ΝΔ-ΠΑΣΟΚ:Καταρρέουν με πάταγο…

Καταρρέει η συγκυβέρνηση Σαμαρά - ΒενιζέλουΚαταρρέει η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου
“ Ακόμα και τώρα η κυβέρνηση Σαμαρά, αρνείται πεισματικά να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες και να αναγνωρίσει ότι η πολιτική του Μνημονίου, την οποία υπηρέτησε πιστά, απέτυχε παταγωδώς, καταστρέφοντας τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, αλλά και την εθνική οικονομία ”
Του Κώστα Καπνίση
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ periodista
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2014 07:38
Στα όριά της βρίσκεται πλέον, αν δεν τα έχει ξεπεράσει, η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, η οποία από τη μια μεριά βλέπει την εκλογική συντριβή να πλησιάζει και από την άλλη τους «φρουρούς των δανειστών», όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί σε δημοσίευμά του το βρετανικό περιοδικό Economist, να προβάλλουν νέες απαιτήσεις. Χαρακτηριστικό άλλωστε και το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο με τη σειρά του, επικαλούμενο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, έρχεται να καταρρακώσει έτι περαιτέρω την κυβέρνηση Σαμαρά. Το Spiegel, προειδοποιεί ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να ανακοινώσει νέο πακέτο «βοήθειας» προς την Ελλάδα (πριν από τις ευρωεκλογές), το οποίο βέβαια θα έχει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για την ελληνική πλευρά.

Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, διαβεβαιώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι σε λίγες ημέρες επίκειται η άφιξη της τρόικα και ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ελληνική κυβέρνηση. Οι δανειστές όμως μοιάζει να μη συμμερίζονται την άποψή του, αλλά αντιθέτως εντείνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση Σαμαρά, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Άλλωστε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φροντίζει καθημερινά να το υπενθυμίζει στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, με τα κομματικά επιτελεία της Λ. Συγγρού και της Χ. Τρικούπη να έχουν χάσει τον ύπνο τους, να έχουν εγκαταλείψει το κυβερνητικό «έργο», σχεδιάζοντας και υλοποιώντας συνεχώς επικοινωνιακές επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι κατηγορούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έλλειψη κυβερνητικού προγράμματος, ενώ οι ίδιοι εφαρμόζουν με απίστευτη προσήλωση τις εντολές των δανειστών.

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η πρωτοφανής επίθεση του Ότμαρ Κάρας, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ερευνά το έργο και τη δράση της τρόικα στη Ευρώπη και ειδικότερα στις χώρες που εφαρμόζονται τα μνημονιακά προγράμματα, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά στον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ότμαρ Κάρας, ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή στην ίδια πολιτική οικογένεια με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός μάλιστα, αντί να ψέξει τον Ότμαρ Κάρας, ο οποίος σε ελληνικό έδαφος επιτέθηκε σε αρχηγό κόμματος του ελληνικού κοινοβουλίου, προτρέποντάς του να κάνει τη δουλειά του, η οποία είναι η παρουσίαση της έρευνάς του για την τρόικα, έκανε κάτι απίθανο. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κ.Ο. της ΝΔ, είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον Ότμαρ Κάρας, ο οποίος, σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, «Είπε την αλήθεια του».

Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι ακόμα και τώρα η κυβέρνηση Σαμαρά, αρνείται πεισματικά να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες και να αναγνωρίσει ότι η πολιτική του Μνημονίου, την οποία υπηρέτησε πιστά, απέτυχε παταγωδώς, καταστρέφοντας τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, αλλά και την εθνική οικονομία. Μάλιστα ο έτερος εισηγητής της Επιτροπής, η οποία ερευνά τη δράση της τρόικα, Γάλλος ευρωβουλευτής, Λίεμ Χοάνγκ Νγκοκ, όχι μόνο διέψευσε τον Ότμαρ Κάρας, αλλά μίλησε και για αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, παρουσιάζοντάς το μάλιστα ως απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να μην υποστεί η χώρα πολιτικές λιτότητας για δεκαετίες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν και το «άδειασμα» του Γάλλου ευρωβουλευτή στον ομόλογό του για την συνεισφορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μπορεί να διαφωνήσει με την ανάλυση και τις προτάσεις που έγιναν, αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως δεν "έπεσαν" προτάσεις στο τραπέζι».

Σε ότι αφορά τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, το νεότευκτο κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου, η ΔΗΜΑΡ, η οποία έδωσε τη στήριξή της στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, βρίσκεται πλέον στα όρια της διάλυσης με αρκετές δημοσκοπήσεις να την εμφανίζουν εκτός της επόμενης Βουλής. Το γεγονός αυτό ανάγκασε πολλά από τα στελέχη της να ανησυχήσουν για το πολιτικό τους μέλλον, ενώ αρκετοί προστρέχουν να συνεργαστούν ή εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την «κίνηση των 58», η οποία όμως αμφισβητείται έντονα ως κάτι το αφηρημένο και μάλιστα αποτελούμενο με παλαιά και φθαρμένα «υλικά». Άλλωστε αν μετρήσει κανείς τα κομματίδια, τα οποία διεκδικούν «φως» στη λεγόμενη ανασύσταση της «Κεντροαριστεράς», θα χρειαστεί αρκετά δάκτυλα χεριών για να τα μετρήσει. Ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια παραμονής στον «αφρό» των τηλεπαραθύρων κάποιων στελεχών, τα οποία θέλουν να δείξουν ένα «ηγετικό προφίλ» μόνο και μόνο για να δηλώσουν το «παρών/παρούσα» στην επόμενη πολιτική ημέρα.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν και η συνέντευξη του κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη στην «Ελευθεροτυπία», στην οποία δήλωσε την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας κυβέρνησης εκτός Μνημονίου. Σε ερώτηση μάλιστα για το αν πρέπει το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει στην κυβέρνηση, ο Κώστας Σκανδαλίδης, απάντησε αφοπλιστικά ότι «Όχι βέβαια. Η γνώμη μου είναι ότι η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ οφείλει να τερματιστεί οριστικά με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Η χώρα χρειάζεται πλέον μια προοδευτική διακυβέρνηση, έξω από τη λογική του μνημονίου».

Κοντολογίς, η κυβέρνηση Σαμαρά αδυνατεί πλέον να καθορίσει την πολιτική ατζέντα σε εσωτερικό επίπεδο, ενώ στο εξωτερικό τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς έχει επιλέξει να παρακολουθεί σιωπηλή και φοβισμένη τις εξελίξεις που αφορούν στην χώρα. Εξάλλου, αυτό αποδείχθηκε περίτρανα από την αποκάλυψη της Wall Street Journal, με τη μυστική συνάντηση Σόιμπλε, Μοσκοβισί, καθώς επίσης και αξιωματούχων από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και βέβαια του ΔΝΤ, αφήνοντας έξω τον Γιάννη Στουρνάρα. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο πολιτικός χρόνος της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου έχει εκπνεύσει και η παραμονή της στην εξουσία μπορεί να αποβεί μοιραία για τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα.

Οι εταίροι – δανειστές προετοιμάζουν το έδαφος για τη λήψη νέων μέτρων σε βάρος της Ελλάδας, τα οποία μάλιστα θα είναι ακόμα πιο άγρια και δυσμενή για την ήδη εξαθλιωμένη ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση Σαμαρά καταρρέει με πάταγο και αρνείται να παραδεχθεί την αποτυχία της. Η ανάγκη όμως για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι επιτακτική, προκειμένου να μη πάρει μια κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση, αποφάσεις που θα δεσμεύσουν τη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: