Αλέξης Τσίπρας - LSE: "Δημοκρατική διέξοδος από την κρίση και...

...ευρωπαϊκή συμφωνία για το χρέος, όπως του 1953"
Την έξοδο από την κρίση σε μια μελλοντική κυβέρνηση η οποία θα βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας και θα επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση με τους δανειστές έδειξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο London School of Economics .
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "Οι πολιτικές της λιτότητας οι οποίες επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, όχι μόνο από την Ευρωζώνη, αλλά επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, δε μοιάζει να προσφέρουν μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση. >>>
 



Δε μοιάζει να αποτελούν καν προϋποθέσεις για μια τέτοια έξοδο."

Στο ερώτημα που διατυπώνεται και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, για το αν υπάρχει εναλλακτική λύση ο κ. Τσίπρας είπε:
"Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει πει ότι η μελλοντική κυβέρνηση πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις πολιτικές, ενώ θα πρέπει παράλληλα να επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση με τους δανειστές μας. 
Έχει υποστηριχθεί μια οικονομικά βιώσιμη στρατηγική μπορεί να παραδειγματιστεί από την Συμφωνία για το Χρέος του Λονδίνου το 1953 η οποία έδωσε το έναυσμα της ανάπτυξης της Γερμανικής οικονομίας. 
Μια στρατηγική η οποία δημιούργησε το «οικονομικό θαύμα» της μεταπολεμικής εποχής."
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ λέγοντας 
"Μετά τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχασε οριακά την εκλογική μάχη, αναδείχτηκε η μια μελέτη μετά την άλλη δείχνοντας το τεράστιο κόστος της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας, η Grexit όπως έγινε γνωστή. 
Και η κα Merkel και η κα Lagarde παραδέχτηκαν ότι ευρωζώνη για να συνεχίσει να υπάρχει πρέπει να παραμείνει ολόκληρη. 
Η απειλή της Grexit ήταν κρίσιμης σημασίας για εκλογική στροφή υπέρ των κομμάτων της λιτότητας. 
Μετά τις εκλογές, όλα τα κόμματα ξαφνικά άρχισαν να μοιράζονται μια οξεία συνειδητοποίηση των συστημικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν."

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις δημοκρατικές διαδικασίες εν καιρώ κρίσης λέγοντας πως  
"έχουν χειροτερέψει με γρηγορότερους ρυθμούς από ότι στον οικονομικό τομέα. 
Οι οικονομικές αποφάσεις που ελήφθησαν ανάμεσα στην Γερμανία και τη Γαλλία επιβάλλονται χωρίς καν την πρόφαση της διευρυμένης  προσπάθειας  διαβούλευσης.
Η επιβολή  τεχνοκρατών, όπως ο Μάριο Μόντι στην Ιταλία και ο Λουκάς Παπαδήμος στην Ελλάδα. 
Ζητήθηκε από τους  πολιτικούς ηγέτες του Νότου  να υπογράψουν  τις πολιτικές λιτότητας, ακόμη και πριν την διεξαγωγή των εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση, οι ηγέτες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς  πιθανά να κάνουν σύντομα μια στροφή 180 μοιρών μετά τις εκλογές. 
Στην Ελλάδα, τα τρία κόμματα που συγκροτούν την τωρινή κυβέρνηση προχώρησαν στις τελευταίες εκλογές με εξαγγελία την επαναδιαπραγμάτευση των προγραμμάτων προσαρμογής, καταλήγοντας όμως στην συνέχεια σε μια πορεία λίγο πολύ πανομοιότυπη με την προηγούμενη."

Δεν υπάρχουν σχόλια: