Η τρόικα τους χάλασε το σόου του πλεονάσματος


Λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο Τόμσεν και η παρέα του, και όχι η κυβέρνηση, θα μοιράσουν το όποιο πλεόνασμα. Η τρόικα θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» που θα προκύψει από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, εξέλιξη που χαλάει τα σχέδια παροχολογίας της κυβέρνησης εν όψει ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών. 
Οι εδώ και μήνες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τη «μοιρασιά» του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος του περασμένου έτους σε εισοδηματικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες «σκοντάφτουν» στους δανειστές, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι είναι 

πρόωρη κάθε συζήτηση για το πόσο, πώς και σε ποιους θα διανεμηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα.

Προϋπόθεση

Η τρόικα όχι μόνο δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να δώσει το 70% του πλεονάσματος για εισοδηματικές ενισχύσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγησή τους την πλήρη διασφάλιση ότι το 2014 θα επιτευχθεί το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα των 2,9 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η τρόικα ζήτησε να επιβληθούν περικοπές στις αποζημιώσεις για οδοιπορικά και εκτός έδρας μετακινήσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, απαίτηση στην οποία συμφώνησε ήδη και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. 
Οπως αποκάλυψε χθες κορυφαίος αξιωματούχος του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος να μη χρησιμοποιηθεί μόνο για αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους, αλλά κατά ένα μεγάλο μέρος του να διατεθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά. 
Απαράβατο δε θεωρούν τον όρο της διασφάλισης του φετινού στόχου για πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ. 
Ο στόχος αυτός σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να διασαλευθεί από τις όποιες εισοδηματικές ενισχύσεις δοθούν στο πλαίσιο της διανομής του περσινού πλεονάσματος. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το 70% της υπέρβασης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να διανεμηθεί υπό μορφή «κοινωνικού μερίσματος».

Το 2013 ο στόχος που είχε τεθεί με τον προϋπολογισμό ήταν για μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα. Αν τελικώς προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ, θεωρητικά, θα υπάρχει η δυνατότητα να διανεμηθεί «κοινωνικό μέρισμα» ύψους 1,05 δισ. ευρώ. Η διασφάλιση όμως του φετινού στόχου των 2,9 δισ. συνεπάγεται ότι θα μοιραστεί ό,τι περισσέψει.


Το πρωτογενές πλεόνασμα εφόσον επικυρωθεί από τη Eurostat δεν θα διανεμηθεί τελικά ως κοινωνικό μέρισμα στο ποσοστό που μέχρι πρότινος υποσχόταν ο πρωθυπουργός

Η επιμονή των δανειστών για νέα μέτρα, τα οποία μάλιστα σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες δεν ήταν προαπαιτούμενα του προγράμματος αλλά επικουρικά, φέρνει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση

Σε άλλη μία υποχώρηση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει αυτός ο κύκλος των συνομιλών με την τρόικα και να δοθούν στα τέλη της εβδομάδας η πολυπόθητη δήλωση προόδου από το Eurogroup και η τμηματική αποδέσμευση της δόσης.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, εάν και εφόσον επικυρωθεί από τη Eurostat τον Απρίλιο, δεν θα διανεμηθεί σαν κοινωνικό μέρισμα στο ποσοστό που μέχρι τώρα υποσχόταν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς (βλ. ρεπορτάζ σελ. 53). Αντί για το 70% του συνολικού ποσού του πλεονάσματος, το οικονομικό επιτελείο δηλώνει τώρα ότι θα διανεμηθεί το επιπλέον από το προβλεπόμενο ποσό.

Η αναδίπλωση

Η αναδίπλωση έγινε ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και στην Αθήνα από τον αναπληρωτή υπουργό Χρ. Σταϊκούρα ύστερα από συνεννόηση με το μέγαρο Μαξίμου. 
Ο κ. Σαμαράς σήμερα ή αύριο θα έχει συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα για τα δεδομένα που διαμορφώνονται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συναντηθεί και με τον κ. Βενιζέλο.

Η κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει από το τραπέζι το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, προσωρινά. 
Στην επισκόπηση της Eurostat στις 23 Απριλίου δεν θα εξεταστεί μόνον το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και το δημοσιονομικό κενό. 
Με τον νέο όρο που τέθηκε από την τρόικα η συνάρτηση γίνεται πιο δύσκολη για την κυβέρνηση, εάν θέλει να δώσει κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους, όπως έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός. 
Γι’ αυτό επιχειρείται τεχνηέντως να αυξηθεί το ύψος του πλεονάσματος, το οποίο από 1 δισ. ευρώ στο κλείσιμο του 2013 ανέβηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Σταϊκούρας, στα 2 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2014.

Κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα μοιράσει κοινωνικό μέρισμα και το ύψος για τους δικαιούχους θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την επικύρωσή του από τη Eurostat, πριν από τις εκλογές του Μαΐου. 
Στο ίδιο διάστημα προγραμματίζεται και η έξοδος στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, που θα ενισχύσει την αίσθηση ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης βρίσκεται στο τέλος του.

Ωστόσο και σε αυτό το εγχείρημα της κυβέρνηση έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις από την τρόικα αλλά και το Eurogroup. 
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει όμως τώρα η κυβέρνηση είναι το πακέτο των νέων μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η τρόικα από την περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια υποχώρησης καθώς η χώρα έχει ήδη μπει σε προεκλογική τροχιά εν όψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. 
Ενα νομοσχέδιο που θα περιείχε τις νέες αξιώσεις της τρόικας (από την απελευθέρωση των απολύσεων μέχρι την απελευθέρωση της αγοράς μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, το γάλα, το ψωμί και εσχάτως η νέα περικοπή στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων πάνω από τον βασικό) θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. 
Η κυβέρνηση τρέναρε τις συζητήσεις επί των επίμαχων θεμάτων από το περασμένο φθινόπωρο και θα είναι αδύνατον να εξηγήσει μια υποχώρηση τώρα.

Η κρίση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επιτείνει το πρόβλημα και η καταψήφιση ενός νομοσχεδίου-σκούπα θεωρείται βέβαιη. 
Η μόνη δυνατότητα που έχει η κυβέρνηση είναι να δεσμευτεί για την τμηματική θεσμοθέτηση ορισμένων μέτρων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ μετά τις εκλογές.

Στο διάστημα αυτό, ο κ. Σαμαράς έχει συμφωνήσει με τον κ. Βενιζέλο να έρθουν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τον αυστηρότερο έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων και σειρά άλλων ρυθμίσεων για το πολιτικό σύστημα.

Ρυθμίσεις

Η επιμονή της τρόικας σε νέα μέτρα, τα οποία μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, δεν ήταν προαπαιτούμενα του προγράμματος αλλά επικουρικά, φέρνει την κυβέρνηση αυτή τη φορά σε πραγματικά δυσχερή θέση, καθώς η προτροπή του Eurogroup να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι την Κυριακή έχει χαρακτήρα τελεσίγραφου. 
Η τελευταία γραμμή υποχώρησης, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, είναι να μετατεθεί η έξοδος στις αγορές για το δεύτερο εξάμηνο, σε συμφωνία με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: