ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΕ ΒΛΕΠΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ


Εκτύπωση
(Τρ. 18/2/14 - 00:12) ανάρτηση από iskra
META TO ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Η ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ,ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ
Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ (EUROGROUP): Η ΕΛΛΑΔΑ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗ Β. ΕΥΡΩΠΗ
Στο Σεπτέμβριο παραπέμπουν, μετά τον Όλι Ρεν και οι Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ τις αποφάσεις για τη νέα χρηματοδότηση - «θηλιά» στο λαιμό της Ελλάδας και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους (επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων).
Πολιτικοί παρατηρητές συνέδεαν αυτές τις ταυτόχρονες δηλώσεις για την παράταση της λήψης τέτοιων κρίσιμων αποφάσεων με την εκτίμηση των Κοινοτικών κατεστημένων και της ίδιας της Α. Μέρκελ, ότι ίσως μεσολαβήσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με άνοδο της Αριστεράς στην κυβέρνηση, πράγμα που επιβάλει στους κυρίαρχους της ΕΕ να έχουν αφήσει ανοικτά προς διαπραγμάτευση και εκβιασμούς αυτά τα θέματα.
Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί και Κοινοτικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν μια απίστευτη προπαγάνδα σε βάρος της χώρας μας και του ευρωπαϊκού Νότου, αποδίδοντας την ενίσχυση της ακροδεξιάς στο ευρωπαϊκό Βορρά στην χρηματοδότηση, τάχα, χωρών όπως η Ελλάδα.
Η νέα αυτή επικοινωνιακή πομφόλυγα, η οποία εκδιπλώνει μια αντίληψη πρωτοφανούς αποικιακής προέλευσης, έρχεται μετά τους αθλιέστατους ισχυρισμούς του Όλι Ρεν και του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πως η Ελλάδα είναι χώρα με ανύπαρκτο και διαλυμένο κράτος και γι’ αυτό πρέπει να τεθεί κάτω από τον έλεγχο της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στο μεταξύ, με ταυτόχρονες δηλώσεις τους, Ντάισελμπλουμ, Ρεν και Γ. Στουρνάρας επιβεβαιώνουν ότι έρχεται τις επόμενες μέρες η τρόικα για τον έλεγχο του "προγράμματος μεταρρυθμίσεων", στο οποίο όπως λένε έχει σημειωθεί πρόοδος και οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει. Ο Γ. Στουρνάρας ελπίζει ότι θα επιλυθούν οι "εκκρεμότητες" και ότι θα καταβληθούν οι καθυστερημένες δόσεις των τροϊκανών δανείων για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν. 
Η ΕΛΛΑΔΑ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται σε ορισμένες βόρειες χώρες σε σχέση με το ενδεχόμενοχορήγησης νέας χρηματοδότησης προς την Ελλάδα αναφέρθηκε σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο σεμιναρίου του ΟΟΣΑ με θέμα η «Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι» αναφέρθηκε αναλυτικά στην "μεταρρυθμιστική πρόοδο" της Ελλάδας και στα αποτελέσματά της. Έκανε δε αναφορά στην άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων στην ΕΕ, την οποία και συνέδεσε με την οικονομική στήριξη σε χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ανησυχία του για την ενίσχυση της άκρας δεξιάς στον κοινοτικό Βορρά και Νότο και αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται συχνά σε ορισμένεςβόρειες χώρες σε σχέση με το ενδεχόμενο χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και στην κόπωση που παρατηρείται σε χώρες του Νότου αναφορικά με τις συνταγές λιτότητας που τους επιβάλλονται.
Ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη τόνωσης των "διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, υποχρέωση που όμως, όπως είπε, δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε αυτές. Τόνισε ότι η προώθηση των "διαρθρωτικών αλλαγών" θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονται υπό πίεση από τις αγορές.
Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του ευρώ διαπίστωσε αισθητή βελτίωση του "επιχειρηματικού κλίματος" και ανέφερε ότι στη χώρα «έχει υπάρξει αυξημένος ανταγωνισμός στο λιανικό εμπόριο, κλάδος ο οποίος κατέστη πιο ανταγωνιστικός, εξέλιξη που οδήγησε μεταξύ άλλων σε μεγάλη ανάκαμψη του τουρισμού»(!).
ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι αποφάσεις των εταίρων στην ευρωζώνη για την Ελλάδα μπορούν να περιμένουν και μετά τιςευρωεκλογές, και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα κλείσει θετικά, είπε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σύσκεψη, αποδεικνύοντας ότι η στήριξη που θα «έλυνε τα χέρια» της ελληνικής κυβέρνησης, εκτός του ότι αργεί θα δοθεί και με πολλά και ακριβά ανταλλάγματα.
Η απόφαση για νέο πιθανό πρόγραμμα στην Αθήνα μπορεί να έρθει και τον Σεπτέμβριο, τόνισε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι με αυτό συμφωνεί και το ΔΝΤ. Η εκταμίευση των δόσεων, είπε, καλύπτει την Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο, οπότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για νέα χρηματοδότηση.
Σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος επιβεβαίωσε τη δήλωση του Επιτρόπου Όλι Ρεν ότι αυτό θα συζητηθεί μετά το καλοκαίρι.
ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΒΟΗΘΕΙΑ
«Βρισκόμαστε εν μέσω αξιολόγησης. Αν η αξιολόγηση κλείσει θετικά, η απόφαση για μία νέα χρηματοδότηση για την Ελλάδα μπορεί να περιμένει μετά τις ευρωεκλογές», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών του ευρώ, σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.
«Πάντα λέγαμε ότι θα κοιτάξουμε το μέλλον όταν η Eurostat επικυρώσει τα ελληνικά στοιχεία. Αυτό θα γίνει τέλος Απριλίου», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι στη συνέχεια η Ευρωομάδα θα αποφασίσει ένα νέο πιθανό πρόγραμμα για την Ελλάδα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ερωτηθείς, δε, πότε ακριβώς θα ληφθεί αυτή η απόφαση, ο Γ.Ντάισελμπλουμ απάντησε «μετά το καλοκαίρι».
«Θα μπορούσε να είναι και το Σεπτέμβριο», είπε, σημειώνοντας ότι με αυτό συμφωνεί και το ΔΝΤ.
Συνεχίζοντας, ο Γ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις του ελληνικού προγράμματος, θα εγκριθούν και οι δόσεις των επόμενων δανείων πριν από τον Μάιο.
«Αυτό θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα έως τον Αύγουστο. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, με βάση τα στοιχεία της Ευρωστατιστικής Υπηρεσίας, να λάβουμε νέες αποφάσεις», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι από τον Αύγουστο και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για νέες αποφάσεις.
«ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ»
Ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος, ο Γ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί, το ζήτημα είναι ποιος θα το κάνει και πώς.
«Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε μετά το καλοκαίρι», δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας, στην ίδια γραμμή με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν.
Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, θα αρχίσουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές, τα μέλη της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, μαζί με εκπροσώπους της ΕΕ και τη ΕΚΤ, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Άντζελα Γκαβίρια. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ταμείου, σκοπός των συνομιλιών είναι «η επίτευξη συμφωνίας, σε σειρά πολιτικών, που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση» του οικονομικού προγράμματος της χώρας, στο πλαίσιο της Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Extended Fund Facility/EFF).

Κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,Τζέρι Ράις, στην Ουάσιγκτον και απαντώντας σε ερώτηση για το «χρηματοδοτικό κενό» του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Ράις είχε αναφέρει ότι το θέμα θα εξετασθεί, όταν η αποστολή της τρόικας επιστρέψει στην Αθήνα.

Επίσης, σε ερώτηση για το αν η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος οδηγεί σε εξελίξεις για το ελληνικό χρέος ο κ. Ράις είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδαςέχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, εάν αυτό είναι απαραίτητο, κάτι που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτό θα σημαίνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος της, οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι θα παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, με κύριο άρθρο του, τάχθηκε υπέρ της «άμεσης διαγραφής» του ελληνικού χρέους, το «συντομότερο δυνατό» .
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ EUROGROUP ΜΑΡΤΙΟΥ
«Η τρόικα θα επιστρέψει ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να έχουμε μια κατ' αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου», επιβεβαίωσε με τη σειρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα το αργότερο έως τις 7 Μαρτίου. Εφόσον η αξιολόγηση ολοκληρωθεί θετικά, το Eurogroup (10 Μαρτίου) αναμένεται να εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων, της τάξεως των 9 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Η Ελλάδα επιδιώκει την εκταμίευση της καθυστερούμενης δόσης στις αρχές Μαρτίου, καθώς θα πρέπει να αποπληρώσει λήξεις ομολόγων ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ στα μέσα Μαΐου.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και ερωτηθείς σχετικά για το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί, ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει απόφαση «για τα οφειλόμενα του 2013 και την πρώτη δόση του 2014», ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες που υπάρχουν στα μέσα Μαΐου για την αποπληρωμή ομολόγων που ανέρχονται σε περίπου 8,8 δισ. ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα, επεσήμανε ωστόσο ότι κατά την επανάληψη του ελέγχου υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει, υπογραμμίζοντας πάντως ότι είναι «πολύ δύσκολο να μην τα βρούμε».
Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που υπάρχουν είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει το 78% των υποχρεώσεων της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να προωθήσει, ενώ από τα βασικά ζητήματα που απομένουν είναι η μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές, ορισμένοι φόροι υπέρ τρίτων και το μεγαλύτερο μέρος της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.
Σε ότι αφορά το αίτημα της τρόικας για ομαδικές απολύσεις, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ο υπουργός απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης έχει αποστείλει στην τρόικα σχέδιο συμβατό προς τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα επιμένει ότι η συζήτηση για τοχρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης και ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αρχίσει μετά τις ανακοινώσεις τηςEurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Τέλος, σχετικά με το ύψος του πλεονάσματος ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να το προσδιορίσει, τόνισε όμως ότι πρόκειται για μια «ευχάριστη αναμονή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: