ΤΟ «ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ», Η ΔΙΠΛΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


ΤΡΙΤΗ 9-6-2015
Εκτύπωση
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*
Ως τώρα γνωρίζαμε το «δόγμα του σοκ», όπως το περιγράφει εύγλωττα η κυρία Ναόμι Κλάιν, η οποία, είχε μεταξύ των άλλων συνομιλήσει και με τον Πρωθυπουργό, συγχωρώντας του μάλιστα και για το γλωσσικό του ολίσθημα - «Προσπάθησαν να εφαρμόσουν το δόγμα του σοκ, όπως είπε και η Ναόμι Κάμπελ» είχε πει ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε οικονομικό φόρουμ στην Κροατία παρουσία του Ζίζεκ.
Η κυρία Κλάιν, λοιπόν, αμφισβητεί την πλέον διαδεδομένη ιστορία της κυρίαρχης ιδεολογίας της εποχής μας, της οικονομικής επανάστασης των ελεύθερων αγορών του Μίλτον Φρίντμαν και καταδεικνύει ότι πρόκειται περί μύθου πως η παγκόσμια νίκη του νεοφιλελεύθερου κινήματος υπήρξε ειρηνική.
Καταδεικνύει ότι, από τη Χιλή του 1973 μέχρι το σημερινό Ιράκ- συμπεριλαμβανομένου και του καθεστώτος Φιουτζιμόρι στο Περού το οποίο υπηρέτησε και εξυπηρέτησε η «εκλεκτή» του κ. Βαρουφάκη» για εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ κυρία Έλενα Παναρίτη-, οι υποστηρικτές του Φρίντμαν, εκμεταλλεύτηκαν επανειλημμένα τη βία και μια σειρά από τρομακτικά σοκ για να επιβάλουν τις ακραίες πολιτικές τους.
Επιπλέον, όπως σημειώνεται εύστοχα στον πρόλογο του βιβλίου της, αποκαλύπτει την εντυπωσιακή ομοιότητα ανάμεσα στις ανακριτικές τεχνικές της CIA και στις εκβιαστικές τεχνικές της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, στην προσπάθειά τους να επιβάλουν τον καπιταλισμό της καταστροφής σε ολόκληρο τον κόσμο.
Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες βιώνουμε ένα «διπλό σοκ»: ένα «μικρό» και ένα «μεγάλο», ένα «ασθενές » και ένα «ισχυρό», ένα «μετριοπαθές», ένα «σκληρό» και ένα «ήπιο». Το πρώτο έχει ως αφετηρία του τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και το δεύτερο τους «Θεσμούς».
Οι διαφορετικές κλίμακες μεταξύ των δύο αλλεπάλληλων σοκ διαφέρουν ωστόσο ως προς τα πόσα βολτ ηλεκτρικού ρεύματος διοχετεύονται στο σώμα της κοινωνίας για να κάνουμε ένα παραλληλισμό και με τις τεχνικές βασανισμού της CIA στο Γκουαντανάμο.
Και τα δύο, παρά ταύτα, βασίζονται στο μοντέλο του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, το οποίο υπηρετεί και η υιοθέτηση ακραίων μνημονιακών μέτρων, τα οποία επιβάλλει το «Διευθυντήριο» των Βρυξελλών στην περίπτωση της Ελλάδας και τα αποδέχεται ή και τα προτείνει η ίδια η κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία, απ΄ ότι φαίνεται, για να θυμηθούμε και πάλι την αντίδραση των θυμάτων βασανισμού, πάσχει, μάλλον, από το Σύνδρομο τη Στοκχόλμης – ακόμη κι αν υποστηρίζεται από πολλούς κυβερνητικους παράγοντες ο μύθος ότι μέσω αυτών μπορεί να γίνει κοινωνική αναδιανομή υπέρ των ασθενέστερων.
Εν κατακλείδι, το «διπλό σοκ» που ζούμε αυτές τις ημέρες, με τον κ. Τσίπρα να αποδέχεται την «ήπια εκδοχή» και τους Μέρκερ, Ολάντ, Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ να πιέζουν για την «σκληρή εκδοχή» των μέτρων, δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά μία ακόμη προσπάθεια- από τις πολλές που έχουμε ζήσει στο παρελθόν: να παγιδευτεί η κοινή γνώμη, μέσω της καλλιέργειας του φόβου, που  δημιουργεί το δέος  που έχει ως αφετηρία του την κοινωνική ανασφάλεια και την αβεβαιότητα,  να αποδεχθεί και να «νομιμοποιήσει» την συνέχιση του ίδιου μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
*Πηγή: www.hitandrun.gr

ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!



Εκτύπωση
ΤΡΙΤΗ 9-6-2015
Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ* 
Είναι μια φωτογραφία από το παρελθόν. Για την ακρίβεια είναι ένα πρωτοσέλιδο από το μακρινό (αλλά και τόσο κοντινό) 1981. Δεν ήταν το μόνο.
Αλλά ήταν και παραμένει ενδεικτικό. Ενδεικτικό ενός κλίματος και μιας
προπαγάνδας που κράτησε σχεδόν 40 χρόνια. Και συνεχίζεται!
Ήταν τότε – την 1η Γενάρη 1981 – που η Ελλάδα γινόταν και επισήμως μέλος της Αγίας Οικογένειας των Βρυξελλών.
Ήταν η εποχή που η ένταξη στην ΕΟΚ (και σημερινή ΕΕ) συνοδευόταν με τις θεωρίες για τα «χρυσά κουτάλια» με τα οποία θα «έτρωγε» ο ελληνικός λαός.

Θεωρίες που στη συνέχεια έγιναν φληναφήματα για «απάνεμα λιμάνια» και μπουρδολογίες για «κοινά ευρωπαϊκά σπίτια».
Διανύουμε την τέταρτη δεκαετία από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Είναι η ώρα του απολογισμού:
Συγκρίνετε την πραγματικότητα της παραγωγικά αποσαθρωμένης Ελλάδας με τις κίβδηλες υποσχέσεις των «ταγών του Έθνους» που την έριξαν στην αρένα αυτής της αδυσώπητης «Ιεράς Συμμαχίας».
Συγκρίνετε την Ελλάδα που έχει τεθεί στην Προκρούστια κλίνη των «προστατών», των «κηδεμόνων» και των «σωτήρων» με τα παραμύθια περί απαλλαγής (!) από προστάτες και κηδεμόνες!
Συγκρίνετε την Ελλάδα που ο λαός της έχει περιπέσει ακόμα πιο βαθειά στην εξάρτηση της φτώχειας, της ανέχειας, της ανασφάλειας, των εκβιασμών, των απειλών και της τρομοκρατίας με τα «φύκια» των εγχώριων και ξένων κονκισταδόρες που έταζαν «ισοτιμία» (!) με τα ισχυρότερα ευρωπαϊκά κράτη…
Συγκρίνετε το ψέμα των λόγων με την αλήθεια των πράξεων και των γεγονότων.
Βάλτε δίπλα στα χιλιάδες κηρύγματα υπέρ «εταίρων» και «φίλων» τις εικόνες με τις φιγούρες των Γιούνκερ, Μέρκελ, Σόιμπλε, Ντάιζελμπλουμ…
Και 1.000 άρθρα να γράψει η στήλη ποτέ δεν θα καταφέρει – το ομολογούμε - να αποδώσει πιο παραστατικά την άβυσσο που χωρίζει το απατηλό ψέμα των ευχολογίων περί «απαλλαγής από προστάτες και κηδεμόνες» από την τραγική αλήθεια που εκπροσωπούν οι Ντράγκι, οι τοκογλύφοι και οι «θεσμοί»…
Είναι ώρα απολογισμού και αναστοχασμού:
Από τη μια, ο δρόμος της Κόλασης στον οποίο πορεύεται και βυθίζεται ο λαός και ο τόπος. Από την άλλη, η αναγκαιότητα του άλλου δρόμου. Του δρόμου της εξόδου από την ΕΕ. Της μη αναγνώρισης του χρέους. Και της απαλλαγής από την εξουσία εκείνων που το δημιουργούν φορτώνοντάς το στις πλάτες του λαού.
Έξοδος από την ΕΕ! Είναι αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση και αδήριτη αναγκαιότητα.
Μια αναγκαιότητα που τίποτα δεν μπορεί να την περιγράψει εναργέστερα και πειστικότερα από μια απλή πράξη: Τη σύγκριση ανάμεσα στο τι έλεγαν το ’81 (και λένε μέχρι σήμερα) και τα όσα διέπραξαν (και συνεχίζουν να διαπράττουν).
Συγκρίνετε…  
*Δημοσιεύθηκε στο ''enikos.gr'' τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

Η επόμενη μέρα της ρήξης


ΤΡΙΤΗ 9-6-2015
Όταν τα ήπια επιχειρήματα, για το «σπίτι των λαών», τη δυνατότητα της ΕΕ να μεταρρυθμιστεί και την πειθώ των λογικών επιχειρημάτων, καταρρέουν τότε επιστρατεύεται το τελευταίο επιχείρημα των Μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων: Η ρήξη εμφανίζεται σαν ισοδύναμο της επιστροφής στην «εποχή των σπηλαίων».

Αξίζει έτσι να επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε το περίγραμμα της επόμενης μέρας της ρήξης, δηλαδή της αθέτησης πληρωμών και της μονομερούς διαγραφής του δημόσιου χρέους και της εξόδου από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αναγκαίο δε να τονισθεί το τεράστιο μεθοδολογικό πρόβλημα που εγείρεται καθώς με τα δεδομένα του σήμερα επιχειρείται να λυθεί μια εξίσωση του αύριο, όταν όλες οι παράμετροι του προβλήματος θα έχουν αλλάξει άρδην.

Πρόκειται μάλιστα για περιορισμό που δεν επιδρά μόνο ούτε καν κυρίως αρνητικά, δεδομένου ότι η σύγκρουση με το κεφάλαιο θα στερήσει την κοινωνία από πολύτιμους και υπαρκτούς πόρους (πχ τα 6 δισ. καθαρών εισροών από τις δοσοληψίες με την ΕΕ το 2015), αλλά κατά βάση θετικά, δεδομένης της ασύλληπτης καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων, που τείνει να λάβει ενδημικό χαρακτήρα: από την ανεργία που έχει σταθεροποιηθεί στο 26%, μέχρι το αργούν παραγωγικό δυναμικό που στη βιομηχανία αγγίζει το 34%.

Επτά είναι οι τομείς που θα επηρεαστούν άμεσα την επόμενη μέρα της ρήξης κι έχουν επίσης σημασία τόσο για τα λαϊκά εισοδήματα όσο και για την οικονομία: Νόμισμα, χρηματοδότηση εισαγωγών και ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, τράπεζες, διατροφή, ενέργεια και φάρμακα.

Η ισοτιμία του νέου νομίσματος το πρώτο χρονικό διάστημα θα είναι συνδεδεμένη και σε σχέση ένα προς ένα με το ευρώ, παρότι η ισοτιμία που αντιστοιχεί στη δομή της ελληνικής οικονομίας είναι χαμηλότερη ακόμη κι απ’ αυτήν που έχει σήμερα το ευρώ: Μια ισοτιμία ιδανικά «μαλακή» (λόγω της παρουσίας των νοτίων χωρών στην ευρωζώνη) για να μπορεί να εξάγει η Γερμανία, καταστροφικά «σκληρή» ωστόσο για την περιφέρεια. Η πρόσδεση στο ευρώ θα είναι πολιτική απόφαση για να αποτραπούν τιμωρητικού χαρακτήρα κερδοσκοπικές επιθέσεις στη νέα δραχμή και τα απανωτά σοκ στις καθημερινές συναλλακτικές συνήθειες.

Ανάλογες πρακτικές «σύνδεσης» δεν ακολουθούνται μόνο από «κλειστές οικονομίες», αλλά και από υπερ-διεθνοποιημένες όπως του Χονγκ Κονγκ. Οι επιπτώσεις της υποτίμησης στα λαϊκά εισοδήματα μπορούν να εξουδετερωθούν με ανάλογες μισθολογικές αυξήσεις, ενώ στο επίπεδο τιμών, όπως έχει δείξει ο Θ. Μαριόλης, θα είναι ελεγχόμενες. Δεν θα προκύψει δηλαδή ανεξέλεγκτος πληθωρισμός. Κίνδυνος που είναι αστείο να προβάλλεται σε μια οικονομία η οποία πάσχει από αποπληθωρισμό και, σε επίπεδο ευρωζώνης, για την αντιμετώπισή του ξοδεύονται μηνιαίως 60 δισ. ευρώ, μέσω του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δάνεια που έχουν συναφθεί σε ευρώ, με νόμο θα μετατραπούν στο νέο νόμισμα.

Το αναγκαίο συνάλλαγμα για την κάλυψη του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου που (χωρίς καύσιμα και πλοία) ανήλθε το 2014 σε 8,13 δισ. ευρώ (από 16,04 δισ. το 2010) μπορεί να καλυφθεί από το πλεονασματικό ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών που το 2014 ανήλθε σε 11,32 δισ. ευρώ (13,39 δις. εισπράξεις μείον 2,07 πληρωμές). Η μικρή παρουσία καθετοποιημένων τουριστικών δραστηριοτήτων, που ελέγχονται από πολυεθνικές-παρά την αυξανόμενη τους διείσδυση στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, επιτρέπει σε μια κυβέρνηση να παρέχει τα κατάλληλα κίνητρα για να συγκεντρώσει αυτούς τους πόρους.Επιπλέον το κλίαρινγκ (μη εγχρήματες μορφές ανταλλακτικού εμπορίου) μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη συναλλάγματος, ενώ έξυπνα μέτρα προώθησης των εισαγωγών, όπως αυτά που εφαρμόζει πετυχημένα η Αργεντινή με την υποχρέωση που αναλαμβάνει κάθε εισαγωγέας να εξάγει ένα συγκεκριμένο ποσοστό της αξίας των εισαγωγών του, περιορίζουν την ανάγκη σε συνάλλαγμα και τονώνουν τις εξαγωγές.

Ανάγκη για κάλυψη των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού δεν υπάρχει τουλάχιστον για παλιούς και νεοφώτιστους λάτρεις των Μνημονίων που υποστηρίζουν ότι παρέδωσαν πλεονάσματα. Για όλους τους υπόλοιπους που οι αυξημένες ανάγκες επανασύστασης των εσχάτως παρηκμασμένων και μόνιμα ελλιπών κοινωνικών δομών αποτελούν προτεραιότητα υπάρχει η δυνατότητα κοπής νέου χρήματος, που φυσικά κινείται σε περιορισμένα όρια. Πέρα απ’ αυτά υπάρχει η βασιλική οδός του εσωτερικού δανεισμού, που κάλλιστα μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο αναδιανομής κι ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων, δείχνοντας πως δεν είναι μεμπτές όλες οι μορφές χρέους. Έτσι άλλωστε ήταν σε έναν βαθμό όσο το ελληνικό δημόσιο κάλυπτε τις χρηματοδοτικές του ανάγκες μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων που απευθύνονταν στο αποταμιευτικό κοινό, ακόμη και τη δεκαετία του ‘90. Ενδεικτικά, το 1998 το 80% του δανεισμού ήταν εσωτερικός, με το 70% αυτού του δανεισμού να είναι βραχυχρόνιος, μικρού δηλαδή κινδύνου.

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ κατήργησε αυτή την δυνατότητα προς όφελος των τραπεζών γενικά (που εξαφάνισαν έτσι τον ανταγωνισμό τον οποίο δέχονταν) και των χρηματοπιστωτικών κολοσσών ειδικότερα που ανέλαβαν τον δανεισμό των κρατών. Η ασφάλεια που παρέχει ο εσωτερικός δανεισμός φαίνεται πεντακάθαρα στην περίπτωση της Ιαπωνίας που τα επίπεδα ρεκόρ του δημόσιου χρέους της (246,1% για το 2015), ακριβώς επειδή είναι εσωτερικός κι επιδεχόμενος επομένως άπειρων αθόρυβων αναδιαρθρώσεων, δεν έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση το αξιόχρεό της από τους οίκους αξιολόγησης.

Ο κίνδυνος που αποτελεί για την διεθνή κερδοσκοπία ο εσωτερικός δανεισμός φάνηκε κι από την τιμωρητική συμπεριφορά που επιδείχθηκε με αφορμή το PSI τον Φεβρουάριο του 2012 όταν για τους ομολογιούχους δεν προβλέφθηκε καμιά πρόνοια. ΔΝΤ και χρηματοπιστωτικοί οίκοι ήθελαν να εξαλείψουν για πάντα αυτή την δυνατότητα. Αντίθετα, μια κυβέρνηση που θέλει να επανασυστήσει την εσωτερική αγορά δανεισμού οφείλει να αποζημιώσει στο ακέραιο τους ομολογιούχους που καταστράφηκαν το 2012, ορίζοντας ενδεχομένως κι ένα πλαφόν, πχ. 100.000 ευρώ, για να αποκλειστούν τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Η άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών θα απαλλάξει την κοινωνία από την αγωνία του παρατεταμένου επιθανάτιου ρόγχου τους. Οι τράπεζες σήμερα, παρά τα 211 δισ. που έχουν πάρει από το 2008 υπό την μορφή ρευστού και εγγυήσεων, είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα όπως δείχνει η σχέση δανείων και καταθέσεων: από μια σχέση θαυμαστής ισορροπίας το 2000 (δάνεια 108,23 δισ. ευρώ προς καταθέσεις 109,23 δισ. ευρώ ή 99%) σε μια ασυμμετρία που προκαλούσε ζάλη το 2009 (300,32 δισ. δάνεια προς 237,53 δισ. καταθέσεις ή 126%) η οποία έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο (214 δισ. δάνεια τον Ιανουάριο του 2015 προς 147 δισ. καταθέσεις ή 146%, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ανέρχονται σε 78 δισ. ευρώ) κι η οποία έχει ήδη επιδεινωθεί και θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω της φυγής των καταθέσεων που προκαλεί η πολιτική ασφυξίας της ΕΚΤ.

Στα είδη διατροφής, με βάση μελέτη τη ΠΑΣΕΓΕΣ που εξετάζει 41 βασικά αγροτικά – διατροφικά προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής για το έτος 2011 (Αύγουστος 2012) παρατηρείται αυτάρκεια (όπως ορίζεται η παραγωγή προς την κατανάλωση, με την κατανάλωση να ορίζεται ως παραγωγή συν εισαγωγές μείον τις εξαγωγές) στο ελπιδοφόρο επίπεδο του 91,5%. Με μια δεύτερη ωστόσο ματιά φαίνεται ότι η υψηλότερη αυτάρκεια παρατηρείται σε μη αναγκαία προϊόντα (ελιές βρώσιμες 996%, σταφίδα 275%, αλιεύματα 221%, πορτοκάλια 191% και ακτινίδια 180%), ενώ η χαμηλότερη στα σχεδόν απαραίτητα (ζάχαρη 14%, κρέας βόειο 29%, φακές 33%, σιτάρι μαλακό 33% και χοιρινό 36%).

Η περίπτωση της ζάχαρης ωστόσο είναι χαρακτηριστική για να φανεί η καταστροφή που επήλθε στην αγροτική παραγωγή λόγω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των οδηγιών της ΕΕ που οδήγησαν σε κλείσιμο τα εργοστάσια της ΕΒΖ, προς όφελος των γερμανών εξαγωγέων κι έτσι η Ελλάδα από καθαρός εξαγωγέας έγινε καθαρός εισαγωγέας. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και στην κτηνοτροφία. Η δυνατότητα να καλύψει μια χώρα το κενό, στο πλαίσιο μιας στροφής της πολιτικής της, αποδείχθηκε το 2010 όταν η Ρωσία προέβη σε μαζικές αγορές νεαρών αγελάδων γαλακτοπαραγωγής από τη Δ. Ευρώπη καταφέρνοντας να γίνει αυτάρκης σε 2 χρόνια μέσα.

Σε ό,τι αφορά τα στερεά καύσιμα η αγορά χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά με εγκατεστημένη ισχύ 17.500 MW και τη ζήτηση να ανέρχεται στο ανώτατο σημείο της στις 7.000 MW. Όπως συμβαίνει και στην παραγωγή των τροφίμων, έτσι και στην ενέργεια αν δεν υπήρχαν οι οδηγίες της ΕΕ στο πλαίσιο της λεγόμενης απελευθέρωσης, θα μπορούσε να παράγεται πολύ φθηνότερο ρεύμα, σταματώντας για παράδειγμα την σκανδαλώδη χρηματοδότηση των ιδιωτών που ελέγχουν τις ΑΠΕ, επιτρέποντας την επέκταση της ΔΕΗ, κλπ. Σε ό,τι αφορά τα υγρά καύσιμα η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία κι η επιλογή του Ιράν ως προμηθευτή, στη θέση των αμερικάνικων προτεκτοράτων, μπορεί να εξασφαλίσει πολύ πιο φθηνά καύσιμα.

Τέλος, στα φάρμακα μπορεί σήμερα η εγχώρια παραγωγή (από 27 φαρμακοβιομηχανίες) να καλύπτει το 18% μόνο της ζήτησης με το υπόλοιπο 82% να καλύπτεται από πολυεθνικές, οι ίδιοι ωστόσο οι βιομήχανοι που καταγγέλλουν την σκανδαλώδη πριμοδότηση των πολυεθνικών στα χρόνια του Μνημονίου κι οποίοι εξάγουν σε 80 χώρες, έχουν δηλώσει ότι μπορούν να καλύψουν με ποιοτικά φάρμακα σε χαμηλό κόστος το 70% της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και το 50% της νοσοκομειακής. Αρκεί να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες στη συνταγογράφηση…

Εν κατακλείδι στα τρόφιμα, την ενέργεια, τα φάρμακα αλλά και γενικότερα, η επαναστατική ρήξη, γιατί καμιά αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει τα παραπάνω μέτρα, θα απελευθερώσει ασύλληπτες προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις, που σήμερα ακρωτηριάζονται, επιτρέποντας στην κοινωνία να εισέλθει σε ένα νέο «χρυσό αιώνα»…
- See more at: http://www.drachmi5.gr/politiki-apopseis/i-epomeni-mera-tis-rixis#sthash.TEh7n517.dpuf

"Oι πιστωτές στέλνουν πανικόβλητα τελεσίγραφα"


08/06/2015
Oι πιστωτές στέλνουν ιταμά και πανικόβλητα τελεσίγραφα προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με το Iskra.gr του Παναγιώτη Λαφαζάνη το οποίο σε νέο δημοσίευμά υποστηρίζει ότι δανειστές της χώρας αξιώνουν την άνευ όρων παράδοσή της εντός των επόμενων δύο ημερών.
 
Όμως, όπως αναφέρει, οι πιστωτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια συμφωνία που θα περιέχει μέτρα λιτότητας, νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις και δεν θα προβλέπει τη βαθιά διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αύξηση της ρευστότητας που έχει ανάγκη η χώρα για να ορθοποδήσει η οικονομία της.
 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, χωρίς λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις και απορρυθμίσεις, «όσο κι αν κάποιοι εγχώριοι και ξένοι καλοθελητές επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό επισείοντας κατακλυσμούς και ποικιλώνυμες καταστροφές».
 
Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κεντρικό άρθρο της ιστοσελίδας, πιο συγκεκριμένα, στο πρόσωπο των ηγετών των επτά ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών του κόσμου (G7), ο διεθνής ιμπεριαλισμός, με φανερά τα σημάδια της αμηχανίας αλλά και του πανικού, άσκησε πρωτοφανούς ωμότητας πιέσεις προς χώρα, προκειμένου να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις και να δεχτεί μια επώδυνη συμφωνία η οποία θα προβλέπει νεοφιλελεύθερα μέτρα εξόντωσης του ελληνικού λαού και λεηλασίας του τόπου.
 
Το  Iskra χαρακτηρίζει «"λαγό" των συντονισμένων πιέσεων και εκβιασμών των πιστωτών» τον «σοσιαλιστή» Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας δήλωσε ότι πρέπει να διεξαχθούν τεχνικές συνομιλίες «γρήγορα, τις επόμενες ώρες ή μέρες»  για να γεφυρωθούν οι  θέσεις και να αντικατασταθούν οι  προτάσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί με εναλλακτικά μέτρα, πριν την σύνοδο κορυφής Ε.Ε. - Λατινικής Αμερικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (10/6) στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια αναφέρει πως η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε απόλυτη ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων, τονίζοντας πως στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
 
Όπως τονίζει, όμως, τα τελεσίγραφα αυτά δεν μπορούν να κρύψουν και τις έντονες ανησυχίες των ευρωατλαντικών κυρίαρχων κύκλων «για σαφώς μεγαλύτερες συνέπειες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο ενδεχόμενο που η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχτεί να ενδώσει στα τελεσίγραφα που εκτοξεύουν οι δανειστές».
 
Σύμφωνα με το δημοσίευα, ενδεικτικές σε αυτό το κλίμα είναι οι δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος, ξορκίζοντας με εναν ιδιότυπο τρόπο αυτούς τους προβληματισμούς, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «δεν θα ήταν τραγωδία για εμάς, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ». Με αυτό τον τρόπο επεδίωξε να υποβαθμίσει τις οικονομικές συνέπειες ενός «Grexit», ωστόσο, παραδέχθηκε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πλήγμα για το σύνολο της ΕΕ.
 
To Iskra τονίζει πως οι πιστωτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια συμφωνία που θα περιέχει μέτρα λιτότητας, νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις και δεν θα προβλέπει τη βαθιά διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αύξηση της ρευστότητας που έχει ανάγκη η χώρα για να ορθοποδήσει η οικονομία της.
 
«Όσο κι αν κάποιοι εγχώριοι και ξένοι καλοθελητές επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό, επισείοντας κατακλυσμούς και ποικιλώνυμες καταστροφές στην περίπτωση αμφισβήτησης των θέσφατων του ευρωζωνικού οικοδομήματος, η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας διαθέτει πολλές βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες παρά τις προσωρινές δυσκολίες, μπορούν να δώσουν θετική διέξοδο για τον ελληνικό λαό και τον τόπο», καταλήγει.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

ΕΚΤΑΚΤΟ: Μάζες ιρανικού Στρατού μπαίνουν στην Συρία

50.000 ΙΡΑΝΟΙ ΤΟΥ ΕΠΙΛΕΚΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ QUDS

08/06/2015
Το Ιράν σπεύδει να βοηθήσει με δεκάδες χιλιάδες Στρατού και όπλα την κυβέρνηση Ασαντ στην Συρία, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζει ίχνη "πολεμικής κόπωσης", καθώς έχει χάσει μεγάλο μέρος των εδαφών στο εσωτερικό της χώρας από το ISIL.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να αφιχθούν στο Ιράν μέσω Ιράκ "Μέχρι και 50.000 Ιρανοί μαχητές" μεταδίδουν λιβανικά ΜΜΕ, σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί η ισλαμική πλημμυρίδα που ενισχύεται οικονομικά και με όπλα από το Κατάρ και δευτερευόντως από την Σαουδική Αραβία.
Οι πρώτες 15.000 προσωπικού ήδη έχουν αφιχθεί στην Συρία , κατά τα, συνήθως καλά ενημερωμένη λιβανική εφημερίδα με την εφημερίδα  Daily Star και μάλιστα ενεπλάκησαν ήδη στην ανακατάληψη της πόλη Hasaka, την πρώτη επιτυχία του συριακού Στρατού μετά από καιρό που "έκοψε" το ισλαμικό "κράτος" στα δύο.
Η βορειοανατολική, αυτή, κομβική  περιοχή  της Συρίας,  είναι τεράστιας  στρατηγικής σημασίας. διότι  συνδέει τις δύο μεγάλες περιοχές που ελέγχονται από το  Ισλαμικό Κράτος.
Επικεφαλής της δύναμης των Ιρανών είναι ο Ιρανός στρατηγός, Qassem Soleimani,  διοικητής της επίλεκτης δύναμης Quds του Ιράν.
Ηδη εγκατέστησε το στρατηγείο του στην Λατάκειααλλά σύντομα θα μεταφερθεί στην Δαμασκό, ο έλεγχος της οποίας είναι κρίσιμος για την επιβίωση της κυβέρνησης και του κοσμικού συριακού κράτους.
Η περιοχή της Λατάκειας, προπύργιο των κυβερνητικών με πολλές χιλιάδες Ελληνορθόδοξους Σύρους ήδη «την καυτή ανάσα» των ανταρτών, οι οποίοι  κατέλαβαν την κοντινή επαρχία Idlib, την περασμένη εβδομάδα μετά από σαρωτικές νίκες επί του συριακού Στρατού, ο οποίος δείχνει να μην μπορεί να διαχειριστεί πλέον τόσα μέτωπα, ενώ έχει απωλέσει περί τις 70.000 άνδρες, νεκρούς και τραυματίες, από τον τετραετή πόλεμο.
 
Οι δυνάμεις της νόμιμης κυβέρνησης βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού, και η Δαμασκός στρατολόγησε όλη την δύναμη των συμμάχων Αλεβιτών που έχει στην διάθεση της.
 
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η συριακή κυβέρνηση σχημάτισε  μια νέα πολιτοφυλακή, που ονομάζεται  "Ταξιαρχία Παράκτιας Επάνδρωσης", η οποία στελεχώθηκε από κατοίκους της επαρχίας της Λατάκειας.
 
Αλλά αυτό δεν φτάνει. Ο συνολικός αριθμός της έκτακτης επιστράτευσης δεν ξεπέρασε τους 1500 εθελοντές και άλλους 1000 που απέφευγαν την στράτευση.
 
Ετσι το Ιράν εμφανίζεται ως η μόνη λύση.
 
«Το Ιράν αναμένεται να στείλει περί τους 50 000 στρατιώτες για να αποτρέψει την κατάληψη της Συρίας από τους ισλαμιστές, καθώς ο συριακός Στρατός δείχνει σημάδια αποσύνθεσης από τα τέλη του περασμένου χρόνου» μετέδωσε το κανάλι  Al-Arabiya, επικαλούμενο ειδική  μελέτη από το τμήμα  του ιρανικού στρατιωτικού συνδέσμου στην Συρία,.
 
Το πρακτορείο ειδήσεων Al-Arabi ανέφερε ότι ο Soleimani ξεκίνησε την επίσκεψή του στο μέτωπο για να εκτιμήσει την τακτική κατάσταση από την πόλη Jourin, η  οποία βρίσκεται στο σημείο επαφής με τις δυνάμεις του Στρατού, των ισλαμιστών και ότι έχει απομείνει από την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση.
 
Η πόλη, η οποία βρίσκεται  40 χιλιόμετρα ανατολικά της Λατάκειας, και δεν απέχει πολύ από τις γραμμές των  ανταρτών  στην περιοχή Al-Ghab , όπου οι δυνάμεις  του συριακού καθεστώτος έχουν αρχίσει να ενισχύσουν τις γραμμές άμυνας, καθώς αναμένεται μεγάλη επίθεση των ισλαμιστών προκειμένου να προελάσουν στην Λατάκεια.
 
Ο στρατηγός Soleimani συναντήθηκε με τον αρχηγό του συριακού στρατού , καθώς και με τους ανώτατους διοικητές και αξιωματούχους  της Χεζμπολάχ , σε μια επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης.
 
«Επιτεύχθηκε συμφωνία [κατά τη διάρκεια των συναντήσεων] που θα μεταφραστεί σε ανάληψη επιθετικών πρωτοβουλιών μόλις σταθεροποιηθεί η γραμμή του μετώπου», δήλωσε Σύρος αξιωματούχος.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν και καλά νέα για την κυβέρνηση της Δαμασκού: Η σιιτική λιβανέζικη Χεζμπολάχ κατάφερε να εκκαθαρίσει σχεδόν ολοκληρωτικά την οροσειρά Καλαμούν κοντά στην Δαμασκό από την οργάνωση Αλ Νούσρα και ετοιμάζει και αυτή μείζονα επιθετική ενέργεια κατά του ISIL, όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα.
Σημειώνεται ότι ένα τμήμα των μαχητών της Χεζμπολάχ αποτελείται από Ελληνορθόδοξους Λιβανέζους που πολεμούν στο πλευρό των Σιιτών κατόπιν προσκλήσεως του ίδιου του Χ.Νασράλα.
Ο ηγέτης της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα (Hasan Nasrallah) δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι οι άνδρες του μάχονται και διώχνουν τους τζιχαντιστές από τα περίχωρα της πόλης Αρσάλ, στο βορειοδυτικό Λίβανο κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Στις μάχες που διεξάγονται στα περίχωρα της Αρσάλ τις τελευταίες ημέρες, η Χεζμπολάχ κατέλαβε δώδεκα θέσεις των τζιχαντιστών και κορυφές λόφων που πριν ήταν υπό τον έλεγχο του Μετώπου Αλ Νούσρα, δηλαδή της Αλ Κάιντα.
 
Εντωμεταξύ οι Κούρδοι  της Συρίας έχουν επίσης ζητήσει να επεκτείνουν  τον  εδαφικό  έλεγχό τους, επί της περιοχής του  συριακού Κουρδιστάν (Rojava), που εκτείνεται  από  την πόλη του Kobani έως την πόλη  Qamishlo, περιοχή που σύμφωνα με το  πρακτορείο ekurd.net, θα αποτελέσει «κομμάτι»   του  μελλοντικού  κουρδικού κράτους. 
 
Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ βλέποντας την Συρία να τίθεται πρακτικά υπό τον έλεγχο του Ιράν...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Alan Grispan : Μη φοβάστε το Grexit που είναι πλέον θέμα χρόνου


Δευ, 08/06/2015 
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι «θέμα χρόνου», εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, μια από τις πιο ηχηρές παρουσίες στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι τις τελευταίες δεκαετίες. «Οσο πιο γρήγορα βγει η Ελλάδα από το ευρώ τόσο το καλύτερο για όλους», σημείωσε σε συνέντευξή του στην Het Financieele Dagblad, προσθέτοντας ότι, σε αντίθεση με αυτό που πίστευε πριν από δύο χρόνια, τώρα έχει πεισθεί ότι η έξοδος της Ελλάδας δεν θα προκαλούσε διάσπαση της Ευρωζώνης.

Ο νυν διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουκίρο Κουρόντα, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε ευθέως ότι «βραχυπρόθεσμα δεν θα υπάρξουν συνέπειες μετάδοσης, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή ακόμη κι αν αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση». Αναγνώρισε, πάντως, ότι «αν για πρώτη φορά μια χώρα  αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, τότε μετά δεν θα πρόκειται για την ίδια σταθερή Ενωση όπως πριν».

Σε ανάλογο πνεύμα και ο τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη, ο πολυδισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος εκτίμησε ότι ένα Grexit θα μπορούσε να δράσει ενισχυτικά για το ευρώ.
Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να απέδωσε σε μεταφραστικό λάθος τη δήλωση που φέρεται να έκανε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι μια πιθανότατα και δεν θα σημάνει το τέλος της Ευρωζώνης, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος δήλωσε στη Handelsblatt: «Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί. Αν όμως γίνει, είμαι πεπεισμένος ότι το ευρώ θα επιβιώσει. Εχουμε μελετήσει τι μπορεί να συμβεί εάν η κρίση εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες. Η ΕΚΤ έχει τα μέσα να την αντιμετωπίσει. Πολλοί κίνδυνοι, που προηγουμένως ήταν πολύ σημαντικοί, σήμερα είναι λιγότερο μεγάλοι».
«Ενα Grexit θα ήταν καλό για την Ευρώπη και την Ελλάδα» σημειώνει ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Γερμανίας, Χανς Βέρνερ Ζιν, γιατί, όπως λέει, «δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανακτήσει η ελληνική οικονομία την ανταγωνιστικότητά της στο ορατό μέλλον». Υποστηρίζει, δε, ότι η έξοδος, η υποτίμηση της δραχμής και η δυνατότητα επανεισδοχής στην Ευρωζώνη θα λειτουργήσει πολύ ενισχυτικά για την ελληνική οικονομία.
ο φόβος για τις δραματικές συνέπειες που θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υποχωρεί. Παρότι η πλειονότητα των πολιτικών ηγετών, αρμόδιων υπουργών και διεθνών οικονομικών παραγόντων εξακολουθούν να προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις ενός Grexit, αυξάνονται οι φωνές που, ακόμη και δημόσια, υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας μας από το ενιαίο νόμισμα, εκτιμώντας ότι αυτή η εξέλιξη, όχι μόνον είναι πιθανή αλλά θα αποβεί και θετική για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Αlianz, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο κεφάλαιο διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο, τόνισε στην «Κ» ότι «σε σύγκριση με το 2010 και το 2012, ο υπόλοιπος κόσμος δείχνει πολύ λιγότερο ανήσυχος για την αρνητική προοπτική μετάδοσης ενός Grexit. Η Ευρώπη έχει κάνει βήματα για να ενδυναμώσει τους θεσμούς και τα εργαλεία που διασφαλίζουν τον περιορισμό της μετάδοσης από ένα μέλος στα υπόλοιπα». Και συμπλήρωσε: «Παρότι κανένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θα ήθελε να μείνει στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για την πρώτη έξοδο χώρας από την Ευρωζώνη, περισσότεροι φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια έκβαση θα ήταν μακροπρόθεσμα προς το συμφέρον της Ενωσης».
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΔΡΑΧΜΗ
- See more at: http://www.drachmi5.gr/ellada/alan-grispan-mi-fovaste-grexit-poy-einai-pleon-thema-hronoy#sthash.NnfVK0UR.dpuf

Μετάβαση στη ΔΡΑΧΜΗ με αύξηση 20-30% σε εισοδήματα!

Μείωση της ανεργίας κάτω του 10% και αύξηση των εισοδημάτων κατά 20-30% ύστερα από τη συγκροτημένη μετάβαση στη δραχμή

Δευ, 08/06/2015 
Η υπόθεση ότι οι μνημονικές επιταγές που έχουν καταδικάσει τη χώρα μας σε αποικία χρέους και ατελέσφορη φτωχοποίηση μπορεί να ανατραπεί χωρίς έξοδο από το θανατηφόρο ευρώ, αποτελεί φρούδα ελπίδα, όπως αποδέχτηκε και από τις τελευταίες ανάλγητες προτάσεις  των δανειστών. Το ευρώ είναι  αλληλένδετο με το μνημόνιο και τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία, η οποία δεν έχει τέλος. Η επιχείρηση κατάληψης της Ευρώπης από το Βερολίνο δεν μπορεί να ανατραπεί από τον μικρούλη του ευρωπαϊκού νότου, την Ελλάδα, όταν οι γύρω χώρες, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, έχουν υποταχθεί στην οικονομική Γερμανική κατοχή.
Η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ, η έκδοση εθνικού νομίσματος, η συνετή διαχείριση της νομισματικής πολιτικής με έκδοση εθνικού νομίσματος που δε θα ξεπερνά το 10-15% του ΑΕΠ, και η υποτίμηση της νέας δραχμής μέχρι 30-50% για την ανάκτηση της νεκρής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αποτελούν τα αναγκαία μέσα για την ανατροπή του μνημονίου και την ελπιδοφόρα φυγή προς τα εμπρός. Για το σκοπό αυτό έχουμε εκπονήσει μελέτες που αντλούν από την επιστημονική θεωρία, δημοσιεύσεις έγκυρων διεθνών οικονομολόγων και Ινστιτούτων για τα ευρύτερα οικονομικοπολιτικά δεδομένα όσον αφορά τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, τις διαπραγματευτικές τακτικές, την πορεία του πληθωρισμού,κλπ., τις προβλεπόμενες συνέπειες και μεταξύ άλλων επιμέρους μέτρα πολιτικής που παρουσιάζουμε πολύ συνοπτικά εδώ.( βλέπε βιβλία και σχετικές μελέτες για τη μετάβαση στη δραχμή).  
Μείωση της ανεργίας κάτω του 10% και αύξηση των εισοδημάτων κατά 20-30%
Η αρχική περίοδος της μετάβασης στη δραχμή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι 14 μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων, μπορεί να κυκλοφορεί παράλληλα και το ευρώ. Σύμφωνα με το δικό μας μελετημένο σχεδιασμό, θα πρέπει να διασφαλιστούν οι τραπεζικές καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, καθώς και η σημερινή αγοραστική αξία των αμοιβών, η επάρκεια σε τρόφιμα,φάρμακα, καύσιμα, πρώτες ύλες, κλπ. και να προσαρμοστεί ομαλά η οικονομία στο εθνικό νόμισμα, χωρίς ιδιαίτερους κλυδωνισμούς. Αν η δραχμή υποτιμηθεί κατά 50%, τότε η αναλογία ευρώ προς δραχμή θα είναι 1: 2, δηλ. 100 ευρώ θα ισούνται με 200 δραχμές. Με την άμεση ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και τη διοχέτευση ρευστότητας σε αναπτυξιακές δράσεις, προβλέπεται σταδιακά η μείωση της ανεργίας κάτω του 10% με τη δημιουργία πάνω απο 1,3 εκ. θέσεων εργασίας και η αύξηση των μισθών και των συντάξεων κατά 20% μετά τους αρχικούς 14 μήνες, στη διάρκεια των οποίων διατηρείται η σημερινή αγοραστική τους αξία με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Το αγροτικό εισόδημα προβλέπεται να αυξηθεί άνω του 30% και το ίδιο ισχύει και για την επιχειρηματικότητα κυρίως στον τουρισμό και  τις εξαγωγικές δραστηριότητες.
Αναβάθμιση και εξορθολογισμός της δημόσιας υγείας, ασφάλισης και πρόνοιας
Αναβαθμίζεται η δημόσια υγεία και το κράτος πρόνοιας, η σύνταξη καταβάλλεται το αργότερο σε ένα μήνα, επανέρχεται το εφ’ απαξ στα πρότερα δεδομένα με ανώτερο πλαφόν τις 100.000 νέες δραχμές( 50.000 ευρώ), θεσπίζεται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους πραγματικά αναξιοπαθούντες πολίτες, ενισχύεται το σύστημα οικογενειακής μέριμνας και βοήθειας στο σπίτι και λαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας. Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία εντάσσεται στο ΕΣΥ, όλοι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί στο ΙΚΑ και όλοι οι φορείς πρόνοιας στον ΕΟΠ ( Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας), με ενιαίους, σύγχρονους κανόνες υγείας, ασφάλισης και κοινωνικής πρόνοιας.  Ενισχύεται η δημόσια παιδεία και ιδιαίτερα τα δημόσια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και δημιουργούνται Πανεπιστημιακές σχολές υψηλού επιπέδου  με διδασκαλία στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, για την προσέλκυση φοιτητών και Ελλήνων Πανεπιστημιακών από όλο τον κόσμο με τη μορφή ιδρυμάτων και τη σύμπραξη του κράτους, φορέων και ιδιωτών.
Μείωση των δανείων κατά 50% και αποτροπή κατάσχεσης κατοικιών
Τα δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ μειώνονται κατά 50%, με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για αποδεδειγμένα δίκαιες περιπτώσεις και δημιουργείται Στεγαστική Τράπεζα για  αποτροπή πλειστηριασμού κατοικιών, κατά το πρότυπο του Ρούσβελτ το 1937.  Για δάνεια άνω των 100.000 ευρώ, προβλέπεται αναλογικά μικρότερη διασφάλισή τους, ενώ οι περιπτώσεις θαλασσοδανείων αντιμετωπίζονται δικαστικά.
Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του δημοσίου
Καθιερώνεται ενιαίος μηχανογραφημένος κωδικός αριθμός (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμός αστυνομικής ταυτότητας), θεσπίζεται αντικειμενικοποίηση, εκσυγχρονισμός και σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, μείωση του ΦΠΑ, πάταξη της φοροδιαφυγής και αποκλεισμός των μεσαζόντων από μεγάλες κρατικές προμήθειες. Προωθούνται σύγχρονες αρχές διοίκησης με ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, επιβολή αυστηρών κυρώσεων, εκσυγχρονισμό και επίσπευση  απονομής της δικαιοσύνης, προαγωγή της αξιοκρατίας, της διαφάνεια, της  αποτελεσματικότητας.
Ανάπτυξη
Προβλέπεται η στήριξη της εσωτερικής ζήτησης και εγχώριας παραγωγής, με προώθηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας στον ορυκτό,  ενεργειακό πλούτο και την εναλλακτική ενέργεια, τον ποιοτικό τουρισμό,την κοινωνική φροντίδα,τη σύγχρονη γεωργία, τη βιομηχανία ποτών και τροφίμων,τη βιομηχανία λιπασμάτων, των αμυντικών προϊόντων, της φαρμακοβιομηχανίας, των ναυπηγείων των μηχανολογικών κατασκευών και ανταλλακτικών,του ιματισμού και της μόδας, της ναυτιλίας και τροφοδοσίας πλοίων, των κατασκευών και δομικών υλικών, την τσιμεντοβιομηχανία και χαλυβουργία, τις μεταφορές και logistics, τις νέες τεχνολογίες, την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, την έρευνα, την καινοτομία και τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες, και ειδικότερα με τη δημιουργία διεθνών Πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων υψηλού επιπέδου.
Εθνικά θέματα και παράνομη μετανάστευση 
Αναζητούνται και διασφαλίζονται διεθνή ερείσματα ως ανάχωμα απέναντι στην γερμανοποίηση της Ευρώπης. σε ΗΠΑ, Ισραήλ, Μ.Βρετανία, Κίνα, Ρωσία, Αίγυπτος κλπ. Προωθείται η ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, διασφαλίζεται η εθνική ταυτότητα και τα συμφέροντα της χώρας με ελληνοκεντρικό προσανατολισμό, χωρίς ιδεοληψίες και ακραίες αντιλήψεις, με στήριξη του πολιτισμού, των τεχνών, του περιβάλλοντος και των παραδόσεων, με ενίσχυση των δεσμών με την ομογένεια, με προαγωγή της αμυντικής  ικανότητας και αμυντικής μας βιομηχανίας. Επιλύεται το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης με απαγόρευση εξαγωγής συναλλάγματος που δεν έχει αποκτηθεί νόμιμα, οι νόμιμοι μετανάστες αντιμετωπίζονται με σεβασμό και καθιερώνεται επιλεκτική εισροή ενσωματώσιμων μεταναστών μέχρι 8% του ελληνογενούς πληθυσμού, παράλληλα με την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.
Ο παράλογος φόβος
Ο παράλογος φόβος που έχουν καλιεργήσει τα συστημικά ΜΜΕ, δε στηρίζεται σε σοβαρή επιστημονική βάση, αλλά ούτε και σε πραγματικά συγκριτικά και ιστορικά  εδομένα. Θα πρέπει να θυμηθούμε πως ζούσαμε με τη δραχμή και πως ζούμε τώρα με το ευρώ. Και επιπλέον, σκόπιμο είναι, όλοι οι καλοπροαίρετοι σκεπτικιστές να δουν γύρω τους, τις άλλες χώρες εκτός ευρώ και ΕΕ που αναπτύσσονται με άλματα ή με ικανοποιητικούς ρυθμούς, την ίδια ώρα που η ευρωζώνη στο σύνολό της και ιδιαίτερα στην περιφέρεια,υποφέρει απο μόνιμη ύφεση και οικονομίκή αδυναμία.  

- See more at: http://www.drachmi5.gr/politiki-apopseis/meiosi-tis-anergias-kato-toy-10-kai-ayxisi-ton-eisodimaton-kata-20-30-ystera-apo#sthash.G5Ii50hv.dpuf

Λαφαζάνης: Ρήξη τώρα και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα


-      Δεν με ενδιαφέρουν τα οφίτσια, λέει ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας 
Δεν βλέπει φως ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης, όπως τονίζουν συνομιλητές του, αν παραμείνουμε σε μια πολιτική που δεν θα διαφέρει από αυτήν που υπηρέτησαν με πάθος οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, υλοποιώντας κατά γράμμα τα Μνημόνια και τις εντολές των δανειστών, που οδήγησαν στην εξαθλίωση.
Θα συνεχιστεί η ίδια τακτική. Θα δανειζόμαστε για να πληρώνουμε τις δόσεις των δανείων που μας έχουν δώσει και η κατάσταση του έλληνα πολίτη θα χειροτερεύει, ενώ το χρέος θα μεγαλώνει. Αυτές είναι οι θέσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τις οποίες έχει καταθέσει σε κυβερνητικές και κομματικές συσκέψεις.
Το πρόβλημα είναι ένα και μόνο, και χωρίς την αντιμετώπισή του κανένας τομέας δεν μπορεί να λειτουργήσει ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς την ανάπτυξη. Λέγεται ρευστότητα. Τους τέσσερις και παραπάνω μήνες, όμως, που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις δεν έχει ακουστεί τίποτε για το κύριο αυτό θέμα ζωής για την Ελλάδα, για το πώς θα εξασφαλισθεί η ρευστότητα, τονίζει σε συνομιλητές του ο Λαφαζάνης, σύμφωνα με καλές πηγές. Αντίθετα, οι δανειστές θα ζητούν όλο και περισσότερα μέτρα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, που θα πλήττουν κυρίως τις ευπαθείς ομάδες, εκβιάζοντας με τη δόση της… δόσης, η οποία θα επιστρέφεται στους δανειστές, όπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια του μαρτυρίου που ζει η χώρα μας.
Ο Π. Λαφαζάνης είναι κατηγορηματικός στο ότι από τη στιγμή που οι έξω επιμένουν στην ίδια πολιτική -και αυτό το βιώσαμε στην ακραία μορφή του την εβδομάδα που πέρασε, με τους δανειστές να ζητούν πλήρη παράδοση βάζοντάς μας το πιστόλι στον κρόταφο- η κυβέρνηση δεν έχει άλλη διέξοδο από τη ρήξη και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Και θα πρέπει να στρέψουμε τα μάτια και προς άλλες πλευρές, όπου υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας και στήριξης. Θα δυσκολευθούμε για έξι μήνες, το πολύ για έναν χρόνο, και μετά θα τα καταφέρουμε, τονίζει.
Αναφερόμενος στα εσωκομματικά και στον πόλεμο που δέχεται η Αριστερή Πλατφόρμα από τη σημερινή ηγεσία, με το επιχείρημα ότι με τις θέσεις της λειτουργεί υπονομευτικά και σπέρνει… ζιζάνια, παραπέμπει στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας ψηφίστηκαν από το 44% των συντρόφων-μελών της ΚΕ.
Σε εκείνους δε που αφήνουν να διαρρεύσει ότι επιδιώκει να έχει… μερίδιο στην εξουσία απαντά ότι ποτέ δεν τον ενδιέφεραν τα οφίτσια, ούτε και τώρα είναι ο στόχος του. Και για επιβεβαίωση θυμίζει ότι, όταν ήταν στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, δεν μπήκε εμπόδιο στη Μαρία Δαμανάκη, στον Νίκο Κωνσταντόπουλο και στον Αλέκο Αλαβάνο, που διεκδίκησαν και ανέλαβαν κατά διαστήματα την ηγεσία.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ