ΩΜΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ - ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΥΝΟΟΥΣΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ ΕΥΡΩΠΗ (ΒΛ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ)...
της ΝΙΚΗΣ ΚΟΥΛΕΡΜΟΥ
Αμείλικτα ερωτηματικά για το ποιών τα συμφέροντα προσπάθησε πρωτίστως να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη με τη συγκατάθεσή της στους εκβιασμούς του Γιουρογκρούπ, προκύπτουν από τις κυνικές παραδοχές που έγιναν από τον Κύπριο ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον Ποστ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην Washington Post, παραδέχθηκε ότι...
Ένας λόγος που η κυβέρνηση δεν επέλεξε ως εναλλακτική λύση την έξοδο από το ευρώ, δεν ήταν μόνο οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία αλλά γιατί «η Λευκωσία δεν θέλησε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για μια πιο ισχυρή -οικονομικά και πολιτικά- Ευρώπη»!
Δεύτερη παραδοχή του κ. Κασουλίδη είναι πως τυχόν έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη θα δυσκόλευε τς κυβερνήσεις Ελλάδας και Πορτογαλίας να πείσουν την κοινή γνώμη της χώρας τους ότι πρέπει να παραμείνουν στο ευρώ! Και οι δύο παραδοχές υποδηλούν ότι στα κριτήρια της κυβέρνησης δεν ήταν πώς να σωθεί πολιτικά και οικονομικά η Κύπρος αλλά κυρίαρχη θέση ήταν να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Ευρωζώνης, δηλαδή της Γερμανίας!
Ο κ. Κασουλίδης αποκάλυψε ακόμα ότι για δύο 24ωρα οι πολιτικοί αρχηγοί συζητούσαν το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. Πότε και με ποιους αρχηγούς συζήτησε τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση;
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Κασουλίδης ένας από τους λόγους που απορρίφθηκε η ιδέα της εξόδου από την Ευρωζώνη ήταν οι εκτιμήσεις που προέβλεπαν υποτίμηση της κυπριακής λίρας κατά 40%, καταστρέφοντας την οικονομία του νησιού που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στις εισαγωγές.
Επίσης, τονίζει, ότι «εάν η Κύπρος εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, τότε για αρκετές κυβερνήσεις -στην Ελλάδα και την Πορτογαλία- θα ήταν πολύ δύσκολο να πείσουν την κοινή γνώμη για το γιατί πρέπει εκείνες να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ» και να εφαρμόσουν σκληρά οικονομικά μέτρα που τους επιβάλλονται.
Υπογραμμίζει, πάντως, ότι δεν ήταν όμως μόνο η ανησυχία για τις εισαγωγές που ανάγκασε την Κύπρο να παραμείνει στο ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, η Λευκωσία δεν θέλησε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για μια πιο ισχυρή -οικονομικά και πολιτικά- Ευρώπη.
Κατά τα άλλα μιλώντας στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς υποστήριξε πως μεγάλο μέρος της ευθύνης για την οικονομική κρίση ανήκει στην ίδια την Κύπρο, αλλά σημείωσε ότι η χώρα χρησιμοποιήθηκε ως πείραμα και παράδειγμα για το πώς η ΕΕ θα αντιμετωπίζει παρόμοιες καταστάσεις..
ΧΑΡΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου