ΔΥΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗ REAL NEWS KAI ΣΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
(Σάββ. 08/02/14 - 20:30)
Η Iskra, παραθέτει δύο νέες συνεντεύξεις του Π. Λαφαζάνη, στην "Real News" της Κυριακής (09/02) και στον Β. Σκουρή, καθώς και στα "Επίκαιρα" και σον Β. Παπαδημητρίου.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη στη Real News έχει ως εξής:
*Η περίπτωση Βουδούρη μήνυμα και για άλλα πασοκογενή στελέχη που αναμένουν τη διεύρυνση ώστε να προσέλθουν ενόψει των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ κ. Λαφαζάνη;
Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου για το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να κλείσει τις πόρτες του γενικώς σε στελέχη και πολύ περισσότερο μέλη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν τα μνημόνια και είχαν ουσιαστική ευθύνη για την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών πολιτικών. Από κει και πέρα μετατοπίσεις προς τ’ αριστερά προερχόμενων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, που δεν γίνονται για παραγοντικές βλέψεις και ευκαιριακές ιδιοτελείς σκοπιμότητες και οι οποίες εκφράζονται στην πράξη και αγωνιστικά με κοινές αγωνιστικές και κινηματικές διαδρομές, είναι ευπρόσδεκτες.
*Το καταλαβαίνω. Πιστεύετε, όμως, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες περιπτώσεις παρόμοιες με αυτήν του Ο. Βουδούρη;
Ελπίζω όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν αναφέρομαι εδώ στον Ο. Βουδούρη ή κάποιον άλλο, χρειάζεται να οικοδομεί μια όσο το δυνατόν πιο ισχυρή σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερή ταυτότητα, να επεξεργάζεται συνεχώς το πρόγραμμά του και να το καθιστά όλο και πιο αξιόπιστο, πιο ριζοσπαστικό και συνεκτικό και να ασκεί μια πολύ πλατιά ενωτική εργατική λαϊκή πολιτική. Αυτός είναι ο δρόμος για να κατακτήσει η Αριστερά την κυβέρνηση και να διασφαλίσει, ταυτόχρονα, μια πετυχημένη κυβερνητική πορεία διεξόδου για τον τόπο.
*Υπάρχει κατά τη γνώμη σας διολίσθηση του κόμματος από τις θέσεις του Συνεδρίου; Και με ποιον αντικειμενικό σκοπό;
Δεν θα ήθελα να σπεύσω εύκολα και να μιλήσω για διολίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις θέσεις του Συνεδρίου. Αυτό, όμως, που παρατηρώ είναι ότι κεντρικά στελέχη του Κόμματος «στρογγυλεύουν» συχνά στο δημόσιο λόγο τους τις πιο αιχμηρές εκ των αποφάσεων του Συνεδρίου μας, χωρίς να διευκρινίζουν ότι η άποψη που καταθέτουν είναι προσωπική. Αυτή η τακτική προκαλεί προβλήματα και συγχύσεις.
*Κάποιοι, πάντως, επιμένουν πως ρίχνοντας νερό στο κρασί του ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ευκολότερα κυβέρνηση. Και ευκολότερα θα συνδιαλλαγεί με τους δανειστές…
Ενδεχόμενη αναδίπλωση, οπισθοχώρηση και συστημική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει καλά αποτελέσματα. Αντίθετα, θα είναι καταστροφή όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως για τον τόπο. Δεν πιστεύω, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τη χάρη στο σύστημα και ότι θα παίξει το παιχνίδι του και το παιχνίδι των πιστωτών. Κάθε άλλο!
*Και όσον αφορά στις συμμαχίες κ. Λαφαζάνη. Επιμένετε σε κυβέρνηση της αριστεράς;
Δεν επιμένω εγώ σε κυβέρνηση της Αριστεράς, επιμένουν οι αποφάσεις μας. Η κοινή δράση , η συνεργασία , η συμπόρευση και η συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι το ΚΚΕ, ως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής αντισυστημικής οικολογίας, είναι το μεγάλο θεμέλιο για να ανασάνει ο λαός και να ανατραπούν τα σκληρά κατεστημένα.
*Ναι, αλλά το ΚΚΕ σας επιτίθεται ακόμα και προσωπικά. Η Αλέκα Παπαρήγα είχε δηλώσει πως με τα «ποντίκια» που έφυγαν το ’89 το ΚΚΕ δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστεί και ο Δ.. Κουτσούμπας λέει πως ο Χαρίλαος σας πέταξε με τις κλωτσιές έξω από τον Περισσό…
Είναι πρωτοφανές για τη μεγάλη και ηρωική παράδοση του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας ηγετικά στελέχη του να χρησιμοποιούν σήμερα τέτοιους φραστικούς χαρακτηρισμούς και μια προσωπική υβριστική φρασεολογία. Αυτές οι παρεκτροπές υποδηλώνουν έλλειψη ψυχραιμίας. Το τι έλεγε ο αείμνηστος Χ. Φλωράκης για μένα είναι γνωστό και είναι γραμμένο. Από κει και πέρα η συνεργασία της Αριστεράς είναι αναγκαιότητα και ανεξάρτητα από τις επιθυμίες προσώπων, θα προχωρήσει και θα προχωρήσει με αμοιβαίες μετατοπίσεις. Αν σήμερα υπήρχε ένα μέτωπο της Αριστεράς στην Ελλάδα η πορεία του τόπου θα είχε ήδη αλλάξει.
*Ενόψει και του Φόρουμ, να υποθέσω πως στελέχη όπως η Λούκα Κατσέλη δεν έχουν κατά τη γνώμη σας θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ…
Δεν προσωποποιώ τις πολιτικές μου επιλογές. Έχω ήδη μιλήσει με σαφήνεια για όσους/ες έχουν ευθύνη για τις μνημονιακές πολιτικές στη χώρα μας.
*Πρόσφατα είχαμε αντιπαράθεση στελεχών για το πρωτογενές πλεόνασμα και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τι θα συνιστούσατε στο οικονομικό επιτελείο…
Εγώ δεν δίνω «συμβουλές» σε κανένα. Αυτά που καταθέτω είναι απόψεις και επιχειρήματα. Λέω, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι πρωτογενή πλεονάσματα και πολύ περισσότερο ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, είναι ασύμβατα με μια προσπάθεια διεξόδου από την κρίση. Φυσικά, δεν μιλάω για οποιαδήποτε ελλείμματα. Ομιλώ αυστηρά για παραγωγικά επενδυτικά και γνήσια κοινωνικά ελλείμματα και σε λογικά σχεδιασμένο μέγεθος που θα τροφοδοτούν μια ανάπτυξη σε μεγαλύτερο ποσοστό από το εύρος τους.
*Άρνηση του Μνημονίου εντός του ευρώ για πολλούς πολύ δύσκολα μπορεί να υπάρχει. Συμμερίζεσθε προσωπικά τους προβληματισμούς αυτούς κ. Λαφαζάνη;
Η άρνηση και ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων είναι σε κάθε περίπτωση και έτσι κι αλλιώς μια δύσκολη υπόθεση, που απαιτεί αγωνιστική ενότητα του ελληνικού λαού και σύγκρουση με σκληρά συμφέροντα. Επίσημη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακύρωση των μνημονίων με ταυτόχρονη προσπάθεια αλλαγής της αρχιτεκτονικής της σημερινής Γερμανικής Ευρωζώνης. Από κει και πέρα είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται χάρη οποιασδήποτε σκοπιμότητας και στο όνομα οποιουδήποτε εκβιασμού να εγκαταλείψει το αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμά του. Η Ελλάδα της Αριστεράς δεν θα γίνει Κύπρος του Ν. Αναστασιάδη.
*Συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να έχει plan b για σύγκρουση με τους δανειστές; Και τι χρειάζεται να περιλαμβάνει αυτό το plan b κατά τη γνώμη σας;
Σχέδια για οποιοδήποτε ενδεχόμενο μπορεί να προκύψει, ανεξάρτητα από επιλογές, πρέπει να διαθέτει η χώρα και όχι απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε αυτό έχουν κάνει ακόμα και χώρες που με το μεγαλύτερο φανατισμό στηρίζουν την ευρωζώνη.
*Ο Αλ. Τσίπρας σας ρώτησε αν θα πάτε μαζί στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Τι απαντάτε;
Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και η ριζοσπαστική του προοπτική είναι αυτονόητες και δεδομένες σε όλες τις εκλογικές μάχες και πρώτα απ΄ όλα στη μεγάλη μάχη για την κοινωνική δραστηριοποίηση των πολιτών και την ανάπτυξη μεγάλων ενωτικών κοινωνικών αγώνων.
*Κάποιοι κατηγορούν το «Ρεύμα» ότι θέτοντας θέμα Βουδούρη και Καρυπίδη, οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εσωστρέφεια. Τι απαντάτε; Και πού πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες κυρίως για την υπόθεση Καρυπίδη;
Δεν ξέρω ποιοι και αν κατηγορούν το «Αριστερό Ρεύμα» ( ΑΡ) και την «Αριστερή Πλατφόρμα» (ΑΠ). Οσοι έχουν να πουν κάτι, καλύτερα πάντως να το λένε δημοσίως. Από κει και πέρα οι αιτιάσεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» για κάποιες επιλογές υποψηφιοτήτων δεν θα μπορούσαν από μόνες τους να προκαλέσουν θόρυβο. Το πρόβλημα προκλήθηκε απ΄ αυτές καθ΄ εαυτές τις επιλογές. Και θα προκαλείτο ανεξάρτητα από τι είπε ή δεν είπε η «Αριστερή Πλατφόρμα».
*Πού τοποθετείτε τον πήχη στις ευρωεκλογές κ. Λαφαζάνη; Τι θα αποτελεί νίκη του ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε σε ποσοστά. Αυτό που έχω να πω με σιγουριά είναι ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα είναι πολύ μεγάλο και καταλυτικό για ανατρεπτικές εξελίξεις στη χώρα.
*Ήθελα ένα σχόλιό σας για την «Κίνηση των 58». Πώς την χαρακτηρίζετε;
Η «κίνηση των 58» εισήγαγε και αντιπροσωπεύει πολιτικά την αντίληψη που κατέστρεψε κυριολεκτικά και με τη μεγαλύτερη ανευθυνότητα τη χώρα από τη δεκαετία του ΄90. Δυστυχώς για τον τόπο η ίδια καταστροφική αντίληψη των «58» κυριαρχεί και σήμερα στις επιλογές της κυβέρνησης.
*Όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Τι εκτιμάτε κ. Λαφαζάνη;
Προσωπικά, φοβούμαι πάρα πολύ ότι η Κύπρος ενδεχομένως βαδίζει ολοταχώς σε μια νέα, εξίσου επικίνδυνη, έκδοση του απαράδεκτου σχεδίου Ανάν. Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει να επιτρέψουν η μνημονιακή τραγωδία που βιώνουν να χρησιμοποιηθεί εκβιαστικά και να μετατραπεί και σε εθνική τραγωδία.
Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη στα "Επίκαιρα" και στον Β Παπαδημητρίου:
"ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ"
*Η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε, τους δεκατρείς υποψήφιους περιφερειάρχες. Εισέρχεστε στην μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, τελικά όχι όπως είχε υποστηριχθεί με πρωτοκλασάτα στελέχη σας, σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Θα μπορούσαν να υπάρχουν διαφορετικές επιλογές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα διέθετε την ευχέρεια να κάνει πολλές επιλογές και με πολύ ικανά στελέχη και προσωπικότητες σε όλες τις περιφέρειες, που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν επάξια και νικηφόρα τον κατ’ εξοχήν πολιτικό θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Η τελική επιλογή υποψηφίων που έγινε, ανάμεσα σε πολλαπλές δυνατότητες, με την έγκριση και της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές είναι σε καλή κατεύθυνση και θα έχει θετικά και νικηφόρα αποτελέσματα.
*Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι και πολιτική μάχη. «Μνημονιακοί εναντίον αντιμνημονιακών». Ο Οδυσσέας Βουδούρης είχε ψηφίσει μνημόνια. Γιατί τον στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά τόσο προσωπικά όσο και η Αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής εκφράσαμε την ριζική αντίθεσή μας στην υποψηφιότητα στην οποία αναφέρεστε. Οι λόγοι της δικής μου αντίθεσης υπήρξαν καθαρά πολιτικοί, τους εξέθεσα αναλυτικά στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος και έχουν γίνει δημοσίως γνωστοί. Από κει και πέρα η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε, όπως αποφάσισε και εγώ δεν θα ήθελα να προσθέσω τίποτα.
*Λέγεται πως ο στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι 6+1 περιφέρειες. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι ήττα;
Δεν γνωρίζω από πού προκύπτει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κερδίσει 6+1 περιφέρειες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια εκτίμηση ή κατεύθυνση. Αντίθετα, θεωρώ ότι η προσπάθειά μας είναι να έχουμε νικηφόρα ψηφοδέλτια παντού. Είμαι αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει όλες τις περιφέρειες ακόμα και τις πιο «δύσκολες» και θεωρώ ότι στις παρούσες πολιτικές και τραγικές κοινωνικές συνθήκες τα ψηφοδέλτια που στηρίζουμε μπορούν να κόψουν πρώτα το νήμα ακόμα και εκεί που κάποιοι το θεωρούν απίθανο. Οι πολίτες καλούνται παντού απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας να στείλουν απ΄όλες τις κάλπες που θα στηθούν ένα μήνυμα προοδευτικής ανατροπής και ελπίδας.
*Έχετε πει ότι πρέπει να διαγραφεί μεγάλο του χρέους ή και ολόκληρο. Αν οι δανειστές αρνηθούν, τι πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Η προσωπική μου θέση είναι ότι πρέπει να τεθεί θέμα διαγραφής όλου του κρατικού χρέους, το οποίο, έχω επανειλημμένα δηλώσει, είναι άδικο, βαθύτατα ταξικό και καθόλου βιώσιμο. Η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για να ανασάνει η χώρα. Άλλωστε και όλο το χρέος να διαγραφεί, πάλι το οικονομικό και αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας θα είναι δυσεπίλυτο. Θα μου πείτε ότι είναι εύκολο να επιτευχθεί με διαπραγματεύσεις η διαγραφή και μάλιστα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους; Όχι, δεν είναι καθόλου εύκολο. Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε να εξωραΐσει τα πράγματα. Εδώ που έχουμε φτάσει, όμως, δεν υπάρχει καμιά άλλη διέξοδος. Το χρέος αυτό δεν θα πνίξει, ήδη πνίγει, μόνο την Ελλάδα αλλά και όλη της Ευρώπη, της οποίας, άλλωστε, οι περισσότερες χώρες είναι υπερχρεωμένες. Είναι προφανές ότι αν μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορέσει να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις, τότε όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αριστερή κυβέρνηση θα προχωρήσει, με τη θέληση του ελληνικού λαού, μπροστά, έτσι και αλλιώς, για να προασπίσει την επιβίωση του τόπου με όλα τα μέσα που διαθέτει.
*Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου αλλά και πάση θυσία παραμονή στην ευρωζώνη, θεωρείτε ότι είναι εφικτός στόχος; Ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και στελέχη το οικονομικού επιτελείου έχουν ξεκαθαρίσει ότι η επιλογή μια κυβέρνηση σας, θα είναι η παραμονή της χώρας στο ευρω και ότι η ενδεχόμενη έξοδος θα είναι καταστροφή. Θα επαναλάβω την ερώτηση αναφορικά με το μνημόνιο. Αν οι εταίροι δεν δεχθούν, τι προβλέπετε ότι θα γίνει;
Τα μνημόνια έχουν καταστρέψει κυριολεκτικά τη χώρα και η τραγωδία είναι ότι η κυβέρνηση οδεύει ολοταχώς για να βάλει τον τόπο σε νέο μνημονιακό κάτεργο. Τα μνημόνια πρέπει να ακυρωθούν και να καταστούν παρελθόν, αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση και το τέλμα. Αυτή η θέση είναι αδιαπραγμάτευτη για τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν είναι διαπραγματεύσιμη η επιβίωση της χώρας και του λαού. Για τις χώρες και τους λαούς που θέλουν να υπάρξουν και να έχουν προοπτική, δεν υπάρχουν μονόδρομοι και μάλιστα μονόδρομοι που σε πάνε στο γκρεμό. Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρόκειται να υποκύψει σε οποιονδήποτε εκβιασμό του τύπου: διατηρήστε το μνημόνιο και συνεχίστε τη λιτότητα αλλιώς θα πάθετε εκείνο ή το άλλο ή θα βγείτε από δω και από κει. Η Ελλάδα της Αριστεράς δεν θα γίνει δεύτερη Κύπρος του Ν. Αναστασιάδη.
*Πιστεύετε πως η κυβέρνηση θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές και πότε;
Οι πρόωρες εθνικές εκλογές είναι θέμα χρόνου για την κυβέρνηση και ή θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές ή θα πραγματοποιηθούν μετά το «βατερλώ» που θα υποστούν τα κυβερνητικά κόμματα στην ευρωεκλογική και τοπικοαυτοδιοικητική αναμέτρηση.
*Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τις πολιτικές συμμαχίες. Με ποιους θα συνεργαστεί, τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση; Με την ΔΗΜΑΡ, τους ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ;
Το λαϊκό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς διογκώνεται και με την πάροδο του χρόνου λαμβάνει τη μορφή χιονοστιβάδας. Η κατάκτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, μέσα σε αυτές τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες και υπό τον παρόντα εκλογικό νόμο, δεν είναι καθόλου απίθανη. Αντίθετα, μπορεί να αποδειχθεί πολύ εφικτή.
Πέραν τούτου, όμως, ακόμα και κοινοβουλευτική πλειοψηφία αν διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που όπως είπα είναι ρεαλιστικό, θα επιδιώξουμε, έτσι κι αλλιώς, κυβερνητικές συνεργασίες, προσανατολισμένες, όμως, προς τα αριστερά.
Μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα προκύψει από τις εκλογές, θα πρέπει, για να υπηρετήσει τον τόπο και το λαό, να ακολουθήσει με συνέπεια και σταθερότητα, χωρίς ταλαντεύσεις και αναδιπλώσεις, μια πολιτική τόσο αντιμνημονιακή όσο και ριζοσπαστικά προοδευτική. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα μπορεί να βοηθήσει τη χώρα και δεν θα έχει μέλλον. Γι΄αυτό η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να συμπεριλάβει στις γραμμές της, χωρίς να χάσει το ρόλο και την αποστολή της, δυνάμεις μνημονιακού προσανατολισμού και διαχείρισης εκείνης ή της άλλης μορφής, δυνάμεις που θα πατάνε σε πολλές βάρκες ή δυνάμεις αντιμνημονιακής ρητορικής χωρίς σαφές προοδευτικό πρόσημο πολιτικών επιλογών.
*Ενόψει και των ευρωεκλογών και της επιδίωξης του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα θεωρείτε πως δικαιώνεται η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής;
Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν είναι πλέον δεδομένη, δεν έχει νόημα να γυρίζουμε πίσω και όλοι πρέπει να εργαστούμε για να πάει όσο το δυνατόν καλύτερα και να έχει τις θετικότερες δυνατές επιδράσεις στις εσωτερικές και ευρωπαϊκές εξελίξεις. Κατά τ’ άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι, έτσι κι αλλιώς, πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και με μεγάλη διαφορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου