ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Χαρίζουν 1,3 δισ. στους επιχειρηματίες !!!!!!!



Σοβαρό ζήτημα, μέχρι και νομιμότητας, προκύπτει από την εσπευσμένη εφαρμογή της απόφασης του υπουργείου Εργασίας να απαλλάξει αναδρομικά από την 1/9/2012 τους εργοδότες από τις εισφορές τους προς την Εργατική Κατοικία (ΟΕΚ) και Εργατική Εστία (ΟΕΕ) καθώς η σχετική τροπολογία που προωθήθηκε στη Βουλή αποσύρθηκε δύο φορές και δεν έχει ψηφιστεί μέχρι σήμερα. Το υπουργείο Εργασίας είναι πέρα για πέρα εκτεθειμένο, αφού στη σπουδή του για γρήγορη απαλλαγή των εργοδοτών έδωσε σχετικές εντολές προς το ΙΚΑ και αυτό ενημέρωσε τις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τα μηχανογραφικά τους στα νέα δεδομένα, αν και μέχρι τώρα η σχετική τροπολογία είναι «στον αέρα». Σε επαφή που είχε ο «Ρ» με το υπουργείο, η απάντηση που πήρε ήταν ότι πρόκειται για μια συνήθη διαδικασία, που ακολουθείται στο δημόσιο, δείχνει τη βαθιά περιφρόνηση της κυβέρνησης, ακόμα και προς τη συνηθισμένη κοινοβουλευτική πρακτική, όταν αυτή στέκεται εμπόδιο στην απρόσκοπτη και γρήγορη ικανοποίηση των αξιώσεων του κεφαλαίου.
H τακτική και η πρεμούρα αυτή δεν είναι ακατανόητη, αφού με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση έθεσε άμεσα σε εφαρμογή το στόχο για τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους». Συγκεκριμένα, μόνο με την απαλλαγή αυτή όπως εκτίμησε και το ίδιο το υπουργείο οι εργοδότες θα κερδίζουν ετησίως το ποσό των 247 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προστίθεται στο πλήθος των απαλλαγών, χαριστικών ρυθμίσεων και επιδοτήσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο. Στον αντίποδα, βέβαια, οι όποιες συρρικνωμένες παροχές συνεχίζονται να δίνονται από τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΔ , όπως ο κοινωνικός τουρισμός, η επιδότηση ενοικίου, η λειτουργία παιδικών σταθμών, το κατασκευαστικό πρόγραμμα, δάνεια επισκευής και αποπεράτωσης κατοικιών κ.τ.λ. που αφορούν χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τους οργανισμούς αυτούς, φορτώνονται στις πλάτες αποκλειστικά των εργαζομένων.

Και αυτή η απαλλαγή - όπως ομολογείται - είναι μόνο το πρώτο βήμα στο γενικό σχέδιο κυβέρνησης και τρόικας που περιλαμβάνεται και στο 2ο μνημόνιο, για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 μονάδες, δηλαδή περίπου κατά 18% των συνολικών εισφορών των επιχειρήσεων, στις οποίες όταν το σχέδιο ολοκληρωθεί θα εξασφαλίζουν 1,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η εξέλιξη αυτή, σε συνάρτηση με τη μείωση των κατώτερων μισθών τουλάχιστον κατά 22% και 32% (για μέχρι 25 ετών) και αντίστοιχες μειώσεις και στους μισθούς των κλαδικών συμβάσεων, οδηγεί στο χαντάκωμα της εργατικής τάξης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Αποδεικνύοντας περίτρανα ότι - παρά την προπαγάνδα πάσης φύσης διαχειριστών του καπιταλισμού - η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και συνολικά της καπιταλιστικής οικονομίας, είναι ασύμβατη με την ευημερία των εργαζομένων, προϋποθέτει το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, τις περικοπές των όποιων παροχών είχαν κατοχυρώσει και παράλληλα και την ασφυξία των ασφαλιστικών οργανισμών.

Βασιλική Αρονιάδου: «Διώξτε τον Γιώργο από το Χάρβαρντ»

Χάρρυ Κλυνν
«Διώξτε τον Γιώργο από το Χάρβαρντ», λέει Ελληνοαμερικανίδα καθηγήτρια
Τα είπε έξω απο τα δόντια μια καθηγήτρια Πανεπιστημίου των ΗΠΑ όταν πληροφορήθηκε ότι ο Γιωργος Παπανδρέου θα διδάξει στο Χαρβαρντ!
Η ομογενής Βασιλική Αρονιάδου, έστειλε επιστολή στον διευθυντή, Τρει Γκρέισον, ζητώντας κάτι που επιθυμεί όχι μόνο εκείνη αλλα και πολλοί άλλοι.
Να απολυθεί ο πρώην πρωθυπουργός, καθώς -όπως αναφέρει στην επιστολή της- αυτό είναι χαστούκι για τον ελληνικό λαό!
Διαβάστε αναλυτικά τι έγραψε:
«Αγαπητέ κ. Trey Grayson,
διευθυντή του Ινστιτούτου Harvard School of Politics,
Από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, έχω πληροφορηθεί ότι οι...υπότροφοι και η ομάδα Σπουδών του Προγράμματος έχει οργανώσει μια σειρά από σεμινάρια / συζητήσεις, με τίτλο «Επανασχεδιασμός της Ευρώπης», όπου θα παρουσιαστεί και υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου (http://www.iop.harvard/.edu/επανασχεδιασμό-europe-led-george-Παπανδρέου).
Παρακαλούμε να κατανοήσετε ότι για την πλειοψηφία των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα και αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες, καθώς και για τους Ελληνοαμερικανούς οι οποίοι, με απελπισία και αγανάκτηση παρακολουθούν την Ελλάδα να πνίγεται και δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι καταζητούμενος. Ένας άνθρωπος που θα πρέπει να διερευνηθεί για προδοσία, ένας άνθρωπος που, ηθελημένα ή αθέλητα (δυστυχώς υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία για το πρώτο) φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την πτώση της Ελλάδας και για τις συνέπειες για τον ελληνικό λαό, που κυμαίνονται από το κλείσιμο των επιχειρήσεών, να χάνουν τις δουλειές τους να καταλήγουν άστεγοι ή να αυτοκτονούν.
Είναι ακατάλληλο για διάσημο ινστιτούτο σαν το δικό σας, αυτές τις κρίσιμες στιγμές, να καλέσετε τον Γιώργο Παπανδρέου να προσφέρει τις ιδέες του σχετικά με την «κρίση χρέους», «λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα», «η λιτότητα θα κάνει τις οικονομίες μας ανταγωνιστικές;» κλπ. Είναι αυτός, αρμόδιος να μιλήσει για λιτότητα και τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα μιας χώρας; Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως «σοσιαλιστή», αμφιβάλλω ότι θα υποστηρίξει τα μέτρα λιτότητας ως μέσο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας.
Ωστόσο, αυτό είναι ακριβώς αυτό που έσυρε την Ελλάδα σε. Βλέπετε την υποκρισία εδώ; Λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία «επιτεύγματα» του, είναι ο Γιώργος Παπανδρέου ένα κατάλληλο πρόσωπο «για να εμπνεύσει τους μαθητές να εξετάσουν τη σταδιοδρομία στην πολιτική και δημόσια υπηρεσία», η οποία είναι η αποστολή του Ινστιτούτου σας;
Καταλαβαίνετε ότι αυτό το άτομο καλείται να οδηγήσει μια ομάδα μελέτης στο ίδρυμά σας (μια πρόσκληση που τιμά τον Γ. Παπανδρέου και δηλώνει ότι έχετε μεγάλο σεβασμό γι’ αυτόν και τις απόψεις του), είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο για τον ελληνικό λαό;
Παρακαλώ μην επιτρέψετε σε αυτά τα σεμινάρια για να συνεχιστούν. Ακυρώστε αυτά τα σεμινάρια με βάση το ότι θα λάβετε πολλές καταγγελίες από Έλληνες, και το αναγνωρισμένου κύρους Ινστιτούτο σας δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να οργανώσει και να χρηματοδοτήσει προγράμματα υπό αμφισβητήσιμη.
Σας ευχαριστώ,
Βασιλική Aroniadou-Anderjaska, Ph.D.
Έρευνα Αναπληρωτής Καθηγητής
Τμήμα Ανατομίας, Φυσιολογίας και Γενετικής και Τμήμα Ψυχιατρικής»
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Οι πρώτοι νεκροί Τούρκοι στην Συρία - Δύο αξιωματικοί "γαζώθηκαν" από BMP-1ΕκτύπωσηE-mail
15-10-2012 
7
Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν ήδη εμπλακεί σε μάχες στην Συρία και καταγράφουν ήδη τις πρώτες απώλειές τους. Όπως μεταδίδουν το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti στις 14 Οκτωβρίου κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας σκότωσαν Τούρκους και Σαουδάραβες αξιωματικούς σε μάχες στην βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.  

Ο Σαουδάραβας αξιωματικός, ονομάζονταν Mohammad al-Salem Harbi και σκοτώθηκε το Σάββατο σε σκληρές μάχες μεταξύ των συριακών στρατευμάτων και ισλαμιστών ανταρτών στη δυτική πόλη της Ma'arrat al-Numan, που βρίσκεται 73 χιλιόμετρα (45 μίλια) νότια του Χαλεπίου.
Για τους δύο Τούρκους απλά αναφέρθηκε ότι ήταν ένας λοχαγός κι ένας ανθυπολοχαγός, προφανώς σύνδεσμοι με ισλαμιστικές ομάδες ανταρτών. Σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια εκκαθαριστικής επιχείρησης σε συνοικία της πόλης, όταν επιχειρώντας να διαφύγουν "γαζώθηκαν" από το πολυβόλο ενός ΤΟΜΑ BMP-1 (κάπου 300 επιχειρούν ακόμα στον Ελληνικό Στρατό) των κυβερνητικών.

Στο μεταξύ η συριακή αεράμυνα που ελέγχεται από Ρώσους στρατιωτικούς συμβούλους έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, αν και είναι άκρως αμφίβολο ότι τα τουρκικά μαχητικά θα επιχειρήσουν να πλησιάσουν τις δυτικές περιοχές της χώρας όπου έχει κτιστεί τους τελευταίους 18 μήνες η πλέον προηγμένη αεράμυνα της Μ.Ανατολής. Η οποία δεν έχει στις κονσόλες Άραβες, αλλά Ρώσους χειριστές...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

“ΑΝΑΛΩΣΙΜΗ” Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ



«Το υπάρχον σύστημα είναι αποσταθεροποιημένο και αποσταθεροποιείται περαιτέρω από μόνο του»!

Οι σποραδικές εκδηλώσεις αντίδρασης συγκεκριμένων ομάδων θα πάρουν γρήγορα πιο διευρυμένη μορφή, με ανεξέλεγκτες συνέπειες, εκτιμούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.


Μέσα από συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους και οικονομικούς παράγοντες, η «Ελλάδα» αποκαλύπτει το περιεχόμενο του ενημερωτικού σημειώματος της πρεσβείας των ΗΠΑ προς το State Department, με τις εκτιμήσεις των ειδικών απεσταλμένων της Ουάσινγκτον για τις εξελίξεις στη χώρα μας. Το ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα...


Είναι μεγάλο το τελευταίο διάστημα, τόσο εξαιτίας της γεωπολιτικής θέσης που κατέχει η Ελλάδα στη Νοτιανατολική Μεσόγειο -σε συνδυασμό, μάλιστα, με τον «αναβρασμό» στη Μέση Ανατολή- όσο και για τα ευρωοικονομικά, αφού κατά τους Αμερικανούς η οικονομική πορεία μιας υπό δοκιμασία χώρας της Ευρωζώνης συνδέεται άμεσα με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Οι συνομιλητές μας κρίνουν το νέο πακέτο μέτρων ατελέσφορο, την ώρα που έχει εξαντληθεί η αντοχή των πολιτών. Θεωρούν ότι οι Έλληνες βρίσκονται στα όρια της κοινωνικής έκρηξης, πιεζόμενοι τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από άλλους παράγοντες (μετανάστες, εγκληματικότητα, κοινωνική ανισότητα).

Οι σποραδικές εκδηλώσεις αντίδρασης συγκεκριμένων ομάδων θα πάρουν γρήγορα πιο διευρυμένη μορφή, με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, θεωρούν ότι αποδυναμώθηκε εντελώς μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της. Αν και αρχικά υπήρχε συγκρατημένη αισιοδοξία, λόγω του ενωτικού χαρακτήρα και της σύνθεσής της, οι υποστηρικτές της στο εξωτερικό γρήγορα απογοητεύθηκαν, με αποτέλεσμα να την εντάξουν στην κατηγορία των «αναλώσιμων κυβερνήσεων», όπως αυτές που προηγήθηκαν, δηλαδή των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και την υπηρεσιακή Πικραμμένου.

Η συγκυβέρνηση των τριών δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, κυρίως, όμως, δεν κατόρθωσε να ανακτήσει την αξιοπιστία του διεθνούς παράγοντα. Αυτό οφείλεται, όπως εκτιμούν, στην παράλυση του κράτους, καθώς οι αλλεπάλληλες περικοπές και η υπερφορολόγηση του στενού πυρήνα του (ένστολοι, δικαστικοί, ανώτερα στελέχη των δημόσιων οργανισμών κ.λπ.) δεν βοήθησαν στην ανοικοδόμησή του σε στέρεες βάσεις.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι Αμερικανοί βλέπουν και σύμπραξη κρατικών αξιωματούχων με το οργανωμένο έγκλημα, διαιωνίζοντας έτσι το αέναο σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής στη χώρα μας.

Παράλληλα, παρατηρούν ότι υπάρχουν αλλοίωση του πολιτεύματος και περαιτέρω αποσταθεροποίηση όλου του πολιτικού συστήματος, αν και, όπως σημειώνουν, «το υπάρχον σύστημα είναι αποσταθεροποιημένο και αποσταθεροποιείται περαιτέρω από μόνο του»!

Η κυβέρνηση ΣαμαράΣχετικά με τις εκτιμήσεις τους για τον Αντώνη Σαμαρά, σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός καθημερινά χάνει την ευκαιρία να βελτιώσει τα κακώς κείμενα στη χώρα, να εξορθολογήσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, να πατάξει τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης, αφού το περιβάλλον του είναι «άκρως επικίνδυνο, μωροφιλόδοξο και δεν καταλαβαίνει ότι οι ξένοι παράγοντες που προσεταιρίζονται είναι αυτοί που τους βλέπουν ως “χρήσιμα κορόιδα”».

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρατήρηση των ξένων παρατηρητών για τη λεγόμενη «ομάδα Σαμαρά - Βενιζέλου», κάτι που τον εκθέτει περισσότερο, αφού γνωρίζουν πολύ καλά τον ρόλο και τα τεχνάσματα του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις περσινές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα (σ.σ.: στην ουσία, ενώ πριόνιζε την καρέκλα του Γιώργου Παπανδρέου, πριόνιζε το δέντρο που ονομάζεται Ελλάδα!).

rieas

Τώρα... συμβόλαια θανάτου


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ 

Ως πού θα φτάσει άραγε αυτή η επαίσχυντη οικονομική επιθετικότητα της κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ εναντίον του λαού αυτής της χώρας; Βρισκόμαστε ήδη στο ανήκουστο σημείο η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη να μοιράζει... συμβόλαια θανάτου! Είναι απίστευτο,
αδιανόητο, εξωφρενικό! Αυτή η κυβέρνηση καταργεί στην ουσία τα... ληξιαρχεία (!) και ανακοινώνει ότι όλοι οι πολίτες της Ελλάδας μπορούν να... πεθαίνουν, να παντρεύονται και να χωρίζουν μόνο με συμβολαιογραφικές πράξεις, το κόστος των οποίων φυσικά θα καταβάλλουν οι ίδιοι! Ούτε να θάψουν τον νεκρό δεν θα μπορούν οι συγγενείς, αν δεν τα «σκάσουν» πρώτα στον συμβολαιογράφο! Πρώτα θα δίνουν το πενηντάρικο στον συμβολαιογράφο και έπειτα θα εκδίδεται η άδεια ταφής. Οποιος αρνείται να πληρώσει, θα μένει με το πτώμα άταφο!

«Γερή κονόμα» για τους συμβολαιογράφους η ιστορία αυτή. Στην Ελλάδα έχουμε ετησίως περί τους 110.000 θανάτους, 60.000 γάμους και 13.000 διαζύγια. Επί 50 - 60 ευρώ ανά πράξη, νάτα τα 9 με 11 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Δεν θα δείξουν την ευγνωμοσύνη τους οι συμβολαιογράφοι στους πολιτικούς για το δωράκι αυτό;

«Το τζάμπα πέθανε» στην Ελλάδα της τρόικας. Παντρεύεσαι; Θα πληρώσεις. Παίρνεις διαζύγιο; Θα ξαναπληρώσεις. Κι επειδή ο γάμος είναι χαρά, θα πληρώσεις από την τσέπη σου. Το ίδιο θα κάνεις κι αν χωρίσεις. Πάνε έτσι γύρω στα 4 εκατομμυριάκια τον χρόνο υπέρ συμβολαιογράφων. Από την τσέπη σου θα τα βάλεις κι αν πεθάνει κάποιος δικός σου κι ύστερα θα σου τα πληρώσει το ασφαλιστικό ταμείο του πεθαμένου. Δεν φτάνει που έχει τσακίσει η κυβέρνηση τα ταμεία, θα τα βάλει να δίνουν και 6-7 εκατομμύρια ετησίως χαρτζιλίκι στους συμβολαιογράφους.

Φωνάζουν οι δήμοι. Αποκαλύπτουν ότι κάθε μήνα οι ληξίαρχοι στέλνουν στα ασφαλιστικά ταμεία αντίγραφα όλων των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου των ασφαλισμένων κάθε ταμείου χωριστά - στο ΙΚΑ, στον ΟΓΑ κ.λπ. Αποκαλύπτουν επίσης ότι τα ληξιαρχεία στέλνουν σε μηνιαία βάση στη Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) όλες τις μεταβολές (γεννήσεις, θανάτους, γάμους κ.λπ.) σε ήδη υπάρχουσα και λειτουργούσα ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), αν ήθελε η κυβέρνηση. Γιατί να θέλει όμως, αφού όλα αυτά είναι τζάμπα, σε αντίθεση με τους συμβολαιογράφους που εισπράττουν γερά;

Μόνο οι τράπεζες έχουν σημασία, όχι οι άνθρωποι. Τα λεφτά έχουν σημασία, όχι η χώρα. Αυτό είναι το δόγμα κυβέρνησης Σαμαρά και τρόικας. Μόνο που οι επικυρίαρχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ συγκαταλέγουν και την κυβέρνηση Σαμαρά στους «δούλους» - γιατί έτσι αντιμετωπίζουν πλέον τους Ελληνες - όπως αντιλήφθηκαν με επώδυνο τρόπο οι συγκυβερνώντες. Επαθαν την πλάκα της ζωής τους οι απλοί Ελληνες πολίτες όταν έμαθαν ότι η τρόικα απαιτεί να... εκκενωθούν όλα τα ελληνικά νησιά με κάτω από 150 κατοίκους για να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό!

Φρύαξε ο Σαμαράς μόλις μαθεύτηκε η είδηση. Οχι εναντίον της τρόικας που το ζήτησε, αλλά εναντίον του... υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη που το... μαρτύρησε στους εφοπλιστές! Κυκλοφόρησαν φήμες μέχρι και για καρατόμηση του υπουργού, αλλά προφανώς ο πρωθυπουργός συνειδητοποίησε ότι αυτό ισοδυναμούσε με δική του πολιτική αυτοκτονία κι έτσι ο Κ. Μουσουρούλης επιβίωσε προσωρινά. Θα φαγωθεί στον πρώτο ανασχηματισμό.

Σοκ από την τρόικα υπέστη όμως και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Με απίστευτη θρασύτητα οι τροϊκανοί απαίτησαν οι τράπεζες να... μην πληρώσουν 550 εκατομμύρια ευρώ που οφείλουν στο κράτος, που τις έσωσε δίνοντάς τους 5 δισεκατομμύρια έναντι προνομιούχων μετοχών το 2008. Τα λεφτά αυτά μάλιστα είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του 2012, άρα η κυβέρνηση θα έπρεπε να καλύψει και νέα τρύπα μισού δισεκατομμυρίου!

Καταργήστε το δώρο Χριστουγέννων στις συντάξεις και στους δημόσιους υπαλλήλους από φέτος ή βάλτε νέα έκτακτη εισφορά σε όλο τον λαό για να βρείτε το μισό δισ., είπε η τρόικα, η οποία πάντως δεν εισακούστηκε.


ΤΗΛΕΔΟΥΛΟΙ

ΤΗΛΕΔΟΥΛΟΙ
Στο μέλλον, ο ιστορικός που θα καλεστεί να γράψει για την εποχή που ζούμε, θα αφιερώσει ένα τεράστιο κεφάλαιο στην κατηγορία ανθρώπων, που θα μπορούσαν άνετα να ονομαστούν τηλεδούλοι.

Εδώ και 3 χρόνια, ένας ολόκληρος λαός, παρακολουθεί από την τηλεόραση να τον δολοφονούν χωρίς να αντιδράει. Χρόνια τώρα παρακολουθεί ένα θέαμα που ακόμα και ο Όργουελ θα αδυνατούσε να φανταστεί.

Οι τηλεκανίβαλοι της ενημέρωσης, με τους τεράστιους μισθούς και τις καταθέσεις, προσπαθούν κάθε βράδι, στην ζώνη των ζόμπι, να πείσουν έναν ολόκληρο λαό, πως μπορεί και πρέπει να ζήσει με αέρα κοπανιστό, μάλιστα και μολυσμένο, όταν οι ίδιοι πληρώνονται αδρά για να υπηρετήσουν την παράνοια των φασιστοτοκογλύφων του πλανήτη. Το περίεργο όμως δεν είναι αυτό, στο τέλος, αυτή ήταν πάντα η δουλειά τους, αυτό έκαναν πάντα. Το περίεργο είναι πως ένας ολόκληρος λαός κάθεται και τους ακούει.

Κάθε βράδι η ζώνη των ζόμπι, εξαπολύει φόβο, τρόμο και απόγνωση στους τηλεδούλους. Θα μπορούσαμε να πούμε, πως η χώρα, αλλά και ο πλανήτης, έχει χωριστεί σε δυο μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων. Τους τηλεκανίβαλους και τους τηλεδούλους. Φυσικά αυτή η τηλεμάχη, σκοπό έχει να σώσει μια 3η κατηγορία, τους απατεώνες του κόσμου. Μια διεφθαρμένη πολιτικοοικονομικοπνευματική ελίτ. Μια ολιγαρχία που τρέφεται με το αίμα της ανθρωπότητας.

Αιώνες τώρα, άλλοτε με σπαθιά, άλλοτε με σκοταδισμό και πάντα με τον φόβο, κρατάνε την ανθρωπότητα μέσα σε πνευματικές φυλακές, τρέμοντας τον ελεύθερο άνθρωπο, που θα σήμαινε αυτόματα το τέλος της κυριαρχίας τους.

Για να μην έρθει το τέλος τους, έχουν μετατρέψει ολόκληρο τον πλανήτη σε μια απέραντη φυλακή. Το πρόβλημα δεν είναι τι κάνουν αυτοί, στο τέλος καλά κάνουν, την δουλειά τους κάνουν, την κυριαρχία τους προσπαθούν να διαιωνίσουν. Το πρόβλημα είναι γιατί κανείς δεν αντιδράει. Και δεν μιλάω για μια μειοψηφία, για λίγους «τρελούς» που ονειρεύονται ελευθερία, μιλάω για την πλειοψηφία των ανθρώπων, που αν απλά φυσούσαν όλοι μαζί, θα έστελναν την διεφθαρμένη ολιγαρχία στη λήθη του χρόνου για πάντα. Μιλάω για τους τηλεδούλους, τους καταναλωτές φόβου, τους σκλάβους, τα πρεζάκια του μηνιάτικου, τους υπνοβάτες, τους άβουλους. Τους υπάλληλους.

Αυτούς που έφαγαν το παραμύθι πως για να ζήσουν, πρέπει να πουλάνε τον πολύτιμο χρόνο τους όλο και πιο φθηνά, με αντάλλαγμα έναν μισθό της πλάκας. Αυτούς που δέχθηκαν να ζουν σαν πρεζάκια, που περιμένουν την δόση τους κάθε μήνα, αρκεί να έχουν τηλεόραση να βλέπουν τα τούρκικα.

Αυτό που λέμε «πολιτισμός» είναι ένα τεράστιο ψέμα, μια απίστευτη απάτη εναντίον της ανθρωπότητας, μια περιγραφή του κόσμου που σκοπό έχει την διαιώνιση του θανάτου. Την παραγωγή χιλιάδων εσωτερικών θανάτων σε κάθε άνθρωπο, ώστε τελικά να πεθάνει και βιολογικά. Η πίστη στον θάνατο είναι αυτός ο «πολιτισμός».

Είναι τόσο τεράστιο το ψέμα, ώστε μόνο αν όλα τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης λένε ασταμάτητα για αυτό το ψέμα, μπορεί να γίνει πιστευτό.

Αν ο κόσμος έκλεινε για λίγες μέρες την τηλεόραση, αν σταματούσε να αγοράζει εφημερίδες, αν δηλαδή ελευθέρωνε το μυαλό του από τον φόβο που καταναλώνει, σε λίγες μέρες θα άλλαζε ο πλανήτης. Ακριβώς όπως ένα πρεζάκι που θα σταματούσε την πρέζα. Δύσκολο όμως να νικήσεις τον εθισμό, την συνήθεια,, την τηλεπρέζα που έχεις εκπαιδευτεί να καταναλώνεις. Που πίστεψες πως αυτή είναι η αλήθεια, η ζωή.

Ένας ελεύθερος άνθρωπος, είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος για την ολιγαρχία. Ένας άνθρωπος που ξαφνικά αποκτά συνείδηση, που ξυπνάει από τον τηλεύπνο που ζει, που θυμάται ποιος είναι, που θέλει να ζήσει χωρίς σκοτάδι μέσα του, που αντιλαμβάνεται τι είναι το καλό και το κακό, γιατί είναι έμφυτο μέσα του, έχει την δύναμη να μετακινήσει βουνά, να αλλάξει τον πλανήτη.

Φαντάσου ξαφνικά, ο αστυνομικός να αποκτούσε συνείδηση και να έλεγε, τι κάνω, δεν υπηρετώ τη δημοκρατία και τον πολίτη όταν με βάζουν να χτυπάω ανάπιυρους, και συνταξιούχους. Δεν θα το κάνω. Φαντάσου τον εφοριακό να λέει, δεν υπηρετώ την δημοκρατία όταν με βάζουν να κλέβω τον φτωχό και να κάνω τα στραβά μάτια στον πλούσιο διαπλεκόμενο. Σταματάω. Φαντάσου ξαφνικά όλοι να αποκτούσαν συνείδηση, πόσο εύκολα θα άλλαζε ο πλανήτης. Όμως όλοι λένε, εγώ θα σώσω τον κόσμο? Ναι ρε, εσύ θα σώσεις τον κόσμο, ποιος θα τον σώσει, ο τοκογλύφος?

Κάποιοι πιστεύουν σε σωτήρες, πως θα γίνει κάποιο θαύμα και θα πάρουν την εξουσία φωτεινοί άνθρωποι και θα φτιάξουν νόμους που θα φέρουν τον ελεύθερο άνθρωπο. Καλά κρασιά. Μόνο όταν αρχίσουμε να ζούμε από μόνοι μας σαν ελεύθεροι άνθρωποι, όταν γίνουμε πολλοί οι ελεύθεροι άνθρωποι, θα επιβάλουμε τους νόμους που θα εξασφαλίζουν την ελευθερία. Μόνο αλλάζοντας μέσα μας, μόνο αν επανεξετάσουμε το αξιακό μας σύστημα και το αλλάξουμε, θα αλλάξουμε και τον κόσμο. Η μεγαλύτερη επανάσταση πρέπει να γίνει μέσα μας. Είναι ευθύνη του καθενός μας, να επιλέξει αν θα μεταμορφώσει τον πλανήτη σε παράδεισο, η σε κόλαση. Αν όμως συνεχίσουμε να είμαστε τηλεδούλοι, άψυχα ζόμπι, ο μεσαίωνας θα μας φαίνεται παράδεισος σε σχέση με αυτά που θα έρθουν.

Ξύπνα τώρα, αν θες να έχεις αύρο… 

Του Χρίστου Λογαρίδη


Πηγή: ΤΗΛΕΔΟΥΛΟΙ - RAMNOUSIA 

ΟΙ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΚΟΙ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΕΣ...

ΟΙ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΚΟΙ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΕΣ...
3035 ευρώ χρειάζεται μια τετραμελής οικογένεια για να ζήσει σήμερα καλύπτοντας τις βασικές της ανάγκες στην Ελλάδα...

250.000 οικογένειες έχουν βαρέσει κόκκινο στα δανεικά κι αγύριστα....

76.000.000 φτωχοί στην Ευρώπη...

1.200.000.000 άνθρωποι ζουν με ένα δολλάριο τη μέρα στο πλανήτη..

Αριθμοί, στατιστικές...

Ποιος είχε πει ότι "ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι τραγωδία, ο θάνατος ενός εκατομυρίου ανθρώπων είναι στατιστική";

Ζούμε σε μια εποχή ενημέρωσης, σκέτης ενημέρωσης. Ενημέρωση χωρίς αποτελέσματα.
«Σας ενημερώνουμε ότι αύριο πιθανότατα ο Χ θα πεθάνει από την τάδε αιτία.»
Από κάτω από αυτή την είδηση μια μάζα κόσμου που απλά περιμένει να δει την επιβεβαίωσή της.

Κάποτε ξέραμε ότι μόνο ο θάνατος είναι αναπόφευκτος.
Τώρα ξέρουμε ότι όλα είναι αναπόφευκτα.

Συνηθίσαμε στην ιδέα του να δηλητηριαζόμαστε καθημερινά, στην ιδέα του να εκμεταλλεύεται κάποιος όλη την ύπαρξή μας, χωρίς να κάνουμε τίποτα το ουσιαστικό να το αλλάξουμε, εκτός από αυτό ακριβώς που κάνουν και οι ειδήσεις.
Αναμεταδίδουμε στο διπλανό μας την είδηση που μόλις ακούσαμε.
Ενημερωνόμαστε ότι το νερό είναι μολυσμένο, ότι τα τρόφιμα που τρώμε έχουν διοξίνες, ότι τα γελάδια τρέφονται με τα πτώματα των φιλαράκων τους, ότι ο αέρας είναι δηλητήριο, η θάλασσα επίσης, τα φάρμακα κομπίνα, οι ασθενείς πειραματόζωα, το κέρδος ανήκει σε λίγους, η φτώχεια σε πολλούς, τα παιδάκια των μη ανεπτυγμένων χωρών συνεχίζουν να πεθαίνουν σωρηδών, τα δικαιώματα του ανθρώπου καταπατώνται κάθε λεπτό σε κάθε γωνιά της γης...

Ενημερωνόμαστε ότι γύρω υπάρχει αρρώστεια, θάνατος, ατέλειωτα βάσανα και ένας ολόκληρος πλανήτης που δουλεύει, ζει και πεθαίνει, για να εξυπηρετήσει μια κατοστάδα φάτσες που μοστράρουν κάθε χρόνο στο χλιδάτο περιοδικό σαν οι πιο πλούσιοι άνθρωποι στο κόσμο...

Και μερικές εκατοντάδες ακόμα που δε μοστράρουν ίσως στο περιοδικό, αλλά δεν έχουν καν ανάγκη να το κάνουν γιατί ΟΛΑ δικά τους είναι: Τράπεζες, Τύπος, ΜΜΕ, Κινηματογραφικά στούντιο, Αθλητικές ομάδες, Οίκοι μόδας, Ναρκωτικά, ¨Οπλα, Πορνεία, όλα τα καλά του Θεού.

Και σε όλα αυτά εμείς απλά είμαστε "αναμεταδότες"...
Αδιάφοροι, τεμπέληδες, μίζεροι. Μοιρολάτρες....
Αναφέρουμε στο φίλο μας παραδίπλα καθώς ρουφάμε ήσυχα το καφεδάκι ότι σε λίγα χρόνια τα παιδιά που γεννήσαμε τώρα, τα παιδιά μας ίσως να πεθαίνουν σαν κοτόπουλα.
Ότι ίσως δεν θα 'χουν ούτε καν νερό να πιούνε.
Ότι ίσως θα σέρνονται γεμάτα αρρώστειες, παραμορφωμένοι οργανισμοί από τη γέννα τους.
Τα παιδιά μας....
Και μοιάζει το απλανές βλέμμα μας λες και μιλάμε για κάποιους μακρινούς ξεχασμένους συγγενείς...
Η εξουσία έχει κερδίσει τη πιο μεγάλη της μάχη.
Μπορεί ν΄αφήσει το καθένα να λέει ελεύθερα ό,τι γουστάρει, γιατί πολύ απλά οι ακροατές που θα έχει απένταντι πάσχουν από «ζωική άνοια...»
Πάσχουν από άγνοια του πώς να κερδίσουν όλα αυτά που έχασαν, πώς να παλαίψουν για όλα αυτά που χάνονται σιγά σιγά, για τη ζωή την ίδια.
"Νεοδούλοι": Οι δούλοι της νέας εποχής.
Χωρίς αλυσίδες, χωρίς μαστίγιο, χωρίς απειλές, χωρίς κρέμασμα ή κάψιμο στη φωτιά...
Τα σκυλάκια του Παβλόβ σε καθημερινή επίδειξη...
Σκέφτομαι ότι δεν έχει σημασία καν που γράφουμε. Που προσπαθούμε να πούμε στους άλλους τις σκέψεις μας.
Σκέφτομαι ότι είναι ακόμα ένας άσκοπος λόγος.
Εκτονώνω μια ανάγκη γράφοντας κι αυτή η εκτόνωση είναι τελικά η μόνη από τις ανάγκες που καλύπτουμε με το λόγο μας.
Τιπότα άλλο...
Μπορώ να προχωρήσω τον εαυτό μου ένα βήμα πιο εκεί από τη φθορά όπως έλεγε ο ποιητής, όμως τελικά τι θα αλλάξει σ΄αυτους που θα μείνουν πίσω;
Ίσως τελικά οι πολλοί να είναι χαρουμενοι έτσι.
Είναι αδύνατον να ψηλώσεις κάποιον που γουστάρει να 'ναι κοντός.
Μάλλον τελικά και οι ψηλοί μπορεί να κουράστηκαν σ΄αυτό το κόσμο να πηγαίνουν συνέχεια γονατιστοί για να δείχνουν στους άλλους το δρόμο...

Ο Γαβριάς


Πηγή: ΟΙ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΚΟΙ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΕΣ... - RAMNOUSIA 

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ξεφτιλισμένοι δοσίλογοι πολιτικάντηδες!



Στα 9,2 δισ. ευρώ το «μάρμαρο» για μισθωτούς-συνταξιούχους!!



ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ, να έχετε ρημάξει λεηλατήσει τα δημόσια ταμεία τα τελευταία 40 χρόνια (παρέα με τους γνωστούς/κολλητούς σας νταβατζήδες), να έχετε καταστρέψει την πατρίδα και τις ζωές μας, και τώρα να ζητάτε από μισθοσυντήρητους & συνταξιούχους να πληρώσουν ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ!! ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΡΕ ΞΕΦΤΙΛΕΣ!!
Στα αλλεπάλληλα ραντεβού των τελευταίων ημερών μεταξύ της Τρόικας και του οικονομικού επιτελείου κατεβλήθη, από την πλευρά των Στουρνάρα και Σταϊκούρα, προσπάθεια για να αμβλυνθεί η πίεση προς τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Οι απαιτήσεις της Τρόικας όμως, τουλάχιστον όσον...
αφορά στο πακέτο μέτρων ευθύνης του υπουργείου Οικονομικών, οδήγησε στο να «κλειδώσουν» μέτρα ύψους 9,2 δισ. ευρώ για το 2013 (από 7,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού).

Στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να ισχύσει και για τα εισοδήματα του 2012 η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Στη σημερινή νέα συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα θα επιχειρηθεί να «κλείσουν» τα νέα οικονομικά μέτρα του 2013 αλλά και τα μακροοικονομικά σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από τα οποία θα εξαρτηθεί το πόσο σκληρά θα είναι τα επόμενα μέτρα.

Το νέο βασικό σενάριο στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν Τρόικα και κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα 0% για το 2013, για το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% (αντί 4,5% που προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού), 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016 (προφανώς αν αποφασιστεί η επιμήκυνση).

Μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης θα έχουν κλείσει μόνο τα διαρθρωτικά μέτρα. 

Μετά η Τρόικα θα επιστρέψει για να καθορίσει και τις επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας που θα πρέπει να καλυφθούν αν δοθεί επιμήκυνση. 
«Χωρίς την επιμήκυνση θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα 18 δισ. ευρώ» έλεγε πηγή του υπουργείου Οικονομικών «ενώ ο στόχος για πλεόνασμα 4,5% μετατεθεί από το 2014 στο 2016 επαρκούν τα μέτρα 13,5 δισ. 

24gr.

Καταργούνται αναδρομικά οι φοροαπαλλαγές.

Τι ωραία που μας στήριξε η Αγγέλα! Αν είχαν τέτοια βοήθεια όλοι... θα πέθαιναν στα σίγουρα. Φαίνονται ήδη τα αποτελέσματα της επιδρομής... της επίσκεψης, ήθελα να πω. Καταργούνται αναδρομικά! από φέτος οι φοροαπαλλαγές, ενώ τα μέτρα που θα απαιτηθούν για τη διετία 2013, 2014 θα ανέλθουν σε 18 δισ. Ευρώ!!!

Αναδρομικά! Κατάλαβες γαλάζιο ζωντανό, που ψήφισες Σαμαρά; Να στο εξηγήσω, μπας και το φτωχό σου μυαλουδάκι το «πιάσει».Όταν ένας κηφήνας, από αυτούς που θρέφουμε, που πληρώνουμε εκατομμύρια το χρόνο, για να μας κλέβει και να μας τρομοκρατεί, «βάλει το δάκτυλο στο μέλι», δηλαδή κάνει λαμογιά, λαδωθεί κλπ, τα αδικήματά του Παραγράφονται μετά από κάποιο χρόνο. 

Εσένα όμως, που πληρώνεις την εφορία, που είσαι στην ουρά της ΔΕΗ, για να τους δώσεις το χαράτσι κοκ, όχι μόνο σε φορολογούν με άδικα μέτρα, σχιζοφρενικά, ανήθικα, διάλεξε όποια λέξη θέλεις, αλλά σε φορολογούν και αναδρομικά! Σε βασανίζουν κοντολογίς περισσότερο, γιατί πριν δεν σε τιμώρησαν τόσο πολύ! Έπρεπε να πονέσεις κι άλλο. 

Ο σαδισμός αυτός, όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, έχει τη λογική του.  Σου λέει ο Σαμαράς. «Τους είπα αρλούμπες, τους τα πήρα μέχρι σώβρακο, τώρα τους γδέρνω το πετσί, κι αυτοί με έκαναν πρωθυπουργό κι εξακολουθούν να με ακούνε, αντί να με στείλουν να κάνω παρέα στον Άκη (το λιγότερο). Ε μετά, ή τους αρέσει, έχουν ένα ανεξήγητο πολιτικό μαζοχισμό, ή είναι «φυτά» και δεν χαμπαριάζουν τίποτα. Οπότε, βάλτους κι άλλα μέτρα...
"Είναι ένα μεγάλο φασούλι, μη αναμενόμενο, που λέγεται ΕΟΠΥΥ", είπε ο «υψηλόβαθμος παράγοντας», προσθέτοντας, ότι για την κάλυψη αυτής της τρύπας περικόπτεται επιπλέον και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
 Άντε! Μη αναμενόμενο, δηλαδή ήρθε... από τον ουρανό! Απ τη φασολιά του Τζάκ θα έπεσε. Μέχρι χτες, δεν υπήρχε πρόβλημα και σήμερα εμφάνισε... πυρετό ο ΕΟΠΥΥ; Αρρώστησε ο ΕΟΠΥΥ και βάζετε «υπόθετο» στους φορολογούμενους; Καλά, τέτοιο παραμύθι, ούτε ο Άντερσεν. 
Και ποιος διοικούσε τον ΕΟΠΥΥ; Ποιος τα έκανε τα χρέη; Εκλεκτός σας; Θα τιμωρηθεί κανένας για το «ξαφνικό»; Θα παραιτηθεί κάποιος; Γιατί δεν τα ζητάτε απ αυτόν;  Εσείς δεν πανηγυρίζατε για τον ΕΟΠΥΥ; Τι έγινε, δεν πήραν αρκετά «ροζ» τηλέφωνα οι άρρωστοι;
Πείτε το καθαρά. «Εμείς, οι λήσταρχοι της κυβέρνησης, θα σας τα πάρουμε όλα, γιατί μας τα δίνετε, σας θεωρούμε βλήματα, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥΣ (πρόσεξε τα κεφαλαία αγάπη μου)». Είστε Δεδομένοι. Κατάντια. Δεν χρειάζεται ούτε γελοίες δικαιολογίες να βρίσκουν πλέον. Οι νεοδημοπράτες δεν καταλαβαίνουν τίποτα...  

ΣΟΥΗΔΟΣ ΥΠΟΙΚ: ΚΑΛΥΤΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ

 


Η Ελλάδα θα ήταν προτιμότερο να εγκαταλείψει το ευρώ προκειμένου ναανακάμψει η οικονομία της αποτελεσματικά, δήλωσε ο υπουργόςΟικονομικών της Σουηδίας Αντερς Μποργκ από το Τόκιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η χώρα μας φύγει από την Ευρωζώνη, τότε υπάρχει πιθανότητα να ξαναγίνει ανταγωνιστική η οικονομία της και στη συνέχεια ναξανασταθεί στα πόδια της.
Όπως είπε, αυτός είναι ένας επώδυνος και περίπλοκος τρόπος ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να βρεθεί άλλος, λειτουργικός τρόπος.
Είναι εντυπωσιακό και μάλλον πρωτοφανές, υπουργός Οικονομικών μια χώρας μέλους της ΕΕ, ιδιαίτερα ανεπτυγμένης και με μια ιδιαίτερη, μάλιστα, σημασία όπως η Σουηδία, να υπογραμμίζει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προκειμένου να βγει από την κρίση.
Μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι η άποψη του Σουηδού υπουργού Οικονομικών συνδέεται με την οπτική και θέση της Σουηδίας, και ίσως τασυμφέροντά της. Αυτή η υπόθεση, όμως, δεν αλλάζει τη βαρύτητα της τοποθέτησης ούτε την όποια αξιοπιστία της.
Η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της Σουηδίας είναι υποδηλωτική των νηφάλιων προβληματισμών που αναπτύσσονται σε κάποιους σοβαρούς αστικούς κύκλους της ΕΕ.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ «ΚΟΛΟΣΣΟΙ» ΔΡΑΠΕΤΕΥΟΥΝ, ΕΝΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ!

 



ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ!
ΤΟΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΩΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙ!
Στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής παράδοξο.
Οι μνημονιακές πολιτικές εφαρμόζονται για να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης προς τιςιδιωτικές επιχειρήσεις, να στηρίξουν την εγχώριαπεριουσία, αν όχι και να προσελκύσουν νέες επενδύσεις.
Κι όμως, οι μνημονιακές πολιτικές προκαλούν τα ακριβώς αντίθετααποτελέσματα. Έχουν προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα φυγής εξωστρεφώνκυρίως επιχειρήσεων, το οποίο αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.
Μεγάλες εταιρίες, η μία μετά την άλλη, μετά τα κρατικά ομόλογα, βαθμολογούν ως «σκουπίδι» και τον ελληνικό καπιταλισμό, προεξοφλώντας, ίσως, δραματικές εξελίξεις, όπως η άτακτη πτώχευση και ηανεξέλεγκτηέξοδος από το ευρώ και σε κάθε περίπτωση τη δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.
Η στάση αυτή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ίσως, δώσει και τη χαριστική βολή στον ελληνικόμνημονιακό νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και είναι βέβαιον ότι συνιστά με τον δικό της παράδοξο τρόπο προειδοποίηση και «κάλεσμα» για μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή στη χώρα!
Ισχυρό πλήγμα στην προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης προς τουεπιχειρηματικού κόσμου, που επιδιώκει η κυβέρνηση, επιφέρει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το κύμα εξόδου από την Ελλάδα μεγάλων ξένων και εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.
Μόλις μερικά 24ωρα μετά την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, η οποία εκλήφθηκε από τις αγορές ως έμπρακτη στήριξη παραμονής της Ελλάδος στο ευρώ, το εύθραυστο κλίμα, δέχθηκε δύοαπανωτάκτυπήματα.
Η απόφαση της οικογένειας Δαυίδ, βασικού μετόχου της Coca Cola 3E, να μεταφέρει την διαπραγμάτευση των μετοχών της στο χρηματιστήριο τουΛονδίνου, και την έδρα του ομίλου στηνΕλβετία, ήρθε ελάχιστες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση της ΦΑΓΕ, που ελέγχεται από την οικογένειαΦιλίππουγια τη μεταφορά της έδρας της στο Λουξεμβούργο.
Οι δύο κινήσεις συνιστούν ηχηρό καμπανάκι, καθώς δυο από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, που λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με ορίζοντα ετών και όχι μερικών μηνών, επιλέγουν τοΛουξεμβούργο και την Ελβετία από την Ελλάδα.
Είχε προηγηθεί η απόφαση των CarrefourCredit Agricole και SocieteGenerale να φύγουν από την Ελλάδα, πληρώνοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, αδρά για να το επιτύχουν. Κίνηση που αντανακλά την έλλειψη εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ελληνικού καπιταλισμού.
Η οικογένεια Δαυίδ είχε προειδοποιήσει, την τελευταία τριετία, αρκετές φορές το εγχώριο πολιτικό σύστημα για το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας. Ταυτόχρονα, είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες τηνπροεργασία, αλλάζοντας την δομή του ομίλου και προϊδεάζοντας την αγορά για την μεταφορά της διαπραγμάτευσης σε μεγάλη "οργανωμένη" αγορά.
Η απόφαση μεταφοράς της έδρας του ομίλου δεν αποτέλεσε ως εκ τούτου κεραυνό εν αιθρία.
Παρ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της. Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη. "Δεν μπορώ να υποδείξω σε καμία επιχείρηση τι θα κάνει ως προς τη στρατηγική της. Ούτε έχω τη δυνατότητα λήψης αστυνομικών μέτρων", δήλωσε ο υπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πως σχολιάζει την απόφαση των ΦΑΓΕ και Coca Cola Τρία Έψιλον.
«Η πόρτα άνοιξε» σημειώνουν κορυφαίοι επιχειρηματικοί παράγοντες, υπονοώντας ότι έπονταιαντίστοιχες κινήσεις από εγχώριουςεπιχειρηματικούς ομίλους, που εδρεύουν μεν στην Ελλάδα, αλλά το συντριπτικό μέρος των πωλήσεών τους διενεργείται στις διεθνείς αγορές.
Η μεταφορά έδρας εκτός Ελλάδος, αποτελεί πλήγμα όχι μόνο σε επίπεδο εμπιστοσύνης, αλλά και σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας.
Η Coca Cola Τρία Έψιλον διευκρίνισε στους αναλυτές ότι το management θα ασκείται πλέον από τηνΕλβετία. Αυτό σημαίνει ότι, πέραν των άλλων συνεπειών, κάποια καλά αμειβόμενα στελέχη θα πάψουν να ζουν νακαταναλώνουν και να φορολογούνται στην Ελλάδα, ενώ θα χαθούν φορολογικά έσοδα καθώς και δουλειές υποστήριξης (νομικές ελεγκτικές υπηρεσίεςυπηρεσίες μηχανογράφησης κ.ά.) που γίνονται σήμερα από ελληνικές επιχειρήσεις.
ΓΙΑΤΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Κατ αρχήν οι κινήσεις μεταφοράς έδρας έχουν δρομολογηθεί εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της χώρας θα παραμείνει ακόμη και αν ψηφισθεί το πακέτο των 11,5+2 δισ. ευρώ και εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, λόγω της βαθειάς ύφεσης και τουμη βιώσιμου χρέους.
«Μπορεί το ρίσκο χώρας να έχει μειωθεί, κάτι που αποτυπώθηκε στις τιμέςομολόγων και μετοχών, αλλά η αβεβαιότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει για καιρό», σημειώνει στέλεχος εξωστρεφούς επιχειρηματικού ομίλου.
Ρόλο παίζει όχι το ύψος της φορολόγησης, το οποίο συνεχώς πέφτει στηνΕλλάδα, αλλά η αβεβαιότητα για το φορολογικό καθεστώς που διέπει τα νομικά πρόσωπα. Τα τελευταία χρόνια το φορολογικό πλαίσιο για τα αδιανέμητα και διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων έχει αλλάξει αρκετές φορές, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος προσέφυγε, όταν μπορούσε, σε πρακτικές, όπως η επιστροφή κεφαλαίου, προκειμένου να παρακάμψει τη φορολογική επιβάρυνση στα μερίσματα.
ΜΕΙΩΝΟΥΝ 'Η ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Ο πιο σημαντικός λόγος, όμως, του Grexit από πλευράς επιχειρήσεων είναι η μείωση ή ελαχιστοποίηση του ρίσκου της χώρας, που συνοδεύει τις επιχειρήσεις, οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα. Η πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδας παραμένει στο ναδίρ και αυτό δύσκολα θα βελτιωθεί αισθητά την επόμενη διετία.
Για τη μεν Coca Cola 3Ε η κίνηση θα έχει κυρίως οφέλη σε ψυχολογικό επίπεδο. Η διαφαινόμενη μεταφορά έδρας (εφόσον η Coca Cola HBC απορροφήσει Coca Cola Τρία Έψιλον) θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών προς τον όμιλο, καθώς θα αναδειχθεί ο διεθνής του χαρακτήρας και δεν θα φέρειελληνικό κίνδυνο παρά μόνο για το 7% της συνολικής του δραστηριότητας.
Και αυτό διότι ο όμιλος συμφερόντων Δαυίδ συνέχισε να έχει ομαλή πρόσβαση στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, ενώ τα υφιστάμενα δάνεια του φέρουν και εγγύηση από την αμερικανική «The Coca Cola Co.».
Πάντως στις 7 Ιουνίου η Standard & Poors και στις 19 Ιουνίου η Moody’s προχώρησαν σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ομίλου σεBBB+ και Baa1 αντίστοιχα, διατηρώντας μάλιστα "αρνητικές" προοπτικές.
Η πρώτη σημαντική αποπληρωμή ομολόγου είναι στις 17 Σεπτέμβριου του 2013 αξίας 500 εκατ. δολαρίων με σταθερό επιτόκιο 5,125%, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου του 2014 λήγει και άλλο ένα ομολογιακό συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ με 7,875% επιτόκιο.
Αντίθετα για την ΦΑΓΕ, η μεταφορά έδρας και η αλλαγή τουοργανογράμματος (νέα εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο κάτω από την οποία περνούν όλες οι δραστηριότητες του εξωτερικού με ταυτόχρονη μετατροπή της εν Ελλάδι εταιρείες σε μια τοπικής εμβέλειας εταιρεία) αλλάζει σύμφωνα με την S&P και τις δυνατότητες αξιολόγησης του ομίλου.
Εξωστρεφείς όμιλοι, μεταφέροντας την έδρα τους στο εξωτερικό απαλλάσσονται από το ρίσκο της μνημονικής και υπερχρεωμένης Ελλάδας και επομένως αποκτούν μεγαλύτερη ευχέρεια στην αναχρηματοδότηση δανείων καθώς και τη λήψη νέου δανεισμού, με όρους μάλιστα σημαντικά καλύτερους από τους ισχύοντες για ελληνικές επιχειρήσεις.
ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Πρώτος στόχος της μεταφοράς έδρας που διενεργούν επιχειρήσεις, όπως ηΦΑΓΕ, είναι σύμφωνα με στελέχη ελεγκτικών εταιρειών η αποσύνδεσή τους με την ελληνική ταυτότητα, και το ρίσκο που την συνοδεύει.
Μια ελληνόκτητη επιχείρηση με έδρα το Λουξεμβούργο, που δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμοχαίρει αυτόματα μεγαλύτερης πρόσβασης στις αγορές, από ότι όταν είχε την έδρα της στην Ελλάδα, σημειώνουντραπεζικά στελέχη.
Οι ίδιοι σημειώνουν ότι επιχειρήσεις πελάτες τους αναγκάστηκαν να μεταφέρουν πρόσφατα την έδρα τους στο εξωτερικό καθώς η ελληνική ταυτότητα δυσχέραινε ακόμη και την δυνατότητα τους να κάνουν ραντεβού με υποψήφιους πελάτες.
ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ BONUS
Ρόλο, αλλά όχι πρωτεύοντα στην παρούσα συγκυρία, στην απόφαση μεταφοράς έδρας παίζει και τοφορολογικό περιβάλλον. Το πρόβλημα της Ελλάδος δεν έγκειται  στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές για επιχειρήσεις, σύμφωνα με στελέχη ελεγκτικών εταιρειών αλλά στις συχνές και μερικές φορές αλλοπρόσαλλες αλλαγές του φορολογικού πλαισίου.
Η μεταφορά της έδρας εκτός Ελλάδος το πρώτο που επιτυγχάνει ως εκ τούτου είναι η ελαχιστοποίηση του κινδύνου από την αστάθεια του φορολογικού πλαισίου στην Ελλάδα. Σε μερικές περιπτώσεις οδηγεί και σε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.
Για παράδειγμα, στο Λουξεμβούργο δεν υπάρχει φορολόγηση στα διανεμόμενα κέρδη ενώ στην Ελλάδα φορολογούνται με συντελεστή 25% τον οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει στο 15%.
Έτσι ένας ελληνόκτητος όμιλος που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και έχει κερδοφόρες θυγατρικές στην Ευρώπη δεν φορολογείται για τα μερίσματα των θυγατρικών στη μητρική, κάτι που ισχύει και στηνΕλλάδα, αλλά δεν φορολογούνται ούτε και οι μέτοχοι της Holding όταν λαμβάνουν με τη σειρά τους μέρισμα.
Καμία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση δεν θα έχει και η Coca Cola εφόσον η έδρα της Holdingμεταφερθεί στην Ελβετία. Και αυτό διότι υπάρχει απαράδεκτη και ιμπεριαλιστική συμφωνία της χώρας με την Ε.Ε. να μην φορολογούνται κέρδη θυγατρικών, οι οποίες ελέγχονται κατά τουλάχιστον25% και επί μια διετία, από εταιρείες που εδρεύουν στην Ελβετία. Πρόκειται για συμφωνία που έχει κυρωθεί από την ελληνική βουλή με το νόμο3363/2005 ( άρθρο 15).
Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ
Η τραγική ειρωνία να φεύγουν οι επιχειρήσεις από τη μνημονιακή νεοφιλελεύθερη Ελλάδα, όσο μάλιστα η τελευταία εφαρμόζει βαθύτερα καισυνεπέστερα το μνημονιακό πρόγραμμα, έρχεται να υπογραμμίσει και από μια άλλη σκοπιά την ανάγκη μιας μείζονος προοδευτικής ανατροπής στη χώρα. Αυτή η προοδευτική ανατροπή  επιβάλλεται όχι, φυσικά, διότι θασυγκρατήσει κατ'ανάγκη τους μεγάλους ιδιωτικούς κολοσσούς  στη χώρα αλλά διότι θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διαμορφώσει ένα νέο παραγωγικό αναπτυξιακό δρόμο και πρότυπο με επίκεντρο ένα ανασυγκροτημένο δημόσιοκαι κοινωνικόοικονομικό τομέα.
*Αξιοποιήθηκε ως βασική πηγή το άρθρο του Χρ. Κίτσου από το euro2day.gr
Πηγή: