Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΦΑΓΕ "ΧΥΛΟΠΙΤΑ" ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"!


Εκτύπωση
(Παρ. 22/11/13 - 16:28 - 23:30)
"ΠΡΟΒΛΗΜΑ" ΚΑΤΑ ΜΕΡΚΕΛ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟΥ!
ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ (EUROGROUP): Η ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!
Η συνάντηση του Α. Σαμαρά με την Α. Μέρκελ αποτέλεσε για τον πρώτο μια οδυνηρή ψυχρολουσία, αφού η Γερμανίδα "εστεμμένη" αντιμετώπισε τον έλληνα πρωθυπουργό κάτι περισσότερο από ταπεινωτικά και σχεδόν με περιφρόνηση , ενώ ο Α. Σαμαράς αντί απάντησης της είπε και "ευχαριστώ".
Αυτό ,δυστυχώς, είναι το πρωτοφανές κατάντημα της μνημονιακής Ελλάδας από μια μνημονιακή κυβέρνηση που ομνύει στο όνομα του ευρώ και της ευρωζώνης.
Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι είναι σχεδόν πρωτοφανές η ηγέτης μιας τρίτης χώρας να χαρακτηρίζει "πρόβλημα" τον προϋπολογισμο της χώρας μας, να τονίζει ότι είναι υπό αίρεση και να παραπέμπει τη διαμόρφωσή του σε διαπραγμάτευση ούτε καν με την ίδια αλλά με τους υπαλλήλους της τρόικα.
Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Ντάισελμπλουμ δεν άφησαν καμμιά αμφιβολία ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι "αέρας κοπανιστός" και θα συγκροτηθεί αφού η κυβέρνηση ενσωματώσει σε αυτόν τα νέα μέτρα της τρόικας. Ο διασυρμός της ελληνικής Βουλής, με ευθύνη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, καθίσταται τέλειος! 
Βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της προσπάθειάς σας, και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα τέτοιο δείγμα, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ μετά την συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2014 «πρόβλημα», ενώ για το πρωτογενές πλεόνασμα σημείωσε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί και να επιβεβαιωθεί, ώστε οι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην ΕλλάδαΔεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, είπε από την πλευρά του ο Αντ.Σαμαράς επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να θιγούν εκ νέου μισθοί και συντάξεις.
Η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο η δημιουργία της τράπεζας επενδύσεων στα πρότυπα της γερμανικής KfW,τονίζοντας ότι η Γερμανία θα βοηθήσει και διμερώς την Ελλάδα.
ΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ»
Πάντως, η κ. Μέρκελ στη διάρκεια των ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους πρόσθεσε ότι «εάν οι Έλληνες θέλουν να δουν καλύτερες μέρες, θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές και να επιτευχθεί ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2014 είναι «ένα πρόβλημα».
Η γερμανίδα καγκελάριος ουσιαστικά συμπαρατάχθηκε με τη δήλωση Ρεν ότι ο προϋπολογισμός είναι υπό αίρεση, αφού δεν έχει ακόμη πάρει το πράσινο φως από την τρόικα.
Σημείωσε ότι αυτή την ώρα υπάρχουν δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη: οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και η ανάληψη της προεδρίας του ευρωπαϊκού συμβουλίου από την Ελλάδα.
Για το θέμα των διαπραγματεύσεων η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς τής ανέφερε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί.
Για την ελληνική προεδρία τόνισε ότι έχει σημαντική ατζέντα, όπως η ανεργία, οι αναπτυξιακές ωθήσεις, αλλά και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης λόγω και της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας.
Η Γερμανία θα συνεργαστεί με την Ελλάδα στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, και θα κάνουμε τα πάντα, για να έχει η Ελλάδα μια επιτυχημένη προεδρία, συμπλήρωσε η γερμανίδα καγκελάριος.
«Υποστηρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις σας και βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της προσπάθειας σας, και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα τέτοιο δείγμα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.
Πάντως, πρόσθεσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να διατηρηθεί και υπογράμμισε ότι «θα περιμένουμε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για να δούμε που ακριβώς βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα».
ΣΑΜΑΡΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Στις δηλώσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα μέτρα για μισθούς και συντάξεις, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «δεν θα χρειαστεί καινούργιο μνημόνιο ή νέα ποσά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014. Θα παραμείνουμε στο πλαίσιο των συμφωνιών που ήδη ισχύουν».
Ακόμη είπε πως δεν θέλει μιλήσει δημοσίως για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς είναι ακόμη εν εξελίξει. «Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα και νομίζω και οι δηλώσεις της τρόικας επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση» είπε ο κ. Σαμαράς.
«Δεν βρισκόμαστε στο Βερολίνο, για να διαπραγματευθούμε με την τρόικα» συμπλήρωσε.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνοντας ότι ο στόχος αυτός είχε τεθεί για το 2014, αλλά επετεύχθη από φέτος.
Μιλώντας για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε ότι «έχουμε καλύψει μεγάλη απόσταση και θα καλύψουμε κι άλλη». Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι ήδη ορατή, σημείωσε παραπέμποντας στις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Διορθώνουμε ήδη και διαρθρωτικές ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ακολούθως αναφέρθηκε στις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού, σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνουν κι άλλα, πρέπει να συνεχίσουμε». «Μπαίνουμε σε εποχή ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια οδυνηρότατης ύφεσης. Η ανάκαμψη θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού» υπογράμμισε.
Οι διεθνείς αγορές δείχνουν ήδη εμπιστοσύνη, συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στην απόδοση του10ετούς ελληνικού ομολόγου του οποίου η απόδοση από 25% έχει πέσει στο 8%.
Και ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη δημιουργία της τράπεζας επενδύσεων με αποθεματικό 500 εκατ. ευρώ (100 από την KfW) για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Ευχαριστώ τη γερμανίδα καγκελάριο για τη συνεχή στήριξη, όπως κι όλους τους ευρωπαίους εταίρους. Θυμηθείτε πώς ήταν η Ελλάδα 15 μήνες πριν. Αυτό το ταξίδι θα το ολοκληρώσουμε και θα είναι επιτυχημένο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ
Η στάση των Βρυξελλών για το θέμα της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει και περιγράφεται στο δίπτυχο τήρηση των δεσμεύσεων από πλευράς Αθήνας και σύντομη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Από την πλευρά του ο επίτροπος Όλι Ρεν παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα έχει γίνει «σπουδαία πρόοδος», τόσο από δημοσιονομικής απόψεως όσο και από πλευράς "μεταρρυθμίσεων", τόνισε όμως ότι απομένουν «σημαντικά εκκρεμή ζητήματα» για να συζητηθούν με το κλιμάκιο της τρόικας, όταν αυτό επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.
Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου ήταν η αξιολόγηση των σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για το 2014. Στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup, όσο και στις αρχικές δηλώσεις των κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Ρεν δεν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά στη χώρα μας.

ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ
Το Eurogroup εξέτασε τα σχέδια προϋπολογισμών των κρατών-μελών χωρίς να βρει -όπως ανακοινώθηκε- κάποια «σοβαρή περίπτωση» μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το λεγόμενο "Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης".
Εντούτοις, το Συμβούλιο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς και τη Μάλτα και της Φινλανδία.
Ο Γ.Ντάισελμπλουμ είπε ότι τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών αυτών περιέχουν«κινδύνους» και ζήτησε τη λήψη των κατάλληλων πρόσθετων μέτρων προκειμένου αποφευχθούν, ενώ το Eurogroup θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή τους.
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: