Η πιο μελαγχολική προεδρία


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ


Πιο απαξιωτική στάση του ευρωπαϊκού Τύπου, μείγμα οίκτου και περιφρόνησης, απέναντι σε χώρα που αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ από αυτήν που παρατηρείται σήμερα απέναντι στην Ελλάδα, ομολογώ ότι ουδέποτε είχα δει κατά τη διάρκεια των τριάντα και πλέον χρόνων που παρακολουθώ επαγγελματικά τις διαδικασίες της ΕΟΚ και της ΕΕ! Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου υποκρίνεται ότι η προεδρία της ΕΕ είναι δήθεν «χρυσή ευκαιρία» για να προβάλει τα επιτεύγματά της. Ολοι οι Ευρωπαίοι όμως -και το σημαντικότερο, με επικεφαλής τους Γερμανούς!- την αντιμετωπίζουν ως περίπου… μελλοθάνατη πολιτικά. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος «Καλημέρα, καληνύχτα!» της γερμανικής «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» δίνει το γενικό στίγμα.

Παράγοντα παράλυσης της ΕΕ θεωρεί μάλλον την ελληνική προεδρία το επίσης γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το βασικό ζήτημα της ελληνικής προεδρίας θα είναι «αν το πιο προβληματικό παιδί της ΕΕ μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος Ευρωπαίος παίκτης ή αν το χάος και η αστάθεια θα παραλύσουν τη χώρα και την Ευρώπη» γράφει χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα, πρόεδρος σε κρίση» ήταν ο προχθεσινός κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος και της γαλλικής κεντροαριστερής εφημερίδας «Λιμπερασιόν». Απαρέσκεια εξέπεμπε και ο τίτλος της εφημερίδας «Λα Βανγκουάρντια» της Βαρκελώνης: «Μια εύθραυστη Ελλάδα προεδρεύει στην ΕΕ σε ένα εξάμηνο-κλειδί για το ευρώ». Απειλητικό ήταν το σχόλιο της γερμανικής «Μπιλντ», η οποία υποστήριζε ότι οι Ευρωπαίοι είναι σφοδρότατα δυσαρεστημένοι με τις αναβολές και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά για την ώρα κρατούν το στόμα τους κλειστό εν όψει ευρωεκλογών. «Μετά τις ευρωεκλογές όμως είναι η ώρα να τελειώνουμε με τα αστεία. Αρκετά κράτησαν οι ωραιολογίες» υπογράμμιζε.
«Η ύπαρξη της κυβέρνησης Σαμαρά διακυβεύεται το επόμενο εξάμηνο» υποστηρίζει η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Δεν δείχνει να συγκινείται από αυτό. Αντιθέτως, αποδεικνύοντας ότι οι Γερμανοί δεν ξεχνούν ποτέ, κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «καταστροφική πολιτική στην αρχή της κρίσης» και υπενθυμίζει ότι «τον Μάιο του 2010 ο Σαμαράς έβαλε τη ΝΔ να ψηφίσει εναντίον του πρώτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα». Παρουσιά­ζει τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να επιβιώσει πολιτικά απειλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους του ότι αν τον πιέσουν πολύ, θα έρθει στη θέση του ο Τσίπρας που «θα μπλοκάρει την ΕΕ μέχρι να χαριστούν τα χρέη της Ελλάδας».

Προς τη δύση της βαδίζει το 2014 η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Μόνη της, οικειοθελώς, δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να εγκαταλείψει την εξουσία! Ούτε φυσικά να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όπου είναι βέβαιο ότι θα ηττηθεί η ΝΔ και θα απειληθεί με διάλυση το ΠΑΣΟΚ.
Μόνο οι ευρωεκλογές μπορεί να ρίξουν την κυβέρνηση. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ΝΔ θα κυμανθεί γύρω στο 20%, το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 5% και η αποχή δεν θα υπερβεί το 40%, έστω 45%. Αν οποιαδήποτε από αυτές τις προϋποθέσεις δεν ισχύσει, η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της, εκτός και αν διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, πέφτοντας κάτω ακόμη και από το 5%.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρα­τίας σε έναν περίπου χρόνο από τώρα, τον Φεβρουάριο του 2015, είναι το έσχατο όριο επιβίωσης αυτής της κυβέρνησης. Ο χρόνος όμως μέχρι τότε είναι πάρα πολύ μεγάλος υπό τις σημερινές συνθήκες. Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, το 2014 θα αποβεί ολέθριο.

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του γνωστού περιοδικού «Η αιεθήλΑ»


Από τον σΑτΥΡοΠρόΚο

- Μετά το Νόταρο που θίχτηκε η ανύπαρκτη αισθητική του
 από τους μετανάστες, εμφανίστηκε ο Πέτραρος που θίχτηκε η θρησκευτική του συνείδησή επειδή ο Διαμαντόπουλος ντύθηκε παπασούρας.

- Τόσο οι ενδυματολογικές προτιμήσεις του Νόταρου
 όσο και οι τηλεοπτικές προτιμήσεις του Πέτραρου δικαιολογούν την αγανάκτηση των δύο αστέρων.

- Άλλο είναι το μούσι στο μούτρο του Διαμαντόπουλου 
κι άλλο το μπούτι στην εκπομπή του Πέτραρου. Πράγματι, ποιος έχασε την αισθητική να τη βρει ο Νόταρος με τον Πέτραρο;

- Για μία ακόμη χρονιά, το γνωστό περιοδικό «Η αιεθήλΑ»
, θα απονείμει τα βραβεία της χρονιάς, σε όσους διακρίθηκαν με τις ξεχωριστές επιδώσεις τους μέσα στο 2013.

- Το βραβείο «Καλύτερος μη υπουργός» μοιράζονται ο Άδωνις-Σπυρίδωνας και ο Γιάννης, ο τσάρος της οικονομίας. Πέτυχαν, σε χρόνο ρεκόρ να εξαφανίσουν υγεία και οικονομία από το κάδρο της κοινωνίας.

- Το βραβείο «Όλα τα σφάζω, όλα τα υπογράφω», απονέμεται στον Κάρολο της Ελλάδας τον 1ο. Δεν άφησε προεδρικό διάταγμα για προεδρικό διάταγμα που να μην το υπογράψει πριν ακόμη...
το εμφανίσουν μπροστά του.

- Το βραβείο «Αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο-μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»
 απονέμεται στα Μεγκάλα και Ουράνια κανάλια. Ξέρετε, αυτά που δεν έχουν πληρώσει ούτε ευρώ για τη χρήση των συχνοτήτων.

- Το «Μαύρο Βραβείο»
 απονέμεται στο Σίμο τον όμορφο, τον ειλικρινή και τον αλληλέγγυο σε φίλους και φίλες. Ήταν, ίσως, το πιο «σίγουρο» βραβείο από όλα όσα απονεμήθηκαν.

- Το βραβείο «Μεγάλη Μίζα», μοιράστηκαν 2.659 συμπολίτες μας των οποίων τα ονόματα δεν τελειώνουν απαραίτητα σε –ακης. Για το συγκεκριμένο βραβείο, υπήρξαν και χιλιάδες υποψηφιότητες που δεν έφτασαν στον τελικό.

- Το βραβείο «Ναζί με νάζι», απονέμεται στο Μπακιρένιο Μεσημέρι με τους ηγέτες και τους ηγετίσκους της και θα παραδοθεί σε ειδική εκδήλωση στις φυλακές της Μπεκάτσας.

- Το βραβείο «Τύχη και Μακροζωία»
 απονέμεται για 60η φορά στον ακατονόμαστο, ο οποίος τελευταία υπογράφει σε ΦΕΚ και ως υπουργός αντί του γιου του.

- Το βραβείο «Εργασία, Χαρά και Ανεργία»
 μοιράζονται όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις μαζί με τον υπουργό εργασίας. Το βραβείο θα δοθεί έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ σε πανηγυρική εκδήλωση.

- Το βραβείο «Οι Υποτελείς»
 απονεμήθηκε, σχεδόν, χωρίς συναγωνισμό στα μέλη της κυβέρνησης και τους κυβερνητικούς βουλευτές. Το βραβείο θα το απονείμει η ίδια η Άνχελα.

- Το βραβείο «Παραπληροφορώ-Τροκρατώ»,
 για μία ακόμη χρονιά απονέμεται στον Γιαννηπαυλοολγαμπουράκη για την αντικειμενική ενημέρωση προς όφελος των ηλιθίων, όπως τους αποκάλεσαν, τηλεθεατών.

- Το βραβείο «Ξεσπιτώνω με Πόνο», 
θα το μοιραστούν η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ο Αντώνης, ο Γιάννης ο τσάρος και ο Κωστής ο Αναπτυγμένος. Το βραβείο θα παραδώσει ο ίδιος ο Τόμσεν ο τροϊκανός.

- Το βραβείο «Ο ισορροπιστής»
 το κερδίζει με την αξία του ο Αλέξης. Λαφαζάνης, Τσατσόπουλος, ΗΠΑ, Ευρώπη, Ευρώ, πολλά τα βαρίδια αριστερά και κυρίως δεξιά του. Αν και γέρνει προς τα δεξιά, ακόμη ισορροπεί.

- Τέλος το βραβείο «Μεγάλης Ανοχής, μην πω τίποτε άλλο»
 απονέμεται για 4η συνεχή χρονιά στον ελληνικό λαό. Φημολογείται ότι αυτή τη χρονιά, ο λαός θα αρνηθεί την παραλαβή του βραβείου. Θα δούμε…

Από kyrgiakischristos, μοντάζ Γρέκι

Η κυβέρνηση είναι πανικόβλητη, ο Σαμαράς δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

 


Δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη για την αναβολή της επίσκεψης της Επιτροπής του Κοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας

Πανικόβλητη η κυβέρνηση, με την αρωγή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Σούλτς, σπεύδει να αναβάλει την επίσκεψη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας, τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο μιας συζήτησης για τη σκοπιμότητα και τις επιπτώσεις του μνημονίου.
Την κυριεύει ο φόβος μπροστά στο καταλογισμό και των δικών της ευθυνών από την υιοθέτηση ενός καταστροφικού προγράμματος, που βύθισε τη χώρα σε βαθιά ύφεση και γεννά καθημερινά φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης.
Αν ο κ. Σαμαράς μπορούσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα όφειλε να αξιοποιήσει την έρευνα της επιτροπής για να αναδείξει την καθολική αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος, αλλά και την ανάγκη εγκατάλειψης των ακραίων αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας, κάνοντας ταυτόχρονα την αυτοκριτική του, γιατί τις υπηρέτησε σκορπώντας τη δυστυχία στη χώρα του.
Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση και ετοιμάζεται για την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα μας, διοργανώνοντας φιέστες για την αυτοπροβολή του, χωρίς την παραμικρή διάθεση πραγματικής αξιοποίησης της προεδρίας της χώρας μας.
ανάρτηση από" LEFT"

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ

Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2014


Τα τελευταία χρόνια, όποτε αναφέρω, και το κάνω συχνά, τη βαθύτερη πεποίθησή μου πως ο ελληνισμός βρίσκεται μπροστά σε μια κρίση υπαρκτικού χαρακτήρα, οι περισσότεροι συνομιλητές ή ακροατές μου θεωρούν πως κάνω απλώς ένα σχήμα λόγου, για να υπογραμμίσω το βάθος της κρίσης... 

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ

Ωστόσο –δυστυχώς– εννοώ ακριβώς αυτό που υποστηρίζω. Οι Έλληνες βρίσκονται σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου υπάρχει μια καθοδική σπείρα, πιθανόν χωρίς επιστροφή, και από την άλλη η ανάταξή του.
 
Στο βιβλίο μου, Ελλάδα μια χώρα των συνόρων, που έγραψα πριν είκοσι χρόνια και επανεξέδωσα αργότερα, ξαναδουλεμένο, με τον τίτλο Χιλιαεννιακοσιαεικοσιδύο, δοκίμιο για την ελληνική ιδεολογία, υπογράμμιζα πως εκείνο το μοιραίο έτος, το 1922, συνέβη κάτι ανεπανόρθωτο, που...
χώρισε στα δύο την ελληνική ιστορία. Πριν το ’22, με κράτος ή χωρίς, αυτόνομοι ή υποταγμένοι, συγκροτούσαμε την ταυτότητά μας με επίκεντρο το Αιγαίο και δύο πτέρυγες, δυτικά την ελληνική χερσόνησο και ανατολικά τη Μ. Ασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη. Έτσι συνέβαινε για 3.000 χρόνια τουλάχιστον, από τον… Τρωικό Πόλεμο και στο εξής. Μετά το 1922, ο ελληνισμός έχασε τον ανατολικό πνεύμονά του και έμεινε κλεισμένος στην ελλαδική χερσόνησο και τα νησιά μας, ενώ το Αιγαίο από επίκεντρο μεταβλήθηκε σε σύνορο. Υποστηρίξαμε τότε –εγκαινιάζοντας μια μακρά πορεία είκοσι χρόνων «κατάδυσης» στην ελληνική συνείδηση και την ελληνική ιστορία– πως το 1922 σφραγίστηκε οριστικά και αμετάκλητα το τέλος του οικουμενικού, ευρύτερου ελληνισμού. Τα γεγονότα που ακολούθησαν, μετά το 1922, ήρθαν να επισφραγίσουν και να ολοκληρώσουν αυτή την απώλεια. Οι Έλληνες από τη Μ. Ασία, την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο, τον Πόντο, τη Β. Ήπειρο στριμώχτηκαν σταδιακά, με αλλεπάλληλα κύματα φυγής, στην αρχέγονη κοιτίδα μας, την ελληνική χερσόνησο.
 

Το 1922 έληξε δραματικά η προσπάθεια ολοκλήρωσης του ελληνισμού μέσα από την ενσωμάτωση σε ένα ενιαίο εθνικό-κρατικό σύνολο των βασικών συνιστωσών του και βγήκαμε από αυτή την περιπέτεια με τα σπασμένα κουπιά του σεφερικού «μυθιστορήματος».  Πριν είκοσι χρόνια, είχαμε ήδη τονίσει πως το νέο ιστορικό διακύβευμα του ελληνισμού είναι είτε η ολοκλήρωσή του, με μια στροφή προς τα μέσα και προς την ιστορία του, είτε η εξαφάνισή του, ως ιδιαίτερου ιστορικού υποκειμένου. Μέσα από μια τραγική ειρωνεία της ιστορίας, είμαστε υποχρεωμένοι είτε να ολοκληρωθούμε, ξεπερνώντας επιτέλους τον «καημό της ρωμιοσύνης», είτε να εξαφανιστούμε από το ιστορικό προσκήνιο.
 
Η μοναδική σωτηρία μας θα ήταν η «στροφή προς τα μέσα», ώστε να βρούμε τη δύναμη να ανασυγκροτήσουμε, από το ιστορικό DNA μας, έναν ατόφιο οργανισμό. Γιατί τα 3.000-4.000 χρόνια του οικουμενικού ελληνισμού μάς είχαν εθίσει στην εξωστρέφεια, στο ταξίδεμα σε ξένους κόσμους και πολιτισμούς, στο σκόρπισμα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Τώρα, η ιστορία απαιτούσε από εμάς να κάνουμε την αντίστροφη κίνηση, σε ρήξη με τις αταβιστικές συνήθειες τόσων χιλιετιών. Πράγματι, στο αίμα μας κυκλοφορούν ακόμα οι μνήμες των στρατιών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του οικουμενικού ελληνιστικού κόσμου, της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, του βυζαντινού κοσμοσυστήματος, της υπερεθνικής ορθοδοξίας. Ακόμα και μετά την Άλωση, στην τουρκοκρατία, μάθαμε να ταξιδεύουμε στη Δύση και στον Βορρά, σκορπίζοντας αφειδώλευτα τη δύναμη και το πνεύμα μας. Και αυτές οι μνήμες είναι πάντα παρούσες στη σκέψη και τη συμπεριφορά μας. 

Μπροστά σε κάθε κρίση, σε κάθε τρικυμία, σκεφτόμαστε και πάλι το ταξίδι του Οδυσσέα, την έξοδο σε άλλους κόσμους. Ακόμα και οι αντίπαλοί μας, ακόμα και οι καταχτητές μας θράφηκαν από το δικό μας αίμα. Εκατομμύρια ελληνικοί πληθυσμοί, στη Συρία, τη Μ. Ασία και τα Βαλκάνια, θα πυκνώσουν  το αραβικό και τουρκικό Ισλάμ, την ιταλική Ρώμη, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Ν. Ρωσία. Οι Έλληνες είχαν μάθει πως είναι ανεξάντλητη η ιστορική φύτρα τους και μπορούν να τη σκορπίζουν απλόχερα μέχρι τα τελευταία εκατομμύρια στις Η.Π.Α., την Αυστραλία και αλλού. Και αυτή η τάση στη φυγή, την εξωστρέφεια, εκφραζόταν –παράδοξα– και στο εσωτερικό της χώρας, με την αποδοχή προστατών, τη δημιουργία εξαρτημένων κομμάτων, τον μαϊμουδισμό ξένων προτύπων και την απόρριψη της δικής μας παράδοσης, ή μάλλον τον εγκλεισμό της σε ορισμένες και μόνο πλευρές της ζωής μας.

Ο καθοδικός κύκλος
Και να ’μαστε σήμερα μπροστά στην ολοκλήρωση ενός καθοδικού κύκλου ενενήντα χρόνων. Ενώ, μετά το 1922, είχαμε αρχίσει, μέσα από οδυνηρές αντιπαραθέσεις, να οικοδομούμε μια οικονομία σχετικά αυτοδύναμη, ιδιαίτερα μετά την κρίση του 1929, και να ενσωματώνουμε το προσφυγικό δυναμικό στο ελλαδικό –ελληνικό πλέον– έθνος, παρά τις αντιπροσφυγικές αγκυλώσεις του Μεταξά, ήρθε η γερμανοϊταλική εισβολή να ολοκληρώσει αυτό που είχαν αρχίσει οι τσέτες του Κεμάλ, με ανυπολόγιστες καταστροφές και εκατόμβες. Αντισταθήκαμε ηρωικά στην Κατοχή και όμως, στη  μεταπολεμική περίοδο, ολοκληρώσαμε την αλλοτρίωσή μας. Μια εμφύλια σύγκρουση, την οποία καθόρισαν οι ξένες δυνάμεις, μας εξάντλησε υποτάσσοντάς μας στη Δύση οικονομικά, στρατιωτικά, πολιτικά και στην «Ανατολή της Δύσης» πνευματικά. Στη συνέχεια, μετά το ’60, θα επανεμφανισθεί και πάλι, απειλητική για τη μοίρα μας, η «Δύση της Ανατολής», με το κυπριακό, ανοίγοντας μία περίοδο αντιπαραθέσεων, με την ήττα στην Κύπρο μετά το 1974, και σταδιακής υποταγής μετά το 1990 (Ίμια, Οτσαλάν, σχέδιο Ανάν κ.λπ.). Στη μεταπολίτευση, η υποταγή στη Δύση θα ολοκληρωθεί μεταβαλλόμενη σε πλήρη εσωτερική αλλοτρίωση, με την εκποίηση της οικονομίας, της κοινωνίας, του πολιτισμού. Έτσι, αυτό που ήταν εξωτερική εξάρτηση μεταβλήθηκε, μέσα από την εσωτερίκευσή της, σε εσωτερική αποικιοποίηση. Γι’ αυτό, και για πρώτη φορά στην ιστορία μας σε τέτοιο βαθμό, δεν ήταν πλέον ο Φαλμεράιερ και οι ξένοι βασιλιάδες που εξέφραζαν τον αποικιακό ζυγό… αλλά οι ίδιες οι ελληνικές ελίτ, οι ίδιοι οι Έλληνες πολιτικοί, οι Έλληνες διανοούμενοι. Ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Κατσαρός αποτελούσαν πλέον παρελθόν για ένα έθνος που συνωστιζόταν στα Μακ Ντόναλντ και τη Γιουροβίζιον.

Και ενώ το εκκρεμές της ιστορίας μετακινείται από τη Δύση στην Ανατολή, μετέωροι στη ρωγμή των δύο κόσμων, φτάσαμε σε μια κρίση που δεν είναι απλώς οικονομική. Είναι μια κρίση καθολική: δημογραφική, γεωπολιτική, πολιτική, μεταναστευτική, πνευματική: κλωτσοσκούφι της Μέρκελ, έντρομοι μπροστά στον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου, λοιδορούμενοι από τους Σκοπιανούς. Η Δύση, στην οποία καταφύγαμε από τον εμφύλιο και μετά, μας εκμεταλλεύεται και μας απορρίπτει με όλους τους τρόπους, ενώ η ισλαμική Ανατολή μας απειλεί με υποταγή και ενσωμάτωση. Αίφνης, αντιμέτωποι με τον εαυτό μας, χωρίς, πλέον, περιθώρια για ψεύδη και μεσοβέζικες λύσεις. Είτε θα αποδεχτούμε το ιστορικό τέλος μας, τη μεταβολή της Ελλάδας σε μία πολυφυλετική και πολυεθνική ζώνη-ταμπόν μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ένας Λίβανος των Βαλκανίων,  ελεγχόμενοι ταυτόχρονα από τη φραγκική Δύση και την τουρκική Ανατολή (εξάλλου ο άξονας Βερολίνου-Τουρκίας λειτουργεί εδώ και πάνω από εκατό χρόνια), είτε, για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως συλλογικό υποκείμενο, θα πρέπει να ανακτήσουμε την αυτονομία μας, να πραγματοποιήσουμε σήμερα την ανολοκλήρωτη επανάσταση του Ρήγα, να υπερβούμε τον καημό της ρωμιοσύνης.
 
Πιεσμένοι από Ανατολή και Δύση, δεν έχουμε πλέον άλλα περιθώρια ιστορικής υποχώρησης. Το πρόβλημα της συνέχειας του έθνους μας παίζεται στα ίδια τα νησιά μας, στις ίδιες τις πόλεις, στην ίδια μας την πρωτεύουσα. Η φυγή, η εξωστρέφεια, όταν είσαι εξασθενημένος, σε μια πρώτη φάση, μεταβάλλονται σε υποταγή και εν τέλει σε ιστορικό θάνατο. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια να συνεχίσουμε στον δρόμο της φυγής-υποταγής και ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να επιβιώνουμε. Βρισκόμαστε μπροστά στη «μητέρα των μαχών». Είτε εδώ, σήμερα και στις επόμενες δεκαετίες, θα κερδίσουμε το δικαίωμα στην επιβίωση και παράδοξα θα ολοκληρώσουμε το ανολοκλήρωτο, είτε θα μεταβληθούμε σε μια ιστορική ανάμνηση ως ανεξάρτητο έθνος και ιδιαίτερο ιστορικό υποκείμενο.
 
Σε μια τέτοια στιγμή, όταν όλα τα ψέματα τελειώνουν, είναι δυνατό –«σε σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλη»– να επιχειρήσουμε μία ολοκληρωτική επ-ανάσταση, διότι πλέον δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, διότι είμαστε απόλυτα στριμωγμένοι στον τοίχο και είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε μια μάχη ύπαρξης. Απορρίπτοντας τη φυγή προς τα έξω και στα κάθε ειδών ναρκωτικά, στα οποία με τόση ευκολία κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες, να αντικρίσουμε θαρραλέα το πεπρωμένο μας. Στα επόμενα πενήντα ή εκατό χρόνια, είτε θα πάψουμε να υπάρχουμε είτε, επιτέλους, θα ξεπεράσουμε τον καημό μας, επιτέλους ελεύθεροι και αυτεξούσιοι.
 
Με τον έναν ή άλλο τρόπο, εδώ, στα 2012, ενενήντα χρόνια μετά το 1922, άνοιξε μια νέα ιστορική περίοδος: αν συνεχιστεί η εξωστρέφεια/υποταγή και η ψευδο-οικουμενική λογική/φυγή, οδηγούμαστε στο σημείο μηδέν, στην ιστορική εξαφάνιση. Γι’ αυτό και η γενικευμένη εθνική μας κατάθλιψη. Συνειδητοποιούμε αίφνης πως το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουμε δεν είναι άλλο πάρεξ ελευθερία ή θάνατος, κυριολεκτικώς.

Η αιφνίδια αφύπνιση
Και ερχόμαστε μπροστά σε αυτό το ιστορικό αίτημα, σε αυτή την κυριολεκτική τιτανομαχία, γυμνοί, με ηγεσίες ανίκανες, πνευματικούς ανθρώπους χορτασμένους από τη διαφθορά και φθορά των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ένα λαϊκό σώμα αλλοιωμένο και πλαδαρό από την καταναλωτική ευωχία, τη δουλοκτησία των μεταναστών, την παιδοκεντρική ανευθυνότητα. Γι’ αυτό και, όλα τα τελευταία χρόνια, απέναντι στην προδοσία των διανοουμένων και των πολιτικών, θα καταφεύγει στα ναρκωτικά του μηδενιστικού αντιεξουσιασμού, του εθνομηδενισμού, της φυγής.
Αυτός ο λαός, αυτό το έθνος, θα πρέπει με μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, ψαχουλευτά, χωρίς πνευματικούς ταγούς, χωρίς ηγεσία, ξεκινώντας από την αγανάκτησή του, επιστρατεύοντας τις μνήμες μιας ασύγκριτης ιστορίας, να αντιταχθεί σε κάτι που μοιάζει με πεπρωμένο. Και όμως, έχει αρχίσει μία αντίστροφη κίνηση που, καθημερινά, μέσα από λάθη, αδιέξοδα, ψαχουλευτά, οδηγεί στη συνειδητοποίηση της φύσης της αντιπαράθεσης και των διακυβευμάτων της. Περνώντας από την αγανάκτηση στην κατάθλιψη και από αυτή πάλι στην εξέγερση, είναι υποχρεωμένος να απορρίψει, το ένα μετά το άλλο, τα ναρκωτικά και τις αυταπάτες του, και να συνειδητοποιήσει το μέγεθος και την πολλαπλότητα της σύγκρουσης.

Έτσι συμβαίνει πάντα στην ιστορία. Μόνο όταν πλέον η επιβίωση γίνεται ταυτόσημη με την επανάσταση, τότε μόνον αυτή η τελευταία γίνεται μια ρεαλιστική πιθανότητα.
Και αυτό ακριβώς συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια. Οι Έλληνες έπρεπε να ανακαλύψουν την φενάκη του εκδυτικισμού –να κόψουμε δρόμο προς τη Δύση, μας καλεί ο αστείος Ράμφος, την ώρα ακριβώς που η εξαντλημένη Δύση μας απορρίπτει– τη βαλκανική τους υπόσταση, την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, απέναντι στη Δύση και την Ανατολή, με τρόπο αιφνίδιο, σαρωτικό, τραγικό. Σε καμιά άλλη χώρα της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης δεν ήταν δυνατό να εφαρμοστούν τόσο βίαια και ταπεινωτικά μέτρα. Για καμιά άλλη χώρα της Δύσης δεν θα μπορούσαν οι Γερμανοί να ξαναθυμηθούν το αυταρχικό, «ναζιστικό» γονίδιό τους και να μεταβάλουν τους Έλληνες σε νέους Εβραίους ή Σέρβους των ολοκληρωτικών ονειρώξεών τους. Καμιά άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να μεταβληθεί σε αποθήκη λαθρομεταναστών, ανυπεράσπιστη μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις.
Οι Έλληνες, που είχαν πιστέψει το 1981 πως, μπαίνοντας στην Ε.Ε., θα απέφευγαν τον εξ Ανατολών κίνδυνο, και είχαν αφεθεί στην αποδυνάμωση του αγωνιστικού αντιστασιακού ήθους, κατασκευάζοντας μία κοινωνία με μειωμένα αντανακλαστικά, βρίσκονται αίφνης μπροστά στην πραγματικότητα: Οι οποιασδήποτε συμμαχίες έχουν νόημα και αποτέλεσμα, μόνο εάν εσύ ο ίδιος είσαι ισχυρός, με συναίσθηση της ταυτότητας και των συμφερόντων σου. Και όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης κυριαρχούσε η ακριβώς αντίθετη ιδεολογία. Η ιδεολογία της μικρότερης προσπάθειας, της εγκατάλειψης του αγωνιστικού ήθους του ελληνισμού – οι Έλληνες μεταβλήθηκαν στον πιο παχύσαρκο λαό της Ευρώπης, με εκτεταμένο αλκοολισμό, χρήση ναρκωτικών και ψυχοφάρμακα. Από χώρα μεταναστευτική, μεταβληθήκαμε σε χώρα υποδοχής μεταναστών, μέσα σε τριάντα χρόνια. Από χώρα αγροτική, γίναμε εισαγωγείς αγροτικών προϊόντων. Και η κατάρρευση αυτού του μοντέλου μάς ήρθε ακόμα πιο απότομα, αιφνιδιαστικά, χωρίς εισαγωγές και προλόγους, εν μια νυκτί.

Η «μεγάλη πορεία»
Και αρχίσαμε τη μεγάλη πορεία ενάντια στον παρασιτισμό και την παρακμή. Στην αρχή άναρχα, με τα τραγούδια των παλιών βάρδων μας, τις κραυγές τηλε-ευαγγελιστών της δραχμής ή αναιδών νεαρών. Γιατί πρέπει να μάθουμε, μέσα από την εμπειρία μας, «όσα ξεμάθαμε» τα τριάντα πέντε χρόνια της μεταπολίτευσης. Και μαθαίνουμε μάλλον γρήγορα. Μέσα σε δύο-τρία χρόνια ξεπεράσαμε τους παλιούς πολιτικούς και τα κομματικά ναρκωτικά μας, αναζητώντας νέα σχήματα, νέα πρόσωπα, νέες κατευθύνσεις. Ίσως κανένας άλλος λαός με τέτοια ταχύτητα δεν ανέτρεψε παραδοχές και εδραιωμένα συμφέροντα δεκαετιών. Και αυτό μπορεί να μας δίνει αισιοδοξία, πως όντως αρχίσαμε μια «μεγάλη πορεία».  Ίσως ακόμα δεν υπάρχει συνείδηση των διακυβευμάτων σε όλη τους την έκταση. Ωστόσο, τα «γονίδιά» μας έχουν ενσωματωμένη μια βαθιά ιστορική εμπειρία, έστω κι αν αυτή εκδηλώνεται ως ένστικτο και όχι ως ολοκληρωμένη πρόταση. Τα επόμενα χρόνια θα παιχτούν τα πάντα. Και αυτή η νέα συνείδηση, που άρχισε από τις «πλατείες» με σύμβολό της την ελληνική σημαία, θα πρέπει να παλέψει ενάντια στις δυνάμεις της αποσύνθεσης και της διάλυσης. Θα πρέπει να παλέψει ενάντια στην απογοήτευση και τη φυγή των νέων μας είτε προς τα έξω, είτε στην καταφυγή στα ναρκωτικά και την κατάθλιψη. Θα πρέπει να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, προωθώντας κάθε μορφής συλλογικές προσπάθειες και προπαντός οικοδομώντας ένα όραμα για το μέλλον. Αυτό το όραμα που λείπει από όλες τις ανούσιες αντιπαραθέσεις αυτής της μακράς και παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
 
Πρώτον, στήριξη στις δικές μας δυνάμεις, με την ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Ενός μοντέλου που αρχίζει από την πολυκαλλιεργητική αγροτική παραγωγή, συνεχίζεται με τη συνεταιριστική και μικροϊδιοκτητική αποκέντρωση της παραγωγής, έξω από την αδηφάγο και παρασιτική πρωτεύουσα, στηρίζεται αποφασιστικά στα συνεταιριστικά εγχειρήματα αλληλεγγύης και ολοκληρώνεται μ’ έναν αποδοτικό και παρεμβατικό δημόσιο και κοινωνικό τομέα στον χώρο των μεγάλων επιχειρήσεων. Οικολογική και κοινωνική ισορροπία πρέπει να αποτελούν ουσιαστικές συνιστώσες αυτού του νέου προτάγματος.
 
Δεύτερον, η χώρα θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες σε πολλαπλά επίπεδα. Η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη αποτελεί μία επιλογή τακτικού και όχι στρατηγικού χαρακτήρα: απορρίπτουμε τόσο τους ευρωλιγούρηδες, που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση, όσο και εκείνους που, σε μια αντίστροφη κίνηση, κάποτε ακόμα και με αγαθές προθέσεις, υποτιμούν τον κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα μόνη της απέναντι στην Τουρκία, χωρίς πρώτα να έχει οικοδομήσει άλλες εναλλακτικές συμμαχίες. Έτσι, θα πρέπει να προωθήσουμε, πριν απ’ όλα, τη στρατηγικού χαρακτήρα ενότητά μας με το δεύτερο ελληνικό κράτος, το κυπριακό, και τις βαλκανικές χώρες, παράλληλα. Το όραμα του Ρήγα, μιας βαλκανικής συμμαχίας, θα πρέπει κάποτε να γίνει πραγματικότητα. Πάρα πέρα, προσβλέποντας σε μια Ευρώπη από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, θα πρέπει όχι μόνο να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και την ανατολική Ευρώπη, αλλά και να παλέψουμε για τη δημιουργία μιας νέας ενωμένης Ευρώπης, με ισόρροπη παρουσία της ανατολικής και δυτικής πτέρυγάς της, που μόνη αυτή θα εξασφάλιζε και την ισότιμη συμμετοχή των Βαλκανίων και της Ελλάδας σε αυτήν.
 
Τρίτον, σε ό,τι αφορά στον τουρκικό επεκτατισμό, η αντιμετώπισή του περνάει τόσο από τις συμμαχίες που προαναφέραμε, όσο, κυρίως, από την ενίσχυση της παραγωγικής αυτονομίας και της αμυντικής μας ικανότητας. Η συμμαχία με το αγωνιζόμενο κουρδικό έθνος, τις κάθε είδους θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες, καθώς και όσες δυνάμεις στην Τουρκία απορρίπτουν τον επεκτατικό και στρατιωτικό χαρακτήρα του κράτους, αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την ισορροπία και την ειρήνη στην περιοχή. Μια σταθερή ειρήνη με την Τουρκία μπορεί να εδραιωθεί μόνο εάν υπάρχει ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στα Βαλκάνια και τον μικρασιατικό χώρο και εάν η Τουρκία γίνει μια δημοκρατική χώρα, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα στην αυτοδιάθεση όλων των λαών και των μειονοτήτων που ζουν σε αυτή.
 
Τέταρτον, ο σημαντικότερος παράγων, και προϋπόθεση για τα όσα προαναφέραμε, είναι η πνευματική και πολιτική ολοκλήρωση της ταυτότητάς μας. Φτάνοντας στο απόλυτο αδιέξοδο του αλλοτριωμένου εκσυγχρονισμού και της διαρκούς φυγής προς τα έξω, είμαστε υποχρεωμένοι να συνειδητοποιήσουμε  πως, μετά από μερικές χιλιάδες χρόνια, που είχαμε την πολυτέλεια του ξοδέματος, σήμερα δεν μας περισσεύει ούτε μια σταγόνα αίμα, ούτε ένας άνθρωπος, ούτε μια προσπάθεια. Θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, όχι «για να κόψουμε δρόμο προς μια Δύση» που πνέει τα λοίσθια, ούτε για να μεταβληθούμε στους νέους Φαναριώτες και τους υποτελείς του νεοθωμανισμού, αλλά για να κάνουμε επιτέλους πρότυπο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού μας την ίδια τη δικιά μας παράδοση και ταυτότητα. Αυτό που έκαναν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί που θέλουν να είναι ελεύθεροι.

"ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ"

ανάρτηση από "iskra"

Εκτύπωση
alt
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΩΤΗΡΗ ΛΕΤΣΙΟ (5/1/2013)
1) Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι οι μεγάλες δυσκολίες για την χώρα τελειώνουν και το 2014 θα είναι η καθοριστική χρονιά για την ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς την επιβολή άλλων μέτρων...
Μακάρι οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης να μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα. Δεν είναι καλό, όμως, να πορευόμαστε με μύθους που συντρίβονται. Η χώρα πια δεν έχει περιθώρια για άλλα ψέματα και άλλες αυταπάτες. Στις 13 Γενάρη έρχεται ξανά η Τρόικα στην Ελλάδα και με το καλημέρα του νέου έτους θα συναποφασιστούν πρόσθετα μέτρα πάνω από 1 δις για να καλυφθεί το λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό» του 2014, τα οποία μαζί με πρόσθετα μέτρα για το 2015 και 2016 θα συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο στρατηγικής 2014-2017, που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή. Μόνο η κυβέρνηση κάνει λόγο για ανάπτυξη μέσα στο 2014. Αντίθετα, όλες οι ρεαλιστικές προβλέψεις μιλάνε για έβδομη χρονιά ύφεσης, με τις εκτιμήσεις να διαφέρουν μόνο για το ύψος της. Πρέπει, βεβαίως, να είμαστε αισιόδοξοι. Η αισιοδοξία, όμως, αυτή για να έχει βάση πρέπει να στηρίζεται μόνο στην απόφασή μας να αγωνιστούμε αλληλέγγυα με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία για μια ουσιαστική προοδευτική ανατροπή στη χώρα.
2) Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν εναλλαγή στην πρώτη θέση με μικρή διαφορά πότε τον ΣΥΡΙΖΑ και πότε τη ΝΔ.Το γεγονός όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί ν΄αποσπάσει ένα σημαντικό προβάδισμα σημαίνει ότι η κοινωνία δεν έχει πεισθεί για τις θέσεις του;
Το τελευταίο διάστημα οι δημοσκοπήσεις δεν εμφανίζουν εναλλαγές στην πρωτιά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, παρουσιάζουν όλες το ΣΥΡΙΖΑ να προπορεύεται σταθερά της ΝΔ και ορισμένες με σημαντική απόσταση. Ξέρετε ότι οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, ουδέποτε ήταν φιλικές απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός, λοιπόν, ότι όλες από κοινού δείχνουν το τελευταίο διάστημα σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι λέει. Λέει αυτό που όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουμε από πρώτο χέρι στην επαφή μας με τον κόσμο. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι μόνο μπροστά στην εκλογική επιρροή αλλά με μεγάλη ανοδική εκλογική δυναμική. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλος ο κόσμος που δείχνει αποφασισμένος να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, έχει, ταυτόχρονα, πεισθεί από το πρόγραμμά μας ή ότι έγινε κατ΄ ανάγκην αριστερός. Ένα μέρος από αυτούς/ές που προσβλέπουν εκλογικά στο ΣΥΡΙΖΑ, το κάνουν κυρίως γιατί θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η καταλληλότερη επιλογή για να φύγει η θλιβερή κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Πιστεύουμε, όμως, ότι με την πολιτική μας προσπάθεια το επόμενο διάστημα θα πείσουμε πολύ περισσότερο κόσμο για τις θέσεις μας και θα επιτύχουμε ευρύτερες ιδεολογικές και πολιτικές μετατοπίσεις προς τα αριστερά. Στόχος μας δεν είναι να προσελκύσουμε απλώς αρνητικές ψήφους καταψήφισης της κυβέρνησης αλλά κυρίως θετικές ψήφους προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
3)Πάνω σε αυτό το θέμα αξίζει να σημειώσουμε και τις πολλές και αντικρουόμενες απόψεις που διατυπώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά για θέματα οικονομίας.Τελικά,στον ΣΥΡΙΖΑ είστε υπέρ του ευρώ ή τάσσεστε υπέρ της επιστροφής στην δραχμή;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Η δημοκρατία στο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι μπορούν να συνυπάρχουν στο εσωτερικό του ρεύματα και τάσεις ιδεών, να διακινούνται ελεύθερα πλατφόρμες και απόψεις και να γίνεται πλατιά συζήτηση πριν τη λήψη των αποφάσεων. Η ευρεία δημοκρατία στο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνυπάρχει και συνδυάζεται με τον πλήρη σεβασμό στις πλειοψηφικές αποφάσεις, δεν είναι αδυναμία αλλά μεγάλη πηγή για την συνεχή βελτίωση της πολιτικής μας προσπάθειας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ξέρετε, υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ διαφορετικές απόψεις για το θέμα της ευρωζώνης, της ΕΕ και της συμμετοχής της χώρας μας στο ευρώ, ενώ είναι γνωστές και οι δικές μου προσωπικές απόψεις γι΄ αυτά τα θέματα. Από κει και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ δια των αποφάσεών του έχει πλήρως αποσαφηνίσει ότι δεν έχει ως επιλογή την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η επιλογή του είναι η εφαρμογή του αντιμνημονιακού προοδευτικού του προγράμματος. Και αυτό το πρόγραμμα θα το εφαρμόσουμε με σταθερότητα και συνέπεια ανεξάρτητα από εκβιασμούς, διλήμματα ή τελεσίγραφα των εγχώριων και ευρωπαϊκών κατεστημένων και για οποιοδήποτε ζήτημα.
4)Κριτική διατυπώνεται και απο την πλευρά του κ.Μανώλη Γλέζου,ο οποίος αναρωτιέται πού θα βρεθούν τα χρήματα για να εφαρμόσει την πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση...
Ο Μανώλης Γλέζος βοηθάει πάντα τον ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις , τις σκέψεις , τις παρατηρήσεις και τις κριτικές του. Λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει , από πολλές πηγές και κυρίως στο πλαίσιο μιας δίκαιης φορολογικής μεταρρύθμισης, απ' όλους όσους διαθέτουν μεγάλο πλούτο , πολύ μεγάλες περιουσίες και μεγάλα κέρδη αλλά και όλους όσους απολαμβάνουν μέχρι τώρα ποικίλες μορφές φορολογικής ασυλίας. Θα διεκδικήσουμε ,ταυτόχρονα, και σε πρώτη φάση με αλλαγές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο , τη δυνατότητα μιας ικανοποιητικής και με ευνοϊκούς όρους ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, κατά κύριο λόγο για τη στήριξη ενός μεγάλου και παραγωγικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, που θα έχει στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.
5) Η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρυχία δεν φώτισε όλες τις πτυχές του θέματος,δεν έλυσε τις απορίες των πολιτών.Και αυτό επειδή δεν κατατέθηκαν τεκμηριωμένα στοιχεία απο πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ,ώστε να δοθεί νέα τροπή στην υπόθεση...
Δεν νομίζω ότι η διαπίστωση σας είναι σωστή. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπήρξε εξαιρετική πρωτοβουλία και η συζήτηση στη Βουλή από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα τεκμηριωμένη και άκρως αποκαλυπτική για όσους την παρακολούθησαν, πρώτα απ' όλα στο γιατί τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά , τα μεγαλύτερα και από τα πιο σύγχρονα της Ανατ. Μεσογείου, παραμένουν πάνω από δύο χρόνια κλειστά, σε μια περίοδο μάλιστα κρίσης και μεγάλης ανεργίας στη χώρα. Η Εξεταστική Επιτροπή απορρίφθηκε από τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όχι τόσο για λόγους ουσίας αλλά κυρίως για να μην καταρρεύσει η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, θα συνεχίσει τον αγώνα του πρώτα απ' όλα για να ξαναλειτουργήσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με πλήρη απασχόληση και για να ανασυγκροτηθεί μια εθνική, δημόσια και σύγχρονη ναυπηγική βιομηχανική βάση στη χώρα.
6) Προβληματίζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να αγκαλιάσει και να υποστηρίζει κάθε είδους αιτήματα απο όλο το κοινωνικό φάσμα και απο εργαζόμενους κάθε κατηγορίας.Ακόμη και τους προστατευόμενους υπαλλήλους του Δημοσίου.Αυτό πρακτικά δεν ισοδυναμεί με επιστροφή στην εποχή των ελλειμμάτων και των δανεικών...
Κάνετε μεγάλο λάθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστηρίζει ούτε υιοθετεί εν γένει κάθε αίτημα απ' όπου και αν προέρχεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει μόνο δίκαια αιτήματα και είναι πολύ προσεκτικός στις υποσχέσεις που δίνει και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει. Εμείς δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια, όπως έκαναν άλλοι. Ούτε λέμε πως από τη μια μέρα στην άλλη θα λυθούν τα προβλήματα. Ο τόπος για να μπει σε τροχιά ανάκαμψης, δικαιοσύνης και σταδιακής βελτίωσης της θέσης των πολιτών, χρειάζεται σκληρή προσπάθεια, απαλλαγή από τρόικα και μνημόνια, σωστό ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα και κυρίως την αγωνιστική συμμετοχή του λαού. Τέλος, το πρόβλημα της χώρας δεν ήταν ποτέ αυτά καθ' εαυτά τα ελλείμματα αλλά ότι οι κυβερνήσεις προκαλούσαν ελλείμματα χωρίς αυτά να έχουν αναπτυξιακό και παραγωγικό προσανατολισμό και χωρίς να υποβοηθούν μια αποδοτική παραγωγική ανασυγκρότηση και προοπτική για τη χώρα.
7) Πώς διαμορφώνεται το θέμα των συμμαχιών εν όψει των δημοτικών εκλογών; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο κοντά να συνεργαστεί με τους ΑΝ.ΕΛ παρά με το ΚΚΕ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά προσανατολισμένος για συνεργασίες σε αριστερή κατεύθυνση και έχει ως κεντρική επιδίωξη την κοινή δράση και συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς τόσο σε γενικό πολιτικό επίπεδο όσο και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Η συνεργασία όλης της Αριστεράς αλλά και όλων των δυνάμεων που μετατοπίζονται πραγματικά και έμπρακτα προς τα αριστερά, χωρίς να έχουν ευθύνη για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα, αποτελεί τη μόνη σίγουρη και αποτελεσματική επιδίωξη για να ανοίξουμε σε όλα τα επίπεδα, δημοτικό, περιφερειακό, πολιτικό, θετικούς δρόμους διεξόδου και ανόρθωσης στον τόπο μας.

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται...

ανάρτηση από "periodista"

Μερικές φορές είναι καλύτερη η σιωπήΜερικές φορές είναι καλύτερη η σιωπή
“ Το «Ευχαριστώ» των γερμανικών ΜΜΕ, απέναντι σε μια κυβέρνηση, η οποία εφάρμοσε πιστά όσα υπαγόρευσε η τρόικα, οι δανειστές – εταίροι δηλαδή και η Άνγκελα Μέρκελ με την νεοφιλελεύθερη «παρέα» της.  ”
Του Κώστα Καπνίση
Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2014 
Σφοδρότατη επίθεση προς την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά και προς τους ίδιους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εξαπολύουν ξαφνικά αρκετά γερμανικά ΜΜΕ. Η αρχή έγινε με την γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, η οποία άσκησε έντονη κριτική στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και ολοκληρώθηκε, προς το παρόν από ότι φαίνεται, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο άσκησε δριμεία κριτική το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Η επίθεση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι ή ακριβέστερα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως απόλυτα αναμενόμενη. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρώπη, στα τέλη της Άνοιξης βαδίζει προς τις ευρωεκλογές. Οι ευρωπαϊκές εκλογές έχουν μια μικρή ιδιαιτερότητα – λεπτομέρεια για την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Διεξάγονται, δυστυχώς για αυτήν, την ίδια στιγμή σε όλη την Ευρώπη.

Ο σοφός ελληνικός λαός στο πέρασμα των χρόνων συνηθίζει να λέει το περίφημο «Εδώ ο παράδεισος, εδώ και η κόλαση». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γερμανικά ΜΜΕ ήταν ανάμεσα σε εκείνα, τα οποία «έδιναν γραμμή» ή ακριβέστερα παρότρυναν την Ελλάδα να μην κάνει εκλογές πριν την θλιβερή αλλαγή σκυτάλης - διακυβέρνησης από τα χέρια του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση του αλησμόνητου Λουκά Παπαδήμου, χωρίς μάλιστα να γίνουν εκλογές. Τα ίδια πάλι ΜΜΕ του εξωτερικού, μαζί βέβαια με την ντόπια πτωχευμένη μιντιοκρατία, συνέχιζαν τον «αγώνα» τους, σε μια προσπάθεια να μην πάει ούτε τον Μάιο του 2012 η Ελλάδα σε εκλογές, προκειμένου να αποφασίσει δημοκρατικά ο ελληνικός λαός για το μέλλον του. Για το αν θέλει δηλαδή την τρόικα και τα Μνημόνια, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα, ή μια άλλη κυβέρνηση με εναλλακτικό σχέδιο και μια πραγματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους – δανειστές.

Αντιθέτως, τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατάφεραν πάλι να κοροϊδέψουν τους πάντες στην Ελλάδα, ακόμα και τους ψηφοφόρους τους, αναμασώντας μάλιστα τα ξένα και ντόπια δημοσιεύματα, τα οποία έκαναν σφοδρή επίθεση στο νυν κόμμα της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, σηκώνοντας «κουρνιαχτό» και ουρλιάζοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν στα πράγματα, τότε θα καταστρεφόταν η Ελλάδα, το ευρώ, η Ευρώπη, ο πλανήτης, το σύμπαν και ότι άλλο ερχόταν στο κεφάλι του κάθε πιθανού και απίθανου τύπου. Στην αγγλική – αμερικανική γλώσσα υπάρχει μια περίφημη φράση που μπορεί να αποτυπώσει περίφημα την τωρινή κατάσταση «It is payback time», η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε ελληνική απόδοση ως «Η ώρα της πληρωμής» ή αλλιώς «Η ώρα της εκδίκησης». Κακό αυτό βέβαια, αλλά ήταν αναμενόμενο. Ο σοφός βέβαια λαός και για αυτή την περίπτωση έχει μια ακόμα καλύτερη φράση, η οποία λέει ότι «Μη κάνεις το κακό, γιατί αυτό πάντα γυρίζει σε εκείνον που το κάνει».

Από την μια πλευρά η Tagesspiegel, η οποία γράφει ότι «Οι ευρωεκλογές του Μαΐου βρίσκονται προ των πυλών και μόνο έτσι μπορεί να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιρρίπτει στους Γερμανούς πολίτες και πολιτικούς έναν ορισμένο βαθμό αναλγησίας στη διαμόρφωση της πολιτικής για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης», μιλώντας χωρίς υπονοούμενα και ζητώντας του να μην επιτίθεται στην γερμανική πολιτική, η οποία ασκείται στην Ευρώπη. Από την άλλη μεριά το Spiegel, το οποίο σε άρθρο με τίτλο «Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος», εννοώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνει ότι «Ο Αντώνης Σαμαράς υπόσχεται με αυτοπεποίθηση μία προεδρία της ελπίδας, μιλώντας φυσικά για τη χώρα του, η οποία φέρει μαζί της για το διάστημα της εξάμηνης προεδρίας έναν θετικό απολογισμό»,για να προσθέσει ότι «Πίσω από αυτούς τους αριθμούς η Ελλάδα παραμένει αυτό που ήταν: μία χώρα χωρίς κράτος, τουλάχιστον χωρίς αποτελεσματικό κράτος». Κλείνοντας, το Spiegel, αναρωτιέται «Η Ελλάδα, το πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μία αναπτυσσόμενη χώρα; Μάλιστα ένα αποτυχημένο κράτος (failed state) όπως το Αφγανιστάν και σύντομα ίσως και το Πακιστάν;».

Αυτό είναι το «Ευχαριστώ» των γερμανικών ΜΜΕ, απέναντι σε μια κυβέρνηση, η οποία εφάρμοσε πιστά όσα υπαγόρευσε η τρόικα, οι δανειστές – εταίροι δηλαδή και η Άνγκελα Μέρκελ με την νεοφιλελεύθερη «παρέα» της. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Όλι Ρεν, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γεργκ Άσμουσεν, τον Βόλφγκακνγκ Σόιμπλε, τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τα άλλα παιδιά; Ένας κι ένας. Σύμμαχοι μέχρι τούδε της ελληνικής κυβέρνησης. «Έγκυροι», «σοβαροί», «ευρωπαϊστές» . Μπορεί κάποιος να προσθέσει και άλλα κοσμητικά επίθετα. Δεν θα λαθέψει. Αυτοί είναι οι κατά τα λοιπά εντιμότατοι συνομιλητές της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίοι δεν ισοπέδωσαν μόνο την Ελλάδα, με τις «ευλογίες» της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον ευρωπαϊκό Νότο και τώρα σκοπεύουν να αλώσουν για χάρη της Φρανκφούρτης ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτά είναι τα νέα από «τας Ευρώπας της αυτοκράτειρας». Της «αυτής εξοχότητος», όπως θα έλεγαν και οι απανταχού νεοφιλελεύθεροι. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Πάντα το έκανε για κάτι τέτοιες περιπτώσεις, στις οποίες οι «σύμμαχοι» αφού έκαναν την «δουλειά», «έριχναν» τους εταίρους και οι Γερμανοί ως γνωστόν αρέσκονται στο να τρώνε μόνοι. Η Ιστορία είναι εδώ για όποιον θέλει να την μελετήσει. Ωστόσο, ένα καλό και επιτυχημένο, μέσα στην «κακία» της το είπε η Tagesspiegel. «Τα σημερινά δεδομένα προμηνύουν έναν θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ενώ αντίθετα, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πρέπει να φοβάται ότι θα υποστεί ''μία ηχηρή ήττα''». Αυτό είπε αυτολεξεί. Είτε το είπε από φόβο είτε από επίγνωση της πραγματικότητας, η αλήθεια είναι ότι όντως οι γνήσιες δημοκρατικές – προοδευτικές δυνάμεις έρχονται με καλπασμό για να προστατεύσουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη από το φάντασμα του νεοφιλελευθερισμού – φασισμού, το οποίο όχι απλά χτυπά την πόρτα της Γηραιάς ηπείρου, αλλά είναι ήδη μέσα στο κάστρο.

Αυτός είναι ο πραγματικός αντι –ευρωπαϊστής, εχθρός της ευρωπαϊκής δημοκρατικής – πολιτικής ολοκλήρωσης που οραματίστηκαν άλλοτε οι πραγματικοί ηγέτες της Ευρώπης. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται λοιπόν και οι δημοκρατικές – προοδευτικές δυνάμεις θα νικήσουν ξανά, όπως και παλαιότερα. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά μια μόνο καλή υπηρεσία έχει να προσφέρει στον τόπο, αλλά και στην Ευρώπη. Να ανακοινώσει την ημερομηνία των εθνικών εκλογών. Τα υπόλοιπα θα γίνουν όπως αρμόζει να γίνουν…

Ο Μίκης Θεοδωράκης κάνει ρόμπα, ξεφτιλίζει στην κυριολεξία τον Βενιζέλο!


ΔΗΛΩΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ  ΣΤΗΝ «ΠΡΟΤΑΣΗ» (να τεθεί ως υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας) ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Στο επίκεντρο της εθνικής μας κρίσης βρίσκεται και η διαρκώς οξυνόμενη κρίση του προσωπικού της υποτέλειας λόγω της φθοράς που υφίστανται τα μέλη του, καθώς είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν τα αντιλαϊκά μέτρα των ξένων Καγκελαριών που από το 2011 κατέχουν τη χώρα, μεταξύ των οποίων μέτρων ήταν και το να καταδικάσουν σε σιγή όσους και όποιους συνεχίζουν να σκέφτονται και να μάχονται αντιμνημονιακά και αντισυστημικά. Ένας απ’ αυτούς υπήρξα και είμαι κι εγώ, γεγονός που το γνωρίζουν όλοι.

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να με εμπλέκουν στα παιχνίδια τους οι παντός είδους εκπρόσωποι του προσωπικού της υποτέλειας και μάλιστα ως...
παράγοντα λύσης στο πρόβλημά τους; Άλλωστε μόλις προχθές ανέπτυξα στην Ακαδημία Αθηνών την άποψή μου υπογραμμίζοντας ότι η «Μόνη Λύση» είναι η κατάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.

Μπροστά σ’ αυτό τον Στόχο, ας μου επιτραπεί να θεωρώ τα πολιτικά παιχνίδια που απασχολούν το υπάρχον πολιτικό δυναμικό σαν ένα τμήμα της βαθειάς κρίσης ενός πολιτικού χώρου ο οποίος εγκατέλειψε προ πολλού τον ελληνικό λαό τυφλωμένος από πολιτικές φιλοδοξίες και απέναντι στον οποίο η δική μου θέση είναι η κάθετη αντίθεση και η ανθρώπινη θλίψη.

Μίκης Θεοδωράκης

Από τη Σίβυλλα

Τι είδες αόμματε γιε μου στα χρόνια των μνημονίων; Μάνα είδα...


Τι είδες αόμματε γιε μου;

Μάνα είδα πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Μάνα πάντα ακομμάτιστα και πάντα δημοκρατικά, θα σου πω αμέσως τι είδα.

Είδα τους 500 πιο πλούσιους της χώρας να γίνονται κατά 20% πλουσιότεροι και πέταξα απ’ τη χαρά μου. Είδα τη φούσκα της “ευμάρειας” να σκάει στις φτωχογειτονιές και γυάλισε το μάτι μου. Δεν γίνεται μάνα η βλαχάρα να κυκλοφορεί με αυτοκίνητο και πιστωτική. Γρήγορα στο χωριό της να βοσκήσει τα πρόβατα.

Είδα κάτι πιθήκους με ξυρισμένα κεφάλια να περιφέρονται από το ένα κανάλι στο άλλο και να δηλητηριάζουν ελεύθερα χωρίς αντίλογο. Είδα ανθρώπους των “γραμμάτων” να δικαιολογούν τον ναζισμό, είδα ναζιστικά πρωτοσέλιδα και lifestyle αφιερώματα στη σβάστικα. Είδα τον πρωθυπουργό...
της ελπίδας μας να χρησιμοποιεί φασιστική γλωσσά στα διαγγέλματά του, είδα να τον πλαισιώνουν φασίστες ως σύμβουλοι.

Είδα τα σώματα ασφάλειας να βασανίζουν στα κρατητήρια, είδα το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην αμυγδαλέζα, είδα τις πρώτες ψυχές να εκλιπαρούν το κράτος δικαίου μέσα από τα συρματοπλέγματα για λίγη ανθρωπιά, είδα πογκρόμ και ναζιστικές δολοφονίες στους δρόμους, είδα κυβερνητικά στελέχη και δημοσιογράφους έτοιμους για συνεργασία με την ακροδεξιά, είδα την αστυνομία πλάι πλάι με τους ναζί και δεν έκανα απολύτως τίποτα. Εγώ μάνα είμαι της δημοκρατίας.

Είδα τα χιλιάδες χημικά που έπεσαν τον Ιούνη του 11, είδα χωρίς την παραμικρή τιμωρία μια άνευ προηγουμένου αστυνομική βαρβαρότητα. Είδα χιλιάδες προληπτικές προσαγωγές, είδα 15χρονα να οδηγούνται στην ασφάλεια ως αιχμάλωτοι πολέμου. Είδα ανθρώπους με ανοιγμένα κεφάλια, είδα ένα φωτογράφο να χάνει την ακοή του και κάποιον άλλο την όρασή του από ευθεία βολή δακρυγόνου.

Είδα τη δικαιοσύνη να αθωώνει ζαρντινιέρες, να βγάζει έξω νονούς της νύχτας και επιχειρηματίες βουτηγμένους μέχρι το κεφάλι στη διαφθορά. Είδα μαλλιάδες με τσάντες στην πλάτη να ταλαιπωρούνται δικαστικά και άλλους χωρίς καμιά κατηγορία ή αποδεικτικά, να σαπίζουν στη φυλακή.

Είδα οροθετικές γυναίκες να εξευτελίζονται δημόσια και αισθάνθηκα επιτέλους Ευρώπη.

Ευτυχώς μάνα που δεν έπιασαν τους εμπρηστές της ΜΑΡΦΙΝ και μπορώ ακόμα να αναπαράγω ελεύθερα  τις θεωρίες των άκρων.

Είδα όλο αυτό το κατεστημένο πολιτικό σύστημα της μίζας να αναβαπτίζεται στην δημοσιογραφική κολυμπήθρα της κάθαρσης και χάρηκα.

Είδα την κυβέρνηση να δίνει εντολές κατά το δοκούν στις ανεξάρτητες αρχές. Επιτέλους κάτι αλλάζει σ’ αυτό τον τόπο: Η κυβέρνηση αποφασίζει και διατάζει. Για να διαλογίζεται χρησιμοποιεί τα ΜΑΤ.

Είδα μάνα επιτέλους να αποδίδεται δικαιοσύνη στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Ένας Τσοχατζόπουλος φτάνει και περισσεύει.

Είδα το περιβάλλον να καταστρέφεται και τις περιβαλλοντολογικές μελέτες να καταργούνται σ ένα βράδυ. Επιτέλους ταχεία ανάπτυξη άνευ εμποδίων.

Είδα να χαρίζεται φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων και να κυνηγιέται με μανία χρέος λίγων ευρώ.

Είδα τα γαλαζοπράσινα ρουσφέτια να συνεχίζονται στο δημόσιο ακάθεκτα. Είδα επιτέλους απολύσεις από την εκπαίδευση και την υγεία. Στον αντίποδα, είδα προσλήψεις στον κατασταλτικό μηχανισμό. Μάνα επιτέλους αισθάνομαι ασφαλής.

Είδα κάτι περίεργες εταιρίες με κάτι στελέχη βγαλμένα απ’ τον δικομματικό βόθρο, να τσεπώνουν εκατομμύρια από την πώληση κρατικής περιουσίας.

Είδα τα χρέη των μεγάρων να σβήνονται και των καναλιών να κουρεύονται. Ειδα χρεοκοπημένα κανάλια να συνεχίζουν κανονικά την λειτουργία τους χάρη στον “έξω απ’ εδώ” τραπεζικό δανεισμό. Είδα ομόλογα επενδυτικών οργανισμών να πληρώνονται στο ακέραιο και ομόλογα ασφαλιστικών ταμείων και μικροομολογιούχων να κουρεύονται. Καλά να πάθει η γριούλα συνταξιούχος της Σουηδίας. Την άλλη φορά να είναι πιο προσεκτική.

Είδα ανθρώπους άστεγους να ξεπαγιάζουν δίπλα σε στολισμένες βιτρίνες, ναρκομανείς να περιφέρονται σαν φαντάσματα παντελώς ξεχασμένοι απ’ το κράτος, είδα καρκινοπαθείς να πεθαίνουν γιατί η θεραπεία τους δεν συμφέρει οικονομικά το κράτος. Είδα και συσσίτια, πολλά συσσίτια, πάρα πολλά συσσίτια.

Είδα την ανάπτυξη και το φως στο τούνελ, να έρχονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα το 09, το 10, το 11, το 12,το 13, και προσεχώς το 14.

Είδα τον λαουτζίκο να κατεβαίνει κατά χιλιάδες στους δρόμους αντί να κλειστεί στα σπίτια του να πανηγυρίσει  που έχασε τη δουλειά του.

Είδα τους κυβερνώντες να κοροϊδεύουν και να εξαπατούν τους πολίτες σε ένα απίστευτο γαϊτανάκι κυβερνητικής προπαγάνδας, μέτρο σύγκρισης από εδώ και στο εξής για κάθε φρικτό καθεστώς που σέβεται τον εαυτό του.

Είδα πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, είδα την καταιγίδα από κάθε λογής νομοσχέδια και μνημόνια. Είδα νόμο με αναδρομική ισχύ από το 1997 για τα μάτια τραπεζίτη και είδα  άδεια βουλευτικά έδρανα να ψηφίζουν νόμους.Τύφλα νά χουν οι χούντες.

Μάνα είδα  κόσμο να ματώνει με τα χαράτσια, να στερείται τα βασικά και να κρυώνει ΠΑΡΑ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ και αγαλλίασε η ψυχή μου.

Είδα κάθε δημοκρατικό δικαίωμα των αδυνάτων να τσαλαπατιέται για να γεμίσει ακόμη περισσότερο η τσέπη των ισχυρών.

Είδα τις ξινές υπαλλήλους των καταστημάτων να λιώνουν στη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί και είπα από μέσα μου: ωπ, εδώ κάποιοι σήκωσαν τα μανίκια και δουλεύουν.

Μάνα κοίταξα στον καθρέφτη και είδα ένα κτήνος διψασμένο για το  αίμα του λαουτζίκου που καιρός ήταν να αρχίσει να “σέρνει τους αραμπάδες του στη λάσπη”, αλλά εγώ δεν είμαι φασίστας. Όχι ρε μάνα δε θα γίνουμε  ΕΜΕΙΣ Αργεντινή.

Από noumero11888

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ;


samaras-soultzA6873DABE8Μία πολύ σοβαρή καταγγελία κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι με παρέμβαση του πρωθυπουργού “αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας, η επίσκεψη στην Αθήνα της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, που ερευνά τα πεπραγμένα της Τρόικας, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Σαμαρά και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο, Σούλτς”.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση “σε χτεσινό ενημερωτικό μήνυμα της Γραμματείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος Σούλτς και ο Πρωθυπουργός Σαμαράς, έχουν αποφασίσει ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας θα πρέπει να αναβληθεί», δημιουργώντας ποικίλα ερωτηματικά”.
Με αφορμή την αναβολή της επίσκεψης της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, δήλωσε:
“Η παρουσία στην Αθήνα της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της Τρόικα, θα χαλούσε τις φιέστες που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα χαλούσε τις φιέστες του λεγόμενου success story του κ. Σαμαρά και του κ. Στουρνάρα”.
“Η παρουσία της Επιτροπής θα έδινε την ευκαιρία να ακουστούν ξανά τα ερωτήματα για τις τεράστιες ευθύνες όσων μας έβαλαν στα δεσμά των συνεχών μνημονίων και όσων χρησιμοποιούν τον ελληνικό λαό ως πειραματόζωο μιας νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής Ευρώπης. Ό,τι προσπάθειες και αν κάνουν, όμως, δεν μπορούν να αποφύγουν τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να αποφύγουν την οργή του ελληνικού λαού”, πρόσθεσε.

Σημίτης και η τραγωδία του «εκσυγχρονισμού»


Το καθεστώς του «εκσυγχρονισμού» (σημιτισμός) το οποίο σήμερα έχει πάρει τις πλέον μοχθηρές του διαστάσεις, αποτελεί ΟΧΙ μόνο το προϊόν του εκφυλισμού του ΠΑΣΟΚ, αλλά ολόκληρου του πολιτικού κόσμου.
Σηματοδοτεί τη νέα τραγωδία μας: Τη νεοταξική τραγωδία…

Επί Σημίτη υπήρξε η ολοκληρωτική προσαρμογή του καθεστωτικού οικοδομήματος, (κράτους, κοινοβουλίου, παρακράτους, αλλά και της «αριστεράς») στις νέες απαιτήσεις...
του ΥΠΕΡ-εθνικού ιμπεριαλισμού.

Αυτό το καθεστώς του σημιτισμού (ακραίος νεοφιλελευθερισμός με σοσιαλδημοκρατική σάλτσα) διαπότισε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής και, με αχαλίνωτη κυνικότατα, παρήγαγε όλες της μορφές της πνευματικής κατάπτωσης, βρώμισε κάθε Ιδέα και Ηθική και επέβαλε τα «ήθη» της Νέας Εποχής.

Από αυτήν την εποχή άρχισαν και να προβάλλονται καταιγιστικά και υστερικά τα νέα ιδεολογήματα της Νέας Τάξης: «αντιεθνικισμός», «αντιρατσισμός», «αντιφασισμός» και CIA…

Την ίδια εποχή γιγαντώθηκε και το πολυκέφαλο κύκλωμα των επιδοτούμενων ΜΚΟ, καθώς και οι ποικίλες «αριστερές» εστίες των επαγγελματιών εθνομηδενιστών, «αντιρατσιστών», στήριξης των λαθρομεταναστών, των «εθνικών μειονοτήτων», των «ιδιαιτεροτήτων» και CIA…

Τότε κυριάρχησαν ΠΛΗΡΩΣ και ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ οι μηχανισμοί του διεθνούς ιμπεριαλισμού και οι «μαφίες» τους, σε ΟΛΑ τα κόμματα, σε όλες τις πολιτικές δομές του ελληνικού κράτους και τα προπαγανδιστικά Ιερατεία.

Τότε άρχισε και η συστηματική κακοποίηση των λέξεων και εννοιών.

Θα αναδημοσιεύσουμε ένα μικρό άρθρο που γράψαμε τότε στην «Αθηναϊκή» (9 Δεκεμβρίου 1997)

Οι «εκσυγχρονιστές» κακοποιούν και τις έννοιες…

Στις 14 Ιουλίου 1997, σε άρθρο μας με τίτλο «Η αντιεθνικιστική απάτη», είχαμε επισημάνει τούτο:

«Κάθε κριτική κατά της κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν το παγκόσμιο διακρατικό πλέγμα εξουσιών χαρακτηρίζεται εθνικιστική.
Κάθε κριτική, επίσης, κατά του τουρκικού ιμπεριαλιστικού επεκτατισμού χαρακτηρίζεται, παρομοίως, εθνικιστική…
Σε λίγο στο όνομα ενός αφηρημένου αντιεθνικισμού και η κριτική που θα στρέφεται κατά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ή κατά των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στιγματίζεται ως εθνικιστική…».

Δεν πέρασαν πέντε μήνες και η κυβέρνηση Σημίτη μας επιβεβαίωσε. Όσοι αντιτάσσονται στα αμερικανικά σχέδια και στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, όσοι ασκούν κριτική στην «υποταγή» της κυβέρνησης στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, στιγματίζονται ως «εθνικιστές» και «ακροδεξιοί».

Τέτοια εκτρωματική κακοποίηση των εννοιών δε έχει ιστορικό προηγούμενο. Ο εκσυγχρονιστικός παραλογισμός αναθεωρεί την κοινωνική και πολιτική επιστήμη, όχι με την πένα του θεωρητικού, αλλά με την μπότα της αλαζονείας και του αφορισμού.

Ουδέποτε η επιστημονική σκέψη ακρωτηριάστηκε τόσο βάναυσα…

Οι εκσυγχρονιστές «ανακάλυψαν» στο κατώφλι του 2000 ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι εγγυητές της ειρήνης και βρίσκονται στην πρωτοπορία του αγώνα κατά του εθνικισμού.

Όσοι, λοιπόν, ΟΣΟΙ πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ εξυπηρετεί το διεθνές ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο, και ιδιαίτερα το χρηματιστηριακό, ότι προωθεί τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των ΗΠΑ, αυτοί είναι «εθνικιστές» ή, στην καλύτερη περίπτωση, απολιθώματα μιας άλλης εποχής.

Σύμφωνα με τους εκσυγχρονιστές (ροδέλες στα γρανάζια των ιμπεριαλιστών) διεθνισμός είναι η παγκοσμιοποίηση: Δηλαδή το διεθνές χρηματιστηριακό κεφάλαιο, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Κρίμα που αυτές τις εκσυγχρονιστικές «ανακαλύψεις» δεν τις γνώριζαν οι λαοί και τα απελευθερωτικά αντιιμπεριαλιστικά κινήματα για να καθίσουν στα «αυγά» τους και να μη θρηνήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα…

Βεβαίως τέτοια άθλια σοφίσματα δεν εξαπατούν κανένα και ούτε θα σταθούν ικανά να σώσουν τους νέους προφήτες της μοιρολατρικής αποδοχής και ναρκωτικής απάθειας. 

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 1997

Από resaltomag

Χαστούκι του Spiegel στον Σαμαρά: Η Ελλάδα είναι αποτυχημένο κράτος, σαν το Πακιστάν


Τα λεφτά τελείωσαν από πέρσι.

Συνεχίζουνε..

   
     Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι δεν υπάρχει πιά ρευστότης χρήματος.

     Κι αυτοί το ξέρουν. Και επιμένουν να σε χρεώνουν κι άλλο, κι άλλο, κι ακόμα περισσότερο! Γιατί;
     Μα, γιατί ήρθε η ώρα και της υπόλοιπης περιουσίας..
      Όταν θα σου κατάσχουν το ακίνητο ή οτιδήποτε άλλο, να στο κατάσχουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ''χρέος''.  Για να μην έχεις καμιά ελπίδα ότι θα περισσέψει κάτι απ' την εκποίηση. Κι αν είναι δυνατόν, να τουςχρωστάς ακόμα κι άλλα!

     Θίχτηκε λέει ο ''πρωθυπουργός'', αυτό το τίποτα που γέρνει, πως του ειρωνευόμαστε το success story!  ''Ποιός σας είπε ότι τελειώσαμε;'' διεμήνυσε.
     Πράγματι!
     Η αλητεία δεν τελειώνει ποτέ!
     Ο δωσιλογισμός και το ξεπούλημα των απατεώνων, τέλος δεν έχει!

     Ο θάνατος της Υγείας, της Παιδείας, των εργασιακών δικαιωμάτων..
     ..η απορρύθμιση της κοινωνίας,
     ..η φτωχοποίηση του λαού, και η μετατροπή του σε σκλάβο του μεροκάματου,
     ..η εκποίηση των υγειών κρατικών επιχειρήσεων, η παραχώρηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών,
     σημαίνει γι αυτούς πλούτο, μίζες, προμήθειες, ΕΞΟΥΣΙΑ!

     Κλέβουν, αρπάζουν και με τα δυό τα χέρια! Δεν θα διακινδύνευαν αλλοιώς το τομάρι τους, παρά μόνον για ένα τόσο υψηλό τίμημα!

     Ήρθε η ώρα να δούμε την αλήθεια και να πράξουμε αναλόγως
     Δεν πρόκειται για πολιτικούς! Πρόκειται για τομάρια με τσέπες..
     Μία μνημονιακή ληστοσυμμορία που παριστάνει το πολιτικό προσωπικό..

     Θάρθει η ώρα, ίσως μετά από χρόνια, που θα αποκαλυφθούν όλα: οι εκβιασμοί, οι μίζες, οι υποσχέσεις, οι διαπλεκόμενες ''κονόμες'', Η ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ,όλα!
     Όπως τώρα αποκαλύπτονται όσα γίνανε επί εποχής του εκσυγχρονιστικού απατεωνισμού!
     Μα θάναι αργά!

     Μας ''βομβαρδίζουν'' με μονόδρομους!
     Αλλά ο μόνος μονόδρομος που υπάρχει για την χώρα και τον λαό, είναι το γκρέμισμα κι ηεξαφάνισή τους..

     Αυτοί συνεχίζουν..
     Εμείς ας αρχίσουμε!
   
     

Στην παράταση βρίσκεστε θλιβερά υποκείμενα,

Σφύριξα κι έληξες!..

     Ο κανονικός αγώνας έχει τελειώσει,βρισκόμαστε στο 90φεύγα, κι εσείς παίζετε τις καθυστερήσεις.
     Στην παράταση βρίσκεστε θλιβερά υποκείμενα, και δεν τό 'χετε πάρει είδηση!

     Κι αν τέλος πάντων η κατάληξη της πορείας της Αυτού Χυδαιότητας, ήταν λίγο-πολύ προβλέψιμη..
     ..η κατάντια και η ξεφτίλα του Εγγονού που γέρνει είναι κάτι που ούτε οι πιό θερμοί ''οπαδοί'' του, που του πέταγανμπουλόνια και βίδες το 1993, δεν την περίμεναν!

     Γι αυτό και δεν αξίζει κανείς να ασχολείται με τον χοντρό υστερικό, όσο με τον διαχρονικάψευτόμαγκα, ψευτονταή, θρασύδειλο, άφιλο και εν τέλει πιό ''ψεύτικο'' πολιτικό της μεταπολίτευσης.
     Ο κύριος Τίποτας προσωποποιημένος!

     Κι εκεί που περίμενε κανείς ότι το φτύσιμο που του 'ριξε ο λαός σαν πρόεδρο κόμματος(!), καθώς και η πολύχρονη ταβανοσκοπία, θα είχαν εξελίξει κάπως την νηπιακή πολιτική του σκέψη..
     ..αυτός πήγε και συνέδεσε τις τύχες του με ό,τι πιό λιπαρό, βρώμικο και ογκώδες (μετά τον Θεόδωρο) υπήρχε στην πολιτική ζωή του τόπου!

     Ο δρόμος προς την χαβούζα της Ιστορίας είναι πλέον ορθάνοιχτος και για τους δύο!
     Περιττώματα είστε και προς τον βόθρο της λήθης πορεύεστε.

     Αν επιμείνετε να εξαντλήσετε την παράταση που οι στημένοι παπαγαλο-διαιτητές σας δίνουν, ή αν επιχειρήσετε να εκβιάσετε και άλλην..

     ..φοβούμαστε πως ο αγώνας για σας δεν θα προφτάσει να λήξει ποτέ..
     Θα μπουν μέσα οι θεατές!..