Το ΕΠΑΜ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία συλλογικής αγωγής εναντίον των εκκαθαριστικών της εφορίας 

Δυόμιση χρόνια κατοχής και μνημονίου μας έχουν οδηγήσει  σε κατάσταση απόγνωσης. Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, (μείωση αφορολόγητου, αυξημένοι συντελεστές, φόρος αλληλεγγύης, χαράτσια, κ.λ.π.) αδυνατεί να πληρώσει τον φόρο που του επιβάλλουν.
Το να καλείς απλά τον κόσμο να μην πληρώσει, ουσιαστικά αφήνεις τον πολίτη εκτεθειμένο την επιχείρηση τρομοκρατίας που ασκείται από το καθεστώς κατοχής.
Υπάρχει σανίδα σωτηρίας; Πιστεύουμε ΝΑΙ.
Κατόπιν απόφασης των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων της χώρας με την oποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος του Μνημονίου και οι εφαρμοστικοί του νόμοι, θεωρούμε ότι έχουμε την νομική δυνατότητα να επιδιώξουμε την ακύρωση όλων των αποσταλμένων εκκαθαριστικών της  εφορίας  ως πλαστών. 
Τούτο ερείδεται στον κατά την έννοια του νόμου, ορισμό  του πλαστού, σύμφωνα με τον οποίο πλαστό είναι το έγγραφο το οποίο εκδίδεται από την αρμόδια Διοικητική αρχή, πλην όμως κατ' ουσίαν βεβαιώνει ψευδή γεγονότα. 
Με τα δεδομένα αυτά επιλέγουμε να δώσουμε την μάχη της ακύρωσης όλων των εκκαθαριστικών της εφορίας ως πλαστών στο τριπλό επίπεδο τόσο της Νομικής, όσο και της πολιτικής αναζωπύρωσης και της κοινωνικής συσπείρωσης. 
Για το λόγο αυτό αναλάβαμε ως ΕΠΑΜ την πρωτοβουλία της συλλογικής αγωγής με αίτημα αναγνώρισης της πλαστότητας (και επομένως της ακυρότητας) όλων των απεσταλμένων εκκαθαριστικών και αίτημα αναστολής είσπραξης των ποσών που βεβαιώνονται από αυτά στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας.
Κατά την διαδικασία της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, με το αίτημα αναστολής αιτούμεθα την παύση των προσαυξήσεων και την αναστολή όλων των καταδιωκτικών μέτρων από τoν φερόμενο ως οφειλόμενο φόρο. Με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης που συμμετέχει στην αγωγή, αφενός, θα προστατευθεί από τις πιέσεις της εφορίας, αφετέρου, θα αναγκαστούν οι εφορίες να τον κρατούν φορολογικά ενήμερο και να το εξυπηρετούν κανονικά (θεώρηση βιβλίων, μπλοκ αποδείξεων, κοκ) μέχρις ότου τελεσιδικήσει η αγωγή.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
  

ΛΑΜΟΓΙΑ ΘΑ ΕΡΘΡΙ Η ΩΡΑ ΣΑΣ!!


ΕΕΤΗΔΕ GATE: Υπόθεση ΣΚΑΪ


Τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου του 2012 η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καλεί τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου και καταγγέλλει ότι με τη χαριστική διάταξη που προστέθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου χαρίστηκαν σε μεγαλοϊδιοκτήτες μεγάλα ποσά, την ώρα που επί μήνες οι μικροοφειλέτες απειλούνταν με διακοπή ρεύματος σε περίπτωση που δεν καταβάλλουν το ΕΕΤΗΔΕ.
Εκτός όμως αυτών, η ΓΕΝΟΠ καταγγέλλει ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν επιβλήθηκε καν το μειωμένο ΕΕΤΗΔΕ και μεταξύ άλλων θέτει ερωτήματα για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ο ΣΚΑΪ αντιδρά άμεσα με ανακοίνωσή στην οποία  επιτίθεται στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Νίκο Φωτόπουλο, και αναφέρει ότι η εταιρεία «Ειδήσεις Ντοτ κομ» είναι ενοικιαστής και όχι ιδιοκτήτης και άρα –σύμφωνα με το νόμο– δεν καταβάλλει τέλος ακινήτων (ολόκληρη η ανακοίνωση δεξιά στις παραπομπές). Η εταιρεία διαμηνύει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίων της ΓΕΝΟΠ καταγγέλλοντάς τη για «ψευδή στοιχεία».
Η ΓΕΝΟΠ απαντά στην ανακοίνωση του ΣΚΑΪ με πέντε ερωτήσεις:
1. Ο ΣΚΑΪ στεγάζεται στο κτίριο στην οδό Φαληρέως 2 και Εθνάρχου Μακαρίου;
2. Το συγκεκριμένο κτίριο πληρώνει χαράτσι;
3. Δεν γνωρίζετε ότι όταν έρχεται το χαράτσι, έρχεται στον ενοικιαστή, και αυτός κάνει συμψηφισμό με τον υπόχρεο που είναι ο ιδιοκτήτης;
4. Δεν αναρωτηθήκατε γιατί ο λογαριασμός σας δεν έχει χαράτσι;
Κυρίως όμως θέλουμε να ρωτήσουμε, αφού όπως λέτε εσείς δεν ξέρετε τίποτα γιατί δεν είστε ιδιοκτήτες
5. Μήπως γνωρίζετε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου από τον οποίο ενοικιάζει και εκπέμπει ο ΣΚΑΙ;
Ας ξεκινήσουμε με τα εύκολα. Καταρχάς ο ΣΚΑΪ (εταιρεία «Ειδήσεις ντοτ κομ») στεγάζεται όντως στην προαναφερθείσα διεύθυνση. Επιπλέον, από τη δική μας εμπειρία, το ΕΕΤΗΔΕ που πληρώνεται όντως από τον ιδιοκτήτη έρχεται στον λογαριασμό του ενοικιαστή και αυτός αναλαμβάνει να το καταβάλει.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν υπήρξε κάποιος που να αναρωτήθηκε γιατί δεν συμπεριλήφθηκε το συγκεκριμένο τέλος στον λογαριασμό του κτιρίου, σύμφωνα όμως με τον λογαριασμό που έχουμε στα χέρια μας και δημοσιεύουμε σήμερα, το ειδικό τέλος δεν φαίνεται να έχει επιβληθεί. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός περιόδου κατανάλωσης 1/7/2012-1/8/2012 (στην οποία θα έπρεπε να περιληφθεί το ΕΕΤΗΔΕ όπως σε όλους τους υπόλοιπους λογαριασμούς) περιλαμβάνει την ειδοποίηση: «Η ΔΕΗ βάσει των Νόμων 25/75, 429/76, 1080/80, 2130/93, 2644/98, 4021/11 όπως ισχύουν είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος τα ποσά υπέρ ΔΗΜΩΝ-ΕΡΤ-ΕΕΤΗΔΕ και να διακόπτει την παροχή εάν αυτά δεν καταβάλλονται από τον πελάτη» ωστόσο στην θέση που θα έπρεπε να αναγράφεται το ΕΕΤΗΔΕ υπάρχει κενό.
Η ανακοίνωση του ΣΚΑΪ δεν λέει ψέματα. Όντως ο λογαριασμός δεν έρχεται στην εταιρεία «Ειδήσεις ντοτ κομ» αλλά στην εταιρεία ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ Α.Ε. Η εταιρεία αυτή, που απασχολεί έναν (1) εργαζόμενο, εμφανίζεται στη σελίδα της ταυτότητας της Καθημερινής ως θυγατρική της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Α.Ε. η οποία κατέχει το 100% των μετοχών της. Στο ΔΣ της εταιρείας βρίσκουμε τον Θεμιστοκλή Αλαφούζο, τον Βασίλειο Διαμαντόπουλο, τον Ιωάννη Σιγάλα και τον Χρήστο Αγραφιώτη. Σύμφωνα με τη 2η παράγραφο του καταστατικού της, σκοπός της εταιρείας είναι: «Οι οικοδομικές κατασκευαστικές εργασίες και η εκτέλεση τεχνικών έργων πάσης φύσεως. Τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται από τα ενοίκια που εισπράττει από τα γραφεία που μισθώνει σε άλλες εταιρείες. Η εταιρεία έχει επίσης έσοδα από την τιμολόγηση των κοινοχρήστων δαπανών που αφορούν το κτίριο που έχει στην κατοχή της». Η εταιρεία έχει έδρα στην ίδια διεύθυνση που στεγάζεται και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ο ΣΚΑΪ.
Στο καταστατικό της εταιρείας αναφέρεται «το κτίριο που έχει στην κατοχή της» και όχι «τα κτίρια». Επιπροσθέτως, το καταστατικό της δεν προβλέπει υπενοικίαση ακινήτων και άρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το ακίνητο επί της Φαληρέως 2 και Εθνάρχου Μακαρίου, στο οποίο στεγάζεται ο ΣΚΑΪ, είναι το ακίνητο που έχει στην κατοχή της η ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ Α.Ε.
Τούτο μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Ο κύριος Αλαφούζος ως ενοικιαστής του κτιρίου δεν φέρει καμία ευθύνη για την μη επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ –και ως εκ τούτου την μη καταβολή του-. Την ευθύνη την έχει όλη ο εαυτός του.

Εμπλοκή κορυφαίου πολιτικού στη λίστα Λαγκάρντ!

Εμπλοκή κορυφαίου πολιτικού στη λίστα Λαγκάρντ!ΦΑΊΝΕΤΑΙ ΌΤΙ Η ΕΠΙΜΟΝΉ ΤΟΥ «ΜΗ ΕΛΕΓΧΌΜΕΝΟΥ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΎ ΕΙΣΑΓΓΕΛΈΑ ΠΕΠΌΝΗ ΝΑ ΒΡΕΘΕΊ ΟΠΩΣΔΉΠΟΤΕ ΆΚΡΗ ΣΕ ΌΛΑ ΌΣΑ ΣΧΕΤΊΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΊΦΗΜΗ «ΛΊΣΤΑ ΛΑΓΚΆΡΝΤ» ΘΑ ΟΔΗΓΉΣΕΙ ΣΕ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΊΑ ΕΊΝΑΙ ΠΙΘΑΝΌ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΈΣΟΥΝ ΣΕΙΣΜΙΚΈΣ ΔΟΝΉΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΌ ΣΚΗΝΙΚΌ ΕΝ ΕΛΛΆΔΙ!                      

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Newsbomb, στην λίστα αυτή περιλαμβάνονται και τα ονόματα μελών της οικογένειας κορυφαίου σήμερα πολιτικού!
Πρόκειται για οικογένεια που αν τελικά αποκαλυφθεί, θα προκληθούν σοβαρότατες αναταράξεις!
Και μάλιστα σε μια τέτοια περίπτωση θα εξηγηθούν πολλά γύρω απ’ τις… περιπέτειες αυτής της λίστας, τα πήγαινε-έλα, τα κρυφτούλια και γενικά τις σκοπιμότητες που την είχαν έως και πρόσφατα κρατήσει «κρυφή» και χωρίς κανένα έλεγχο απ’ το ΣΔΟΕ και όποιο άλλο ελεγκτικό όργανο!
Και φαίνεται ότι η αποκάλυψη θα καταστεί αναπόφευκτη αφού, επαναλαμβάνουμε, ο εισαγγελέας Πεπόνης δεν «ελέγχεται», αντίθετα αναζητά όλες τις «άκρες» της συγκλονιστικής αυτής υπόθεσης.
Μάλιστα η πρωτοβουλία του, να ζητηθεί εκ νέου η λίστα απ’ το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας για να διερευνηθεί αν «πειράχτηκε» σε κάποιο σημείο της περιπετειώδους διαδρομής της στην Ελλάδα, είναι πάρα πολύ σημαντική όσο και ενδεικτική των προθέσεών του!Και συνιστά μείζον θέμα, αν και απ’ τα περισσότερα ΜΜΕ πέρασε «στα ψιλά»…
Για φανταστείτε, να αποκαλυφτεί ότι κάποια στιγμή κάποιο «χέρι» στην Ελλάδα έσβησε, ας πούμε, κάποιο όνομα ή κάποια ονόματα!

Αναμείνατε εξελίξεις!

newsbomb.gr


Απέτυχε η Μέρκελ να βελτιώσει την εικόνα του Ράιχ.


Του Γιώργου Δελαστίκ
Πανθομολογούμενη είναι σε όλη την Ευρώπη η αποτυχία της Ανγκελα Μέρκελ να αλλάξει προς το καλύτερο με την επίσκεψή της στη χώρα μας την εξαιρετικά αρνητική εικόνα που έχει η πλειονότητα των Ελλήνων για τη γερμανική πολιτική απέναντι...
στην πατρίδα μας.

«Αθήνα: η γοητεία της Μέρκελ δεν λειτουργεί» ήταν π.χ. ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας «Λε Φιγκαρό». «Οι δρόμοι της Ελλάδας υποδέχτηκαν με εχθρότητα την Ανγκελα Μέρκελ που ήρθε ''ως καλή φίλη''» έγραφε στον δικό της τίτλο η «Λε Μοντ», επίσης γαλλική. «Στις 9 Οκτωβρίου 1944, οι Γερμανοί έφευγαν από την Αθήνα καταστρέφοντας τα πάντα. Είναι βαρύς συμβολισμός να έρθει (σ.σ.: η Μέρκελ) στις 9 Οκτωβρίου» πρόβαλλε στους υπότιτλούς της η «Μοντ» μεταφέροντας τα λόγια Ελληνα διαδηλωτή, ο οποίος πρόσθετε ότι «σήμερα ζούμε μια οικονομική κατοχή». «Εξω το Τέταρτο Ράιχ» ανέφεραν πανό, σημειώνει ο ανταποκριτής της.

Αλλο που δεν ήθελαν φυσικά οι Γάλλοι για να προβάλουν την αποτυχία του ταξιδιού της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα. «Από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η πρώτη φορά που ένας Ευρωπαίος αρχηγός κυβέρνησης γιουχαΐστηκε από τον πληθυσμό ενός άλλου κράτους της ΕΕ» έγραψε μέχρι και η επαρχιακή γαλλική εφημερίδα «Σιντ - Ουέστ» του Μπορντό.

Οι Ισπανοί δεν έχουν φυσικά λόγους να διαφοροποιήσουν τη στάση τους από εκείνη των Γάλλων. «Στην περίπτωση που η Ανγκελα Μέρκελ είχε στόχο με την επίσκεψή της στην Αθήνα να καθησυχάσει τους Ελληνες και να κατευνάσει τα αρνητικά συναισθήματά τους απέναντί της, τότε απέτυχε» έγραφε χωρίς περιστροφές π.χ. η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς». Ενδιαφέρον όμως έχουν και οι αντιδράσεις του γερμανικού Τύπου, ο οποίος κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένος ήταν στην απεικόνιση του κλίματος και των αποτελεσμάτων της επίσκεψης Μέρκελ στη χώρα μας. «Η Ελλάδα που εμφανίστηκε χτες στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας δεν ανήκει στην οικογένεια του ευρώ» ισχυρίστηκε η ακροδεξιά «Μπλιντ», ένα φύλλο κατωτάτης υποστάθμης που όμως το διαβάζουν τουλάχιστον έξι (!) εκατομμύρια Γερμανοί την ημέρα.

«Η Μέρκελ υπόσχεται στην Αθήνα λιγουλάκι βοήθεια» ήταν ο εμφανώς σαρκαστικός κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της σκληρής δεξιάς γερμανική εφημερίδας «Ντι Βελτ» στο προχθεσινό της φύλλο. «Μαζικές διαμαρτυρίες στους δρόμους. Κουκουλοφόροι πετάνε πέτρες στους αστυνομικούς» τονιζόταν στους υπότιτλους. Από εκεί άρχιζε και το πρωτοσέλιδο κύριο σχόλιο της εφημερίδας: «Ενώ έξω έπεφταν πέτρες και μολότοφ, ενώ έξω κυμάτιζαν σημαίες με αγκυλωτούς σταυρούς και η κραυγή ''Μέρκελ, δρόμο!'' αντηχούσε, μέσα ανταλλάσσονταν φιλοφρονήσεις υπολογισμένες και εφοδιασμένες με μικρές δυσκολίες».

Η επίσης συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» έκανε, ως συνήθως, τη βαθύτερη προσέγγιση του θέματος. «Πουθενά μέχρι τώρα δεν έχουν υποδεχτεί έτσι την καγκελάριο: με στρατιωτικές τιμές και με σημαίες με τον αγκυλωτό σταυρό» έγραφε ευθύς εξαρχής στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της που είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οχι το Τέταρτο Ράιχ» στο οποίο ξεκαθάριζε ότι «η καγκελάριος δεν έχει τίποτα περισσότερο να δωρίσει στους Ελληνες».

Το άρθρο συνέχιζε: «Το υποσχόμενο από την καγκελάριο φως στο τέλος του τούνελ θα το δουν όμως οι Ελληνες μόνο αφού πρώτα καταλάβουν ότι δεν είναι το ''Τέταρτο Ράιχ'' υπεύθυνο για τις δυστυχίες τους. Οι διαδηλώσεις εναντίον της Μέρκελ πρέπει όμως να οδηγήσουν σε σκέψεις και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Δείχνουν πόσο γρήγορα και εύκολα μπορεί η Ευρώπη να ξαναπέσει σε παλιά πρότυπα σκέψης και αντανακλαστικά, όταν σκιστεί ο λιπαντικός ιμάντας του μοτέρ της ενοποίησης, η ευημερία». Η εφημερίδα αποφεύγει όμως να πει αν αυτός ο «λιπαντικός ιμάντας» της ευρωπαϊκής ενοποίησης έσπασε τυχαία ή αν η πολιτική κάποιας χώρας είναι υπεύθυνη για αυτό το γεγονός με τις μοιραίες συνέπειες.

Από:  ethnos.gr

Σε κρίση πανικού η κυβέρνηση

Πολιτική

samaras krisiΟ πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είναι πολύ προβληματισμένος και ανήσυχος για την τύχη της κυβέρνησής του και κατά πληροφορίες στα χαρτιά του έχει ετοιμάσει ευρύ ανασχηματισμό τον οποίο θα υλοποιήσει αμέσως μετά την ψήφιση των σκληρών μέτρων, αλλά δεν αποκλείει και το γεγονός να μην αντέξει η κυβέρνηση.
Οι λόγοι που κλονίζουν την κυβέρνηση είναι πολλοί. Ένας από τους πολλούς λόγους είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ και οι δύσκολες στιγμές που περνάει ο πρόεδρός του Ευ. Βενιζέλος. Το Μαξίμου πιθανολογεί ότι μετά την ψήφιση των μέτρων το ΠΑΣΟΚ θα φύγει από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον κατήφορο που οδηγεί στην εξαφάνισή του. Ένας δεύτερος λόγος είναι οι «γκάφες» υπουργών της κυβέρνησης με χαρακτηριστικές τις δύο πρόσφατες που προκλήθηκαν από τους υπουργούς εσωτερικών και εμπορικής ναυτιλίας Ευ. Στυλιανίδη και Κωστή Μουσουρούλη .
Ο κύριος Στυλιανίδη έσπευσε να «εξυπηρετήσει» την Χρυσή Αυγή και να συλλέξει στοιχεία για τα παιδιά των αλλοδαπών για να τα δώσει μετά από ερώτηση στο κόμμα του κυρίου Μιχαλολιάκου το οποίο έχει προαναγγείλει πογκρόμ εις βάρος νηπίων και βρεφών των λαθρομεταναστών. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε ο κ. Στυλιανίδης προσπάθησε να τα μαζέψει αλλά το κακό είχε γίνει.
Ο κ. Μουσουρούλης αποκάλυψε σε συζητήσεις του με εφοπλιστές αυτό που δεν ήθελα με τίποτα η κυβέρνηση να δημοσιοποιηθεί, δηλαδή ότι οι τροϊκανοί του ζήτησαν να εκκενωθούν τα ελληνικά νησιά που έχουν λιγότερους από 150 κατοίκους.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Να εκκενωθούν ελληνικά νησιά ζήτησε η τρόικα.

Να θυμίσουμε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας προ δεκαπενθημέρου είχε απειλήσει τον Πολ Τόμσεν ότι θα παραιτηθεί, αν επιμείνει στο ύψος των περικοπών και ο αναπληρωτής του κ. Χ. Σταϊκούρας είχε πει ότι θα παραιτηθεί αν οι τράπεζες δεν καταβάλουν τα 550 εκατ. που οφείλουν.
Η απειλή του κ. Σταϊκούρας προκλήθηκε από την απαίτηση της τρόικας να μην πληρώσουν οι τραπεζίτες και το ποσόν αυτό να καλυφθεί από τους φορολογούμενους.
Η κυβέρνηση τρέμει ακόμη και για το παιχνίδι της τρόικας να καθυστερεί με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα οι δόσεις των 31,5 δισ. ευρώ και στο μεταξύ να εξαντλούνται τα ταμειακά αποθέματα της χώρας.
Κοντά σε όλα αυτά η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει επείγοντα προβλήματα και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η τρόικα. καταφεύγει σε σπασμωδικές κινήσεις όπως αυτή του Υπ. Εργασίας Γιάννη Βούρτση. Επειδή το ελληνικό κράτος είναι ανίκανο να εντοπίσει τους συνταξιούχους μαϊμού ο υπουργός Εργασίας κατέφυγε στην τραγελαφική απόφαση να υποχρεώνονται οι πολίτες να κάνουν συμβολαιογραφική πράξη για κάθε οικογενειακή μεταβολή (γάμο, βαφτίσια, κηδεία) προκειμένου η πολιτεία να γνωρίζει ποιος δικαιούται σύνταξη. Η κάθε συμβολαιογραφική πράξη θα στοιχίζει στον φορολογούμενο πολίτη 50 ευρώ.
Όλα αυτά και άλλα πολλά έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση συνεργασίας σε κρίση πανικού και τον πρωθυπουργό σε νευρικό κλονισμό.

Τα μέτρα, τα τέλη, ο Φ.Α.Π, και τα «ληγμένα»

Λοιπόν, έχουν μεγάλη πλάκα αυτοί που υποτίθεται μας κυβερνούν. 
Το τι σκαρφίζονται για να πάρουν από τον λαό και το τελευταίο «λεπτό» (όχι ευρώ), δεν περιγράφεται.
Το ότι ζουν σε άλλη χώρα, αν όχι σε άλλη διάσταση, δεν σηκώνει συζήτηση. 

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; 
Άντε τυχαία, να πούμε για τα τέλη κυκλοφορίας. 
Δε λέω, καλό το νέο σύστημα χωρίς τα αυτοκόλλητα, μας γλυτώνει και από τον κόπο να παιδευόμαστε να ξεκολλήσουμε τα παλιά. 
Άλλο κόλπο όμως βγαίνει στο φως....
ΔΕΝ θα μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση όσοι έχουν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, τουλάχιστον σε ηλεκτρονική μορφή αφού μόλις βάζουν στο ΤΑΧΙS NET τα στοιχεία του αυτοκινήτου και όλα τα άλλα, το «σύστημα» εφόσον χρωστούν, θα τους απορρίπτει.
Αυτό λέει, ξεκινά άμεσα. 
Ε λοιπόν λεβέντες, ΛΕΦΤΑ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ. 
Όχι μόνο τέλη απλήρωτα θα έχει, αλλά και πολλά άλλα. Δεν θα μπορούμε να κάνουμε δήλωση, και θα διπλασιάζετε το ποσό; 
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ ΠΛΕΟΝ. 
Διπλασιάστε, τριπλασιάστε, δεκαπλασιάστε, θα πάρετε ξέρετε τι; 
Καταλάβατε ε; 
Αυτό που πληρώνουν τόσα χρόνια τα φιλαράκια σας τα χαμόγια, οι μεγαλοφειλετες. 
Το Μακρύτερο…. 
Α να χαθείτε γελοίοι. 

Και για να μην ξεχνιόμαστε, φροντίστε άμεσα, να ανοίξετε καμιά χιλιάδα φυλακές, γιατί θα τις χρειαστείτε για να μας κλείσετε μέσα. 
Ξέρετε πως το περιμένουμε αυτό; 
Να ταΐζετε εμάς τους κρατούμενους και τις οικογένειες μας…. 
ΠΟΥ θα βρούμε λεφτά να πληρώσουμε ΟΛΑ αυτά που ζητάτε, όπως τα ζητάτε; 
Ληγμένα παίρνετε; 
Το θράσος και η αναισθησία σας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. 
Συνεχίστε «άφοβα» να μας γδέρνετε, αλλά προσέξτε. 
Το ΜΠΑΜ θα γίνει ξαφνικά και θα τρέχετε να κρυφτείτε. 
Η υπομονή μας, ξεπέρασε πλέον κάθε όριο και τυχερός αυτός που θα την πληρώσει τη νύφη. 
Ζητάτε από έναν εξαθλιωμένο λαό, ΕΣΕΙΣ τον καταντήσατε έτσι, έναν λαό ΦΤΩΧΩΝ, ΑΝΕΡΓΩΝ και πολλά άλλα, να πληρώσει. 
Πετάξτε τα ληγμένα που παίρνετε, και βάλτε μυαλό. 
Δεν έχετε χρόνο μπροστά σας πάρτε το χαμπάρι, και με τα «ραβασάκια» που μας στέλνετε, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μας εξαγριώσετε κι άλλο. 

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ. Πως το λένε; 
Εμείς δεν παίρνουμε τα χιλιάρικα μισθό που παίρνετε εσείς. 
Μάλιστα, δεν έχουμε καν μισθό οι περισσότεροι, κάτι για το οποίο ΕΣΕΙΣ έχετε φροντίσει. 
Οπότε το νου σας. 
Το καζάνι βράζει, και θέλει πολύ λίγο για να ξεχειλίσει. 

ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ, να γίνουμε χειρότερα, δεν γίνεται. 
Είμαστε χωρίς δουλειά, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα είμαστε χωρίς θέρμανση, ακόμα και χωρίς ρεύμα και φαί. 
ΔΕΝ είμαστε πια απελπισμένοι. 
Ξεφύγαμε απ’ αυτό. 

Είμαστε ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ. 
Οργισμένοι για όλα όσα τραβάμε και θα τραβήξουμε εξαιτίας σας, οργισμένοι για όλους εκείνους που αυτοκτόνησαν εξαιτίας σας, είμαστε οργισμένοι για ΟΛΑ, και αλλοίμονο σας. 

Αλλοίμονο σε εσάς, και σε εκείνους που σας βοήθησαν και σας βοηθούν στο να μας εξοντώνετε. 

Βασίλης Τσούγκαρης tsougarisgnomi@gmail.com (μοντάζ Γρέκι)

Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Και δέχτηκες ρε ελεινέ, να πάρεις αυτά τα λεφτά την ώρα που παιδιά λιποθυμάνε από την ασιτία;

Reuters: Ο Προβόπουλος έλαβε αποζημίωση 3,4 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς 
Και δέχτηκες ρε ελεινέ, να πάρεις αυτά τα λεφτά την ώρα που παιδιά λιποθυμάνε από την ασιτία; Και ποιανού είναι αυτά τα λεφτά ρε κόπανε και γιατί τα πήρες; Για τις υπηρεσίες που προσέφερες στις...
τράπεζες και στο διεθνές τοκογλυφικό κεφάλαιο;

Και μεταξύ μας mister Provopoulos στην εφορία πληρώσατε κανονικά ή σας κάνανε σκόντο;

Aπό τον  Χάρρυ Κλυνν, μοντάζ Γρέκι

Το προσχέδιο του προυπολογισμού και η εν ψυχρώ δολοφονία λαού και χώρας

Το προσχέδιο του προυπολογισμού και η εν ψυχρώ δολοφονία λαού και χώρας
Κατατέθηκε το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2013. Πρόκειται για έναν ακόμη προϋπολογισμό του σωτήριου έτους 2013 που έρχεται να προστεθεί στην πορεία ολοκληρωτικής καταστροφής την οποία ακολουθεί από το 2010 η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, που υπογράφει το προσχέδιο προσποιούμενος τον υπουργό οικονομικών, αναφέρεται το γνωστό:

«Γνωρίζουμε ότι κατά τη διετία που ακολούθησε την ένταξη της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης, η οικονομία βίωσε μια μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και οι πολίτες κατέβαλλαν τεράστιες θυσίες, οι οποίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες.» Με άλλα λόγια, αυτό που θέλει να πει σε απλά ελληνικά είναι το εξής: το γνωρίζουμε ότι σας έχουμε υποβάλλει σε θυσίες χωρίς αποτέλεσμα και αντίκρισμα, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουμε, αν εσείς δεν μας σταματήσετε!

«Πρέπει, συνεπώς, η Ελληνική οικονομία να εισέλθει το συντομότερο δυνατόν στον ενάρετο κύκλο της δημοσιονομικής σταθερότητας και της ανάπτυξης, ώστε να είναι σε θέση μεσοπρόθεσμα να ανταποκριθεί με όρους ευημερίας και αξιοπρέπειας στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες.» Προσέξτε αυτή την έκφραση, «ενάρετος κύκλος». Η έκφραση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με τα οικονομικά, αλλά με την θεολογία και μάλιστα την θεολογία του καθολικισμού. Είναι αντιγραφή από τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις του Β. Σόιμπλε, υπουργού οικονομικών της Γερμανίας και αρχιερέα του Υπέρτατου Δόγματος. Η οικονομία, η κοινωνία και ο λαός της οφείλει να εισέλθει στον «ενάρετο κύκλο» με τον ίδιο τρόπο που στον καθολικισμό και ιδιαίτερα στις πιο θρησκόληπτες εκδοχές του, ο πιστός όφειλε να ετοιμαστεί για το Καθαρτήριο. Οι θυσίες, τα δεινά, τα βάσανα είναι το αναγκαίο τίμημα που ο πιστός οφείλει να καταβάλει για να εισέλθει στον «ενάρετο κύκλο».

Αυτό που βλέπουμε να εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα πρωτίστως, αλλά και σ’ ολόκληρη την ευρωζώνη, δεν είναι ένας απλός νεοφιλελευθερισμός. Δεν στηρίζεται απλά στην λατρεία των ανοιχτών αγορών και της ασυδοσίας του ιδιωτικού πλουτισμού. Συνιστά μια ακόμη χειρότερη εκδοχή του. Πρόκειται για το πάντρεμα του δόγματος της ελευθερίας των αγορών, που από τον 19ο αιώνα οι πιο επιφανείς οικονομολόγοι της εποχής είχαν ονομάσει «οικονομική θεολογία», με την ηθική του Θωμά του Ακινάτη. Ο παπισμός έχρισε αυτόν τον τσαρλατάνο σε Άγιο γιατί η διδασκαλία του είχε από τον 13ο αιώνα χαρακτήρα βαθύτατα αντιδραστικό.

Ο «Άγιος» Θωμάς Ακινάτης, έχει πολιτογραφηθεί δίκαια ως ο θεωρητικός της θεοκρατικής δικτατορίας και ο μέγας δάσκαλος της δουλείας. Δεν είναι τυχαίο που τα βασανιστήρια μέχρις εξοντώσεως, το κάψιμο στην πυρά, οι μαζικές σφαγές, οι δολοφονίες, το δηλητήριο, κοκ, ήταν ότι άνθισε στον κήπο της κοινωνικής θεοσοφίας αυτού του αγύρτη «Άγιου», που στην δυτική άρχουσα κουλτούρα πλασάρεται και ως φιλόσοφος. Όλα τους ήταν απαραίτητες θυσίες των αμαρτωλών για να εισέλθουν στον «ενάρετο κύκλο» των πιστών. Αυτή την θεοσοφία εκφράζει στα ψευδεπίγραφα οικονομικά του και ο κ. Στουρνάρας με τον «ενάρετο κύκλο» που επικαλείται, αντιγράφοντας παπαγαλιστί τον Μέγα Διδάσκαλο εκ Γερμανίας.

Όποιος αντέξει την απίστευτη φλυαρία του κειμένου από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τότε θα διαπιστώσει ότι δεν φείδεται ομολογιών.

Για παράδειγμα αναφέρει τα εξής: «Ως προς την απόδοση των μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να αναφερθεί η μικρότερη, σε σχέση με την αύξηση των συντελεστών, αποδοτικότητα των φορολογικών εσόδων. Το φαινόμενο οφείλεται σε αρκετούς λόγους όπως η ύφεση, η μείωση του εισοδήματος των φορολογουμένων, η φοροδιαφυγή, η περιορισμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων και των ιδιωτών και η καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων από τα δικαστήρια. Καταμερισμός της υστέρησης σε κάθε έναν από τους παραπάνω παράγοντες είναι δύσκολο να γίνει. Αν όμως ληφθούν υπόψη οι ελαστικότητες φορολογικών εσόδων, όπως αυτές εκτιμώνται από τους διεθνείς οργανισμούς, προκύπτει, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι τα 2/3 της υστέρησης του συνόλου των εσόδων από έμμεσους και άμεσους φόρους αποδίδονται στην ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας.»

Τι εννοεί ο συντάκτης του κειμένου; Κάτι πολύ απλό. Διαπιστώνει ότι παρά τις αυξήσεις των συντελεστών φορολογίας, η απόδοση των φορολογικών εσόδων εμφανίζεται μειωμένη. Με άλλα λόγια, όσο αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση, το κράτος εισπράττει λιγότερα. Η διαπίστωση αυτή παπαγαλίζεται διαρκώς και από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης (ΜΜΕ), αλλά την χρεώνουν – που αλλού; – στην φοροδιαφυγή και μάλιστα στα προσωποποιημένα τέρατα της φοροδιαφυγής, τους ελευθεροεπαγγελματίες. Ο κειμενογράφος του προσχεδίου έχει άλλη άποψη. Αν και ισχυρίζεται ότι ο «καταμερισμός» των ευθυνών για την υστέρηση των φορολογικών εσόδων, είναι δύσκολο να γίνει, ωστόσο καταλήγει ότι κατά τα 2/3 οφείλεται στην ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας. Και η δήθεν εκτεταμένη φοροδιαφυγή των ελευθεροεπαγγελματιών που κατά τον κ. Πρετεντέρη, αυτόν τον φωτεινό παντογνώστη της εγκάθετης δημοσιογραφίας, ευθύνεται για όλα τα μνημόνια και τα δεινά της χώρας, τι απέγινε; Τίποτε. Πρόκειται απλά για έναν ακόμη βολικό μύθο της μαύρης προπαγάνδας για να μην αντιληφθεί ο απλός κόσμος τους αληθινούς υπαίτιους της σημερινής τραγωδίας. Δηλαδή, για να μην πάρει μυρωδιά τα αφεντικά του κ. Πρετεντέρη.

Το μόνο επιχείρημα που και το προσχέδιο του προϋπολογισμού παραθέτει υπέρ της πολιτικής των μνημονίων και των βίαιων προσαρμογών που απαιτεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ, είναι η περίφημη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. «Το 2011, δεύτερο έτος εφαρμογής του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, επιτεύχθηκε μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1,2 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ενώ συνολικά στη διετία 2010-2011 η μείωση ήταν 6,5 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (από 15,6% το 2009 σε 9,1% το 2011). Αυτή η μείωση είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από κράτος-μέλος της Ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα αυτό στηρίχθηκε στα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν και τα οποία έφθαναν τα 49 δισ. ευρώ ή το 22,5% του ΑΕΠ1 την περίοδο 2010-2012, έναντι 21% του ΑΕΠ του αντίστοιχου προγράμματος της Ιρλανδίας (2008-2015) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης σημαντικό αποτέλεσμα ήταν η μείωση του κυκλικά προσαρμοσμένου ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης, σε εθνικολογιστική βάση, κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την περίοδο 2009-2011, καθώς και η βελτίωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 8,4 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.»

Μέγα επίτευγμα! Πώς το κατόρθωσαν αυτό; Απλά σταμάτησαν να πληρώνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου, το οποίο στα τέλη Αυγούστου 2012 ανήλθαν σε 7,9 δις ευρώ! Από αυτό το σύνολο, οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων φτάνουν τα 4,1 δις ευρώ, εκ των οποία 1,3 δισ. ευρώ οφείλει μόνο το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Τα νοσοκομεία είχαν στα τέλη Αυγούστου χρέη 1,7 δισ. ευρώ, άλλες ΔΕΚΟ 3,23 εκατ. ευρώ, οι ΟΤΑ όφειλαν 835 εκατ. ευρώ ενώ τα υπουργεία χρωστούσαν 910 εκατ. ευρώ. Βλέπετε πώς κατασκευάζεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα; Απλά σταματάς να πληρώνεις τις υποχρεώσεις σου και τις περισσότερες απ’ αυτές δεν τις περνάς ούτε καν στον προϋπολογισμό ως οφειλές της Γενικής Διοίκησης.

Η εσωτερική παύση πληρωμών του κράτους εμφανίζεται ως μείωση του ελλείμματος. Την ίδια ώρα που οδηγούν ασφαλιστικό σύστημα, νοσοκομεία, πρόνοια, ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα, σχολεία – ότι έχει απομείνει από όλα αυτά μετά το «κούρεμα» που υπέστησαν λόγω PSI – και τοπική αυτοδιοίκηση στην καταστροφή. Ποιος νοιάζεται; Αρκεί να μπορεί ο προϋπολογισμός να εμφανίζει μείωση του ελλείμματος και κάποια στιγμή, όταν τίποτε από όλα αυτά δεν έχει μείνει, θα δείξει και πρωτογενές πλεόνασμα! Ουρά! Προστ! Κατά τα βάρβαρα ήθη των σύγχρονων απογόνων του Αλάριχου που έχουν επιδράμει στην χώρα μας.

Όμως δεν είναι μόνο η ευτυχία να πεθαίνει κανείς χωρίς φάρμακα, ασφάλιση και νοσοκομεία χάρις στην εικονική μείωση του ελλείμματος που επιτάσσει η επιβίωση του ευρώ, αλλά υπάρχει και ηδονή της βαθύτερης ύφεσης που έχει υποστεί ποτέ η ελληνική οικονομία. Το προσχέδιο αναφέρεται και σ’ αυτήν: «Φαίνεται ότι η Ελληνική οικονομία έχει περιπέσει σε ένα φαύλο κύκλο δημοσιονομικής προσαρμογής – ύφεσης – μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, με κεντρικό σημείο αναφοράς την εντεινόμενη αβεβαιότητα, ο οποίος μπορεί να διακοπεί αν ενισχυθούν οι θετικές προσδοκίες για την οικονομία. Οι θετικές προσδοκίες είναι συνάρτηση, κυρίως, ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής πολιτικής και ενός σταθερού χρηματοπιστωτικού πλαισίου.»

Ναι είναι αλήθεια. Αυτό το «φαίνεται» είναι όλα τα λεφτά. Οι συντάκτες του προσχεδίου ομολογούν το προφανές. Ότι η ελληνική οικονομία «έχει περιπέσει σε ένα φαύλο κύκλο δημοσιονομικής προσαρμογής – ύφεσης – μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων». Μην ξαφνιάζεστε. Ξέρετε πόση φαιά ουσία κατανάλωσε ο κ. Στουρνάρας και οι επιτελείς του για να διαπιστώσει το προφανές; Σάμπως έχουν και πολύ; Αυτό που μας έμεινε ως αφελές, ίσως, ερώτημα είναι το εξής: αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε, γιατί συνεχίζουμε την ίδια πολιτική η οποία θα επιδεινώσει τον φαύλο κύκλο και δεν θα επιτρέψει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων; Μην ψάχνετε για απάντηση, δεν υπάρχει. Και αυτή ανήκει στην δικαιοδοσία της Ακινάτικης θεοσοφίας. Πίστευε και μη ερεύνα. Ακολούθει πιστά τις εντολές του Κυρίου σου.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι απελπιστική η φερόμενη επιτυχία της μείωσης του ελλείμματος κατά 6,5% την περίοδο 2009-2011 είχε ως αντίτιμο το βάθεμα της ύφεσης κατά 14% την ίδια περίοδο. Με άλλα λόγια για κάθε 1% μείωση του ελλείμματος η εκτίναξη της ύφεσης υπερέβαινε το 2%. Κι αυτός είναι ο βασικός λόγος γιατί την ίδια περίοδο έχουμε διπλασιασμό της ανεργίας τόσο σε αριθμό ανέργων, όσο και σε ετήσιο ποσοστό στην απασχόληση. Αν για κάθε 1 δις ευρώ μείωση ελλείμματος η ελληνική οικονομία χάνει 2 δις ευρώ σε εισόδημα και η ανεργία αυξάνει κατά 250 χιλιάδες πρόσθετους ανέργους, τότε το ισοζύγιο κάθε άλλο παρά θετικό είναι. Η λογική αυτή που κυνηγά τον «ενάρετο κύκλο» του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να δικαιωθεί μόνο εικονικά και μόνο μετατρέποντας την οικονομία σε ερημότοπο.

Ποιος μετά απ’ όλα αυτά θα μπορούσε να πει ότι συνεχίζοντας την ίδια πολιτική θα υπάρξουν «θετικές προσδοκίες»; Ρητορική η ερώτηση. Κι όμως το προσχέδιο μιλά για «θετικές προσδοκίες», όπως ο κομπογιαννίτης μιλά για την θεία πρόνοια.

Όμως, ποιο είναι πιο σημαντικό απ’ όλα που περιλαμβάνει το προσχέδιο; Πιο σημαντικό από τις αναμενόμενες μειώσεις και περικοπές που διατάσει η τρόικα. Πιο σημαντικό και από τις αυξήσεις των φορολογικών βαρών που προβλέπει για το 2013 σ’ έναν αγώνα δρόμου για την εξόντωση του πληθυσμού. Κατά τη γνώμη μας το πιο σημαντικό είναι η αποτίμηση της περίφημης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους με «κούρεμα» (PSI). Και είναι σημαντικό, εκτός όλων των άλλων, γιατί κανείς από την συμπολίτευση και προπαντός από την αντιπολίτευση δεν φρόντισε να το αναδείξει.

Θυμάστε τις ουρανομήκεις θριαμβολογίες για την απομείωση του δημόσιου χρέους; Να τι μας λέει το προσχέδιο: «Η συμφωνία καλύπτει ομόλογα συνολικού ύψους 205,6 δισ. ευρώ, τα οποία αναλύονται σε ομόλογα ύψους 177,3 δισ. ευρώ υπό το Ελληνικό Δίκαιο, ομόλογα ύψους 18,6 δισ. ευρώ υπό ξένο δίκαιο και ομόλογα ύψους 9,7 δισ. ευρώ δημοσίων επιχειρήσεων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.» Με άλλα λόγια στο PSI μπήκαν ομόλογα αξίας 205,6 δις ευρώ, τα οποία ανταλλάχτηκαν με ομόλογα ελληνικού δημοσίου και Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνολικής αξίας 96,9 δις ευρώ. Συνολικά η εικονική απομείωση χρέους ανήλθε σε 105,97 δις ευρώ.

Κρατήστε αυτό το νούμερο, 106 δις ευρώ απομείωση και μην ζητωκραυγάζεται ακόμη. Για να γίνει αυτή η ανταλλαγή των ομολόγων οι ελληνικές κυβερνήσεις δέχτηκαν να υπογράψουν νέα δανειακή σύμβαση για να χρηματοδοτήσουν τις απαιτήσεις των δανειστών μας. Η νέα δανειακή σύμβαση, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο, περιλαμβάνει:

• τη χρηματοδότηση μέρους της εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων μέχρι ύψους 30 δισ. ευρώ,
• τη χρηματοδότηση της επαναγοράς τίτλων που έχουν παρασχεθεί ως ενέχυρο στο Ευρω-σύστημα ύψους 35 δισ. ευρώ,
• τη χρηματοδότηση της αποπληρωμής των δεδουλευμένων τόκων ύψους 5,7 δισ. ευρώ,
• τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ύψους 23 δισ. ευρώ και
• τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών μέχρι του ποσού των 109,1 δισ. ευρώ (εκ των οποίων ποσό ύψους 24,4 δισ. ευρώ προέρχεται από το μη χρησιμοποιηθέν ονομαστικό κε-φάλαιο της πρώτης δανειακής σύμβασης, και ποσό ύψους 23 δισ. ευρώ προέρχεται από μη χρησιμοποιηθέν ονομαστικό κεφάλαιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών).

Πάρτε μολύβι και χαρτί και κάντε πράξεις. Προκειμένου να κερδίσουμε 106 δις ευρώ εικονική απομείωση, χρειάστηκε να πληρώσουμε με νέο χρέος:
30 δις ευρώ μετρητά στον κ. Νταλάρα και την παρέα του από ξένους τραπεζίτες. Πήραν 30 δις ευρώ μετρητό για 17 δις ευρώ λογιστικές απώλειες που είχαν από την ανταλλαγή των παλιών ομολόγων τους με νέα.

35 δις ευρώ μας κόστισε η ΕΚΤ ως εγγύηση επειδή η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε σε κατάσταση «selective default» (επιλεκτική πτώχευση) από τους οίκους αξιολόγησης. Θυμάστε που μας έλεγαν Βενιζέλος και Σία ότι το selective default δεν σημαίνει τίποτε για την χώρα; Το ελάχιστο που σήμαινε ήταν 35 δις ευρώ που μας επέβαλε η ΕΚΤ ως δική της εγγύηση, έστω κι αν εκείνη ήταν που οδήγησε την Ελλάδα σε κατάσταση «επιλεκτικής πτώχευσης».

Την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών – των γνωστών τεσσάρων αδελφών – με 23 δις ευρώ, που μέχρι το τέλος του χρόνου θα φθάσει συνολικά στα 48 δις ευρώ. Μια ανακεφαλαιοποίηση που γίνεται για να καλυφθούν οι λογιστικές ζημιές των εν λόγω τραπεζών από το PSI που έφτασαν συνολικά στα 26 δις ευρώ. Για 26 δις ευρώ λογιστικές ζημιές, το κράτος δανείζεται για να τους δώσει 48 δις ευρώ μετρητά.

5,7 δις ευρώ για την πληρωμή δεδουλευμένων τόκων που αναγνώρισε το ελληνικό κράτος στους τραπεζίτες δανειστές του προκειμένου να τους γλυκάνει το «κούρεμα», όπως αναφέρει το Newsletter Ιουλίου του ΕΤΧΣ.

Πόσα φτάνουν όλα αυτά μαζί; Τα 118,7 δις ευρώ. Δηλαδή για να πετύχουν μια εικονική, λογιστική απομείωση χρέους σε βάθος δωδεκαετίας αξίας 106 δις ευρώ, πλήρωσαν και θα πληρώσουν μετρητοίς έως το τέλος του 2012 σχεδόν 120 δις ευρώ σε ανταλλάγματα και εγγυήσεις. Και δεν φτάνει αυτό. Μιλάνε για νέα αναδιάρθρωση χρέους. Τι θα μείνει σε τούτη την χώρα, αν προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση χρέους; Ούτε βράχος.

Το επιμύθιο της όλης ιστορίας καταγράφεται από το ίδιο το προσχέδιο που σημειώνει: «Το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης στο τέλος του έτους 2012 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 343.230 εκατ. ευρώ ή 170,8 % του ΑΕΠ, έναντι 367.978 εκατ. ευρώ ή 171,1% του ΑΕΠ το 2011, παρουσιάζοντας μείωση το 2012 κατά 0,3% του ΑΕΠ. Το έτος 2013 το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 352.320 εκατ. ευρώ ή 182,5% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,7% του ΑΕΠ έναντι του 2012.» Δεν φτάνει που η αναδιάρθρωση χρέους με PSI εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες απάτες κοινού ποινικού δικαίου σε βάρος του ελληνικού λαού, το δημόσιο χρέος συνεχίζει να καλπάζει ακάθεκτο. Μην ανησυχείτε, όμως, θα μας σώσουν και πάλι. Μετά θάνατο.

Του Δημήτρη Καζάκη
Δημοσιεύτηκε στο Χωνί


Πηγή: Το προσχέδιο του προυπολογισμού και η εν ψυχρώ δολοφονία λαού και χώρας - RAMNOUSIA 

Αγαπητέ μου συμπολίτη, είσαι ηλίθιος

Θυμάμαι τις ΄"καλές εποχές". Τότε που χρήματα υπήρχαν, οι ξανθιές παρουσιάστριες με τα αβυσσαλέα ντεκολτέ έπιναν καφέ στα κανάλια, οι απόλυτες σταρ των φτηνών σουξέ κυριαρχούσαν και τα σκυλάδικα είχαν αναβαθμιστεί σε "clubs".
*
Παντού, ακριβά αυτοκίνητα, αγορασμένα με δόσεις, ταβέρνες που είχαν γίνει "γκουρμέ" εστιατόρια και ένας λαός που ζούσε τον μύθο του. Είχα πάντα την εντύπωση πως γύρω μου κυκλοφορούσε ένας απροσδιόριστος πλούτος, που όμως δεν μπορούσα να εντοπίσω από που προερχόταν. 

Ποιος είχε δουλέψει για αυτά τα χρήματα, και κυρίως τι είδους δουλειά έκανε. Το χειρότερο όμως ήταν πως κανένας δεν αναρωτιόταν. Δεν γνωρίζω αν έφταιγε η κοινωνία, τα κανάλια, το πολιτικό κατεστημένο ή ακόμα και όλα μαζί, όμως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κανείς δεν προβληματιζόταν. Μας έφτανε αυτό που βλέπαμε και τα ψίχουλα που μας πετούσαν οι πολιτικοί που ψηφίζαμε. Ίσως και να μας άρεσε κιόλας, δεν ξέρω....

Σήμερα μου φαίνεται γελοίο. Όχι τόσο το σύστημα αυτό-το οποίο είναι γελοίο εξ ορισμού- αλλά όσοι σήμερα το αποδομούν. Πρόσφατα εντυπωσιάστηκα-όταν με αρκετή καθυστέρηση ομολογώ-διάβασα μαζεμένα τα editorials του κ. Γεωργελέ στο athens voice. Αρχικά νόμιζα πως βρίσκομαι σε παράλληλο σύμπαν αλλά μετά θυμήθηκα τους ύμνους που ο ίδιος κάποτε έγραφε στο ΚΛΙΚ για το χρηματιστήριο βαπτίζοντας "επενδυτές" τους καιροσκόπους, οπότε βεβαιώθηκα πως είμαι ακόμα στην ελληνική πραγματικότητα. 

Αυτή η ελληνική πραγματικότητα είναι τελείως σχιζοφρενική. Η χώρα βυθίζεται εδω και 3 χρόνια σε μια οικονομική ύφεση άνευ προηγουμένου. Σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές έχουμε 60,000 μικρές επιχειρήσεις κλειστές, ένας στους τρεις είναι άνεργος και η οικονομία έχει συρρικνωθεί πάνω από 20%. Τα ξέρετε όλα αυτά διότι οι συνέπειες τους έχουν γίνει μέρος της καθημερινής ζωής.
Το θέμα μας λοιπόν δεν είναι πως δεν έχουμε συναίσθηση της κατάστασης, το θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κοινωνία την αποκωδικοποιεί. Είναι κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω αλλά ούτε και να καταλάβω.

Και σε ρωτώ Έλληνα συμπολίτη μου. Γνωρίζεις τον ειδικό φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων που προέβλεπε το μνημόνιο και αντιστοιχούσε στο 20% επί της διαφημιστικής δαπάνης? Ο νόμος λοιπόν ψηφίστηκε το 2010 αλλά η εφαρμογή του αναβλήθηκε για το 2013 απλά και μόνο επειδή κάποιοι μεγαλοκαναλάρχες πίεσαν και κέρδισαν. Όπως αναβλήθηκαν και τα χρήματα που θα πλήρωναν οι ίδιοι κύριοι για τις τηλεοπτικές συχνότητες και οι οποίες τελικά τους παραχωρήθηκαν δωρεαν στερώντας από το κράτος εκατομμύρια ευρώ.

Θυμάσαι την τροπολογία για την φορολόγηση των σκαφών αναψυχής η οποία αποσύρθηκε, όπως αποσύρθηκε και κάθε σκέψη για την φορολόγηση των εφοπλιστών;

Έχεις συνειδητοποιήσει ότι η Εκκλησία ακόμα δεν φορολογείται αλλά και πως απαλλάσσεται από τον φόρο ιδιοκτησίας τον οποίο καλείται να πληρώσει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης;
Ενώ οι μειώσεις στους μισθούς πλήττουν τους φτωχότερους, συντεχνία υπαλλήλων του υπουργείου οικονομικών εξαιρείται από τις μειώσεις αυτές με ειδική τροπολογία. Ένα ακόμα ρουσφέτι δηλαδή για κάποιους ευνοημένους κλάδους οι οποίοι έχουν τη δύναμη να ασκούν πολιτικές πιέσεις και να κερδίζουν. Υπάλληλοι που αδιαφορούν πλήρως για τους συναδέλφους τους που απολύονται ή χάνουν τις αποδοχές τους, αρκεί εκείνοι να διατηρούν ακόμα τα προνόμια.

Φαντάσου το λοιπόν όλο αυτό στον ευρύτερο δημόσιο βίο. Η μάλλον δεν χρειάζεται να το φανταστείς, το έχεις ήδη ψηφίσει. 

Τα παραδείγματα είναι άπειρα και θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο όχι απλά κάποιες αναρτήσεις.

Άπειρη όμως είναι και η ηλιθιότητα σου αγαπητέ μου συμπολίτη (και ναι εδώ μπορείς να με βρίσεις και να με πεις βολεμένη, ανθέλληνα, ότι θέλεις-δεν έχει σημασία). Διότι για τα σημερινά χάλια δεν σου φταίει ούτε η Μέρκελ, ούτε οι μετανάστες, ούτε οι Εβραίοι, ούτε οι Αμερικάνοι. Και δεν θα΄σε σώσει ούτε η Παναγία, ούτε το πετρέλαιο, ούτε οι "ομογενείς".

Ναι, η κρίση είναι ευρωπαϊκή, και ναι δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, αλλά τους αφήσαμε να τα τρώνε και συνεχίζουμε να τους αφήνουμε.

Προσπερνάμε τα σκάνδαλα τους, ξεχνάμε τους διορισμούς των παιδιών τους, των φίλων τους των ερωμένων τους, συγχωρούμε τα ρουσφέτια και την σαπίλα τους, παρακολουθούμε σαν αποβλακωμένοι τα κανάλια τους. Δημοσιογράφοι που δηλώνουν εισοδήματα από 700 και 400 χιλιάδες ευρώ γίνονται τιμητές των πάντων και μας μιλάνε για λιτότητα. Και όμως είναι ΌΛΟΙ ακόμα εκεί στις θέσεις τους και στα προνόμια τους. Και σου πετάνε ψίχουλα ηλίθιε λαέ και σε ταΐζουν ελεημοσύνες και συσσίτια.

Ναι αγαπητέ μου συμπολίτη είσαι ηλίθιος και άξιος της μοίρας σου. Όχι επειδή τους ψήφισες αλλά επειδή έχεις πάθει ανοσία στην διαφθορά και στο ρουσφέτι. Επειδή κοιτάς μόνο την πάρτη σου και μετά επιτρέπεις στο κάθε φασιστικό γουρούνι και στο παπαδαριό να έχει άποψη και δημόσιο λόγο. Είσαι ηλίθιος επειδή σε ξεπουλάνε καθημερινά και εσύ ανέχεσαι ακόμα ένα σάπιο σύστημα και τους ίδιους ρουσφετολόγους πολιτικούς να αποφασίζουν για την ζωή σου.

Δεν ξέρω τι άλλο να σου πω. Είμαι σίγουρη πως τίποτα δεν θα καταλάβεις από ότι γράφω και το επιχείρημα σου θα είναι βρισιές και αερολογίες περί καπιταλισμού.

Όμως ένα θα σου πω.

Αν τα κοράκια των διεθνών δανειστών έχουν πέσει πάνω από τα πτώματα μας, είναι επειδή είμαστε πτώματα έδω και πάρα πολύ καιρό. 

ΠΗΓΗ


Πηγή: Αγαπητέ μου συμπολίτη, είσαι ηλίθιος - RAMNOUSIA 

Πληθαίνουν τα μέτωπα για την Τουρκία


Συριακό, κουρδικό και στο βάθος… ιρακινό
χάρτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στους Νιου Γιορκ Τάιμς
του Γιάννη Ξένου από τη Ρήξη φ. 88 που κυκλοφορεί
Συριακό, κουρδικό και στο βάθος ιρακινό, αυτή είναι η σειρά των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η τουρκική εξωτερική πολιτική το τελευταίο διάστημα. Οι εξαγγελίες του Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων», με τους γείτονες που θα θέλγονταν από το τουρκικό παράδειγμα, διαψεύδονται καθημερινά. Η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική τον Ιούνιο του 2011, όταν το AKP κέρδισε για τρίτη συνεχόμενη φορά τις εκλογές με ποσοστό 49,9%. Ο Ερντογάν, μέσω μυστικών συνομιλιών με τους Κούρδους και υποσχέσεων ότι μετά τις εκλογές θα επίλυε το ζήτημα, είχε επιτύχει μια σχετική ηρεμία, το διάστημα πριν τις εκλογές, στο Κουρδικό. Αμέσως μετά τις εκλογές ξέχασε τις υποσχέσεις του, εξαπέλυσε κύμα διώξεων κατά των Κούρδων αντιστασιακών, και όχι μόνο, αλλά και σε χιλιάδες αριστερούς, ενώ απαγόρευσε κάθε επαφή του Οτσαλάν με τους δικηγόρους και τους οικείους του. Με την τουρκική οικονομία να καλπάζει το 2011 με ρυθμό ανάπτυξης 8,5%, με την κεμαλική αντιπολίτευση να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι, με την κόντρα με το Ισραήλ να αναβαθμίζει την Τουρκία ως τη σημαντικότερη ισλαμική χώρα, αλλά και τις σχέσεις με το Ιράν να αποκτούν νέα βαρύτητα και πολλοί να προεξοφλούν ιρανοτουρκικό άξονα, η Τουρκία φαινόταν να είναι η ανερχόμενη δύναμη στην ευρύτερη περιοχή και ο ίδιος ο Ερντογάν βρισκόταν στο ζενίθ της φήμης του.
Ίσως η αιφνίδια εκτίναξη της Τουρκίας να ενεργοποίησε φοβικά αντανακλαστικά σε διάφορες χώρες. Έτσι, αυτό το καλοκαίρι, η ευκαιρία που ανοίχτηκε στην Τουρκία, με τη συριακή κρίση, να επεκτείνει την επιρροή της σε μια γειτονική χώρα, αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ως η πιο άστοχη επιλογή του Ερντογάν από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Στην Τουρκία πριν το συνέδριο του AKP δύο σενάρια υπήρχαν για το συριακό. Το ένα έλεγε ότι πρέπει να πατήσουν λίγο φρένο στο Συριακό και να μειώσουν την πίεση για αποχώρηση του Άσαντ, αφού και οι Αμερικανοί αρχίζουν να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το καθεστώς της Συρίας. Το δεύτερο έλεγε ότι, πριν τελματωθεί περαιτέρω η κατάσταση, να δράσουν άμεσα. Μετά την επίθεση που δέχτηκε η Τουρκία από συριακό έδαφος, χωρίς να ξέρουν αν ήταν Κούρδοι, αντιστασιακοί ή καθεστωτικοί αυτοί που την έκαναν, ο Ερντογάν έχει τη δικαιολογία που χρειάζεται για να προχωρήσει το δεύτερο σενάριο. Αλλά και πάλι, παρόλο που πήρε το πράσινο φως από τη Βουλή, η τουρκική κυβέρνηση δεν φαίνεται έτοιμη να κάνει το μεγάλο βήμα. Οι χειρισμοί Ερντογάν – Νταβούτογλου στο συριακό ξεσηκώνουν αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας. σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 56% των πολιτών δεν εγκρίνει την ακολουθούμενη πολιτική, ενώ την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν έξω από τη τουρκική Βουλή αντιπολεμικές διαδηλώσεις.
Το άλλο μεγάλο αγκάθι είναι το Κουρδικό, όπου κάθε εβδομάδα οι αντάρτες του PKK καταφέρουν αιματηρά πλήγματα στον τουρκικό στρατό. Υπάρχει μάλιστα η καταγγελία του Τούρκου βουλευτή του AKP, Σαμίλ Ταγιάρ, ότι Τούρκοι διοικητές συνδιαλέγονται με τους αντάρτες για να μη χτυπήσουν τα στρατόπεδα και τα φυλάκιά τους και σε αντάλλαγμα να τους επιτρέψουν τη διέλευση για να χτυπήσουν γειτονικά! Αν αυτή η καταγγελία αληθεύει, σημαίνει ότι οι αδιάκοπες επιθέσεις του PKK έχουν καταβάλει σε σημαντικό βαθμό το ηθικό του τουρκικού στρατού. Κάτι που επίσης προβλημάτισε την τουρκική κυβέρνηση ήταν πρόσφατο δημοσίευμα των Νιου Γιορκ Τάιμς, σχετικά με τα νέα κράτη που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριέλαβαν και το Κουρδιστάν, μάλιστα σε χάρτη που συνόδευε το κείμενο, παρουσιαζόταν το αυτόνομο Κουρδιστάν του Β. Ιράκ ως ήδη ανεξάρτητο κράτος, ενώ οι περιοχές που κατέχουν η Τουρκία, η Συρία και το Ιράν, ως κουρδικά εδάφη. Ο Ερντογάν, υπολογίζοντας όλα αυτά, την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε ένα παράθυρο για έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους. Φυσικά, ο όρος που έθεσε, να παραδώσουν πρώτα οι αντάρτες τα όπλα τους και μετά να ξεκινήσει διάλογος, δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτός από το PKK, αλλά και μόνο ότι ανοίγει αυτόν το δρόμο και δοκιμάζει τις σχέσεις του με τους φασίστες Γκρίζους Λύκους, που θα τους χρειαστεί στο επόμενο διάστημα, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που βρίσκεται.
Γράφημα που επίσης δημοσιεύτηκε στους Νιου Γιορκ Τάιμς 
Και σαν μην έφταναν το Συριακό και Κουρδικό, στον ορίζοντα διαφαίνεται να ανοίγει νέο μέτωπο με το Ιράκ. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μάλικι (σιίτης στο θρήσκευμα), αρνήθηκε την πρόσκληση του Ερντογάν να παραστεί στο συνέδριο του AKP. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες, επειδή η Τουρκία παρέχει άσυλο στον Ιρακινό αντιπρόεδρο Τάρεκ αλ Χασεμί (σουνίτης), ο οποίος στο Ιράκ έχει καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο με την κατηγορία ότι είχε δώσει εντολή για δύο δολοφονίες. Αυτή την εβδομάδα έσκασε νέα βόμβα από το Ιράκ: Η ιρακινή κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της, Αλί Νταμπάγκχ, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να επιτίθεται στους Κούρδους αντάρτες, από τις ημιαυτόνομες περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν, που τυπικά είναι ιρακινή επικράτεια. Ζήτησε επίσης να φύγουν οι ξένες βάσεις από το ιρακινό έδαφος. Η Τουρκία, ήδη από το 1995 είχε συμφωνήσει με τον Σαντάμ Χουσεΐν να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο Β. Ιράκ, για να διευκολύνει την αντιμετώπιση του PKK. Τώρα η νέα ιρακινή κυβέρνηση ζητά από την Τουρκία να κλείσει τη βάση της στην οποία στρατοπεδεύουν 1.000 στρατιώτες, και ουσιαστικά θέλει να βοηθήσει το PKK σε μια περίοδο που πιέζεται στρατιωτικά από την Τουρκία, απελευθερώνοντάς του διέξοδο προς το Ιράκ.
Το κύρος της Τουρκίας στον μουσουλμανικό κόσμο παραμένει υψηλό, αλλά περιορίζεται σταδιακά στον σουνιτικό κόσμο, ενώ οξύνονται οι αντιθέσεις με τον σιϊτικό. Από την άλλη πλευρά, ενώ προσπαθούσε να αποδεσμευθεί από τις ΗΠΑ, το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας του Συριακού, αγκιστρώνεται και πάλι σ’ αυτές. Ο νεοθωμανισμός συναντά τα όρια του∙ κάτι που το βλέπουμε και στην τουρκική οικονομία, η οποία φέτος θα αναπτυχθεί κατά 3%, αντί 4% που ήταν οι προβλέψεις, και μέσα στο AKP υπάρχουν φωνές (π.χ. του υπ. Οικονομικών Μπαμπατσάν) που αναφέρουν ότι η ψαλίδα εισαγωγών-εξαγωγών ανοίγει ανησυχητικά υπέρ των πρώτων και πρέπει να ακολουθηθεί μια πιο σφιχτή οικονομική πολιτική.


Έξω τώρα η τρόικα από την Ελλάδα


Η περίοδος χάριτος τελείωσε!
του Γιώργου Καραμπελιά από τη Ρήξη που κυκλοφορεί
Πολλές φορές τους τελευταίους μήνες έχουμε τονίσει πως, αυτή η φαινομενική ηρεμία στο εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο, που διακόπτεται μόνο από τις κραυγές των χρυσαυγιτών, είναι πρόσκαιρη και μοιάζει σαν τη στιγμιαία ηρεμία που προηγείται της θύελλας. Οι Έλληνες έχουν μείνει άφωνοι από όλα αυτά που διαδραματίζονται εμπρός τους, δεν διαθέτουν πνευματική και πολιτική ηγεσία, και έδωσαν μερικούς μήνες χάριτος στην κυβέρνηση και τον Σαμαρά. Παράλληλα, οι δήθεν θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα στην Ευρώπη αποτέλεσαν έναν ακόμα παράγοντα που τους έκανε να βρίσκονται σε αναμονή. Τώρα όμως, το μακρύ κουβάρι της υπομονής μοιάζει να έχει ξετυλιχθεί σχεδόν στο σύνολό του. Το πολιτικό σύστημα και η κυβέρνηση διαθέτουν μία και μόνη επιλογή, προτού η χώρα βυθιστεί σε μια χωρίς προηγούμενο καταστροφική κρίση. Είτε εδώ και τώρα θα απορρίψουν τους ιταμούς εκβιασμούς των τροϊκανών αλητήριων, δηλώνοντας ανοιχτά πως η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί άλλη αφαίμαξη, είτε θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως. Αυτό είναι το μόνο και ισχυρό όπλο το οποίο διαθέτει η χώρα μας.
Τώρα είναι όντως η ώρα για μια ανυποχώρητη διαπραγμάτευση. Η Κίνα διεμήνυσε στους Ευρωπαίους, διά της Μέρκελ, πως δεν θα ανεχθεί καμία διατάραξη του ευρώ, διαφορετικά θα αποσύρει τις εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχει επενδύσει σε αυτό. Η Τουρκία, σε συμφωνία με τους Αμερικανούς, προκαλεί για επέμβαση στη Συρία. Το Ισραήλ ετοιμάζεται να βομβαρδίσει το Ιράν. Και οι μισές χώρες της ευρωζώνης είναι έτοιμες να καταρρεύσουν. Ταυτόχρονα οι Έλληνες έχουν πάρει ήδη μέτρα για σαράντα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που, σε σχέση με το εθνικό εισόδημα της χώρας μας, είναι χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Επομένως, έχουν συγκεντρωθεί οι όροι, μια ακόμα φορά –την τελευταία– για μια σοβαρή διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα πρέπει αμέσως να θέσει ένα τέρμα στους εκβιασμούς της τρόικας. Να στείλει τους τροϊκανούς στο σπίτι τους και να απαιτήσει μια άμεση και αυθεντική πολιτική διαπραγμάτευση. Αντ’ αυτού, οι δειλοί και μοιραίοι πολιτικοί της σέρνονται από υποχώρηση σε ταπείνωση, και από αθλιότητα σε εγκληματικές παραχωρήσεις.
Ταυτόχρονα, το πολιτικό σύστημα καταρρέει μέσα από μια απίστευτη αποφορά σαπίλας και οι μόνοι που ευνοούνται είναι τα λαμόγια, που περιμένουν σαν κοράκια την κατάρρευση για να γλιτώσουν τα χρέη τους και ν’ αγοράσουν τη χώρα σε τιμή ευκαιρίας καθώς και οι καραδοκούντες νεοθωμανοί, που έχουν μεταβάλει την περιοχή της Θράκης σε χώρο μειωμένης κυριαρχίας της Ελλάδας, όπως και οι κανίβαλοι της Χ.Α.
Αποφασιστική και ιστορικής σημασίας είναι η ευθύνη του Σαμαρά. Πλέον το ΠΑΣΟΚ έχει βυθιστεί μέχρι το λαιμό στο βόθρο των σκανδάλων του και αποσυντίθεται ταχύτατα. Ο πρωθυπουργός της χώρας είναι σήμερα ο Σαμαράς. Έδειξε ένα χρόνο πριν δείγματα γραφής μικρού και άβουλου πολιτικού, όταν διέσωσε τον Γιωργάκη, δίνοντάς του χείρα βοηθείας μετά τις Κάννες και ανοίγοντας το δρόμο για το δεύτερο εγκληματικό Μνημόνιο. Σήμερα η Ιστορία τού προσφέρει μια δεύτερη μεγάλη ευκαιρία. Ποτέ άλλοτε, τα τρία τελευταία χρόνια, δεν υπήρχαν τόσες και τέτοιες συνθήκες που να απαιτούν μια αποφασιστική έξοδο.
Ή τώρα ή ποτέ.
Στο μεταξύ, οι λαϊκές και δημοκρατικές δυνάμεις έχουμε δύο βασικά καθήκοντα: Το πρώτο είναι να αναλάβουμε εμείς την εκδίωξη της τρόικας από την Ελλάδα, όπως έχει ήδη καταφανεί από τις τελευταίες κινητοποιήσεις εργαζομένων και θυμάτων της λιτότητας. Πρέπει να καταδιώξουμε τους τροϊκανούς σε όλη την Ελλάδα, από τα σπίτια που μένουν, τις συναντήσεις που έχουν, τα υπουργεία που περνοδιαβαίνουν ως ανθύπατοι.
Δεν έχει νόημα πλέον να γίνονται μόνο συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, ή ανούσιες συνδικαλιστικές λιτανείες στο Πεδίο του Άρεως. Πρέπει συστηματικά και επίμονα να καταδιώξουμε την τρόικα και να τους υποχρεώσουμε να φύγουν από την Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα εξακολουθούν να τους κάνουν τεμενάδες.
Το δεύτερο αποφασιστικής σημασίας εγχείρημα είναι η οργάνωση των δικτύων της εθνικής αλληλεγγύης από την παραγωγή ως την κατανάλωση. Στην Κατοχή, η δύναμη του ΕΑΜ δεν στηρίχθηκε μόνο ή κυρίως στις στρατιωτικές συγκρούσεις με τον εχθρό, αλλά και στην οργάνωση της επιβίωσης του ελληνικού λαού.
Σήμερα έχουμε πόλεμο και, αν το πρώτο καθήκον είναι να πετάξουμε έξω από τη χώρα τις δυνάμεις κατοχής με τις γραβάτες, αυτό απαιτεί ταυτόχρονα την αλληλεγγύη και τη σύμπνοια του ελληνικού λαού.
Η περίοδος της αναμονής του ελληνικού λαού έχει τελειώσει. Πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν μέρες οργής, τέτοιες που μπροστά τους οι προηγούμενες κινητοποιήσεις θα μοιάζουν σαν παιδικός πετροπόλεμος. Το πολιτικό σύστημα και ο Σαμαράς δεν διαθέτουν πλέον άλλο χρόνο. Ή τώρα ή ποτέ πια γι’ αυτούς.