Ανάρτηση από iskra
13/2/14
ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ Ο "ΓΟΛΓΟΘΑΣ" ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
Για άλλη μια φορά ο Γερμανός υπουργός ΟικονομικώνΒόλφγκαν Σόιμπλε έκανε σαφές ότι αναμένεται νέα χρηματοδότηση της χώρας για την αποπληρωμήτοκοχρεολυσίων,η οποία θα υπάρξει,όπως τόνισε,υπό "συγκεκριμένες προϋποθέσεις",πράγμα που κομψά σημαίνει "νέο μνημόνιο",ανεξάρτητα αν οι δεσμεύσεις που θα αναληφθούν από τη χώρα μας θα προσλάβουν αυτό το όνομα ή όχι.
«Σε περίπτωση που η χώρα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος χρειαστεί επιπλέον χρηματοδοτική ενίσχυση, οι εταίροι της ευρωζώνης είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουνυπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επ’ αυτού δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα», υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαν Σόιμπλε.
Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ΔΝΤ συνέβαλε στη στήριξη της αξιοπιστίας της ευρωπαϊκής πολιτικής κατά της κρίσης(!). Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο reuters επαναλαμβάνει ότι η ευρωζώνη θα στηρίξει την Ελλάδα υπό όρους.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο reuters ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε την κρίση χρέους στην ευρωζώνη σε φάση ηρεμίας υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει κάποια άλλη χώρα της ευρωζώνης ως υποψήφια γιαπρόγραμμα βοήθειας. «Δεν βλέπω κανένα που στο απώτερο διάστημα θα χρειάζονταν να υπαχθεί στον (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης), όλες οι τελευταίες πληροφορίες αποδεικνύουν ότι ούτε και η Σλοβενία χρειάζεται ένα τέτοιο ένα πρόγραμμα», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο reuters ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε την κρίση χρέους στην ευρωζώνη σε φάση ηρεμίας υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει κάποια άλλη χώρα της ευρωζώνης ως υποψήφια γιαπρόγραμμα βοήθειας. «Δεν βλέπω κανένα που στο απώτερο διάστημα θα χρειάζονταν να υπαχθεί στον (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης), όλες οι τελευταίες πληροφορίες αποδεικνύουν ότι ούτε και η Σλοβενία χρειάζεται ένα τέτοιο ένα πρόγραμμα», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ»
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. «Σε περίπτωση που η χώρα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος χρειαστεί επιπλέον χρηματοδοτική ενίσχυση, οι εταίροι της ευρωζώνης είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επ’ αυτού δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα», υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σόιμπλε απέρριψε τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν σε βάρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ρόλου που διαδραμάτισε στο πρόγραμμα ευρωδιάσωσης, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Ελλάδα. «Έχουμε ισχυρούς λόγους να αισθανόμαστε υποχρεωμένοιέναντι του ΔΝΤ, το ΔΝΤ συνέβαλε τα μέγιστα στη ενίσχυση της αξιοπιστίας στις αγορές της ευρωπαϊκές πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης».
ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 2014-2017
Στην κοινοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2014 - 2017 προς την τρόικα έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο έχει σταλεί εδώ και δέκα ημέρες στην τρόικα, ωστόσο δεν προσδιόρισε τον ακριβή χρόνο που θα δοθεί στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση.
Νωρίτερα, το πρακτορείο MNI επικαλούμενο πηγή ανέφερε ότι το τρίτο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2014 -2017 έχει δοθεί από την κυβέρνηση προς έγκρισηστην τρόικα και με αυτό η Ελλάδα δεσμεύεται με νεά μέτρα που θα καλύπτουν το λεγόμενο"δημοσιονομικό κενό" και για περισσότερες "διαρθρωτικές" μεταρρυθμίσεις και ειδικά για τιςμόνιμου χαρακτήρα διαθρωτικές αλλαγές που έχει υποδείξει η έκθεση του ΟΟΣΑ και για τις οποίες πιέζει το ΔΝΤ.
Η ίδια πηγή ανέφερε στο πρακτορείο πως η Ελλάδα είναι πιθανό να χάσει την προθεσμία για συμφωνία έως το Eurogroup της 17ης Φεβρουάριου. Σημείωσε ακόμη πως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Πρέπει να σημειωθεί πως έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η Deutsche Bank προσδιορίζει σε όρους καθαρής παρούσας αξίας στα 26 δισ. ή στο 14% του ονομαστικού ΑΕΠ της χώρας το 2013την επίπτωση μιας ενδεχόμενης επιμήκυνσης και μείωσης επιτοκίων των δάνειων που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.
Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων κυμαίνεται σήμερα Τετάρτη στο 7,52%, ενώ κατά την χθεσινή ημέρα είχε υποχωρήσει έως και το 7,38% που είναι η χαμηλότερη απόδοση από τον Μάιο του 2010.
ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ Ο «ΓΟΛΓΟΘΑΣ» ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ - ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ισχυρές πιέσεις προς την Πορτογαλία ασκεί η Κομισιόν, με τις Βρυξέλλες να ζητούν από τη Λισαβόνα τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Simon O'Connor απηύθυνε τελεσίγραφο στη Λισαβόνα, προκειμένου να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το πακέτο διάσωσης.
Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να κατανεμηθούν μεταξύ τουδιαρθρωτικού και δημοσιονομικού μετώπου.
«Η αναλογία χρέους/ΑΕΠ παραμένει υψηλή, αλλά και διαχειρίσιμη, υπό την προϋπόθεση οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν και μετά την διεκπεραίωση του προγράμματος στήριξης» υποστήριξε χαρακτηριστικά.
«Πιθανή πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή θα συνέβαλε τα μέγιστα στην συρρίκνωση του εθνικού χρέους» υπερθεμάτισε ο Simon O'Connor, αξιώνοντας εμμέσως νέα μέτρα από τη Λισαβόνα.
Σημειώνεται πως το χρέος της Πορτογαλίας «έκλεισε» για το 2013 στα 129,4% του ΑΕΠ. Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η ανάπτυξη το 2014 θα κυμανθεί στο 1%.
Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου