Τσίπρας: Παραβιάζει ανοιχτές πόρτες ο κύριος Κουβέλης!

01/05/2012 - 10:17


Σε νέα διαδικτυακή συνέντευξή του, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύει επίθεση στον Φώτη Κουβέλη, κατηγορώντας...
 
Τσίπρας: Παραβιάζει ανοιχτές πόρτες ο κύριος Κουβέλης!
τον ότι θέλει να διαπραγματευθεί το μνημόνιο, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να απαλλαγεί η χώρα από αυτό, και τον καλεί να αποφασίσει με ποιους θα συνεργαστεί. 

Επαναλαμβάνει δε την πρόθεση του να δεχθεί τις ψήφους οποιουδήποτε θα στηρίξει μια κυβέρνηση της αριστεράς, σε συνέντευξη του στο newpost.gr.


- Η θέση σας ότι μία κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να στηριχθεί ακόμη και στην ψήφο του Καμμένου προκάλεσε αντιδράσεις. Μπορείτε να διευκρινίσετε τι εννοείτε;

 
Αντιδράσεις σφοδρές και αναταραχή έχει προκαλέσει η απήχηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Είναι τόσος μεγάλος ο πανικός που διακατέχει τα δύο κόμματα εξουσίας, ώστε να μιλούν για συνταγματική εκτροπή! Και ευλόγως αναρωτιέμαι γιατί τους τρομάζει τόσο αυτό το αυτονόητο. 


Διευκρινίζω εκ νέου λοιπόν, ότι αναλόγως με τις ψήφους που θα λάβουμε και συμφώνως με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται να δώσει διερευνητική εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ για το σχηματισμό κυβέρνησης. Τότε θα απευθυνθώ στα κόμματα της αριστεράς. Αλλά και αν δεν συγκεντρώνουμε τη δεδηλωμένη, πάλι θα ασκήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα να απευθυνθούμε στη Βουλή προκειμένου να λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Και εκεί δεν θα αρνηθούμε, προφανώς, την ψήφο κανενός. Θα τη διεκδικήσουμε από κάθε βουλευτή. Είναι συνταγματικό μας δικαίωμα αυτό. Την ψήφο όμως σε μια κυβέρνηση της αριστεράς. Σε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο και ξεκάθαρο, που θα είναι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και η ακύρωση του μνημονίου. Αυτή την σαφή, δεδηλωμένη και καθ’ όλα ορθή μας θέση προσπάθησαν να την τυλίξουν στη λαδόκολλα και να την πουλήσουν όπως τους βόλευε. Διότι τρέμουν στην πιθανότητα να υπάρξει κυβέρνηση με λαϊκή εντολή, ικανή να τους ανατρέψει τα νέα μακάβρια σχέδια που ετοιμάζουν για τους πολίτες της χώρας μας. 



- Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι το κόμμα του αποδέχεται την πρόσκληση για μια κυβερνώσα αριστερά και συνεργασίες, αρκεί να υπηρετούν την αλλαγή των πολιτικών. Θα  επαναφέρετε τη δική σας πρόταση για συνεργασία της αριστεράς;



Η δική μας πρόταση για συνεργασία της αριστεράς, όπως σας είπα, είναι κατατεθειμένη, εδώ και έναν χρόνο. Και θα παραμείνει στο τραπέζι και μετά τις εκλογές, όταν όλα θα είναι τελείως διαφορετικά. Παραβιάζει ανοιχτές πόρτες ο κύριος Κουβέλης! Αυτό θέλουμε και εμείς, να αλλάξουν οι πολιτικές, να απεμπλακούμε από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, να σταματήσει η βαρβαρότητα της λιτότητας, των απολύσεων, της συρρίκνωσης του εισοδήματος. Δεν θέλουμε να εξωραΐσουμε το μνημόνιο ή να το κάνουμε λιγότερο κακό. Θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτό, να πάμε σε αναδιανομή του πλούτου και μία άλλη παραγωγική διαδικασία.

Να διευκρινίσω λοιπόν στο σημείο αυτό κάτι ακόμα. Όταν εμείς λέμε «διαπραγμάτευση», δεν εννοούμε ότι θα διαπραγματευτούμε το Μνημόνιο. Δεν τίθεται θέμα να διαπραγματευτείς την κόλαση. Ενώ ο κύριος Κουβέλης, δυστυχώς, δηλώνει πρόθυμος να το διαπραγματευθεί υιοθετώντας έναν όρο που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ. Συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι: «Θα βρούμε τα ισοδύναμα». Για ποια ισοδύναμα μιλά; Είναι δυνατόν να υπάρχουν ισοδύναμοι πόνοι; Τι ισοδύναμο να βρεις σε 150.000 απολύσεις; Ποιο είναι το ισοδύναμο ενός μεσήλικα με οικογένεια που τον απολύουν; Μιας γυναίκας που δεν μπορεί να θρέψει το παιδί της; Τι ισοδύναμο μπορείς να βρεις στο κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, Εργατικής Κατοικίας ή στις μειώσεις των συντάξεων και του εισοδήματος κατά 40%; Μετά τις εκλογές λοιπόν, ο πρώην σύντροφός μας θα αναγκαστεί να αποφασίσει αμετάκλητα, με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.



- Δηλώσατε προσφάτως ότι οι υπογραφές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη δανειακή σύμβαση δεν δεσμεύουν το λαό. Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί η χώρα να απεμπλακεί από αυτήν;



Όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις καταστρέφουν την οικονομία και την κοινωνία και σώζουν τις τράπεζες και τους δανειστές μας. Όσοι δέσμευσαν την χώρα δεν είχαν καμία πολιτική και ηθική νομιμοποίηση, το έκαναν χωρίς την έγκριση του λαού. Εν ολίγοις ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να πείσουν ότι, η συνεργασία με τους δανειστές της χώρας και οι καταστροφικές της συνέπειες αποτελούν εθνική δέσμευση. Εμείς, ως ιδρυτική πράξη του νέου συνασπισμού εξουσίας, αυτό που προτείνουμε είναι η καταγγελία των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης. Το κράτος πρώτα θα πληρώνει μισθούς και συντάξεις και μετά τους πιστωτές. Δεύτερη κίνηση θα είναι ένα Μορατόριουμ πληρωμών μέχρι η χώρα να σταθεί στα πόδια της, να έχει ανάπτυξη. Ένα ακόμη βήμα είναι ο διεθνής λογιστικός έλεγχος, ώστε να διαγραφεί το κομμάτι του χρέους που είναι παράνομο και επαχθές. Και τέλος, η αναδιανομή του πλούτου. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν την κρίση οι έχοντες και κατέχοντες και αυτοί που την δημιούργησαν. Αυτή θα είναι η διαπραγματευτική μας τακτική, αν οι πιστωτές κρατήσουν σκληρή στάση, ας προετοιμαστούν για μία κρίση που θα κοστίσει ένα τρισ. ευρώ, όπως οι ίδιοι παραδέχονται.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: