Borey class": Ρωσικός υποβρύχιος τρόμος με 160 (!) πυρηνικές κεφαλές...ΕκτύπωσηE-mail

Το πρώτο από τη νέα γενιά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων (SLBM) του ρωσικού Ναυτικού, τα Borei (project 955), πρόκειται να ενταχθούν σε υπηρεσία το 2013, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Anatoly Serdyukov. Το αρχικό σκάφος της κλάσης θα είναι το «Yury Dolgoruky». 
«Αναμένουμε την ένταξη σε υπηρεσία του «Yury Dolgoruky» στις αρχές του 2013» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας σε επιτροπή άμυνας της ρωσικής κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι το δεύτερο υποβρύχιο της κλάσης «Alexander Nevsky» πρόκειται να εισέλθει σε υπηρεσία με το Στόλο του Ειρηνικού το 2014.
Τα υποβρύχια κλάσης Borei θα διαμορφώσουν τον πυρήνα του υποβρυχίου στρατηγικού Στόλου της Ρωσίας αντικαθιστώντας τα υποβρύχια κλάσης Typhoon (Project 941) αλλά και Project 667 ( κλάση Delta-3 και Delta-4), με τη ναυπήγηση συνολικά 8 [υρηνικών υποβρυχίων SLMB κλάσης Borey και Borey –A μέχρι το 2020.
Δύο ακόμη σκάφη της ίδιας κλάσης βρίσκονται υπό ναυπήγηση στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων του Sevmash.
Τα υποβρύχια κλάσης Borey είναι ότι πιο σύγχρονο και προηγμένο έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία στο τομέα των πυρηνικών υποβρυχίων-φορέων SLBM. Έχουν μήκος 170 μέτρα, ξεπερνώντας σε διαστάσεις ακόμη και μεγάλα σκάφη όπως οι φρεγάτες Type 45 του βρετανικού Ναυτικού, εσωτερική διάμετρο 13 μέτρων, πλήρωμα 107 ατόμων, μέγιστο βάθος κατάδυσης 450 μέτρα, και ταχύτητα εν καταδύσει 29 κόμβων!
Σε ανάδυση το υποβρύχιο θα αναπτύσσει ταχύτητα 15 κόμβων ενώ επιπρόσθετα θα φέρει 6 τορπιλοσωλήνες των 533 χλστ. Το εκτόπισμα του υποβρυχίου ανέρχεται σε 14.720 τόνους σε ανάδυση ενώ το πλήρες εκτόπισμα σε κατάδυση φτάνει τους 24.000 τόνους. Το κόστος του κάθε υποβρυχίου ανέρχεται στα 826 εκατ. $
Φυσικά το εντυπωσιακότερο στοιχείο του υποβρυχίου είναι το βαλλιστικό βλήμα που θα φέρει που δεν είναι άλλο από τον βαλλιστικό πύραυλο Bulava.
Τα υποβρύχια κλάσης Borei θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 16 βλήματα Bulava (SLBM) τα οποία έχουν δυνατότητα να πλήττουν στόχους σε αποστάσεις των 8000 χλμ. ενώ θα φέρουν από 6 έως και 10 πυρηνικές κεφαλές των 100 με 150 κιλοτόνων η καθεμία.
Η ενίσχυση του ρωσικού υποβρυχιακού Στόλου με τα 8 υποβρύχια Borey πρόκειται να προβληματίσει ιδιαίτερα την αμερικανική πλευρά καθώς τα συγκεκριμένα σκάφη εκτός των Bulava παρουσιάζουν σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων αξιωματικών ακουστικό ίχνος πρακτικά μη εντοπίσιμο πριν ανέλθει σε βάθος περισκοπίου. Έχει δυνατότητα κατάδυσης σε βάθη μεγαλύτερα των 700 μέτρων! 
Μάλιστα η Ρωσία προχώρησε πρόσφατα (19 Οκτωβρίου) σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από το υποβρύχιο K-433 «Sv. Georgiy Pobedonosets» κλάσης 667BDR/Delta III το οποίο εκτόξευσε με επιτυχία SLBM R-29R/SS-N-18 από την θάλασσα του Οκχότσκ προς την χερσόνησο Κανίν, όπου και το σχετικό βίντεο.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: