Κρίσιμες ώρες για την Ευρώπη


Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Standard & Poor’s υποβάθμισε την Ουγγαρία κάνοντας την οικονομία της… σκουπίδια. Η βαθμολογία μετατράπηκε σε ΄BB+/B΄ από ΄BBB-/A-3΄.
Παράλληλα και ο οίκος Fitch υποβάθμισε ισπανικούς δήμους «δείχνοντας» ότι στο άμεσο μέλλον έρχεται η ώρα της οικονομίας.
Οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι οι οίκοι αξιολόγησης ετοιμάζονται για μπαράζ υποβαθμίσεων και είναι σίγουρο ότι από τις αρχές Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ένας αδυσώπητος πόλεμος με πολλά θύματα. Θεωρείται δεδομένο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν υποβαθμίσεις τόσο της Γαλλικής όσο και της Γερμανικής οικονομίας οι οποίες θα χάσουν το ΑΑΑ που κρατούν εδώ και χρόνια.
Το ντόμινο των υποβαθμίσεων θα αλλάξει πλήρως τα δεδομένα στην υπόθεση της κρίσης χρέους σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα η οποία «καίγεται» να κλείσει το PSI όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Όμως, οι απανωτές υποβαθμίσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν και σε υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου γνωστού και ως EFSF το οποίο θα χάσει κι αυτό το triple A και δε θα μπορεί να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους.
Το σενάριο αυτό τινάζει στον αέρα τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της κρίσης και ουσιαστικά αποδομεί πλήρως τις αποφάσεις του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου.
Η Ελλάδα, μέσα σ’ αυτή την κατάσταση, κι εφόσον δεν υπάρξει κάποια δραματική αντιστροφή της γερμανικής πολιτικής, ουσιαστικά δε θα μπορεί να δανειστεί χρήματα, οπότε πάει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
Όλα αυτά τα γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι και ίσως κάποιοι από αυτούς ωθούν προς τα εκεί τα πράγματα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν θα υπάρξει ντόμινο που θα συμπαρασύρει την Ευρώπη. Ακόμη και οι αποφάσεις για χορήγηση τριετών δανείων ύψους περίπου 500 δις. ευρώ στις τράπεζες από την ΕΚΤ είναι αυτή τη στιγμή ημίμετρο. Ο Μ. Ντράγκι είναι σταθερός στην πολιτική του. «Χρηματοδοτούμε τη ρευστότητα των τραπεζών για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, όχι όμως τα κράτη μέσω αγοράς ομολόγων».
Αλλά το πρόβλημα δεν είναι η κρίση στην τράπεζες αλλά οι σαθρές οικονομίες όπως αυτές της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας.
Γι’ αυτό είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Σύνοδος Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου δε θα επικεντρωθεί στην απασχόληση, όπως ανακοίνωσε ο Ρομπάι. Οι εξελίξεις θα ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα και πλέον τίποτε δεν αποκλείεται.
Ίσως η Σύνοδος εκείνη να είναι η ώρα μηδέν για την Ευρώπη. Αν οι Γερμανοί δεν αποφασίσουν αλλαγή της πολιτικής τους τότε είναι φανερό ότι θέλουν να διαλύσουν την ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: