ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 από το Δ. Μπεκιάρη

ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ
“ Ο πανικός οδηγεί το χρεοκοπημένο κατεστημένο στο να ανοίξει τη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος  ”
Periodista
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετασχηματίσει το κοινωνικό ρεύμα που εκτόξευσε τα ποσοστά του στις εκλογές του 2012 σε πολιτικό ρεύμα που θα του δώσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν.

Η δυναμική αυτοδυναμίας που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αντικείμενο παραδοχής σε πολιτικούς κύκλους, ανεξάρτητα κομματικής προέλευσης, σε ιδιωτικές συζητήσεις δημοσκόπων και αναλυτών και κυρίως στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, δημοσκοπήσεις, τα στοιχεία των οποίων δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά αποτελούν αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας από τα επιτελεία των κομμάτων, επιβεβαιώνουν αυτή τη δυναμική, την μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, τη συρρίκνωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και περίπου την πολιτική εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη, που δύσκολα θα καταφέρουν να επιτύχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην επόμενη βουλή. 

Η προοπτική σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει προκαλέσει τρόμο και πανικό στο κατεστημένο, στην χρεοκοπημένη ντόπια ελίτ, στα διευθυντήρια του Βερολίνου,των Βρυξελλών και της Φρανκφρούρτης, αλλά και στα δουλικά τους που ασκούν την διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Για αυτόν τον λόγο πολιτικοί κύκλοι, καθοδηγούμενοι από πάσης φύσεως συμφέροντα, απεργάζονται σενάρια αλλαγής του εκλογικού συστήματος, όχι μόνο για να ανακόψουν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία, αλλά και για να περιορίσουν την συντριβή των κομμάτων του μνημονιακού μπλοκ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ωστόσο το Σύνταγμα περιέχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που αφορούν στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, δεδομένου ότι το εκλογικό σύστημα αποτελεί κύρια προϋπόθεση για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. 

Το κατεστημένο, οι χρεοκοπημένες πολιτικές δυνάμεις του μνημονίου, η ντόπια επιχειρηματική ελίτ, τα υπερεθνικά πολιτικά και οικονομικά κέντρα εξουσίας, η τραπεζοκρατία και η μιντιοκρατία, επεξεργάζονται σχέδια διαμόρφωσης εκείνων των πολιτικών συσχετισμών που θα διασφαλίσουν τον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος και τον περιορισμό της πόλωσης με αντικειμενικό σκοπό την διάσωση του "ενδιάμεσου χώρου" και την μη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμων κυβέρνήσεων. Ως εργαλείο θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα, τα οποία πέρα από την απλή και άδολη αναλογική, θα ανακυκλώσουν το απαξιωμένο και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Εδώ και χρόνια, θύλακες του κατεστημένου που γκρεμίζεται υπό το βάρος της λαϊκής αντίδρασης, λανσάρουν την αναγκαιότητα του σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας, κυβερνήσεων εξαρτημένων και πλήρως χειραγωγημένων, κυβέρνήσεων που δεν είναι δυνατόν να ασκήσουν ανεξάρτητη πολιτική, σαν αυτές που κυβερνούν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Σήμερα μοναδικός τους στόχος είναι να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά σε μία τέτοια διαδικασία, εισάγοντας με τρόπο αποπροσανατολιστικό στον δημόσιο διάλογο τη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με τεχνικούς όρους και μόνο. Μοναδικός τους σκοπός είναι η φαλκίδευση της θέλησης του ελληνικού λαού για αλλαγή πολιτικής, για αλλαγή πορείας της χώρας. Συνεπώς οποιαδήποτε συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην παρούσα συγκυρία έχει έναν και μόνο στόχο: Την υπονόμευση της λαϊκής ψήφου.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οι επόμενες εκλογές, θα διενεργηθούν υπό το ισχύον εκλογικό σύστημα. Η βέβαιη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς, αποτελεί την μοναδική εγγύηση για την ομαλότητα και τη δημοκρατική σταθερότητα. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει την τομή για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως μόνιμου εκλογικού συστήματος. Εξάλλου η θέσπιση της απλής αναλογικής ως σταθερού και μόνιμου εκλογικού συστήματος είναι πάγια θέση της Αριστεράς και προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Οποιαδήποτε συζήτηση στην παρούσα συγκυρία περί αλλαγής του εκλογικού συστήματος, από πολιτικούς κύκλους που καταρρέουν και φλερτάρουν με την εκλογική κατάρρευση, από πολιτικούς κύκλους που λαμβάνουν εντολές από εκείνους που απέρριπταν επί δεκαετίες την απλή αναλογική, υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες που αφορούν στη διάσωση του χρεοκοπημένου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, το οποίο είναι λαϊκά περιθωριοποιημένο και έχει κατατρομοκρατηθεί από την δυναμική του πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος που θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ ως αυτοδύναμη κυβέρνηση στην εξουσία.  

 ΠΗΓΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "periodista"

Δεν υπάρχουν σχόλια: