Τσίπρας: Παραμονή στο ευρώ, χωρίς την καταστροφική λιτότητα




Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «σαφής στόχος...
 
Τσίπρας: Παραμονή στο ευρώ, χωρίς την καταστροφική λιτότητα
του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αλλά χωρίς την καταστροφική λιτότητα». Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ίδια η Ευρωζώνη θα υπάρχει. 

Τα όπλα μας, συμπλήρωσε, είναι η αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης, οι στενές σχέσεις με πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που έχουν τις ίδιες θέσεις και ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ.

«Αν δεν καταφέρουμε να τους πείσουμε, θα δούμε τι επιλογές έχουμε», σημείωσε.

Τόνισε ότι η Αριστερά υπερασπίζεται την ενωμένη Ευρώπη απέναντι στις κυρίαρχες δυνάμεις οι οποίες απειλούν με διάλυση.

Ανακοίνωσε δε την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ και την μετεξέλιξή του σε «μία μεγάλη δημοκρατική αριστερή παράταξη». Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αυτή είναι η εντολή του λαού, δηλαδή η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια άρχισε ήδη.


«Ο ΣΥΡΙΖΑ της 5ης Μαΐου δεν υπάρχει πια. Σήμερα έχουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το έναυσμα για μία ανασυγκρότηση του κόμματος. Γρήγορα θα προχωρήσουμε σε διαδικασίες ανασυγκρότησης» είπε, τονίζοντας ότι θα καταθέσει σχετικό αίτημα στον Άρειο Πάγο.


Για την άρνησή του να πάρει μέρος σε κυβέρνηση συνεργασίας ο κ.Τσίπρας είπε: «Θέλουν από τον ΣΥΡΙΖΑ να νομιμοποιήσει ότι απονομιμοποίησε ο λαός στις εκλογές».

Πρόσθεσε ότι  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αξιολογήσει αν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συμφωνούν και να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.


Είπε, ακόμη, ότι τα τρία κόμματα φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε μία προγραμματική βάση για κυβέρνηση διετίας και όπως είπε, «ζητούν χρόνο όσο θα διαρκεί και το Μνημόνιο».

Μιλώντας για την πρόταση συγκυβέρνησης, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη Βουλή τόσα χρόνια χωρίς ποτέ κανείς να ζητήσει τότε τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τις υπογραφές του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αντώνη Σαμαρά στην Ευρώπη «προσωπικές δεσμεύσεις», τις οποίες απονομιμοποίησαν οι πολίτες με την ψήφο τους. Είπε ακόμα ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων κεφαλαίων και πρόσθεσε ότι: «Ο βασικός αντίπαλος του Σαμαρά είναι ο ίδιος και οι επιλογές του».

Αναφερόμενος στη στάση του ΚΚΕ, σημείωσε ότι δεν πρέπει να απομονώνεται αλλά «να κάτσει στο τραπέζι μαζί μας».

Εξήγησε ότι δεν μπορεί να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαψεύσει τις προσδοκίες του λαού οδηγώντας στην απελπισία, την αύξηση των αυτοκτονιών και την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον, αναρωτήθηκε πώς μπορεί να λειτουργήσει η Δημοκρατία χωρίς αντιπολίτευση.

«Δεν φοβόμαστε να κυβερνήσουμε αλλά δεν θα πάμε ξυπόλητοι στα αγκάθια», δήλωσε και υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζεται από τη διαπλοκή αλλά από το λαό» ενώ χαρακτήρισε «καλπονοθευτικό» τον εκλογικό νόμο.

Για το Μνημόνιο, δεσμεύτηκε ότι η πρώτη κίνησή του ως κυβέρνηση θα είναι να ακυρωθούν τα μέτρα τα οποία καταστρέφουν την κοινωνία με ένα διαρθρωτικό νόμο.

«Εμείς δεν πρόκειται να αποφασίσουμε χωρίς αυτούς που μας ψήφισαν, δεν θέλουμε τον κόσμο απλά να μας ψηφίσει αλλά να μας δείχνει το δρόμο», υπογράμμισε και ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει 70 μεγάλες λαϊκές συνελεύσεις στη χώρα.

Εξέφρασε ακόμα τη δυσαρέσκειά του καθώς η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά από τις χθεσινές συναντήσεις, με αποτέλεσμα ο λαός να πληροφορείται από τις διαρροές των ΜΜΕ, τα οποία «εξαπολύουν επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ από το πρωί μέχρι το βράδυ».

«Μας αντιμετωπίζουν λες και είμαστε παιδάκια», υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο δυναμώνουν την ισχύ και τη συμπάθεια του ελληνικού λαού προς το κόμμα.

Αναφερόμενος στην επιστολή του Λουκά Παπαδήμου για τα ταμειακά αποθέματα της χώρας ο κ.Τσίπρας είπε: «Δεν μας ξαφνιάζει η επιστολή του Παπαδήμου, αλλά το θράσος να μας τη δίνουν στο παρα πέντε». Πρόσθεσε ότι ο κ.Παπαδήμος δεν είναι απλός επισκέπτης, αλλά έχει ευθύνες για τα ταμειακά αποτελέσματα. «Αυτοί που μας κυβερνούν αποδεικνύουν ότι είναι ανεύθυνοι από τον τρόπο που διαχειρίζονται την κρίση στη χώρα» είπε και πρόσθεσε ότι «κυβερνούν με ανευθυνότητα, απειλές και εκβιασμούς».
»Είναι το άκρο άωτο της ανευθυνότητας να ζητάνε από τον Τσίπρα και την Παπαρήγα τι θα κάνουν, όταν οι ίδιοι φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση της χώρας» υπογράμμισε.

Για το μεταναστευτικό πρόβλημα, υποστήριξε ότι είναι νούμερο ένα πρόβλημα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι πρέπει η Ελλάδα να σταματήσει να λειτουργεί ως αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη ότι λειτουργεί χωρίς αλληλεγγύη και «πετά το μπαλάκι» στη χώρα μας.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά και τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, υποστηρίζοντας ότι μεταναστευτικό κυριάρχησε στην προεκλογική ατζέντα χωρίς ουσιαστικές προτάσεις, τροφοδοτώντας έτσι την Χρυσή Αυγή.

Τέλος, σχολιάζοντας την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη γαλλική προεδρία, δήλωσε ότι διατηρεί επιφυλάξεις κατά πόσο θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ωστόσο επεσήμανε ότι η ήττα του Σαρκοζί αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας ότι θα σπάσει ο γαλλογερμανικός άξονας που κατέλυσε τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: