Συναγερμός στις ΗΠΑ μετά τις φονικές εκρήξεις στη Βοστόνη


Συναγερμός στις ΗΠΑ μετά τις φονικές εκρήξεις στη Βοστόνη

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε λίγα μέτρα πριν από τη γραμμή τερματισμού του διεθνούς μαραθωνίου της Βοστόνης. Από τις εκρήξεις τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 140 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών και ένα 8χρονο αγόρι. Θα εντοπίσουμε τους υπεύθυνους της επίθεσης, τόνισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, διευκρινίζοντας ακόμη πως ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αύξησε τα μέτρα ασφαλείας στις ΗΠΑ. Aμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής το FBI μελετούν βίντεο και φωτογραφίες, αναζητώντας στοιχεία για να εντοπίσουν τους δράστες.

Οι δύο βόμβες εξερράγησαν πολύ κοντά στο πλήθος των θεατών, περίπου τρεις ώρες μετά τον τερματισμό των πρώτων αθλητών και ενώ ο μαραθώνιος ήταν ακόμα σε εξέλιξη. Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε λίγα δευτερόλεπτα μετά την πρώτη.

Αθλητές και θεατές έκλαιγαν σε κατάσταση σοκ, ενώ πολλοί τραυματίες μεταφέρονταν στο ιατρείο που είχε στηθεί για τον μαραθώνιο ώστε να δίνεται η απαραίτητη φροντίδα στους κουρασμένους αθλητές. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι 25 σε σοβαρή κατάσταση. Μεταξύ των τραυματιών είναι τουλάχιστον οκτώ παιδιά. Δέκα άνθρωποι έχουν ακρωτηριαστεί, καθώς από την έκρηξη των βομβών εκτοξεύθηκαν μπίλιες από ρουλεμάν, που προκάλεσαν σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα, μετέδωσε το CNN.



Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και δεκάδες αυτοκίνητα της αστυνομίας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστόνης, οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα «ισχυρών εκρηκτικών μηχανισμών». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δύο εκρήξεις δεν συνδέονται με την πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι (JFK) της πόλης, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από αμερικανικά μέσα, ότι οι αρχές κρατούν τουλάχιστον, έναν ύποπτο που φέρει ευθύνη για τις επιθέσεις. Όπως τόνισε, η αστυνομία εξέτασε και ανέκρινε πολλούς αλλά δεν έχει συλλάβει κανέναν που να συνδέεται άμεσα με τις επιθέσεις.

Συναγερμός στις ΗΠΑ μετά τις φονικές εκρήξεις στη Βοστόνη

Η αστυνομία τέθηκε σε επιφυλακή σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης. Στη Βοστόνη, ένοπλοι αστυνομικοί περιπολούν σήμερα και ερευνούν τσάντες και σακίδια στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Οι αεροπορικές αρχές απαγόρευσαν για λίγο τις πτήσεις αεροσκαφών πάνω από την πόλη. Μάλιστα, η ανησυχία πέρασε τον Ατλαντικό και έχει οδηγήσει και το Λονδίνο σε επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας εν όψει του Μαραθωνίου την Κυριακή. Σε επαγρύπνηση και η Γαλλία μετά τις επιθέσεις στη Βοστόνη.

Ο Λευκός Οίκος δεν γνωρίζει ποιος ή ποια ομάδα, σχεδίασε και πραγματοποίησε τις φονικές εκρήξεις στη Βοστόνη αλλά χειρίζεται το περιστατικό ως «μια πράξη τρομοκρατίας», ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης. «Κάθε συμβάν με πολλαπλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς είναι σαφώς μια πράξη τρομοκρατίας, και θα προσεγγισθεί ως τρομοκρατική πράξη», τόνισε. «Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος έκανε αυτήν την επίθεση, η έρευνα που εξελίσσεται θα αποκαλύψει τον πιθανό σύνδεσμο για τον σχεδιασμό ή την εκτέλεση από μια τρομοκρατική ομάδα, ξένη ή εγχώρια», συμπλήρωσε.

Στην Ουάσιγκτον ο δήμαρχος της πόλης, Βίνσεντ Γκρέι, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία πληροφορία για οποιαδήποτε συγκεκριμένη απειλή εναντίον στόχων στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τις φονικές εκρήξεις στο μαραθώνιο της Βοστόνης. «Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με οποιαδήποτε αξιόπιστη απειλή εναντίον στόχων στην περιοχή μας, έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των επεισοδίων» ανέφερε.

Ομπάμα: Oι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα από το Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα ανακαλύψουν ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις στη Βοστόνη και πως «οι ένοχοι θα λογοδοτήσουν».



«Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος το έκανε και γιατί, οι πολίτες δεν θα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα πριν εξετάσουμε όλα τα γεγονότα», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, στην πρώτη του τηλεοπτική ομιλία λίγες ώρες μετά τις εκρήξεις. «Αλλά μην έχετε αμφιβολία, θα το φτάσουμε ως το τέλος θα βρούμε ποιος το έκανε αυτό, θα μάθετε γιατί το έκαναν αυτό», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αυξήσει την ασφάλεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είναι απαραίτητο, μετά τις εκρήξεις.
Έρευνες με επικεφαλής το FBI

Βίντεο και φωτογραφίες από τον μαραθώνιο βρίσκονται στο μικροσκόπιο Αμερικανών ερευνητών με επικεφαλής το FBI, που αναζητούν στοιχεία για να εντοπίσουν τους υπεύθυνους των εκρήξεων. Η αστυνομία σαρώνει τη διαδρομή της κούρσας των 42 χιλιομέτρων για να εντοπίσει ενδεχομένως στοιχεία, ενώ έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από το σημείο όπου έγιναν οι εκρήξεις.

Οι αμερικανικές αρχές, όπως και ο πρόεδρος Ομπάμα στο διάγγελμά του, αποφεύγουν να μιλήσουν για τρομοκρατία. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αναφέρουν ανώνυμα ότι οι αρχές χειρίζονται την υπόθεση ως πιθανή τρομοκρατική πράξη.

Στην έρευνα συμμετέχουν επίσης υπηρεσίες πληροφοριών όπως η CIA και το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας.

Συναγερμός στις ΗΠΑ μετά τις φονικές εκρήξεις στη Βοστόνη

Οι ερευνητές εξετάζουν τουλάχιστον δύο, ουσιαστικά αντιφατικές θεωρίες για το ποιοι μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Σύμφωνα με τη μία θεωρία, η οποία βασίζεται στη χρονική συγκυρία των βομβιστικών επιθέσεων -την ημέρα που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις και επίσης την ημέρα του μαραθωνίου της Βοστώνης που διεξάγεται παραδοσιακά την Ημέρα των Πατριωτών-, πίσω από τις επιθέσεις μπορεί να βρίσκονται εγχώριοι δεξιοί εξτρεμιστές όπως ακτιβιστές κατά της κυβέρνησης και της φορολογίας. Μία από τις κύριες εναλλακτικές θεωρίες είναι ότι μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους σχέση, είτε άμεση είτε πολύ χαλαρή, με μαχητικούς ισλαμιστές.

Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες αθλητές

Οι Έλληνες που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο είναι όλοι καλά, διαβεβαίωσε ο πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστόνη, Ηλίας Φωτόπουλος. Μιλώντας το πρωί στη ΝΕΤ, ανέφερε ότι τρεις εξ αυτών βρίσκονται στο προξενείο και θα παραμείνουν εκεί για όλο το βράδυ, καθώς δεν μπορούσαν να μετακινήσουν το αυτοκίνητό τους που ήταν σταθμευμένο στην περιοχή όπου έγιναν οι εκρήξεις. Ο κ. Φωτόπουλος σημείωσε πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει Έλληνας τραυματίας ή νεκρός αλλά συνεχίζεται η ταυτοποίηση».

Ο μαραθώνιος της Βοστόνης διεξάγεται την «Ημέρα των Πατριωτών» κάθε τρίτη Δευτέρα του Απριλίου, από το 1897. Ο αγώνας που ξεκινά από το Χόπκιντον και ολοκληρώνεται στην Κόπλι Σκουέαρ προσελκύει περίπου μισό εκατομμύριο θεατές και περίπου 20.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο.

Συναγερμός στις ΗΠΑ μετά τις φονικές εκρήξεις στη Βοστόνη

Από τους 23.326 δρομείς που ξεκίνησαν τον αγώνα, 17.584 τον ολοκλήρωσαν πριν από την έκρηξη, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.


πηγή


Πηγή: Συναγερμός στις ΗΠΑ μετά τις φονικές εκρήξεις στη Βοστόνη - RAMNOUSIA 

Δεν υπάρχουν σχόλια: