ΜΕ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ Η ΠΡΩΤΗ ΑΡΠΑΧΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ!

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ "ISKRA"

Εκτύπωση
pleisthriasmoi(Τρ. 17/12/13,Τετ. 18/12/13, Πεμ. 19/12/13 - 17:00)
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (19/12) ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
ΕΚΠΟΙΖΩ: ΠΛΗΡΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΥΝΙΣΤΑ Η (ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ) "ΡΥΘΜΙΣΗ"-ΚΟΡΟΪΔΙΑ
Με την απαράδεκτη διαδικασία τουκατεπείγοντος και ως αυτοτελές νομοσχέδιο με ένα άρθρο θα κατατεθεί, πιθανότατα την Πέμπτη (19/12) η ρύθμιση για την άρση της απαγόρευσηςπλειστηριασμών της α' κατοικίας, η οποία θα οδηγήσει σε μαζικό ξεσπίτωμα χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα αρχίσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την αμέσως επόμενη μέρα, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, ενώ το Σάββατο, αναμένεται να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Σώματος.
Η ρύθμιση θα ισχύσει αποκλειστικά για την πρώτη κατοικία και υπό δρακόντειες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης (18/12) ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, το σχέδιο προβλέπει ότι θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία που θα έχει αντικειμενική αξία μέχρι 200.000 ευρώ
Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα για να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, θα πρέπει να μην ξεπερνάει τα 35.000 ευρώ (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) ενώ ο οφειλέτης θα πρέπει να μην έχει περιουσία αξίας πάνω από 270.000 ευρώ, ούτε τραπεζικές καταθέσεις πάνω από 15.000 ευρώ.
Στις περιπτώσεις πολύτεκνων και ατόμων με αναπηρία, τα παραπάνω όρια προσαυξάνοταιμόνο κατά 10% (!). Δηλαδή, μία πολύτεκνη οικογένεια «προστατεύεται» από το ξεσπίτωμα, εφόσον η αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας δεν ξεπερνά τα 220.000 ευρώ, το ετήσιο καθαρό εισόδημα τα38.500 ευρώ, η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία σε 297.000 ευρώ και οι καταθέσεις να μην είναι πάνω από 16.500 ευρώ
Η διάταξη καθορίζει μια ελάχιστη μηνιαία δόση ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα. Για ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ, η μηνιαία δόση είναι 42 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, ημηνιαία δόση είναι 83 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, η μηνιαία δόση είναι 125 ευρώκαι για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, η μηνιαία δόση είναι 208 ευρώ.
Ο Κωστής Χατζηδάκης άφησε να εννοηθεί ότι η ρύθμιση έχει την ανοχή της τρόικας, αφού όπως είπε «κατατίθεται χωρίς να έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία αλλά και χωρίς τη ρητή της διαφωνία».
ΖΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΟΙ ΡΙΖΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕΩΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ
Μπροστά στο οξύτατο πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», τα οποία έχουν γονατίσει τους δανειολήπτες και έχουν φτάσει να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών τραπεζικών χορηγήσεων, η μνημονιακή κυβέρνηση όχι μόνο δεν λαμβάνει κανένα μέτρο ουσιαστικής ανακούφισης χιλιάδων υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, αλλά, αντίθετα, φέρνει πραξικοπηματικά ένα νομοσχέδιο αρπαγής της α' κατοικίας στη Βουλή, το οποίο είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των τραπεζιτών, προκειμένου οι τελευταίοι να μην χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση από την κατάρρευση των τιμών στα ακίνητα.
Αφενός, η κυβέρνηση, προωθώντας την πάση θυσία καταβολή ελάχιστης δόσης, έχει στόχο να περιορίσει, όσο το δυνατόν, το χαρακτηρισμό των προβληματικών δανείων ως μη εξυπηρετούμενων, αφετέρου οι αυστηρότατες εισοδηματικές και περιουσιακές προϋποθέσειςαφήνουν εκτός προστασίας χιλιάδες οικογένειες.
Η υπερχρέωση των εργατικών νοικοκυριών αλλά και των μικρών επιχειρήσεων και τηςμικρομεσαίας αγροτιάς, δεν μπορεί να επιλυθεί με τα κυβερνητικά μέτρα διαχείρισης του προβλήματος, τα οποία μόνο ως εμπαιγμός και αναλγησία μπορούν να χαρακτηριστούν.
Αντίθετα, τα «κόκκινα δάνεια» πρέπει να τύχουν μια ειδικής αντιμετώπισης, η οποία θα στοχεύει στην ανακούφιση και την υποβοήθηση των δανειοληπτών, να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Μια τέτοια ρύθμιση, η οποία θα έχει αντικειμενικά κριτήρια, θα μπορεί να φτάνει μέχρι και την οριστική διαγραφή των χρεών. Αναγκαία προϋπόθεση, όμως για να επιτύχει ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών, προκειμένου οι τελευταίες να διαδραματίσουν ένα νέο αναπτυξιακό ρόλο.
Τρίτη 17 και Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013.
ΕΚΠΟΙΖΩ: ΠΛΗΡΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΣΥΝΙΣΤΑ Η (ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ) "ΡΥΘΜΙΣΗ"-ΚΟΡΟΪΔΙΑ
Έντονα προβληματισμένη εμφανίζεται η ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών) από την πρώτη ανάγνωση του κυβερνητικού σχεδίου-κοροϊδία (και ούτως ή άλλως προσωρινού, αφού όχι μόνο αφορά ΜΟΝΟ στο 2014 μετά από το οποίο θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί για όλες τις πρώτες κατοικίες ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ, αλλά βρίσκεται υπό αίρεση μέχρι τους επόμενους ελέγχους της τρόικας) για τους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με την οργάνωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών, πρόκειται για μία γενική απελευθέρωση των πλειστηριασμών με περιορισμένη μόνο προστασία της κύριας κατοικίας.
Συμπληρώνει δε, πως η απαγόρευση πλειστηριασμών όλων των ακινήτων για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ σε τράπεζες καταργείται.
Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, αποτέλεσμα της κατάργησης θα είναι η έκθεση σε κίνδυνο πλειστηριασμού έναντι εξευτελιστικών τιμημάτων ακίνητα, όπως εξοχικές κατοικίες, οικόπεδα, καταστήματα που αποφέρουν ενδεχομένως κάποιο εισόδημα, ενώ δεν έχουν εκλείψει, αντίθετα έχουν επιδεινωθεί, οι συνθήκες υπό τις οποίες αρχικά νομοθετήθηκε η προστασία αυτή το 2008.
Η Ένωση υποστηρίζει εξάλλου ότι, τίθενται πολλοί αστερίσκοι στην προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Δεν λαμβάνονται υπόψη αφενός το κόστος αξιοπρεπούς διαβίωσης του νοικοκυριού και αφετέρου οι εξωπραγματικές, για τα δεδομένα της αγοράς, αντικειμενικές αξίες των κατοικιών. Ως εκ τούτου, τα κριτήρια που ανακοινώθηκαν δεν είναι αντικειμενικά και δίκαια, αλλά βασίζονται σε απρόσωπους αριθμούς και μέσους όρους», επισημαίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ.
«Δεν διευκρινίζεται α) αν οι οφειλές θα συνεχίσουν να εκτοκίζονται κατά τη διάρκεια της προστασίας, φορτώνοντας με υπέρογκους τόκους ιδίως τα προϊόντα καταναλωτικής πίστης, β) αν θα προστατεύεται και η μοναδική κατοικία του οφειλέτη, γ) με ποιο τρόπο θα ελέγχεται η πλήρωση των προϋποθέσεων, με τον κίνδυνο επίσπευσης μαζικών πλειστηριασμών από τις τράπεζες και τους οφειλέτες να αναγκάζονται να προσφεύγουν σε πολυέξοδες ανακοπές και αιτήσεις αναστολής στα δικαστήρια», καταλήγει η Ένωση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
"Η πρώτη ανάγνωση των βασικών, έστω, σημείων του σχεδίου της κυβέρνησης για την «προστασία» από τους πλειστηριασμούς προκαλεί απογοήτευση και προβληματισμό.
Άλλωστε, αποτελεί προϊόν μιας διαπραγμάτευσης από την οποία έλειπαν οι ενώσεις καταναλωτών, ενώ το σύνολο σχεδόν των κοινωνικών, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων είχε διατυπώσει το αίτημα για τριετή αναστολή πλειστηριασμών με το ισχύον καθεστώς.
Πρόκειται στην ουσία για μια γενική απελευθέρωση των πλειστηριασμών, με περιορισμένη μόνο προστασία της κύριας κατοικίας, καθώς η ευεργετική για την πλειοψηφία των δανειοληπτών απαγόρευση πλειστηριασμών όλων των ακινήτων για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ σε τράπεζες καταργείται. Αποτέλεσμα αυτής της κατάργησης είναι η έκθεση στον κίνδυνο πλειστηριασμού έναντι εξευτελιστικών τιμημάτων ακίνητα, όπως εξοχικές κατοικίες, οικόπεδα, καταστήματα που αποφέρουν ενδεχομένως κάποιο εισόδημα,ενώ δεν έχουν εκλείψει, αντίθετα έχουν επιδεινωθεί, οι συνθήκες υπό τις οποίες αρχικά νομοθετήθηκε η προστασία αυτή το 2008.
Όμως και η ανακοινωθείσα προστασία της κύριας κατοικίας διαφαίνεται ότι θα είναι πολύ περιορισμένη. Συμπεραίνει κανείς ότι οι εμπνευστές ενός τέτοιου σχεδίου είναι αποκομμένοι από την πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη αφενός το κόστος αξιοπρεπούς διαβίωσης του νοικοκυριού και αφετέρου οι εξωπραγματικές, για τα δεδομένα της αγοράς, αντικειμενικές αξίες των κατοικιών. Ως εκ τούτου, τα κριτήρια που ανακοινώθηκαν δεν είναι αντικειμενικά και δίκαια, αλλά βασίζονται σε απρόσωπους αριθμούς και μέσους όρους.
Εξάλλου, δεν διευκρινίζεται α) αν οι οφειλές θα συνεχίσουν να εκτοκίζονται κατά τη διάρκεια της «προστασίας», φορτώνοντας με υπέρογκους τόκους ιδίως τα προϊόντα καταναλωτικής πίστης, β) αν θα προστατεύεται και η μοναδική κατοικία του οφειλέτη, γ) με ποιο τρόπο θα ελέγχεται η πλήρωση των προϋποθέσεων, με τον κίνδυνο επίσπευσης μαζικών πλειστηριασμών από τις τράπεζες και τους οφειλέτες να αναγκάζονται να προσφεύγουν σε πολυέξοδες ανακοπές και αιτήσεις αναστολής στα δικαστήρια.
Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: