Επιπλέον 32,6 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα το 2014-2016

Στη δημοσιότητα η έκθεση της Τρόικας 
Το φως της δημοσιότητας βλέπει, σταδιακά, η πολυαναμενόμενη έκθεση της Τρόικας για την ελληνική οικονομία, η οποία, όπως είπε νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει φτάσει στις Βρυξέλλες από το βράδυ της Κυριακής και θα δοθεί μόνο στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης, που επικαλείται το Bloomberg, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, που προκύπτουν από τη διετή παράταση του οικονομικού προγράμματος της χώρας, μέχρι το 2014 υπολογίζονται στα 15 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον για τη διετία 2015-2016, το χρηματοδοτικό κενό...
αυξάνεται ακόμη κατά 17,6 δισ. ευρώ.

Επομένως, συνολικά η διετής επιμύκυνση ανεβάζει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας στα 32,6 δισ. ευρώ έως το 2016.

Η Τρόικα επισημαίνει στην έκθεσή της ότι η διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα περιορίσει τον αντίκτυπο των οδυνηρών μέτρων λιτότητας, που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο πάγιο αίτημα των δανειστών την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Αθήνας προς τους εταίρους της.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα της εκπλήρωσης των ελληνικών δεσμεύσεων προς τους εταίρους, η Τρόικα κάνει λόγο για «αισθητή βελτίωση», ωστόσο επισημαίνει ότι «τα ρίσκα (οι κίνδυνοι) στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος παραμένουν μεγάλα».

Στην έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξηγούν πως το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας οφείλεται στην καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στην απουσία ανάπτυξης της οικονομίας.

Πάντα σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφορικά με το περιεχόμενο της έκθεσης, στις 115 σελίδες δεν υπάρχει αναφορά ούτε στο πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, στην περίπτωση που δοθεί στην Ελλάδα η διετής παράταση στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά ούτε και προτάσεις για τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν μέσα στην επόμενη τριετία, προκειμένου η Ελλάδα να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, δε, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, που σηματοδοτεί η έκθεση της Τρόικας, η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα αναμένεται να ληφθεί λίγο νωρίτερα από την 26η Νοεμβρίου.

Από το Πρώτο Θέμα

Δέκα λόγοι για να επαναστατήσεις

Δέκα λόγοι για να επαναστατήσεις
1. Γιατί έχεις αξιοπρέπεια. Δεν είσαι ζώο. Και δεν ανέχεσαι να σου φέρονται σαν τέτοιο. Είσαι άνθρωπος και απαιτείς σεβασμό. Δε θα ανεχθείς πια άλλα ψέμματα. Σε κοροϊδεύουν συνεχώς και σε φτύνουν στα μούτρα και αυτό δε θα το ανεχθείς άλλο.

2. Γιατί δε φοβάσαι να ζήσεις. Ξέρεις ότι ο κόσμος δε φτιάχτηκε για εσένα παρά τα όσα λένε στις διαφημίσεις. Ξέρεις ότι είσαι μια μικρή μονάδα μιας μυρμηγκοφωλιάς, μια κουκίδα στο ψηφιδωτό που ονομάζουμε ανθρωπότητα. Μια κουκκίδα που έχει αποστολή να λάμπει και όχι να τρεμοπαίζει... Και ξέρεις ότι κάποτε θα πεθάνεις. Και για το λόγο αυτό χαίρεσαι το δώρο της ζωής. Με πάθος. Και όταν ο θάνατος έρθει να σε βρει, τότε, έχοντας ζήσει, ήρεμα θα τον δεχθείς χωρίς να τον φοβάσαι.

3. Γιατί δε θα επιτρέψεις στους σημερινούς ισχυρούς να διαμορφώσουν μια χειρότερη ανθρωπότητα από τη σημερινή και γιατί πιστεύεις ότι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα για το οποίο αξίζει να ζήσεις και να πεθαίνεις είναι το να παραδόσεις έναν κόσμο ίδιο - αν όχι καλύτερο - από αυτόν που βρήκες. Εναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας και όλα εκείνα τα παιδιά που θα έρθουν όταν εμείς θα έχουμε φύγει.. 

4. Γιατί είναι δικαίωμα σου να καθορίζεις τη ζωή σου και να ασκείς εξουσία στη γή των πατέρων σου. Γι αυτήν τη γη πολέμησε ο παππούς σου, ο προπάππος σου ή ίσως και ο πατέρας σου, για να μπορείς εσύ ελεύθερα να ζεις και να καθορίζεις τη ζωή σου εντός των ορίων της ποτισμένης με αίμα αυτής γης. Την γη αυτήν την κληρονόμησες από τους πρόγονους σου και οφείλεις να κάνεις το χρέος σου τώρα που κινδυνεύουμε να τη χάσουμε. Αυτή η γη είναι η πατρίδα σου. Σε χρειάζεται. 

5.Γιατί κατάλαβες ότι η αποχή σου από τα κοινά και η απάθεια είναι που δίνουν την εξουσία στους μόνιμους εξουσιαστές μας και αποφάσισες να βγεις από αυτό το τέλμα της απάθειας και της μιζέριας. Ξέρεις πως να τους πολεμήσεις. Θα αυτό-οργανωθείς. Μετέχεις σε ομάδες, φτιάχνεις ομάδες, συλλόγους και εκμεταλλεύεσαι κάθε ευκαιρία για να μιλήσεις με τους συμπολίτες σου, να ξυπνήσεις κάποιον που κοιμάται, να συζητήσεις με κάποιον για το τι μπορούμε να κάνουμε και κάνεις ότι αποφασίσετε. Μπορεί σε άλλους να φαίνεται λίγο, αλλά όχι σε εσένα. Εσύ ξέρεις ότι όλα τα μεγάλα ταξίδια αρχίζουν με ένα μικρό βήμα. 

6. Για να σταματήσεις να πλήττεις, να είσαι μίζερος, καρμίρης και δυστυχισμένος. Δεν αρμόζουν τα συναισθήματα αυτά να είναι μόνιμα στον άνθρωπο. Δεν είσαι ανθρωπάκος. Είσαι άνθρωπος. Και αντί να διαβάζεις δωρεάν βιβλία για την κατάθλιψη, κάνεις προσπάθειες να αλλάξουν οι συνθήκες που δημιουργούν όλη αυτή τη μιζέρια και την ακεφιά. 

7. Γιατί βλέπεις καθαρά ότι τα νήματα με τα οποία σε κινούν είναι μεταξωτά. Ολο αυτό το χρέος που χρωστάνε όλοι οι λαοί σε κάποιους εξωγήινους όλο αυτό το ψέμα που σε κάνανε να πιστέψεις και με το οποίο σε καθοδηγούν σε πράξεις που κάνουν την ψυχή σου χειρότερη, τη ζωή τη δική σου και των παιδιών σου πιο μαύρη, δεν είναι παρά ένα νήμα που εσύ επιτρέπεις να σου κινεί τα χέρια και τα πόδια. Ξέρεις ότι μόλις βρεθείς μαζί με πολλούς αποφασισμένους να μην υπακούν στο νήμα, τότε αμέσως το νήμα θα κοπεί και κανείς δε θα έχει εξουσία πάνω σας. 

8. Γιατί γνωρίζεις ότι υπάρχει φάρμακο ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις που βλάπτουν την ανθρωπότητα σήμερα. Το φάρμακο αυτό πρώτοι το ανακάλυψαν οι Ελληνες πρόγονοι σου και λέγεται δημοκρατία. Οι σκοτεινές δυνάμεις, με τη σημερινή ολιγαρχία της βρωμιάς και του ψέμματος που τολμούν να αποκαλούν δημοκρατία, μπορούν να νικηθούν μόνο με αληθινή δημοκρατία. Ξέρεις ότι η δημοκρατία προϋποθέτει ισηγορία και ισονομία. Ξέρεις ότι σήμερα δεν υπάρχει ούτε δημοκρατία ούτε ισηγορία ούτε ισονομία. Υπάρχουν μόνο κάποια "δημοκρατικά δικαιώματα" τα οποία οι ολιγάρχες σου παρουσιάζουν μαζί με το σάπιο πολιτικό τους σύστημα σαν "δημοκρατία" . Ξέρεις ότι αν επιβληθεί από εσένα μια δημοκρατία χωρίς βουλευτική ασυλία, χωρίς νόμους περί ευθύνης υπουργών, με κληρωτούς πολίτες ενόρκους στις εξεταστικές επιτροπές, με διενέργεια δημοψηφισμάτων όταν το απαιτεί ο λαός και όχι αποκλειστική εξουσία διενέργειας δημοψηφίσματος να έχει μόνο η κυβέρνηση, με έλεγχο των τηλεοπτικών σταθμών από ΕΣΡ κληρωτών πολιτών, με υποχρέωση των καναλιών να παίζουν ίσο χρόνο όλους τους αρχηγούς κομμάτων, ακόμα και αυτών που μετέχουν για πρώτη φορά... Είναι τόσα πολλά που μπορούν να γίνουν... Αρκεί μόνο να επιβληθεί δημοκρατία. 

9. Γιατί μόνο όταν εκτελείς το χρέος σου ως άνθρωπος και με τις πράξεις σου βοηθάς να δημιουργηθεί ένα καλύτερο αύριο, σταματάει το πουλάκι που σου τρώει τα σωθικά να σου τρώει τα σωθικά. 

10. Γιατί δεν είσαι δειλός να κρύβεσαι πίσω από δικαιολογίες ότι δήθεν το να επαναστατήσεις δεν έχει νόημα, ή ότι όσοι άνθρωποι και να βγουν στο δρόμο δε θα έχει αποτέλεσμα ή οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία για να μην κάνεις τίποτα, να μείνεις στην απάθεια, τη δυστυχία και τη μιζέρια. Είσαι άνθρωπος. Με τιμή. Και αξιοπρέπεια. Και επαναστατείς όταν δε σου φέρονται ανάλογα. 

ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ


Πηγή: Δέκα λόγοι για να επαναστατήσεις - RAMNOUSIA 


Το Eλληνικό Κοινοβούλιο πέρασε έναν προϋπολογισμό λιτότητας χθες, συμφωνώντας σε περαιτέρω περικοπές €9.4bn, σε όλους τους κρατικούς μισθούς και τις συντάξεις.

Το προσεχές έτος η οικονομία θα συρρικνώνεται για έκτο διαδοχικό έτος σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, παρουσιάζοντας περαιτέρω μείωση 4.5 %.

Η ανεργία είναι ήδη 25% και, παρά τις περικοπές δαπανών, το κρατικό χρέος θα χτυπήσει 189 % του ΑΕΠ το προσεχές έτος (και θα ανέλθει σε 192 % το έτος το 2014/15 σύμφωνα με τον οίκο Fitch).

Η χώρα είναι τόσο χτυπημένη από την οικονομική και κοινωνική κρίση, που μοιάζει με έναν ασθενή νοσοκομείου σε κατάσταση “φυτού”,

που κρατιέται ζωντανό από μέτρα που μεγαλώνουν μόνο τον πόνο που βιώνεται πριν από το αναπόφευκτο τέλος.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος η Ελλάδα να μπορέσει να ξεπληρώσει την τρόικα. Είναι ήδη παγιδευμένη σε ένα σπιράλ χρέους.

Αυτός ο κύκλος δεν εξυπηρετεί πλέον κανέναν σκοπό εκτός από το κλώτσημα… Η παραγραφή χρέους είναι αδύνατη για σημαντικούς πιστωτές της Ελλάδας, λόγω της απαίτησης που θα υπήρχε για να παραγράψουν το χρέος του μισού Eurozone.

Όσο αυτό το “παιγνίδι” συνεχίζεται, τόσο μεγαλύτερη η μεταφορά του πλούτου από την Ελλάδα στην τρόικα στις πληρωμές τόκων, για ένα χρέος που δεν θα εξαγοραστεί ποτέ.

Η τρόικα θα πάρει κάθε πένα από την Ελλάδα προτού να “πέσει κάτω”…

Εάν η χρεοκοπία δεν θεσπισθεί τελικά από το Κοινοβούλιο, θα γίνει στους δρόμους με αιματηρές συνέπειες.

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2012/11/telegraph.htm

Έπεσαν αμαχητί στα χέρια του κατακτητή!


Από την ιστολεσίδα seisaxthiablog
Ποιοι δήμαρχοι «δουλεύουν» ήδη με τον γκαουλάιτερ Φούχτελ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi18SrvLZQuvqsrxf1JB1BdeBvLFsDw99Jv2Bweza1LCNVwgmQs9bQ5grKMFF8b0dhQI4ZBQshZAPb2IvlshXOAPX_2FLIl0srtT0a-PX21gFrII_FBxxix10fyJvIOs7LQMNUfamH2s8sk/s1600/fuxtel.jpg
Νέο σύστημα διακυβέρνησης, με γερμανική σφραγίδα,  συνιστούν τα μέτρα που ή Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή, ενσωματωμένα στον προϋπολογισμό.
Του Περικλή Καπετανόπουλου από την Ελλάδα Αύριο
Ο δημόσιος πλούτος, η περιουσία του ελληνικού λαού, εκποιείται στους Γερμανούς και τους Έλληνες συνεργάτες τους,   κοινωνικά αγαθά περνούν σε χέρια ιδιωτών(νερό, ρεύμα,  κ.λ.π), και η επέλαση των εργολάβων  κλιμακώνεται, καταλύοντας κάθε έννοια δημόσιου αγαθού.  Η υπερψήφιση των νέων- σαρωτικών για τα λαϊκά εισοδήματα- μέτρων, συνιστά ολομέτωπη επίθεση στην πλειονότητα του ελληνικού λαού.
Αλλά όλα αυτά, τα κάνουν, ο Φούχτελ, και ο  Ραινχεμπάχ, δηλαδή  οι Γερμανοί μόνοι τους;  Η επίθεση ενάντια στην αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στη ζωή του ελληνικού λαού, είναι πολύπλευρη και μεθοδικά σχεδιασμένη. Από πλευράς της   ελληνικής πολιτείας, προτεραιότητα για κατεδάφιση έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Οι Γερμανοί έχουν εισβάλλει στους Δήμους και τα θέλουν όλα: οικόπεδα, ιαματικές πηγές, δημοτικά κτίρια, σχολεία, παραλίες, κ.λ.π. Και μάλιστα, όπου αυτό είναι δυνατόν, επιθυμούν  τα παραπάνω, χωρίς τους ιθαγενείς, π.χ στα μικρά νησιά!
Από καιρό  είναι γνωστό, ότι ο χερ Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, πληρεξούσιος υπουργός της γερμανικής  Καγκελαρίας  στην Ελλάδα,  περιοδεύει ως αντιπρόσωπος  γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων  από δήμο σε δήμο, με πρωτοβουλία  της  γερμανικής πρεσβείας της Αθήνας και το γενικού γερμανικού προξενείου Θεσσαλονίκης. Στις 15  και 16 Νοεμβρίου, όλοι οι δήμαρχοι που έχουν δεχτεί να συνεργαστούν με τους Γερμανούς, έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος, σε ένα συνέδριο « ελληνο-γερμανικής συνεργασίας», που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό Κέντρο “Ν-Γερμανός”, Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, περίπτερο 8.
Σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) υπάρχει « κρυφή συμφωνία κυβέρνησης και ορισμένων Δημάρχων, για την εκχώρηση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτες».   Η ΠΟΕ ΟΤΑ τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιεί αιχμηρές επικοινωνιακές ενέργειες και σκληρή γλώσσα ενάντια στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση βασικών αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Η πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ», αναφέρει η  ΠΟΕ-ΟΤΑ,  «αλλά και ο “ποταμός” συνεντεύξεων του εκπροσώπου της Γερμανικής επιτροπείας Φούχτελ, έφερε στη δημοσιότητα ποιοι είναι οι “αιρετοί” εκπρόσωποι που μέχρι σήμερα τον συναντούσαν κρυφά και σχεδίαζαν από κοινού το ξεπούλημα τους».
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειωθεί , ότι όλες οι εκτιμήσεις της στήλης,  πως,  δηλαδή μεθοδεύεται, από Κυβέρνηση και Γερμανούς  η πλήρης ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιβεβαιώνονται πλέον και από τον «μαρτυριάρη» Χανς Φούχτελ. Είναι τόση η χαρά του που θα βάλει τους Έλληνες εργαζόμενους να δουλεύουν σαν σκλάβοι για ψίχουλα, που του ξεφεύγουν κουβέντες στον  «ποταμό» συνεντεύξεων που δίνει στα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης.
Ο ίδιος ο χερ Φουχτελ, λοιπόν, έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα δημάρχων που τον συναντούσαν  κρυφά και σχεδίαζαν από κοινού το ξεπούλημα των  βασικών αρμοδιοτήτων των Δήμων.
Ελληνο-γερμανική συνεργασία με ονοματεπώνυμο
Σήμερα η «Ε» δημοσιεύει την λίστα των δημάρχων και λοιπών αιρετών που συναντήθηκαν, με  τον  Γερμανό ανθύπατο χερ Φούχτελ:
 δήμαρχος Πάτρας Ιωάννης Δημαράς, δήμαρχος Βέροιας Χαρά Ουσουλτζόγλου, δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Νάξου  Εμμανουήλ Μαργαρίτης, δήμαρχος Λάρισας  Κώστας Τζανακούλης, δήμαρχος Περιστερίου  Ανδρέας Παχατουρίδης, δήμαρχος Καστοριάς Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, δήμαρχος Κοζάνης  Λάζαρος Μαλούτας, δήμαρχος Κηφισιάς  Νίκος Χιωτάκης, δήμαρχος Αμαρουσίου  Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Κέρκυρας  Ιωάννης Τρεπεκλής, δήμαρχος  Καλαμάτας  Παναγιώτης Νίκας. Επίσης  Φάμελος Σωκράτης, εκπρόσωπος του Δήμου Θέρμης, Αντώνογλου-Κασαβέτης Γεώργιος δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου, Μπότση Σταυρούλα δήμαρχος Σουλίου,  Βρυζίδου Παρασκευή δήμαρχος Εορδαίας,  Δανιηλίδης Σίμος δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Γεράνης Μιχάλης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Καργιώτης Τζανής, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Τρικάλων, Λαμπάκης Ευάγγελος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Μουζάς Δημήτρης δήμαρχος Ορεστιάδας,  Σαραμάντος Δημήτρης δήμαρχος Ωραιόκαστρου, και  Βαφειάδης Νίκος, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων-πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.
Οι πρακτικές του 1941
Οι «μεταρρυθμίσεις» επι κατοχής
Όταν εγκαταστάθηκαν οι γερμανικές αρχές κατοχής, στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1941, το πρώτο μέλημα τους ήταν να «μεταρρυθμίσουν» την Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα  την Δημόσια Διοίκηση.  Όσοι δήμαρχοι και κοινοτάρχες, διορισμένοι από την εποχή του δικτάτορα Μεταξά, δέχτηκαν να συνεργαστούν με τους καταχτητές διατηρήθηκαν στις θέσεις τους. Κάποιοι παραιτήθηκαν, και στην θέση τους οι Γερμανοί διόρισαν δημοσίους υπαλλήλους. Οι κατοχικοί δήμαρχοι, είχαν σαν αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του καταχτητή.
Αγροτικά προϊόντα, πρώτες ύλες, ημι-κατεργασμένα βιομηχανικά προϊόντα, αξιόλογες μηχανές, μεταφορικά μέσα και μέσα έλξης, με επίταξη ή εξαγορά με κατοχικό πληθωριστικό χρήμα, ήταν δουλειά των δημάρχων να τα εξασφαλίσουν  σε συνεργασία με τις γερμανικές οικονομικές υπηρεσίες.
Εφαρμόστηκε μεθοδικά, με εντολή, του Χέρμαν Νοιμπάχερ,(ο ανάλογος Φούχτελ της κατοχής) η διαδικασία «Ντεγκρίγκες». Σύμφωνα με αυτή την διαδικασία, οι τιμές των προϊόντων που εισάγονταν στην Ελλάδα από την Γερμανία, για τις ανάγκες του πληθυσμού ανέβαιναν. Οι τιμές όμως των εμπορευμάτων που εξάγονταν από την Ελλάδα στη Γερμανία (κυρίως αγροτικά προϊόντα και πρώτες ύλες) ήταν σημαντικά μειωμένες. Με τον τρόπο αυτό, στις αρχές του 1943 δημιουργήθηκε  στο διακρατικό κλήριγκ, ένα ενεργητικό υπέρ των Γερμανών  που ενίσχυε την  πίεση για εξαγωγές πρώτων υλών που είχε ανάγκη η Γερμανία.
Μήπως δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο και σήμερα
;

Φουχτελισμός, το ανώτατο στάδιο του ραγιαδισμού


του Νίκου Χειλά
Αναδημοσίευση από το Βήμα
Ενός κακού μύρια έπονται. Η τρόικα δεν έφερε μαζί της μόνο φτώχεια και ανυποληψία στην Ελλάδα. Έφερε και διάφορους καλοθελητές, οι οποίοι βομβαρδίζουν με νουθεσίες τους ιθαγενείς με στόχο να τους κάνουν βαθμιαία «σωστούς» Ευρωπαίους.
Ο πολιτικός που ενσαρκώνει περισσότερο από κάθε άλλο αυτό τον «καλοθελισμό» είναι ο Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ, εντεταλμένος της Άνγκελα Μέρκελ για τη γερμανοελληνική συνεργασία στον τομέα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Ο υφυπουργός εργασίας της γερμανικής κυβέρνησης εφαρμόζει το γνωμικό «οι Έλληνες θέλουν το Γερμανό τους» υπό συνθήκες υποτέλειας – ειδικά απέναντι στο Βερολίνο.
Προσωπικά, ο κ.Φούχτελ δεν έχει τίποτα το μεμπτό: Το αντίθετο μάλιστα, είναι ένας καλοπροαίρετος πολιτικός, επιστήμων («επιτυχημένος δικηγόρος» όπως λέει ο ίδιος) και άνθρωπος. Επιπλέον είναι φοβερά συναισθηματικός: Όποιος τον είδε να δακρύζει την περασμένη Πέμπτη στη γερμανική Βουλή, όταν η κ. Μέρκελ, αφού τον επαίνεσε για το έργο του στην Ελλάδα, ανέφερε ότι οι Έλληνες τον βάφτισαν «Φούχτολο, ωραίο όνομα», μπορούσε αμέσως να αντιληφθεί ότι είναι γνήσια «ψυχούλα». Τέτοιοι χαρακτήρες-διαμάντια λυγίζουν μόνο υπό την επήρεια ενός καλού λόγου, ή μιας «ξελιγωμένης» γυναικείας ματιάς.
Επιπλέον, το έργο που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει είναι καθόλα χρήσιμο: Η μεταφορά τεχνογνωσίας από τους γερμανικούς δήμους στους ελληνικούς, και οι συμβουλές προς τους έλληνες παράγοντες της αυτοδιοίκησης για το πώς να αξιοποιήσουν καλύτερα τα κοινοτικά κονδύλια, μόνο καλό κάνουν – κακό πάντως δεν κάνουν.
Το κακό γι αυτόν είναι όμως ότι το έργο του συντελείται στο πλαίσιο της μετατροπής της Ελλάδας σε ένα οικονομικό «προτεκτοράτο», όπως αυτό αποτυπώνεται στο δεύτερο ιδίως μνημόνιο. Έτσι χάνει κάθε πολιτική νομιμοποίηση, εκφυλίζεται σε θετικό παράπλευρο μέτρο της υποταγής της Αθήνας στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Σύντομη παρένθεση: Στο «Βήμα της Κυριακής» της 21.10.2012, ο γερμανός κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ υπενθυμίζει, ότι οι αποικιοκράτες δεν περιορίζονταν στην υποταγή μιας χώρας, αλλά επιχειρούσαν και να τη νομιμοποιήσουν πολιτικά εκπολιτίζοντας τους κατοίκους της στο πνεύμα του διαφωτισμού. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία. Είναι όμως ένα νέο είδος οικονομικού «προτεκτοράτου» στους κόλπους της ευρωζώνης. Η τεχνογνωσία που της προσφέρεται εντάσσεται έτσι αναγκαστικά στο «διαφωτιστικό» πνεύμα των «προτεκτόρων». Κλείνει η παρένθεση.
Αυτή η αντιφατική φύση της βοήθειας του κ.Φούχτελ θίγει φυσικά και εκείνους που την υποδέχονται. Η αντίδρασή τους είναι εξίσου σχιζοφρενική. Από τη μια τη θέλουν διακαώς, από την άλλη όμως «αρρωσταίνουν» παίρνοντάς την. Αυτό εκφράζεται με διάφορους τρόπους: Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός παίρνει το θέμα φιλοσοφικά, βλέποντας τη βοήθεια ως εύνοια της μοίρας, η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη ωφελιμιστικά, ως ευκαιρία για αδελφοποίηση με έναν «αποδοτικό» γερμανικό δήμο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης πραγματιστικά («παίρνω ό,τι μου είναι χρήσιμο, δεν υποχρεώνομαι σε τίποτα»), ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης σαδιστικά, χαρίζοντας στον κ.Φούχτελ ένα έργο τέχνης, το οποίο του έσπασε σχεδόν τη μέση όταν επιχείρησε να το σηκώσει.
Ταυτόχρονα όμως, οι διαφορετικές στάσεις (με μοναδική ίσως εξαίρεση εκείνη του κ.Μπουτάρη) έχουν και ένα κοινό χαρακτηριστικό: τη λοιδορία – την «ξινή» αντίδραση εναντίον του «ευεργέτη» εκείνων, που ξέρουν, έστω και υποσυνείδητα, ότι η αποδοχή της «ευεργεσίας» δεν είναι θεμιτή. Με αποκορύφωμα τον αναβαπτισμό του κ.Φούχτελ σε «Φώχτολο» (από το δήμαρχο της Καστοριάς Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη) και «Φουχτουλάκη» (από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη), καθώς και με άλλα λογοπαίγνια από παρόμοιους «εξυπνάκηδες».
Φταίει σε αυτό και το θύμα; Ίσως στο βαθμό που είναι αφελές. Η αλήθεια είναι ότι ο κ.Φούχτελ έχει και στη Γερμανία τη φήμη αφελούς. Αυτό φαίνεται και από τη χαρά που δείχνει όταν τον λένε «καμηλιέρη» – τίτλο που απέκτησε για την αγάπη του προς τα ωραία τετράποδα, αλλά και για το ότι είχε διοργανώσει το 1992, κατά εντολή του Χέλμουτ Κολ, καμηλοδρομίες στο Βερολίνο με στόχο την προσέλκυση αράβων επενδυτών. Αφέλεια, που υπογραμμίζεται και από τους καγχασμούς των βουλευτών στο Ράιχστακ, που ο ίδιος εξέλαβε καταφανώς ως επευφημίες, όταν η καγκελάριος γνωστοποίησε τη μεταβάπτιση του σε «Φούχτολο». Η περίπτωσή του θυμίζει, από ιλαροτραγική άποψη, τον θρυλικό «Ρέχακλες», όπως είχε ονομάσει η «Bild-Zeitung» το 2004 τον τότε προπονητή της Εθνικής Ελλάδας συνδυάζοντας τα ονόματα Ηρακλής (Χέρκουλες στα γερμανικά) και Ρεχάγκελ. Με τη διαφορά, ότι η αφορμή γι αυτό, ήτοι η νίκη της Εθνικής στο Γιούρο, ήταν τότε πολύ πιο ευχάριστη.
Οι μόνοι που δεν έχουν όμως το δικαίωμα «στο να λοιδορούν» είναι οι έλληνες δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες, που επιζητούν τη βοήθειά του. Αυτοί θα έπρεπε να γνωρίζουν, ότι δεν φτύνει κανείς ποτέ το χέρι που τον ταΐζει. Τα δυο μαζί, «φτύσιμο» και «μάσα», στιγματίζουν τους ίδιους. Ο φουχτολισμός τους είναι το ανώτατο στάδιο του εξυπνακίστικου ραγιαδισμού.
Όμως υπάρχουν και χειρότερα. Εκείνο που κάνει «σεμνά και ταπεινά» ο κ.Φούχτελ στην αυτοδιοίκηση, το κάνει υπεροπτικά η «Task Force» του Χορστ Ράιχενμπαχ στα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι γερμανοί γραφειοκράτες διδάσκουν, κατά παραγγελία των Βρυξελλών, χρηστή διοίκηση στους έλληνες συναδέλφους τους με τον αέρα του ευρωπαίου ξερόλα.
Όχι ότι δεν υπάρχει και εδώ ανάγκη εκσυγχρονισμού, ή μάλλον, όπως είχαν διαπιστώσει προ καιρού οι ελεγκτές του ΟΟΣΑ, κατεδάφισης του σημερινού και επανοικοδόμησης του ελληνικού κράτους. Σε κάθε άλλη «κανονική» εποχή, η συνδρομή των ευρωπαίων ειδικών θα ήταν ευλογία. Σήμερα όμως, στη σκιά του μνημονίου, αχνίζει «κατάρα».
Οι προθέσεις των μελών της «Task Force» – να σώσουν την Ελλάδα – είναι βέβαια υπεράνω πάσης υποψίας και όλα κάνουν σίγουρα επιμελώς τη δουλειά τους. Οι πιο ανυπόφοροι είναι ωστόσο εκείνοι που αναπτύσσουν ιεραποστολικό ζήλο και – με ένα μίγμα βουντού και ξερόλα – διορθώνουν, ή ακριβέστερα, συμπληρώνουν την άποψη του κ.Μπεκ περί «διαφωτισμένης» αποικιοκρατίας: Στο διαφωτιστή πρέπει να προστεθεί και ο ορθοπεδικός.
Ο επιφανέστερος εκπρόσωπος των τελευταίων είναι ο οικονομολόγος Γιενς Μπάστιαν. Σε ομιλία του προ καιρού στο Βερολίνο είχε δηλώσει ο ίδιος ότι όλη του η προσπάθεια συνίσταται στο να μάθει τους Έλληνες να περπατούν. Η αποστολή του, υπαινίχθηκε, θα λήξει, όταν τα αναπρογραμματισμένα πόδια τους θα έχουν συνηθίσει στον ορθό ευρωπαϊκό βηματισμό.
Το πόσο ζεστά παίρνει τη δουλειά του ο κ. Μπάστιαν φαίνεται και από το ότι δεν περιορίζει την περιπατητική σχολή του στη διοίκηση, αλλά την επεκτείνει και στην επιμόρφωση των ελλήνων δημοσιογράφων. Όπως ανακοίνωσε το αθηναϊκό παράρτημα του χριστιανοδημοκρατικού ιδρύματος Konrad Adenauer Stiftung, ο κ.Μπάστιαν συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα, δίπλα, μ.α., στο γερμανό πρεσβευτή Βόλφγκανγκ Ντολτ, σε σεμινάριο του ιδρύματος με θέμα τις «ελληνογερμανικές σχέσεις την εποχή της κρίσης» ενώπιον 20 νέων ελλήνων δημοσιογράφων – με στόχο, προφανώς, τον ορθοπεδικό αναπρογραμματισμό τους σε ιδεολογικό επίπεδο.
Παρόμοια φαινόμενα θα δούμε, όπως όλα δείχνουν, πολλά στο μέλλον. Το μνημόνιο χρειάζεται πρόσθετα στηρίγματα σε όλα τα επίπεδα – διοικητικά, ιδεολογικά, δημοσιογραφικά. Το πότε θα μπουν στην εκκλησία και το σχολείο είναι μάλλον θέμα χρόνου.
Όμως αυτό δεν είναι ακριβώς το νόημά της φράσης: «Οι Έλληνες θέλουν τον Γερμανό τους». Αυτό ήταν, στην περίπτωση του Ότο Ρεχάγκελ (όταν η φράση πρωτοέγινε της μόδας), ότι Έλληνες και Γερμανοί συνεργούν ισότιμα με βάση τα ξεχωριστά χαρίσματά τους και με στόχο την κοινή επιτυχία – και πάντως όχι με τρόπο που να ντρέπεται συνεχώς γι αυτήν ο ένας από τους συνεργούς.
Οι Γερμανοί που θέλουν οι Έλληνες είναι άλλοι: Επίκαιρα, αυτοί που συμβάλλουν στο ξεσκέπασμα των λαθών και των συμφορών του μνημονίου, όπως ο Ούλριχ Μπεκ. Και ιστορικά, οι πατέρες του διαφωτισμού, με πρώτο και καλύτερο τον Ιμάνουελ Καντ. Ο τελευταίος όριζε το διαφωτισμό ως «έξοδο από την αυτοοεπιβαλλόμενη ανωριμότητα», ως πράξη απελευθέρωσης δηλαδή – προσωπικής και συλλογικής. Αυτονομία και αυτοπροσδιορισμός, όχι υποταγή και εξάρτηση – ιδίως και κυρίως σε εποχές κρίσης. Η ιδέα της χειραφέτησης είχε γίνει από τότε κοινό κτήμα και στην Ελλάδα. Και αυτό είναι και σήμερα το ζητούμενο – όχι τα ιδεολογικά «σαπάκια» των Φούχτελ, Μπάστιαν και των άλλων εκπροσώπων του μνημονίου
.

ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗ: «O πόλεμος πατέρας της καπιταλιστικής ανάπτυξης»


Οι Έλληνες καπιταλιστές τρίβουν τα χέρια τους
Ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης;
Μα, ο πόλεμος φυσικά. Είτε καταστρέφοντας ζωντανές δυνάμεις εργασίας, είτε ολόκληρες χώρες ώστε να ανοίξει ο δρόμος της Ανοικοδόμησης και του ξαναμοιράσματος των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Είναι ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της εκτίναξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Αυτή η σιχαμερή αλήθεια που συνοδεύει όλη την πορεία εξέλιξης του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού και καταπιεστικού συστήματος επιβεβαιώνει η σύγχρονη επικαιρότητα δύο λαών που δοκιμάστηκαν από την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τον εμφύλιο πόλεμο. Δύο χώρες για τις οποίες του ελληνικό κεφάλαιο έχει μεγάλα σχέδια.
Σύμφωνα με στοιχεία αναλυτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Λιβύη θα καταγράψει ρυθμούς ανάπτυξης 122%, ποσοστό-ρεκόρ. Οι προοπτικές για το 2013 και 2014 είναι επίσης ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,5 και 13,2%, αντίστοιχα!
Αναλυτές επισημαίνουν τα εξής: «.Είναι προφανές ότι ο τομέας των υδρογονανθράκων καθορίζει το παρόν και το μέλλον της λιβυκής οικονομίας, καθότι αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο του 70% του ΑΕΠ, περίπου το 96% των εξαγωγών και το 90% των εσόδων. Ως εκ τούτου, ο εν λόγω τομέας αποτελεί πεδίο δραστηριότητας κυρίως των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και τυγχάνει της ιδιαίτερης προσοχής του λιβυκού κράτους. Ο κύκλος εργασιών είναι τεράστιος και θα πρέπει να τύχει της προσοχής των ελληνικών εταιρειών για υπεργολαβίες και προμήθειες υλικών. Πριν την έναρξη του εμφυλίου, η μέση ημερήσια παραγωγή πετρελαίου ανερχόταν στα 1,65 εκατ. βαρέλια (περίπου 2% του συνόλου της ημερήσιας παγκόσμιας παραγωγής) και η ετήσια παραγωγή φυσικού αερίου στα 1,034 τρισ. κυβικά πόδια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, η μέση ημερήσια παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί στα 2,5 εκατ. βαρέλια μέχρι το 2015, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση έως τα 1,95 εκατ. βαρέλια/ημέρα.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι η αναμενόμενη αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Λίβυων πολιτών και η προοδευτική αύξηση της κατανάλωσης (13.600 δολάρια κατά κεφαλή εισόδημα το 2012, με προοπτική να ανέλθει τα 16.600 το 2015), καθώς και η σημαντική εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές, δημιουργεί ικανοποιητικές προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα».
Αυτός δεν ήταν εξάλλου και ο λόγος της συμμετοχής του ελληνικού κράτους στην ιμπεριαλιστική επέμβαση; Ήδη, το εφοπλιστικό, τουριστικό κεφάλαιο και οι ιδιωτικές κλινικές έχουν αρπάξει ένα σημαντικό μερίδιο κέρδους!
Συγκλονιστική όμως είναι και η εξιστόρηση του άρθρου «Ανοίγουν οι δουλειές στο Ιράκ για τους επιχειρηματίες» που αποδεικνύει γιατί η απόφαση της αμερικανοβρετανικής εισβολής στη χώρα, που δίχασε τόσο πολύ την καπιταλιστική Ευρώπη και την Ε.Ε., έφερε την υπογραφή τεράστιων επιχειρηματικών συμφερόντων.
 «To Ιράκ είναι ξανά ανοιχτό στους επιχειρηματίες για δουλειές. Ναι, η ιρακινή αγορά έχει ρίσκο, αλλά αυτό ελαττώνεται σιγά -σιγά. Και το σίγουρο είναι ότι, όπου υπάρχει ρίσκο, υπάρχουν και πολλά κέρδη». Mε τη φράση αυτή, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ιρακινών Επιχειρηματιών (IBA) Μοχάμεντ Χάσαν Αμπντουλτζαλίλ Αλ Χαντίθι (Mohammed Hasan Abduljaleel Al Hadeethi) περιγράφει στο ΑΜΠΕ έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η ιρακινή αγορά μπαίνει στον «χάρτη» του επεκτατικού σχεδιασμού ολοένα περισσότερων επιχειρήσεων ανά την υφήλιο.
Η ισοπέδωση των υποδομών και του κτηριακού αποθέματος της χώρας μετά την αμερικανική παρέμβαση, η σταδιακή άνοδος του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων, αλλά και η επιδίωξη της κυβέρνησης να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα επόμενα χρόνια, δημιουργούν μέρα με τη μέρα ένα «Ελ Ντοράντο» ευκαιριών για τους ξένους επιχειρηματίες στο Ιράκ. Ευκαιριών που δεν είναι μεν απαλλαγμένες από ρίσκο, αλλά που αφήνουν περιθώριο για μεγάλα κέρδη, σε όσους «μπουν» εγκαίρως και με σύστημα στην αγορά. Μπορεί τα προβλήματα της χώρας να είναι ακόμη μεγάλα (έλλειψη υποδομών, προβληματική ηλεκτροδότηση, διαφθορά), αλλά η ανάπτυξη είναι ταχεία.
Εκτιμήσεις για ανάπτυξη 11,1% και διπλασιασμό αστικού πληθυσμού ως το 2030
«Για την ανάπτυξη του ιρακινού ΑΕΠ στα επόμενα χρόνια δεν υπάρχουν προς το παρόν μελέτες, που θα χαρακτήριζα ακριβείς (σ.σ. σύμφωνα με πρόβλεψη του ΔΝΤ, πάντως, η ιρακινή οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με εντυπωσιακό ρυθμό, κατά 11,1%, στα 144 δισ. ευρώ). Ωστόσο, οι εξαγωγές πετρελαίου αυξάνονται σημαντικά κάθε χρόνο και είναι αυτονόητο ότι πολύ γρήγορα θα υπάρξει αντανάκλαση αυτής της αύξησης στην οικονομία» σημειώνει ο κ.Αλ Χαντίθι, που πέραν της ιδιότητάς του ως μέλους του IBA (σ.σ. ο εν λόγω σύνδεσμος συγκεντρώνει στους κόλπους του την ελίτ του ιρανικού επιχειρείν) είναι μεγαλοεπιχειρηματίας στον κλάδο των κατασκευών.
Όπως λέει, οι μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες για τους ξένους επενδυτές εντοπίζονται στον τομέα των κατασκευών, όπου το Ιράκ έχει ισοπεδωθεί από τον πόλεμο: τόσο στις υποδομές κάθε είδους (οδικές, ύδρευσης και αποχέτευσης, μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, φωτισμού, υγειονομικών χώρων κ.τλ.), όσο και στην κατοικία (σ.σ. σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο αστικός πληθυσμός του Ιράκ θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030, γεγονός που ήδη ώθησε την κυβέρνηση να δρομολογήσει πρόγραμμα κατασκευής 1.000.000 οικιστικών μονάδων στα επόμενα χρόνια).
Το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι Έλληνες είναι πιο γρήγορα βήματα
Μπορούν οι Έλληνες επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν αυτή τη δυναμική; Η απάντηση του κ.Αλ Χαντίθι είναι σαφώς καταφατική. Και τι πρέπει να προσέξουν όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στην ιρακινή αγορά; «Το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι πιο γρήγορα βήματα. Αν φοβούνται, μπορούν ν’ αναζητήσουν αξιόπιστους τοπικούς εταίρους και μέσω του φορέα που εκπροσωπώ, του Συνδέσμου Ιρακινών Επιχειρηματιών. Πρέπει όμως να κάνουν από τώρα τα βήματά τους. Διαπιστώνω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν καλές εταιρείες, με μεγάλες δυνατότητες και ιστορία στο επιχειρείν. Η οικονομική κρίση πρέπει να τους κάνει να κοιτάξουν προς τα έξω, προς αγορές όπως το Ιράκ» καταλήγει ο κ.Αλ Χαντίθι.
«Οι άνθρωποι αγοράζουν τα πάντα και το Ιράκ δεν έχει mall.»
Οι κατασκευές δεν είναι, όμως, ο μόνος κλάδος με προοπτική για τους ξένους επιχειρηματίες. Όπως λέει στο ΑΜΠΕ ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας «Sahara Middle East», Φάι ‘Αμπεντ (Faiq A’ bed), με έδρα την Ιορδανία, «το Ιράκ είναι από τις πιο καταναλωτικές χώρες στη Μέση Ανατολή, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση είτε για τον ιδιωτικό τομέα. Το προσωπικό εισόδημα του πληθυσμού αυξάνει διαρκώς και οι άνθρωποι αγοράζουν τα πάντα, δημιουργείται η αίσθηση ότι το χρήμα ρέει. Το Ιράκ δεν διαθέτει σήμερα μεγάλο εμπορικό κέντρο τύπου mall. Ξέρετε πόσα χρήματα μπορεί να βγάλει όποιος δημιουργήσει ένα; Κάθε σοβαρή εταιρεία, μπορεί να βγάλει σοβαρό κέρδος από την αγορά του Ιράκ. Προς το παρόν, όμως, στο Ιράκ γνωρίζουμε την Ελλάδα για τον πολιτισμό και την ιστορία της, όχι για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις της».
Ο κ.Αμπεντ είναι μάχιμος επιχειρηματίας ήδη από το 1970 και η «ψυχή» μιας σειράς μεγάλων βιομηχανικών και εμπορικών επενδύσεων στο Ιράκ, μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο εργοστάσιο επαγγελματικών επίπλων και επίπλων κουζίνας στη χώρα, εμβαδού 5000 τετραγωνικών, που έκλεισε το 2004. Ο ίδιος σημειώνει ότι στις δεκαετίες του 1980-1990, κάποιες ελληνικές εταιρείες είχαν δραστηριοποιηθεί επιτυχώς στον κατασκευαστικό τομέα του Ιράκ, αλλά στη συνέχεια έφυγαν. «Οι πόρτες στο Ιράκ είναι ανοιχτές για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις άλλων χωρών βρίσκονται ήδη στο Ιράκ. Για παράδειγμα, 100-150 τουρκικές επιχειρήσεις», σημειώνει ο κ.’Αμπεντ και προσθέτει: «Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να ανοιχτούν, να έρθουν στο Ιράκ, σε συνεργασία κατά προτίμηση με έναν τοπικό εταίρο, είτε αυτός είναι αντιπρόσωπος είτε έχει συσταθεί κάποια κοινή εταιρεία. Αυτό τον συνεταιρισμό δεν τον επιβάλλει ο νόμος, αλλά θεωρώ ότι είναι απαραίτητος. Επίσης, είναι καλό οι επενδυτές να χωρίζουν τις επενδύσεις τους σε πολλά διαφορετικά καλάθια».
Είναι το Ιράκ ασφαλές; Είναι το Ιράκ ασφαλής επενδυτικός προορισμός; «Το Ιράκ είναι ανοιχτό σε όλους τους επιχειρηματίες και στις περισσότερες περιοχές υπάρχει ασφάλεια. Μεγάλες πετρελαϊκές επιχειρήσεις, για παράδειγμα, δραστηριοποιούνται καιρό στη χώρα, αλλά δεν έχει συμβεί το παραμικρό. Δουλεύουμε στο γνωστό τεράστιο πετρελαϊκό κοίτασμα (σ.σ. της Δυτικής Κούρνα), 1,5 ώρα από τη Μπάσρα και πηγαινοερχόμαστε με ασφάλεια. Οι ξένοι εργαζόμενοι περπατούν άνετα στους δρόμους της Μπάσρα» σημειώνει.
Στόχος για 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2018-2019
Φυσικά, όταν η συζήτηση αφορά το Ιράκ, το πετρέλαιο …ξεχειλίζει. Ρωτήσαμε τον κ.’Αμπεντ ποιοι είναι οι στόχοι για την πετρελαϊκή παραγωγή του Ιράκ στα επόμενα χρόνια. «Το Ιράκ παράγει σήμερα περίπου 2,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, έναντι 3,5 εκατ. πριν από τα επεισόδια με το Κουβέιτ. Στη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, η παραγωγή έπεσε στα 1,6-1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως (mbpd). Η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης είναι η αύξηση της παραγωγής, στα 3,5 mbpd το 2013-2014, τα 4,5 mbpd το 2016 και στα 6,5 mbpd το 2018-2019, με απώτερο στόχο τα 10-12 mbpd. Τα χρονοδιαγράμματα δεν ξέρω αν θα τηρηθούν, αλλά οι στόχοι είναι αυτοί» υπογράμμισε.
Όποιος επιχειρηματίας μπει επιτυχώς στο Ιράκ δεν θα σκεφτεί ποτέ να φύγει
Την πεποίθηση ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στο Ιράκ είναι πλέον καλό κι ότι η χώρα είναι εξίσου ασφαλής με άλλες περιοχές, διατυπώνει στο ΑΜΠΕ ο επιχειρηματίας Αντελ Μπακρ Μίσρι (Adel Bakr Mesri) από τον κλάδο των πλαστικών. «Το ρίσκο είναι ελάχιστο πλέον και η ασφάλεια βελτιώνεται διαρκώς και σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις. Το Ιράκ χρειάζεται πολλά προϊόντα και είναι ανοιχτό στους ξένους επιχειρηματίες. με απλά λόγια, αν είσαι σοβαρός και καλός, θα βρεις τη θέση σου στην αγορά. Η φορολογία είναι ευνοϊκή, σχεδόν δεν έχουμε ΦΠΑ, ενώ όποιος επενδυτές το επιθυμεί μπορεί να φέρει ακόμη και τον εξοπλισμό του από τον εξωτερικό και να τον επαναπατρίσει όποτε θέλει, χωρίς πρόβλημα. Όποιος επιχειρηματίες αντιμετωπίσει αυτή την αγορά σωστά, δεν θα σκεφτεί ποτέ να φύγει, γιατί θα αναλαμβάνει το ένα έργο πίσω από το άλλο, στις κατασκευές, το εμπόριο, τη βιομηχανία» σημειώνει ο Ιρακινός επιχειρηματίας.
Αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας στη θέση των στρατιωτικών οχημάτων
Κατά τον ίδιο, αν κάποια χρόνια πριν, οι εικόνες από το Ιράκ αφορούσαν συνήθως “κομβόι” στρατιωτικών φορτηγών και βίαια επεισόδια, σήμερα στους δρόμους βλέπεις αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας κι εστιατόρια. Γραφειοκρατία υπάρχει, αλλά “είναι μέσου επιπέδου” και αφορά κυρίως τις διατυπώσεις στα τελωνεία στα σύνορα, όχι τις υπόλοιπες συναλλαγές με το κράτος. Τι συμβουλεύει τους ξένους επιχειρηματίες που σκέφτονται να δραστηριοποιηθούν στη χώρα; Να επιλέξουν οπωσδήποτε έναν τοπικό εταίρο, να κινούνται γρήγορα και να γνωρίζουν ότι, σε μεγάλα έργα, είναι καλό να διαθέτουν τις δικές τους ηλεκτρικές γεννήτριες. Προσθέτει δε ότι οι ευκαιρίες για τους ξένους επιχειρηματίες είναι πολλές. Σε ό,τι αφορά για παράδειγμα τη δική του επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των πλαστικών, αυτή αναζητά ξένο εταίρο (Ευρωπαίο) για την κατασκευή, στο Ιράκ, μεγάλων πλαστικών αγωγών/σωλήνων αποχέτευσης, διαμέτρου έως 800 mm, που σήμερα δεν κατασκευάζονται εκεί, αλλά εισάγονται. Όπως λέει, το όφελος μιας τέτοιας επένδυσης θα είναι αμοιβαίο. Ο ξένος εταίρος θα απαλλαγεί από το πολύ υψηλό κόστος μεταφοράς των αγωγών, αφού οι πελάτες του στη Μέση Ανατολή θα βρίσκονται …στην πόρτα του και θα διαθέτει φθηνές πρώτες ύλες. “Στην ουσία δεν θα έχει ανταγωνισμό” προσθέτει.
Ο ίδιος τονίζει ότι σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες διανοίγονται ακόμη στους τομείς των “πράσινων” κατασκευών, των υλικών μόνωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών και, φυσικά, της κατοικίας, αφού τα εκατομμύρια νέα σπίτια, που θα χρειαστεί το Ιράκ, απαιτούν επίσης συνοδευτικές υποδομές, όπως δίκτυα υδροδότησης, αποχέτευσης, σχολεία, ταχυδρομεία κ.τ.λ.
Οι Ιρανοί επιχειρηματίες -συνολικά 18- βρέθηκαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο συναντήσεων που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και με τη φροντίδα της Global Greece. Συνολικά, στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν πάνω από 900 συναντήσεις με 150 ελληνικές εταιρείες και στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 600, με περισσότερες από 100 ελληνικές επιχειρήσεις.
«Το Ιράκ χρειάζεται δύο Ελλάδες στις κατασκευές»
“Το Ιράκ χρειάζεται δύο Ελλάδες στον κατασκευαστικό τομέα”: με τη χαρακτηριστική αυτή φράση ο Μπάμπης Φιλαδερλής της Global Greece περιγράφει στο ΑΜΠΕ τη δυναμική της ιρακινής αγοράς στους κλάδους των κατασκευών και των δομικών υλικών. Κατά τον ίδιο, οι προοπτικές είναι εξαιρετικά ευοίωνες, αλλά οι Έλληνες επιχειρηματίες που θα επιδιώξουν να τις εκμεταλλευτούν είναι βασικό να αποκτήσουν έναν εταίρο, που θα γνωρίζει πολύ καλά την ιρακινή αγορά, όμως θα εδρεύει κατά προτίμηση εκτός Ιράκ (όπως πολλοί από τους προσκεκλημένους Ιρακινούς επιχειρηματίες). “Το ‘μέσο’, πολιτικό, θρησκευτικό, οικονομικό, είναι απαραίτητο για την επιτυχή δραστηριοποίηση στο Ιράκ” διευκρινίζει.
Ο ίδιος τονίζει ότι οι αγορές της κουρδικής ημιαυτόνομης περιοχής του Βόρειου Ιράκ, όπως οι πόλεις Ερμπίλ και Σουλεϊμανίγια, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες και καλό επιχειρηματικό κλίμα, οπότε ίσως πρέπει να προσεγγισθούν κατά προτεραιότητα από τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν το πρόσθετο ατού ότι βρίσκονται πιο κοντά στους Ιρακινούς από άποψη νοοτροπίας, σε σχέση με κάθε άλλο Ευρωπαίο. Μάλιστα, επισημαίνει ότι σύντομα πρόκειται να τοποθετηθεί στο Ερμπίλ επίσημος εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας.
Προσθέτει, τέλος, ότι εσχάτως θεσμοθετήθηκε βάσει νόμου στο Ιράκ η απαίτηση για ευρωπαϊκή πιστοποίηση στα εισαγόμενα τρόφιμα, κάτι που διαμορφώνει πολύ ευοίωνες προοπτικές για τις ελληνικές εταιρείες (σήμερα το 90% των εισαγωγών τροφίμων στο Ιράκ γίνεται, όπως είπε, από την Τουρκία κι αυτό θα σταματήσει με τη νέα αυτή απαίτηση, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στην αγορά).
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Ψηφίζοντας τον εκλεκτό τους που θα τα άλλαζε όλα! Οι 153 και ο Πρωθυπουργός που θα μείνουν στις μαύρες σελίδες της Ιστορίας!
Παναγιώτης Αποστόλου
aegeantimes.gr

Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012 στη Βουλή των Ελλήνων, συζητήθηκε από την ολομέλειά της, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση και εγκρίθηκε με ισχνή πλειοψηφία 153 βουλευτών, το πολυνομοσχέδιο των οικονομικών και εργασιακών μέτρων της σκληρής λιτότητας, του οποίου η εφαρμογή από την προδοτική κυβέρνηση Σαμαρά, επιβάλλει έναν εργασιακό μεσαίωνα, ο οποίος θα διαλύσει όλες τις Ελληνικές οικογένειες.


Αυτοί, οι 153 βουλευτές που ψήφισαν την εφαρμογή αυτών των μέτρων τα οποία εξαθλιώνουν το λαό και παραχωρούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην κ. Μέρκελ, ανήκουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Όμως, η τρικομματική κυβέρνηση των Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη βγήκε κοινοβουλευτικά βαριά τραυματισμένη αφού δεν τα ψήφισαν οι βουλευτές, Κασαπίδης (ΝΔ), Σκανδαλίδης, Γκερέκου, Μπόλαρης, Κουτσούκος, Παραστατίδης, Κασσής (ΠΑΣΟΚ) καθώς και όλη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ και ταυτόχρονα έχασε τη δεδηλωμένη αφού όλη η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται απέναντί της.

Ποιος όμως, είναι Πρωθυπουργός αυτής της χώρας;

Είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνειδητά υλοποίησε ένα σχέδιο διάλυσης της πατρίδας μας οδηγώντας τη χώρα στις δαγκάνες των κερδοσκόπων-τοκογλύφων του ΔΝΤ και υποθηκεύοντας τη χώρα και το λαό της στο επονείδιστο Μνημόνιο;

Όχι βέβαια!

Πρωθυπουργός της χώρας είναι ο κ. Σαμαράς.

Ο «αντιμνημονιακός» κ. Σαμαράς.

Αυτός ο οποίος σε όλους τους τόνους διατυμπάνιζε με πάθος και οργή στο «Ζάππειο 2», στις 12 Μαΐου 2011, και κατηγορούσε, εμμέσως πλην σαφώς, την Κυβέρνηση Παπανδρέου, για το αδίκημα της Εσχάτης προδοσίας:

«… Έχουμε μια κυβέρνηση που η ίδια ενοχοποιεί τον εαυτό της. Γνωρίζουμε ότι η προετοιμασία της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε ξεκινήσει από καιρό, όταν τότε οι διεθνείς αγορές δάνειζαν ακόμα άνετα την Ελλάδα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επεδίωξε τότε, ότι άλλες χώρες προσπάθησαν να αποφύγουν και δεν διαπραγματεύθηκε τίποτε…».

Επίσης συνεχίζοντας έλεγε: «…σας καλώ όλους πρώτα να κατεδαφίσουμε μαζί τα φαντάσματα που επί δεκαετίες μας στοιχειώνουν, τα φαντάσματα του λαϊκισμού, του κρατισμού, της μοιρολατρίας, της ηττοπάθειας, της φαυλότητας, της μισαλλοδοξίας και της εύκολης τακτοποίησης των Εθνικών θεμάτων….Ελπίδα, σ’ ένα λαό που νιώθει προδομένος. Αυτοπεποίθηση σε ένα λαό που τον ξεγέλασαν, τον πίκραναν και τον προσέβαλαν, που όμως δεν γονατίζει και δεν το βάζει κάτω. Εμείς στοιχηματίζουμε ακριβώς σε αυτό, ότι ο Ελληνικός λαός δεν το βάζει κάτω και το στοίχημα θα το κερδίσουμε. Να θυμάστε μπορούμε καλύτερα. Να ξέρετε αξίζουμε καλύτερα. Να είστε σίγουροι και να μου έχετε εμπιστοσύνη…».

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς, υπέρμαχος του αντιμνημονιακού αγώνα, δεσμεύθηκε με την δημιουργία της Κυβέρνησης Παπαδήμου, πως αυτή η κυβέρνηση θα είναι ειδικού σκοπού, με μόνη αποστολή την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, του PSI και της διενέργειας Εθνικών εκλογών. Μέσω της υπογραφής, όμως, της δανειακής σύμβασης συνέπλευσε ξεκάθαρα και ανοικτά με εκείνες τις μνημονιακές δυνάμεις που οδήγησαν την Ελλάδα στο δρόμο της καταστροφής, σε ένα δρόμο δηλαδή, χωρίς γυρισμό. Έτσι, τα φληναφήματα περί Ζαππείου 1, 2, 3 και των βαρύγδουπων εξαγγελιών αυτού και της πολιτικής καμαρίλας του (Μηταράκης, Σταικούρας, Λαζαρίδης, Μουρούτης κ.α.) έχουν ήδη παραπεμφθεί στον κάλαθο ανακύκλωσης της ΝΔ και προφανώς θα χρησιμεύσουν για τις ξυλόσομπες των αθώων θυμάτων τους, μετά τις αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθιστώντας απαγορευτική την αγορά του για τα μικρά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας.

Γιατί, όμως, μας παραξενεύει η νεοφιλελεύθερη-νεοταξική στάση του κ. Σαμαρά; Ο κ. Σαμαράς δεν μεταλλάχτηκε. Απλά άλλαξε προσωπείο. Άλλωστε, πόσες φορές το έχει πράξει αυτό κατά το παρελθόν!

Δεν είναι ο ίδιος, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τζανετάκη, αλλά και ως υπουργός Εξωτερικών στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα κατά την περίοδο 1989-90, δεν διαφώνησε όταν εδραιώθηκε η πρακτική των απευθείας αναθέσεων των ψηφιακών παροχών στον ΟΤΕ, από τις εταιρείες Siemens και Intracom;

Δεν ξεσήκωσε έναν ολόκληρο λαό το ΄93, δήθεν για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και σήμερα ισχυρίζεται πως δικαιώθηκε, όταν είναι υπέρμαχος της διπλής ονομασίας στη διένεξη με τη γείτονα χώρα;

Μήπως, έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη το ΄93, με την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιώργου Συμπιλίδη, για τις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ προς την Intracom και τη Siemens, μπρος στο διαφαινόμενο κίνδυνο, να πουληθεί ο ΟΤΕ στους Ιάπωνες (συμφωνία Μητσοτάκη-Μάνου);

Έτσι, δεν αποδεικνύεται η διαχρονική του σχέση με τη Siemens, όταν στα ΚΥΣΥΜ που συμμετείχε, ως Υπ. Οικονομικών αρχικά και μετέπειτα ως ΥΠ.ΕΞ., στα οποία λαμβάνονταν πάντα ενωτικές αποφάσεις για την Intracom και τη Siemens; Πότε στήριξε στα χρόνια της 10ετούς «πολιτικής του ερήμου» τη ΝΔ; Απεναντίας, συνεργάσθηκε και βοήθησε επιλογές και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικά την Άνοιξη του 1995, με τη λήξη της δεύτερης προεδρικής θητείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν επίκειτο νέα εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου για να εκλέξει Πρόεδρο και να αποφύγει τις εκλογές διατηρώντας την κυβέρνησή του, χρειαζόταν τουλάχιστον 180 ψήφους από τους 300 της Βουλής.

Ο τότε πρωθυπουργός ήρθε τελικά σε συμφωνία με την Πολιτική Άνοιξη με στόχο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρώην υπουργός Κωστής Στεφανόπουλος, με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της Πολιτικής Άνοιξης, όπως και έγινε. Αυτό έφερε σε δύσκολη θέση τη ΝΔ και τον Πρόεδρό της Μιλτιάδη Έβερτ, οι οποίοι επιζητούσαν τη διεξαγωγή εκλογών, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη ραγδαία πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο Μ. Έβερτ και πολλά στελέχη της ΝΔ, μετά την εκλογή Στεφανόπουλου, επιτέθηκαν με βαρύτατες εκφράσεις εναντίον του κ. Σαμαρά.

Δεν είναι ο ίδιος, ο οποίος αργότερα, το 2004 βρέθηκε ουρανοκατέβατος στη Ν.Δ. και παρουσιάσθηκε ως «Καραμανλικός», όταν ο ίδιος είχε αποπεμφθεί από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών το ΄93, εποχή που δεν ήθελε να ακούει το όνομα του «εθνάρχη» (παραμένουν αλησμόνητα τα άρθρα του «κολλητού», του την εποχή εκείνη, δημοσιογράφου κ. Νάσου Τσαγκανέλη κατά του Κώστα Καραμανλή);

Δεν είναι ο ίδιος Σαμαράς, ο οποίος είχε ανύπαρκτο έργο στην Ευρωβουλή, ως Ευρωβουλευτής την περίοδο 2004-2007, όταν κατέθεσε όλες και όλες εννέα ερωτήσεις;

Γιατί, λοιπόν, διερωτόμαστε που δεν διαπραγματεύτηκε καθόλου με την κ. Μέρκελ, προστατεύοντας τα συμφέροντα της Ελλάδος και της παρέδωσε αμαχητί την πατρίδα μας;

Δεν είναι ο ίδιος που ως Υπουργός Πολιτισμού της Κυβέρνησης Καραμανλή, προκειμένου να ικανοποιήσει τα τοπικιστικά ένστικτα των ψηφοφόρων του στη Μεσσηνία, αποφάσισε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, να μεταφέρει διοικητικά το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα από την Ηλεία στη Μεσσηνία;

Δεν ήταν σφοδρή τότε η αντίδραση του «Ντορικού» Βουλευτή Ηλείας, κ. Κοντογιάννη, που στη συνέχεια τον «μάζεψε» εκ νέου στη ΝΔ, στο πλαίσιο του συναινετικού γάμου με την Ντόρα Μπακογιάννη;

Δεν είναι ο ίδιος ο οποίος υπηρέτησε 9 μήνες (ελέω Αβέρωφ), με ευεργετική διάταξη στο Πολεμικό Ναυτικό, όταν την εποχή εκείνη η στρατιωτική θητεία ήταν 28-32 μήνες; Δεν είναι ο ίδιος ο οποίος μας είπε προεκλογικά (συνέντευξη e-nikos), πως συντηρείτο τα 10 χρόνια που ήταν στην πολιτική του έρημο, εργαζόμενος σε πιτσαρία και ως ελεύθερος επαγγελματίας; Θα είχε την ευγενή καλοσύνη να μας προσκομίσει τις αποδείξεις παροχής υπηρεσίας που όλα αυτά τα χρόνια εξέδωσε;

Ωστόσο, στις 29 Νοεμβρίου 2009, στην εκλογή νέου Προέδρου, όλοι οι δεξιοί ψηφοφόροι ανεξαρτήτως ηλικίας, προσπάθησαν να ξεχάσουν το κακό παρελθόν του κ. Σαμαρά, πιστεύοντας σε κάποια ψήγματα πατριωτισμού του, λόγω κυρίως της οικογενειακής καταγωγής του. Έτσι, πληγωμένοι και αηδιασμένοι από τις οικογενειοκρατίες που κυβέρνησαν το κόμμα όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης, στοιβάχτηκαν σε ατέλειωτες ουρές, προκειμένου να ψηφίσουν τον εκλεκτό τους, που “θα τα άλλαζε όλα” για το καλό της πατρίδας, τοποθετώντας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας της κεντροδεξιάς παράταξης τη νεοφιλελεύθερη και νεοταξική, Ντόρα Μπακογιάννη, αναγκάζοντάς την να αποχωρήσει και να ιδρύσει νέο κόμμα στις 21 Νοεμβρίου 2010.

Ποιος όμως, θα περίμενε πως ο κ. Σαμαράς θα αποδεικνυόταν περισσότερο νεοφιλελεύθερος και νεοταξίτης, φίλος των τραπεζιτών, ακόμη και από την Ντόρα Μπακογιάννη;

Καταλήγοντας, είναι απόλυτο πιστεύω μου, πως η κυβέρνηση Σαμαρά αλλά και ο ίδιος μετρούν πλέον ημέρες στη διακυβέρνηση της χώρας.

Αυτή τη στιγμή είναι το περισσότερο αντιπαθητικό πολιτικό πρόσωπο στην Ελληνική κοινωνία. Και όμως, είχε την δυνατότητα να αδράξει την ιστορική για τον τόπο ευκαιρία και να γραφτεί το όνομά του με χρυσά γράμματα στο πάνθεον των μεγάλων του Γένους μας.

Εκείνος, όμως, απεμπόλησε αυτό το θείο δώρο, συντασσόμενος με τους δανειστές μας που ήδη ρουφούν το αίμα του λαού μας.

http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=57714&type=1&kata=0

          Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ "ΕΓΚΛΗΜΑ" ΣΑΜΑΡΑ!


varoufakisΟ καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας κ. Βαρουφάκης, μιλώντας πριν από λίγο στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη αποκάλυψε το ψεύδος της Κυβέρνησης Σαμαρά
η οποία λέει ότι χωρίς τα μέτρα της υποταγής τα  θα πτωχεύσουμε.
«Είναι σαν να μην μπορείς να αποπληρώσεις μία πιστωτική κάρτα και η Τράπεζα έρχεται και σου λέει ότι σου δίνω μία άλλη πιστωτική κάρτα για να πληρώσεις την προηγούμενη, υπό τον όρο να μειώσεις τα εισοδήματά σου. Είναι ποτέ δυνατόν να δεχθεί ο πολίτης μία τέτοια ρύθμιση; Και είναι δυνατόν να γίνει δεκτό ότι με αυτό τον τρόπο δεν επέρχεται η πτώχευση του οφειλέτη;», είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Αυτό ακριβώς κάνει σήμερα η Κυβέρνηση. Φορτώνει τον λαό με μέτρα πάνω από 11,5 δις ευρώ και ταυτόχρονα ψεύδεται ότι αν δεν πάρουμε τα μέτρα θα πτωχεύσουμε. «Εάν πάρουμε τα μέτρα αυτά, το μόνο βέβαιο είναι η πτώχευση της χώρας», επισήμανε με νόημα ο κ. Βαρουφάκης.
Ο κ. καθηγητής μάλιστα, πρότεινε και λύσεις για την απεμπλοκή της χώρας μας από τη κατάσταση αυτή, μιλώντας για πρόγραμμα περικοπών 2,5 δις ευρώ και όχι 11,5 δις της Κυβέρνησης, το οποίο θα αφορούσε «κούρεμα» των υψηλών εισοδημάτων.
Αυτά όμως, οι υποτελείς, δωσίλογοι της κυβέρνησης Σαμαρά, ούτε θέλουν να τα ακούσουν. Θέλουν απλά να εκτελέσουν τις εντολές της Μέρκελ! Αδιαφορώντας για το εθνικό τους έγκλημα!
indobserver.blogspot.gr
You might also like:

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΑΝΕ ΠΟΛΕΜΟ... Το καταδρομικό Moskva με 16 πυρηνικές κεφαλές έξω από την Λήμνο μαζί με ένα αρματαγωγό

"Μόλις πήγαινε να χαράξει, μέσα από τα χρώματα της ανατολής, είδαμε στις διόπτρες μας να ξεπροβάλει μια τεράστια φιγούρα από τα Στενά.
Έπλεε αργά και επιβλητικά. Δεν μπορούσε να είναι τίποτα άλλο πέρα από το γιγαντιαίο καταδρομικό Moskva".
Με αυτά τα λόγια στέλεχος του ΠΝ από ένα παρατηρητήριο του Βόρειου Αιγαίου περιέγραψε την έξοδο στο....
Αιγαίο του ρωσικού υπερκαταδρομικού εκτοπίσματος 12.500 τόνων (έχει το ίδιο εκτόπισμα όσο και οι τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ 200ΗΝ του Π.Ν.!) κλάσης Slava.
Το ρωσικό πολεμικό συνοδεύει το αρματαγωγό συνοδεύε το αρματαγωγό SARATOV (Νο 150), κκάσης Alligator, για το οποίο όντως είχε δοθεί αναγγελία εισόδου στον Βόσπορο στις 11/11 και βέβαια η κίνηση εξαρτάται από τις εξελίξεις στην Συρία.
Το ρωσικό καταδρομικό μαζί με τουλάχιστον δύο φρεγάτες και αντιτορπιλικά, ουσιαστικά θα αποτελέσουν τον στόλο προστασίας των τριών αρματαγωγών στην ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση που ξεκινά οσονούπω.
Όπως αναφέρουν χθες όλες οι βρετανικές εφημερδίες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron και ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama έχουν ήδη συμφωνήσει στην επιβολή απαγόρευσης πτήσεων στην Συρία και αυτό απλά θα γενικεύσει την σύρραξη.
Μάλιστα όπως αναφέρεται η βρετανική RAF αναμένεται να επιχειρήσει μαζί με τη γαλλική Αεροπορία, και την Αμερικανική ενώ δεν αναφέρεται –τουλάχιστον στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα- κάποια  ανάμιξη της τουρκικής Αεροπορίας, αλλά η εμπλοκή της θεωρείται σχεδόν σίγουρη.
Σε ότι αφορά τη RAF αυτή πιθανότατα θα επιχειρεί από δύο κύριες βάσεις, αυτή της βάσης του Ακρωτηρίου στην Κύπρο και του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, ενώ θεωρείται βέβαιη η αποστολή αεροσκαφών Eurofighter- Typhoon εκ μέρους της RAF και Rafale εκ μέρους της γαλλικής Αεροπορίας.
Το Moscva καθυστέρησε την είσοδό του στον Βόσπορο κατά μία ημέρα: Η προηγούμενη αναγγελία έδινε ως ημερομηνία εισόδου την 09/11. Αυτή την στιγμή τα δύο πλοία έχουν αγκρυοβολήσει σε ένανν "πάγκο" στο Βόρειο Αιγαίο όπου συνήθως σταθμεύουν τα ρωσικά πολεμικά, ανατολικά-νοτιοανατολικά της Λήμνου και η φιγούρα του γιγαντιαίου Moskva διακρίνεται από πολλά μίλια μακριά.
Το SΑRATOV κανονικά μεταφέρει 350 πεζοναύτες και 35 τροχοφόρα ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, αλλά δεν είναι γνωστό αν όντως είναι πλήρες φορτίου ή οδεύει προς Συρία για εκκένωση μάχης από τους περίπου 1000 Ρώσους πεζονεύτες που βρίσκονται ήδη εκεί.
Τα δύο πλοία προφανώς αναμένουν την άφιξη της φρεγάτας PYTILIVIY (Νο 808) κλάσης KRIVAK και το δεύτερο από τα αρματαγωγά κλάσης Aligator, το NIKOLAY FILCHENKOV (Νο 152) για τα οποία έχει ανανεωθεί η αναγγελία εισόδου στα Στενά..
Οι Ρώσοι δίνουν επίσης επιστροφή στο Αιγαίο του αρματαγωγού NOVOCHERKASSK, το οποίο έχει αποχωρήσει πριν από έξι ημέρας.
Είναι η πρώτη φορά που κατεβάζουν τρία  αρματαγωγά ταυτοχρόνως. Έχουν ήδη περίπου 1000 πεζοναύτες και λοιπό μάχιμο προσωπικό στην Συρία. Με ακόμα 700 πεζοναύτες και την υποστήριξη του Moskva κάνεις πόλεμο. Ή εκκένωση μάχης, γιατί και αυτό είναι στο παιχνίδι. Έπειτα το Moskva δεν είναι ένα οποιοδήποτε σκάφος:
Πέρα από το εκτόπισμα, ο οπλισμός του είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός:
Βλήματα επιφανείας-επιφανείας:
• 16 (8 x 2) P-500 Bazalt (SS-N-12 Sandbox) anti-ship missiles
Αντιαεροπορικά βλήματα:
• 64 (8 x 8) S-300PMU Fort (SA-N-6 Grumble) long-range surface-to-air missiles
• 2 x 2 OSA-M (SA-N-4 Gecko) SR SAM
Πυροβόλα:
• 1 twin AK-130 130mm/L70
• 6 x 6 AK-630 αντιπυραυλικά
Τορπίλες και ανθυποβρυχιακά όπλα:
• 2 x 12 RBU-6000 ανθυποβρυχιακούς εκτοξευτές
• 10 (2 x 5) τορπίλες των 533mm
Ελικόπτερα:

 1 Kamov Ka-25 ή Kamov Ka-27 Helicopter
Με 64 βλήματα της θαλάσσιας έκδοσης των S-300PMU1 δημιουργεί μια κινητή αντιαεροπορική "ομπρέλα" ακτίνας δράσης 150 χλμ. στην Α.Μεσόγειο! Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Οι SS-N-12 Sandbox, μεταφέρουν και πυρηνικές κεφαλές, 16 από τις οποίες είναι αποθηκευμένες στο πλοίο είτε για χρήση από τους Sandbox είτε από τα άλλα πυραυλικά συστήματα του πλοίου....
Η κλάσης ναυπηγήθηκε στην δεκαετία του 1980, αλλά το σκάφος (ένα από τα τρία της κλάσης που υπηρετούν) έχει υποστεί δύο μείζονα προγράμματα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των συστημάτων του, ένα στην δεκαετία του 1990 που κράτησε περίπου οκτώ χρόνια και ένα πρόσφατα.



Πηγή: http://www.zoomblog.org/2012/11/moskva-16.html#ixzz2C1lTYyUS

Σοκ: Αυτές είναι οι νέες απαιτήσεις της Τρόικα για να μας δώσουν τα 31,5 δισ.

Nέες απαιτήσεις προβάλλουν οι δανειστές για να προχωρήσουν σε θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ. 

 Σε κατάσταση σύγχυσης και «τεχνικής» αμηχανίας για το πώς θα αντιμετωπισθεί το δημοσιονομικό κενό και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συζητείται σήμερα το απόγευμα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες το ελληνικό πρόβλημα, παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα. Και αυτό παρά την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του Προϋπολογισμού.

 Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών από τη Βουλή το Σαββατοκύριακο δήλωσε μεν πεπεισμένος για την εκταμίευση της δόσης, αναρωτήθηκε όμως λέγοντας «θα ήταν πραγματικά κρίμα να γίνουμε Ιφιγένεια, όπως ορισμένοι στην ευρωζώνη επιθυμούν». Μάχη Βρυξελλών για τη δόση Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα μετακομίζει στις Βρυξέλλες καθώς συνεχώς νέα μέτωπα και ρήτρες εμφανίζονται ως απαιτήσεις της άλλης πλευράς στο προσκήνιο.

 Η ελληνική πλευρά δείχνει να έχει χαμηλές προσδοκίες και περιμένει πάνω απ' όλα να δει τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πληθαίνουν και γίνονται πιο σκληρές οι ρήτρες που ζητούν οι δανειστές για να κλείσουν το 3ο Μνημόνιο και να προχωρήσουν σε θετική αξιολόγησή του.

Ποιές είναι οι νέες απαιτήσεις των δανειστών Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για εμμονή της τρόικας με τις αποκρατικοποιήσεις, στις οποίες εισάγονται όλο και πιο πολλές ρήτρες για να διασφαλιστούν τα έσοδα. Η Τρόικα φέρεται να διαφωνεί με τη διάταξη για ενημέρωση της Βουλής στις αποκρατικοποιήσεις (όπως ζήτησε το ΠΑΣΟΚ) και να επανεκτιμά προς τα κάτω τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, τα οποία μετέχουν στη μείωση του χρέους.

 Χειροτερεύει έτσι την βιωσιμότητα του χρέους, και -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- πιέζει ασφυκτικά την Ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί ρήτρες διασφάλισης εσόδων με αυτόματη περικοπή δαπανών, αλλά και νομοθετικές παρεμβάσεις για την πλήρη αυτονομία του ΤΑΙΠΕΔ, λίγες ημέρες μετά τις αλλαγές που πέρασε η ίδια η κυβέρνηση από τη Βουλή των Ελλήνων.

 Οι δανειστές έχουν κι άλλες απαιτήσεις: μεγαλύτερες δημοσιονομικές παρεμβάσεις για το 2013, αλλαγές στο ΚΒΣ, στον εποπτεία των εσόδων και τον περίφημο ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα διαχειρίζεται η δόση.

 H κυβέρνηση προσβλέπει σε μια οριστική απόφαση εκταμίευσης ως το τέλος Νοεμβρίου, αφού πρώτα δώσει τη συγκατάθεσή του το γερμανικό κοινοβούλιο. Αυτό που ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι παρά την ψήφιση των σκληρών μέτρων και την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, το τοπίο στην Ευρώπη αντί να ξεκαθαρίζει γίνεται πιο θολό.

πηγή:iefimerida.gr

                    ΣΥΡΙΖΑ: «Διάλυση της δημόσιας παιδείας»

Ως τον χειρότερο όλων των προηγούμενων ετών χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον προϋπολογισμό του 2013 για την Παιδεία.
Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, βάσει του προϋπολογισμού για το 2013 οι δαπάνες για την παιδεία βρίσκονται στο 2,51 % επί του ΑΕΠ, με τις δαπάνες για την...

πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να μειώνονται κατά περίπου 12% και 14% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι. 

Η εφαρμογή των αντισυνταγματικών νόμων του μεσοπρόθεσμου και η ψήφιση του προϋπολογισμού για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προειδοποιεί η Κουμουνδούρου, σημαίνουν συνεχείς συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων για τα επόμενα χρόνια. «Την επόμενη σχολική χρονιά θα έχουμε 1.500 σχολεία λιγότερα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, και χωρίς πρόβλεψη για δωρεάν μετακίνηση των μαθητών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος,
 

«Με στόχο τη μείωση των δαπανών καταργείται η δωρεάν χορήγηση βιβλίων στους μαθητές αφού τα βιβλία θα χρεώνονται στους γονείς των μαθητών για κάθε σχολικό έτος με υποχρέωση επιστροφής ή αλλιώς πληρωμής για όσα δεν επιστραφούν», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, κρούοντας παράλληλα τον «κώδωνα του κινδύνου» για την περικοπή των δαπανών αναφορικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών.
 

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει η ανακοίνωση, τα δημόσια Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά ιδρύματα «κατεδαφίζονται», καθώς προβλέπονται ιδιωτικοποιήσεις σε ερευνητικά κέντρα, συγχωνεύσεις και καταργήσεις στα τριτοβάθμια ιδρύματα με μόνο κριτήριο την μείωση των δαπανών.
 

«Ο στόχος τους είναι πια φανερός: η πλήρης διάλυση της δημόσιας παιδείας μηδενίζοντας, ει δυνατόν, τις κρατικές δαπάνες, και ταυτόχρονα η πλήρης απελευθέρωση και ενίσχυση της ιδιωτικής παιδείας», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι η παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία είναι καταστροφική για όλη την κοινωνία. 

Πηγή:http://www.zougla.gr

"Φάκελος Φτώχεια" (έρευνα από την Αυγή της Κυριακής)

Φτωχοί πάνω από 2.340.000 Έλληνες, βαρύτερο το πλήγμα για τους νέους και τους ηλικιωμένους.  
Συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας.
Στους 2.341.400 οι φτωχοί στην Ελλάδα το 2010
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια στην Ελλάδα χτυπούν SOS για ολόκληρη την κοινωνία, που δοκιμάζεται σκληρά από τις πολιτικές σοκ. 
Πάνω από 2.341.000 συνάνθρωποί μας, δηλαδή το 21,4% του πληθυσμού, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας σύμφωνα με τα εισοδηματικά στοιχεία του 2010. 
Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι για ένα μέρος αυτών υπάρχει μια μικρή οικονομική ανάσα από εισοδήματα που δεν δηλώνονται και πάλι τα στοιχεία για τη φτώχεια είναι εφιαλτικά. >>>
 
Πάνω από 837.000 άνθρωποι, όταν το 2009 ο αντίστοιχος αριθμός έφτανε στις 544.000, ανήκουν σε οικογένειες στις οποίες δεν εργάζεται ούτε ένα μέλος
Κατά συνέπεια, όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας βρίσκονται στο έλεος της φτώχειας και δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% μόνο τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου.

Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης 
μετά τις νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων
Πιο δυνατό είναι το χτύπημα για τους νέους και τους ηλικιωμένους, οι οποίοι δοκιμάζονται ακόμη σκληρότερα από τις άλλες κοινωνικές ομάδες σε μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους. 
Οι νέοι γιατί από τα πρώτα τους βήματα βρίσκονται αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της ανέχειας και της έλλειψης ελπίδας και προοπτικής και οι ηλικιωμένοι γιατί δεν έχουν πλέον τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής. 
Οι νέοι ηλικίας ως 17 ετών, που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας φτάνουν στο 23,7% ενώ ανάλογο είναι και το ποσοστό στους ηλικιωμένους πάνω από 65 ετών.

Αν αυτά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2010 είναι ήδη εφιαλτικά, ακόμη πιο δραματικά θα είναι τα στοιχεία για το 2011 και το 2012 εξαιτίας των νέων περικοπών στους μισθούς, τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα και της κατάρρευσης του υποτυπώδους κράτους πρόνοιας.

Δεν είναι όμως μόνο οι μειώσεις των εισοδημάτων, που ξεπερνούν πλέον το 20-25%, που επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας. 
Είναι και η έκρηξη της ανεργίας που δίνει ακόμη ένα βαρύ χτύπημα σε χιλιάδες συνανθρώπους της διπλανής πόρτας. Είναι χαρακτηριστικός ο υπερδιπλασιαμός της ανεργίας, 25,4% τον Αύγουστο του 2012 έναντι 12,2% τον ίδιο μήνα του 2010, απ' όπου είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; 
Ότι η χώρα μας έχει εισέλθει στη δύνη μιας βαθιάς και επώδυνης κρίσης που έχει τα χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς τα στοιχεία του 2010, που είναι ήδη ανησυχητικά, θα είναι πολύ χειρότερα το 2011, πόσο μάλλον το 2012 και το 2013 μετά τις νέες περικοπές και την έκρηξη της ανεργίας. 
Υπό αυτή την έννοια έχει μεγάλη σημασία, και δεν είναι απλώς ένας συμβολισμός, η απόφαση των νοσοκομειακών γιατρών να προχωρήσουν στη δωρεάν παροχή ιατρικών φροντίδων στους ασθενείς κάθε Τετάρτη στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ εξίσου σημαντική είναι η προσφορά συσσιτίων και κοινωνικών ιατρείων από δήμους, μητροπόλεις και δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης στους χιλιάδες συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται σκληρά.
Η αλληλεγγύη ήταν, είναι και θα είναι το πιο σημαντικό από τα προτάγματα, μαζί με την ελευθερία και την ισότητα, που κληροδότησε στην ανθρωπότητα η Γαλλική Επανάσταση.


Καπάκος Σ.



«Δεν ξέρουν τα παιδιά μας ότι είμαστε άστεγοι»

Τη συγκλονιστική ιστορία που βιώνουν τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτουν στην «Αυγή» ο Κώστας και η Αθανασία, ένα ζευγάρι που η πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, τους έχει βρει στον δρόμο. «Είμαστε άστεγοι τα τελευταία δύο χρόνια, μένουμε στον δρόμο. Χάσαμε τις δουλειές μας και μας έκαναν έξωση. Στα παιδιά μας δεν έχουμε πει τίποτα, ντρεπόμαστε», λένε με βουρκωμένα μάτια. Ο κ. Κώστας ήταν για 14 χρόνια οδηγός σε μεταφορική εταιρεία, ενώ η κ. Αθανασία δούλευε ως κλινική διαιτολόγος. Οι κόρες τους δεν γνωρίζουν το παραμικρό για τη δραματική τροπή που έχει πάρει η ζωή τους, καθώς, εκτός από την ντροπή που νιώθουν, προσπαθούν να μην τις επιβαρύνουν οικονομικά.

«Αποφεύγουμε όσο μπορούμε να βλέπουμε τα παιδιά μας. 
Κάποτε βγαίναμε για έναν καφέ μαζί τους, τώρα ούτε αυτό μπορούμε να κάνουμε. Δεν θέλουμε να μας δουν σε αυτήν την κατάσταση εκμυστηρεύονται και προσθέτουν: «Τραβάμε απίστευτη ταλαιπωρία. Δεν έχουμε τα βασικά, ένα σπίτι, μία τηλεόραση, δεν έχουμε νερό για να κάνουμε μπάνιο. Τώρα μας έδωσε κάποιος φίλος ένα ευρώ και πήγαμε να πάρουμε τσιγάρα. Από τα παράνομα, μόνο αυτά μπορούμε...» 
Κάθε μεσημέρι βρίσκονται στο συσσίτιο του Δήμου Αθηναίων προσπαθώντας να επιβιώσουν στοιχειωδώς. 
Ένα συσσίτιο όμως που είναι «για τα μάτια του κόσμου», όπως χαρακτηριστικά λένε, καθώς οι μικρές μερίδες που διατίθενται, δεν επαρκούν ούτε για... νήπιο. 
Το όνειρό τους είναι να μαζέψουν λεφτά για να επιστρέψουν στο χωριό, να κάνουν μία νέα αρχή. Μέχρι τότε όμως έχουν να αντιμετωπίσουν άλλον έναν δύσκολο χειμώνα. 
Τουλάχιστον έχουν ο ένας τον άλλον. «Είμαστε μαζί στη ζωή, μαζί και στο δρόμο», λένε με μία φωνή.

«Ο Έλληνας έχει χάσει την αξιοπρέπειά του»

Λίγα μέτρα παρακάτω, ο κύριος Χ. (δεν ήθελε να δώσει τα στοιχεία του) κάνει ένα διάλειμμα από το καθημερινό συσσίτιο που λαμβάνει από τον Δήμο Αθηναίων και περιγράφει στην «Αυγή» με τρεμάμενη φωνή τον Γολγοθά που ζει τα τελευταία χρόνια. «Σπούδασα Νομική και Φιλοσοφία στο Λονδίνο και επέστρεψα στην Ελλάδα για να βρω δουλειά. Για κακή μου τύχη το ΔΙΚΑΤΣΑ -ΔΟΑΤΑΠ δεν αναγνώρισε τα πτυχία μου. 
Τα θεωρεί υποδυέστερα επειδή είναι τριετούς φοίτησης. Χωρίς δουλειά, έμεινα στο περιθώριο. 
Μου έκαναν έξωση επειδή αδυνατούσα να καλύψω το νοίκι. Η ζωή μου βαδίζει από το κακό στο χειρότερο...». Τα βράδια τα περνάει σε ένα άδειο σπίτι που έχει βρει και ζει με τον φόβο μήπως επιστρέψει ο ιδιοκτήτης. «Το προτιμώ από το να παίζω κορώνα γράμματα τη ζωή μου έξω, σε παγκάκια και κάτω από γέφυρες». 
Όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, απλώς παρακαλάει να μην πάθει κάτι. Η απελπισία του εκφράζεται σε κάθε λέξη που ξεστομίζει. 
Ο ίδιος, στα 58 του πια, προσπαθεί να μαζέψει χρήματα για να πάρει ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το εξωτερικό. « Ο Έλληνας έχει χάσει την αξιοπρέπειά του. 
Αυτό που ζούμε είναι μία ντροπή, μία ντροπή για την Αθήνα και την Ελλάδα...».

Συνταξιούχος με 360 ευρώ...

Τον δικό του αγώνα για επιβίωση δίνει ο κ. Αλέξανδρος, ο οποίος στα 78 του χρόνια παλεύει με την πενιχρή σύνταξη των 360 ευρώ. «Δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έρχομαι κάθε μέρα στο συσσίτιο του δήμου, δεν υπάρχει άλλη λύση», λέει απογοητευμένος. Ακόμα και τα τρόφιμά του τα προμηθεύεται σχεδόν αποκλειστικά από κοινωνικά παντοπωλεία. Η μοναδική του παρηγοριά είναι ότι δεν πληρώνει νοίκι, καθώς κάποιος συγγενής τού έχει παραχωρήσει μία γκαρσονιέρα. Παρόλα αυτά, δεν βλέπει φως στο τούνελ. «Δεν ξέρω τι πρόκειται να γίνει, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για το μέλλον μου. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω τι μου ξημερώνει η επόμενη μέρα, φοβάμαι το αύριο».

Γασπαράκης Μ.


"Φοβάμαι γι' αυτό που έρχεται..."
Ο Κώστας Νησιώτης είναι αυτοκινητιστής, οικογενειάρχης, πατέρας δύο ενήλικων θυγατέρων. Ανήκει στην πλέον αναπτυσσόμενη κοινωνική ομάδα της ελληνικής κοινωνίας, αυτής των νεόπτωχων, δηλαδή των πολιτών που το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 14.500 ευρώ. 
Τα βγάζει δύσκολα πέρα και είναι εξοργισμένος, διότι, όπως μας διαβεβαιώνει “δεν ανήκω σε αυτούς που 'μαζί τα φάγανε', που είπε και ο Πάγκαλος...”.

Δεν ξανοίχτηκε ποτέ, ακόμη και τις καλές εποχές. Δεν πήρε δάνεια για να αγοράσει σπίτι, εξοχικό ή αυτοκίνητο, ποτέ του δεν υπέκυψε στη γοητεία του πλαστικού χρήματος. Ήταν και είναι αυτό που λέμε κλασικός “νοικοκύρης” και όπως τονίζει “ποτέ δεν άπλωσα τα πόδια μου πέρα από το εκεί που φτάνει το πάπλωμα μου...”. 
Με τη σκληρή δουλειά του και με στερήσεις κατάφερε να αποκτήσει ένα διαμέρισμα στο οικόπεδο όπου βρισκόταν το πατρικό του σπίτι στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ενώ το τελευταίο μεγάλο έξοδο το έκανε όταν πριν περίπου οκτώ χρόνια κατάφερε να αγοράσει και ένα καινούργιο κοινό Ι.Χ. αυτοκίνητο. Ήταν μια εποχή που ο ίδιος δούλευε καλά και η σύζυγός του, Χριστίνα, είχε και αυτή δουλειά.

Εξοργισμένος και απελπισμένος

Σήμερα η Χριστίνα ανήκει στη συνεχώς διογκούμενη κοινωνική ομάδα των ανέργων και λαμβάνει το πενιχρό επίδομα ανεργίας, το οποίο οσονούπω τελειώνει και αυτό. Ο ίδιος ψάχνει το αγώγι με το “κιάλι” και, όπως μας εξομολογείται, έχει ξοδέψει όλο το “λίπος” του. “Είχαμε κάτι λίγα χρήματα στην τράπεζα για τις σπουδές των παιδιών ή για μια ώρα ανάγκης, πάνε και αυτά” λέει. Είναι απελπισμένος, είναι εξοργισμένος με την κατάσταση και δεν το κρύβει: “Δουλεύω από μικρό παιδί και δεν περίμενα ότι στα 55 χρόνια μου θα βρισκόμουνα σε τόσο δύσκολη οικονομικά θέση. Ότι θα έρθει ώρα που να μην έχω να δώσω στο παιδί μου χαρτζιλίκι, που θα σκέφτομαι αν θα έχουμε τα απαραίτητα στο σπίτι. Τη δουλειά ποτέ δεν τη φοβήθηκα, όμως δουλειά δυστυχώς δεν υπάρχει. Εδώ μας καταντήσανε και δυστυχώς σε λίγο όλο και περισσότερος κόσμος θα πεινάει στην κυριολεξία, έχει δεν έχει δουλειά”.

Πώς να τα βγάλεις πέρα;

Την ίδια ώρα -όπως τονίζει- τα πάγια έξοδα αντί να μειώνονται αυξάνουν. “Το ρεύμα ανεβαίνει, η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης ανεβαίνουν, τα τρόφιμα ανεβαίνουν, τα διόδια ανεβαίνουν, τα ασφάλιστρα ανεβαίνουν, οι ασφαλιστικές μου εισφορές στο Ταμείο μας μένουν σταθερά στα 400 και βάλε ευρώ τον μήνα, εμείς ρίχνουμε τις τιμές για να πάρουμε μια δουλειά... Πώς να τα βγάλεις πέρα; Ακόμη και τον καλύτερο μήνα που θα καταφέρω να βγάλω για παράδειγμα 800, 900 ευρώ, αυτά δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες μας”, εξηγεί. Αν πριν πέντε, έξι χρόνια του λέγανε ότι θα έφτανε η στιγμή που θα έψαχνε το αγώγι με το “κιάλι”, δεν θα το πίστευε. “Τότε η οικοδομή ήταν ακόμη στο φόρτε της και σχεδόν κάθε μέρα είχα δουλειά. Μετέφερα διάφορα δομικά υλικά και έβγαινε ένα πολύ καλό μεροκάματο για να ζω αξιοπρεπώς, όχι πολυτελώς, εγώ και η οικογένειά μου. Η κρίση στην οικοδομή άρχισε πολύ πριν φαλιρίσει η χώρα, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια δεν κουνιέται φύλλο στο δικό μας επάγγελμα”. Τον ρωτάμε: Τι σκέφτεσαι να κάνεις; “Προτιμώ να μη σκέφτομαι. Προσπαθώ να διατηρήσω την αξιοπρέπειά μου. Αλλά δεν σας κρύβω ότι για πρώτη φορά στη ζωή μου φοβάμαι γι' αυτό που έρχεται για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά μας”.

Της Μαρούλας Πλήκα