του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, ενώπιον των μελών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ερευνούν την υπόθεση του ελλείμματος του 2009.
Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι τα στοιχεία από τους πρώτους μήνες του 2009 έδειχναν πως οι αριθμοί ήταν μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου και οι δείκτες του α' εξαμήνου αποτελούσαν καμπανάκι ότι θα δυσκολέψει ο δανεισμός.
Είπε ακόμα ότι τα μέτρα που πάρθηκαν δεν ήταν τα κατάλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος επανειλημμένα επισήμανε τον κίνδυνο εκτροχιασμού του ελλείμματος, αλλά οι ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, δεν είναι βέβαιο ότι πείστηκαν.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Προβόπουλος επέμεινε πως ο πολιτικός κόσμος ήταν επαρκέστατα ενημερωμένος προεκλογικά για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία και για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του ελλείμματος σε διψήφιο αριθμό, ενώ είχε ενημερώσει προσωπικά και τους αρχηγούς των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έδωσε συγκεκριμένες ημερομηνίες για την ενημέρωση που είχε κάνει τόσο στον Κώστα Καραμανλή όσο και στον Γιώργο Παπανδρέου για το έλλειμμα.
«Είχα ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 9 Ιανουαρίου του 2009, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, η οποία είναι ίσως η πιο κρίσιμη ημερομηνία. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009 ενημέρωσα λεπτομερώς τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετέπειτα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, παρουσία της Λούκας Κατσέλη και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό, πιθανότερα υψηλότερο και του 10%. Την ίδια ενημέρωση έκανα στον κ. Παπανδρέου, πάλι με την ίδια σύνθεση, με τα στοιχεία βέβαια τα νεώτερα, γιατί είχε προστεθεί ένας μήνας» είπε ο κ. Προβόπουλος.
«Η 8η Σεπτεμβρίου ήταν μετά την ομιλία του Αρχηγού τότε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που είχε πει «λεφτά υπάρχουν»» παρενέβη αργότερα ο Η. Θεοδωρίδης (ΠΑΣΟΚ).
«Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα εξουσίας. Κυβέρνησε τη χώρα επί σειρά ετών. Έχει ανθρώπους σε κρίσιμες καρέκλες, όπως στην Τράπεζα της Ελλάδος, τους οποίους και σέβομαι και υπολήπτομαι, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην ΕΣΥΕ, στα υπουργεία, στις τράπεζες. Δεν θέλω να πιστέψω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν μετέφεραν έναν προβληματισμό για το ότι τα πράγματα πάνε άσχημα» σημείωσε ο κ. Προβόπουλος.
Περιθώριο λήψης σκληρών μέτρων που θα μετρίαζαν την εκτροπή, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε και ήταν επιβεβλημένο.
«Η έγκαιρη λήψη πολύ γενναίων μέτρων, ασφαλώς μπορούσε να ανακόψει και να ελέγξει την κατάσταση. Διότι όσο αφήνει κανείς τα θέματα να εκτυλίσσονται, τόσο πιο δραστική πρέπει να είναι η παρέμβαση για να κρατήσει την κατάσταση» υποστήριξε ο κ. Προβόπουλος και συνέχισε:
«Αν λαμβάνονταν πολύ αυστηρά μέτρα, που θα έπρεπε φυσικά να ληφθούν, θα ανέκοπταν τη δυναμική του χρέους, αλλά το σημαντικότερο, όμως, όλων θα ήταν ότι θα περνούσαν το μήνυμα στις αγορές, οι οποίες μας τιμώρησαν μεταγενέστερα, ότι γνωρίζουμε τι κάνουμε και πώς το κάνουμε και ότι είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε, να πάρουμε τα αναγκαία σκληρά μέτρα να ανακόψουμε τη δυναμική. Αυτό θα εφησύχαζε τις αγορές».
Υπενθυμίζεται ότι τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ όχι μονό δεν ελήφθησαν δημοσιονομικά μέτρα –τα οποία θα κάλμαραν τις αγορές– αλλά εξαγγέλθηκαν παροχές. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις συνεχείς αναθεωρήσεις του ελλείμματος προς τα πάνω είχε ως συνέπεια η χώρα να μπει στο μικροσκόπιο των αγορών.
Ο Γ.Προβόπουλος υπογράμμισε πως με τη λήψη μέτρων το έλλειμμα θα μπορούσε να ήταν στο 10% ή στο 11% όχι όμως στο 13% και πρόσθεσε ότι τα μέτρα «θα είχαν μια τεράστια θετική επίπτωση από πλευράς ψυχολογίας στις αγορές, γιατί θα έβλεπαν ότι λαμβάνονται τέτοια μέτρα τα οποία ανακόπτουν τη δυναμική, επομένως προλαμβάνουμε τα χειρότερα».
Τέλος, ο κ. Προβόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», εκτίμησε πως οι αγορές και οι θεσμικοί επενδυτές, δεν περιμένουν μια υπουργική δήλωση, «έστω και ατυχή» για να κρίνουν εάν η χώρα είναι σε αρνητική κατάσταση.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «επειδή γνωρίζω ότι αγορές και επενδυτές είναι προσεκτικοί και βλέπουν δίκην ακτινογραφίας την οικονομική κατάσταση μιας χώρας δεν νομίζω ότι περιμένουν μια δήλωση, έστω και ατυχή, ενός Υπουργού περί τιτανικού για να κρίνουν αν η χωρά είναι σε κατάσταση αρνητική. Ξέρουν πολύ καλά ποια είναι η χώρα γιατί αυτή είναι η δουλειά τους. Κάνουν σοβαρή δουλειά και δεν παίζουν με αυτόν τον τρόπο. Ανεξάρτητα αν η δήλωση είναι ατυχής, και θα ήθελα να αποφύγω την κρίση, απαντώντας στην ουσία δεν νομίζω ότι καθοδηγεί θετικά ή αρνητικά τους επενδυτές οι οποίοι γνωρίζουν καλά ποια είναι η κατάσταση».
Πάντως, ο κ. Προβόπουλος άφησε αιχμές και για τους τελευταίους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ εξηγώντας ότι «ο εκτροχιασμός του ελλείμματος ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες του 2009. Αν είχαν ληφθεί από τότε μέρα η κατάσταση θα είχε ελεγχθεί εγκαίρως».
ΛΑΟΣ: Εγείρονται ποινικές ευθύνες
Ποινικές ευθύνες για τους Κ.Καραμανλή και Γ.Παπανδρεόυ «βλέπει» ο ΛΑΟΣ, καλώντας Κοινοβούλιο και Δικαιοσύνη να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και των κοινωνικών απαιτήσεων για την αναζήτησής τους.
«Ιδίως στην περίπτωση Παπανδρέου, υπάρχει κάτι περισσότερο από τις λεγόμενες αποχρώσες ενδείξεις. Εάν δεν υπάρξει η ανάλογη πρωτοβουλία θα αναγκαστούμε να πάρουμε εμείς» ξεκαθαρίζει.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου