϊμαράκη οφείλονται στην αίσθησή του ότι πλέον έχει πέσει στον λάκκο με τα φίδια, που είναι μάλιστα πολύ βαθύς για να μπορέσει να ξεφύγει!!!
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει καταντήσει τόσο σάπιο και αναξιοπρεπές, ώστε κρατιέται πλέον όρθιο μόνο με συμφωνίες σιωπής, μια μαφία που έχει κυβερνήσει τη χώρα δεκαετίες και έχει σχηματίσει μια αλυσίδα που, αν σπάσει, θα παρασύρει στην κόλαση όλους τους επιφανείς και λαοπρόβλητους ηγέτες μας. Και δυστυχώς φαίνεται ανίκανο να υπερασπιστεί ικανοποιητικά τον εαυτό του.
Παρόλα αυτά, είναι εδώ παρόν και διακηρύσσει ότι θα μας... «σώσει» υβρίζοντας και τρομοκρατώντας οποιονδήποτε άλλον έχει αντίθετη άποψη. Τα ίδια πρόσωπα, αλαζονικά φερόμενα, εννοούν να παραμένουν στις θέσεις τους ακλόνητα και ταυτόχρονα να προωθούν στα ψηφοδέλτια του αποτυχημένου παλαιοκομματισμού, τους πολιτικούς τους κλώνους, δηλαδή τους γόνους τους, τις γυναίκες τους, τους συγγενείς τους, τις παρέες τους.
Αυτό όμως που λείπει από την προπαγάνδα τους είναι η ικανότητά τους να υποσχεθούν καλύτερες μέρες. Δεν τους πιστεύει κανείς. Πώς θα το λύσουν; Πρόβλήμά τους. Αλλά και δικό μας...



«Ρήτρα απόκλισης» από την πραγματικότητα...

thumb
Του Δημήτρη Μυ
Προφανώς τα μάθατε, η κυβέρνηση των... τριών συμφώνησε μετά του εαυτού της για το πόσα ακόμη θα βουτήξουν από μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να διαβιβαστούν ακαριαία στους εντιμότοτους εταίρους τοκογλύφους και πιστωτές. Για την ακρίβεια, οι τρεις συμφώνησαν στην μόνιμη και με κάθε ευκαιρία αφαίμαξη των μισθωτών και των συνταξιούχων, των οποίων το ήδη πενιχρό εισόδημα τοποθετείται δια βίου στο σεντούκι των τοκογλύφων. Όποτε δε βγαίνουν τα νούμερα θα αδειάζουν οι τσέπες (μας).
Με απλά λόγια, αυτοί οι τρεις κέρδισαν ότι κέρδισαν στις εκλογές με σύνθημα την επαναδιαπραγμάτευση και την υπόσχεση «κανένα νέο μέτρο σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων». Και έκτοτε κυβερνούν από κοινού και διαβουλεύονται μεταξύ τους για τα μάτια του κόσμου , προφανώς γιατί εκτιμούν ότι μπορούν να πουλάνε το παραμύθι επ άπειρον. Προφανώς, και για την ώρα τουλάχιστον, μπορούν βάσιμα να υποστηρίξουν ότι ο κόσμος «μασάει» την παραμύθα...
Ωστόσο, οι αξιότιμοι κύριοι που μας κυβερνούν, μάλλον έχουν αρκετό καιρό να συγχρωτιστούν με τους κοινούς θνητούς, αυτούς δηλαδή που πίστεψαν τις προεκλογικές τους παπάρες, και σήμερα αναρωτιούνται πως είναι δυνατό να τους κορόιδεψε ακόμη και ο εντιμότατος κυρ Φώτης...
Καθώς λοιπόν η μπάντα των τριών παίζει το χορό του Ζαλόγγου για την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, έχει την εντύπωση ότι το αρκούδι θα συνεχίσει να χορεύει όσο κρατά το άσμα. Όσο δηλαδή πιάνει το θλιμμένο ύφος του Σαμαρά, όσο περνά ακόμη η μπογιά του ...χρυσόστομου Βενιζόλου, όσο παραμένει το αριστερό ρετάλι στο πολιτικό σαρκίο του κυρ Φώτη.
Ξεχνούν όμως και οι τρεις τους κάτι βασικό. Νηστικό αρκούδι δε χορεύει κανένα σκοπό, πόσο μάλλον το χορό του Ζαλόγγου



Οι βαρυπενθούντες & οι λοιποί τεθλιμμένοι συγγενείς…

Γράφει ο Δευκαλίων 

Για εμάς τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Η χώρα οδηγείται είτε στην κοινωνική έκρηξη και την χρεοκοπία από την αδιαλλαξία της τρόικας, είτε στην χρεοκοπία λόγω των τακτικών-γραφειοκρατικών ελιγμών της τρόικας. 

Τι θέλουμε να πούμε; 
Είτε η αποδοχή των άδικων και σκληρών μέτρων των 13,5 δις ευρώ θα προκαλέσουν μία τεράστια κοινωνική έκρηξη και κατά συνέπεια την χρεοκοπία. Είτε η έκθεση της τρόικας και κυρίως η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα καθυστερήσουν λόγω...
γραφειοκρατικών-τακτικών διαδικασιών μετά από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, δηλαδή δεν θα γίνει ποτέ η εκταμίευση και η χώρα θα πτωχεύσει.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Και όταν μιλάμε για καθυστέρηση εκταμίευσης μετά της αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, το τονίζουμε διότι στα μέσα Νοεμβρίου η χώρα χρειάζεται 4 δις ευρώ για πληρωμή τοκοχρεολυσίων ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές Ευρωπαϊκές Τράπεζες. 

Θυμάστε εκείνα τα ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στο PSI και για τα οποία φώναζε και ωρύονταν η στήλη, αλλά τότε ποιος την άκουγε αφού όλοι πανηγύριζαν για εκείνα που κουρεύονταν και όχι για εκείνα που έμεναν πίσω; Τελικά αυτά που έμειναν πίσω ήταν πιο πολλά και... τα βρίσκουμε τώρα μπροστά μας.Άσημε και ταπεινέ Δευκαλίωνα πάλι δικαιώθηκες. 

Και όλο αυτό το εφιαλτικό κοινωνικό και οικονομικό σκηνικό στήνεται με το πολιτικό σύστημα να απαξιώνεται έτι περαιτέρω λόγω της γνωστής υπόθεσης του σκανδάλου Μειμαράκη. 

Ποια κυβέρνηση; Με ποιο κύρος; Είτε θα επιβάλει στον Ελληνικό λαό τα μέτρα των 13,5 δις ευρώ, είτε θα συγκρατήσει τον πεινασμένο ελληνικό λαό; 

Η συγκυβέρνηση των δύο μνημονίων και του ενός εκβιασμού, η κυβέρνηση Σαμαρά. Εδώ γελούν και οι βαρυπενθούντες! 

Κανείς συνεπής άνθρωπος και ενεργός και σκεπτόμενος πολίτης αυτής της χώρας δεν ξεχνά. Η κυβέρνηση Σαμαρά άφησε τους ενόχους της εθνικής καταστροφής ατιμώρητους. 

Όλοι πλέον το γνωρίζουν. Το πρόβλημα της μνημονιακής πολιτικής είναι πρόβλημα πολιτικό. Για να αντιμετωπισθεί χρειάζεται μία κυβέρνηση δημοκρατική-πατριωτική. Μία κυβέρνηση που να πιστεύει και να στηρίζεται στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας. Και μία τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν γίνεται να προκύψει από τα μνημονιακά κόμματα και ιδιαίτερα από το πιο μνημονιακό κόμμα της τελευταίας ιστορικής περιόδου: το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. 

Σ’ αυτόν τον πολιτικό κομματικό χώρο, τον χώρο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει μεγάλη και δυστυχώς πολιτικά και νομικά αιματηρή κάθαρση. 

Ποιος θα την κάνει; Ο διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου… ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Εδώ δεν γελούν μόνο οι βαρυπενθούντες αλλά και όλοι οι λοιποί τεθλιμμένοι συγγενείς. 

Όλοι αυτοί! Οι κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου, Α. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα είναι σε λίγο καιρό συνώνυμοι με την εθνική ταπείνωση και καταστροφή. Ιστορικά και πολιτικά απόβλητα. Σημεία αναφοράς μίας εποχής εθνικής ταπείνωσης και καταστροφής. Και για όλους αυτούς η εθνική, η ιστορική μνήμη και καταδίκη θα είναι άτεγκτη αμείλικτη και σκληρή. 

Και δεν θα τους κλάψουν οι βαρυπενθούντες και οι λοιποί τεθλιμμένοι συγγενείς! 

 * Μοντάζ "Το Γρέκι
Οικονομικό αρμαγεδώνα βλέπει ο Μεντβέντεφ: "Έρχεται κρίση μεγαλύτερη του 2008"!ΕκτύπωσηE-mail
28-09-2012 14:37:17
8
 Η ρωσική πολιτική ηγεσία αναμένει δεύτερο κύμα παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στο άμεσο μέλλον, και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε τη δημιουργία αποθεματικού ταμείου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό που έρχεται!

Βασικός στόχος της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας είναι να μην πληγεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας που θα ξεπεράσει τα 600 δισ. δολλάρια τα επόμενα 8 χρόνια, και ειδικά να μην παρεμποδιστούν τα προγράμματα αιχμής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων:


Υπερμαχητικού PAΚ FA T-50 , των νέων υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Borei, της νέας γενιάς βαλλιστικών πυρηνικών πυραύλων εκτοξευόμενων από σταθερές βάσεις, του νέου αρματος μάχης Armata, των τριών νέων αεροπλανοφόρων, κ.λ.π

"Η Ρωσία θα απεξαρτήσει τον προϋπολογισμό της από τα έσοδα της παραγωγής του πετρελαίου", ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Όπως ανέφερε, αυτό είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της οικονομικής ασφάλειας της χώρας, ιδιαίτερα ενόψει του δεύτερου κύματος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η πιο οδυνηρή στιγμή για τη Ρωσία το 2009, ήταν η μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο των ρυθμών ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής και συνεπώς, η μείωση της ζήτησης και των τιμών του πετρελαίου. Γι’ αυτό, όπως δήλωσε ο Ντ.Μεντβέντιεφ, από το επόμενο έτος ο προϋπολογισμός θα «αποσυνδεθεί» όσο είναι δυνατόν από τιμές του μαύρου χρυσού. Ο ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήταν μια δύσκολη απόφαση, η οποία ωστόσο έχει ληφθεί και υλοποιείται, προσθέτοντας ότι τα κέρδη που θα προέλθουν από πιθανή αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα κατευθύνονται στα αποθεματικά κεφάλαια της χώρας.

"Η παγκόσμια οικονομική κρίση κατέδειξε ότι καμία απολύτως οικονομία, όσο ισχυρή κι αν είναι, όσες προσπάθειες και αν καταβάλει, δεν θα μείνει ανεπηρέαστη σε συνθήκες διεθνών κρίσεων."Τη συγκεκριμένη δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντιεφ κατά τη διάρκεια του επενδυτικού συνεδρίου στην παραθαλάσσια πόλη του Σότσι. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι μάταιο να πιστεύει κανείς πως τα προβλήματα του γείτονα δεν θα σε επηρεάσουν».

Το μερίδιο των εσόδων του ρωσικού προϋπολογισμού από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το 2012, αποτέλεσε σχεδόν το μισό επί του συνόλου, δηλαδή το 47,3%. Τα έσοδα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου είναι εύκολο να προβλεφθούν, καθώς η προμήθειά του γίνεται βάσει συμβολαίων που δεν συνδέονται με τις τιμές στα διεθνή χρηματιστήρια. Από την άλλη, οι ειδικοί μόνο να μαντέψουν μπορούν ποιές θα είναι οι τιμές του πετρελαίου στο χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια του έτους, διότι ακριβείς προγνώσεις είναι αδύνατο να γίνουν.

Στην ομιλία του στο Σότσι, ο Ντμίτρι Μεντβέντιεφ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αυτή την πρακτική. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε με ποιό συγκεκριμένο τρόπο θα υπολογίζεται στο εξής ο προϋπολογισμός. Σύμφωνα με το σχέδιο για το 2013, τα κρατικά έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο θα είναι στο 44%. Είναι λιγότερο από το 2012, όμως αποτελεί ούτως ή άλλως το ήμισυ του προϋπολογισμού.

Όλα αυτά ειπώθηκαν στο 11ο επενδυτικό συνέδριο που διεξάγεται στο Σότσι. Αρχικά, τα συνέδρια στην πόλη της Μαύρης Θάλασσας, είχαν σκοπό να προσελκύσουν κεφάλαια στην οικονομία της περιφέρειας Κρασνοντάρ. Στη συνέχεια, στα συνέδρια άρχισαν να συμμετέχουν ενεργά και οι γειτονικές περιοχές, και κυρίως οι Δημοκρατίες του Βόρειου Καύκασου. Κατ’ αυτό τον τρόπο, μετατράπηκαν σταδιακά σε ρωσικά συνέδρια και μετά σε διεθνή. Πάντως η βασική ιδέα διατηρήθηκε, και έτσι το φόρουμ του Σότσι είναι πρώτα απ’ όλα ένα συνέδριο που αφορά τις ρωσικές περιοχές. Φέτος στο Σότσι υπογράφηκαν περισσότερες από 300 συμφωνίες αξίας μεγαλύτερης από 10 δις ευρώ. Εκτός από τους Ρώσους, στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 500 σύνεδροι από 38 χώρες του κόσμου.

Είναι προφανές ότι για να μειωθεί η εξάρτηση του προϋπολογισμού από τις τιμές του πετρελαίου, η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τις δαπάνες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ακόμη κι αν μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ο προϋπολογισμός να παρουσιάζει πλεόνασμα. Με άλλα λόγια, στο σχέδιο του προϋπολογισμού πρέπει να οριστεί η χαμηλότερη τιμή κόστους του πετρελαίου. Και όλα τα επιπλέον έσοδα, όπως ανέφερε ο κ. Μεντβέντιεφ, να πηγαίνουν στα αποθεματικά κεφάλαια.

Η αναλύτρια του ανεξάρτητου πρακτορείου οικονομικών αναλύσεων «Ιnvestcafe», Ντάρια Πιτσούγκινα, εκτιμά ότι η απαλλαγή του προϋπολογισμού από το «αγκάθι» του πετρελαίου θα συνοδευτεί με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Όπως αναφέρει, «το 2013 το υπουργείο Οικονομικών αναμένει έλλειμμα 0,8% επί του ΑΕΠ, ενώ το 2015 ο προϋπολογισμός, θεωρητικά δεν θα πρέπει να παρουσιάζει έλλειμμα. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι οι δημόσιες δαπάνες θα περικοπούν κατά 3%, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση των τιμών από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο». Κατά τα άλλα, ο προϋπολογισμός για το τρέχον έτος, οποίος έχει σχεδιαστεί με το παλιό σύστημα (δηλαδή σε εξάρτηση με τις τιμές του πετρελαίου), αναμένεται να παρουσιάσει πλεόνασμα.

Βλέπουμε ότι στη Ρωσία θέλουν πολύ σύντομα να είναι έτοιμοι να ζουν με ότι παράγουν (πλεονασματικοί προυπολογισμοί) καθότι μια καινούρια οικονομική καταστροφή θα παρασύρει και την ευημερούσα πλέον υπερδύναμη σαν τραπουλόχαρτο, όπως θα κάνει και σε όλον τον κόσμο. Αυτό, όμως δείχνει και κάτι άλλο. Όταν περάσει το δεύτερο κύμα της κρίσης η Ρωσία θέλει να στέκεται όρθια, το ερώτημα είναι ποιοι άλλοι θα στέκονται μαζί της, η μήπως θα είναι μόνη στην ευρύτερη περιοχή;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Φορολογική βόμβα στους ελεύθερους επαγγελματίες – Στο 35% ο συντελεστής

Φορολογική βόμβα στους ελεύθερους επαγγελματίες – Στο 35% ο συντελεστής

Τη... χήνα με τα χρυσά αυγά πιστεύουν ότι βρήκαν στο υπουργείο Οικονομικών αλλάζοντας το τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, ωστόσο όπως επισημαίνουν λογιστές και φοροτεχνικοί, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ακόμα οι ασφαλιστικές δικλείδες, θα πρέπει να αναμένεται έκρηξη της φοροδιαφυγής λόγω μη έκδοσης αποδείξεων από τους επιτηδευματίες, οι οποίοι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 35%.

Σύμφωνα με το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, που έχει ακόμα πολλά σημεία προς εξειδίκευση, από την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των μη μισθωτών έχουν υπολογιστεί 1,5 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα επιβαρυνθεί κατά μέσο όρο με 1.875 ευρώ!!!

Ιδιοκτήτης μπαρ που δήλωσε εισόδημα 5.000 ευρώ και δεν πληρώνει φόρο ούτε μισό ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.750 ευρώ. Χονδρέμπορος σιδηρικών που δήλωσε εισόδημα 12.000 ευρώ και πλήρωσε φόρο 700 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει 4.200 ευρώ, διερμηνέας με εισόδημα 16.000 ευρώ που πλήρωσε φόρο 1.420 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει 5.600 ευρώ, ιδιοκτήτης βρεφονηπιακού σταθμού που δήλωσε εισόδημα 26.000 ευρώ και πλήρωσε φόρο 3.920 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει 9.100 ευρώ, γιατρός με εισόδημα 40.000 ευρώ που πλήρωσε φόρο 8.820 ευρώ θα επιβαρυνθεί με 14.000 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι με αυτές τις αλλαγές είναι πολύ πιθανόν να τη... πληρώσουν και μισθωτοί που απλώς αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, εξετάζεται το πώς μπορούν να εξαιρεθούν όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» στις περιπτώσεις όπου υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας, όπως δηλαδή επιχειρήθηκε επί υπουργίας Αλογοσκούφη όταν επιχειρήθηκε η κατάργηση του αφορολογήτου για τους ελευθέρους επαγγελματίες, ένα μέτρο που τελικά δεν εφαρμόστηκε και οδήγησε εκτός κυβέρνησης τον τότε υπουργό Οικονομικών.

Το πακέτο των φορολογικών μέτρων ύψους 3 δισ ευρώ είναι, πάντως, το πιο «ανοικτό» κατά γενική ομολογία όσων συμμετείχαν στις συσκέψεις των τελευταίων ημερών, κάτι που σημαίνει ότι έως την οριστικοποίηση του είναι πολύ πιθανόν να... εμπλουτιστεί και με άλλα μέτρα, όπως η αύξηση του ΕΦΚ στον καπνό που χρησιμοποιείται στα στριφτά τσιγάρα και η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, μέτρα που έχει ζητήσει το ΔΝΤ.

Επί του παρόντος, τις αλλαγές στους ελεύθερους επαγγελματίες συνοδεύει η κατάργηση των φοροαπαλλαγών με προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος περίπου 500 εκατ. ευρώ, καθώς και οι αλλαγές στη κλίμακα μισθωτών- συνταξιούχων, οι οποίες παρά τη μείωση των συντελεστών, φέρνουν επιβαρύνσεις κυρίως στα μεσαία εισοδήματα.



Πηγή: iefimerida


Πηγή: Φορολογική βόμβα στους ελεύθερους επαγγελματίες – Στο 35% ο συντελεστής - RAMNOUSIA 

Ψέματα και εκβιασμοί

Όταν οι άνθρωποι θέλουν το κακό, 
του δίνουν όψη ν' αρέσει, 
του δίνουν λόγια χρυσά, που νικούν
με την πειθώ, με το ψέμα, 
όταν οι άνθρωποι διαφιλονικούν
τη σάρκα σου και το αίμα. 
("ΥΠΟΘΗΚΑΙ", Κ. Καρυωτάκης.)

Ταυτόχρονα με την εξαγγελία των νέων μέτρων, που πλήττουν και πάλι μισθωτούς, συνταξιούχους , κινητοποιήθηκε και ο γνωστός πλέον μηχανισμός εκβιασμού και εκφοβισμού της κοινωνίας αλλά και εξαπάτησής του.

Καταρχήν ο εκβιασμός από την Τρόικα σε συνεννόηση βέβαια με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών, η οποία επιβάλλει ρήτρα απόκλισης σύμφωνα με την οποία, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος το 2013, θα ληφθούν μέτρα περαιτέρω μειώσεων μισθών και συντάξεων το 2014

Και βέβαια η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η υπόθεση αποδέχεται τον εκβιασμό, συνεπέστατη στην επιχείρηση εξαπάτησης και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού

Γιατί όμως οι ίδιοι αυτοί όταν υπέγραφαν το Γαλλογερμανικό σχέδιο "διάσωσης" της χώρας, δε ζήτησαν επίσης από τους τροικανούς ρήτρα απόκλισης του προγράμματος, ώστε σε περίπτωση αποτυχίας του να στηρίξουν την ανάπτυξη και απασχόληση, ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε ελλείμματα και χρέη; Το να προδικάζουν κάθε φορά την ενδεχόμενη άρνηση της άλλης πλευράς ως άλλοθι για την υποτακτική τους στάση, είναι ηττοπαθές αλλά και περίεργο.

Ύστερα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο το γνωστό από παλιά κόλπο με τις λίστες φοροφυγάδων και την αυστηρή υπόδειξη των κυβερνώντων προς τους εισαγγελείς να ριχτεί άπλετο φως! Πρόκειται για τη λίστα των 32 αυτή τη φορά!
Τι έγινε αλήθεια με τις προηγούμενες λίστες εκατοντάδων και χιλιάδων φοροφυγάδων στην Ελβετία, με συγκεκριμένες καταγγελίες για υπέρογκο πλουτισμό πολιτικών προσώπων-μια που οι πιο πάνω απ' αυτούς βρίσκονται εντελώς στο απυρόβλητο-με τις εξαγγελίες "σε αυστηρότατο ύφος" για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κ. α.;
Αφού λοιπόν θα παιχτεί και πάλι το θέατρο της αναμονής για απόδοση της δικαιοσύνης, θα ξανακλειδωθούν οι λίστες στα ντουλάπια, θα καταποθούν οι εξαγγελίες, για να ξαναβγούν και πάλι στο ημίφως με την ανακοίνωση κάποιων νέων μέτρων και την αναμονή ισχυρών κινητοποιήσεων των πολιτών.

Ένα ακόμη θέατρο όμως παίχτηκε σε βάρος μας, αυτό της αντίστασης της εσωτερικής τρόικας ενάντια στην εξωτερικήΟι καλοί που πονάνε για το λαό και βαράνε τα τραπέζια και οι κακοί που επιβάλουν τα μέτρα

Πόσο όμως μας στοιχίζει η κοντή μνήμη ή η ακρισία στην εκτίμηση των γεγονότων; Γιατί αλήθεια περίμεναν τη διάλυση της χώρας, τις χιλιάδες αυτοκτονίες, την απελπισία και απόγνωση του συνόλου σχεδόν των πολιτών για να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι; 
Ανακοινώνουν με πόνο ψυχής εκ μέρους του λαού ότι "δεν πάει άλλο" αυτοί που συνεχίζουν να ζουν με μισθό που ζουν 10 ελληνικές οικογένειες μαζί. Είναι αυτοί που κρίνουν λαϊκίζοντας το όριο αντοχής των υπολοίπων πολιτών. Και αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, ούτε απλό θράσος,πρόκειται για μέγιστη ανηθικότητα που προκαλεί ιδιαίτερα το δημόσιο αίσθημα. 

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η διαρροή για κεφαλικό φόρο στα ακίνητα που διέρρευσε μάλιστα από το Υπουργείο Οικονομικών, για να δοθεί η δυνατότητα στον πρωθυπουργό να βγει με ιδιαίτερα οργισμένο ύφος και να το διαψεύσει. Άλλη μια ευκαρία για κακό θέατρο όταν εξαιτίας της ανελέητης φορολογίας εκατοντάδες και σε λίγο χιλιάδες πολίτες θα παραδίδουν τα ακίνητά τους. 

Αν όμως ο δρόμος που επέλεξε η τρικομματική κυβέρνηση εξαπατώντας προεκλογικά τους πολίτες είναι να αποδείξει αξιοπιστία στους εταίρους που χρησιμοποίησαν την ελληνική κρίση για να σώσουν τις τράπεζές τους και στη συνέχεια κατά την προσφιλή τους αποικιακή πολιτική να λεηλατήσουν τη χώρα και να μετατρέψουν σε δουλοπάροικους τους κατοίκους της, ο δρόμος που θα επιλέξουμε εμείς οι πολίτες είναι αυτός της ανατροπής.
Στην Πορτογαλία εξαναγκάστηκε η κεντροδεξιά κυβέρνηση να αποσύρει κακήν κακώς το νόμο για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υπό το βάρος των τεράστιων διαδηλώσεων. Τίποτε άλλο δεν μπορεί να τους σταματήσει, αλλά και τίποτε άλλο δεν μπορεί να φοβίζει μια ολιγαρχία όσο ισχυρή κι αν είναι, παρά μόνο οι κοινοί και μαζικοί αγώνες της πλειοψηφίας των πολιτών, η ανάσα της κοινωνίας!!!

Τουτουντζίδου Μαριάνθη


Πηγή: Ψέματα και εκβιασμοί - RAMNOUSIA