«Μάχη» για τα διόδια


• Οξύνεται η αντιπαράθεση • Διαμαρτυρίες για τα χαράτσια 
















































































































































































































































































Ηπυρπόληση του κουβουκλίου στη Μαλακάσα, δε στάθηκε ικανή να αποτρέψει τις αντιδράσεις για την αύξηση των διοδίων και σε απαιτούμενα ποσά για διέλευση, αλλά και σε αριθμό σταθμών ελέγχου.

Από την πλευρά της, η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων & Κατοίκων Β.Α. Αττικής ενάντια στα Διόδια, τονίζει σε ανακοίνωσή της: "Η Βία κατά των πολιτών της Β.Α. Αττικής, αλλά και όσων χρησιμοποιούν το εθνικό οδικό δίκτυο, ξεκίνησε από το 2009, όταν αποκλειστήκαμε...
από οκτώ σταθμούς διοδίων και οι εθνικοί μας δρόμοι γέμισαν πολλαπλά και πανάκριβα διόδια. Η Βία και τα επεισόδια συμβαίνουν καθημερινά στους παράπλευρους δρόμους, όπου ταλαιπωρούνται, κινδυνεύουν, αλλά και τραυματίζονται ή σκοτώνονται άνθρωποι.

Η Βία ασκείται καθημερινά από τα γκισέ και τις μπάρες στους σταθμούς διοδίων, που ληστεύουν ό,τι απομένει από το εισόδημα του κόσμου για να αυξάνουν τα υπερκέρδη τους οι μεγαλοεργολάβοι και το διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Ο κόσμος φωνάζει πλέον: δεν πάει άλλο, ως εδώ! - Φύγετε κι εσείς και τα διόδιά σας !

Το χθεσινό αυθόρμητο ξέσπασμα του κόσμου είναι η δικαιολογημένη αγανάκτηση που συσσωρεύεται πέντε χρόνια τώρα. Δεν είναι βία ένα καμένο πλαστικό κουβούκλιο στη Μαλακάσα.

Βία είναι η καθημερινή καταλήστευση του κόσμου από τα διόδια της απάτης. Βία είναι η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που πλημμύρισε τη χώρα, με ανέργους, με φτωχούς, με ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και την αξιοπρέπειά τους. Βία είναι οι καθημερινές αυτοκτονίες συνανθρώπων μας.

Βία είναι οι απολύσεις. Βία είναι η διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας. Βία είναι το ξεπούλημα της χώρας. Κι ο κόσμος δεν θέλει άλλη βία, όπως δε θέλει να του καταστρέφουν τη ζωή οι ολιγάρχες και το διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό. Οι χάντρες και τα καθρεφτάκια -εκπτωτικές κάρτες/ειδικές ρυθμίσεις/χιλιομετροχρεώσεις- δεν μας ξεγελούν, άλλωστε μπήκαμε στον πέμπτο χρόνο αποκλεισμού του Δήμου μας.

Σ΄ ένα Δήμο όπου όλοι οι δημότες είναι οργισμένοι και δεν αντέχουν άλλο, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα έχει αποφασίσει την κατάργηση των διοδίων. Σ΄ ένα Δήμο ο οποίος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και καλεί σε ανένδοτο αγώνα μέχρι την απελευθέρωση. Aπαιτούμε να σταματήσει το σκάνδαλο των συμβάσεων παραχώρησης. Zητάμε να συνεχιστούν τα έργα στους αυτοκινητόδρομους με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα μας για δρόμους ελεύθερους χωρίς διόδια. Όταν οι κυβερνήσεις δε θέλουν ή δεν μπορούν, η κοινωνία το δίκιο της το υπερασπίζεται και το κερδίζει. Ή εμείς ή αυτοί!".  
Υπό τον τίτλο "Αυξήσεις "φωτιά" στα διόδια Έξω τα φυλάκια των μεγαλοεργολάβων από την Αττική -Να σταματήσουν αμέσως οι διώξεις σε βάρος των αγωνιστών", ο συνδυασμός της Περιφέρειας Αττικής, "Αντικαπιταλιστική Ανατροπή", με περιφερειακό σύμβουλο τον Άγγελο Χάγιο, τάσσεται υπέρ των διαδηλωτών των διοδίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: "Το δικαίωμα της γρήγορης και ασφαλούς μετακίνησης έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα. Στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ληστρικές συμβάσεις που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις ΝΔ –ΠΑΣΟΚ και διατήρησαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, παρέδωσαν τους δρόμους στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες προς εκμετάλλευση για πολλές δεκαετίες.

Ενώ η ανεργία θερίζει, ενώ οι αλλεπάλληλοι φόροι και τα χαράτσια πέφτουν σα βροχή, το κατασκευαστικό κεφάλαιο με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 'κλείνει'- καταπατά στην ουσία τους δημόσιους χώρους- δρόμους και φυτεύει νέα φυλάκια είσπραξης διοδίων μέσα στην Αττική! Σαν να μην έφτανε αυτό, από τις 5/2/2014 οι τιμές των διοδίων αυξήθηκαν υπέρογκα.

Ενδεικτικά: Μετωπικά Διόδια Αφιδνών: 3,35€ από 2,10 (αύξηση 60%) Πλευρικά Διόδια Καπανδριτίου: 2,05€ από 1,20 (αύξηση 71%) Πλευρικά Διόδια Μαλακάσας: 1,45€ από 0,90 (αύξηση 61%) Πλευρικά Διόδια Οινοφύτων: 0,65€ από 0,40 (αύξηση 63%)

Οι εμπρηστικές αυτές αυξήσεις, που προοιωνίζονται τι θα επακολουθήσει την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, του ηλεκτρικού και των άλλων δημόσιων αγαθών, έχουν βάλει φωτιά στις λαϊκές οικογένειες της Βορειοανατολικής Αττικής.

Για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, να πάνε στη δουλειά ή σε κέντρο υγείας πρέπει να πληρώσουν λύτρα στους ληστές των δρόμων. 8 σταθμοί διοδίων, συχνά χωρίς τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας, πολιορκούν τους κατοίκους του Ωρωπού και των γύρω περιοχών, επιβαρύνοντας φυσικά και όλους όσοι μετακινούνται στην Αθηνών –Λαμίας. Αυξήσεις τιμών και νέα διόδια έχουμε και στην Αθηνών- Κορίνθου, ενώ οι 43 νέοι σταθμοί διοδίων που στήνονται στους ελληνικούς δρόμους, ανεβάζουν το συνολικό αριθμό σταθμών διοδίων στους 75.

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική καταγγέλλει το πογκρόμ αστυνομικών και δικαστικών διώξεων που εξαπολύει η κυβέρνηση για να κάμψει τις λαϊκές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις και εκφράζει τη συμπαράστασή της στους διαδηλωτές που προσάγονται και διώκονται δικαστικά. Η οργή και η αγανάκτηση είναι που πυροδότησε το κάψιμο κουβούκλιου σε παράπλευρο δρόμο στη Μαλακάσα.

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, η πολιτική των πλειστηριασμών, της διάλυσης της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της εμπορευματοποίησης όλων των δημόσιων αγαθών, εγκαθιστά διόδια ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό!

Να καταργηθούν όλα τα διόδια -ελεύθερη κυκλοφορία σε όλους τους αυτοκινητόδρομους. Να ακυρωθούν οι ληστρικές συμβάσεις παράδοσης του οδικού δικτύου και των δημοσίων έργων στους επιχειρηματίες. Αγώνας – Αντίσταση – Ανατροπή της άθλιας πολιτικής του κεφάλαιου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους".

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ανακοίνωσή της "καταγγέλλει την φασιστική ενέργεια της κυβέρνησης των εργολάβων να συλλάβουν όλη την δημοτική αρχή και τους προέδρους των συλλόγων των κατοίκων του Ωρωπού καθώς και το κλίμα τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει ενάντια στους κατοίκους..

Οι εγκάθετοι του κάθε ΑΚΤΟΡΑ και της κάθε ΤΕΡΝΑ, Χρυσοχοίδης, Χατζιδάκις, Σαμαράς, Βενιζέλος  προίκισαν τους εργολάβους με το δικαίωμα να επιβάλλουν νέες εξοντωτικές αυξήσεις των διοδίων. Τους άφησαν να σταματήσουν τους δρόμους χωρίς καμιά συνέπεια πάνω από δυο χρόνια, την ίδια στιγμή που πληρώναμε τα πανάκριβα διόδια! Τους έδωσαν με την πλήρη συνέργεια των λαμόγιων της ΕΕ,  πάνω από 2 δισ επιπλέον από το ΕΣΠΑ, για πολύ λιγότερα χλμ δρόμων!

Όλοι οι "νταβατζήδες"  που μας έφεραν μέχρις εδώ, κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, εργολάβοι σε μια αποκρουστική συμμαχία ενάντια στον λαό.

Να καταργηθούν όλα τα διόδια -ελεύθερη κυκλοφορία σε όλους τους αυτοκινητόδρομους.
Να ακυρωθούν οι ληστρικές συμβάσεις παράδοσης του οδικού δικτύου και των δημοσίων έργων στους επιχειρηματίες.
Αγώνας – Αντίσταση – Ανατροπή της άθλιας πολιτικής του κεφάλαιου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους.

Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να μην πληρώνουν αυτήν την άθλια συμπαιγνία. Έχουν κάθε δυνατότητα να τους ανατρέψουν"!  
Το Κίνημα Δεν Πληρώνω, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ότι "είναι το πολιτικό κόμμα που αποτελεί τον κατεξοχήν συλλογικό εκφραστή των λαϊκών αγωνιστικών διεκδικήσεων στον αγώνα για την κατάργηση των διοδίων.

Τον τελευταίο καιρό δε, η υπογραφή των νέων, ακόμη σκανδαλωδέστερων συμβάσεων παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων στους μεγαλοεργολάβους, έχουν επαναφέρει το θέμα των διοδίων στην κορυφή της κοινωνικής ατζέντας.

Πλέον αποτελεί καθήκον του ίδιου του λαού, να ενισχύσει τον αγώνα που δίνει το Κίνημα Δεν Πληρώνω τέσσερα χρόνια τώρα για την προάσπιση του αναφαίρετου δικαιώματός στην ελεύθερη μετακίνηση. Στα πλαίσια τη κλιμάκωσης της δράσης του ενάντια στα διόδια, το Κίνημα Δεν Πληρώνω συμμετείχε χθες, 09-02-14, στη παλλαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών στα διόδια Αφιδνών.

Το πρωί της ίδιας ημέρας είχε προηγηθεί δράση ενημέρωσης από το Κίνημα Δεν Πληρώνω στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, με διανομή χιλιάδων εφημερίδων και ενημερωτικού υλικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Αφίδνες τα μετωπικά διόδια αυξήθηκαν πριν από λίγες μέρες κατά 60%, προς τέρψη των μεγαλοεργολάβων, γεγονός που καθιστά τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών είδος πολυτελείας.

Είναι πλέον σαφές ότι οι πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αλλά και ηθικά αυτήν την κατάφωρη καταπάτηση των δημοκρατικών και συνταγματικά κατοχυρωμένων τους δικαιωμάτων.   Επιλέγουν τον δρόμο του συλλογικού αγώνα γεγονός το οποίο καταδείχθηκε από την αθρόα συμμετοχή τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια των Αφιδνών.

Οι δρόμοι ανήκουν στο λαό! Ο αγώνας για ελεύθερους δρόμους συνεχίζεται!".

Η Ραχήλ Μακρή, τομεάρχης υποδομών και μεταφορών των "Ανεξάρτητων Ελλήνων", δήλωσε: «Τρομοκρατώντας και εκβιάζοντας Πολίτες και Δημάρχους, ο Κυβερνητικός συρφετός προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την αύξηση των διοδίων»


«Η Συγκυβέρνηση στον πανικό της να καλύψει τα ανήθικα χρέη της διαπλοκής της, με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που την βοήθησαν να υφαρπάξει την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, πριν ένα περίπου μήνα παραχώρησε υποτακτικά το σύνολο σχεδόν των αυτοκινητοδρόμων της Χώρας.

Χωρίς αιδώ, χωρίς να ερυθριάσουν καν, ενώ είχαν την γνώση ότι επίκειται αφαίμαξη του Έλληνα πολίτη, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και οι παρατρεχάμενοι του, Υφυπουργοί και σύμβουλοι, διαβεβαίωναν τόσο εντός του Κοινοβουλίου, όσο και με δηλώσεις τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι το κόστος των διοδίων δεν θα αυξηθεί. Και μάλιστα κατηγορούσαν την αντιπολίτευση για ψευδή διασπορά φόβου στην κοινωνία.

Δυστυχώς για αυτούς η αλήθεια αποκαλύπτει τον εαυτό της. Ούτε δύο μήνες δεν πέρασαν από το νομοσχέδιο εκποίησης των αυτοκινητοδρόμων και τα αρπακτικά βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη όλων μας. Χωρίς να έχουν κατασκευάσει ούτε χιλιόμετρο αυτοκινητοδρόμου, παρέχοντας ακατάλληλους και επικίνδυνους δρόμους στους πολίτες, απαιτούν αυξήσεις διοδίων που φτάνουν και το 60%.

Τελικά μόνο το ψέμα σας κ. Χρυσοχοΐδη έχει κοντά ποδάρια. Μην προσπαθείτε να το καλύψετε με την φυλάκιση αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτών που διαμαρτύρονται για το δικαίωμα τους να μετακινούνται στους δρόμους, που ο Λαός μας έχει πληρώσει από το υστέρημά του.

Ως Τομεάρχης Υποδομών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Βουλευτής Ν. Κοζάνης ήμουνα η πρώτη που αποκάλυψα τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Από τις 27 Αυγούστου έχω καταθέσει την με αριθμ. πρωτ. 131/934 Ερώτηση σε συνδυασμό με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων σχετικά με το «δωράκι» ύψους 68 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία ΜΟΡΕΑΣ ΑΕ, συμφερόντων, σύμφωνα με δημοσιεύματα, των Μπόμπολα-Κόκκαλη και Ιωάννου-Παρασκευαϊδη.

Πιστή στο καθήκον της υπεράσπισης του συμφέροντος των πολλών έναντι των αδηφάγων απαιτήσεων των λίγων, έχω αποκαλύψει τις προθέσεις της υπέρογκης και αναιτιολόγητης αύξησης των διοδίων στη σχετική συζήτηση του ανωτέρω αναφερομένου νομοσχεδίου και είχα αντιταχθεί σθεναρά στην ψήφιση ενός τέτοιου νομοθετήματος.

Η πραγματικότητα δυστυχώς δικαιώνει τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Ευτυχώς, όμως, δεν αργεί η ώρα της ανατροπής, με θεσμικό και δημοκρατικό τρόπο, όλων αυτών που για τα δικά τους μικροκομματικά οφέλη, πλήττουν το δημόσιο συμφέρον και της παραπομπής τους στη Δικαιοσύνη.

Μην φυλακίζετε την διαμαρτυρία, κύριοι της κυβέρνησης, καθώς είναι η σταγόνα που θα οδηγήσει το ποτάμι της λαϊκής αγανάκτησης να σας παρασύρει και να σας οδηγήσει εκεί που σας αξίζει βάσει των πράξεων σας».

Νάσος Μπράτσος από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: