Σοκ: Αυτές είναι οι νέες απαιτήσεις της Τρόικα για να μας δώσουν τα 31,5 δισ.

Nέες απαιτήσεις προβάλλουν οι δανειστές για να προχωρήσουν σε θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ. 

 Σε κατάσταση σύγχυσης και «τεχνικής» αμηχανίας για το πώς θα αντιμετωπισθεί το δημοσιονομικό κενό και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συζητείται σήμερα το απόγευμα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες το ελληνικό πρόβλημα, παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα. Και αυτό παρά την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του Προϋπολογισμού.

 Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών από τη Βουλή το Σαββατοκύριακο δήλωσε μεν πεπεισμένος για την εκταμίευση της δόσης, αναρωτήθηκε όμως λέγοντας «θα ήταν πραγματικά κρίμα να γίνουμε Ιφιγένεια, όπως ορισμένοι στην ευρωζώνη επιθυμούν». Μάχη Βρυξελλών για τη δόση Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα μετακομίζει στις Βρυξέλλες καθώς συνεχώς νέα μέτωπα και ρήτρες εμφανίζονται ως απαιτήσεις της άλλης πλευράς στο προσκήνιο.

 Η ελληνική πλευρά δείχνει να έχει χαμηλές προσδοκίες και περιμένει πάνω απ' όλα να δει τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πληθαίνουν και γίνονται πιο σκληρές οι ρήτρες που ζητούν οι δανειστές για να κλείσουν το 3ο Μνημόνιο και να προχωρήσουν σε θετική αξιολόγησή του.

Ποιές είναι οι νέες απαιτήσεις των δανειστών Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για εμμονή της τρόικας με τις αποκρατικοποιήσεις, στις οποίες εισάγονται όλο και πιο πολλές ρήτρες για να διασφαλιστούν τα έσοδα. Η Τρόικα φέρεται να διαφωνεί με τη διάταξη για ενημέρωση της Βουλής στις αποκρατικοποιήσεις (όπως ζήτησε το ΠΑΣΟΚ) και να επανεκτιμά προς τα κάτω τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, τα οποία μετέχουν στη μείωση του χρέους.

 Χειροτερεύει έτσι την βιωσιμότητα του χρέους, και -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- πιέζει ασφυκτικά την Ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί ρήτρες διασφάλισης εσόδων με αυτόματη περικοπή δαπανών, αλλά και νομοθετικές παρεμβάσεις για την πλήρη αυτονομία του ΤΑΙΠΕΔ, λίγες ημέρες μετά τις αλλαγές που πέρασε η ίδια η κυβέρνηση από τη Βουλή των Ελλήνων.

 Οι δανειστές έχουν κι άλλες απαιτήσεις: μεγαλύτερες δημοσιονομικές παρεμβάσεις για το 2013, αλλαγές στο ΚΒΣ, στον εποπτεία των εσόδων και τον περίφημο ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα διαχειρίζεται η δόση.

 H κυβέρνηση προσβλέπει σε μια οριστική απόφαση εκταμίευσης ως το τέλος Νοεμβρίου, αφού πρώτα δώσει τη συγκατάθεσή του το γερμανικό κοινοβούλιο. Αυτό που ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι παρά την ψήφιση των σκληρών μέτρων και την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, το τοπίο στην Ευρώπη αντί να ξεκαθαρίζει γίνεται πιο θολό.

πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: