ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΟΡΘΙΟΙ ΣΥΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ

Να προλάβει και να αποτρέψει τις επιπτώσεις της κυπριακής κρίσης στην Ελλάδα επιχειρεί η κυβέρνηση η οποία παράλληλα επισπεύδει τις αποφάσεις για να κλείσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα ώστε να μην υπάρξει νέα εμπλοκή στην εκταμίευση των δόσεων που απομένουν...
 
Οι εξελίξεις στην Κύπρο και τα ανοικτά ζητήματα στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα κυρίως οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα και η παράταση του “χαρατσιού” και το 2013 θα αποτελέσουν και το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
 
Η κυβέρνηση αποφάσισε την απορρόφηση των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών από ελληνική τράπεζα για να μην μεταφερθούν οι κραδασμοί -αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι κυπριακές τράπεζες θα προσφερθούν. Γενικότερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαιώνει ότι... 
 
Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι εγγυημένες απαντώντας στο ερώτημα γιατί να μην είναι η Ελλάδα η επόμενη χώρα στην οποία θα επιβληθεί κούρεμα.
 
Η ανασφάλεια αυτή είναι υπαρκτή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και παράγει αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία δυσχεραίνοντας την έξοδο από την κρίση. Από την στιγμή που το κούρεμα επιβλήθηκε σε μία χώρα η απειλή επέκτασης και σε άλλες είναι υπαρκτή και συναρτάται με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και της υλοποίησής τους -που όμως όλοι ξέρουν ότι είναι ανέφικτα.
 
Ανησυχία υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο και για το ενδεχόμενο οι Έλληνες πολίτες να αρχίσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες σε μία περίοδο που η κυβέρνηση μιλούσε για επιστροφή των καταθέσεων ως αποτέλεσμα της ανάκτησης της αξιοπιστίας λόγω της εφαρμογής των δεσμεύσεων του μνημονίου.
 
Η κυβέρνηση παρακολουθεί με αυξημένη προσοχή τις εξελίξεις στην Κύπρο και δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στον κυπριακό λαό ενώ ο πρωθυπουργός στην δήλωσή του ανέφερε ότι οι δύο λαοί υποφέρουν αλλά ο ελληνισμός θα βγει πιο δυνατός από τη κρίση.
 
Μέσα σε αυτό το γενικότερο κλίμα η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να είναι εκτεθειμένη στον επόμενο έλεγχο της Τρόικας που θα γίνει στο τέλος του μηνός με την επιτροπή του κλιμακίου.
 
Τα κρίσιμα θέματα είναι οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα που ζητά η Τρόικα και το χαράτσι για το 2013 για τα οποία υπάρχει η άρνηση της ΔΗΜΑΡ και δευτερευόντως του ΠΑΣΟΚ.
 
Ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης επιμένει στο πρόγραμμα κινητικότητας και αρνείται να δεχθεί απολύσεις πέραν των επίορκων και όσων έχουν καταδικαστεί. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης στηρίζει τον υπουργό. Ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει συμβιβασμό με τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους προκειμένου στην συνέχεια να ζητήσει υποχωρήσεις και από την Τρόικα η οποία μέχρι τώρα εμφανίζεται άκαμπτη και γι αυτό άλλωστε αποχώρισε χωρίς συμφωνία. Στην βάση της διαφοράς υπάρχει η υστέρηση εσόδων και ο κίνδυνος να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες απόκλισης και να πιεστεί η κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα που όμως δεν θα περάσουν από την βουλή. Ο κ. Σαμαράς επωμίζεται τον άχαρο ρόλο να μεταφέρει τα κελεύσματα της Τρόικας όταν οι δύο κυβερνητικοί του εταίροι υποστηρίζουν τις κόκκινες γραμμές τους. Πάντως μέσα στην κυβέρνηση αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι πολλοί που υποστηρίζουν ότι είναι καιρός η ελληνική κυβέρνηση να επικαλεστεί τα λάθη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και να πει έστω ένα μικρό όχι στους Γερμανούς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: