Αλ. Τσίπρας: Το μνημόνιο στις 18 Ιουνίου δε θα υπάρχει

«Ο Γλέζος δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, είναι εθνικός ηγέτης», τόνισε ο κ. Τσίπρας
Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζωνη, αλλά με αλλαγή πολιτικής για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, τόνισε σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτήρισε ανόητη κινδυνολογία την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει επιστροφή στη δραχμή, η οποία -όπως είπε- εξυπηρετεί μόνο τους κερδοσκόπους και αποσταθεροποιεί την οικονομία.

Αναφερόμενος στη δανειακή σύμβαση τόνισε την ανάγκη να την αναθεωρήσουμε και...

να την επαναδιαπραγματευτούμε. Για το μνημόνιοείπε ότι το ακυρώνει ο λαός με την ψήφο του και «τώρα ήρθε η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει το δικό του σχέδιο στην Ευρώπη, που έχει στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά χωρίς να διαλύει τους μικρομεσαίους και τους ανέργους, καθώς στόχος του είναι η ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν λέει πως «λεφτά υπάρχουν», αλλά λεει ότι μπορεί να παραχθεί πλούτος αν υπάρξουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Σημείωσε ότι τα χρήματα που λαμβάνει η Ελλάδα, δεν πρέπει να πηγαίνουν πλέον μόνο στους τόκους και τις τράπεζες, αλλά στην ανάπτυξη. «Η Μέρκελ πλέον απομονώνεται. Έχουμε παντού συμμάχους στην Ευρώπη. Παντού, εκτός από την Ελλάδα. Εδώ έχουμε τους Σαμαρά και Βενιζέλο που θέλουν να συμμαχήσουν με τη Μέρκελ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε παράλληλα ότι δεν είπε ποτέ ότι ο δρόμος θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Θα είναι δύσκολος αλλά με προοπτική. «Το μνημόνιο στις 18 Ιουνίου δε θα υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε «μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας αναγκάσουν». Εκτίμησε ότι αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, οι αγορές θα ψάχνουν τον επόμενο και ανέφερε χαρακτηριστικά «εγώ προεξοφλώ ότι δεν πρόκειται (η ΕΕ) να μας πει φύγετε και δε σας δίνουμε δεκάρα». Ωστόσο, είπε ότι αν μας πουν κάτι τέτοιο «θα είμαστε αναγκασμένοι να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο δρόμους». Ο ένας θα είναι να μην πληρώνουμε τις κοινωνικές ανάγκες του κράτους (μισθούς, συντάξεις, νοσοκομεία κτλ) και ο άλλος να μην πληρώνουμε τους πιστωτές. Όπως είπε, αν συμβεί αυτό «θα αναγκαστούμε να αναστείλουμε τις πληρωμές στους πιστωτές».

Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ευρωζώνη είναι μια αλυσίδα με 17 συνδέσεις και η Ελλάδα είναι μία από αυτές. Εάν σπάσει, η αλυσίδα θα καταρρεύσει και αυτό δεν το θέλει η Άγκελα Μέρκελ, γιατί κερδίζει από το ευρω. «Στην Ευρωζωνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές», πρόσθεσε.

Για τις καταθέσεις των πολιτών ο κ. Τσιπρας τόνισε ότι είναι απόλυτα εγγυημένες όχι μόνο το Σύνταγμα αλλά και η Ευρωζωνη.

Δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει όλες τις αλλαγές στα εργασιακά, θα στηρίξει τους αδύναμους και όσους επλήγησαν από το κούρεμα του χρέους, ενώ επισήμανε ότι όσοι βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό θα πρέπει πρώτα να έχουν πληρώσει τους φόρους τους και να έχει ελεγχθεί το πόθεν εσχες. Σημείωσε ότι πρέπει να αποκτήσουμε περιουσιολόγιο και να φορολογείται ο καθένας ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα.

Όπως είπε, έχουν εθνικό σχέδιο για εξυγίανση και ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα είναι η ασπίδα προστασίας για τους αδύναμους.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα χρήματα από τα διαρθωτικά ταμεία «που λιμνάζουν», αλλά όχι σε υποδομές που θα ήταν αναγκαίες σε κάποια άλλη περίοδο (πχ Ολυμπιακούς Αγώνες), αλλά για τη δημιουργία κοινωνικών υποδομών (πχ πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι) «για να βοηθηθεί η κοινωνία που καταρρέει»

Αναφερόμενος στον Μανώλη Γλέζο, είπε ότι «έχει κατακτήσει τη δυνατότητα να καταθέτει τις δικές του προτάσεις» εξηγώντας ότι εξέφρασε μία ιδέα, η οποία δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Γλέζος δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, είναι εθνικός ηγέτης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σχολιάζοντας όσα πρότεινε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του Συνασπισμού, Γιάννης Μηλιός, εξήγησε ότι δεν αναφέρεται σε μικρές επιχειρήσεις, ενώ είπε ότι θα φορολογηθούν και όσοι βγάζουν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού.

Για το θέμα της λαθρομετανάστευσης τόνισε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε «αποθήκη ψυχών» και να δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα στους μετανάστες που θέλουν να φύγουν από τη χώρα μας, αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι και σημείωσε ότι τα στρατόπεδα κράτησης δεν είναι λύση.

«Πρέπει να αναγκάσουμε την Ευρώπη να το κάνει (αναθεώρηση της Συνθήκης)» δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, εκτίμησε ότι πρέπει να γίνει απογκετοποίηση των περιοχών του κέντρου της Αθήνας με μητροπολιτικές παρεμβάσεις ανάπλασης.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα δεχτεί να έχει debate με τον Αντώνη Σαμαρά, είπε «δεν έχουμε ποτέ αρνηθεί το διάλογο».


Από skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: