Συζήτησαν τα θέματα της ΑΟΖ, της Κύπρου και της ακροδεξιάς
Μήνυμα συνέχειας και τη συνέπειας στην εξωτερική πολιτική
Στη θέση ότι με το πρόγραμμα λιτότητας δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η κρίση, πως η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη και ότι η Γερμανία επιμένει σε επικίνδυνες πολιτικές φαίνεται πως συμφώνησαν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και οι αμερικανοί αξιωματούχοι στη συνάντηση που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Α.Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με το βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Έρικ Ρούμπιν, τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Κρίστοφερ Σμαρτ, καθώς και άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, έγινε “ουσιαστική ανταλλαγή” απόψεων στα ζητήματα της οικονομίας, της ΑΟΖ και της εξωτερικής πολιτικής.
Ειδικότερα, όσον αφορά στο θέμα της ΑΟΖ, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας για αξιοποίηση της ΑΟΖ προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, σημειώνοντας την αντίθεσή του περί “συμψηφισμού” με το χρέος της χώρας.

Σχετικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν άμεσα στη χώρα μας, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό και τις διαφορές με την ΠΓΔΜ και υπογράμμισε ότι μπορεί ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή να εμφανίζεται αποδυναμωμένος λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά η χώρα μας έχει να διαδραματίσει ένα “σημαντικό ρόλο”, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη “συνέχεια και τη συνέπεια” στην εξωτερική πολιτική.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Α. Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις του για την εξάπλωση της βίας στην Ελλάδα, για τη Χρυσή Αυγή και τον αντισημιτισμό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι συνομιλητές του δεν έδωσαν ιδιαίτερη συνέχεια στα θέματα αυτά και εμφανίστηκαν εμφανιζόμενοι με τις θέσεις που διατύπωσε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά την περιοδεία του στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Washngton Post, επέμεινε στη θέληση του να μείνει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης και τόνισε ότι θεωρεί την τρέχουσα γερμανοκεντρική νομισματική ένωση μια κακοδιαχειριζόμενη καταστροφή,

Επίσης, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδας προς τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως προς άλλες χώρες της ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: