Ο Ε. Βενιζέλος γνώριζε από το 2011 ότι η λίστα περιείχε ποσά 1,5 δισ.

Νέα στοιχεία και δεδομένα σχετικά με τη διαδρομή της περίφημης λίστας Λαγκάρντ ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας από τη μαραθώνια ακρόαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου στην...

Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την κατάθεση του κ. Βενιζέλου:

1. O πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης του παρέδωσε τον Αύγουστο του 2011 μαζί με το φλασάκι και μερικές σελίδες με ονόματα (ο ίδιος είπε ότι χάθηκαν - πετάχτηκαν), προκειμένου να λάβει γνώση για τη μορφή του και ότι μεταξύ των ονομάτων υπήρχαν Έλληνες εβραϊκής καταγωγής. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εκτιμά πως το μεγαλύτερο μέρος των εμβασμάτων είναι ναυτιλιακό συνάλλαγμα και αναφέρθηκε στο διάβημα της Ένωσης Εφοπλιστών στις 14.11.2011 με το οποίο ζητούσαν να εξαιρεθούν από τη φορολόγηση των ελβετικών καταθέσεων.

2. O κ. Βενιζέλος είχε τις τελευταίες ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος του είπε ότι η λίστα περιείχε ποσά ύψους 1,5 δισ. ευρώ και ότι τα ονόματα (10 ή 20) που ξεχώρισε ο προκάτοχός του, τα οποία έδωσε για έλεγχο στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρη, κάλυπταν τα 2/3 του ποσού αυτού.

3. Αποκάλυψε ότι ο π. διοικητής της ΕΥΠ K. Μπίκας τον ενημέρωσε ότι την άνοιξη του 2010 γίνονταν οι διαπραγματεύσεις με τις γαλλικές αρχές για την παράδoση του περίφημου CD, κάτι που ανατρέπει την αρχική εντύπωση ότι έφτασε στα χέρια των ελληνικών αρχών την ίδια περίοδο.

4. Υπερασπίστηκε την απόφασή του να μην αξιοποιηθεί επί δικής του υπουργίας το συγκεκριμένο υλικό. «Σωστά ενεργήσαμε. Ήταν παράνομο και προφανώς αλλοιωμένο», τόνισε χαρακτηριστικά. «Δεν γνωρίζω αν ο κ. Διώτης πήρε το αρχικό υλικό ή το αντίγραφο. Θεωρώ ότι και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν λέει ψέματα, αλλά αυτό δεν το γνωρίζω εγώ», σημείωσε.

5. Επισήμανε τον κίνδυνο οι τελευταίοι χειρισμοί να εκθέσουν τη χώρα διεθνώς, λέγοντας πως με την αποστολή του αρχείου από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλο προς τον εισαγγελέα έχει δημιουργηθεί εμπλοκή, καθώς δεν μπορεί να έρθει το υλικό στη Βουλή.

6. Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι όλο αυτό το διάστημα μέχρι να αποστείλει το ηλεκτρονικό αρχείο στο Μέγαρο Μαξίμου το είχε στο γραφείο του, ότι δεν το άνοιξε ποτέ και ότι θεωρούσε πως υπάρχει αντίγραφό του στο ΣΔΟΕ. Όταν ξέσπασε ο θόρυβος και προκειμένου να διαπιστώσει μεταξύ άλλων ποιο ήταν, το άνοιξε και διάβασε μόνο το εξώφυλλο.

Προβλήματα συγκυβέρνησης ενώπιον ψήφισης των μέτρων

Πληθαίνουν καθημερινά οι τριγμοί στην κυβέρνηση συνεργασίας, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου εν όψει της οριστικοποίησης της συμφωνίας με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων και την αποδέσμευση του δανείου των 31,5 δισ. ευρώ. Ένα 24ωρο μετά την απόσυρση της τροπολογίας για την κατάργηση της εισφοράς 1,1% υπέρ ΟΕΕ και ΟΕΚ λόγω της άρνησης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ένα ακόμη ενδοκυβερνητικό επεισόδιο σημειώθηκε με πρωταγωνιστή το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδη, ο οποίος στη συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού εξαπέλυσε βολές κατά της ΝΔ: «Αν τους ενοχλεί ή αν ντρέπονται που τους στηρίζει το ΠΑΣΟΚ να βγουν να το πουν ανοιχτά, ούτε με διαρροές ούτε με μισόλογα ούτε με υπονοούμενα!».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Σαχινίδη στη Βουλή, ο αν. υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας τόνισε: «Ο κ. Σαχινίδης έκανε μία βουτιά στο παρελθόν. Έχω αποφύγει να μιλήσω για το παρελθόν, θα μείνω σταθερός σε αυτή την άποψη».
express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: