Τα έξι λάθη στρατηγικής του Βενιζέλου

Η αναπτέρωση ηθικού που προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ και το επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου το «τσίμπημα» των ποσοστών του μετά τις 18 Μαρτίου έχει δώσει ήδη τη θέση της στον...
προβληματισμό και την απογοήτευση που προκαλούν η «κοιλιά» που ακολούθησε και το «πάγωμα» στα ιστορικά χαμηλά των δημοσκοπικών δεδομένων. Συνομιλώντας με δημοσιογράφους, λίγο προτού μπει στο αεροπλάνο για το Ηράκλειο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι το κόμμα του παρουσιάζει συσπείρωση 28%-30% και θέλοντας να δείξει ότι υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης τόνισε: «Σκεφτείτε πώς θα πάμε αν ανέβει στο 50%».


Είναι, ωστόσο, ενδεικτικό ότι ενώ τις τελευταίες ημέρες στην περιφέρεια παρατηρείται κινητικότητα ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, κατώτερη ωστόσο του αναμενομένου, στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στο Λεκανοπέδιο το κλίμα για το ΠΑΣΟΚ «δεν έχει αλλάξει και δύσκολα θα αλλάξει», όπως παραδέχονται κομματικά στελέχη.


Το νέο στοιχείο είναι ότι ακόμα και αν δεν το λένε δημοσίως, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποδίδουν ευθύνες όχι μόνο στον Γιώργο Παπανδρέου και τους «κηπουρούς» του -όπως διακαώς θέλει να «περάσει» ως γραμμή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- αλλά και στον Ευ. Βενιζέλο, στον οποίο αποδίδουν λάθη στρατηγικής και τακτικής που λειτουργούν προσθετικά για το ήδη κατακερματισμένο ΠΑΣΟΚ:


1 Η πολυφωνία για μείζονα ζητήματα, όπως η στάση κατά το πρόσφατο παρελθόν απέναντι στην ηγετική ομάδα Παπανδρέου αλλά και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.


Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου τον περιγράφουν ως «οπαδό των ισορροπιών», με τη διαφορά ότι εκτιμούν πως στη θέση που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ η τήρηση ισορροπιών προκαλεί περαιτέρω φθορά. Κάποιοι έχουν υιοθετήσει σκληρότερη τακτική έναντι του Γ. Παπανδρέου αλλά και στενών συνεργατών του, όπως οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Ραγκούσης κ.ά., ο ίδιος -όπως λένε- ελέγχεται διότι επέλεξε τελικά να τους συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια. «Η συμμετοχή των “κηπουρών” του Παπανδρέου είναι επιλογή Βενιζέλου, με την οποία το ΠΑΣΟΚ θα χάσει και δεν θα κερδίσει», λένε οι οπαδοί του σκληρού ροκ έναντι του παρελθόντος.


2. Ο πολιτικός λόγος του είναι επίπεδος, χωρίς γωνίες, χωρίς αιχμές.


«Μιλά σαν να βρίσκεται στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου, όχι ως πολιτικός ηγέτης που οφείλει να συνεπάρει τους ψηφοφόρους του», καταλόγιζαν στον Ευ. Βενιζέλο στελέχη του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την ομιλία του στο κλειστό του Μίλωνα, συγκέντρωση από την οποία -αν και για τα δεδομένα υπήρχε κόσμος- έφυγε προβληματισμένος.


3. Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου για την επόμενη μέρα.


«Θα έπρεπε να είναι το μείζον ζήτημα. Αντί να χρησιμοποιήσει την εμπειρία των τελευταίων εννέα μηνών στην κατάρτιση και την επικοινωνία εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση, παρουσιάζει αποσπασματικά μέτρα τα οποία κανείς δεν προσέχει και δεν πείθουν κανέναν», συζητούν στους διαδρόμους του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενοι στα μέτρα που μέχρι τώρα έχει παρουσιάσει ο Ευ. Βενιζέλος για την κοινωνική προστασία, την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Το αδύναμο στοιχείο αυτών των πρωτοβουλιών -πέραν της αναξιοπιστίας που ούτως ή άλλως έχουν όταν εξαγγέλλονται από τον υπουργό Οικονομικών των τελευταίων μηνών που δεν απαντά στο ερώτημα «τι τον εμπόδιζε έστω κάποια από αυτά να τα ξεκινήσει νωρίτερα;»- είναι ότι αποτελούν εξειδίκευση του πλαισίου του Μνημονίου και του νέου οικονομικού προγράμματος και δεν αποτελούν πρόταση που υπερβαίνει έστω και σε κάποια σημεία τη μέγκενη της μνημονιακής πολιτικής.


4. Τα ψηφοδέλτια που ανακοίνωσε ολοκληρωμένα το ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή.


«Είναι οι βουλευτές μας συν κάποια συμπληρώματα στις περισσότερες περιπτώσεις. Δεν δημιουργούν καμία δυναμική ούτε κεντρικά ούτε τοπικά», λένε τα ίδια στελέχη που δεν θεωρούν ότι η εικόνα αυτή θα αλλάξει με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας που -όπως όλα δείχνουν- θα ανακοινωθεί την Τρίτη. Ακόμα, όμως, και για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχουν να πουν, αναφέροντας λάθος χειρισμούς. «Αργησε πολύ να το παρουσιάσει. Θα ανακοινωθεί την τελευταία μέρα, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το λίγο χρόνο που υπάρχει ως την 6η Μαΐου», επιμένουν οι ίδιες πηγές. Αποκαλύπτουν, δε, ότι πριν από περίπου δέκα ημέρες, ο Ευ. Βενιζέλος είδε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τονΑλέκο Παπαδόπουλο, προτείνοντάς του να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στην πρώτη θέση, αλλά εκείνος αρνήθηκε ευγενικά λέγοντάς του ότι καμία σχέση δεν θέλει να έχει με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Από την πλευρά του ο Α. Παπαδόπουλος, μιλώντας στον «ΤτΚ», επιβεβαίωσε τη συνάντηση και τη συζήτηση, διαψεύδει όμως ότι του έγινε πρόταση να συμπεριληφθεί στο Επικρατείας, καθώς -όπως λέει- ούτως ή άλλως από την αρχή της συζήτησης υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε αυτές τις εκλογές καθ’ οιονδήποτε τρόπο.


5. Η τακτική έναντι του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά.


«Μία τον χαρακτηρίζει παλαιοκομματικό και άπειρο να αναλάβει τις τύχες της χώρας και μία -όπως στο κλειστό του Μίλωνα- εμφανίζεται να εκλιπαρεί για συνεργασία. Ετσι δεν γίνεται δουλειά», αναφέρουν για τον Ευ. Βενιζέλο τα ίδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ανήκουν στους πολέμιους αλλά στους υποστηρικτές του. Λένε ακόμα ότι έχει αφήσει το κόμμα να εμφανίζεται ως «επαίτης της όποιας συνεργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Ισως αυτό να προσπάθησε να διορθώσει ο ίδιος -επιβεβαιώνοντας ωστόσο και την κριτική- όταν από το βήμα είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στην όποια συνεργασία η οποία πρέπει να γίνει σε προγραμματική βάση…


6. Η ροπή στο λάθος.


Φοβούνται, όπως λένε, ότι στο δρόμο προς τις κάλπες, που η πίεση θα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, ο παρορμητικός Ευ. Βενιζέλος είναι πιθανό να φτάσει στο λάθος (ενδεχομένως στο ή στα debate που θα ακολουθήσουν) που μπορεί και να αποβεί μοιραίο. Θυμούνται, ως σκηνή -που δεν πρέπει, όπως λένε, να ξανασυμβεί- τον εκτός ορίων καβγά ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Κοινοβούλιο, από την οποία φυσικά δεν βγήκε κερδισμένος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
πηγη


Read more: http://www.oparlapipas.com/2012/04/blog-post_9467.html#ixzz1t1yWLmMF

Δεν υπάρχουν σχόλια: