ΟΙ ΕΠΤΑ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ή ΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΕΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ...



Στις 21 μέρες που απομένουν μέχρι να μάθουμε το αποτέλεσμα των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επιλύει κάθε τρεις μέρες και ένα πρόβλημα για να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να κόψει πρώτος το νήμα της κάλπης. Αν το καταφέρει μπορεί να είναι αυτός που θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως. Κυβερνήσεως όμως συμμαχικής καθώς μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, την υπογραφή και από τον Αλ. Τσίπρα μνημονίου με νέα σκληρά μέτρα για εργαζόμενους συνταξιούχους και επιχειρήσεις, την επιβολή capital controls στις τράπεζες και την πρόσθετη ζημιά δεκάδες δις στην οικονομία η αυτοδυναμία θα πρέπει να θεωρείται όνειρο φθινοπωρινής νυκτός. Το εκλογικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, που πιστοποιούσαν μέχρι και το δημοψήφισμα οι δημοσκοπήσεις, ενδεχομένως παραμένει, αλλά μετά τη μετατροπή του "όχι" εν μια νυκτί σε "ναι" και τα όσα ακολούθησαν το πολιτικο-κοινωνικό τοπίο θυμίζει κινούμενη άμμο.
Η πολιτική ρευστότητα είναι μεγάλη και προσώρας ουδείς μετά βεβαιότητας μπορεί να προβλέψει την έκταση της ζημίας που θα προκαλέσει η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) του Παν. Λαφαζάνη στην Κουμουνδούρου. Πολιτικοί αναλυτές και κομματικά επιτελεία εκτιμούν πως στην περίπτωση που αυτή υπερβεί τις 6-7 μονάδες τότε το βράδυ των εκλογών θα ζήσουμε ένα πραγματικό θρίλερ. Εάν το ποσοστό της ΛΑΕ είναι μεγαλύτερο, τότε, σύμφωνα με τους περί τα εκλογικά ειδήμονες, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση πρώτο κόμμα να είναι η Νέα Δημοκρατία.
Μπορεί όμως το νεότευκτο κόμμα του Παν. Λαφαζάνη να πετάξει σε τόσο υψηλά ποσοστα; Δύσκολο, αλλά όχι και απίθανο. Κατ' αρχήν έχει πανελλαδική δικτύωση. Σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες υπάρχουν κομματικές δυνάμεις (νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις) που το στηρίζουν. Επιπροσθέτως, έχει συνταχθεί μαζί του το 1/4 της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διαθέτει σοβαρή εκπροσώπηση και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Όμως το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα για τον Παν. Λαφαζάνη είναι ότι στην ΛΑΕ προσχώρησαν 25 βουλευτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων, στις εκλογές του Ιανουαρίου, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. Για παράδειγμα 12 από τους 25 βουλευτές ήταν πρώτοι σε σταυρούς στις περιφέρειες τους: Λαφαζάνης (Β' Πειραιά), Αμανατίδου (Β' Θεσσαλονίκης), Ζαννής (Πιερία), Ζερδελής (Λέσβου), Ιωαννίδης (Καβάλα), Λαπαβίτσας (Ημαθία), Μακρή (Κοζάνη), Πετράκος (Μεσσηνία), Σαμοΐλης (Κέρκυρα), Σταθάς (Βοιωτία), Κυριακάκης (Φθιώτιδα). Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις νομούς μένει χωρίς βουλευτή αφού στη ΛΑΕ πήγαν οι μοναδικοί εκλεγέντες βουλευτές του: στη μονοεδρική της Ευρυτανίας ο Κώτσιας, στη διεδρική της Καστοριάς ο Διαμαντόπουλος και στην τριεδρική της Λέσβου ο Ζερδελής. Επίσης χωρίς βουλευτή μένει και στη Βοιωτία αφού και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σταθάς και Σκούμας, ακολούθησαν τον Λαφαζάνη. Στις πολυπληθείς περιφέρειες της Β' Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου η Χαραλαμπίδου και ο Κριτσωτάκης κατέλαβαν τη δεύτερη θέση υπολειπόμενοι, κατά λίγων μόνον ψήφων των πρώτων σε σταυρούς. Τη δεύτερη θέση, πίσω από τη Ραχήλ Μακρή κατέλαβε στην Κοζάνη η Ουζουνίδου, που επίσης πήγε στην ΛΑΕ, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια κρίσιμη και μεγάλη περιφέρεια να μείνει μόνον με έναν βουλευτή. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την πρώτη σε ψήφους στην Α' Αθήνας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία εφόσον συνεργαστεί, ως αναμένεται, με την ΛΑΕ θα δώσει μεγάλο αέρα στον Λαφαζάνη, τότε η πληγή για τον Τσίπρα είναι μεγάλη.
Και βέβαια το πρόβλημα μεγαλώνει όταν ο μακράν πρώτος σε σταυρούς στις ευρωεκλογές Μανώλης Γλέζος κατήγγειλε ανοιχτά τον Τσίπρα, ενώ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι και ο πρώτος σε σταυρούς στη Β' Αθήνας Γιάννης Βαρουφάκης. Εδώ να σημειώσουμε ότι από τους έξι πρώτους σε σταυρούς στη Β' Αθήνας μόνον ο δεύτερος (Δραγασάκης) και ο τρίτος (Κουρουμπλής) θα είναι υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς Βαλαβάνη (4η) Στρατούλης (5ος) και Χουντής (6ος) πήγαν στη ΛΑΕ. Και οπωσδήποτε σ' αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και δύο βουλευτίνες που ήταν και υποψήφιες για τις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Θεσσαλίας, την Αγλαΐα Κυρίτση (Επικρατείας) και την Ηρώ Διώτη (Λάρισα). Η μεν πρώτη θα είναι υποψήφια με την ΛΑΕ, η δε δεύτερη, λόγω διαφωνιών με το μνημόνιο, δεν θα είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά στα ανωτέρω θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την μάλλον σίγουρη (μετά τα όσα έχουν ακουστεί για υπόθεση φοροδιαφυγής) απώλεια του πρώτου σε σταυρούς στο Υπόλοιπο Αττικής Αλ. Μητρόπουλου.
Η δεύτερη πληγή για τον Τσίπρα είναι οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι. Αν οι διαφωνούντες βουλευτές και τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνεκρότησαν τη ΛΑΕ είναι το πρώτο πρόβλημα, οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι είναι το δεύτερο και μεγαλύτερο πρόβλημα. Από την μετατροπή του "όχι" του δημοψηφίσματος σε "ναι" και την υπογραφή του μνημονίου δεν αισθάνθηκαν προδομένοι μόνον οι κομματικοί, αλλά και οι απλοί άνθρωποι που πίστεψαν στα λεγόμενα του πρωθυπουργού και στρατεύθηκαν στο "όχι". Επίσης η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, τις αυξήσεις στον ΦΠΑ και την αθέτηση των προεκλογικών και προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβερνήσεως υποβηθεί την ανάπτυξη κεντρόφυγων τάσεων.
Πλέον η πιθανότητα μεγάλης αποχής λόγω δυσαρέσκειας είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Πολίτες που στις εκλογές του Ιανουαρίου ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αισθάνονται απογοητευμένοι, αλλά και δεν θέλουν να ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα, είναι πιθανόν να προτιμήσουν να μην προσέλθουν στις κάλπες. Στην πλειοψηφία τους αυτοί προέρχονται από την Κεντροαριστερά. Αρκετοί εξ αυτών ενδεχομένως θα ψήφιζαν ένα κοινό σχήμα ΠΑΣΟΚ - Κίνημα του Γ. Παπανδρέου - ΔΗΜΑΡ. Τώρα που η προσπάθεια, ως φαίνεται, ναυαγεί κάποιοι -και κυρίως αυτοί που θέλουν να έχουν σχέση με το γκουβέρνο- ίσως προτιμήσουν να πάνε στη Ν.Δ. ή ακόμη και στο Ποτάμι, που διεκδικεί να γίνει, μετά τους ΑΝΕΛ, ο επόμενος κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η τρίτη πληγή του πολυτραυματία ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να γιάνει ο Τσίπρας είναι η σχέση κυρίως με τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις νοικοκυρές. Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου, σύμφωνα με έρευνα για το εκλογικό αποτέλεσμα, εν πολλοίς στηρίχθηκε στις τέσσερεις αυτές κοινωνικές κατηγορίες. Συν βεβαίως τους δημοσίους υπαλλήλους, στους οποίους πιθανολογείται ότι δεν θα έχει υποστεί μεγάλη φθορά λόγω της πολιτικής "προστατευτισμού" τους που άσκησε το επτάμηνο της διακυβέρνησης. Στους συνταξιούχους που στις εκλογές του 2012 είχε πάρει το 16% των ψήφων, το 2015 πήρε 36%. Στους αγρότες, που παραδοσιακά ψηφίζουν συντηρητικά, το 2012 πήρε 21% και το 2015 ανέβηκε στο 29%. Στους ελεύθερους επαγγελματίες από το 30% πήγε στο 34% και στις νοικοκυρές από το 24% στο 33%.
Τώρα και οι τέσσερεις αυτές κατηγορίες έχουν πληγεί. Το καλάθι της νοικοκυράς, με τις αυξήσεις στο ΦΠΑ ακρίβυνε. Οι συνταξιούχοι μπορεί ακόμη να μην έχουν δει ακόμη τις μειώσεις στις συντάξεις τους, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα συμβεί. Στις μεν επικουρικές και στον κλάδο ασφάλισης από τον Σεπτέμβρη στις δε κύριες από τον Ιανουάριο και μάλιστα σε ποσοστό που θα φθάνει έως και το 8%. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ασφαλώς θα το έχουν οι αγρότες, οι οποίοι θα αρχίσουν να επιβαρύνονται, και μάλιστα σημαντικά, από φορολογικά και άλλα μέτρα που σχετίζονται με το επάγγελμά τους. Η κυβέρνηση προσπάθησε να μην έλθουν όλες οι επιβαρύνσεις μαζεμένες, αλλά να απλωθούν σε βάθος τριετίας. Στο δεύτερο κύμα των μέτρων του μνημονίου που θα έλθει μετά τις εκλογές οι αγρότες θα κληθούν να καταβάλουν το τίμημα που μέχρι τώρα εχουν αποφύγει. Το ίδιο ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόροι, γιατροί, συμβολαιογράφοι κ.α.), αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους με τις αυξήσεις στο μπλοκ παροχής υπηρεσιών καθώς και με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες με την προκαταβολή του 100% του φόρου.
Η τέταρτη πληγή για τον Τσίπρα θα είναι και η εκλογική συμπεριφορά των ιδιωτικών υπαλλήλων, των ανέργων και της Νεολαίας. Στους πρώτους το 2012 πήρε το 32% των ψήφων και το 2015 το 39%. Στους δεύτερους από το 35% πήγε στο 44%. Τώρα οι μεν άνεργοι συνεχίζουν να παραμένουν άνεργοι, νέες θέσεις εργασίας (και μάλιστα οι 300.000 που θα χρηματοδοτούσε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης) δεν υπάρχουν, το δε μέλλον τους προδιαγράφεται ακόμη πιο ζοφερό αφού επικρατεί κλίμα αποεπένδυσης και η χώρα βυθίζεται εκ νέου στην ύφεση. Οι δε ιδιωτικοί υπάλληλοι ούτε είδαν το βασικό τους μισθό να πηγαίνει στα 751 και τα εργασιακά τους δικαιώματα πήραν απλώς αναβολή εκτέλεσης για μερικούς ακόμη μήνες. Ταυτόχρονα, λόγω της συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και των capital controls έχει αυξηθεί η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με το βασίμως πιθανολογούμενο κλείσιμο ακόμη και μεγάλων επιχειρήσεων το Φθινόπωρο.
Αν στις παραπάνω κοινωνικές κατηγορίες προσθέσουμε και τη Νεολαία, εργαζόμενη και σπουδάζουσα - το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το 30% των ψήφων και το 2015 το 32%, ενώ στο δημοψήφισμα το 69% των νέων ηλικίας 18-29 ψήφισε "όχι" και μόνον το 26% "ναι"- που συνεχίζει να πλήττεται από την υψηλή ανεργία και τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων, τότε η πληγή, στις τρεις αυτές κοινωνικές κατηγορίες, κινδυνεύει να κακοφορμίσει εκλογικά για τον Αλ. Τσίπρα. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτή την εκλογική μάχη θα στερηθεί και της μαχητικότητας της κομματικής του Νεολαίας αφού αυτή, όντας αριστερόστροφη, αντιμετώπισε με αρνητική διάθεση τη "δεξιά στροφή" του Τσίπρα και κατήγγειλε ανοιχτά την υπογραφή του νέου μνημονίου.
Η πέμπτη πληγή του Τσίπρα ασφαλώς είναι το Μεταναστευτικό. Μπορεί να μην ευθύνεται η κυβέρνηση για την έξαρση του φαινομένου, όμως οι χειρισμοί από την αρμοδία υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό έως και ανοιχτή αμφισβήτηση ακόμη και από κυβερνητικούς παράγοντες, όπως ο συναρμόδιος για την αντιμετώπιση του προβλήματος, υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. Οι καθημερινές απαράδεκτες εικόνες στην τηλεόραση με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στα παραμεθόρια νησιά και την πρωτεύουσα, πέραν της συμπαθείας για τη δυστυχία των ανθρώπων, αναμφισβήτητα πλήττουν την κυβερνητική εικόνα, προκαλούν ανησυχία ακόμη και σε νουνεχείς αλλά και προοδευτικούς πολίτες και οπωσδήποτε ενισχύουν τα ρατσιστικά σύνδρομα, ενώ πιθανολογείται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε υπερψήφιση της Ν.Δ. που τάσσεται υπέρ του "νόμου και της τάξης", πρωτίστως όμως της Χρυσής Αυγής που έχει κάνει σημαία της το κλείσιμο των συνόρων και την πάταξη, με κάθε τρόπο, των μεταναστών. Η ήπια, συχνά αντιφατική, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει τα όρια του δημοκρατικισμού, αντιμετώπιση του φαινομένου εκ μέρους της κυβερνήσεως αναμένεται να έχει επίπτωση στα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις περιοχές εκείνες όπου η παράνομη και προσφυγική μετανάστευση επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα των πολιτών.
Η έκτη πληγή που πρέπει να επουλώσει ο Τσίπρας σχετίζεται με τον τρόπο που πρέπει να αιτιολογήσει τη στροφή του ιδίου και του κόμματός του στον πραγματισμό. Προσώρας δεν έχει καταφέρει να εντάξει δημιουργικά στη ρητορική του -και απομένει να δούμε αν και με πιο τρόπο θα το κάνει στο προεκλογικό του πρόγραμμα- την υπογραφή, μετά από τον Γ. Παπανδρέου και τον Αντ. Σαμαρά, μνημονίου και από τον ίδιον. Το επιχείρημα ότι του επεβλήθη και δεν είναι ελληνικής ιδιοκτησίας δεν οδηγεί πουθενά και σίγουρα συνιστά πολιτικό λάθος. Το τρίτο μνημόνιο είναι πραγματικότητα, φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μ' αυτό θα πορευτεί εφεξής η χώρα.
Το θέμα είναι λοιπόν πως θα ενταχθεί σ' ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και πως οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους εταίρους-δανειστές θα μπορέσουν να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Από τη στιγμή που ο Τσίπρας έχει δεσμευθεί ότι θα το εφαρμόσει και μάλιστα θέτεις και ως προεκλογικό δίλλημα ποιός είναι αυτός που μπορεί να το υλοποιήσει καλύτερα είναι άστοχο έως και βλακώδες να σκούζει για το πόσο κακό και επιζήμιο είναι. Ο Τσίπρας πρέπει να βρει άλλο τρόπο για να δικαιολογήσει την πολιτική στροφή που έκανε και το μνημόνιο που υπέγραψε. Και ο μόνος ορθός τρόπος είναι να βγει επιθετικά να υπερασπίσει και τα δύο και όχι να προσπαθεί να ανακαλύψει δικαιολογίες για τον εκβιασμό που εδέχθη για να το υπογράψει. Οι τυχόν ιδεολογικές τύψεις που έχει δεν αφορούν τους πολίτες, αλλά αποκλειστικά τον ίδιον. Όσο δε επιμένει να χειρίζεται ιδεολογικά ένα θέμα που αφορά συγκεκριμένες και συμφωνημένες με τους δανειστές της χώρας πολιτικές οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι αντίπαλοί του στην Αριστερά, δηλαδή ο Λαφαζάνης και το ΚΚΕ. Όσο επιμένει σε αντιμνημονιακή ρητορική το μόνο που καταφέρνει είναι να ενισχύει αφενός το αντιμνημονιακό στρατόπεδο, στο οποίο ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν ανήκουν, και αφετέρου τους συνεπείς μνημονιακούς, δηλαδή τη Ν.Δ., το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να προπαγανδίζουν ότι οι ίδιοι μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα σε ένα θέμα με το οποίο συμφωνούν.
Η έβδομη πληγή την οποίαν πρέπει να γιατρέψει ο Τσίπρας, για να μπορεί να ελπίζει σ' ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα βρίσκεται στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ψηφοδέλτια που θα εμφανίσει θα πρέπει να μπορούν να ενισχύσουν την εικόνα του ρεαλιστή και μετατοπιζόμενου προς το κέντρο της πολιτικής ζωής ηγέτη. Η μεγάλη εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται στην κομμουνιστική Αριστερά, αλλά στην Κεντροαριστερά. Το πρόγραμμα που θα κληθεί να εφαρμόσει, εφόσον κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, δεν συμβαδίζει με την ιδεολογία και τις προτεραιότητες της κομμουνιστογενούς Αριστεράς, αλλά αφορά το σύνολο της κοινωνίας και πρωτίστως τον κόσμο της παραγωγής και της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ είναι απότοκο και συνυφασμένο με τα προτάγματα της καπιταλιστικής Ευρώπης και τις νόρμες που ισχύουν σ' αυτήν. Οι άνθρωποι που θα χρειαστεί να το εφαρμόσουν θα πρέπει να έχουν επιστημονική γνώση και τεχνοκρατικές ικανότητες. Καλοί είναι οι ινστρούχτορες, αλλά για τα αμφιθέατρα, τα πηγαδάκια και τις κομματικές συνάξεις. Η Βουλή, η κυβέρνηση και η διεθνής εκπροσώπηση ιδιαίτερα στα οικονομικά φόρα απαιτεί άλλα προσόντα κι όχι αυτά που έχει ένας παθιασμένος ακτιβιστής ή ένας φανατικός ιδεολόγος.
Προσώρας η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι στην Κουμουνδούρου περισσότερο ενδιαφέρονται να συμπληρώσουν τις λίστες με πρόσωπα από τον αποδεκατισμένο, λόγω και της διάσπασης, αρχικό πυρήνα του 4% και όχι να αποτελέσουν αυτές των εμβρυουλκό της νέας μεγάλης Προοδευτικής και Ριζοσπαστικής Παράταξης, την οποίαν, όπως λέει ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες, θέλει να ιδρύσει αμέσως μετά τις εκλογές μέσα από ένα μαζικό και ανοιχτό συνέδριο. Οι συνεργαζόμενες με τον ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστερής και σοσιαλδημοκρατικής προέλευσης δυνάμεις και προσωπικότητες εμφανίζονται, μέχρι στιγμής προβληματισμένες από τον τρόπο που συγκροτούνται τα ψηφοδέλτια, αλλά και τις κινήσεις που γίνονται για να ωριμάσει πολιτικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου είναι περισσότερο προσανατολισμένη, λένε, στο να σταματήσει η εξ αριστερών διαρροή προς τον Λαφαζάνη και ελάχιστα ασχολείται με το άνοιγμα προς το κέντρο της πολιτικής ζωής, εκεί δηλαδή που θα παιχτεί και το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και το μετεκλογικό παιχνίδι της διακυβέρνησης...
ΠΗΓΗ       Matrix24 logo

Τι θα συνέβαινε εάν ο Τσίπρας δεν υπέγραφε στις 12 Ιουλίου


Η μεταμόρφωση της Κατερίνας Ακριβοπούλου και μερικές "απορίες" πιο κουτές κι απ τα λάχανα

Είναι αξιοθρήνητο να παρακολουθείς τον πολιτικό ξεπεσμό επωνύμων, που στην αγωνιώδη τους προσπάθεια ν ακολουθήσουν τη διαδρομή του πολιτικού τους μέντορα, δε διστάζουν να σέρνονται ξωπίσω του, ακόμη κι όταν ο προσωπικός του κατήφορος, σπάει το φράγμα του προσωπικού και του πολιτικού του ξεπεσμού...


Είναι όμως διπλά αηδιαστικό, να χρησιμοποιείται η πιο γελοία πολιτική επιχειρηματολογία που επιχειρεί να κατασκευάσει ήρωες από τα απόνερα του ξεπεσμού, και οι μέχρι χθες υπερασπιστές του υποτιθέμενου "αντιμνημονιακού" λόγου, να μεταδημοτεύουν μέσα σε μια νύχτα στο στρατόπεδο των υπερασπιστών όλων εκείνων που προσκύνησαν στις κατοχικές απαιτήσεις. Είναι κατάντια...

Σ αυτό τον πειρασμό δυστυχώς ενέδωσε και η γνωστή δημοσιογράφος Κατερίνα Ακριβοπούλου, ή οποία με ένα υποκριτικό ερωτηματολόγιο επιχειρεί να καθαγιάσει την Τσιπραίικη κωλοτούμπα, και να την εμφανίσει εν πολλοίς ως αναγκαίο μονόδρομο καλώντας την κοινωνία να την αποδεχτεί.

Παραθέτουμε στη συνέχεια τις απορίες της, με τις οφειλόμενες φυσικά απαντήσεις.

-Τι θα συνέβαινε εάν ο Τσίπρας δεν υπέγραφε στις 12 Ιουλίου και επέστρεφε με το «τρόπαιο» της ρήξης ; Θα είχαμε ένα  συμπαγές, δυναμικό και προεπαναστατικό κίνημα να προασπίσει και να διαχειριστεί τις συνέπειες της ρήξης ή μια πολιτική κατάσταση την οποία δεν θέλουμε καν να φανταστούμε;

Είχαμε όμως μια κυβέρνηση που δήλωνε «κυβέρνηση της Αριστεράς» κυρία μου. Μια κυβέρνηση που βεβαίως δε θα μπορούσε να κατασκευάσει... 
κανενός είδους "προεπαναστατικό κίνημα" όπως ισχυρίζεσαι, μπορούσε όμως να μη χαχανίζει αναξιοπρεπώς στηρίζοντας διαδηλώσεις "ανάσας και αξιοπρέπειας", αλλά να καλέσει την κοινωνία να βγει στο δρόμο και να στηρίξει πολιτικές ανατροπές. Γκέκε???

Είχαμε μια διαπραγματευτική ομάδα, που αντί να προσέλθουν στη διαπραγμάτευση με πολιτικές αποφάσεις του Ελληνικού κοινοβουλίου ικανές να τυσακίσουν κόκαλα και να επιβάλουν διαφορετική πολιτική ατζέντα (δες ΕΔΩ), πήγαν ως τενεκέδες ξεγάνωτοι, ως αχθοφόροι απειλών, εκβιασμών και τελεσιγράφων, αναβαθμίζοντας τις συμμορίες σε θεσμούς, σπέρνοντας σύγχυση και αυταπάτες στην Ελληνική κοινωνία. Γκέκε???

Τι θα συνέβαινε λοιπόν αν είχαμε προσέλθει στη διαπραγμάτευση με την ατζέντα του αποφασισμένου, με την κοινωνία στο δρόμο προσανατολισμένη να στηρίξει μαχητικές αποφάσεις και όχι να πανηγυρίζει με απατηλά συναισθήματα, και μ ένα κλιμακούμενο ντόμινο αντιδράσεων να εξαπλώνεται σ ολόκληρη την Ευρώπη και να εμπνέει λαούς??? Αναρωτήθηκες???

–Αν είχε σκοπό από την αρχή να «πουλήσει» το παιχνίδι, γιατί καθυστέρησε 7 μήνες;

Καμία καθυστέρηση δεν υπήρξε κατά τη διάρκεια του επταμήνου της πολιτικής εξαπάτησης κυρία μου. Πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας στην εξουσία, το έκτρωμα της «δημιουργικής ασάφειας» έδειξε καθαρά που πήγαινε το πράμα. Ακολούθησε το μεγάλο πλιάτσικο που στράγγιξε και το τελευταίο ίχνος από το μεδούλι των αποθεματικών, για να πληρώνεται ένα χρέος το οποίο υποτίθεται πως δεν αναγνώριζε. Και σταδιακά καλλιεργούσε μια κοινωνική συνείδηση αποδοχής των διαφαινόμενων τετελεσμένων. Γκέκε???

Που αλλού λοιπόν εκτός από τον ύπνο σου, είδες την καθυστέρηση στο ξεπούλημα των προσδοκιών φίλτατη Κατερίνα???

–Αν ο στόχος του είναι να γίνει Παπαδήμος με τη λαϊκή νομιμοποίηση, συγκυβερνώντας με Ν.Δ. και Ποτάμι , γιατί προκήρυξε εκλογές  με το ρίσκο των απωλειών και δεν συνεχίζει να κυβερνά με τη συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση;

Μα για να καταστήσει την κοινωνία συνένοχη των ολέθριων πολιτικών του επιλογών, κι αυτό μόνο μέσα από εκλογές παρωδία μπορεί να επιτυγχάνεται. Αν το πρόβλημα του πολιτικού αποστάτη ήταν η έκφραση της λαϊκής βούλησης, δε θα δρομολογούσε εκλογές, αλλά δημοψήφισμα για τη συμφωνία της ντροπής που έχει προσυπογράψει. Γκέκε???

-Ο  ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε για να ανατρέψει μέσα σε έξη μήνες τον καπιταλισμό και να προχωρήσει στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας;

Ωραία παραμύθα αλλά δεν απευθύνεσαι σε Μογγολάκια κυρία μου. Ούτε Σοσιαλισμό υποσχέθηκε, ούτε κανείς απαίτησε να φέρει Σοσιαλισμό ένας πολιτικός σαλτιμπάγκος. Αξιοπρέπεια υποσχέθηκε κυρία μου. Και η αποφασιστικότητα του αξιοπρεπούς, φαίνεται από τις πρώτες του πολιτικές αποφάσεις. Δε χρειάζεται να περάσουν επτά μήνες για ν αποδείξει κανείς ότι είναι τενεκές ξεγάνωτος. Γκέκε???

Δημοψήφισμα αξιοπρέπειας οργάνωσε και αυτό ατίμασε κυρία μου. Δε σκόνταψε στην διαδρομή του για το Σοσιαλισμό. Γκέκε???

–Αν το  ΟΧΙ  μεταφράζεται σε έξοδο από το ευρώ, τα εξίσου συντριπτικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις της περιόδου μέχρι την αποφράδα ημέρα, που εμφάνιζαν τους πολίτες να επιθυμούν συμφωνία πώς μεταφράζονται;

Και με ποια ιδιότητα αποφαίνεσαι κυρία μου ότι το ΟΧΙ μεταφράζεται σε έξοδο από το ευρώ??? Αν αυτή ήταν η ερμηνεία του ΟΧΙ, τι τον εμπόδισε να τη διατυπώσει καθαρά και γιατί θα πρέπει εσύ σήμερα να γίνεσαι αυτόκλητη ερμηνεύτρια των προθέσεών του???
Κι έπειτα τι σημαίνει άραγε για σένα η ρητή του διαβεβαίωση ότι το νόμισμα δεν είναι φετίχ και ότι μ αυτό δεν εξαγοράζεται η αξιοπρέπεια τη χώρας??? Δε συνεκτιμήθηκε άραγε αυτή η δήλωση από το εκλογικό σώμα που τον ανέδειξε σε πρωθυπουργό της χώρας???

–Το ΟΧΙ  έχει ενιαία και μονοδιάσταση ανάγνωση;
Όχι δεν έχει ενιαία και μονοδιάστατη ανάγνωση. Αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως υπό καμία έννοια δε μετατρέπεται αυθαίρετα σε ΝΑΙ, σε καθολική υποταγή, σε γενικευμένο πλιάτσικο σε βάρος της χώρας. Γκέκε???

–Αν η ριζική  αιτία της ήττας για την οποία πρώτος  ο ίδιος ο πρωθυπουργός  μίλησε, ήταν η αποτυχία του πολιτικού σχεδίου περί αριστερού ευρωπαϊσμού και ανατροπής των συσχετισμών εντός Ευρωζώνης, γιατί οι σημερινοί διαφωνούντες συστρατεύτηκαν με τη γραμμή αυτή την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαράξει τα τελευταία πέντε χρόνια;

Και από πού προκύπτει κυρία μου πως οι αιτιάσεις ενός προσκυνημένου ανδρεικέλου, απεικονίζουν πιστά και την αίτια αυτού που εσύ χαρακτηρίζεις ήττα??? Ποιος ηγέτης μιας χώρας όπως η Ελλάδα, δικαιούται να έχει πολιτικό σχεδιασμό για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και να πρέπει να τον πάρουμε σοβαρά???

Το μοναδικό το οποίο δικαιούται ένας ηγέτης, είναι να έχει προσδιορίσει με σαφήνεια τα όρια των δικών του υποχωρήσεων, και να στοιχίσει την εθνική αξιοπρέπεια της χώρας του πίσω από πραγματικές κόκκινες γραμμές. Γκέκε???

–Αν η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αποτέλεσε τον πρόδρομο της 12ης Ιουλίου, γιατί η «επαναστατική» πτέρυγα δεν έσπευσε να αναχαιτίσει εγκαίρως την προοπτική της «μνημονιακής διολίσθησης», αλλά αντιθέτως υπερασπιζόταν με ιδεολογικά και πολιτικά επιχειρήματα τον αναγκαίο πρώτο συμβιβασμό;

Και από πότε κυρία μου η στάση της αυτοαποκαλούμενης «επαναστατικής» πτέρυγας αποτελεί κριτήριο και μέτρο της εθνικής αλήθειας???

Το να αμπελοφιλοσοφείς κυρία μου περί «επαναστατικότητας» των πτερύγων, προσπερνώντας το γεγονός πως το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑϊκου τσίρκου, ήταν και παραμένει εγκλωβισμένο στην εγκληματική λογική της ευρωκομμουνιστικής ευρωλαγνείας στην οποία συνολικά καθυπέταξαν τις κορυφαίες εθνικές προτεραιότητες της χώρας, είναι τουλάχιστον δόλιο και προσχηματικό. Γκέκε???

–Γιατί η επίκληση των προεκλογικών  συνθημάτων εστιάζεται μονομερώς στο «σκίσιμο» των μνημονίων -«ήταν απλώς ένα σχήμα λόγου», παραδέχθηκε προ ανταρσίας ακόμη και η Ζωή Κωνσταντοπούλου- και όχι στην πάγια προεκλογική και μετεκλογική δέσμευση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την εξουσιοδότηση για να επαναδιαπραγματευτεί  καλύτερα τους όρους της συμφωνίας; Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι υπάρχει έστω ένας πολίτης που να ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ για να σκίσει τα μνημόνια σε μια νύχτα;

Και αυτός ο αυθαίρετος συλλογισμός νομιμοποιεί εσένα και την κυβέρνηση την οποία υπερασπίζεσαι, να μεταφράσει την απαίτηση για «καλύτερους όρους» με ακόμη ένα καταστροφικό μνημόνιο???

Φαιδρός ο συλλογισμός σου κυρία μου, και πάντως δεν καθαγιάζει μια τρομαγμένη κυβέρνηση και έναν προσκυνημένο πρωθυπουργό που δεν τόλμησε να φέρει σε πραγματικό δημοψήφισμα το αίσχος που τον υποχρέωσαν να υπογράψει υποθηκεύοντας την πατρίδα και τη ζωή μας. Γκέκε???

-Γιατί ο Λαφαζάνης κάνει χρήση των διερευνητικών εντολών; ΄Εχει κάποιο συγκεκριμένο  πολιτικό υπόβαθρο η διερεύνηση δυνατοτήτων για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και δεν το έχουμε αντιληφθεί;

Πας ένα στοιχηματάκι κυρία μου, ότι αυτή την απορία δε θα την έχεις την επόμενη των εκλογών, όταν θα προκύψει το πολιτικό έκτρωμα που ετοιμάζουν για τη διασφάλιση κοινοβουλευτικής υπερπλειοψηφίας στο κατοχικό δίκαιο που αλυσοδένει τη χώρα από παντού???

–Γιατί τέτοια δυστοκία στην συγκρότηση ενός ενιαίου αντιευρωπαϊκού μετώπου το οποίο να απαρτίζεται από από το ΚΚΕ μέχρι τη Λαϊκή Ενότητα του Λαφαζάνη και από τις κάθε είδους και απόχρωσης οργανώσεις και σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μέχρι τον υπό δημιουργία φορέα της Ζωής Κωνσταντοπούλου;

Μήπως γιατί δεν έχεις τη δυνατότητα να κατανοήσεις ότι το όποιο μέτωπο δε μπορεί να είναι εμμονικά αντιευρωπαϊκό??? Μήπως γιατί βολεύει κάθε τυχάρπαστο να μιλά για αντιευρωπαϊσμό, ακριβώς επειδή αρνείται να αποδεχτεί ότι μόνο ο εθνικός προσανατολισμός μπορεί να είναι η βάση συγκρότησης ενός πραγματικού μετώπου και όχι ένας ετεροκαθοριζόμενος αχταρμάς???

–Πώς θα  ήταν τώρα τα πράγματα εάν δεν είχαν γίνει εκλογές στις 25  Ιανουαρίου και συνέχιζαν να κυβερνούν Σαμαράς- Βενιζέλος; -Τι θα συμβεί αν στις εκλογές δεν πάρει αυτοδυναμία ο Τσίπρας;

Για πες… Πως θα ήταν άραγε??? Θα είχαμε τρίτο μνημόνιο και νέα σειρά επονείδιστων μέτρων??? Θα είχαμε νέα κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας??? Νέα παραβίαση της Συνταγματικής νομιμότητας??? Για πες…

Αχ ευτυχώς Παναϊα μ που γλυτώσαμε τους Σαμαροβενιζέλους...

–Η ήττα είναι προδοσία;
Η ήττα δεν είναι προδοσία. Η προδοσία όμως όπως και να την βαφτίσεις παραμένει ντροπή. Η ήττα προϋποθέτει μάχη που δίνεται. Με συγκεκριμένα όπλα, με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό, με συγκεκριμένη στόχευση, με τη κοινωνία σε ρόλο και θέση μαχητή. Με συγκεκριμένη στρατηγική επιδίωξη. 

Με τον αντίπαλο να βαφτίζεται ξεκάθαρα αντίπαλος, και να αντιμετωπίζεται ως τέτοιος. Και  φυσικά να μη τον μασκαρεύεις άλλοτε σε «θεσμό»… άλλοτε σε «εταίρο»… και άλλοτε σε «σύμμαχο». Αυτό δεν είναι ήττα. Είναι η απόλυτη ξεφτίλα Κατερινιώ. Γκέκε???

Και κλείνει το εν λόγω παραλήρημα η Κατερίνα Ακριβοπούλου λέγοντας: 
Απορίες που προκαλεί  η απλή αναλογική συσχέτισης των πραγμάτων και η κοινή λογική, όταν δεν πολτοποιείται από τον κανιβαλισμό, την κακοήθεια, τα ψευδεπίγραφα και τις ψευδαισθήσεις…

Συμφωνούμε κυρία μου στα περί "κακοήθειας... ψευδεπίγραφων... και ψευδαισθήσεων" αναφορικά με τους χαρακτηρισμούς σου. Μια μικρή ενστασούλα για το περιεχόμενο των αποριών σου διατηρούμε εμείς οι μη έχοντες "κοινή λογική". Γκέκε???

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"

"Αθώοι" δια της... παραγραφής


Το κλείσιμο της Βουλής σβήνει τις ευθύνες τους για τα Μνημόνια. Τρίβουν τα χέρια τους και οι πρόθυμοι υπουργοί. Τι υποστηρίζουν οι συνταγματολόγοι, ικανοποίηση και στους δανειστές γιατί έτσι τη γλιτώνουν οι άνθρωποί τους...
Από ικανοποίηση θα πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιάννης Στουρνάρας. 

Κι αυτό διότι η παραίτηση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, που οδήγησε στη διάλυση της Βουλής, φαίνεται να διασώζει όχι μόνο τους...
τρεις προαναφερόμενους αλλά και τους υπουργούς της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, καθώς τα τυχόν αδικήματά τους -σύμφωνα με αρκετούς συνταγματολόγους- παραγράφονται.
Οπως, εξάλλου, αναφέρει το περίφημο άρθρο 86 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί να ασκήσει τη σχετική δυνατότητα της δίωξης κατά όσων διατελούν ή διατέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.



Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η κοινοβουλευτική περίοδος που μόλις ολοκληρώθηκε είναι η ακριβώς επόμενη της κυβέρνησης του Αντ. Σαμαρά, γίνεται ηλίου φαεινότερον ότι πλέον έχει επέλθει η παραγραφή. Μόνη ένσταση ορισμένων αποτελεί το γεγονός ότι ουδέποτε ολοκληρώθηκε η δεύτερη τακτική σύνοδος, καθώς η Βουλή διαλύθηκε πρόωρα στο πέρας της πρώτης συνόδου.


ΑΓΡΑΦΟΣ ΝΟΜΟΣ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ


Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα μας, «από ικανοποίηση θα πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιάννης Στουρνάρας. Κι αυτό διότι η παραίτηση της κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που οδήγησε στη διάλυση της Βουλής, φαίνεται να διασώζει όχι μόνο τους τρεις προαναφερόμενους, αλλά και τους υπουργούς της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, καθώς τα τυχόν αδικήματά τους -σύμφωνα με αρκετούς συνταγματολόγους- παραγράφονται».


Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες του περιβόητου άρθρου 86 του Συντάγματος, δεν υφίσταται παραγραφή. Κι αυτό όμως δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, μια και η Ιστορία έχει αποδείξει ότι ο πολιτικός κόσμος χρησιμοποιεί τη λέξη «κάθαρση» και τις επωδούς «μαχαίρι στο κόκαλο» και «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται» μόνο σε προεκλογικές καμπάνιες προς άγραν ψήφων και σε περιόδους όπου η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται και απαιτείται ένας καλός αντιπερισπασμός. Οι τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις των κομματικών στελεχών για τους «κλέφτες που θα πάνε φυλακή» συχνά πετυχαίνουν τον σκοπό του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.


Μόλις κατακάτσει ο κουρνιαχτός της λεκτικής αντιπαράθεσης, οι φάκελοι των σκανδάλων οδηγούνται τάχιστα στο πλησιέστερο ράφι, για να... αραχνιάσουν με την ησυχία τους.
Σε όλους όσοι τυχόν διαφωνούν με τα προαναφερθέντα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι ο μοναδικός υπουργός που βρίσκεται στη φυλακή είναι ο Ακης Τσοχατζόπουλος - λες και από τον ωκεανό σκανδάλων όπου βυθίστηκε αύτανδρη η μεταπολιτευτική περίοδος μπόρεσε να τεκμηριωθεί μόνο η συμμετοχή του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας σε υποθέσεις μιζών.

Οι πολίτες δεν είναι αφελείς. Κι όσοι από αυτούς αντιμετώπιζαν καλόπιστα τις κατά καιρούς εξαγγελίες περί καταπολέμησης της διαφθοράς είναι πλέον εξαιρετικά καχύποπτοι. Τίποτα δεν περνάει απαρατήρητο.
Οι δικαιολογίες που κατά καιρούς προβάλλουν οι ιθύνοντες είναι από αστείες έως εξοργιστικές. Επικαλούνται πάντοτε τους νόμους και τους συνταγματικούς περιορισμούς για τη διαλεύκανση σκανδάλων τα οποία τσαλαπάτησαν κάθε έννοια νομιμότητας και οδήγησαν στην κατάλυση του Συντάγματος διά της ξενοκρατίας που έφεραν τα αλλεπάλληλα Μνημόνια.

Τίποτα δεν θα πάει καλύτερα, αν όσοι προετοίμασαν τα χειρότερα δεν τιμωρηθούν για τα ανομήματά τους.


Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΤΟ ΕΥΡΩ ΗΤΑΝ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ



Εκτύπωση
ΔΕΥΤΕΡΑ  31/8/15                  
«Το ευρώ κατέληξε να είναι το δόγμα της κυβέρνησης» τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪκαι στον Τάκη Χατζή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση ψηφίζοντας το μνημόνιο “πέρασε στην αντίπερα όχθη, στο όνομα της πάση θυσία παραμονής στο ευρώ”. "Η ευρωζώνη είναι μια γερμανική οικονομική και κοινωνική φυλακή" δήλωσε ο Παναγ. Λαφαζάνης.
Σύμφωνα με τον Π. Λαφαζάνη, «το μνημόνιο σημαίνει απεριόριστη λιτότητα, αέναη ξένη κηδεμονίαυποτέλεια για 10 χρόνια, 20 χρόνια...». «Δεν μπορούμε να φύγουμε από την ύφεση με τη μνημονιακή κηδεμονία, δεν μπορεί με τα μνημόνια να βγει η χώρα από την κρίση. Το εθνικό νόμισμα δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι εργαλείοκαι μέσο διεξόδου για την εφαρμογή ενός φιλολαϊκού παραγωγικού προγράμματος».
«Με τα μνημόνια δεν έχουμε διέξοδο, αν συνεχιστεί ο μνημονιακός δρόμος θα οδηγηθούμε σε εξόντωση, κοινωνική και εθνική εξαφάνιση» παρατήρησε.
Ερωτηθείς για το πού θα βρεθεί χρηματοδότηση με το νέο νόμισμα για την οικονομία, δήλωσε πως «είναι ψεύδος και μύθος ότι με εθνικό νόμισμα δεν θα έχουμε να πληρώσουμε φάρμακα και πρώτες ύλες. Σήμερα έχουμε πλεονασματικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Επομένως με εθνικό νόμισμα δεν θα υπάρχει πρόβλημα συναλλάγματος για εισαγωγές. Και άλλες χώρες της ΕΕείναι εκτός ευρώ και καθόλου δεν δυστυχούν» προσέθεσε.
"ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ"
«Δεν έχω κηρύξει εμφύλιο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και γενικώς απεχθάνομαι τους εμφυλίους» απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα. «Βεβαίως έχουμε πόλεμο αλλά πόλεμο με τα μνημόνια και τις μνημονιακές πολιτικές. Τα μνημόνια θα ακυρωθούν. Εγώ πάντα έθετα πολιτικά τα θέματα και ως τέτοια τα διαχειρίστηκα και δικαιώθηκα» σχολίασε.
Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου διευκρίνισε ότι θα συμπορευθεί με τη ΛΑΕ στην εκλογική μάχη. Δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η μορφή αυτής της συμπόρευσης. Απέκλεισε πάντως συνεργασίαμε κόμματα που στηρίζουν μνημόνια και μνημονιακές πολιτικές, μεταξύ αυτών και τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΡΟΣ ΚΚΕ: “NA ANOΙΞΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ”
Απαντώντας στις κατηγορίες του γγ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ότι δεν αντέδρασε για το μνημόνιο των 47 σελίδων τόνισε ότι ''ο Δημ. Κουτσούμπας κάνει λάθος. Και εγώ και η ''Αριστερή Πλατφόρμα'' διαφωνήσαμε κατηγορηματικά με το κείμενο των 47 σελίδων''. Πρόσθεσε πως ''το ΚΚΕ πρέπει να καταλάβει ότι ο κύριος αντίπαλος του δεν είναι η ΛΑΕ αλλά οι μνημονιακές δυνάμεις''. ''Πρέπει με το ΚΚΕ και όλες τις αριστερές δυνάμεις να ανοίξουμε δρόμους συνεργασίας και συμπόρευσης και όχι άδικης πολεμικής. Η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο αντιμνημονιακό,προοδευτικό μέτωπο» σημείωσε. 

«Έλεγα ευθέως στον Αλέξη τον Τσίπρα ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγούν σε λάθος πορεία και θα ‘χουμε άσχημες εξελίξεις, τα έλεγα στα κυβερνητικά και τα κομματικά συλλογικά όργανα. Εμείς είχαμε καταγγείλει στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη» εξήγησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. 
ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: ''ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ''
Ο Π. Λαφαζάνης άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση για το θέμα των προσφύγων, κάνοντας λόγο για «ελάχιστο συντονισμό, προβληματικό σχέδιο και σχεδόν ανύπαρκτους πόρους για την ανακούφιση των προσφύγων». 

Αναφερόμενος ειδικά στην κατάσταση στη Μυτιλήνη στην οποία είχε μεταβεί στο πλαίσιο περιοδείας του, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχω ξαναδεί αυτό που είδα και ελπίζω να μην το ξαναδώ... Ανείπωτη τραγωδία, άνθρωποι σε κατάσταση χειρότερη από τα ζώα, παιδιά που δεν έχουν να φάνε σε κατάσταση κτηνώδη...» 

«Πρόκειται για την απόλυτη τραγωδία, είναι ντροπή και όνειδος για όλη την Ευρώπη» πρόσθεσε. «Η Ε.Ε διέπραξε δυο μεγάλα εγκλήματα. Το πρώτο το μνημόνιο, με τη συναίνεση των παραδομένων κυβερνήσεων, που έκανε πρόσφυγες τη νεολαία μας. Το δεύτερο, τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που, χωρίς καμιά ουσιαστική βοήθεια της Ε.Ε, κατακλύζουν τη νότιο Ευρώπη, εξαιτίας των πολέμων που και η Ε.Ε έχει εξαπολύσει στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για τραγωδία και κτηνωδία, η οποία δείχνει τι βρόμικα κατεστημένα κυριαρχούν σήμερα στην Ευρώπη» ανέφερε ο πρόεδρος της ΛΑΕ. 

ΣΥΡΙΖΑ: «Ψηφίστε μας για να εφαρμόσουμε δίκαια το Μνημόνιο!» (Εξαιρετικό)

Παναγιώτης Μαυροειδής

Σε συνέντευξή του στο ρ/σ «στο κόκκινο», ο Γ. Σταθάκης το ξεκαθάρισε: 
«Η συμφωνία δεν είναι «το όλο»- Το κρίσιμο θέμα το ποιος θα κυβερνήσει». 
Αυτό θα πει να είσαι ακομπλεξάριστη αριστερά. Χωρίς ιδεολογικές εμμονές. Χωρίς κινηματικές μονομανίες.
 
Χωρίς ταξικές μονομέρειες.Χωρίς ενοχικά σύνδρομα, να εξουσιάζει και να το χαίρεται. 

Χωρίς καλογερίστικες τύψεις, να ανασκευάζει κάθε μέρα ότι έλεγε την προηγούμενη και να ηδονίζεται με την ικανότητά της να πείθει και για τούτο και για το άλλο. 
Κοιτάξτε πώς συνοψίζει αυτή τη φιλοσοφία ο απερχόμενος πρωθυπουργός. 
«τι απέδωσε η εξάμηνη διαπραγματευτική μάχη – ποιος μπορεί να διαχειριστεί με τον δικαιότερο τρόπο τη συμφωνία – τι διακυβεύεται σ΄ αυτές τις κάλπες – ποιος ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη διάσπαση, ζητά την ψήφο» (από τον ιστότοπο του ΣΥΡΙΖΑ left.gr) 

Να λοιπόν γιατί πρέπει να ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ: θα εφαρμόσει με το δικαιότερο τρόπο το Μνημόνιο!
 

Για την ύπαρξη του τελευταίου δε γεννάται λόγος. Αφού πρέπει να μείνουμε στην ΕΕ, εξυπακούεται ότι πρέπει να μας βουτάνε και το ψωμί και το όποιο υπόλειμμα δημοκρατίας. 

Αλλά,
 κόντρα σε όσους ισοπεδώνουν τα πάντα, πάνω σε αυτό υπάρχουν πολλές ..εναλλακτικές. 

Αν ξεφυλλίσει κανείς την ΑΥΓΗ θα δει παντού τη μαγική έκφραση «παράλληλο πρόγραμμα». Να λοιπόν που όντως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και άλλο «κρυφό» πρόγραμμα! Το εξήγησε η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Γεροβασίλη: 

«Ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι βεβαίως υπάρχουν υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε συμφωνήσει και θα στηρίξουμε ωστόσο έχουμε παράλληλο πρόγραμμα που θα τρέχει, το οποίο είναι αυτό πιστεύουμε θα αντιρροπήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις κυρίως στους πιο αδύναμους. Το παράλληλο πρόγραμμα είναι πέραν της διαπραγματεύσεως, είναι βασισμένο σε εφικτούς στόχους που θα ονομάζονται και θα είναι ρεαλιστικοί και υλοποιήσιμοι και δεν θα έρχονται σε σύγκρουση με τους όρους της συμφωνίας, αλλά θα υλοποιούν παράλληλες δράσεις. Το παράλληλο πρόγραμμα είναι εφικτό, ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο έτσι ώστε να μην έρχεται σε σύγκρουση με τη συμφωνία και θα ανακοινωθεί άμεσα. Επομένως δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης για το παράλληλο πρόγραμμα». 

Έτσι λοιπόν και το Τρίτο Μνημόνιο θα εφαρμόζεται, αλλά θα έχουμε και …παράλληλη «αριστερή πολιτική».
 

Θα το εξηγήσουμε με το παράδειγμα των συντάξεων. 

Στην πληρωμή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου, 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά μέσο όρο 3.5%. 

Οι περικοπές αφορούν τόσο τις κύριες συντάξεις όσο και τις επικουρικές, σε εφαρμογή του νόμου 4334/2015 που προβλέπει αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, αναδρομικά, από την 1η Ιουλίου. Η περικοπή για τις κύριες συντάξεις ανέρχεται σε 2% καθώς προβλέπεται η αύξηση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ από 4% σε 6%. Στις επικουρικές συντάξεις καθιερώνεται παρακράτηση 6% (από 0%). 

Αυτά προβλέπονται από το Τρίτο Μνημονιακό Πρόγραμμα. Το επέβαλε η ευρωζώνη και η ΕΕ. Το εισηγήθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το πέρασε με τις ψήφους των ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ. 

Το …Παράλληλο Πρόγραμμα, ποιο θα μπορούσε να ήταν εδώ;
Ίσως αυτό που είχε προτείνει σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο απερχόμενος Υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Μπαλτάς, όταν οι συνταξιούχοι λιποθυμούσαν στις ουρές των ΑΤΜ’s με το capital control: 

«Να υπάρχουν δύο μέλη στις ουρές των τραπεζών και να μοιράζουν… μπουκαλάκια με νερό». 

Ασελγούν ασύστολα σε βάρος της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, προκαλούν με την ψευδολογία τους. 

Βαριά η ευθύνη όλων όσων έθρεψαν το μύθο της δήθεν «αριστερής κυβέρνησης» που θα καταργούσε τα μνημόνια μέσα στην ευρωζώνη και μόνο ΑΝ χρειαζόταν θα τα «έσπαγε». Όλων όσων μοιράστηκαν Υπουργεία, θέσεις στις διοικήσεις Δημόσιων Οργανισμών και άλλες καρέκλες συγκυβερνώντας ώσπου να πέσουν στα βράχια με κρότο. 

Στην πολιτική γλώσσα που έχει σχεδόν βγεί στην παρανομία, τα παραπάνω έχουν όνομα: αριστερά της αστικής συστημικής διαχείρισης. Αν και στα καφενεία θα ακούσεις και κουβέντες για την αριστερά του επιδέσμου ή και της …βαζελίνης. 

Ο Μητσοτάκης έχει πει: «Δε βλέπω το πρόβλημα. Ο κόσμος σε λίγα χρόνια δε θα θυμάται τίποτα». 

Εμείς όμως θυμόμαστε. Και στην κάλπη των εκλογών. 

Μαύρο στα μνημονιακά κόμματα και στους υποταχτικούς των ευρω-αρχόντων και του κεφαλαίου. Όχι επιστροφή από το παράθυρο στην ίδια χρεωκοπημένη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, σε νέες εκδοχές. Ναι σε μια επιλογή λαϊκής ανταρσίας και ρήξης για την ανατροπή.


ΠΗΓΗ: 
 Διαβάστε και εδώ: 
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=9857
ΠΗΓΗ ΡΕΣΑΛΤΟ

Τσίπρας: «Εμείς προχωρούμε μπροστά»!!!



Παράκρουση αυθάδειας ενός «αριστερού» ανδρείκελου… 
Ακόμα και ο ΓΑΠ αρχίζει να ωχριά μπροστά στον Τσίπρα: Μπροστά σ’ αυτήν τη μοχθηρή κακοήθεια του εμπαιγμού μας… 

Η ΦΡΙΚΗ της αποικιοκρατικής βαρβαρότητας, η δουλική υποταγή στο 4ο Ράιχ, ο δωσιλογισμός, το ασύστολο ψεύδος, η ΑΠΑΤΗ και ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ είναι για τους νεόπλουτους της «αριστερής» εξουσίας πορεία προς τα εμπρός: Τέτοια παράκρουση αυθάδους κοροϊδίας και ξετσιπωσιάς…


Μια πολιτική φρενοβλάβεια που συνεχίζει να σφετερίζεται τη λέξη «αριστερά» και να εξισώνει τη δωσίλογη κυβερνητική διαχείρισή της (το εκτελεστικό όργανο των τοκογλύφων) με το έργο μιας αριστερής κυβέρνησης, με το «προχωράμε μπροστά»!!! 

Αυτό σημαίνει το προκλητικά σκανδαλώδες προπαγανδιστικό κλισέ:«Να μην αποτελέσει η κυβέρνηση αυτή αριστερή παρένθεση»… 
Την κόλαση που …σπέρνει τη βαπτίζει «αριστερά» και ζητά τη συνέχειά της για να μην αποτελέσει (η κυβέρνηση και η κόλαση) «αριστερή παρένθεση»… 

Να αποτελέσει παρένθεση για να σωθούμε…. 


ΜΑΥΡΟ σ’ αυτό το ΟΝΕΙΔΟΣ της «αριστερής» ΑΠΑΤΗΣ και ΑΛΗΤΕΙΑΣ…


 Διαβάστε και εδώ: 
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=9857

ΠΗΓΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΡΕΣΑΛΤΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήσυχη τη συνέιδησή του όπως δήλωσε ο ίδιος !


ΔΕΥΤΕΡΑ 31/08/2015 
Ξεδιάντροπα και χωρίς τσίπα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σε συνέντευξη του στον Alpha ότι, έχει ήσυχη τη συνείδησή του γιατί έσωσε τη χώρα από την οικονομική καταστροφή.  Είχε αποφασίσει να πάει σε εκλογές από τις 12 Ιουλίου, αμέσως μετά τη συμφωνία με τους εταίρους ανέφερε, αλλά περίμενε να «πατήσει η χώρα σε στέρεο έδαφος» για να την ανακοινώσει τελικά στις 20 Αυγούστου.
Ο ίδιος σημείωσε ότι επτά μήνες πορεύτηκε με μια λαϊκή εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και πάλεψε όσο πιο σκληρά μπορούσε και ότι εξάντλησε και ξεπέρασε τα όρια αυτής της εντολής. Είπε ότι μετά τη 12η Ιούλη το πεδίο ήταν τελείως διαφορετικό και πως είχε την υποχρέωση να τεθεί στην κρίση των πολιτών. Δεν είναι επιλογή της αριστεράς η δραχμή ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προφανώς η επιλογή της Πρώτης Φορά Αριστερά του Τσίπα είναι η ευρωλαγνεία,ο ευρωμαζοχισμός η υποτέλεια στους Γερμανούς, η φτώχεια, η ανεργία και η δυστυχία του ευρωμνημονιακού μονόδρομου.Ντροπή


- See more at: http://www.drachmi5.gr/ellada/o-alexis-tsipras-ehei-isyhi-ti-syneidisi-toy-opos-dilose-o-idios#sthash.RUq6WChO.dpuf

Εγώ,ο Τσίπρας,εγώ και εγώ και επίσης εγώ...


ΔΕΥΤΕΡΑ 31/08/2015 

Υπάρχουν στιγμές που παρακολουθώντας την πολιτική επικαιρότητα μένεις άφωνος. Τέτοια στιγμή είναι όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με συμπεριφορές θηριώδους επίθεσης εναντίον της νοημοσύνης σου.Τέτοια ήταν η επίθεση, στο πλαίσιο ενός ρεσιτάλ εγωπάθειας, που εξαπέλυσε εναντίον του ελληνικού λαού ο κύριος εγώ Τσίπρας στην πρώτη του προεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη (στον «Άλφα» και την κυρία Παπαϊωάννου).

Η συνέντευξη του κυρίου εγώ Τσίπρα αποτελεί χαρακτηριστικό προανάκρουσμα του μεγέθους της δημαγωγίας και του πολιτικού ψεύδους με το οποίο θα πορευτεί ο κύριος εγώ πρωθυπουργός μέχρι τις κάλπες.Οι δηλώσεις του, οι τοποθετήσεις του, το ύφος του, οι δοκησισοφίες του θα πρέπει να διδάσκονται σε όλα τα κολέγια του μικρομακιαβελισμού.
Θα έπρεπε να περιέχονται στην διδακτέα ύλη όλων των φαρισαϊκών κατηχητικών για το πώς το μαύρο βαφτίζεται άσπρο.Οι σχολές που φιλοδοξούν να προικίσουν την πολιτική ζωή με ανδρείκελα που δεν θα κοκκινίζουν όταν ευλογούν το κρέας για ψάρι θα μπορούσαν να ζητήσουν από τον κύριο εγώ Τσίπρα την άδεια να εντάξουν την συνέντευξή του στο πρόγραμμά τους – και μάλιστα σε επίπεδο διδακτορικού – σε συνδυασμό, φυσικά, με τα όσα έλεγε πριν γίνει πρωθυπουργός.
Ας πάρουμε μια γεύση από τα «επιχειρήματα» με τα οποία ζητάει την ψήφο του λαού ο κύριος εγώ Τσίπρας:
Δήλωση 1η: «Μνημόνιο από Μνημόνιο έχει διαφορά».
Αλήθεια, με ποιο μέτρο θα έπρεπε να μετρήσουμε την απόσταση που χωρίζει αυτή τη δήλωση του στυλ «εδώ τα καλά Μνημόνια» από εκείνες τις παλιότερες περί «κατάργησης σε ένα νόμο με ένα άρθρο» των Μνημονίων; Θα ήταν κακή ιδέα να χρησιμοποιούσαμε σαν μονάδα μέτρησης την τσίπα;
Δήλωση 2η: «Επειδή κάθε δανειακή σύμβαση με τους εταίρους περιλαμβάνει τον όρο Μνημόνιο δεν σημαίνει ότι όλα τα Μνημόνια είναι ίδια».
Παρεμφερής με την προηγούμενη αυτή η τοποθέτηση, μόνο κάπως πιο τεχνοκρατική. Βλέπετε το πρόβλημα με το Μνημόνιο Τσίπρα δεν βρίσκεται στην ουσία του, αλλά στο γεγονός ότι οι εταίροι δεν του έκαναν τη χάρη να του δώσουν κάποιο από τα παρατσούκλια που διακινούσε ο κύριος εγώ Τσίπρας προμνημονιακά: «Έντιμος συμβιβασμός», «επώδυνη συμφωνία» κλπ.
Δήλωση 3η: «Αν συγκρίνουμε το πρώτο μνημόνιο, το δεύτερο μνημόνιο, την πρόταση Γιούνκερ με αυτό που έχουμε τελικά, θα δούμε ότι οι αριθμοί και μόνο δείχνουν τη διαφορά».Στις εκλογές του Γενάρη η προεκλογική αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ που δέσποζε ανά την Ελλάδα ήταν εκείνη με το σύνθημα «Ποτέ ξανά Μνημόνια». Η νέα του αφίσα πια θα είναι; «Εδώ το τρίτο, το καλύτερο»;
Δήλωση 4η: «Νοιώθω δικαιωμένος και περήφανος για την επιλογή μου διότι συνιστά στάση ευθύνης».
Αντί άλλου σχολίου, εδώ θα υπενθυμίσουμε όσα έλεγε ο κύριος εγώ Τσίπρας όταν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (29/11/2014) περιέγραψε την«άτακτη υποχώρηση», την «αυτογελοιοποίηση» και την «παράδοση» των Σαμαρά - Βενιζέλου. Η αυτογελοιοποίηση των Σαμαρά –Βενιζέλου, έλεγε ο κύριος εγώ Τσίπρας «αμέσως μετά (σσ: τα Μνημόνια) βαφτίζεται στάση ευθύνης.Θυσία για να σωθεί η χώρα. Με τον ίδιο πάντα δραματικό και εντυπωσιακό τρόπο. Αποδεχόμενοι κι άλλα σκληρά μέτρα σε μια κοινωνία γονατισμένη, σε μια χώρα και οικονομία λεηλατημένη, σε ένα λαό εξευτελισμένο από τη συνεχή κοροϊδία, από το ψέμα, τις πλαστές υποσχέσεις που κάθε λίγο του προσφέρουν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή και τώρα θέλουν άλλη μια φορά να παριστάνουν τους διασώστες». Αξεπέραστη δεν είναι η περιγραφή που κάνει ο κ.Τσίπρας για τον κύριο εγώ Τσίπρα;
Δήλωση 5η: «Έκανα ένα συμβιβασμό, αλλά ο Τσίπρας δεν συμβιβάστηκε, δεν παραδόθηκε».
Θαυμάσια τοποθέτηση. Προτείνουμε στον μη συμβιβασμένο και μη παραδομένο κύριο εγώ Τσίπρα, στην επόμενη συνέντευξη, να προσθέσει και τα εξής:
α) «Είπα ένα ψέμα, αλλά δεν είμαι ψεύτης»,
β) «Έφερα Μνημόνιο, αλλά δεν είμαι μνημονιακός»,
γ) «Έκανα τα ανάποδα απ’ όσα υποσχέθηκα, αλλά δεν είμαι κωλοτούμπας»…
Δήλωση 6η: «Δεν υπερασπίζομαι το Μνημόνιο, αλλά θα το εφαρμόσω (…). Θα το εφαρμόσουμε ψάχνοντας τον τρόπο του απεγκλωβισμού από τα Μνημόνια (…). Το Μνημόνιο είναι η λάθος συνταγή, αλλά δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς».
Σχόλιο πρώτο: Καμία αμφιβολία δεν έχουμε ότι θα το εφαρμόσει. Πιστά και απαρέγκλιτα.Σχόλιο δεύτερο: Τα εξοργιστικά παραμύθια ότι ψηφίζουμε Μνημόνια για να…«απεγκλωβιστούμε» από αυτά, είναι παλιά. Είναι γνωστά από τότε που ο «απεγκλωβισμός» λεγόταν… «απαγκίστρωση». Βέβαια, την αστειότητα ότι ψηφίζουν και εφαρμόζουν Μνημόνια για να μας… «απαγκιστρώσουν» από αυτά, τότε, δεν τα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΗΜΑΡ τα έλεγε…
Σχόλιο τρίτο: Ότι το Μνημόνιο είναι η «λάθος συνταγή» το ξέρουμε. Το έλεγε και ο Σαμαράς και μάλιστα το έλεγε στις 12 Φεβρουαρίου 2012, όταν δηλαδή ψήφιζε το δεύτερο Μνημόνιο. Αυτά έλεγε και ο κ.Σαμαράς: «Δεν αλλάξαμε στάσηή άποψη για το μνημόνιο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αποτελείλανθασμένη συνταγή(…)», δήλωνε ο Σαμαράς στη Βουλή την ίδια νύχτα που υπερψήφισε το δεύτερο Μνημόνιο. Ό,τι δήλωνε και έλεγε ο Σαμαράς, σήμερα το επαναλαμβάνει και ο κύριος εγώ Τσίπρας. Λογικό. Πώς να ανανεώσεις την γκαρνταρόμπα των «επιχειρημάτων» όταν επιχειρείς να ντύσεις το ίδιο άθλιο και γυμνό κουφάρι;
Δήλωση 7η: «Ο Βαρουφάκης έχει πει τόσα πολλά και έχει κάνει τόσες μεταστροφές, που (…)».
Δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο για τον τρόπο με τον οποίο ο κύριος εγώ Τσίπρας μιλά, πλέον, για τους μέχρι χτες στενούς συνεργάτες του. Θυμίζουμε, μόνο, πως όταν ο Βαρουφάκης εκθείαζε ως καλό το 70% του Μνημονίου ο κύριος εγώ Τσίπρας δεν είχε διατυπώσει κάποια ένσταση για τα λεγόμενά του. Παραδεχόμαστε, πάντως, ότι για κάποιον σαν τον κύριο εγώ Τσίπρα, που έφερε το δικό του και κατά 100% «καλό Μνημόνιο», το να μη μιλάει για το «70% καλό Μνημόνιο» του Βαρουφάκη, ήταν φρόνιμο…
Δήλωση 8η: «Η εναλλακτική αυτής της συμφωνίας (σσ: του Μνημονίου) είναι η οικονομική καταστροφή».
Μνημόνιο ή καταστροφή, λοιπόν… Και τι «δικαίωση» για τον Βενιζέλο, τον Παπαδήμο, τον Σαμαρά, τον Πάγκαλο, τον Στουρνάρα, τον Χαρδούβελη, ε;…
Δήλωση 9η: «Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, αλλά δεν ήθελε επιτροπεία, δεν ήθελε εξευτελισμό, δεν ήθελε υποταγή (…)».
Και όλα αυτά, ισχυρίστηκε ο κύριος εγώ Τσίπρας, τα… εξασφάλισε. Αλλά στη συμφωνία που έκανε ο κύριος εγώ Τσίπρας, σε κάθε σελίδα της, πολλές φορές δυο και τρεις φορές στην ίδια σελίδα, επαναλαμβάνονται μονότονα τα εξής:
-       «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί επίσημα ότι θα ενισχύσει τις προτάσεις της σε ένα σύνολο τομέων που έχουν προσδιοριστεί από τους Θεσμούς (…)»,
-       «το ταμείο (σσ: το λεγόμενο υπερΤΑΥΠΕΔ του ξεπουλήματος) θα διοικείται από τις ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών Θεσμών»,
-       «η κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους Θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου»,
-       «η κυβέρνηση πρέπει σε συμφωνία με τους Θεσμούς» κλπ, κλπ. Αλήθεια, αυτός ο εξευτελισμός, αυτή η επιτροπεία, αυτή η υποταγή, στην νέα γλώσσα, στη μνημονιακή γλώσσα του κυρίου εγώ Τσίπρα, πώς λέγονται;
Αλήθεια, αυτός ο εξευτελισμός, αυτή η επιτροπεία, αυτή η υποταγή, στη νέα γλώσσα, στη μνημονιακή γλώσσα του κυρίου εγώ Τσίπρα, πώς λέγονται;
Δήλωση 10η: «Το «Όχι» σε μια κακή συμφωνία το έκανα «Ναι» σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα αλλά δίνει προοπτική (…). Το δημοψήφισμα ήταν μια μεγάλη ιστορική στιγμή ανάτασης του ελληνικού λαού. (…). Πολλές φορές τα «όχι» στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε εξελίξεις υπαναχώρησης, αλλά μένουνε στην ιστορία. Το ΟΧΙ του ’40 ακολούθησε μια 4χρονη Κατοχή, αλλά έμεινε στην ιστορία αυτό το Όχι. Έτσι κι αυτό το «όχι» θα μείνει στην ιστορία (…)».
Εδώ πια η ιστορική ακροβασία συναγωνίζεται την πολιτική τυμβωρυχία.Εδώ πια ο «αριστερός» πολιτικός αμοραλισμός ενώνεται σε σάρκα μία με την επιθετική πολιτική ξιπασιά. Την πολιτική ξιπασιά που προσπαθεί να σερφάρει πάνω στα κλέη των άλλων, να κουρσέψει δάφνες από αγώνες άλλων, να κρυφτεί πίσω από διδάγματα που αυτή η ξιπασιά και τα έχει ξεπουλήσει και προσπαθεί να τα κοντύνει στα μέτρα της.
  • Αλήθεια, τι μας υπόσχεται ο κύριος εγώ Τσίπρας μετά το «όχι» του λαού που αυτός το έκανε «ναι»: Μας υπόσχεται 4χρονη κατοχή;…
  • Πώς μπορεί να μιλά για το Όχι του ’40, το οποίο το ακολούθησε μια 4χρονη εποποιία Αντίστασης, εκείνος που πήρε το «όχι» του δημοψηφίσματος για να το κάνει «ναι», ένα «ναι» επαίσχυντης συνθηκολόγησης σε  ένα Μνημόνιο που οι συνέπειές του ξεπερνούν τις τρεις δεκαετίες;
  • Αλήθεια, φανταζόμαστε τι ιστορικός βιασμός θα ήταν, εκείνοι που μετά Όχι του λαού το ’40 είπαν «περάστε» στις Μέρκελ της εποχής, να κρύβονται πίσω από το Όχι που είχαν προδώσει και να παριστάνουν τους συνεχιστές του Όχι που όμως εκείνοι το είχαν κάνει «μάλιστα», «γιαβόλ» και «γιές»!
Τι ιστορικοί παραλληλισμοί! Τι πολιτικάντικο τσαλαβούτημα στην Ιστορία! Τι φτηνή δημαγωγία!
Με μια κουβέντα: Τι πολιτικό θράσος! Αντάξιο και καταδεικτικό, προφανώς, κάποιου που πήρε το 62% του «Όχι» του λαού για να το κάνει μέσα σε 48 ώρες 100% «Ναι». Για να το κάνει 100% Μνημόνιο. Για να το κάνει 100% αναξιοπιστία. Και για να ξεδιπλώνει πάνω σε αυτό το «Όχι» (τι «αριστερό» θράσος!) το 100% της πολιτικής του εξαπάτησης.
 *Δημοσιεύτηκε στο enikos.gr την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

- See more at: http://www.drachmi5.gr/politiki-apopseis/egoego-kai-ego-kai-episis-ego#sthash.lQS9Pn4o.dpuf