Τσίπρας: Η ενωμένη Αριστερά πρέπει να διεκδικήσει την διακυβέρνηση της χώρ

«Η ενωμένη Αριστερά πρέπει να διεκδικήσει την διακυβέρνηση της χώρας, για ριζική στροφή στην πολιτική της είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «UNITA»
κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
«Η Αριστερά πρέπει να διεκδικήσει την διακυβέρνηση της χώρας. Γιατί η χώρα χρειάζεται ριζική στροφή στην πολιτική της, και αυτή τη στιγμή τα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου βυθίζονται μαζί με την αποτυχία των Μνημονίων», τόνισε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «UNITA» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Γι’ αυτό, η Αριστερά πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στον εαυτό της και στην δύναμη της κοινωνίας, και βέβαια να ξεπεράσει την τάση της να εγκλωβίζεται σε εσωτερικούς ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις. Η ενότητα της Αριστεράς πάνω σε μια ξεκάθαρη προγραμματική βάση, που θα αμφισβητεί την εξουσία του νεοφιλελευθερισμού, μπορεί να σημάνει μια μεγάλη αλλαγή, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη».
Ερωτηθείς εάν η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο ύφεσης και πιέσεων ο κ. Τσίπρας, απάντησε:
«Πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο που έχει ελάχιστη σχέση με το πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων. Αυτό που θέλουν είναι να διαλύσουν την αγορά εργασίας, να κατεδαφίσουν ολοκληρωτικά το κοινωνικό κράτος, και να πουλήσουν σε ιδιώτες - δηλαδή στους εαυτούς τους - κάθε πλουτοπαραγωγική δυνατότητα της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή η ύφεση τους είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Γι αυτό την αναπαράγουν με τα μέτρα λιτότητας. Και γι αυτό οδηγούν την πολιτική τους από την μια αποτυχία στην άλλη. Όταν δεν θα έχουν τίποτα πια να μας πάρουν, θα μας οδηγήσουν σε χρεωκοπία. Αυτό είναι το σχέδιο τους». 

Σε άλλη ερώτηση εάν ο  ΣΥΡΙΖΑ  κινδυνεύει να ταυτισθεί, όπως τονίζουν κάποιοι παρατηρητές, με μια διαρκή απόρριψη των οικονομικών προτάσεων των διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της Κ.Ο απάντησε:
«Δεν απορρίπτουμε τις προτάσεις ανάλογα με την προέλευσή τους - τις απορρίπτουμε αξιολογώντας το περιεχόμενό τους. Απορρίπτουμε τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, θύμα της οποίας είναι η Ελλάδα του Μνημονίου. Οι διεθνείς οργανισμοί συγκρίνουν την εξελισσόμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την προβλέψιμη εξαλλαγή της σε κρίση της πραγματικής οικονομίας με τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του ’30 και συστήνουν την πολιτική του Χούβερ που την παρόξυνε αντί για την πολιτική του Ρούσβελτ που την αντιμετώπισε! Ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνυφαίνεται ο νεοφιλελεύθερος δογματισμός με την προσπάθεια της Γερμανίας να αξιοποιήσει την κρίση για να επιβάλλει την πολιτική και οικονομική ηγεμονία της στην Ευρώπη. Να επιβάλλει, κατ’ αρχήν στην Ευρωζώνη, τις πλέον συντηρητικές πτυχές του κοινωνικοοικονομικού συστήματός της - την άκαμπτη δημοσιονομική και νομισματική πειθαρχία. Έτσι, όμως, υποχωρεί ο ορθολογισμός έναντι του δογματισμού και περιορίζεται η δημοκρατία. Για παράδειγμα, η ενσωμάτωση δημοσιονομικών κανόνων στο εθνικό δίκαιο επί της ουσίας υποδηλώνει ότι η Ευρωζώνη προκρίνει τη μία οικονομική θεωρία εις βάρος της άλλης και την επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη. Το νεοφιλελευθερισμό έναντι οποιασδήποτε άλλης σχολής σκέψης. Και μάλιστα με απολύτως προβλέψιμο το υφεσιακό αποτέλεσμα που αυτοί οι δημοσιονομικοί κανόνες συνεπάγονται, άρα και την αρνητική επίπτωσή τους στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Με αυτές τις επιλογές, όμως, οδηγούμαστε, όχι στην ανοιχτή Ευρώπη των λαών και της δημοκρατίας που επιθυμούμε και επιδιώκουμε, αλλά στην Ευρώπη του φόβου, της ανεργίας, της φτώχειας, των αυτόματων κυρώσεων και των δικαστηρίων, με την ποινικοποίηση της παραβίασης των δημοσιονομικών ορίων. Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί και προβάλλει τις θέσεις του για την Ευρώπη και την αναπτυξιακή, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική προοπτική της. Και τις θέσεις αυτές τις διαμορφώνει με όλα τα κόμματα που ανήκουν στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς». 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: