Μισθοί από 500 ευρώ, συντάξεις από 360...



Εργαζόμενους με μισθούς μέχρι 500 ευρώ και συνταξιούχους με συντάξεις από 360 ευρώ (εθνική σύνταξη από το 2015) διαμορφώνει ο μόνιμος μηχανισμός που εγκαθιστά το πολυμνημόνιο το οποίο τίθεται σε ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή. Με συγκεκριμένες διατάξεις, εξαφανίζονται και τα τελευταία ψήγματα εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ αποδομούνται πλήρως τα δικαιώματα που κατοχυρώθηκαν στην κοινωνική ασφάλιση τα τελευταία 50 χρόνια και το σύστημα από αναδιανεμητικό μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό.

Οι διατάξεις του περιβόητου πολυνομοσχεδίου που αποτυπώνουν την συμφωνία τρόικας και κυβέρνησης καθιερώνουν ενιαίο καθολικό μισθό για όλους από το 2017, χωρίς μισθολογίες ωριμάνσεις, η εργασία παραδίδεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των «Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης». Η κατάργηση τουλάχιστον 24 κοινωνικών πόρων που σήμερα χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και ταμεία πρόνοιας, αλλά και η θεσμοθέτηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, προκαλεί άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων μέχρι και 40% από τον προσεχή Ιούλιο και εξαφάνιση στην κυριολεξία των μελλοντικών επικουρικών απολαβών.

Τέλος οι τριετίες... 

Αναλυτικά στο πολυνομοσχέδιο, αν και δεν γίνεται ευθεία αναφορά στον κατώτατο μισθό, προβλέπεται η κατάργηση στην πράξη των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα από το 2017, καθώς με συγκεκριμένη προσθήκη (στο τέλος του εδαφίου α της παραγράφου 1 του άρθρου 103 του Ν. 4172/2013 (Α' 167) αναφέρεται: "Ως τέτοιος νοείται μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς". Δηλαδή με άλλα λόγια το υπουργείο Εργασίας (με τον περίφημο "μηχανισμό κατώτατου μισθού") προβλέπει πως ο κατώτατος μισθός από το 2017 θα νομοθετείται ως «μοναδική αξία», δηλαδή γυμνός από τριετίες, όπως απαιτούσε η τρόικα.

Σημειώνεται ότι η διάταξη στην οποία προστίθεται η φράση "μοναδική αξία" αναφέρεται στον νομοθετημένο (από το 2017 και μετά) κατώτερο μισθό για πλήρη απασχόληση για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας των οποίων η αμοιβή δεν καθορίζεται με άλλη σύμβαση. Μέχρι το 2017, όπως σημειώσαμε, και μόνο για τους μακροχρόνια ανέργους, άνω των 25 ετών, προβέπεται πως το κόστος των τριετιών μειώνεται στο μισό. Δηλαδή 5% για την πρώτη και έως 15% για την συμπλήρωση της εννιαετίας.

Ακόμα με το πολυνομοσχέδιο γενικεύεται η ενοικίαση εργαζομένων καθώς αίρονται οι όποιες προϋποθέσεις υπάρχουν μέχρι σήμερα, δηλαδή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και έκτακτες εργασίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι ανεξαιρέτως οι εργοδότες θα μπορούν να νοικιάζουν εργαζόμενους από τις Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης. Μάλιστα με διάταξη του Πολυνομοσχεδίου μειώνεται από 6 σε 3 μήνες η απαγόρευση πρόσληψης ενοικιαζόμενου προσωπικού στην περίπτωση που ο εργοδότης πραγματοποιήσει απολύσεις και σε 6 από 12 μήνες αν έχει κάνει ομαδικές απολύσεις. Με άλλα λόγια με τη συγκεκριμένη διάταξη δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αντικαθιστούν το υπάρχον προσωπικό και στη θέση του να προσλαμβάνουν μέσω των ΕΠΑ ανέργους χωρίς τα βάρη μισθών και ασφαλιστικών εισφορών για τα οποία υπόχρεος είναι άμεσος εργοδότης, δηλαδή η ΕΠΑ.

Μόνιμος μηχανισμός περικοπών 

Σε βέβαιο «θάνατο» οδηγούνται οι επικουρικές συντάξεις, και σε όποια ταμεία διασωθούν, ως ένα πολύ χαμηλό επίδομα, θα ενσωματωθούν στις κύριες συντάξεις, καθώς η κατάργηση των κοινωνικών πόρων που θα στερήσει από τα ασφαλιστικά ταμεία έσοδα τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ οδηγεί ταυτόχρονα σε οικονομικό αδιέξοδο το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) που θα επωμισθεί και τα νέα ελλείμματα.

Το ΕΤΕΑ θα λειτουργεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1.1.2014 με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση και το ίδιο σύστημα θα εφαρμόζεται και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.2013 για τον χρόνο ασφάλισης από 1.7.2014 και εφεξής.

Με άλλα λόγια με το νέο σύστημα σε όσα ταμεία έχουν ελλείμματα -με βάση και όσα προβλέπονται στον νόμο 4052/2012- θα εφαρμόζεται η περιβόητη "ρήτρα μηδενικού ελλείμματος" και θα περικόπτονται αυτομάτως οι παροχές (δηλαδή επικουρικές συντάξεις, μερίσματα και εφάπαξ). Για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα ανάλογα με την ημερομηνία "εξόδου", ενώ "ατομικές μερίδες" θα διαμορφωθούν σε φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Πετρόπουλος Ανδρέας

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: