Κρίσιμη η μάχη του Μαϊού



Πανικόβλητοι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος από την επαπειλούμενη βαριά ήττα τους, επιχειρούν να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές σε οιονεί βουλευτικές εκλογές.
Θέλουν να συσπειρώσουν το μεγαλύτερο μέρος της καταρρέουσας εκλογικής επιρροής τους, να περιορίσουν τη χαλαρότητα της ψήφου, να θέσουν κεντρικά πολιτικά διλήμματα, να εκμεταλλευθούν έστω και αόριστες υποσχέσεις του Σόιμπλε για "λύση" του προβλήματος του χρέους, ώστε να εμφανιστούν ως οι αναγκαίοι "μεσολαβητές".
Πρόκειται για απελπισμένη προσπάθεια διαχείρισης της διαγραφόμενης ήττας τους. Ακόμα και το "δωράκι", που για τρίτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο λένε ότι περιμένουν, αποδεικνύεται δώρο - άδωρο. Σύμφωνα με μελέτες ισχυρών διεθνών κέντρων, όπως η Deutsche Bank και ο Βloomberg, η περιβόητη φόρμουλα "50-50-15", που ισοδυναμεί με επιμήκυνση του χρέους και της λιτότητας, αποφέρει μηδαμινή μείωση του χρέους. Η ανάλυση του Levy Ινστιτούτου που δημοσιεύουμε σήμερα τεκμηριωμένα προβλέπει ότι, υπό την παρούσα πολιτική, το δημόσιο χρέος θα φτάσει το 208% του ΑΕΠ το 2015. Η χώρα βυθίζεται στον φαύλο κύκλο της "λιτότητας - χρέους - ανεργίας - ύφεσης".
Οι πολίτες αναζητούν πολιτική διέξοδο στο οικονομικό πρόβλημα που αποκτά διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι εύλογο να απορρίπτουν σταθερά τις μονοκομματικές κυβερνήσεις, καθώς παραπέμπουν στα αδιέξοδα της δικομματικής αυτοδυναμίας. Παρά την πανσπερμία "λύσεων κυβερνητικής συνεργασίας", στις δημοσκοπήσεις διαγράφεται πλειοψηφικά αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση στο υπό αναζήτηση κυβερνητικό σχήμα, δηλαδή εκπέμπεται σήμα για κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι προφανές ότι η αναζήτηση φερέγγυων και πλατιών συμμαχιών θα επηρεάσει και τις κάλπες του Μαΐου, που εξ αντικειμένου προσλαμβάνουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος κατά του Μνημονίου. Η αντίληψη συνεργασιών, στη βάση του ψηφισμένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλεται ως αναγκαία για την κεντρική πολιτική σκηνή, πόσο μάλλον για τις περιφερειακές εκπροσωπήσεις. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, καθιερώνοντας τον σταυρό προτίμησης στις ευρωεκλογές, εγκαταλείπουν την τακτική του πολιτικού αποχρωματισμού των εκλογών και τις μετατρέπουν σε καίρια πολιτική σύγκρουση. Αν σταματήσουν το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στο 3%, ελπίζουν ότι θα αποφύγουν γοργές πολιτικές εξελίξεις...
Παρά τα προβλήματα εσωτερικής συνεννόησης, που οξύνθηκαν με ορισμένες επιλογές υποψηφίων, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει το πολιτικό πλεονέκτημα ότι πρώτος πρότεινε νέα και άφθαρτα πρόσωπα για υποψηφίους σε κεντρικούς θεσμούς. Ακόμη, η ευρωπαϊκή απήχηση της υποψηφιότητας Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πηγή έμπνευσης για προοδευτικές δυνάμεις στην υπόλοιπη Ευρώπη και η νίκη του μπορεί να στείλει μήνυμα ανατροπής σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Προϋπόθεση για να ενδυναμωθεί η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαμόρφωση και η προβολή των θέσεών του, ώστε να επιτυγχάνεται η συγκέντρωση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που είναι τόσο αναγκαία για να υπερνικηθεί η κρίση. Δείγματα αυτής της προγραμματικής ενηλικίωσης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν αυτή την εβδομάδα η ημερίδα για την άμυνα και η ομιλία Τσίπρα σε εκδήλωση με επιχειρηματίες.
Η μάχη έχει αρχίσει. Αν κρίνουμε από την κοινωνική δυναμική στο θέμα της Υγείας, η προεκλογική περίοδος δεν θα γίνει με τους άνωθεν επιβαλλόμενους όρους κοινωνικής αδράνειας εν ονόματι της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. (που ήδη έχει ξεχαστεί...), αλλά με όρους κινημάτων και λαϊκής συμμετοχής.
- See more at: http://left.gr/news/krisimi-mahi#sthash.R7nvHNRj.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: